agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm)

myrowa 08-02-2015 12:31

Hazir gübre kullanımı

Merhabalar,
Forumunuza yeni üye olmuş ve topraksız tarıma ufak ufak giriş yapmak istiyen biri olarak bir sorum olucak.
Gübreler hakkında çeşitli forumları ve sayfaları okurken, yabancı bir forumda bir tavsiyeye rasladım.
Orda tek tek kimyasallar alınarak gübre yapmanın gereksiz pahali olduğunu ve halihazırda bulunan sanayi gübrelerının alınarak eksik olan bölümlerının eklenmesinin daha ekonomik olduğu savunuluyordu. Böylece bitkinin yaşam dönemindeki ihtiyaçlarına göre gübrenin değiştirilebileceği de anlatılıyordu.

Reklam yapmak istemiyorum, ama gübreleri araştırırken greenlife 18:6:26:2 adli hazır gübreye denk geldim.

İçeriği:

Toplam Azot (N) % 18
Nitrat Azotu (N) % 12
Amonyak Azotu (N) % 6
Fosforik Anhidrit (P2O5) % 6
Potasyum Oksit (K2O) % 26
Magnezyum Oksit (MgO) % 2
Bor (B) % 0,01
Çinko (Zn) (EDTA şelatlı) % 0,002
Demir (Fe) (EDTA şelatlı) % 0,02
Manganez (Mn) (EDTA şelatlı) % 0,01
Molibden (Mo) % 0,001

Böyle bir gübre alınıp suda çözülüp eksik veya az kısımlarını ekleyerek kullanmak mümkün olurmu? Olamaz ise nedeni nedir öğrenmek isterim

Saygılarımlan
Ufuk

Kudret Tezel 08-02-2015 13:47

Sayın myrowa,Besin eriyiği hazırlamanın esası Eldeki mevcut gübreleri kullanarak belli bir hesaplama çerçevesinde sonucu istenilen değerlere tamamlamaktır. Ancak unutulmamalıdır ki çok elementli kompoze gübreleri tamamlamak çok zaman ucuz değil daha pahalıya mal olur.

ak068 11-02-2015 13:59

Kudret bey size zahmet olacak ama hazır karışımını bize göndere bilirmisiniz saygilarimla

ozkalan 19-02-2015 19:30

Merhabalar,
Forumda Kudret hocanın yayınladığı domates besinini hıyar, biber, patlıcan ve yemeklik kabakta da kullanabilir miyiz? Forumun bir köşesinde ya da başka bie sitede olabilir hatırlamıyorum ; domates besinini patlıcana verecek olursak ec yi 2.5 tan 2 ye çekmemiz gerektiği ve bunun için de 1/4 litre su ilave etmek gerektiği yazıyordu. O zaman bitkilerin ec ve ph isteklerini yerine getirdiğimizde tek formülü birçok bitkiye uygulayabilir miyiz?

serdar_45 23-02-2015 16:46

degerlı hocam bu besın erıgını kac gunde bır yenılememız lazım ph ve ec metremız su anda yok

Kudret Tezel 24-02-2015 08:41

Sayın serdar_45, besin eriyiğinin değiştirilmesi bitkinin besin eriyiğinden yararlanma performansına bağlıdır. Bu performansın düşmesinin de bazı sebepleri vardır. Besin eriyiği yeni iken yani içinde bütün mineraller mevcutken bitki bunları emer ama minumum yasasına göre bazı elementler bitince bitki öbür besinleride ememez büyüme durur. Bu faaliyetin takibi ancak besin eriyiğinin EC değerinin ölçülmesiyle mümkündür. Bitki besini emdikçe EC düşer düşen EC yi besin eriyiği ilavesiyle ayni değerlerde tutmaya çalışırız.Ancak bu durum herzaman böyle sürüp gidemez.Besin eriyiğinin formülü bitkinin veya bitkilerin istediği gibi değilse elementlerin fazlası birikmeye başlar buda EC değerinin seyrini değiştirir. ve hatta öyle an gelirki EC değeri hiç değişmez olur. İşte ozaman besin eriyiğinin değişmesi zamanın geldiğini anlarız. Bu tetkik ancak EC değerinin sürekli olarak ölçülmesiyle mümkündür. Tabii ki besin eriyiğinin değiştirimesi için bu son anın beklenilmemesi lazımdır. Eğer EC metre ile ölçme imkanımız yoksa işlem bulanık suda balık avlamaya benzer. Topraksız tarımın olmaz sa olmazlarından biri EC metredir. Ama yinede EC metre imkanı yoksa bitkinin gelişmesini büyümesini izlemek lazımdır. Büyüme yavaşlarsa besin eriyiğini değiştirmek lazımdır. Ancak bu kaç günde bir yapalım sorusunu yanıtlamak gerçekten çok zordur. Zira besin kabının büyüklüğü, bitki sayısı çevre şartları birer faktördür. Fide döneminde daha seyrek büyüyünce daha sık, meyve döneminde dahada sık değiştirmek gerekir. Ama illede bir şey duyalım derseniz tamamen afaki olmak kaydıyla mesela domates için 10 litrelik bir kapta fide iken haftada veya on günde bir büyüdükçe daha sık aralıklarla mesela 3-4 günde bir meyve döneminde ise 1-2 günde bir değiştirme programı uygulana bilir. Ancak dediğim gibi bu bilgi tamamen afaki bir bilgidir.
Unutmayalım ki BAŞARILI OLMANIN SIRRI OYUNU KURALINA GÖRE OYNAMAKLA MÜMKÜNDÜR. Başarılar dilerim.

