agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Turunçgiller
(https)

Beğeni Düzeni435Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-10-2007, 10:19   #1
Yeni Üye

tulay's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2007
merhabalar.acemi bir limon ağacı yetiştircisiyim( çekirdekten yetiştirdim limon(turunç)ağaçlarımı balkondan içeri alma zamanı geldimi?yoksa geçtimiibenim ağacımın yaprakları sararmaya başladı neden acaba?

Evinizdeki büyük yapraklı bitkilere ya da çiçeklere ayda bir kez, bir tatlı kaşığı zeytinyağı dökerseniz hem canlanır hem de beslenmiş olur. diyor lar ne kadar dogru? limon agacımda uygulamanın sizce bir sakıncası olurmu?

tulay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2007, 12:41   #2
Ağaç Dostu

Ophrys's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2006
Galeri: 25
Merhaba sevgili tulay

Seni önce burada tanısak. Sonrada burayı incelemeni rica etsek.

Teşekkürler

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2007, 12:19   #3
Ağaç Dostu

Sebahattin Sargın's Avatar

Giriş Tarihi: 16-12-2006
Galeri: 345
Benim limonumun güzelce boyu uzuyor . Acaba bu boydaki bir limona aşı yapılabilir mi?

Name:  PIC_0487 (Medium).JPG
Views: 3588
Size:  52.3 KB

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2007, 17:11   #4
Ağaç Dostu

raddle's Avatar

Giriş Tarihi: 22-09-2007
Galeri: 4
Merhaba
Yaklaşık 4 yıl önce Alanya"da bir seradan almıştım limonumu.yaklaşık 70 cm boylarındaydı.Sonra üst tarafı kurudu ama alt taraftan sürekli yaprak vermeye başladı.Üst taraf kuruyunca da yaklaşık 40 cm oldu boyu.İşin gerçeği hiç budamadım çünkü nasıl budanır bilmiyorum.Kendi aleminde bol yapraklı bir şekilde yaşıyor.Bir kez çiçek açtığını gördüm.Onlar da kuruyup gittiler.Biliyorum ya bir şeyi yanlış yapıyorum ya da hiç bir şey yapmıyorum ama ne olduğunu da bilmiyorum.Düşüncelerinizi bekliyorum.

raddle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2007, 23:29   #5
Ağaç Dostu

mehtap051's Avatar

Giriş Tarihi: 23-08-2007
Bende sizlere özenerek 7-8 tane tohum diktim.Umarım başarılı olurum.Çıkarlarsa resimlerini paylaşırım.

mehtap051 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2007, 11:46   #6
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-10-2007
28 ekim de pamuga diktigim 8 cekirdekten 1 tanesi dun cikmi$ti
Onu $imdi Fanta $i$esine almayi dü$ünüyorum, aceba uygunmudur?

Maydon0z Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2007, 15:39   #7
Ağaç Dostu

menekşemehtap's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2007
Arkadaşlar merhaba bende yaklaşık 3 hafta önce limonlarımın çekirdeklerini bir gece ılık suda beklettikten sonra uzun bir plastik kaba diktim.Limonlarım çıktımı bilemiyorum çünkü bir iki tane ince ve cılız kök gibi ama değil gibi bir şeyin üstünde yine yaprağı andıran 2 yaprak gibi birşey çıkmış.Merak edip elimi değmemle biri elimde kaldı.Birazdan sizlere resmini göndereceğim sizce bunlar limon filizlerimi?

Arkadaşlar birde ben bugün bir pamuğu ıslatıp içine bir limon çekirdeği daha koydum umarım o filizlenir.Pamukta filizlendiren arkadaşlardan yardım istiyorum siz pamuğu ıslatmışmıydınız?

menekşemehtap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2007, 16:09   #8
Ağaç Dostu

menekşemehtap's Avatar

İşte limon mu? Değil mi? bilemediğim şeyler.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Ophrys : 08-11-2007 saat 17:24 Neden: Farklı siteler aracılığıyla yüklenen fotoğraflar daha sonra sorun olabiliyor
Eski 08-11-2007, 17:14   #9
Ağaç Dostu

Sebahattin Sargın's Avatar

Giriş Tarihi: 16-12-2006
Galeri: 345
Mehtap Hanım;

Resmin sol tarafındaki limon değil, diğer tarftakini ise net olmadığı için anlıyamadım. Biraz daha büyümelerini bekleyin bence, sonra belli olur zaten.

