agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm)

musaxxx 15-05-2011 13:41

kudret beye

pazardan aldığım domates fidelerini topraksızda yani katı ortamda yetiştirebilirmiyim.birde bu yazdığınız gübreleri her yerdenn ulaşabilirmiyiz şimdiden teşekkürler biraz acemiyim ama bu topraksız tarıma merak etmeye başladım

akinselcuk 17-05-2011 17:28

Katı ortamda yetiştirebilirsiniz. Cocobit, perlit, taşyünü veya bazılarının karışımı. Hepsi olur. Gübrelere ulaşmanın en basit yolu bahsettiğğiniz kişiye özel mesaj atmaktan geçiyor. Ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

nicea 31-05-2011 03:07

3 Eklenti(ler)
Öncelikle herkese merhaba.Hydrobuddy diye bir besin hesaplama programı indirdim.bunu kullanan arkadaşlar var mı aramızda?Kudret Hocamızın marul için verdiği formülü denemek için girdiğimde bazı değerler çok farklı çıkıyor.birkaç resim koyuyorum , sorun nerde gösterebilirmisiniz.

nicea 31-05-2011 03:19

resimler forum kurallarına göre kırpılınca kalite düşmüş okunabilirlik azalmış.orjinal boyutta olanlarıda yükledim burdan ulaşabilirsiniz.
http://img854.imageshack.us/img854/3048/adszfui.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/8991/adsz1ah.jpg
http://img714.imageshack.us/img714/8633/adsz2hk.jpg

kürşad 31-05-2011 07:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nicea (Mesaj 813621)
Öncelikle herkese merhaba.Hydrobuddy diye bir besin hesaplama programı indirdim.bunu kullanan arkadaşlar var mı aramızda?Kudret Hocamızın marul için verdiği formülü denemek için girdiğimde bazı değerler çok farklı çıkıyor.birkaç resim koyuyorum , sorun nerde gösterebilirmisiniz.

Sorun olarak algılamayınız. Farklı firma veya kişiler farklı bitkiler kullanarak çalışma yapabilir. Bitkinin gelişme dönemine göre de farklı besinler tükettiği kesindir. Tohumdaki embriyo gelişmeye başladığı an tohumun içindeki besidoku da denilen endosperm ile bir miktar vejetatif aksam gelişimi yapar, önce kök atıp kendini sağlama alır ve sonrasında gövde çıkmaya başlar. Bundan sonrası köklenme için fosfor, yeşil kısım gelişimi için azot, potasyum ve diğer besinleri kullanır. Burada gözardı edilemeyecek tek nokta farklı gelişim zamanlarında farklı besin elementlerinin kullanılmasıdır. Yani bitkinin gelişimini 3 veya 5 periyoda ayırırsak her bir dönemde farklı besin çözeltileri kullanmalıyız. Bunu örneğin marulun farklı türleri için bile fark edebileceğini unutmayın, baş şeklinde gövde beyaz onu çevreleyen yaprakları yeşil ise kullandığı azotu düşünün, bir de kıvırcık, her tarafı yemyeşil bir yaprakta dolaşan azotu ve yapılan fotosentezi düşünün. Her halukarda kullandığımız çözeltideki besinin kullanılabildiği kadarını bitkiler kullanacak kullanamadığını 15 gün sonra tahliye edip çiçeklere veya bahçeye vereceğiz. Adını hatırlayamadım ama bir fıçı vardı o hesap.

akinselcuk 31-05-2011 11:48

Fıçı; minumum kanunu, kırık fıçı kanunu vs.

Bütün besinlerin kullanım miktarını en yetersiz olan belirler. En az olan belirler der bir çok açıklama ama tam ifade etmiyor.

Çünkü her besin aynı miktarda kullanılmayacak, bazısı az bazısı çok lazım. Olması gerekenden en az olan diğerlerininde aynı oranda az kullanılmasını sağlar.

Diyelim ki 5 ölçü azot, 3 ölçü fosfor ve 1 ölçü potasyum lazım bir bitkiye.

Ama ortamda 5 ölçü azot, 3 ölçü fosfor ve 0,5 ölçü potasyum var.

Bu durumda bitki, 2,5 ölçü azot, 1,5 ölçü fosfor ve 0,5 ölçü potasyumu kullanır.

Geriye kalan, 2,5 ölçü azot ve 1,5 ölçü fosfor kullanılamaz. Potasyum gereğinden az olduğu için diğerlerinin de kullanım miktarını belirledi.

Eğer ortamda 1,5 ölçü azot, 1,5 ölçü fosfor ve 0,5 ölçü potasyum olsaydı,

Bu sefer de bitki, 1,5 ölçü azot, 0,75 ölçü fosfor ve 0,25 ölçü potasyum kullanacaktı.

