![]() |
Sevgili jibuti,öyle bir imaj vermek istemedim,:( pembe domatesi tadtıktan sonra bana birşey oldu inan ne yaptığımı bilmiyorum.:D:D Şaka bir yana hakikaten başka bir lezzet. Nekadar tohum çıkar bilmiyorum. çekirdeksiz demiyelimde çekirdeği az bir domates.Ne çıkarsa bahtımıza, paylaşacağız.
|
Sizin gönül bolluğunuz yeter sevgili kudret hocam.Bende tohum istiyor imajı yaratmak istememiştim :)))
|
Afiyet olsun, Kudret Bey.
Bu lezzetde ,topraksız tarımın ve sizin katkınız olduğunu da bizler biliyoruz. Sanırım Sn.malbanın gönderdiği pembe domates çekirdekleri, Sn.Tekin kaynaklı. Yani Sn.Tekin'den pembe domates fidesi alanlar aynı lezzeti yakalayabilir :) |
Arkadaşlar ABD den ödül almış heirloom pembe domates tohumlarım yola çıktı... Bakarız paylaşırız.
Aynı zamanda Bauhaus'un organik tohum bölümüne pembe domates tohumu gelmiş... Bir de geçen hafta Aydın'da babaannemden pembe domates aldım ondan da tohum elde etmeye çalışacağım... Lezzet konusunda Kudret beye birebir katılıyorum. |
Kaç ppm gerektiğini nasıl hesaplıyoruz?
Amcalarım teyzelerim:D,besinde kaç ppm elementlerden gerektiğini nasıl öğreniyoruz?-Herhangi bir kaynakta geçiyor mu?-
Ben verilen gübre miktarlarını oranlayıp bir reçete hazırladıktan sonra bitkinin maksimum ne kadar tuzluluk oranına dayanabildiğini öğrenerek yapılabileceğini düşünmüştüm tuzluluk oranı artarsa ECnin yani elektrik iletkenliğinin de artacağını düşündüm ama bir sorun var ben ayçiçeği yetiştirmek istiyorum ve en fazla ne kadar tuzluluk oranına dayandığını buldum ama EC'yi bulamadım:(Tuzluluk oranından bir maddenin EC'sini nasıl bulabiliriz?Tabi bir maddenin kolay bir yöntemle tuzluluk oranı hesaplanabiliyorsa o da olur:p Benim bulduğum yoldan daha kolay bir yol elbette vardır.Benle bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim. Saygılarımla Mehmet |
Aşkolsun sevgili jibuti, tohum için imaj vermene gerek yok. Bende istiyorum dersin ,tamamdır. Olduğu kadar herkesle paylaşmaya hazırım. Ama önce sevgili malbman dan bu pembe domatesin isim, cins ,menşeyini öğrenelim. Sayın aydınlı nın ABD den getirteceği heirloom pembe domatesin özelliğini bilenler ,belki birkaç cinsi tanıyan arkadaşlar vardır. Bilgi verirlerse seviniriz. Benim bu konuda hiçbir bilgim yok.
Bu arada bu sene tanesi 1000 gram ile1800 gram gelen bir domates cinsi İsrail domateslerine alternatif olarak TÜRK domatesi '' yürek'' adıyla dünya ya açılacağını okudum ve gerçekten çok merak ediyorum.Sahip olabilirmiyiz bilmiyorum. Tahmin ediyorumki bu domates bizim pembe domateslerin ağababası. |
Sayın denizakvaryumu,sevgili malbman bir bilgi verir mutlaka. Ancak bu konu bugün yetiştirdiğim domtesin tadına baktıktan sonra çok ilgimi çekti.Galba söylemiştim, birkaç sene önce pembe domates hakkında bir yazı okumuş ve PDA dan tohum talep etmiştim ama ben topraksız tarım yapıyorum diye vermediler.Bu gün tatdığım tadın nekadarı topraksız tarımdan geliyor bilmiyorum ama gelecek sezon bu konuyu aydınlığa kavuştururuz kanısındayım.Tabii siz sevgili arkadaşlarımın katkılarıyla.
