![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-10-2012
|
Teşekkür
Çok teşekkür ederim hemen verdiğiniz linkleri okumaya başlıyorum biraz okumuştum zaten çimlendirme kısmıymış sanırım sorun içeren yerlere ulaşamamıştım biraz güneşe cam önüne aldım şimdilik bakalım tekrardan ilginize ve güzel dileklerinize çok teşekkürler |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-06-2011
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-07-2009
|
saksısını büyüt. ya da çok suluyorsan, biraz azalt |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-11-2012
|
1.5_ 2 yaşında çekirdekten çıkma limonum var.Limon Omega aşı makasıyla aşılasam acaba tutar mı? (ilkbaharda) |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-04-2012
|
Haziran ayında birkaç Limon çekirdeğini çimlendirme çalışması yapmıştım. Islak pamukla buluşan Limon çekirdeklerinden bazıları çimlenemese de fotoğrafını koyduğum çekirdek, bir an önce ağaç olmak istercesine büyüdü ( yaklaşık 2 hafta önceki fotoğrafı ). Belki bir Limon, Mandalina ya da Portakal olacak veya Turunç kalacak bilemiyorum ama çok güzel bir ağaç olacağına inanıyorum. Birkaç ay sonra aramızda binlerce kilometrelik bir mesafe olacak ve belki bir daha hiç görüşemeyeceğiz. Ama hiçbir zaman " bir dikili ağacım yok " demeyeceğim çünkü o benim gözümde koca bir ağaç. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
) Vay be! "Limon ağacım" demekle haklıymışım En son geçen sene Temmuz ayında görmüştüm onu ve 1 metreden fazla boyu vardı. Gelecek sene eğer gelebilirsem, İstanbul'da yaşayan, ağaç dostu bir arkadaşımıza emanet etmek isterim ( geri istemeyeceğim tabi ki, ara sıra fotoğraf yollayıp mutlu ederseniz ne alâ ). Bu vesileyle Limon Ağacımın Doğum gününü kutlarım ve saksıdan kurtulup toprakla buluşmasını dilerim. Selamlar, sevgiler. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
Bu yıl Haziran’da 6 yaşını bitirecek olmasına rağmen aynı saksıda ve aynı toprakta, bir metreden fazla boya ulaşmış fakat henüz hiç çiçek açmamış. Aldığı tek besin su ve birazda güneş, yavaş ve verimsiz gelişmesi normaldir. Bu ay 25 15 15 gübre göndermeyi umuyorum, toprağın üstüne her ay bir yemek kaşığı serpilirse bile faydası olur diye düşünüyorum. Sağolsun annem suyunu eksik etmiyor, daha fazlasını yapması pek mümkün değil. Kısmet olurda 2019’da gelirsem ve iyi bakabilecek birini bulursam, bahçesinde uzun bir ömür sürmesini isterim. Tohumdan/çekirdekten yetiştirince daha bir başka oluyor... |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2015
|
Çekirdekten yetiştirilen her tür bitki tabi ki çok daha büyük bir mutluluk bence de. Ancak aşılanmazsa meyve vermez dediler. Benimkiler şuan dikenli. Meyveden geçtim, çiçek demi açmazlar aşısız olunca. Ya da çiçek açtırmak için ne yapmalıyım. Sadece su verdim. Gübre hiç kullanmadım. Şuan 4 yaşındalar. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-03-2013
|
selam 10 cm boyunda bir çekirdekten yetiştirdiğim limonum var koyun gübresi buldum ne kadar ve nasıl vermeliyim gübre kuru poşet içinde bir de ne kadar ve ne sıklıkla su vermeliyim daha önce denemem oldu aşırı sudan çürüttüm şimdide az suluyorum üzeri kurudu gibi oluyor 4 güne bir suluyorum yanlış mı yapıyorum yardım edenlere şimdiden teşekkür ederim |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
|
cevaplayacak kimse yok mu baya bir zaman geçti foruma giren bakan yok galiba !!! |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
|