192. nolu mesajda çimleniş limonlar var, sizinkiler bu limonlara hiç benzemiyor. Sizde bir karşılaştırın isterseniz.

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2007, 17:34   #10
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
menekşe mehtap, limon fidesi olup olmadığını anlamanın en iyi yolu: biraz ortaya çıktıklarında, yapraklarını parmaklarınız arasında biraz ezip kokusuna bakın. Limon gibi kokuyorsa tamamdır.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2007, 00:15   #11
Ağaç Dostu

menekşemehtap's Avatar

Evet sebahattin bey bende benzetemedim ama işte ya limonsa diyede içim kıpır kıpır oluyordu bir kaç gündür.Sayın nevsune sizin mesajınızıda dikkate alıcam şuan tüy gibiler zaten biraz büyümelerine izin vereyim bakalım limon gibi kokacaklarmı.
Bu arada bir çekirdeğimide ıslak bir pamuğa sarmaladım orda filizlenirmi bilemiyorum sitede bir arkadaş pamuğun arasında filizlendirmişti ama nasıl yaptığını yazmamıştı sanırım umarım mesajımı okur bilgilendirir.

Eski 09-11-2007, 22:11   #12
Yeni Üye

herkul565's Avatar

Giriş Tarihi: 09-11-2007
limon tohumu yeşillendirme

merhaba Selahattin abi benim sorumda limon yetiştirmekle ilgili limonun kendi çekirdeğinden
toğum olurmu çekirdekten nasıl yeşillen dierebilirim ben saksıya ektim çıkmadı bide ekme zamanı varmı beni bilgilendirirseniz çoksevinirim cevabınızı bekliyorum....

Düzenleyen herkul565 : 09-11-2007 saat 22:13 Neden: eksik bilgi
herkul565 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2007, 22:16   #13
Yeni Üye

herkul565's Avatar

Giriş Tarihi: 09-11-2007
Benim sorumda limon yetiştirmekle ilgili. Limonun kendi çekirdeğinden tohum olur mu? Çekirdekten nasıl yeşillendirebilirim? Ben saksıya ektim çıkmadı bide ekme zamanı varmı beni bilgilendirirseniz çok sevinirim cevabınızı bekliyorum....

herkul565 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2007, 22:53   #14
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Limon çekirdeklerini alır almaz hemen bir saksıya ekin. Önümüz kış ayları olduğu için korunaklı sıcak bir yerde saksıyı muhafaza edin her saksıya birden fazla çekirdek ekerseniz çimlenme şansı artar. Limon çekirdeklerinde püf nokta diğer narenciyelerde olduğu gibi meyvenin içerisinden alır almaz ekmektir. Zira narenciye tohumları çok çabuk çimlenme kabiliyetlerini yitirirler bu nedenle meyveden ayrılır ayrılmaz ekilmelidirler.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2007, 20:36   #15
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Giriş Tarihi: 19-01-2007
Galeri: 22
Sayın kuzen38 Limon istiyorsanız Limon aşılayacaksınız Portakal istiyorsanız Portakal aşılayacaksınız Mandalina istiyorsanız mandalina aşılayacaksınız.
Hangisine karar verirseniz Şubat Mart kalem aşısı Mayıs Haziran göz aşısı yapacaksınız.
Aşılama bölümlerini inceleyin.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2007, 18:34   #16
Ağaç Dostu

menekşemehtap's Avatar

Benim çekirdeklerin filizleneceği yok.Bugün onlara kızıp tekrar bir pet şişeyi kesip sayısını hatırlayamayacağım kadar çok çekirdek ektim bakalım sonuç ne olacak.Eğer çıkarlarsa biliyorum asıl sorun o zaman başlayacak bu kadar çok çekirdeği aynı saksıya ektiğim için ayırmam sorun olacak.Ama çıksınlarda o sorunu bir şekilde kırmadan inciltmeden hallederim.

