![]() |
Hiç unuturmuyum sayın denizakvaryumu, bakalım nekadar çıkacak.
|
Afiyet olsun Kudret hocam.Ellerinize sağlık.
|
Teşekkürler sevgili jibuti, Daha önce denedinmi bilmiyorum ama gerçekten farklı. Tavsiye dedrim.
|
Daha önce pembe domates yemedim ama şekil olarak pembe domatese benzeyen rengi kırmızı bizim buralarda yerli domates denilen büyük,kokulu ve sulu olan cinsi bundan 10-15 sene önce köydeki bahçelerde yanımıza tuz alıp dalından kopartıp oracıkda yerdik.Harika bir tadı ve kokusu vardı.Ama şimdilerde araki bulasın.
|
BU domates bana çocukken yediğim domatesleri hatırlattı. Sadece ticari gaye için değişik cins ve verimde domateslere diyeceğim yok. Ama amatörce yiyeceğimiz domtesler, balkonumuzda ,bahçemizde yetiştireceğimiz domatesler için, bundan sonra başkasını düşünemiyorum.
|
kırmızı örümcek
Alıntı:
|
Kudret Bey elinize sağlık afiyet olsun pembe domatesler çok iri bir cins. Galiba dalında salkım deilde tane olarak yetişiyor.Seneye bulursam bende pembe yapayım tadını çok beğenmişsiniz, domates olarak artık sadece pembe yetişrireceksiniz galiba
Sayın rencberdede; evet buralarda ortam kuru ve sıcak.Benim kullandığım ilacı 1 er hafta arayla 2 kez kullanabildim üçüncüyü bu hafta atacağım. Şimdilik işe yarıyor gibi patlıcan yaprakları tekrar yeşerdi.Bu bikaçkez tekrar larvalar içinmi acaba. |
Larvalar için olmalı, bana da Bauhaus'daki ziraat mühendisleri bu şekilde söyledi. Yalnız sanma ki bu yaratıklardan kurtuldun :) Seneye aynı ortamı bulunca yine çoğalacaklar, buna emin olabilirsin. Hatta bu sene de havalar serinlemeden önce tekrarlayabilirler. Bitkilerini çok dikkatli takip ederek, ilk beyaz-sarı benekleri gördüğünde hemen ilaçlaman gerek. Sabunlu su spreyi, bitkisel ilaç (Pyrethrum spray, acı biberli su) gibi şeyler fayda etmiyor maalesef.
|
Herkese Merhaba, Yaklaşık 2 hafta önce durgun su kültüründe domates yetişdirmek üzere düzeneğimi kurdum ve seraya yerleştirdim. Kudtret beyden aldığım besin eriyiklerinide düzeneğe ilave edip domateslerimi diktim. Yanlız fidelerim zaten serada toprakta baya gelişmişlerdi. Yani topraktan söküp durgun su kültürüne aldım. İnşallah bi aksilik olmazsa bu hafta resimlerini ekleyeceğim. ama sanırım gelişimleri gayet güzel gidiyor.
|
Kurduğum düzenekte besin tankında fideler suyu emdikçe, besin deposunda su otomatik olarak tamamlanıyor. Bu fidelerin bakımı için nelere dikkat etmem lazım Ph, ec değeri bu konuda çok bilgisizim. besin eriyiği eksildikçe tamalanıya fakat yinede belli periyotlarda besin tankını boşaltıp yeni eriyikle doldurmam gerekirmi.
|
Sayın KUDRET TEZEL balkonda su kültürüyle tarım yapmak istiyorum (domates yetiştirmeyi düşünüyorum)besin eriyini nasıl temin edicem yardımcı olurmusunuz.teşekkürler.
|
5 Eklenti(ler)
Herkese merhaba, Yaklaşık 4 hafta önce durgun su kültürü ile yetiştirmeye başladığım domateslerimin son durumunun resimlerini gönderiyorum. Kökleri biraz sarı ve çürümüş gibi geldi bana bakıp tavsiyelerde bulunursanız sevinirm. Ayrıca bu hafta sonu yani 2 gün önce besin eriğini değiştirdim. Etrafını kapatmadığım için biraz yosunlanma olmuştu. yeni koyduğum besin eriğinin de Ph 6,28- ec ise 2,8 gedi çalıştım Şirkette ec metre de ph metre mevcutmuş. Alıp ölçümleri yaptım. Yanlız ec' yi 100 le çarpıp değerlemem gerekiyomuş yani ec si 280 çıktı diyelim. Fideler çok baçuk büyümüş gibi düşünmeyin zaten baya büyüklerdi seran topraktan söküp durgun su kültürüne aldım.
|
GArdena su damlatma sistemi
1 Eklenti(ler)
Perlitli saksılardaki sistemimin drenajını bitirdim ve boş saksı ve su ile denemelere başladım. Daha önce de belirttiğim gibi aşağıdaki gibi bir dağıtım sistemini gardena parçaları kullanarak yaptım. 1-15 arası damlatma başlıkları 4lt/h kapasiteli. ancak 4-5 nolu başlıklar sadece 4lt/h çalışrken 1-2,6-7 çok az damlatıyor. en sondaki 5 li grup ise çok çok az damlatıyor.