Sayın İlter26, limonunuzu güle güle sağlıkla büyütmenizi dilerim Benim de çekirdekten yetişme limonlarım var ancak size tavsiyede bulunacak kadar çok bilgim yok ne yazık ki. Mesajınızda hem sulama sıklığını hem de gübre konusunu soruyorsunuz sanırım, noktalama işaretleri ile cümlelerinizi ayırırsanız daha net anlaşılabilir sanıyorum, bazen heves ve aceleyle bizler de unutabiliyoruz İsterseniz, mesajınızı düzelt butonu ile tekrar düzenleyebilirsiniz. Limonlarınız saksıda balkonda mı yoksa ev içinde pencere önünde mi acaba? Bu da önemli bir ayrıntı olabilir.847 nolu mesajdaki linklere göz atmanızı önerebilirim. Biraz zaman alacaktır ama olsun . Konu ile ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaşan arkadaşlarımızın yardımcı olacağını sanıyorum. Ayrıca, gübre ile ilgili de vereceğim bağlantıdaki ana başlık altında bulunan alt başlıklara bakabilirsiniz:Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net Ben limonlarımda gübre, sıvı besin vb herhangi birşey kullanmadım ancak kullanmanın daha iyi olacağı görüşündeyim. Sulama konusunda ise açıkçası göz kararı sulama yapıyorum, toprağı kuru gibi gözüktükçe suluyorum, ki bu da doğru bir uygulama değil aslında. Normalde saksıdaki çiçekler/ bitkiler için toprağa parmağımızı batırıp nemli olup olmadığına bakmamız öneriliyor zaman zaman, bu yolu da deneyebilirsiniz belki. Bazen deneme - yanılma yöntemi ile de öğreniyoruz. Şu an halen kış olduğu için limonunuzun su ihtiyacı yazınki kadar olmayacaktır sanırım, bunu da göz ardı etmeyelim. Ayrıca, Karabükte iseniz, oranın koşullarına göre davranmak daha yerinde olabilir. Denize yakın bölgeler ile iç bölgeler arasındaki nem farkı bitkileri farklı etkileyecektir, genel anlamda. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
|
Limon ağacıma ev içinde bakıyorum.Evimde kalorüferler çok yanıyor nemlilik %30 ila %40 Türk sitelerinde hiç bir şey bulamıyorum malesef.Yabancı sitelerden araştırdım nemlilik %55 -50 nin altında olmasın diye bilgiler buldumstrese girip ölebiliyormuş .Bunu duyunca akvaryumum vardı balıklarım öldü öyle duruyordu.Üzerine cam koydum.Hava alması için camı lastik silgilerle yükselttim akvaryumumun hava motorunu içeri verdim havasız kalmaması için gündüzleri az hava veriyorum Geceleri sürekli açık duruyor hava motoru.nem ölçüm cihazı ile havanın nemini ölçüyorum Güneş geldiği gündüz saatlerinde 78 e kadar çıkıyor akşamları 62 65 şuan gelişimini çok iyi sürdürüyor .evim kuytuda direkt olarak 3 saat güneş alıyor sonra karanlık üzerine mor ışık yayan 15 wat t8 ampul koydum. şuan iyi durumda büyüyor doğal gübre vermek istedim bir de sulama işini sorayım dedim gübre nasıl verilecek ne kadar verilecek saksıyı 8 litrelik su kabından yaptım altına delikler açtım onu da yoğurt kabına koydum akvaryumda kumların üzerinde çok az su oluyor o nemlilik sağlıyor |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
|
Ne güzel, ne kadar özenip üzerine titriyorsunuz limonunuzun )) "Limon ağacım" dediğinize göre, kaç yıllık bir limondan söz ediyoruz, onu da belirtmeniz yerinde olur, doğru cevaplara ulaşmanız açısından. Ben daha küçük, daha genç sanmıştım Size kesin ve net tavsiyelerde bulunacak kadar tecrübem ve bilgim olmadığı için birşey diyemiyorum. Ancak gene de mesajlarımda verdiğim linklere tıklayıp oradaki mesajları da incelemenizi tavsiye ederim. Hatta ilgili konu başlığına limonunuzun fotoğraflarını bile ekleyebilirsiniz - fotoğraf çekme imkanınız varsa.Kolaylıklar dilerim ![]() (Tekrar baktım mesajınıza, 10 cm demişsiniz, bu durumda sanırım birkaç yıllık olmalı limonunuz) Düzenleyen Cymbelina : 18-03-2013 saat 03:15 Neden: ilave |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yeni Üye
|
limon çimlendirme denemem
Ağaç kelimesini yanlış kullandım fide demeliydim yanlış anlamanız normal 10 cm hala 10 metre değil 2 aylık çekirdekten yetiştirdim Yıllardır baksam bu kadar acemi olmam. Daha önce hiç araştırma yapmadan bir denemem olmuştu o fideyi çürüttüm aşırı sulamadan bunu da az suluyorum haftada bir kere ya da iki kere Fotoğrafları yükleye bilirsem daha net anlaşılacak galiba |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2012
|
Arkadaşlar kamkatlada ilgilenen varmı aranızda varsa kamkat bölümünde bir soru sordum uzun zamandır kimse fark etmedi kamkatımı kurtarmak için bilgisi olan varsa orayada bakabilirmi? Teşekkürler Bu yaptığım muhtemelen forum kurallarına aykırı ama mecbur kaldım :S |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
|
Limon çimlendirme
