![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Geçen hafta Migros'tan bergamut reçeli aldım. Çok lezzetli, hoşuma gitti. Yalnız rendelenmiş değil kabukları dilim dilim soyulmuş ve yuvatlatılmış. Bergamutlu çaylar eskiden daha keskin bir tada sahipti. Şimdi o tadı bulamıyorum. Pastalarda da çok güzel olacağını düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
|
Bendeki bergamut da sürekli çiçekte. Ancak anlayamadığım meyveler belli bir büyüklüğe gelince dökülüyor. Nerede yanlış yapıyorum? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Bergamot
Sizde bergamot olduğunu ilk defa duyuyorum veyahut unuttum aynı durum bende esasında saksıda yetişecek bir bitki değil toprağı istiyor 3 veya 4 meyva üzeride kalıyor diğerlerini yeterli gıdayı alamadığından sararıp döküyor Keşke bu konularda daha fazla teknik bilgisi olanlar bizi aydınlatsa Sitenin 51 bin üyesi var ama konuşan yok Bu bergamot yazılarından sonra ege ve akdeniz bölgesinde haveslenip yeni fidan alıp bahçelerine dikenler oldu bizi bu konuda aydınlatmalarını riça ediyorum sizlerdede ağaç meyvasını döküyormu Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
|
Narenciyelerde meyve dökmesi tamamen bitkinin gelişimi ile ilgili. Kök yapısı çok iyi gelişmişse fazla meyve tutuyor, kök yapısı yeni gelişenler ya az meyve tutuyor veya bütün meyvelerini döküyor. Bergamodları kendi hallerine bırakıyorum, bazan 1-2, bazan 5-6 meyve tutabiliyorlar saksıda. Mayer limonları 4 ayrı grup halinde ayrı büyüttüm, aynı yaştakilerin bir kısmını az suladım, bir kısmını toprakları kurudukça suladım. Sonuç sulamakla ilgili değil meyve dökmesi, az suladıklarımla normal suladıklarım aynı şekil ve sayıda meyve tuttular. Bence besin ve iz elementlerini normal, gerektikçe vererek aldığımız meyve sayısını arttırabiliriz. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Bergamot
Sayın K utlu Biz bütün narenciye fidanlarını saksıda tutmaya mecburuz çünki kışın kapalı bir yere alma mecburiyeti var Onun için bitkiyi saksıda yetiştirmek daha fazla özen ve bilgi gerektiriyor Besin ve iz elementleri nedir biraz açar mısınız ilginize şimdiden teşekkür ederim Nasıl bir uygulama yapacağız İyi Günler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu.
|
Besin derken, özellikle azot yönünden zengin, bitki gelişimi için sürekli tükettiği maddeler akla gelir. Azot, potasyum, nitrat ve benzerleri. iz elementleri olarak demir, bakır, çinko, mangan ve benzerleridir. Saksıda bitki beslemek gerekiyorsa periyotik olarak bu besin ve iz elementlerinin abartılmadan yeterince verilmesi gerekir. Besinleri doğal olarak yanmış ve siyahlaşmış hayvan gübresi, veya yaprak çürüklerinden oluşan humus vererek sağlayabileceğimiz gibi, piyasada dengeli gübreler olarak adlandırılan gübreler vererekte bu ihtiyaçlarını karşılayabiliriz. İz elementlerinden sadece demiri, demir doğramacılarından temin edeceğimiz demir tozu veya küçük parçalar halinde kesilmiş teneke parçalarını saksı yüzeyine koyarak her sulamada paslanmasını, bu pasın köklerine ulaşmasını sağlayabiliriz. Yapraklar yeşil değilde sarı bir şekilde sürgün yapıyorsa saksıda demir elementi hiç kalmamış demektir. diğer iz elementlerini suni gübre satan satıcılardan karışım olarak elde edebiliriz. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
|
Ben genellikle saksıların içine bir tane fasulye tanesi atıveririm, o saksıda bitkiyle beraber büyür... ![]() ![]() Demir olarak da, gardenya konusunda öğrendiğim demir-sülfatı zaman zaman bütün bitkilerime veriyorum. Onun dışında bir de gübre koyuyorum saksıya ama saksılarda doğadaki gibi gübreyi ayrıştırabilecek canlı sayıları olmadığından ne kadar yararlanıyorlardır bilemiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Bergamot
Teşekkürler .Selamlar İyi Günler Düzenleyen ahmeter : 12-12-2014 saat 17:12 Neden: ek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Bergamot
Bahçemdeki bergamotun son durumu meyvalar olgunlaştı Ne mi yapacağım pek tabii reçel Benim reçelim cok güzel oluyor ufak bir kavanoz göndereceğim Aylar geçti ben hala bekliyorum [sellukalar çiçek açtı] |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Sn ahmeter, çaylarımızın içine koymak için kabuğun rendelenmesi işlemi, meyveler yeşilken mi yoksa tam anlamıyla sarardıktan sonra mı yapılmalı? Bu arada reçelinizi yapıp afiyetle tüketin ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Bergamot
