agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm)

akçay 06-03-2012 13:02

sayın hocam bu arada ters ozmos sistemi ile ilgili araştırma yapıyorum,suyumuzun kalitesi malum.bende suyu iyileştirmeye karar verdim.belki ozmos cihazı alabilirim.yanlız kafama takılan birşey var.yağmur suyu veya osmos cihazından çıkan suyun ec si malüm 0.02-0.05 arası birşey o zaman ec yi mesela 2.5 yapmak için fazla gübremi kullanacağız?

Ridvancicek 07-03-2012 08:42

Merhaba,

konuları uzun uzun okuyup, besin eriyiği nasıl hazırlanır bunla ilgili bir excel-program mı yazsam diye düşünürken internette bu uygulamayı buldum. ingilizce olması dışında bayağı özellikli yapılmış. belki faydalanmak isteyen olabilir. kullanılacak hammadde formüllerini yazıp otomatik olarak eriyik miktarlarını verebiliyor, EC'sini yaklaşık hesaplıyor maliyet hesaplayabiliyor. vs...

HydroBuddy v1.40

seazone 07-03-2012 08:56

Sayın Akçay tabikide fazla gübre kullanılacak ama bu da gelişime yansıyacak ec istediğiniz değerde tuttuğunuzda bitki normal suyla yaptığınız besine göre daha fazla gübre alabilecek bu da size dönecek bitki vasıtasıyla

farukmagat 07-03-2012 09:13

Sayın Ridvancicek,

Bahsettiğiniz program forumda paylaşıldı ve üzerinde tartışmalar yapıldı.

Yine de katkınız için teşekkürler

akçay 07-03-2012 12:37

teşekkürler sayın seazone,

dispaser 07-03-2012 13:16

paylaşılan başlığı da yazar mısınız sn farukmagat?

seazone 07-03-2012 15:07

Bu arada soru sanırım Sayın Hocam Kudret beye yazılmış özür diliyorum Kudret Beyden başlığı farketmemişim şimdi gördüm.

Rica ederim Sayın Akçay.

Kudret Tezel 07-03-2012 19:41

Sevgili arkadaşlar sorunun bana veya bir başkasına sorulması değil, doğru cevaplandırılması önemlidir.
Sayın seazone nin dediği gibi tabiiki EC yi örneğin 2,5 ms/cm yapmak için daha fazla gübre kullanmak gerekecektir. Ama gayemiz EC yi yükseltmek değil,formülümüzü en düşük EC
değerinde hazırlıyabilmektir. Bunun içinde kullanılacak su nekadar temiz yani arı, ve kullandığımız malzemeler nekadar saf olursa okadar mükemmel bir besin eriyiği hazırlamış oluruz. Bitkinin yüksek EC ye hassasiyeti artıkca su kalitesi ve malzeme kaliteside önem kazanır.

farukmagat 07-03-2012 22:32

Sayın dispaser,

Konu aşağıdaki linktedir.

http://www.agaclar.net/forum/balkon-...arim/23395.htm

akçay 08-03-2012 10:22

peki hocam kısaca benim suyu kullanabilirmiyim? ne dersiniz

akçay 08-03-2012 10:25

yok eğer zor derseniz ters ozmos cihazı saatte 600 lt yaklaşık 15000 tl civarı istiyorlar.buda belli bir yük bizim için.daha iyi olur derseniz bakacağım.teşekkürler

farukmagat 08-03-2012 10:42

Sayın akçay,

Saatte 600 lt günde yaklaşık 15 ton su demektir; o kadar tüketiminiz olacak mı?

Daha düşük lt için de fiyat aldınız mı?

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Tartes 08-03-2012 11:43

ticari üretimde su analizi yapılması şarttır.
Örnek su analizi : http://www.altic.nl/images/stories/p...n_watergtb.pdf

akçay 08-03-2012 17:13

evet günlük ortalama tah. 7-8 m3 ihtiyaç olacak.su kalitesi çok önemli özellikle topraksız tarım için.