Pompa sol tarafta (1-5 nolu başlıklara yakın) Pompa çıkışı boşta ölçümde iken 52 lt/h Tüm damlatma başlıklarının çıkışı (drenajdan delen su kapasitesi):17 lt/h. Sorun 1: Tüm damlatma başlıkları eşit miktarda su basmıyor. Sorun 2 : Pompa boşta çıkışı 52 lt/h iken sisteme bağlandığında başlıkların tümünden 17lt/h su çıkıyor. Sizce bu sorunları nasıl çözebilirim? Ana boru 13 mm, ara borular 4.6 mm çapında. Arada reduktörler var. Ana boru uzunluğu 1.5 m civarında ara borular çok kısa en uzunu 15 cm. |
Sayın aydınlı , damlama başlıklarında sizin istediğiniz hassasiyeti yakalıyabilmek biraz zor olur. Pompa basınci düştükçe bu zorluk dahada artar.Hele hele zaman içinde kurumadan kaynaklanan tuzlanmalar oldukça çok daha fazla farklılıklar gösterirler.Pompa basıncı düşük olduğunda sorunu çözmek zordur. Ama şöyle bir deney yapabilirsiniz. Pompa yerine musluğunuzu kullanın. şehir şebeke suyunun basıncının en az 2,5-3 bar olacağını düşünüyorum. Deneyinizi birde şebeke suyu ile yapın. Kurmuş olduğunuz sistemde basınç ve debi düşüklüğü nedeni ile damlama başlıklarından birinin ayarını değiştirmeniz, diğer başlıklarında debilerini değişecektir. Kolaygelsin.
|
Kudret bey
iyi akşamlar. Desenize haberler kötü. Ancak sistem henüz denemede olduğundan tasarım değişiklikleri yapabilirim sizin öneriniz ile. Şu anda pompanın asıl kapasitesi 1000 l/h. Ancak pompadan sonra gardenanın 1.5 bar basınç sabitleyicisi var ve onun çıkışı 52 lt/h. Basınç sabitleyiciyi devre dışı bıraktığımda sistemin redüktörleri su kaçırmaya başlıyor basınç fazla olduğundan. Dediğiniz deneyi yapacağım ancak başlıklar ayarlı değil 4lt/h sabit. Bu iş elektronikdeki direnç ve akım problemi ancak işin içine su girince herşey teorideki gibi olmuyor :( |
Sayın aydınlı, rica etsem pompa çıkışına bir hortum bağlayıp damlama nozulları çalışırken pompanın basıncını yani kaç metre yükseğe su bastığını ölçe bilirmisiniz.
|
Kudret bey pompa nozullara bağlı iken nasıl aynı anda hortum bağlayıp kaç metre yükseğe bastığını ölçebileceğimi anlamadım.
|
Pompadan çıkıp nozullata giden hortuma bir ( T ) bağlayıp ölçü hortumunu bu ( T ) ye geçirerek olmazmı.
|
Pompa basın düşürücüden önce (direkt pompa çıkışı) iç çapı 17mm olan hortum ile 0.6m yüksekliğe su basabiliyor. (Debi: 600 lt/h yaklaşık)
BAsınç düşürücüden sonra ise yükseklikten bağımsız olarak (1.5 metreye kadar) aynı sabit debide 52 lt/h su basıyor. |
Sevgili Aydınlı.,pompa, basınç regülatörü, nozulları komple bir resimliyebilrmisiniz. galiba hata nozullara giriş yanlış yerden. Sabit basınç, regülatörün çıkışında değil, girişinde. 1,5 metreye 57 litre su basan kısım Bypas dönüşü. Sabit basınç yani 1,5 bar pompa ile regülatör arasında.
|
Süper cevap kudret amca.. Görmeden bu kadar teşhis tebrik ediyorum sizi...
