agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

MSaygin 23-04-2009 16:23

Rica ederim, hepimizin yaptığı iş böyle sorular sormak :D

nevsune 23-04-2009 18:28

2 Eklenti(ler)
Kamkatımın durumu hiç içaçıcı değil. Geldiğinde her yerinden yaprak fışkırıyordu. Önce kırmızı örümcekle uğraştık. İyi bir ilaçlama sonunda örümceklerden kurtulduysa da, eski haline hiç gelemedi. 3 aydır sürekli yaprak döküyor. Son bir ayda deniz yosunu ve yarasa gübresi ile takviye yaptıysam da değişen bir şey yok, yaprak dökümü devam. Azotlu bir gübreye başlayayım diyorum ama bu sefer de bitkiyi çok zorlamaktan korkuyorum.
Son durumu bu, üstünde kalan yapraklar heran dökülebilir.
Eklenti 74219

Bu arada gövdenin iki yerinden de yeni sürgünler çıkartmaya çalışıyor. Bu bitkinin canlı olduğunun bir göstergesidir değil mi?
Eklenti 74220

Ne yapmam gerektiğini söyleyebilecek olana minnet duyup, meyvelerinden göndereceğim:p

Lonicera 23-04-2009 18:49

Sn nevsune, gözünüz aydın, bitkiniz kendine gelmeye başlamış;). Bol güneş alan bir yere yerleştirebilirseniz çok iyi olur. Bence gübreleme işine bir süre ara verin, zaten yeterince takviye yaptığınızı belirtmişsiniz. Sulama işini de toprağına parmağınızı sokup kontrol ettikten sonra yapın. İnşallah toprak harcı sadece torf değildir:(

Turunçgillerin, bir çok bitkiye göre çok daha dayanıklı olduğunu bizzat gözlemledim. Bol kamkatlı günler.

Not: Kamkat için saksı harcınızı Sn MSaygın'ın belirttiği şekilde oluşturabilirseniz süper sonuç alacaksınızdır.( tecrübe ile sabittir:D)

nevsune 23-04-2009 18:56

Aman bana müjde verdiniz, çok teşekkür ederim:)

Yok, torf değil. Bahçe toprağı ve hazır toprak karışımı. Evin en güneş alan yerinde ve korkumdan hala balkona çıkartamıyorum. Ankara'da havalar daha toparlayamadı bir türlü. Biraz daha kendine gelsin diye bekliyorum. Sulamayı da çok dikkatli ve aynen dediğiniz gibi parmakölçerle:p yapıyorum.

MSaygin 23-04-2009 19:07

Korkmayın dışarı çıkartın nevsune, gündüzleri 15derece civarı görünüyor Ankara, akşamları da 2-3 derece, hiç bir şey olmaz, içeride kaldıkça toparlaması zor olacak.
Yeni sürgünleriniz aşı yerinin altından çıkıyor gibi görünüyor, onları da en dibinden dikkatlice kesin atın.

nevsune 23-04-2009 19:17

Teşekkür ederim. Birşey olmaz diyorsanız yarın çıkartayım balkona. Belki oradaki hava sirkülasyonu daha iyi gelir. Anaçtaki sürgünler çok küçük, biraz ele geldiğinde keseyim.

Bu arada aklıma birşey geldi. Evvelki yaz bir limon ağacım vardı. O da böyle fena halde yaprak dökmüştü, ne yaptıysam kurtaramamıştım. Hatta size fotoğrafını göstermiştim ve önerinize göre budamasını yapmıştım. O da tam böyle sürgünler çıkartırken birden ölüvermişti. Şimdi bu sefer de karamsarlık tarafım ağır bastı. Yoksa bu bitkiler ölmeden önce can havliyle böyle anaçta sürgün falan mı çıkartmaya çalışıyorlar?

MSaygin 23-04-2009 19:43

Hava sirkülasyonundan ziyade, ihtiyacı olan güneş ışığını almış olacak.
Bahar geldi, ağaçlar çalışmaya başladı, bendeki tüm ağaçlarda bu istenmeyen sürgünleri temizlemekle uğraşıyorum.

Umarım bu da limon gibi olmaz, karamsar olmayın.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 405941)
Teşekkür ederim. Birşey olmaz diyorsanız yarın çıkartayım balkona. Belki oradaki hava sirkülasyonu daha iyi gelir. Anaçtaki sürgünler çok küçük, biraz ele geldiğinde keseyim.