Kudret Tezel 08-03-2012 21:54

Sayın akçay, 2 mesaj üstte tartes arkadaşımız çok güzel bir su tahlil örneği vermiş,sizin su tahlilinizle mukayese ederseniz iki su arasındaki fark bariz bir şekilde görünüyor. Bu su bile 2.sınıf su katogorisine giriyor. ancak sizn suyunuzla mukayese edildiğinde sizi suyunuzda HCO3, Cl, SO4, Na çok fazla.
Durum böyle olunca sera ihtiyacına göre bir ters ozmoz sistemi veya mümkünse başka bir kaynaktan su kullanımını düşünmeniz gerek. Günde 7-8 ton su ihtiyacı olacağına göre problem küçümsenemez. Kolay gelsin.

Tartes 08-03-2012 23:58

sadece Na, Ca, Mg, K, Cl, HCO3 ölçülerek gübre formülasyonu yapılamaz.
Ayrıca ters ozmos cihazının tipinin seçimi için de detaylı analiz şarttır.
Örneğin yüksek miktarda bor içeren sularda kullanılan ters ozmos sistemi farklıdır.

akçay 09-03-2012 08:26

sayın hocam söylediklerinizin hepsini aldım.not ettim birkaçgün içerisinde bir karar vermemiz lazım.ama kesinlikle var olan suyumuzu kullanmayacağız bu kesin onun için iki altarnatif var zaten bir osmoz,iki başka bir su kaynağı. bizim suyumuz 100 metreden geliyor,komşular yüzeye yakın suların daha güzel olduğunu söylüyorlar yani 40-50 metre civarı. bende bir komşunun suyunu aldım dün ve tahlil ettirdim su 60 metrede imiş sonuç gayet güzeldi yazıyorum E0C 6.6 Na 36,65 Ca 66.6 Mg 17.6 Cl 53.1 HCO3 292 SO4 1.44 daha yukarıda olsa daha güzel olabileceğini söylüyorlar yani 40-50mt arası gibi araştırıyorum bakalım bir iki güne kadar karar verip ona göre bakacağız.

idris şenol 10-03-2012 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçay (Mesaj 922671)
sayın hocam söylediklerinizin hepsini aldım.not ettim birkaçgün içerisinde bir karar vermemiz lazım.ama kesinlikle var olan suyumuzu kullanmayacağız bu kesin onun için iki altarnatif var zaten bir osmoz,iki başka bir su kaynağı. bizim suyumuz 100 metreden geliyor,komşular yüzeye yakın suların daha güzel olduğunu söylüyorlar yani 40-50 metre civarı. bende bir komşunun suyunu aldım dün ve tahlil ettirdim su 60 metrede imiş sonuç gayet güzeldi yazıyorum E0C 6.6 Na 36,65 Ca 66.6 Mg 17.6 Cl 53.1 HCO3 292 SO4 1.44 daha yukarıda olsa daha güzel olabileceğini söylüyorlar yani 40-50mt arası gibi araştırıyorum bakalım bir iki güne kadar karar verip ona göre bakacağız.

sayın akçay topraksız tarımın en büyük sorunu bence su ,suyunuzun ec si yüksek
yaklaşık 10 yıldan beri su şartlandırması ile ilgili bir şirketin bölümünde çalışıyorum
yağni kısacası yerin 200 metre altından gelen suyu içme suyu haline gitiriyoruz
ters ozmoz sistemi daha yeni bir sistem en azından bize göre
bizim şirketimiz reçine ile suyu ymuşatmakta ,yaklaşık toplam sertlik 15 alman derecesinde gelen kuyu suyunu 0,2 alamana kadar düşmekte,
topraksız tarımda 0,5 mikrosimmense ayarlamak çok kolay olsa greke
yağni kısacası reçine ile yumuşatma işi parasal açıdan daha ucuz olcağa kanatindeyim
reçine doyum noktasına gelince ülkemizde bol miktarda olan tuzla artması
yapılmakta
yinede kafanızı karıştırmayalım ozmoz sistemini artılarını eksilerini araştırın
kusruma bakmayın pc arzalı tam olarak yazmak istediklerimi aktaramadım
not:teknikarıtma.com sitesini ziyaret edersen orda istediğin herşey mevcut

