![]() |
Envor hocamızın domatese bir demenesi vardı, yüksek EC değeri vermişti ondada benzer sorunlar gözükmüştü, resimli olarak forumda olucak,siz Ec değerini belirtilen kadar verseniz bile Drenaj iyi olmadığından bahsetmişsiniz ve ayrıca kudret hocamızın bahsettiği tuzu yıkama uygulamasını yapmadıysanız tuz+sıcaklık etkilemiştir.
Ya da Amonyak zehirlenmeside olabilir,Fazla Amonyum nitrat kullanıyorsanız . Farklı Çevre Koşulları ile Sulama Suyu Tuzluluğu İlişkilerinin Domatesin Büyüme, Gelişme, Verim ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri hakkında döküman var elimde okumanızı tavsiye ederim.İsterseniz mail olarak iletebilirim. |
Sayın Delimus bahsettiğiniz dökümanı rica etsem bana da gönderir misiniz.Öğrenecek çok şey var.
|
Email Adresinizi özelden gönderin hemen yolluyayım.
|
Alıntı:
Acaba gövdeyi kurtarma şansımız olabilirmi? yoksa kuruma yayılarak gövdeyi tamamen öldürürmü? Gövdeler sağlıklı görünüyor. |
2 Eklenti(ler)
Kudret Bey,
5 gün sonra tekrar fideler (çok mu sık oldu:o) Bunlara EC=1.2 besin eriyiği verme zamanı geldi gibi, ne dersiniz? Selamlar |
Evet gelmiş besin eriği vermeye başlayın bence.
MArul çimlendirmek için en uygun sıcaklık 15 derece denilmiş,sıcak ünite yapılırda bu yaz vakti 15C lik bir unite nasıl yaparım **** nasıl en iyi şekilde çimlendirebilirim marullarımı ? 1 gece suda bekletip sonra akşam ekmeyi planlıyorum sıcaklığıda 20-24C çekmeyi düşünüyorum zira 25 üzerinde çimlenmiyor.Soğuk yastık tabiri geçiyor fakat nasıl yapılacağını bilmiyorum. |
Sayın rencberdede, tabii, bence geç bile kalmışsınız. Biraz daha yüksek EC olabilir.Fideler fena gözükmüyor.EC yi 1,5 -1,7 gibi ayarlıyabilirsiniz. Ellerinize sağlık.
|
Alıntı:
Kolay gelsin |
Çok fazla ekeceğim için zor olur buzdolabı :( tavsiyen için saol
|
Domateslerim
Merhaba. Kudret bey'den aldığım besin eriyiğiyle balkonda domates yetiştirmeye çalışıyorum domatesin boyu 1.5 m kadar oldu ama hala ne bir çiçek nede bir ses çıkmıyor. prktikerden almıştım tohumu acaba tohumda mı bir sorun vardır yoksa atladığım bir şey mi var. Bu arada işim uzakta olduğundan yeterince ilgilenemedim. Besin eriyiğini değiştiremediğim haftalar oldu. Yani bitkinin çemediği eziyet kalmadı. Acaba çiçeklenmesi için ekstra birşey yapmalımıyım yoksa söküp atıp yeniden mi başlamam gerekir?
|
sayın kudret bey
ec olayını ben tam anlayamadım 1 Lt suda ec kaç olmalı domatesler için **** benim düzeneğimde 80 litre su dolaşıyor şimdi burada ec kaç olmalı bir sistemde 1 Lt suda maksimum ec kaça çıkar bu konuda bilgiverirseniz sevinirim. |
Sayın ozturk. kerim, öncelikle EC nin suyun hacmi ile bir ilgisinin olmadığını söyliyelim. EC suyun elektrik iletkenliğidir. Ancak EC suyakonan tuz miktarıyla değişir.İşte ozaman suyun hacmide konan tuz miktarıda önem arzeder. Bir örnek vererek açıklarsak : mesela 1 litre suya 700 mg tuz konursa EC si 1 olur1400 mg konursa 2 olur 2100 mg konursa 3 olur. EC si 3 olan 1 litre suya 1 litre temiz su, yani tuzsuz su koyarsak EC si 1,5 a düşer. Sorduğunuz soruya gelince sizin tankınız 1 litrelikte olsa, 80 litrelikte olsa,1500 litrelikte olsa domates için EC 2-2,5 civarındadır. Bu ec değerini elde edbilmek için örneğin 1 litrelik tanka 1*2,5* 700=1750 mg. Yani 1 litre suya 1750 mg besin tuzu koyarsak suyun EC si 2,5 ms /cm olur. Ayni EC değeri için 80 litrelik tankınıza 80 *2,5*700=140000 mg yani 140 gr besin tuzu koymanız lazımdır. Eğer tankınız 1500 litrelik ise tuz miktarı 2,625 Kg a çıkar.
|
Saf suyun EC değeri nedir ?