Merhabalar; Uzun süre önce siteye üye olmama rağmen hiç mesaj yazmamıştım. Artık ben de paylaşımlarda bulunmak istedim. İlk forumdan ve internet araştırmalarımdan edindiğim bilgilerle çimlendirdiğim limonlarım ya da limoncuklarım Bu noktaya gelene kadar hüsranla sonuçlanan 3 denemem oldu, hasar çok bende. -İlk ilkokuldan öğrendiğimiz fasülye çimlendirir gibi pamuğun arasına koydum, sonuç: küflenen limon çekirdekleri ![]() -İkinci olarak suya koydum limondan çıkardığım gibi sonuç: berbat kokan limon çekirdekleri ![]() -Üçüncü olarak nemli torfa gömdüm sonuç: hala bir sonuca ulaşamadık çünkü sırra kadem bastılar ![]() Ve son olarak araştırmalarım sonucu ulaştığım bilgilerle deneme yaptım.. Çekirdekleri limondan çıkardıktan sonra dışındaki sert kabuklarının uçlarını makasla keserek içlerindeki tohumları çıkardım ve fotoğraftaki gibi nemli "torf+perlit" karışımına dizdim "yatay şekilde". Normalden farklı olarak üstlerini torfla değil yuvarlatılmış cam parçalarıyla kapladım. Küçük çakıllarda kullanılabilir ama ben yarı şeffaf malzeme kullanıp çekirdeklere zarar vermeden gelişimi takip etmek istedim, renk değişiklikleriyle Ve saksıyı kaloriferin üzerine koydum, hergün 3-4 saat kadar güneş gördü ve her sabah fısfısladım nemki tuttum. Sonuç: kısa sürede tam kapasite çimlenme gösteren limon çekirdeklerim ve minicik limon fidelerim ![]() fotoğraflarda aşağıda paylaştığım gibi,şimdiden okuyan herkese çok teşekkürler... İlk 4 fotoğraf çekirdeklere uygulanan işlem, 5.fotoğraf saksı hali, sonraki fotoğraflar sırayla 3,5 haftalık gelişimleri |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-09-2007
|
Çok sağlıklı ve güzel görünüyorlar. Tebrik ederim, bende deniyeceğim. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
/
Giriş Tarihi: 21-04-2013
|
SahraSahil Tebrik ediyorum güzel sonuç almışsınız bende yeni denemelere hep meraklıyımdır,ama bu şekilde hiç düşünmemiştim Ama sonuç önemli,e sonuçta ortada ![]() |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
|
Çok denedim bu sonuca ulaşana kadar pamuklar, sular, toprağa gömüp çürütmeler neler neler en son bunu yaptım ve dediğiniz gibi sonuç ortada ![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-04-2013
|
lime da aynı şekildemi çimlendirilmeli? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
|
limonu çimlendirmek büyümesini beklemekten daha kolay. geçen yazdan bu yana en büyüğü 10 cm anca oldu. saksılarını ayırdım bakalım bir değişiklik olacak mı. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-01-2013
|
Çimlenen ağaca aşı yapmazsak nasıl bir meyvesi olur ? |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Yeni Üye
|
son durum.. seneye ilk meyveyi bekliyorum artık sabır sabır turunç verirse, aşılama yapacağım. limon verirse resmini paylaşırım ömrümüz olurda burda olursak |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-08-2013
|
Sayın ilkerr84 bu limon ağacını tohumdan mı yetiştirdiniz ? ve bu hale gelmesi kaç sene sürdü ? |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
yalnız kendi haline bırakmayacaksınız.. ilk başta 2.5 lt lik pet şişede başladım.. 5 lt liğe geçiş yaptıktan sonra damacanaya devamında da gördüğünüz saksıya aldık.toprağını arasıra karıştırıp havalanmasını ve kurumaya kalmasını sağlayın.güneş görebilsin. " sevgi sözcüklerinizi dokunuşlarınızı da eksik etmeyin. " Süs bitkileri ruhsuz oldukları için mumya misali canlı gibi görünürler. Güzel enerjinizi ve sözcüklerinizi içten gelerek dokunuşlarınızla aktarın ona. 2009 yılı ilk 6 aylık döneminde ektim sanıyorum. ya da temmuz sonrası Düzenleyen ilkerr84 : 03-01-2014 saat 18:48 Neden: büyük harfle yazılanları düzeltme |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-11-2012
|
açılma olursa turunç açılma olmazsa limon veriyor diye biliyorum |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-01-2013
|
açılma nedir ? ![]() |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-11-2012
|
türlerin başka türlere kayması mesela acer palmatum tohumu ekince açılma olursa çıkan fideler yeşil yapraklı çıkar ama açılma olmazsa kırmızı yapraklı çıkar bunun gibi bir örnek verebiliriz |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| budama, limon ağacı, saksi limon |
|
|