akçay 10-03-2012 12:36

teşekkürler sayın İdris şenol deneme yapacağım becerebilirsem.bakalım

akçay 10-03-2012 12:47

sayın idris şenol aslında şöyle birşey aklıma geldide sizinlede paylaşayım.reçine özellikle sert sularda(yani kireçli)çok iyi bir yumuşatıcı olduğunu biliyorum ama aslında bizim EC mizin yüksekliği kirecten kaynaklanmıyor.yinede yapabilirsem inşallah bakalım neyi ne kadar değiştirecek.çok teşeekürler yinede.

idris şenol 10-03-2012 19:08

sayın akçay suya sertlik veren kalsyum ve magnezyum maddelerini reçineler vasıtasyla alınmakta
200 metre yerin altından çıkan 15,,,20 alman sertliğindeki suyu 0,1 alman srertliği bize veya
topraksız tarım uğranşanlara haydi haydi yeter
teknik arıtmada (su yumuşatma sistemleri hk) çalışan arkadaşım sıra arkadaşım size yardımcı olmayacak kime olacak saygılarımla

Tartes 11-03-2012 14:29

evlerde de kullanılan katyonik reçineli yumuşatma sistemleri sudan kalsiyum ve magnezyumu alır yerine sodyum verir. EC değerinde fazla bir değişiklik yapmaz.

dispaser 12-03-2012 07:34

sn akçay denemeniz hepimiz açısından faydalı olacak. reçineli sistemin neler yapabileceğini ben de merak ediyorum. kolay gelsin.

idris şenol 12-03-2012 16:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TARTES (Mesaj 923714)
evlerde de kullanılan katyonik reçineli yumuşatma ssistemleri sudan kalsiyum ve magnezyumu alır yerine sodyum verir. EC değerinde fazla bir değişiklik yapmaz.

sevgili arkadaşlar reçine sistemini şirketimiz yıllardan beri kullanıyor
kuyulardan gelen sertsular akü suyu tabiri caisse yağmur suyu ayarına iniyor
bizler bu yumuşattığımız suyu makinaların içersinde sıcaksu donanım sistemleri,buhar kazanı suları vs işlerde kışırlanmayı önlemek için kullanılmakta
meselenin sodyum kısmı konusu bizi aşan en azından beni aşan konu
ec deyerleri kalsyum ve mağnezyumun alınmasından dolayı hatrı sayılır bir düşme yaşar
fakat topraksız tarımda sadece yumuşak su ,,sıfır su kullanmayız diyer kuyu suyu ile 500 mkrosimense getirip öyle besin takviyesi yapmamız gerektiğini bir yerde okumuştum yiede sayın kudret tezel beye sorumu yöneltiyorum umarım bizi krmaz

Kudret Tezel 12-03-2012 22:49

Sayın idris şenol, suların sertliğinin giderilmesi ile arıtılması birbirine karıştılmamalıdır.
Sanayide en büyük sorun suyun sertliğinin giderilmesidir ama bu bizim istediğimiz manada bir arıtma değildir. Biz sertlikten değil suyun içindeki tuzlardan kurtulmak istiyoruz. Doğal veya yapay reçineler( Zeolit-Permotit)suda sertlik yapan Kalsiyum ve magmezyum iyonlarını sodyum iyonlarıyla yer değiştirerek tutar. Yani sudaki kalsiyum ve magnezyum reçine tarafından tutulur ama onların yerine sodyum iyonu suya gecer. ve bir süre sonra reçinedeki sodyum iyonları bitince reçine iş görmez olur ve yüksek konsantrasyonlu sodyum klorür eriyiği ile rejenere edilir yani reçineye tekrar sodyum iyonu yüklenir. Reçine tekrar kullanılır hale gelir.
Bunun için çalıştığınız laboratuvarda basit bir deney yapabilirsiniz. ham suyun sertlik ve EC değerlerini ölçünüz, suyun reçineden geçtikten sonraki değerlerini ölçünüz , Sertlik ve EC değerlerini mukayese ediniz. Bakalım EC değeri nekadar değişecek.

