![]() |
sayın hocam bu arada ters ozmos sistemi ile ilgili araştırma yapıyorum,suyumuzun kalitesi malum.bende suyu iyileştirmeye karar verdim.belki ozmos cihazı alabilirim.yanlız kafama takılan birşey var.yağmur suyu veya osmos cihazından çıkan suyun ec si malüm 0.02-0.05 arası birşey o zaman ec yi mesela 2.5 yapmak için fazla gübremi kullanacağız?
|
Merhaba,
konuları uzun uzun okuyup, besin eriyiği nasıl hazırlanır bunla ilgili bir excel-program mı yazsam diye düşünürken internette bu uygulamayı buldum. ingilizce olması dışında bayağı özellikli yapılmış. belki faydalanmak isteyen olabilir. kullanılacak hammadde formüllerini yazıp otomatik olarak eriyik miktarlarını verebiliyor, EC'sini yaklaşık hesaplıyor maliyet hesaplayabiliyor. vs... HydroBuddy v1.40 |
Sayın Akçay tabikide fazla gübre kullanılacak ama bu da gelişime yansıyacak ec istediğiniz değerde tuttuğunuzda bitki normal suyla yaptığınız besine göre daha fazla gübre alabilecek bu da size dönecek bitki vasıtasıyla
|
Sayın Ridvancicek,
Bahsettiğiniz program forumda paylaşıldı ve üzerinde tartışmalar yapıldı. Yine de katkınız için teşekkürler |
teşekkürler sayın seazone,
|
paylaşılan başlığı da yazar mısınız sn farukmagat?
|
Bu arada soru sanırım Sayın Hocam Kudret beye yazılmış özür diliyorum Kudret Beyden başlığı farketmemişim şimdi gördüm.
Rica ederim Sayın Akçay. |
Sevgili arkadaşlar sorunun bana veya bir başkasına sorulması değil, doğru cevaplandırılması önemlidir.
Sayın seazone nin dediği gibi tabiiki EC yi örneğin 2,5 ms/cm yapmak için daha fazla gübre kullanmak gerekecektir. Ama gayemiz EC yi yükseltmek değil,formülümüzü en düşük EC değerinde hazırlıyabilmektir. Bunun içinde kullanılacak su nekadar temiz yani arı, ve kullandığımız malzemeler nekadar saf olursa okadar mükemmel bir besin eriyiği hazırlamış oluruz. Bitkinin yüksek EC ye hassasiyeti artıkca su kalitesi ve malzeme kaliteside önem kazanır. |
|
peki hocam kısaca benim suyu kullanabilirmiyim? ne dersiniz
|
yok eğer zor derseniz ters ozmos cihazı saatte 600 lt yaklaşık 15000 tl civarı istiyorlar.buda belli bir yük bizim için.daha iyi olur derseniz bakacağım.teşekkürler
|
Sayın akçay,
Saatte 600 lt günde yaklaşık 15 ton su demektir; o kadar tüketiminiz olacak mı? Daha düşük lt için de fiyat aldınız mı? Çalışmalarınızda başarılar dilerim. |
ticari üretimde su analizi yapılması şarttır.
Örnek su analizi : http://www.altic.nl/images/stories/p...n_watergtb.pdf |
evet günlük ortalama tah. 7-8 m3 ihtiyaç olacak.su kalitesi çok önemli özellikle topraksız tarım için.
|
Sayın akçay, 2 mesaj üstte tartes arkadaşımız çok güzel bir su tahlil örneği vermiş,sizin su tahlilinizle mukayese ederseniz iki su arasındaki fark bariz bir şekilde görünüyor. Bu su bile 2.sınıf su katogorisine giriyor. ancak sizn suyunuzla mukayese edildiğinde sizi suyunuzda HCO3, Cl, SO4, Na çok fazla.
Durum böyle olunca sera ihtiyacına göre bir ters ozmoz sistemi veya mümkünse başka bir kaynaktan su kullanımını düşünmeniz gerek. Günde 7-8 ton su ihtiyacı olacağına göre problem küçümsenemez. Kolay gelsin. |
sadece Na, Ca, Mg, K, Cl, HCO3 ölçülerek gübre formülasyonu yapılamaz.