|
Kudret bey
Tohumların listesi aşağıda resimleri de domatesler için sonra göndereceğim. TM20-20 Brandywine Tomato (Pink) pk/20 (PEMBE BRANDYWINE) TM146-10 Floramerica Tomato TM114-20 Red Robin Tomato pk/20 TM260-20 Money Maker Tomato pk/20 LC7-100 Lollo Rosa Lettuce pk/100 CU108-5 Cucino Cucumbers pk/5 CU19-20 Persian Middle East Cucumbers pk/20 (İRAN SALATALIĞI) SP105-20 Corno Verde Sweet Peppers LC22-100 Salad Bowl Lettuce (Green) pk/100 ON43-100 White Lisbon Bunching Onions pk/100 (TAZE SOĞAN) TM30-10 Caruso Tomato HP108-10 Heatwave Hot Peppers (ACI BİBER) HB111-100 Nufar Basil pk/100 EG9-20 Casper Eggplants pk/20 (BEYAZ PATLICAN) TM495-10 Arbason Tomato SN7-50 Viroflay Spinach pk/50 (SUSUZ TARIM İÇİN ISPANAK) BR20-50 Green Magic Broccoli pk/50 |
Tohum bilgileri
2 Eklenti(ler)
İngilizceden çevirmeye çalıştım...
BRANDYWINE "Bu çeşit birçok tadım ödülü kazanmış dünyadaki en lezzetli domateslerden biridir. 1885 yılından kalma ABD heirloom çeşidi. Her domates .5-1 kg arası ürün vermektedir. FLORAMERICA 1978 All-America Selections Winner! 70 günlük. (F1) Sıcak soğuk ve neme dayanıklı. 17 domates hastalığına çok dayanıklı. Dondurmak ve salça yapımı için mükemmel. Kafese sardırılırsa ürün miktarıartar. Ev bahçeleri için uygun. çalı tipi. |
3 Eklenti(ler)
MONEYMAKER
Heirloom çeşidi... 80 günlük.. Bitki çok miktarda parlak ve küçük domates üretir. En güvenilir ve aromatik çeşitlerdendir. Sırık tip. CARUSO DOMATES 75 günlük. (F1 cinsi) Çok ürün verir. Aşırı verimli sera cinsi domates. Dışarıda yetiştirip kışın içeriye taşıyabilirsiniz. Hastalıklara dirençli. Çalı tipi. ARBASON DOMATES 70 günlük. (F1 cinsi) sera cinsi erkenci domates. Sırık tipi. |
Kudret beyin PDAsı acaba nerededir diye ararken aslında Pembe Domates Ağı diye bir hareket olduğunu buldum. Buna göre Heirloom evladiyelik demekmiş..