asmfkozan 13-03-2012 08:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 195867)
Yapmayı düşündüğüm sistem bunun biraz daha büyük çaplısı. Eğer hesaplarımda yanılmıyorsam 1000 m2 alan üzerinde 10.000 adet çilek bitkisini topraksız, gerekli besinlerini tamamen kontrollü şekilde vererek yetiştireceğim. Ama önce gerekli besin formüllerini öğrenmem lazım.:)

Eklenti 28653

Eklenti 28654

Eklenti 28655

bir şey soracağım.. bu dik boru sisteminde su dışarı taşmıyormu yani deliklerden sızıntı olmuyor mu?

idris şenol 13-03-2012 18:43

sayın üstad ,kudret beye teşekkür ederim
bu gün *****arıtma cihazından geçen suyu
tesadüf en bir arkadaşım analiz etmemi söyledi
konu tefafuk oldu analiz neticesini şöyle buldum
şehir içme suyu
toplam setlik:1o,5
p:0
m:2,70
kl:43
ph:7,70
iletkenlik:661
******arıtma sisteminden geçen şehir suyu:
toplam sertlik:0,30
p:0
m:0,50
kl:0,14
ph:7,25
iletkenlik:24,3

kısaca sonuç şu
aktif karbon ve reçineden oluşan **** cihazından geçen suyun tüm karetteristik özelikleri deyişmiştir
akttif karbon kömürü :
suyun klorunu ve kokusunu almakta

Kudret Tezel 13-03-2012 20:12

Güzel bir çalışma olmuş sayın idris şenol, şimdi sizden bir rican var.
1: Ölçtüğünüz değerleri lütfen birimleriyle ve açıklamaları ile yazınız.
2: Su arıtma sisteminiz akış diyağramını basit ve anlaşılır bir biçimde çizimler paylaşırsanız umarım ihtiyacı olan arkadaşlarımıza bir yol gösterir.
Sistemin büyüklüğü ve kapasitesi hakkında da bilgi verirseniz çok faydalı olacağı kanısındayım. Teşekkür ederim.

idris şenol 14-03-2012 18:34

sayın üstad teknik bilgim çok fazla deyil ama kısaca bugün birşeyler yazıyım , başka bir zaman detaylı açıklamada bulunurum
toplam sertlik :suyun sertlik derecesi
p:.,suyun ..içersindeki kireç miktarı
m:kalıcı sertilik(ne anlam içerdiğini deteylı bilmiyorum )
kl:klorür deyeri yağni tuz miktarı(biz bu miktaragenelde reçine tankının tuzla yıkaması sonunda ,devreye alıncaya kadar rejarsyon suyu kanala verip tuz miktarı reçineden arıtılı arıtılmadığnı bakılıyoruz ,
klorür miktarını potasyum kromatla bakıp devreye alıyoruz)
not:sabun köpüğü testi ilede sertlik bakılbilri
biz Alman birimleri kullandığımız için toplam sertlik alman sertlik deyeri olarak okuyoruz
başka bir firma gelip bizden daha başka deyerler kullanarak onlarda test yapıyor
yeterli açıklama onlardan geleceğni inanıyorum

idris şenol 19-03-2012 18:52

ph:hidrojen iyonların oranı
Hidrojen iyonları yüksekse ,asitik bölgeye iner
.................................................. .................
iletkenlik:Toplam çözünmüş katı madde miktarı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025