serdar_45 24-02-2015 22:54

Hocam cok tsk ederım ayrıca sızden bır adet sera bekcısı talebım olacak ilk etapta akan su kulturunde marul yetıstırme deneyimi 5 mt bir pvc boru ıcınde 10 adet marul yetıstırerek baslıyacagım eger basarılı olursam bunu 1 dönüm sera kurarak tıcarı olarak yapmayı dusunuyorum

serdar_45 24-02-2015 23:09

Degerlı hocam o zaman sızden 1 adet ph 1 adet ec metre talebım olacak nasıl alabilirim ayrıca sızı en yakın zamanda tlf rahatsız edecegım

azer35 28-03-2015 14:31

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 186943)
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

İşlem sırası:

MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

Ca( NO3)2 4H2O şişesinden pipetle 70,7 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KH2PO4 şişesinden pipetle 17,6 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KNO3 şişesinden pipetle 33 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.

Herkese selamlar. Yıllardır akvaryumda bitki üretiyorum. Yukarıdaki sonuçlar benim kafamı karıştırdı. Sürekli kullandığım site programlarından hesaplama yaparak kendi gübremi hazırladım. Sizin hesaplarla uyuşmuyor. Nitrat çok yüksek çıkıyor. Sorun nerededir acaba?

Kudret Tezel 28-03-2015 22:13

Bir örnek verebilirmisiniz.

azer35 29-03-2015 08:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1366669)
Bir örnek verebilirmisiniz.

Birinci site bu.
Aquatic Plants Fertilization Calculator | Aquarium Tools
İkinci site bu.
James' Planted Tank - Dosing Calculator

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

İşlem sırası:

MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

Ca( NO3)2 4H2O şişesinden pipetle 70,7 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KH2PO4 şişesinden pipetle 17,6 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KNO3 şişesinden pipetle 33 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.

Burada tank kısmına 10 litre su giriyorum. Tüm karışımları birleştireceğimiz su 10 litre olduğu için. Karışımların her biri 1 er litre ve karışıma eklenen gübre 100 gr.

Buna göre 1 litrelik kaptan 33 ml KNO3 alıp 10 litrelik tanka koyarsak her iki programda nitratı 202.4 ppm civarında gösteriyor. Daha kalsiyum nitrattan gelecek nitrat var. Ama bizde istenen nitrat 120 ppm. 120 ppm i geçiyoruz. Browser programları doğrumu hesaplıyor?

azer35 29-03-2015 09:16

Veya şu sayfada 19. mesajdaki arkadaşın yaptığı hesaplama doğrumudur;
YENİ KURULUM DİYELİM :)emeği geçen herkese teşekkürler - Sayfa 2

19. mesaj;
Bitki, Balık ve Akvaryum Forumu - Akvaryumda Buluşalım - Tekil Mesaj gösterimi - YENİ KURULUM DİYELİM :)emeği geçen herkese teşekkürler

Kllandığımız browser programlarına göre bu arkadaşın nitrat hesaplamaları doğru oluyor.
Siz nedersiniz?