Eski 18-12-2007, 12:49   #17
Yeni Üye

Senior_Duke's Avatar

Giriş Tarihi: 18-12-2007
Merhaba.. Bilgilendirmelerden ötürü hepinize çok teşekkür ederim öncelikle.
Çünkü uzun zamandır evde limon çimlendirme işiyle uğraşıyorum ve her defasında başarılı olmama rağmen normal vazoya aldığım için soluyordu. En son ölen (35cm kadardı emeklerim boşa gitti)

Şimdi yaklaşık 3 haftalık 2 tane limonum var. İkisinide şu bildiğiniz 1Kg'lık Ülker İçim Süt (beyaz şişe) şişesine diktim.. Gayet sağlıklı görünüyorlar..

Benim sormak istediğim aylara göre nasıl bir sulama yolu izlenemeli?

Mesela şimdi kış ayındayız kaç günde bir ne kadar su vermek daha sağlıklı olur?
Birde burada söylenen perlit karışımlı toprağa değilde ne olduğunu bilmediğim ama ormandan gelmiş olan bir toprağa diktim.. Genel olarak verimli gibi.

Sormak istediğim diğer bir hususta: Nasıl bir gübre almalıyız limon için?
Birde limon süt şişesinde ne zamana kadar kalmalı? Ne zaman saksıya alınmalıdır?

Teşekkürler.. Yakında resimlerinide eklerim (Büyüsün biraz)

Senior_Duke Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2008, 09:42   #18
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Senior_Duke Mesajı Göster

Benim sormak istediğim aylara göre nasıl bir sulama yolu izlenemeli?

Mesela şimdi kış ayındayız kaç günde bir ne kadar su vermek daha sağlıklı olur?
Birde burada söylenen perlit karışımlı toprağa değilde ne olduğunu bilmediğim ama ormandan gelmiş olan bir toprağa diktim.. Genel olarak verimli gibi.

Sormak istediğim diğer bir hususta: Nasıl bir gübre almalıyız limon için?
Birde limon süt şişesinde ne zamana kadar kalmalı? Ne zaman saksıya alınmalıdır?

Teşekkürler.. Yakında resimlerinide eklerim (Büyüsün biraz)
merhaba,

Aylara göre değil ama saksı harcının durumuna göre sulamaya karar vermelisiniz.Üstten 2-3cm kadar kurumuşsa toprağınız, sulama yapmalısınız.Turunçgiller köklerinin nemli kalmasından hiç hoşlanmıyorlar, o yüzden sulama yaparken buna dikkat etmelisiniz ve drenajı çok iyi bir saksı harcı oluşturmalısınız.
Bulduğunuz toprak verimli görünebilir ama yeni çıkan köklerin mantar gibi oluşumlardan etkilenmemesi için çekirdeklerinizi hazır torflar gibi steril bir yetiştirme ortamında çimlendirmeniz daha doğru olacaktır.

Süt şişesinin yüksekliği ne kadar bilmiyorum ama çekirdekten çıkan kazık kök dibe vurup, kıvrılmadan daha büyük bir yere almanızı öneririm.Kıvrılan kazık köklü bir turunçgil ağacı tüm ömrü boyunca bunun sıkıntısını çekecektir.

Turunçgil fidenize boyu 5cm olana kadar gübre vermeyin.Daha sonra mümkünse NPK oranı 5-1-3 olan ya da en azından 3-1-1 oranında bir gübre uygulayın.Şubat sonunda gübreşemeye başlayın, seraya alma durumunuz yoksa eylül ayında sonlandırın gübrelemeyi.Turunçgil yetiştiriciliği başlığında daha detaylı konuşuldu.