Bu arada aklıma birşey geldi. Evvelki yaz bir limon ağacım vardı. O da böyle fena halde yaprak dökmüştü, ne yaptıysam kurtaramamıştım. Hatta size fotoğrafını göstermiştim ve önerinize göre budamasını yapmıştım. O da tam böyle sürgünler çıkartırken birden ölüvermişti. Şimdi bu sefer de karamsarlık tarafım ağır bastı. Yoksa bu bitkiler ölmeden önce can havliyle böyle anaçta sürgün falan mı çıkartmaya çalışıyorlar?


kaju 23-04-2009 21:00

Yanılıyorsam düzeltiniz.
Sayın nevsune ikinci fotoğrafta görünen filiz aşı yerinin altından çıkmış gibi göründü bana.

gurbik67 23-04-2009 21:16

nevsune hanım kamkatın bulunduğu saksıda sanki torf fazla imiş gibi geldi eğer fazla ise fazlalığı alıp bahçe toprağı karıştırabilirsin murat saygının dediği gibi artık dışarı koyun korkmayın hiç bir şey olmaz benim dört adet kamkatım bu kış devamlı korumasız karda donda dışarıda idi problem olmadı sizinkine birşey dış ortamda bir şey olursa korma eskiyi alır yenisini verebilirim. bence yeni çıkan filizleri büyütme.

nevsune 23-04-2009 21:17

Evet doğrusunuz Kaju, aşı yerinin altında(ydı). Şimdi yok artık kestim. Bir tane de arkada kalıp görünmeyen bir sürgün var ama o daha çok küçük. Biraz daha büyüsün, MSaygın'ın yazdığı gibi onu da keseceğim.

nevsune 23-04-2009 21:22

Sn gurbik67 torf değil, içinde bahçe toprağı yarıyarıya. Akşamüzeri çektiğim için fotoğrafı o kadar koyu renkli çıkmış. Hatta içindeki küçük taşları bile ayıklamıyorum ki geçirgenlik sağlasın diye.

Yarın sabah balkona çıkartacağım. Yeni yerine alışsın. Birkaç güne kadar da Ankara birden yaza geçer zaten. Umarım toparlanır.

sin 25-04-2009 15:18

buda benim kamkat yada kumkuat
 
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar buda benim kumkuatım alalı bir ay kadar oldu aldıgım da yaprakları yanık gibi degişik bir renk ve lekeliydi halen öyle bir kaç yaprak harici bir gelişme olmadı resimlerini ekliyorum bir olumsuzlık varmı bilgi verirseniz sevinirim

Süha Şendoğan 27-04-2009 14:41

Sevgili Malbman,
Tavsiyelerine teşekkürler, demekki bir müddet daha çimlenme için beklemem gerekecek.
Bu arada iki ay önce aldığım ve kışı balkonda geçiren kamkat soğuklarda örtü altında yaprak dökmedi, tam havalar ısınmağa başladı derken bir haftadır devamlı yaprak döküyor toprağına takviye ayrıca dengeli gübre verdim beklemeğe başladım tekrar dökülme devam ederse köklü bir budama yapmaktan başka çare görünmüyor. Ne tavsiye edersiniz ?

İlkin 28-04-2009 09:31

Kumkuat yazın suyu çok seven bir tür, biraz susuz kalsın hemen dökülüyor yaprakları. Belki sorun budur ve umarım sorun sadece budur.

silence 28-04-2009 09:44

sayın sin kumkuat hava sürkilasyonu seven bir bitki olarak biliyorum balkonda günes gören bir yere koymanızı tavsiye ederim

karagoz 28-04-2009 19:32

*** arkadaslar romantik serseriden 7 adet almıtım.su ana kadar iyi gidiyor.yakında resimleri sizinle paylasacagım

karagoz 28-04-2009 19:33

sayın siz resindeki kamkatları budadınız mı.bu arada yası kaç kamkatınızın

heva 29-04-2009 09:57

3 Eklenti(ler)
Sayın Mutlu Kutludan aldığım kumkat.
Kumkatta da bir olgun meyve kalmış ikisi yolda kopmuş ama sorun değil eşimle kopanları bir güzel yedik.
Ağacı salonuma koydum çünkü salon daha çok güneş alıyor.
Perdeyi de açtım ki ikindi güneşini bolca alsın.
balkonumda panjur var. o kadar güneş almıyor.
sizce salondaki yerini sevmiş midir?
Bir de kaç günde sulayayım bu ağaçları,gübre vermem gerekir mi?
Eklenti 75332
Eklenti 75333
Eklenti 75334
Bu arada salonda kaloriferi yakmıyorum

M.Sema 29-04-2009 10:06

Sevgili Kamkat/Kumkuat severler, ben de 3 senelik bir kamkat sever olarak (hatta 2 senedir de reçelini bile yapıyorum) benim önerim odalarda ki kamkatlarınızı biran evvel balkona çıkarmanız olacaktır.

heva 30-04-2009 12:02

Sayın M.Sema
Kumkatınız yaz kış mı balkonda?
Yarın çıkaracağım balkona.
Yeni aldım pek bilgim yok gübre veriyor musunuz ,kaç günde bir suluyorsunuz :confused:
Tavsiyelerinizi bekliyorum.

berduray 30-04-2009 13:11

Ben de de yaprak kalmadı, meyvesi olmasına rağmen bir tane yaprağı yok.