Ayrıca ters ozmos cihazının tipinin seçimi için de detaylı analiz şarttır. Örneğin yüksek miktarda bor içeren sularda kullanılan ters ozmos sistemi farklıdır. |
sayın hocam söylediklerinizin hepsini aldım.not ettim birkaçgün içerisinde bir karar vermemiz lazım.ama kesinlikle var olan suyumuzu kullanmayacağız bu kesin onun için iki altarnatif var zaten bir osmoz,iki başka bir su kaynağı. bizim suyumuz 100 metreden geliyor,komşular yüzeye yakın suların daha güzel olduğunu söylüyorlar yani 40-50 metre civarı. bende bir komşunun suyunu aldım dün ve tahlil ettirdim su 60 metrede imiş sonuç gayet güzeldi yazıyorum E0C 6.6 Na 36,65 Ca 66.6 Mg 17.6 Cl 53.1 HCO3 292 SO4 1.44 daha yukarıda olsa daha güzel olabileceğini söylüyorlar yani 40-50mt arası gibi araştırıyorum bakalım bir iki güne kadar karar verip ona göre bakacağız.
|
Alıntı:
yaklaşık 10 yıldan beri su şartlandırması ile ilgili bir şirketin bölümünde çalışıyorum yağni kısacası yerin 200 metre altından gelen suyu içme suyu haline gitiriyoruz ters ozmoz sistemi daha yeni bir sistem en azından bize göre bizim şirketimiz reçine ile suyu ymuşatmakta ,yaklaşık toplam sertlik 15 alman derecesinde gelen kuyu suyunu 0,2 alamana kadar düşmekte, topraksız tarımda 0,5 mikrosimmense ayarlamak çok kolay olsa greke yağni kısacası reçine ile yumuşatma işi parasal açıdan daha ucuz olcağa kanatindeyim reçine doyum noktasına gelince ülkemizde bol miktarda olan tuzla artması yapılmakta yinede kafanızı karıştırmayalım ozmoz sistemini artılarını eksilerini araştırın kusruma bakmayın pc arzalı tam olarak yazmak istediklerimi aktaramadım not:teknikarıtma.com sitesini ziyaret edersen orda istediğin herşey mevcut |
teşekkürler sayın İdris şenol deneme yapacağım becerebilirsem.bakalım
|
sayın idris şenol aslında şöyle birşey aklıma geldide sizinlede paylaşayım.reçine özellikle sert sularda(yani kireçli)çok iyi bir yumuşatıcı olduğunu biliyorum ama aslında bizim EC mizin yüksekliği kirecten kaynaklanmıyor.yinede yapabilirsem inşallah bakalım neyi ne kadar değiştirecek.çok teşeekürler yinede.
|
sayın akçay suya sertlik veren kalsyum ve magnezyum maddelerini reçineler vasıtasyla alınmakta
200 metre yerin altından çıkan 15,,,20 alman sertliğindeki suyu 0,1 alman srertliği bize veya topraksız tarım uğranşanlara haydi haydi yeter teknik arıtmada (su yumuşatma sistemleri hk) çalışan arkadaşım sıra arkadaşım size yardımcı olmayacak kime olacak saygılarımla |
evlerde de kullanılan katyonik reçineli yumuşatma sistemleri sudan kalsiyum ve magnezyumu alır yerine sodyum verir. EC değerinde fazla bir değişiklik yapmaz.
|
sn akçay denemeniz hepimiz açısından faydalı olacak. reçineli sistemin neler yapabileceğini ben de merak ediyorum. kolay gelsin.
|
Alıntı:
kuyulardan gelen sertsular akü suyu tabiri caisse yağmur suyu ayarına iniyor bizler bu yumuşattığımız suyu makinaların içersinde sıcaksu donanım sistemleri,buhar kazanı suları vs işlerde kışırlanmayı önlemek için kullanılmakta meselenin sodyum kısmı konusu bizi aşan en azından beni aşan konu ec deyerleri kalsyum ve mağnezyumun alınmasından dolayı hatrı sayılır bir düşme yaşar fakat topraksız tarımda sadece yumuşak su ,,sıfır su kullanmayız diyer kuyu suyu ile 500 mkrosimense getirip öyle besin takviyesi yapmamız gerektiğini bir yerde okumuştum yiede sayın kudret tezel beye sorumu yöneltiyorum umarım bizi krmaz |
Sayın idris şenol, suların sertliğinin giderilmesi ile arıtılması birbirine karıştılmamalıdır.