Bu durumda da olması gerekenden daha az olan azot belirledi diğerlerinin kullanım miktarını.

Hangi bitkinin hangi döneminde hangi elemente tam olarak ne kadar ihtiyacı olduğunu şaşmaz şekilde bilemeyiz. Tecrübelerle bu ölçüyü mükemmele yakın tutturabiliriz. Ama sıfır hata ile bilmemiz mümkün değil.

Hazırladığımız besin kitinde bu oranlar belli bir tolerans değerine sahiptir. Yani bitki bir yere kadar bu fazlalığı azlığı umursamaz. Bu iş toprakta da böyle olur. Normale yakın bir oran tuturuldu ise bitki mükemmelen büyür gelişir.

Ama bir takım bilgilerden yoksunsak rastgele göz kararı hazırlacak bir kitte bir şeyler normalin çok üstünde ve altında olabilir. Üstelik bu hata az lazım olan bir elementte yapıldı ise bu seferde ortaya tek bir şeyin fazlalığından ortaya çıkabilecek antogonizm zehirlenmeleri çıkabilir. Bir şeyin fazlalığı da diğer bazı şeylerin kullanımını engelleyebilir yani.

Fakat bu hiydrobuddy gibi pogramlar veya hazır reçetelerin çoğu normale yakın sonuçlar veriyor. yetiştirdiğimiz ürüne tam uymasa bile bir şeyler çıkar. kendi gübremizi hazırlamış olmanın zevkini tatdırır.

Ancak zor bir iş. Üstelik alınması gereken hammadde çok fazla. Reçetelerdeki azot değerlerini yakalamak için bile azotun her halinden gübremizin bulunması gerek. Açık satılan ürünler değiller. Teraziler, şişeler, asitler, mezurlar derken epeyde bir eşyaya ihtiyaç var. kabaca da yapılabilir belki ama hassas bir sonuç almak için cidden küçük bir laboratuar yapamak daha mantıklı.

Buradaki bir çok hobicinin kitlerini buradan temin etmesini öneririm. Ucuz basit ve mükemmel sonuç alınıyor.

Ayrıca internette veya marketlerde bulunan bitki besinlerinin çoğu da bizim yaptığımız işe teorik olarak uygun değil. içlerinde bir çok element bulunmayabiliyor. Ev çiçekleri için takviye amaçlı yapılmış bir şeyi besin kiti diye satabiliyorlar.

Topraksız tarımda en azından 14-15 elementin oranı doğruya yakın şekilde bulunması gereken bir kit lazım.

tabiat 31-05-2011 14:38

Sn nicea bu tabloda siz sadece hedef değerleri mi girdiniz yoksa hangi besinden ne kadar ekleyeceğinizi de girip gerçekleşeni mi buldunuz. Niye soruyorum programın veri tabanındaki besinlerin % değerleriyle Kudret hocamın elindeki gübrelerin % değerleri arasındaki en küçük fark bile tüm formülü değiştirir.

the_mc 31-05-2011 16:12

programın kendi içinde karışım hazırlarken istenen ppm degerlerine en yakın ve ec degerini optiumum yapmaya çalısıyor. besin çözeltisinde kullandıgın bileşiklere göre bu tam degerlere yaklaştırıyor. akinselcuk açıklamış. biraz daha pratik yaparsan tam degerlere ulaşırsın. bende kolaylık olsun diye ilk önce programa hesaplattırıyorum sonra elimle kendin hesaplıyorum eger programın buldugu optimum ec li reçeteler çıkarsa beğendiğim reçeteleri saklıyorum.

nicea 31-05-2011 16:17

girdiğim değerler aşağıdaki gibidir.
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

the_mc 31-05-2011 18:16

1 Eklenti(ler)
Eklenti 219003

örnek olarak ben bir tane reçete yaptım 30 saniye içinde.

nicea 31-05-2011 22:54

Sayın the mc ,
kullanılan maddelerimizi karşılaştırınca farkı gördüm.maddelerimi değiştirdim ama sizde npk20 ve tsp var.bunlar programın veri tabanında yok ve bildiğim kadarıyla bunlar tarımda kullanılan gübreler.tsp(triple süperfosfat) tamamda npk 20 formülünü ne olarak giricez? 20.20.0 ?madem maddeleri kendimiz alıp karıştırıyoruz o zaman bu kompoze gübrelere ne gerek var?

