![]() |
Alıntı:
|
Haydaaa
Tam, nasıl olsa önümüz kış, açıkta topraksız tarım olmaz deyip bırakmak üzere iken yine içime kurt düşürdü. :(
Sonunda kurduracak bana 50-60 m²'lik bir sera. :( Bol ürün dileğiyle. :D |
Herkese merhaba !
4 Eklenti(ler)
Herkese merhaba ben mehmet ali hayta ziraat teknikeriyim, envor hocamla birlikte çalışıyorum, zaman zaman ben de burada deneyimlerimi sizinle paylaşacağım.
Bugün hobi seramızda yaptığımız işleri resimleyerek sizinle paylaşmak istiyorum. Bugün serada sulama hortumlarını, emitör ve dripleri yerleştirdik. Fidelerimizi dikeceğimiz günü bekliyoruz artık. resimler aşağıda. Saygılarımla... hayta;) Eklenti 102565 Eklenti 102566 Eklenti 102567 Eklenti 102568 |
envor hocam nediyeyim ki, döktürmüşsün yine..
izindeyim..:) Hayta dostum sende hoşgeldin.:) |
Çok düzenli ve güzel olmuş, ellerine sağlık envor hocam, devamını dört gözle bekliyoruz.
|
Sevgili hayta,
ellerinize sağlık. Tablo gibi olmuş. Kullandığınız torbaların herbirine bir fide ekeceğinizi varsayıyorum, doğru mudur? Bir de o torbaların yuksekliğini ve hacmini merak ediyorum. Uygulayacağınız sulama rejimini de zaman içinde göreceğiz tahmin ediyorum. Antalya taraflarından rüzgar esmese, forumda yaprak kıpırdamıyordu. Neşe getirdiniz. Murat Altan Balçova/İzmir 1971/0rh+ |
Alıntı:
Bir domates fidesinin ihtiyacı olan katı ortam kültürü 7 lt'dir. Fakat biz 8'er litreden doldurduk. Bundaki amacımız ise poşetlerin tam dolu olmasının, görselliğini artıracağını düşündük. saygılarımla hayta...;) |
Enver bey gerçekten bizi kıskandırıyorsun...
Ben özellikle samanda turp ve diğer kışlıkları merak ediyorum... Onları da foto. seviniriz... Yeni sezon herkese kolaylık ve bol hasat diliyorum... |
Sayın hayta hoş geldin, sistem pikaso tablosu gibi oluyor eline sağlık devamını merakla bekliyoruz. Serada asılan sarı plakalardanda bahsedersen seviniriz. Sanırsam sinek tuzakları yeterli oluyormu başka tedbir alıyormusunuz? Sizlere kolay gelsin.
|
Teşekkür ederim Sayın martı1 sarı plakalar dediğiniz gibi sinek tuzağı. Bunların yanı sıra da zirai ilaçla mücadele de yapıyoruz. Tuzaklar tek başına yeterli olmuyor.
Saygılarımla... |
Öncelikle herkese selamlar,
Dikey bahçe(Vertical Garden) düzenlemesinde bir deneme yapmak istiyorum ve konuyla ilgili direk bir başlık bulamadığım için bir süredir topraksız tarım alanındaki yazılarınızı takip ederek katı ortam kültürü hakkında bilgi edinmeye çalışıyorum. Yakın zamanda kapalı ortamda, bir prototip yapmayı hedefliyorum ama hangi katı ortamı seçmem gerektiği konusunda bir karara varamadım. Uygulanacak kültürün 2-3 sene dayanması gerektiğini düşünürsek bu konu hakkında ki tavsiyelerinizi ve görüşlerinizi rica ediyorum. Ayrıca dikey bahçe konusunda fikir ve tecrübelerinizi de paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler... |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Öncelikle hoş geldiniz, Ama her yeni başlayan arkadaş gibi konu başlıklarını dahi okumadan hazır reçete istiyorsunuz. Konuyla ilgili başlıkları sizin için işaretledim. İki konu başlığında direkt dikey düzenekler diye belirtilmiş. Bana ait konu başlığın da ise benim yaptığım amatör çilek ağacının yanında Sn. alone35' e ait profesyonel sayılabilecek bir dikey çilek serasını göreceksiniz. Size tavsiyem başlamadan önce yatay veya dikey konu