Kudret Tezel 29-03-2015 09:16

Yani bu şu demektir. 100gr /1000ml * 33=3,3 gr potasyum nitratı 10 litre suya koyuyoruz. Buda 3,3*1000*0,13/10=42,9 ppm azot oluyor. 202,4 ü nereden çıkartınız anlıyamadım . Lütfen hesaplarınızı kontrol ediniz bir yanlışlık var.
Kalsiyuma gelince ayni işlem sırasıyla 0,1*70,7 *1000*0,11=77,77 ppm
Toplam azot N=42,4+ 77,77=120,17 ppm işlem doğru.

azer35 29-03-2015 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1366731)
Yani bu şu demektir. 100gr /1000ml * 33=3,3 gr potasyum nitratı 10 litre suya koyuyoruz. Buda 3,3*1000*0,13/10=42,9 ppm azot oluyor. 202,4 ü nereden çıkartınız anlıyamadım . Lütfen hesaplarınızı kontrol ediniz bir yanlışlık var.
Kalsiyuma gelince ayni işlem sırasıyla 0,1*70,7 *1000*0,11=77,77 ppm
Toplam azot N=42,4+ 77,77=120,17 ppm işlem doğru.

202,4 ppm nitratı bu programlar veriyor. sizin hesabınıza göre bu programlar yanlış hesaplıyor.

Şu linkteki program yanlışmı hesaplıyor sizce? Bir denermisiniz?
Aquatic Plants Fertilization Calculator | Aquarium Tools

azer35 29-03-2015 10:22

KNO3 içerisinde nitrat miktarı % 61.3 diye biliyorum ben.

azer35 29-03-2015 10:47

Akvaryum suyuna NO3 eklemenin pratik bir yolu KNO3 (Potasyum nitrat) kullanmaktır. KNO3 içerisinde nitrat miktarı % 61.3 tür.

300 ml saf su içerisinde çözülen 25 gram KNO3 çözeltisinin 1ml si 100 litrelik bir akvaryuma .51 ppm NO3 katacaktır. Bu nedenle 5 ppm lik hedefi yakalamak için bu çözeltiden akvaryuma 10 ml katılabilir. Ancak bir gün içinde akvaryumun nitrat değerini 0 dan 5 ppm e çıkarmak balıkların ölümüne neden olacaktır. Bu nedenle 300 ml su içinde küçük hedefleri dahi karşılayabilecek KNO3 çözmek ve akvaryum suyuna dosajı günlere yayarak eklemek daha sağlıklı ve profesyonelce olacaktır. Bununla birlikte 100 litrelik akvaryum ortamındaki 5 ppm NO3 hedefini sadece 1ml ekleyerek ulaşmak isteyenler, 300 ml saf su içinde 245 gram KNO3 çözdüklerinde, bu çözeltinin 1ml si ile 100 litrelik suya 5.1 ppm NO3 katacaklardır.

Sizce bu bilgi yanlışmıdır?
Kaynak;
Gbrelemeden deiik anlamlar karmak mmkndr

100gr /1000ml * 33=3,3 gr potasyum nitratı 10 litre suya koyuyoruz. Buda 3,3*1000*0,613/10=202,29 ppm azot oluyor.

Kudret Tezel 29-03-2015 14:11

Sayın azer35, herzaman arkadaşlarıma işin ruhunu öğrenmek çağrısında bulunurum ve bunuda sık sık tavsiye ederim. Bakınız yukarıdaki ifadenizde nasıl bir yanlışlık var: KNO3 içindeki nitrat miktarı %61,3 diyorsunuz ancak aşağıdaki hesaplamada 202,29 ppm azot diyorsunuz. Bizi ilgilendiren NO3 değil N (azottur) Dolayı ile nitrat azotu % 61,3 değil % 13 tür. Bu rakam pür yani saf KNO3 için %13,85 tir ancak kullandığımızmalzemeler teknik bazda olduğu için torba üstündeki fabrika beyanında % 13 olarak kabul edilmiştir.

azer35 29-03-2015 15:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1366854)
Sayın azer35, herzaman arkadaşlarıma işin ruhunu öğrenmek çağrısında bulunurum ve bunuda sık sık tavsiye ederim. Bakınız yukarıdaki ifadenizde nasıl bir yanlışlık var: KNO3 içindeki nitrat miktarı %61,3 diyorsunuz ancak aşağıdaki hesaplamada 202,29 ppm azot diyorsunuz. Bizi ilgilendiren NO3 değil N (azottur) Dolayı ile nitrat azotu % 61,3 değil % 13 tür. Bu rakam pür yani saf KNO3 için %13,85 tir ancak kullandığımızmalzemeler teknik bazda olduğu için torba üstündeki fabrika beyanında % 13 olarak kabul edilmiştir.