Bir de aşağıdaki PDA sitesinde bir bilgi okudum ne kadar doğru bilmiyorum ama can sıkıcı birşey...(ama bir yandan kayıt altına alınması da iyi gibi) ABD de her tohumun kodu ve bir sürü bilgisi var. "Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, İsveç, Bulgaristan, Rusya ve daha birçok ülkede lezzeti ve bozulmamış niteliği nedeniyle yüksek değere sahip olan Pembe Domates, tohum paylaşımı sayesinde, kendi yeniden topraklarında değer kazanmış önemli bir tarım ürünüdür. Özellikle "Heirloom" yani genetiği ile oynanmamış, doğal tarımla üretilen ve kuşaktan kuşağa aktarılan tohumlar, endüstriyel tohumlara nazaran kat be kat değerlidir. Ülkemizde tıpkı Pembe Domates gibi çeşitliliği ve değeri çok yüksek olan 3 bin'den fazla “endemik”; “kendine has”, tarımsal bitki türü ya yok olmuş, ya da yok olmağa mahkûm durumdadır. Yüzyıllardan bugüne, hiçbir bozulmaya uğramadan çiftçilerin çabalarıyla tarımda "üretilebilirliğini" sürdürmüş bitkilerimizin yok olma fermanı sayılan "TOHUMCULUK YASASI"nın 2011'den itibaren yürürlüğe sokacağı 5. Maddesi ancak 'kayıt altına alınmış tohumların' ekimine olanak tanıyacak. Tohumuna patent alamayan çiftçiler ise, tekel durumundaki uluslararası şirketlerin insafına terk edilecek. 2011'den itibaren kayıt altına alınmamış tohumluklarını satan köylüler, ağır para cezasına çarptırılacak ve el konulan ürünler imha edilecek. Böylece Anadolu'nun zengin türleri doğallığını yitirecek. http://hfz-pda-tohumdanpembeye.blogspot.com/ |
Sayın aydınlı dahaönce bu domateslerden yedinizmi, yoksa yenimi deniyeceksiniz.Ben daha önce işin bu yanıyla ilgilenmedim. Hatta yetiştirdiğim domteslerin cinsini bile bilmiyordum.Çanakkale dedile çeri çıktı karpuz domates dediler ve inanın çok pahalı aldığım fideler sıradan domates çıktı. ama bu sene bildiğim tohumlardan yetiştirdiğim için pembe domates diyebiliyorum. Tabii onunda cinsleri vardır lezzetleri değişiktir.Fakat sizin ödül almış domatesle bu pembe domatesin farkını test edebilmek için gelecek sezon ikisindende yetiştirip farkı görmek lazım.tohumları hangi adresten temin ettiniz.Tohum almakta bir zorluk varmı.
|
Haklısınız sayın aydınlı gerçekten çok üzücü .Dileriz böylebirşey olmaz. Ama desenize neler olduda tepki verdik neler olduda tavır koyabildik.Neyi değiştirebildik.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
http://www.reimerseeds.com/viroflay-spinach.aspx PAYPAL ile ödeme kabul ediyor ve kayıtlı tohumlar. En üstteki pembe domatesin benzerini Aydında pazardan alıp yedim. Gerçekten çok lezzetli ama biraz kabuğu kalın sadece. Ben size bu tohumlardan gönderirim gelince. Siz de Heirloom olanlardan tohum elde edip bunları devam ettirebilirsiniz. Ben daha önce hiç bu işi denemediğim için tohumları mundar etmemek adına size de gönderirim. Böylece test etmiş oluruz. Bir diğer pembe tohum da Anadolu Organik Pembe bauhausta var. Bu arada besin kitleri geldi. teşekkürler.. 2 saattir evdeki herşeyin EC sini ölçtüm :D Ankara suyu 0.3 |
Kudret bey tohum almak kolay asıl sorun kargo ücreti biraz fazla.. Gümrükte ne olur göreceğiz bakalım. Aslında heirloom tohum ithalatı biraz sorunlu bir işmiş ama bizimki amatör.
Belki bizde ADA (ağaçlar.net domates ağı) kurarız... |
Bir alıntı
Hollanda'nın ihracatına bakarmısınız.... 3 milyar dolarlık tohum ihracatı da fransadan..
Fransa ise büyük tartışmalara yol açan tohum yasasını 1990'larda meclisten geçirdikten sonra tohum ihracını neredeyse 40 kat artırdı. Yasadan önce 80 milyon doları bulmayan tohum ve benzeri ürün ihracatı bugün 3 milyar doları aştı. Fransızlar 2005 yılında sadece tohumdan 707 milyon dolar elde ettiler. Öte yandan Konya büyüklüğündeki Hollanda'nın 32 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracı yapabilmesi, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini ortaya koyuyor. Haberin tümü: http://www.aksiyon.com.tr/detaylar.d...tay&link=20014 |
Kaya yününde Domates tohumu nasıl çimlendirilir..
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar 1970lerden beri topraksız tarım ile uğraşan bir arkadaş var adı Howard Resh. Hydroponic Food Production adında güzel bir kitabı var (sipariş vereceğim ama biraz eski gibi). Onun bir yazısından türkçeye çevirmeye çalıştım.