başlıklarını mutlaka inceleyin ve okuyun. Özellikle topraksız tarımın temel taşı besin eriyiklerini ve kontrol metodlarını anlamaya çalışın. Katı ortam konusundan önce hangi çapta bir çalışma yapmayı düşündüğünüzü ve ortam olarak imkanlarınızı belirtirseniz daha fazla yardım alacağınızdan eminim. Benim gibi balkonda amatör bir çilek ağacı düşünüyorsanız benim konu başlığımda epeyce bilgi bulacaksınız. Daha profesyonel bir çalışma için ise daha sıkı bir çalışma içine girmeniz gerekir diye düşünüyorum. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11897 http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15322 http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=138 |
Sevgili Sarıcan,
Göndermiş olduğunuz bilgi ve linkler için teşekkür ederim. Elimden geldiğince gereksiz sorular sormadan önce forum konularını takip ederk bilgi edinmeye çalışıyorum. Yazışmalar arasında sulama sistemi kurulumu ve besin eriyiklerinin hazırlanmması konusunda detaylı bilgilere ulaşabiliyorum; bu konular hakkında yeterli birikim yaptıkdan sonra kendi sorularımı sormayı hedefliyorum. Sanırım yukarda ki sorumu detay vermeden sorduğum için biraz eksik kalmış. Benim amacım dikey bir bahçe denemesi yapmaz yani örneğin 1m * 2m lik bir plaka üzerinde çiçek ve bitkiler yetiştirmek, ilk etapda ürün almakdan ziyade görsel bir bahçe oluşturmayı denemek istiyorum. Bu sistemin örneğin bir dikey çilek yetiştirmekden farkı katı ortamın kullanım süresi olacaktır diye düşünüyorum çünkü bir hasat zamanı olmayacağı için kurulacak zemin en az 3 yıl dayanabilmeli diye düşünüyorum. Süre uzunluğunu göz önünde bulundurarak çürüme, bakteri üretme, koku yapma, parçalanma gibi faktörleri düşünürsek hani katı ortamı tavsiye edersiniz diye sormak istemiştim. Sevgi ve saygılar... |
Sayın KaanUctug, öncelikle aramıza hoş geldiniz. Sevgili Sarıcan'a sormuşsunuz ama kendisinin affına sığınarak ben de fikrimi söylemek isterim. Yapmayı düşündüğünüz sistem stabil olacağı için kullanacağınız ortam da ona uygun, uzun süre kirlenmeden kalabilen bir malzeme olmalıdır.
Buna en uygun malzeme bildiğim kadarıyla Hydroton denilen malzeme. Çok uzun bir süre özelliğini yitimeden kaldığını biliyorum. Ayrıca şu linkten inceleyebileceğiniz gibi, durağan yapılarda kulanılmaya çok uygun özelliklere sahip. Kolaylıklar dilerim. Bir de; sorunuzu forumda yeni bir başlık açarak sorarsanız hem daha çok kişiye ulaşırsınız, hem de sevgili envor üstadın başlığını konusu dışında meşgul etmemiş oluruz. |
Sayın KaanUctug,
Katı ortam olarak ben hem Sevgili Malbman' ın söylediği Hydroton denilen malzemeyi, hemde perliti kullanmayı denedim. Hala da kullanıyorum. Sisteminizin karkasına ve sulama sisteminize karar verdikten sonra katı ortam seçimini yaparsanız daha sağlıklı olur. Perlit nemi daha fazla tutuyor fakat geçirgenlik kabiliyeti hydrotona nazaran daha az. Benim dikey çalışmamda sıvı debisini geçeirmekte zorlandığı için taşmalar olmuştu, çözümü hydrotona geçerek bulmuştum ama daha az debili bir damla sulama sisteminde perlitte uzun süreli kullanılabilir. Yalnız perlitte ışık gören kısımlarda yosun oluşumu oluyor. Hydroton uzun süreli kullanım için daha ideal, defalarca yıkayıp dezenfekte ederek kullanma imkanınız var. Kirlenme ve yosun tutma daha az oluyor. Ayrıca hydrotonun bir alternatifi ise pomza taşı. Istanbul' da büyük alışveriş merkezlerinin hollerinde büyük saksılar içindeki bitkilerin katı ortamını incelerseniz size bir fikir verebilir. Kuracağınız sistemi hala gözümde canlandıramadım. Hem dikey olacak hem 1x2 m plaka üzerinde olacak, biraz detaylandırırsanız sevinirim. |