nicea 31-05-2011 23:02

benim hesaplamalarımda kullanılan maddeler ;
borik asit
kalsiyum nitrat
bakır sülfat
demir sülfat
mangan sülfat
potasyum sülfat
sodyum molibdat
çinko sülfat
fosforik acit(%30)

the_mc 31-05-2011 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nicea (Mesaj 814225)
benim hesaplamalarımda kullanılan maddeler ;
borik asit
kalsiyum nitrat
bakır sülfat
demir sülfat
mangan sülfat
potasyum sülfat
sodyum molibdat
çinko sülfat
fosforik acit(%30)

KH2PO4 Mono potasyum fosfat
KNO3 Potasyum-nitrat
KSO4 Potasyum sülfat
Ca(NO3)2 4H2O Kalsiyum nitrat
MgSO4 7H2O Magnezyum sülfat

H2SO4 Sülfürik asit
NaOH Sodyum hidroksit

H3BO3 Borik asit
FeSO4 7H2O Demir sülfat
ZnSO4 7H2O Çinko sülfat
CUSO4 7H2O Bakır sülfat
MnSO4 H2O Mangan sülfat
(NH4)6 MO7 O24 4H2O Amonyum Molibdat

bütün reçeteler için kullanabilecegin bileşikler. kudret hocamızın yazılarını okumalısın. hesaplamayı ilk önce nasıl yapıldıgını tam kavramalısın.

kompoze gübre 20 20 20
gübredeki %20 azotu nitat azotu olarak hesaplattırdım programa ben o örnegi daha ucuza nasıl başarabilirizlerim için hazırlarken seninkini arada hesapladım. malzemeni yukarıdaki gibi temin edebilirsin. benim örnekte sabit kalma. alıştırma yapmaya devam et.

nicea 31-05-2011 23:16

maddelerden eksik , fazla ya da yanlış olanları söylerseniz veritabanımı ona göre ayarlayabilirim.aslında işletme bitirdim ve hayatımda kimya dersi görmedim desem yeridir.ama bir kere topraksız tarım virüsünü kaptık , yapıcak bişey yok.

nicea 31-05-2011 23:21

Sayın the mc ,
hızlı cevabınız için teşekkürler hemen veritabanıma giriyorum.

hbl 02-06-2011 09:17

Merhabalar ;
Bir süredir Topraksız Tarım konusundaki değerli yorumlarınızı ve paylaşımlarınız izliyorum, anlamaya çalışıyorum. Öncelikle bu paylaşımın oluşmasında katkısı olan Sn. Kudret Tezel'e ve diğer forum katılımcılarına teşekkür ederim.

Dikey torba modeli ile perlit ortamında çilek yetiştirme denemeleri yapıyorum.
Sayın Tabiat'ın su kültüründe çilek yetiştirme denemesini okudum ve oradaki Raşit Eltez'in reçetesini uygulamayı denedim.
İlk denememde 4.günün sonunda çileklerimi kaybettim.
Şu anda bana önerebileceğiniz test edilmiş çilek için bir reçete var mıdır ?
**** reçete **** formüllere ulaşabilmem için bana bir öneriniz olabilir mi ?

fencitek 02-06-2011 12:32

Bunları hazırlamak için kimyacı olmak lazım.daha basit ve hazır bişi yok mu.insan başlamadan korkuyor

Sarıcan 02-06-2011 12:41

Var. Sallama çay poşetinde nanoşurup çayı var. Kandırmalık. İstersen ondan kullan.

farukmagat 02-06-2011 12:41

Var sayın fencitek,

Evsera diye bir ürün var onu kullanın siz.

DUYMAK İSTEDİĞİNİZ CEVAP BUYDU DEĞİL Mİ?..

derin 02-06-2011 14:47

Ben kimyacıyım ve kimyacı olmadan bu besin eriyiklerini hazırlamanın yolllarıyla ilgileniyorum. Sitem için bu konuyu hazırladım, 1 . nesil besin solüsyonu tarifi denebilir, şuan kontrol ediyorum bir kaç güne yayınlıycam. İkinci bir çalışma daha yapıyorum o çalışmada yalnızca 3 gübre ile işin içinden çıkmak. Yayına verince haberdar ederim.
Sn hokkabaz sizin besin eriyiğinizdeki çökelmenin sebebi sülfat tuzları olabilir, şelatlı gübreler kullanarak sorunu çözebilirsiniz. Özellikle demir sülfatı mutlaka şelatlı kullanın.
Besin solüsyonunda araştırma yapacaklara örnek olması açısından hoagland solüsyonunu araştırmalarını önerebilirim.

Bunun haricinde normalite değerlerini yani iyon yüklerinide işin içine katarak yapılan tarifler var onu ortaya atanda steiner.