Kaya yününü eldiven takarak 3x3x3 lük bloklara kesiniz (kaya yünü bloğunun kalınlığı 3cm zaten). Kaya yünü bloklarını sterilazyon için %10 çamaşır suyu ilave edilmiş su dolu kovada yıkayınız. Blokları iyice durulayınız ve EC=0.5 lik suda blokları 2-3 saat bekletiniz. Sağlıklı ve hastalıklardan korunmuş fidanlar ile yine sağlıklı ve verimli ürünler alabilirsiniz. Bloklarda küçük delik açarak tohumları 3x3x3 lük kayayünü bloklarının içine dikiniz. Kayayününün drenajı, oksijenlenmesi ve yapısal bütünlüğü bu iş için idealdir. Taşıma sırasında dağılmaz kırılmaz. Tüm kayayünü bir poşet ile örtünüz (bu iş için özel kutular da var) 7-8 gün sonra blokları aralarındaki boşlukları arttırarak yan çeviriniz. Bu şekilde fideler yukarı kıvrılarak daha sağlam hale gelecek ve gövdeden kök verecektir. 14-18 gün arasında fideleri kaya yünü kalacak şekilde (çevirenin notu: etrafı delikli plastik bardak içine) perlit ya da hidroton ortamına aktarınız. 15 gün daha bu şekilde son büyüme yerine aktarmadan önce sulayarak devam ediniz.(Eğer son büyüme yeri yine perlit ise bu şekilde saksılara (her saksıya iki adet) taşıyınız. Tüm bu işlemler için fideleri yapay floresan ışığı altında tutabilirsiniz. Bitkiler büyüdükçe birbirlerine gölge yapmamaları için aralarını açınız. Aksi takdirde bitkiler gereksiz uzayacaktır. |
Sayın Tezel,
Sizlerin topraksız tarım denemelerinizi uzun zamandır izliyorum.Bende terasımda 4-5 çeşit çeri domates ve biber yetiştirdim ama çerilerimden verim alamadım,şu an diplerinden kesik vaziyetteler.Bu nedenden dolayı önümüzdeki dönemde topraksız tarımı denemek istiyorum. Sizlerin düzeneklerini izlerken bende kendimin yapabileceği bir düzenegi kafamda tasarladım.Yalnız ben akan su kültürü degil de ,durgun su kültürü denemek istiyorum.Planım şu. 1.2 litrelik plastik kaplarda domates ve biber denemesi yapmak istiyorum 2. plastik kapakların üzerinden bitki köküne göre delikler açılarak, 3. Kaplara sizin eriyklerden yeterli miktarda doldurup, fide köklerini deliklerden geçirip kökler eriyiklerin içine gelecek şekilde kapaklar kapatılacak. 4.Balkonda 4-5saat güneş alan bir yerde duracaklar. 5.gerektiginde besin ilavesi kapak açılarak yapılacak. 6. 9-10 günde bir kaplar boşaltılıp temizlenerek yeni karışımla tekrar doldurulacak Benim yapmayı planladıgım yöntem böyle.Bu yöntemde toplaksız tarım yapılabilir mi? Başarı oranı ne olur? Yöntemimin eksikleri nelerdir? Bu yöntemle domates ,salatalık,biber, kabak vs. sebze yetiştirebilir miyim? Cevaplarsanız çok sevinecegim.Şimdiden teşekkür ederim. |
Merhabalar sayın suzan7, kutlarım ,gerçekten topraksız tarım yöntemlerinden birini seçmiş, şekillendirmiş , hatta neyi nasıl yapacağınızı planlamışsınız. Bu mesajınız yeni başlamak istiyen arkadaşlara ışık tutacaktır. Ancan müsaade ederseniz tasarladığınız sistemi birazıcık irdelemek istiyorum. Tarif ettiğiniz sistemi durgun su olarak değilde akan su olarak deniyen arkadaşlarımız var. onlarında teyyidlerini paylaşım ve katkılarını bekliyorum.Öncelikle şunu söylemek istiyorum, özellikle domates salatalık kabak gibi bitkiler için seçtiğiniz tank haçmi çok küçük. Zira bu bitkiler saçak kökleri çok büyüyen ve bitkinin büyümesi için,köklerinin büyümeye ihtiyacı olan bitkiler. Belki ilk diktiğinizde çok çok güzel büyüyecekler, ancak bir yerden sonra büyüme duracak saksılar ( tanklar) küçük olduğu için kökler her tarafı dolduracak ve sıkışan kökler besin eriyiğinin dolaşamaması yüzünden beslenemiyecekler.