Sn. Malbman ve Sarıcan,
İlgi ve fikirleriniz için çok teşekkür ederim. Konuyu yeni bir başlık altına taşıma fikrinize katılıyorum. Fırsat bulabilirsem bu haftasonu **** önümüzde ki haftasonu malzemelerimi alıp denemeye başlamayı planlıyorum. Konuyu fotoğraf ve şemalarla paylaşmak hepimiz için sanırım daha faydalı olacaktır. Hydroton ile ilgili sorunum dikey zeminde, özelliklede panel şeklindeki bir plakada sabit ve homojen tutabilmek, denememi sanırım taşyünü plaka kullanarak yapacağım, umarım onunda arası nem ve su ile iyidir. Hepinize tekrar teşekkür ediyorum ve yakında görüşmek dileğiyle, Kaan |
Alıntı:
Aldığım notlarda volkanif kül veya Hydroton/Genleşmiş Kil ince katman haline perlitin üzerine döküldüğünde yosunlanmaya engel olduğunu belirtmişim. Ticari kullanımda perlit daha uygun olduğu düşüncesindeyim.Perlittede dezenfekte ve devamlı kullanım şansımız var.Türkiyede çok olması fiyat açısından uygun olmasına etmen. |
Resimlerini koymuş olduğunuz bitkiler hem fide, hem de gelişmiş halleriyle o kadar güzel görünüyor ki, hem insanı motive ediyor, hem de moralini bozuyor (çünkü ben öyle yapamıyorum bir türlü:)
|
Sayın Tolga kurt; hiç moralinizi bozmayın, sizde yapabilirsiniz. Doğru zamanda, doğru bitkiyi doğru besinle besleyin yeter...
|
3 Eklenti(ler)
Bugün saman balyesine havuç tohumu ektik... İnşallah çıkar:D:D
Saman balyesinin üzerine tohum ekemiyeceğimiz için, ilk önce tohum yatağı hazırlıyoruz. Bu işlemide saman balyesinin üzerine ince bir torf kaplaması yapıyoruz. Eklenti 106085 Kapladığımız torf'u elimizle her tarafına eşit gelecek şekilde yayıyoruz. Eklenti 106086 Eşit aralıklarla tohumlarımızı torf'a atıyoruz. Eklenti 106087 |
3 Eklenti(ler)
Tohumlarımızın üzerini kapatacak şekilde ince bir kapak atıyoruz.
Eklenti 106090 Tohumların sıkışması için elimizle torf'u hafifçe bastırıyoruz. Eklenti 106091 Son olarakta yeteri kadar suluyoruz ve işlemimiz bitiyor . Eklenti 106092 |
Envor hocam hayırlı olsun , Saman balyalarına dezenfekte uygulaması yaptınız mı ?
|
Dezenfekte yapmadık, aceleye geldi biraz. Kışlık sebze yetiştireceğimizden pek de gerek duymadık. Hata mı yaptık onu ilerde anlayacağız artık :)
|
Havuç için özellikle güzel bir yatak olacağını düşünüyorum samanın gelişmeleri bekliyoruz hocam.
|
Alıntı:
|
Yeni resimlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Şimdiden başarılar dilerim.;)
|
Buğday tarlası
İşin içinde envor hoca olunca orada biraz duracaksın.
Havuçlar yetişmesine yetişecek de, altındaki samanlar da yeşerirse hiç şaşmam. :D |
Alıntı:
|
Hani ??? Biz de görelim ;)
Başlangıç besini için EC değeri ne olacak? Benim turplarım da filizlenmeye başladı, eksik ya da fazla besin vermek istemiyorum, sizden kopya çekeyim. Domatesleri ektiniz mi? |
Seramızın son durumu
4 Eklenti(ler)
Merhaba
Turp Eklenti 107543 Havuç Eklenti 107544 Domates/09-10-2009 (dikim tarihi) Eklenti 107545 Marul/ 11-10-2009 Eklenti 107546 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:31. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025