Bol meyveli ağaçlar dilerim

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2007, 17:14   #19
Yeni Üye

durakkan's Avatar

Giriş Tarihi: 17-06-2007
Merhabalar,2 Aralık 2007 de ektiğim limon çekirdeklerinden ancak bir tanesi çimlendi.Bunun kısa bir zaman süreci içinde gerçekleşmesi çok sevindirici...En kısa zamanda yeni yerine şaşırtacağım.Umarım başına birşey gelmez.Fotoğraflarını en kısa zamanda sizinle paylaşacağım.

durakkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2007, 14:56   #20
Ağaçsever

Benim limonum yaklasik 3-4 santim oldu sonra kurumaya basladi..
Su desem, hic unutmadim, kurutmadim?
Günes desem o da var?
Sicaklik 25 derece felan.. Niye öldu

2 tane daha var onlarinda abilerine cekmelerini istemiyom

Eski 03-01-2008, 22:14   #21
Yeni Üye

Senior_Duke's Avatar

Giriş Tarihi: 18-12-2007
Alıntı:
Süt şişesinin yüksekliği ne kadar bilmiyorum ama çekirdekten çıkan kazık kök dibe vurup, kıvrılmadan daha büyük bir yere almanızı öneririm.
Peki kazık kök yapmaya ne zaman son veriyor? Çünkü şişenin dibinde kökün kıvrıldığını görebiliyorum.. 4Kg.lık yağ tenekem var boyu baya iyi.. Acaba ona mı diksem?

Senior_Duke Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2008, 10:14   #22
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Senior_Duke Mesajı Göster
Peki kazık kök yapmaya ne zaman son veriyor? Çünkü şişenin dibinde kökün kıvrıldığını görebiliyorum.. 4Kg.lık yağ tenekem var boyu baya iyi.. Acaba ona mı diksem?
Merhaba,

Ağaç yaşadıkça kazık kök gelişimi sürecektir.Eğer ağaç yere, toprağa alıncaksa bu kıvrılmış kazık köklü fidanı kullanmamalıyız, ömrü boyunca problemli bir ağaç olacaktır.Eğer saksıda yetiştirecekseniz, ki öyle görünüyor, gövde yaklaşık olarak kurşunkalem çapına ulaşınca kazık kökü kıvrılan yerin üzerinden budayıp saksıya alabilirsiniz.Bence şimdilik yeni tenekeye alın, orada büyümeye devam etsin, daha sonra kökü budar asıl saksısına alırsınız.

Eski 04-01-2008, 11:08   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Galeri: 1
MSaygin,

Bu durumda Turunçgil Yetiştiriciliği başlığındaki benim şu mesajımdaki limon ağacımın akıbeti ne olacak?

Onu toprağa almayı hiç düşünmüyorum. İçinde bulunduğu en büyük boy peynir tenekesinde de kökünün durumunu göremiyorum haliyle.

Sonu belli bir yok oluşa doğru mu gidiyoruz ağacımla yoksa?

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2008, 12:44   #24
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

merhaba,

Kök kıvrılması ile ilgili yazdıklarım daha çok fidan olurken dikkat edeceğimiz bir nokta.Sizin ağacınız uzun zamandır o tenekede yaşıyor artık, bu noktadan sonra kökü temizleyip budamak ne kadar doğru olur bilemiyorum.Saçak kökleriyle kendi kök yapısını kurmuştur zaten.
Yalnız bence o ağaç artık o tenekede rahat edemeyecek hale gelmiştir, oldukça büyük.Bence hazır bakıma almışken onun saksısını da değiştirin, oldukça uygun bir zaman.

Saksı değiştirirken aman harcın drenajı çok çok iyi olsun, turunçgilde en önemli konu o.

Eski 04-01-2008, 13:48   #25
Ağaç Dostu

Bunu tek başıma yapamam gibime geliyor benim...