Tarif ettiğiniz gibi arada bir saksılar boşaltılıp temizlenip yeni eriyik konması çok, çok, ama çok zor olacak ve sizi yıldıracak. Bir başka yönü durgun su kültürü olduğu için her saksıyı ayrı ayrı havalandırmanız gerekecek , bunun içinde ya çok güçlü büyük bir hava pompanız olacak, **** ayrı ayrı pompalar kullanmak zorunda kalacaksınız. Deneyimlerim neticesi sabittir ki kök büyümesi durduğunda büyüme durur , meyveler büyüyemez. Şu anda terasımda 15 litrelik bir kovada (sayfa 31 -918 nolu mesaj) durgun su kültüründe sakız kabağım var çok güzel gelişti tahminim 3 kg kadar kabak var üzerinde ama artık durdu ölmeye başladı. Sebep kök okadar girift bir yumak olduki eriyik kökler arasında dolaşamıyor, bitki beslenemiyor. Birde salatalığım var oda dediğim noktaya yaklaşıyor. Sayın suzan7, ve sevgili arkadaşlarım, sizlere gözlemlerimi aktarıyorum. Eğer kabak durgun su kültüründe değilde ayni hacında bir katı ortam kültüründe olsaydı kökler girift bir yumak olmayacak agregat daneleri arasında ilerliyerek aralarında boşluklar olan bir kök durumuna gelecek ve ortamdaki besinle beslenebilecekti ,ama bu şartlarda beslenmesi mümkün gözükmüyor. Bu gözlemlerden çıkardığım netice: durgun su kültürünü küçük kablarda yapacaksak küçük köklü bitkileri seçelim. marul ,soğan, roka gibi. Büyük boylu veya kabakgibi hacimli bitkileri büyüteceksekbüyük kabları ve akan su kültürünü ve dahada iyisi katı ortam kültürünü tercih edelim derim. Sloganımız BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR. Öyle ise lütfen yorumlarınızı yazınız gözlemleriniz paylaşınız, bu işi en iyi şekilde yapmaya , en doğruyu bulmaya katkıda bulununuz. |
Sayın tezel,
Öncelikle ilgilenip cevap verdiğiniz için çok teşekkür edrim. Bilgileriniz ve deneyimleriniz benim için gerçekten yol gösterici olacak. Akan su demişsiniz bu yöntemi uygulamak benim için zor olacak, düzenek hazırlama aşamasında. Kapların hacmini istenen boyutta büyüte bilirim. Katı ortamı da deneyebilirim, ama bu yöntemi henüz iyi anlayamadım. Havalandırmayıda ben bir bisiklet pompasıyla ara ara kaplara hava veririm diye düşünmüştüm.Tabi böyle bir uygulama sözkonusu olur mu ? bilmiyorum.Benimki sadece yapabilecegim yolları denemek olacaktı.Yinede sizlerin yönlendirmesiyle bir yerlere gelebilecegimi düşünüyorum.Sizinde dediğiniz gibi bilgi paylaşıldıkça önem kazanır. Ben bir öğretmen olarak öğrencilerimi bilgilendirirken.benimde biryerlerden birşeyler öğrenmem güzel olur ******.Sizlerin bilgilerine gerçekten güveniyorum. Yinede katı ortam uygulaması haskkında biraz daha bilgi edinirsem bu konu üzerinde de konuşabiliriz.Hoşça kalın. |
Sayın suzan7, Kudret hocamın da belirttiği gibi domates, salatalık, kabak gibi bitkiler için her bir fideye en az 7 lt. kaplar düşünmelisiniz. Böylece kök gelişimleri sağlıklı bir şekilde devam eder ve mevsim boyu ürün alabilirsiniz.