Sanayide en büyük sorun suyun sertliğinin giderilmesidir ama bu bizim istediğimiz manada bir arıtma değildir. Biz sertlikten değil suyun içindeki tuzlardan kurtulmak istiyoruz. Doğal veya yapay reçineler( Zeolit-Permotit)suda sertlik yapan Kalsiyum ve magmezyum iyonlarını sodyum iyonlarıyla yer değiştirerek tutar. Yani sudaki kalsiyum ve magnezyum reçine tarafından tutulur ama onların yerine sodyum iyonu suya gecer. ve bir süre sonra reçinedeki sodyum iyonları bitince reçine iş görmez olur ve yüksek konsantrasyonlu sodyum klorür eriyiği ile rejenere edilir yani reçineye tekrar sodyum iyonu yüklenir. Reçine tekrar kullanılır hale gelir. Bunun için çalıştığınız laboratuvarda basit bir deney yapabilirsiniz. ham suyun sertlik ve EC değerlerini ölçünüz, suyun reçineden geçtikten sonraki değerlerini ölçünüz , Sertlik ve EC değerlerini mukayese ediniz. Bakalım EC değeri nekadar değişecek. |
Alıntı:
|
sayın üstad ,kudret beye teşekkür ederim
bu gün *****arıtma cihazından geçen suyu tesadüf en bir arkadaşım analiz etmemi söyledi konu tefafuk oldu analiz neticesini şöyle buldum şehir içme suyu toplam setlik:1o,5 p:0 m:2,70 kl:43 ph:7,70 iletkenlik:661 ******arıtma sisteminden geçen şehir suyu: toplam sertlik:0,30 p:0 m:0,50 kl:0,14 ph:7,25 iletkenlik:24,3 kısaca sonuç şu aktif karbon ve reçineden oluşan **** cihazından geçen suyun tüm karetteristik özelikleri deyişmiştir akttif karbon kömürü : suyun klorunu ve kokusunu almakta |
Güzel bir çalışma olmuş sayın idris şenol, şimdi sizden bir rican var.
1: Ölçtüğünüz değerleri lütfen birimleriyle ve açıklamaları ile yazınız. 2: Su arıtma sisteminiz akış diyağramını basit ve anlaşılır bir biçimde çizimler paylaşırsanız umarım ihtiyacı olan arkadaşlarımıza bir yol gösterir. Sistemin büyüklüğü ve kapasitesi hakkında da bilgi verirseniz çok faydalı olacağı kanısındayım. Teşekkür ederim. |
sayın üstad teknik bilgim çok fazla deyil ama kısaca bugün birşeyler yazıyım , başka bir zaman detaylı açıklamada bulunurum
toplam sertlik :suyun sertlik derecesi p:.,suyun ..içersindeki kireç miktarı m:kalıcı sertilik(ne anlam içerdiğini deteylı bilmiyorum ) kl:klorür deyeri yağni tuz miktarı(biz bu miktaragenelde reçine tankının tuzla yıkaması sonunda ,devreye alıncaya kadar rejarsyon suyu kanala verip tuz miktarı reçineden arıtılı arıtılmadığnı bakılıyoruz , klorür miktarını potasyum kromatla bakıp devreye alıyoruz) not:sabun köpüğü testi ilede sertlik bakılbilri biz Alman birimleri kullandığımız için toplam sertlik alman sertlik deyeri olarak okuyoruz başka bir firma gelip bizden daha başka deyerler kullanarak onlarda test yapıyor yeterli açıklama onlardan geleceğni inanıyorum |
ph:hidrojen iyonların oranı
Hidrojen iyonları yüksekse ,asitik bölgeye iner .................................................. ................. iletkenlik:Toplam çözünmüş katı madde miktarı |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025