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bu tip dağıtım sistemlerinde nozulların önündeki basınçların dengeli ve eşit olması için sistemin 13 mm borudan mutlaka kapalı bir ring çevrim olması gerekir. Sizin resminizden tadilat yaptığım gibi sisteminizi tadil edebilirseniz, pompa basıncınız ne olursa olsun bütün nozullarda basınçlar eşit olacağı için henüz tıkanmamış ve teorik değeri belli nozullarda aynı damlama miktarı alırsınız (veya çok az farklılıkta). Zamanla fazla farkeden nozul ise tıkanmış demektir, temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekir. |
3 Eklenti(ler)
Kudret Bey,
Sizinle buluştuğumuzun ertesi günü cin biberlerimi topraktan çıkarıp perlite ektim. Sizden temin ettiğim besinleri hazırladım (EC=2.5) ve bir haftadır elle suluyorum. Hiç problem yok, gayet güzel gelişiyorlar. 2-3 gün evvel çiçek tomurcukları da belirmeye başladı. Resimleri ekledim. Sizin EC ölçer ile şehir suyumu ölçtüm, 0.7 çıktı. Bu değer normal midir? Bu arada, sizden dönüşte Bauhaus'dan Cobra F1 adında domates tohumu aldım. 8 adet ektim ve yedisi çimlendi. Onlar için bir mikro sera yaptım, 24 saat flüoresan ampulle ışık verip, nemi %50-60 arasında tutmaya çalışıyorum. Sıcaklık yüksek (28-30 oC) ama yapacak bir şey yok. Resim ekte. Çok sabırsız olduğum için sizden öğrenmek istediğim bir şey var: Acaba kaç gün sonra bu domatesleri perlite alabilirim (tabii başlarına bir kaza gelmezse :)) Selamlar, |
Merhabalar sevgili rencberdede, Kullandığınız suyun EC si biraz yüksek. İstanbul şehir şebeke suyu 0,40 gibi, ama büyükçekmece mevkiinde biraz daha yüksek olmasının sebebini bilemiyorum. Tabii ki bir ölçüm veya arıza hatası yoksa. Ancak şunuda hemen hatırlatmak isterim,bu değer ısı kompanzasyonu yapılmış değermidir.EC sini ölçtüğünüz eriyik 30 oC civarında ise değer doğrudur. 0,7-(30-25)*0,063=0,38 bu değerde normal bir değerdir.
Gelelim çimlenen domates fidelerinize: Bence çimlenmiş her tohuma besin eriyiği verilebilir.Zaten fidenin güçlenebilmesi için verilmelidirde.Ama bu yerinden sökerek bir başka ortama dikerek olmaz .çimlendiği yerde beslemelidir. Sebep ? Henüz kökleri okadar nazik okadar zayıftırki yerinden sökülürken mutlaka zarar göreceklerdir.Onun için tohumlar çimlendikten sonra beslenmeli ama katolidon yapraklarından sonra gerçek yapraklarının çıkmasını, fidelerin biraz olgunlaşıp pişmesini, biraz büyümesini beklemek lazım.Bu süreçte yaklaşık tohum ekiminden itibaren bir ay gibi bir süre. Tabii sera şartları veya dışarıda yetişmeside önemli, ısı ve nem fidenin gelişmesini ve pişmesini olumlu yönde çok etkiliyor.Bu aşamada besin eriyiğinizin EC sini 1,2 ms/cm gibi ayarlamakta ve yavaş yavaş yükseltmekte fayda var derim. Bu arada biberlerinizde çok sağlıklı görünüyor.Ellerinize sağlık.Kolaygelsin. Paylaşımlarınızı bekliyoruz. |
Evet haklısınız, suyun sıcaklığının bu kadar yüksek olacağını tahmin etmedim, 28 dereceymiş :)
|
Merhaba kudret bey ben şuan yüksek lisans yapıyorum ve çalışmalarım için sadece perlit içerisinde mısır bitkisi yetiştiriyorum fakat 3 kez denememe rağmen bunu başaramadım acaba bir hata mı yapıyorum bilmiyorum sulamada **** farklı herhangi birşeye bana yardımcı olursanız çok sevinirim cevabınızı bekliyorum
|
Sevgili civcicim, aramıza hoşgeldiniz. Perlitte mısır yetiştiriyorum diyorsunuz. besin eriyiği olarak ne kullanıyorsunuz ,biraz bilgi verirmisiniz.
|
Teşekkürler sayın rencberdede, şimdi oldu, su sıcaklığı 28 derece olunca EC ...
0,7- ( 28-25 )*0,063 =0,5 oluyor, zaten ölçümlerde İstanbul şebeke suyu için 0,4 -0,5 gibi kullanan arkadaşlar bilirlel. Sayın rencberdede,fidelerin durumunu sık sık fotoğraflarsanız iyi olur, merak ediyoruz. |
4 Eklenti(ler)
19 Mayıs da ektiğim domates fideleri. Sulamayı manuel yaptım günlük kök başı 1 litre sabah , yarım litrede akşamları eriyik veriyorum. Ancak son günlerde resimlerde görüldüğü gibi dal ve yapraklar kurumaya başladı. Domatesler doğrudan 2-3 saat kadar güneş alıyor gündüz hava 45 derece.Acaba sulamayımı az yapıyorum yoksa aşırı sıcaklarmı etkiliyor? Sulamayı arttırmanın faydası olurmu acaba? Birde agregatı iyi ayarlayamadım çok ince kum ve torf kullandım sonra iyice kökleşme olunca değiştiremedim tabi.Bu nedenle bugüne kadar verdiğim suyun hiç bir damlası drene olmadı adeta kapalı saksı gibi. Sadece buharlaşmayla su kaybı olmuştur.İyi bir drenajla ve uygun sulamayla çok daha iyi verim alabilirdim diye düşünüyorum.
|
Sayın Fatihes, hiç yıkama yaptınızmı yani saksılarınızı 10-15 günde bir bol su ile sulayıp tuzlanmaya mani oldunuzmu. Bence agregatta tuz birikmiş gibi.Ancak havaların çok sıcak olması ve hele birazda rüzgar varsa su az gelmiş olabilir. Ama benim ilk aklıma gelen tuzlanma gibi, nedersiniz.?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025