Hava işine gelince, bisiklet pompası ile başa çıkamazsınız. En iyisi ucuz bir akvaryum hava motoru ve hava taşları ile çözmek bu işi. Piyasada 6-7 TL.'den satılan hava motorlarını birere hava taşı ile üç saksıya kadar bağlayabilirsiniz. Bu sayede hem havalandırmada süreklilik sağlarsınız, hem de her gün belli bir zamanınızı, enerjinizi bisiklet pompası ile havalandırma yapmak için harcamazsınız. Besin eriyiğini sürekli olarak havalandırmak, bitki köklerinin bol oksijenli bir ortamda çok daha sağlıklı gelişmesini sağlayacaktır. Kolay gelsin |
Degerli malban,
Vediğiniz bilgi için teşekkür ederim. Umarım sorularımla sizleri sıkmam,Size sorular sorup aldıgım cevaplar ışıgında, tatil dönüşü topraksız tarımla aranıza katılmaya çalışacagım. Umarımo zamanda benden yardımlarınızı esirgemezsiniz. |
Sayın tezel,
Size çok acil sormak istedigim bir konu var. Topraksız tarım için kullanılan yetiştirme ortamının plastik, camın dışında başka bir madden yapılmış olabilir mi? Yani teneke, aleminyum,saç,demir gibi maddelerden yapılmış bir yetiştirme ortamı olabilir mi?Vereceginiz bilgiye göre, sac veya tenekeden bir düzenek yapmak istiyorum.vereceginiz bilgiye acilen ihtiyacım var.Teşekkür ederim. |
Sayın suzan7, topraksız tarımda metal aksam kullanılması tercih edilmiyor.Zira besin eriğinin ph değerinin biraz düşük, yani asidik olması ( 5,5-6,5 gibi) metallerin korozyonuna sebep olacağından , ve eriyen metaller iz element dengesini bozacağından, bazı metal alaşımlarda ağır metaller bulunabileceğinden dolayı tercih edilmiyor.
|
Kudret hocam bizleri tohum desteğinizden mahrum bırakmazsınız değil mi?
Gerçekten de o kadar lezzetli mi? Tadını unuttum artık... |
Hiç bırakırmıyım sevgili acarextt03, Bu lezzeti herkesin tatmasını dilerim. Nekadar tohum çıkacak bilmiyorum ama üçer beşer isteyene tohum ,isteyene fide , paylaşacağız. Eğer nasib olursa mini serayı biraz daha büyütüp fide olayına ağırlık vermek istiyorum. Zira sağlıklı ürün = sağlıklı fide.
|
Çok doğrusun Hocam....
Kendi yetiştirdiğimiz fideleri mi daha iyi tanırız başkalarının toplayıp getirdiklerini mi? |
Merak ettiğim bir hususta fide oluşumunda besi eriği ne derece kullanılmalı mesela ben marul ekmeyi planlıyorum fide oluşumu yaklaşık 1 ay sürecek bunun hangi evresinde besi eriği kullanmalıyım.Normal kullanacağım formüle göre içerik oranları ne olmalı ?
|
2 Eklenti(ler)
2 mart ta tohumlarını ektiğim pembe domateslerin, birinci hasadını gerçekleştirdik. 702+510+330+176 gr olmak üzere ilk 4 domates. Ve yanında birazda salkım çeriler ve durinta lar.
|
Maşallah,
pembelerin tohumlarını almayı unutmayın.Ne de olsa topraksız tarımı tanımış domateslerin çekirdekleri ... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025