İsimleri google yazarak tüm tariflere erişebilirsiniz.
Google şöyle yazın hoagland hdroponics solution recipe
Umarım yardımcı olur.

tabiat 03-06-2011 12:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 815126)
Var. Sallama çay poşetinde nanoşurup çayı var. Kandırmalık. İstersen ondan kullan.

:)))

derin 03-06-2011 13:50

http://hobibahcesi.blogspot.com/2011...siz-tarim.html
Haogland solüsyonu hazırlama. Hemen hemen tüm malzemeler gübre satış noktalarında var. Bunun dışında şöyle bir tarif hazırlığım var. NPK ve iz elementlerin olduğu harman gübre, magnezyum sülfat, kalsiyum nitrat ve ph ayarıyla son bulacak. Toplamda 3 gübre ve ph ayarı olacak. Kim tartacak diyenler için de kaşık hesabıyla reçete verilecek. İ

tzantali 11-06-2011 03:58

Herkes mükemmel bir yardımlaşma içerisinde,bir beyin fırtınası oluşturulmuş ayrı ayrı emeği geçenleri tebrik ederim.
Eklemek,hatırlatmak,katkı yapabilmek amacıyla ve konuyu daha da karmaşık hale getirmeden, forumlarda hiç rastlamadığım bir değişkenden bahsetmek istiyorum.
Çözeltinin hazırlanacağı ilk suyun analizi.
Örneğin 1992 yılında Yalova şebeke suyunun analizinde (tez çalışmam perlitte hıyar yetiştiriciliğinin klasik yönteme oranlaması) Org.mad:1.8 ppm klorür:10 ppm S.D:10 fr pH:6.6 çıkmıştı. Klor oranına da dikkat etmek gerekir 90 mg/L den fazla klor içermesi bitkilere muhakkak zarar verecektir.
Sudaki kalsiyum,magnezyum ve demir bileşiklerleri suyun sertliğini oluşturur.Fransız sınıflamasına göre 0-7 çok yumuşak,7-14 yumuşak,14-22 sertçe,22-54 sert_çok sert .
Yumuşak suda 2 birim kalsiyum nitrat kullanırsak,sert suda 3 birim kullanmalıyız.
Çözeltiyi kendisi hazırlayan arkadaşım olursa asit seyreltmesini mutlaka 3. ayrı bir plastik kapta yapmalı ve bunu daha sonra diğer kaba almalıdır. Bu sayede çökelme (özellikle magnezyum da)engellenir.Asit seyreltirken kaba önce suyu koyup sonra asidi eklemek daha emniyetli olacaktır.Ayrıca seyreltiğimiz asitten ayrı bir kapta elimizin altında bulunması pH düzenleme açısından mutlaka işe yarayacaltır. (Derişik asitin üzerine asla su konmamalıdır).

Somut olarak toparlayayım;

yumuşak sular ;asit gereksinimi çok az veya hiç yoktur.
sert sular ;asit kullanımı zorunludur.

Sn.Prof Dr.S.Varış bu konuda akademik çalışmalarda öncüdür ve 25 yıldır bu konu ile ilgili çalışmalara destek vermektedir.Namık Kemal Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı.

malbman 11-06-2011 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fencitek (Mesaj 815111)
Bunları hazırlamak için kimyacı olmak lazım.daha basit ve hazır bişi yok mu.insan başlamadan korkuyor

Kimyacı olmaya gerek yok. Vasatın altındaki bir fen öğretrmeni dahi bu hesapları yapabilir.

seco258963 13-06-2011 19:24

ben suda bitki yetiştirmek istiyorum ama besin eriyiği hazırlamak için imkanım yok hazır olarak satılan biyer varmıdır yardımlarınızı bekliyorum. perlit ve sadece su ile bitki yetişe bilirmi besin eriyiği olması gereklimi.

the_mc 14-06-2011 16:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 820627)
Kimyacı olmaya gerek yok. Vasatın altındaki bir fen öğretrmeni dahi bu hesapları yapabilir.

liseyi bitiren herkes yapabilir.

Delimus 14-06-2011 21:39

Liseyi bitiren herkes yapabilir the_mc haklı, arkadaşlar forumumuz birçok örnek anlatım tecrübe paylaşımlarıyla dolu zaman ayırmanız önemli.

boswer 04-07-2011 10:54

Borik asit,Bakır Sülfat,Demir Sülfat,Mangan Sülfat,Çinko Sülfat,Amonyum Molibdat malzemelerini nereden temin edebiliriz.

HomeWork 04-07-2011 11:27

Ben Ankara posta caddesinden aldım. Size ne kadar lazım?

boswer 11-07-2011 12:39

bu foruma yeni katıldım 100ml lik şişelerde olsa sanırım fazlasıyla yeter.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025