Kalibrasyon olarak kullanabilirmiyiz kudret abi ? |
Saf suyun EC si ( 0 ) sıfırdır Sevgili delimus. Ancak bu teorik olarak böyledir . Safsu dahi elektriği bir miktar iletir. Yani iletkenliği 0 olamaz ama 0 a çok çok yakındır. Biz sıfır kabul edebiliriz.
|
Teşekkürler Kudret abi peki kalibrasyon olarak kullanamama sebebimiz bu iletkenliğinin tam 0 olmamasımıdır.
|
Sevgili delimus, teorik olarak 0 iletkenlik 0 demektir. Eğer size kalibrasyon için 0 ece gerekiyorsa rahatlıkla kullana bilirsiniz.
|
arkadaşlar içinizde en amatörü benimdi ben sisteme forumda anlatılanlar gibi yaptım 50 litre depo borunun içinde dolaşıyor bitki yok önce suyu takip ediyorum su kesinlikle ışık görmüyor ec ph tds ölcer aldım su öğlenleyin 34 dereceleri buluyor sıcaklığı su soğutucu yaptım (oto buzdolabı kapandan ne kadar suya sokmayın ikazları varsada ben soktum 1 aydır calışıyor su sıklını 31 dereceye cekti tam öğle vakti ) genelde 24 31 arası sıcaklık şimdi suda yosun oluşuyor birinci problem bu su değerlerini hergün ölcüyorum aynı sıcaklıkta sabahları ne hikmetse ph ve ec artıyor yavaş yavaş sebebi yosunmudur acaba sistemdeki su çeşme suyu 50 litre ph düşürmek için fosforik asit besin içinde makette sebzeler için sıvı besin aldım hellin marka npk 20+20+20 kullandım bu konuda beni aydınlatabilirmisiniz şimdiden teşekkürler
|
Sıcaklar Ph ve Ec artış sağlamakta eğer artışlar çok fazla değilse.
Yosunlanma için oksijen oranındaki artış engelleyeci iyi bir etmen bu yüzden oksijen için hava basıyorsanız bunu arttırın. |
şu anki sı sıcaklıgı gece 22:00 27 derece ec:2.0 - ppm :1001 - ph:6,7 iki gün önce ec:1.6 ppm :820 ph:5 idi gün gectikce bunla devamlı artıyor ve suda yosun oluşuyor bu oranların değişmesi normalmidir acaba **** yosunu engellemek için bişeymi yapmalıyım ama şunu söyleyeyim sistemdeki su kesinlikle ışık görmüyor suda şu anda bitki yok. yardımların için teşekkür ederim şimdiden
|
evet hava basılıyor suya
|
kurulan sistem
2 Eklenti(ler)
yapmaya çalıştığım sistem
|
Burası yazlık yer sanırım bizim yazlıkta mesala içme suyu yok.Suyumuza dere suyu karıştığından bahsedilir hep acaba suyunuzdan mı kaynaklanmakta bilemiyorum.Ya da aynı şekil ev tesisatınızın boruları yosunlu bu yüzdende yosunlanma oluyor.
Pvc Borularınızdan kaynaklandığını düşünmüyorum. Fakat yosunlanma olsa bile çok az olmalı normal şartlarda. |
3 Eklenti(ler)
Bu gün çeri ve durinta ların son hasadını yaptık. 10,750 gram bugün, ve bundan öncede hasad edilen 14,250 kg la birlikte 25 kg domates hasad ettik.daha önce hasad ettiğimiz Red rubinlerin miktarını bilmiyorum,tatrmadım ama yaklaşık 1,5kg diyebiliriz. Parkurda şu anda sadece pembeler kaldı . Onlarında hasad zamanı geldi. Birkaç güne kadak onlarıda toplamak lazım.Zira pembeler fazla dayanmıyor.
|
sayın delimus ben izmitte oturuyorum körfeze yakın ilk besin verdimde ec değeri ilk önce 1.7 besin vermedim halde şimdi 2.0 aştı bu normalmi **** suyu devamlı değiştirip yenidenmi yapmam gerekiyor
|
kudret bey vallahi size özenerek bakıyorum maşallah ....
|
Teşekkürler. Sevgili ermenozkan,şu anda bitki yok diyorsunuz su harcaması fazla olmaz ama su seviyesini ,veya miktarını kontrol ediyormusunuz. EC nin yükselmesi suyun buharlaşarak azalmasından kaynaklanır. Yosunlaşmaya gelince resimden gördüğüm kadarıyla ışık alabilecek her yeri kapatmışsınız. Sebep ışık olamaz diye düşünüyorum, ancak PVC boruların kalınlığı nedir, yani borunun ışık gecirgenliği nasıl. Et kalınlığı ince ise yosunlanması normaldir, bence siz borularıda ışığa karşı izole edin.
|
Kudret abi ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar tatlarıda eminim okadarda güzeldir.Terasınızı gören komşular evinize sık uğruyordur şu sıralar :D
|
sayın kudret bey borunun kalınlığı 3.2 mm ve kontrol ettim içine ışık sızmıyor acaba diyorum şu havuz veya akvaryumlarda kullanılan yosun önleyiçilerdenmi kullansam ne dersiniz cünkü ec ve ph devamlı azar azar artıyor .
bu arada ben 2 tane salatalık ektim hayatlarından memnunlar bir kac gündür hatta büyüdüler biraz. Birde su soğutma calışması daha yaptım resimleri gönderiyorum zannedersem su biraz daha soğudu su dan aldığım son değerlerde şu şekilde bi terslik yoktur iyişallah ec2,1 tds1083 ph6.6 su sıcaklığı 27,7 dış ortam sıcaklığı 30,5 |
su soğutma
5 Eklenti(ler)
nasıllar acaba
|
devamı
2 Eklenti(ler)
devamı
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025