Kafayı yiyecektim. Tamamdır. Çok teşekkürler.

gurayeray 30-03-2015 15:22

Besin eriği hakkında

Kudret Bey, 20 lt lik bir su deposu, domates ve biber için besin eriğini nasıl temin edebiliriz. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Kudret Tezel 30-03-2015 18:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gurayeray (Mesaj 1367166)
Kudret Bey, 20 lt lik bir su deposu, domates ve biber için besin eriğini nasıl temin edebiliriz. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Sayın gurayeray, besin deposunun büyüklüğü ile besin harcamanın bir bağlantısı yoktur. Zira besini bitki yer. Bitkiler cüsselerine göre ve verimlerine göre besin harcarlar. tet fark deponuzu ilk doldururken hazırlıyacağınız ve buna tabir-i caiz se demirbaş diyebileceğimiz besin eriyiği miktarıdır. Bundan sonra EC yi takip ederek bitki nekadar besin harcarsa onu koymak zorundasınız. Buda dediğim gibi cinse verime ve kök sayısına bağlı. Deponuzu çok küçük seçerseniz çok sık kontrol etmeniz gerekir. Bu titizlik her zaman gösterilemez bitki veya bitkilerde beslenemezler.20 litrelik bir besin deposu ile bir iki kök domates beslenebilir. 5-10 kök marul veya çilek beslenebilir. ancak 2 kök domates 250 litrelik besini çok rahat harcar. Hava ve çevre şartlarına göre yetmeyebilirde.

karabostan 30-03-2015 19:33

1 Eklenti(ler)
Eklenti 544047

öncelikle herkese kolay gelsin
bir konuda yardımınıza ihtiyacım var bu tip bir sistem kurduğumuzda besin tankına besin eriyiği dönüyor mu? Dönüyorsa bunu nasıl yapmamız gerekiyor şimdiden teşekkür ederim

azer35 02-04-2015 22:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karabostan (Mesaj 1367211)
Eklenti 544047

öncelikle herkese kolay gelsin
bir konuda yardımınıza ihtiyacım var bu tip bir sistem kurduğumuzda besin tankına besin eriyiği dönüyor mu? Dönüyorsa bunu nasıl yapmamız gerekiyor şimdiden teşekkür ederim

Çilek poşetlerinin içine verilen su, poşetin altındaki deliklerden alttaki oluğa akıyor. Oradanda besin tankına dönüş oluyor. Olukların bir ucu kapalı ve eğim var.

azer35 02-04-2015 22:30

Kudret Bey, aklıma takılan sorular oluyor. Bunlardan biri asidik su hazırlamakla ilgili. Ben topraksız tarım denemesi yapmak istiyorum. Bir veya iki saksı ile. R.O su kullanmayı düşünüyorum. Musluk suyu çok sert. TDS 650 ppm veya EC 0.9 civarı. R.O suyuna besin eriğini ekleyeceğim. Ancak R.O suyun PH değeri 6.0-6.2 arası oluyor. Bildiğim kadarıyla bir suyu asidik su yapmak için ilk önce alkali yapıp sonra içine asit katarak asidik su elde ediyoruz. Ben şimdi R.O suyunun PH ını 7.2-7.4 lere yükseltip içine asit ekleyerek PH ı 6.0-6.2 lere çekmelimiyim yoksa direk PH yükseltmeden kullanabilirmiyim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

MeyveliTepe 02-04-2015 22:56

Suyu asitik yapmak için ne diye önce alkali yapıyorsunuz ki?

azer35 02-04-2015 23:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1367908)
Suyu asitik yapmak için ne diye önce alkali yapıyorsunuz ki?

PH ı 7 nin altına çekip asidik yapmak için. Bildiğim kadarıyla R.O su PH 6.0, bu asidik su olmuyor.

MeyveliTepe 03-04-2015 00:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi azer35 (Mesaj 1367913)
PH ı 7 nin altına çekip asidik yapmak için. Bildiğim kadarıyla R.O su PH 6.0, bu asidik su olmuyor.