Sayın Lonicera Meyvalar sarardımı tam olgunlaşmış oluyor reçel yaparken açilıği gitsin dıye rendeleniyor çikan kabuk tozlarını kuru caylan harmanlıyabilirsiniz Karışım dozunu ayarlamak elinizde fazla kalırsa kurutun bilhassa kek yapımında nefis lezzet veriyor çaylar benden Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Sn. ahmeter, Bergamut'un ismi, Bergama ile şöyle bağlantılı olabilir belki. Bergamot'un,Türkiye'de yetiştiği ana bölge Antalya civarı olarak biliniyor. Bergama kralı 2. Attalos, -bana yeryüzündeki cenneti bulun- diye adamlarını göndermiş. Adamları geze geze Antalya'ya gelince, burasının aradıkları cennet olduğunu düşünmüşler ve krala bildirmişler. Kralın Antalya sevgisi böyle başlamış ve Antalya'ya 2. Attalos'un heykelini dikmişler. O dönemde Pergamon krallığı oldukça güçlü ve etkili olduğundan, belki bu turunçgile, böyle bir isim verilmiş olabilir. Buralarda buna benzer hikayeler anlatılır. Ayrıca Bergama'da, güneye bakan, korunaklı duvar diplerinde, portakal, mandarin, limon yetişebiliyor. Tabii Bergamut diğerleri gibi dayanıklımı bilmiyorum. Bizim buralarda yetiştiren varmı bilmem. Bir araştırayım bakalım, belki vardır. Gerçekten çay bergamut ile müthiş bir keyife dönüşüyor. Bizde baharatçılardan alıp, çay'a harmanlıyoruz. Sevgiler, saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Bergamot
Sayın Ayazkentli Bergamot un Bergama ile bir ilgisi olmadığını Bergama tarım müdürlüğünde konuştuğum ziraat mühendisi bir hanım söyledi kendileride araştırmişlar bir ilgi bulamamışlar Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Ahmet bey, Bergamotun yeni sürgün veren taze yapraklarında fotoğraftaki gibi bir rahatsızlık gördüm. Aynı şey normal limon'da da var. Sizin daha önce bir tecrübeniz oldu mu? Mantar mıdır? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Bergamot
Sayın Zeytinçi Bir tek ağaçımda böyle bir durum var Pomarsol forte adlı bir ilaç kullandım henüz ciddi bir sonuç almadım Resimlemeniz çok iyi olmuş bu durumu Mutlu Kutlu beye soralım o daha teçrübeli resimlerin altına teşhisini yazarsa cok iyı olur Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu.
|
Bugün pazarda olduğumdan ancak internet ortamına girebildim. Resimlerde görülen yaprakların bu hale gelmesini ''galeri güvesi'' yol açıyor. Bizim seradaki narenciyeleride sarmış ve özellikle taze yaprakları bu hale getirmişti. Her türlü ilacı denedik ama bir türlü kurtulamamıştık. Sonunda ''Goldben'' isimli 45 gün etkili olan ilaçla kurtulduk bu problemden. Bu ilaç bitkinin dal veya yapraklarının başladığı alt kısıma gövdede bilezik gibi daire olarak suluboya fırçasıyla sürülüyor, bitki özsuyuna karışarak bitkinin üst tarafındaki dal ve yaprakları zehirliyor. Bitki öz suyuyla beslenen tüm haşaratlar mefta oluyor. Bu zehir kesinlikle bitkiye herhangi bir zarar vermiyor. Dikkat edilmesi gereken konu ilaç sürüldükten sonra bitkinin meyvelerini 45 gün süre ile yemiyoruz. Sonuçta belki ölmeyiz ama bitkide bulunan zehirden nasipimizi almış oluruz. Diğer bitkilerdeki zararlılardanda kurtulmak için kullanılabilir. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
bergamot
Teşekkur ederiz Sayın Zeytinçi karar sizin Selamlar Düzenleyen ahmeter : 12-12-2014 saat 17:14 Neden: EK |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Sn. Mutlu Kutlu, Sn. Ahmeter, Böylece birşey daha öğrendik. Nereden buldu bu derdi anlamadım. Teşekkürler bilgi için. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Bergamot
Sayın Ağzının tadini bilenler Siz hala bergamotlu çay ve bergamot reçeli yemediniz mi günler yillar geçiyor Ağzınızın tadını bilin Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Bahçedeki fidanlarda daha az oluyor ama terasta sanki galeri güvesi partisi var gibi, her hafta şamata. Düzenleyen MSaygin : 11-12-2009 saat 09:59 Neden: imla hatası |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Bergamot
Sayın Kopshtar Bendeki ağaçlarda üzerinde hem yeşil hemde sararmiş olanları var sarardığı zaman koparmak lazım ancak sarı olduğu zaman 1 ay daha üzerinde kalabilir Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Bergamot
çayını icenler reçelini yıyenler bol bol c vitaminini aldilar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Sn Ahmeter; gerçekten çok güzel görünüyorlar. Benim bergamotun 2 meyvesi de bu iriliğe ulaştı ![]() Kışın bergamotlarınızı nerede muhafaza ediyorsunuz? Fazla aydınlık bir ortam sağlayamayıp bozulmasından korkuyorum kışın ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Bergamot
Sayın kopshtar ideal olanı 5 den aşağı düşmeyen aydınlık bir yerde kışı geçirmesini sağlamak Bu sene teçrübe senesi olacak iyi günler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2009
|
bergamut fidanı
Alıntı:
müsait sera da var umarım yetiştirebilirim.Yardımcı olursanız sevinirim.Çekirdekten de yetiştirilir mi acaba? Bilgilerinizi paylaşırsanız mutlu olurum. İyi günler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
|
Bergamot
Alıntı:
çekirdekten çikan bitkiye bergamot aşısı yapmak lazım Bitkiyi İzmirde rahat yetiştirebilirsiniz Bergamot yazısini baştan okursanız ne kadar güzel bir narenciye meyvası olduğunu göreceksiniz iyi günler Düzenleyen ahmeter : 12-12-2014 saat 17:15 Neden: EK |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Bergamot
LÜTFEN EN BAŞINDAN OKUYUNUZ Bu günlerde gripden ne kadar C vitaminine ihtiyacımız var eczahanelerde C vitamini kalmamış marketlerde boyalı mandalina ve portakallar Bahçede .terasta balkonda bir bergamotunuz olsun iyi günler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|