Sürekli suyuna, sıvı gübresine dikkat ediyorum ama mevsimsel bir durum mu söz konusu çözemedim, tecrübesi olan aktarabilir mi?

egome 30-04-2009 21:05

Kamkatı genelde soğuktan korumak için kışın içeri veya kuytu bir yere alırız. Gerek yer değişimi, gerek ışık, veya sulama etkileri ile kamkat yapraklarını dökebiliyor. Bendede genelde azda olsa dökülmeler olabiliyor. Fakat ilkbaharda yeniden sağlıklı bir şekilde sürgün ve yaprak oluşumu başlar merak etmeyin.

nariçi 30-04-2009 21:36

Ben kamkatı dışarı çıkardım, bir ay kadar oluyor. Yaprakları matlaştı grileşti. Bugün yeni sürgün tomurcukları belirmişti. Kış soğuklarında açık alanda en düşük kaç dereceye dayanabiliyor:confused:

brkg 01-05-2009 22:37

Herkese merhabalar,
Ben de yaklaşık bir hafta önce bir kamkat sahibi oldum. Kamkatı aldığımda poşetindeki toprağı değiştirmeden saksıya aldım, toprağını değiştirmem gerekiyormu acaba? Bir de forumda gördüğüm fotoğraflarda saksıdaki topraklar koyu renkli; genelde dışarıda saksı toprağı olarak satılan cinsten, aldığım kamkatın toprağı ise tıpkı deniz kumu gibi, bunun nedeni nedir acaba, yardımcı olabilirseniz sevinirim.(Sorular biraz fazla oldu galiba:))

MSaygin 01-05-2009 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 411244)
Ben kamkatı dışarı çıkardım, bir ay kadar oluyor. Yaprakları matlaştı grileşti. Bugün yeni sürgün tomurcukları belirmişti. Kış soğuklarında açık alanda en düşük kaç dereceye dayanabiliyor:confused:

Turunçgil çeşitlerinin soğuğa dayanıklılık tablosu

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi brkg
Kamkatı aldığımda poşetindeki toprağı değiştirmeden saksıya aldım, toprağını değiştirmem gerekiyormu acaba? Bir de forumda gördüğüm fotoğraflarda saksıdaki topraklar koyu renkli; genelde dışarıda saksı toprağı olarak satılan cinsten, aldığım kamkatın toprağı ise tıpkı deniz kumu gibi, bunun nedeni nedir acaba, yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Poşetindeki toprağı değiştirmeye çalışırsanız köküne zarar verebilirsiniz.En dışından kökten bağımsız toprak varsa onu atabilirsiniz yeni saksıya almadan.
Ağacınız için bir çok çeşit saksı harcı kullanabilirsiniz, önemli olan su geçirgenliğinin, süzekliğinin çok çok iyi olması, toprağın sıkılaşıp hava geçirmeyecek hale gelmemesi.

karagoz 03-05-2009 20:29

arkadaşlar bursa da kamkat meyvesine ilgisi olanlara yardımcı olabilirim.ilgilenen arkadaşlar özelime mesaj atabilir.

karagoz 03-05-2009 20:33

sevgili malbman kamkat tohumları nasıl ve ne zaman çimlendirgin hakkında bilgi verebilirmisin.***

didem ipek 04-05-2009 10:12

Merhaba,

Ben de 2 hafta önce bir kamkat aldım. Boyu 170 cm civarında ve oldukça sağlıklı görünüyordu... Ancak dün akşam en yüksekteki yeni dalının yapraklarını yeşil bir böceğin (bit olabilir) sardığını gördüm. İlaçlama hakkında bilgim olmadığı için diğer dallara bulaşmaması için bu dalın ucundaki tüm böcekli tarafı kestim. Daha sonra da alt birkaç yaprakta kırmızı çok küçük böcekler gördüm ve bu yaprakları da kestim. Tüm yaprakları ve dalları kesmeden böceklere karşı başka önlemler alabilmem için bana yardımcı olabilir misiniz :))
Hangi böcek için nasıl bir önlem almalıyım (böcekleri birbirinden nasıl ayırd edebilirim)? Bu sorun için kullanabileceğim doğal ilaçlama yöntemleri bulabilir miyim? Mine Hanım'ın başka bir başlıkta önerdiği sıvı yağ ve arapsabunu ile yapılan bir doğal ilaç önerisi vardı. Onu burada kullanabilir miyim? Önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ediyorum..

M.Sema 04-05-2009 11:06

Sn Heva, kusura bakmayınız yeni cevap verebiliyorum. Ben Ankara'da yaşıyorum, kumkatım camla kaplı balkonumda. Sabah işe giderken balkon ile odayı birleştiren kapıyı kışın mutlaka açık bırakırım. Kışın çok soğuk dönemler de eski bir battaniyem var onunla saksısını sararım. Zaten balkonda betonun üzerinde değil altında tekerlekli bir yükselti var böylece kökleri betondan soğuk almıyor. Şimdiye kadar bir şey olmadı. Forumda arkadaşalrın yazdıkları gibi gübre veriyorum. Geçen sene yanmış keçi gübresi almıştım onu verdim. Sulama işi de hani derlerye toprağı kuruyunca suyunu veriyorum şeklinde. Ama zannederim ben biraz fazla su veriyorum çiçeklerime.:D İşte böyle....

heva 05-05-2009 21:07

Teşekkürler Sayın M.Sema travsiyelerinizi uygulayacağım


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025