Elde ettiğiniz RO suyun PH'ı 6.0 ise bu değer asitiktir ve hidroponik ortamda yetiştireceğiniz çoğu bitki için ideal bir seviyedir. Besin eriyiklerini ekledikten sonra da 6.0 PH elde ediyorsanız ayrıca hiç bir müdahalede bulunmanıza gerek yoktur.

azer35 03-04-2015 00:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1367943)
Elde ettiğiniz RO suyun PH'ı 6.0 ise bu değer asitiktir ve hidroponik ortamda yetiştireceğiniz çoğu bitki için ideal bir seviyedir. Besin eriyiklerini ekledikten sonra da 6.0 PH elde ediyorsanız ayrıca hiç bir müdahalede bulunmanıza gerek yoktur.

İçine asit katılmamış su asidik su değildir diye biliyorum ben. PH 6.0 olduğu için bu suyada asit katamıyoruz çünkü asit kattığımız taktirde PH 5.0 lara düşecektir. Bu da istediğimiz PH aralığından çıkmak oluyor. PH 6.0-6.5 arası asidik su elde etmek için önce PH 7 nin üzerine yükseltilir daha sonra asit ilave edilerek (bunun en stabil yolu fosforik asittir) PH 7 nin altına çekilirerek asidik su elde edilir. Kudret bey ne der acaba?

Kudret Tezel 03-04-2015 08:30

Ph 1 ile 14 arasında değerlendirilen bir skaladır. tam ortası yani 7 nötr demektir. Nötr demek ne asit ne baz anlamındadır . 7 nin altında olan her değer asidik, 7 üstünde olan her değer baziktir. Yani 7 nin altındaki ph larda h ( hidrojen) iyonu, 7 nin üstündeki Ph larda OH (hidroksit) iyonu bulunur. Numune suyumuzun Ph değerini değiştirmek istiyorsak Ph sayısını yükseltmek için baz, düşürmek için asit kullanılır. Ancak hatırlatmak isterim önce 7 ye çıkarılacak sonra düşürülecek diye bir kaide yoktur. Her asit Ph ı düşürür, her baz Ph ı yükseltir.Ancak kullanılacak yer itibarı ile kükürt miktarının fazlalığının çok önemli olmamasından bitki besin eriyiklerinin Ph ayarında sülfirik asit en idael ayarlayıcıdır. Cünkü içinde Azot Fosfor Potasyum ,Kalsiyum Magnezyum vs vs gibi besin eriyikleri içinde bulunan elementler yoktur. Ph yükseltmede de Sodyum hidroksit kullanılması tavsiye edilir. Bzı arkadaşlar imkansılıktan olsa gerek limon tuzu veye sirke gibi bulunması çok kolay olan asitleri kullanıyorlar. Buda besin eriyiği içindeki elementlerle birleştiğinde suda ermeyen tuzlar oluşturuyor bu da besin eriyiğinin formülasyonu nu değiştirir. Bu değişim çok çüzzi de olsa tavsiye edilmez.

tanerege 03-04-2015 09:16

Sayın Kudret Hocam...topraksız tarımla ilgili yazılarınızı firsat buldukça okuyorum ve sürekli de araştırıyorum. ..kesinlikle bilgiyle yoğurmak gerek bu tarım çeşidini. ..ben Ankarada edebiyat öğretmeniyim naçizane amatörce evimin terasinda iki senedir bodur agaclarimla uğraşıyorum...sizce Ankara hava koşullarında topraksız tarım serasi kurulabilir mi en minumum koşullarda ?..ısıtma maliyetleriyle baş edilebilir mi ?...yoksa sezonluk serami olur ankarada topraksiz tarim icin...kolay gelsin

tanerege 03-04-2015 15:04

4 Eklenti(ler)
Kudret hocam Ankaradaki evimin terasindan görüntüler. ..3 degisik sistemle denemelerime başliyacağım topraksız tarıma ...teras bahcemde 2 şeftali, 1 şekerpare, 1 Ankara armudu, 1 zeytin, 1ters dut, 1 elma ,1 büyük asma, 4 mazi ,1 galiburu ,1 yaban mersini ,4 mt buyuklugunde acem borusu ,1 de nilüfer mevcut ...bazilari hala deneme,, bazıları büyüdü serpildi bile. ..görüş ve dusuncelerinizi merak ediyorum saygılarımla ..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025