Bu konuda uzman İstanbul'lu yardımsever gönüllü bir üyemiz var mıdır ki?

Eski 12-01-2008, 21:27   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-01-2008
bende sizden özenip bir pamuğa 2 tane limon koydum nezaman çimlenir acaba cuma günü pamuğa yerleştirdim

fuat44 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2008, 01:02   #27
Yeni Üye

tugrulS's Avatar

Giriş Tarihi: 28-10-2007
süs narı tohumu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serenity Mesajı Göster
1 ay kadar önce, 2 tane limon çekirdeğini çimlendirmek için pamukların arasına koydum. Her gün gibi baktım. Geçen gün filizlendi.

Sorum şu:

Şimdi ne yapmalıyım. Toprağa ne zaman geçirmeliyim. Ne tür bir toprak olmalı?
süs narı tohumlarım var yetiştirmek istiyorum yukarıdaki gıbı pamuk arasına konan lımon cekırdeklerı gıbı bır uygulama yaparsam sonuç alabılırmıyım acaba aydınlatırsanız sevınırım

tugrulS Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2008, 01:51   #28
Ağaç Dostu

tugrulS,

Konu hakkında uzman bir büyüğümüz şu mesajda anlatmıştı nasıl yapmamız gerektiğini. Altı çizili ve koyu renkli yazının üzerine fareniz ile bir kez tıklarsanız ilgili sayfa kendiliğinden açılacaktır.

Buna ilaveten Üretim Teknikleri (Tohum Çimlendirme/Çelikleme/Aşılama) başlığı altındaki Süs Narı başlığına tıklarsanız orada süs narı uzmanları var. Süs narı ile ilgili her türlü sorunuzu detaylıca cevaplayacaklardır.

Forumda bilgi arayanların, bilgiye daha çabuk erişebilmelerini sağlamak için, sorularımızı ilgili başlıklar altında sorabilmek üzere önce forumun arama fonksiyonunu kullanıp, cevabını aradığımız konu ile ilgili daha önceden açılmış bir başlık olup olmadığını tarıyoruz genellikle.

Yukarıdakine ilaveten; diğer süs narı yazışmaları da bu ve şu başlıklarda olmuş...

Bu arada aramıza hoşgeldiniz der, hayırlı günler dilerim.

Eski 20-01-2008, 11:29   #29
Yeni Üye

durakkan's Avatar

Giriş Tarihi: 17-06-2007
Çimlenen Limonlarım :)

Merhabalar herkese,
Buradaki paylaşımlar sayesinde, ben de kendimce birşeyler yapmaya çalışıyorum.Ve bu da insanın psikolojik olarak kendini çok iyi hissetmesini sağlıyor.4 Araslık 2007 de 3-5 limon çekirdeği ile başlayan köklendirme maceram,14 Aralık 2007 de ilk sonuçlarını verdi,bunlardan 2 tanesi çimlendi.Bunları da 12 Ocak 2008 de ayrı ayrı saksılara aldım.Umarım en kısa zamanda küçücük fidancık olurlar
Limon çekirdeklerinden çimlendirme yapmak isteyen arkadaşlara tavsiyem.
Eğer eviniz kaloriferli ise,banyoyu kullanmaları,nem ve sıcaklık çok fazla olduğundan dolayı çimlenme çok kısa zamanda olabiliyor.İsteğe göre banyonun ışığını günde 2-3 saat yakabilirsiniz...
Herkese sevgilerimle...

Eklenen Resimler

durakkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2008, 13:33   #30
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugrulS Mesajı Göster
süs narı tohumlarım var yetiştirmek istiyorum yukarıdaki gıbı pamuk arasına konan lımon cekırdeklerı gıbı bır uygulama yaparsam sonuç alabılırmıyım acaba aydınlatırsanız sevınırım
Nemli degil islak tutarsaniz 1-2 haftaya kadar cimlenirler Benimkiler oyle cimlendi.

Etiketler
budama, limon ağacı, saksi limon

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025