agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm)

0LeA 05-05-2011 01:17

merhaba kudret bey.. bende sınıfa yeni katıldım.. bilginize..:)

saatlerdir geçmiş yıllarda anlattıklarınızla uğraşıyorum.. teşekkür ederim..

Kudret Tezel 05-05-2011 07:57

Merhabalar sayın OLeA, sınıfımıza hoşgeldiniz. Sizide aramızda görmekten mutluyuz. Umarım sizde aramızda olmaktan büyük keyf ve mutluluk duyarsınız. Çünkü bizler memleketimizde yeni duyulmaya başlayan topraksız tarım konusunu amatör bir ruhla yapmaya ve yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Başarılar dilerim. tekrar hoşgeldiniz.

tabiat 05-05-2011 09:06

Hocam şiir gibi anlatımlarınızı izlemek ve bilgileri tazelemek için beni de sınıfınız alır mısınız?

Kudret Tezel 05-05-2011 15:06

Bu ne güzel bir teklif sayın tabiat, ama siz zaten sınıfımızın en başarılı talebelerindendiniz. Bende yeni yavrunuz, iş güç derken sınıfı terk ettiğinizi düşünerek üzülüyordum., inanın çok mutlu oldum.
Hep beraber çok daha güzel işler başaracağız. Daha işin başındayız.

Delimus 05-05-2011 15:10

Bende kurdele isterim okumayı söktük sayılır , öğretmenim ellerinizden öperim...

farukmagat 05-05-2011 15:18

Bu güzel muhabbetleri görünce, "keşke çok daha önceleri bu siteyle tanışsaydım" diyorum.

Ve bir de;

"Keşke gerçek dünyada da insanlar bu denli paylaşmanın hazzına varsa; dünyayı cennete çevirmek işten bile değildi inanın."

gurolari 05-05-2011 15:33

Merhabalar,

Ben şunu sormak istiyorum. Topraksız ve bitkinin ihtiyacı olan elementleri doğal olmayan yollarla vererek elde edilen bir besinin sağlık açısından uygun olup olmadığı konusunda ciddi tereddütlerim var. Bu konuda bilgi verebilirmisiniz?

Sarıcan 05-05-2011 15:43

Marketten domates alırken, farkına varmadan bu tereddüt ettiğiniz bitkileri fiyatıda diğerlerine göre pahalı olmasına rağmen tercih ederek alıyorsunuz desem. Alıp yediğiniz domateslerin %80' i topraksız tarım ürünü. Buna salatalıkta dahil.

HomeWork 05-05-2011 15:54

Gübrelerden daha çok yapılan ilaçlamaların (pesitist-insektisit vs.) daha tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Hangi üretimde daha az kullanılırsa onun daha sağlıklı olacağına inanıyorum.

mtugrul33 06-05-2011 08:37

Arkadaşlar,
Bir bitki ,ihtiyacı olan makro ve mikro elementleri,toprakta varsa özümseyerek bünyesine alır.Toprak tahlilleri sonucunda eksik olan maddeler kimyasal gübre olarak toprağa takviye edilir.Topraksız tarımda ise,nötr ortama ne verirseniz bitki onu alır.

Zararlı olan ,genetik yapıyı bozan hormonlar ile hastalıkları karşı kullanılan kimyasal ilaçlardır(Herbisit,insektisit,pesitist vs.).

Üretim yaparken;kendi çocuklarımıza yedireceğimiz ürünü pazarlamalıyız ,sağlıksız üretimlerden kaçınılmalıdır.Kırmızı örümcek ilacı veya diğer zararlı hastalıklar oluştuğunda mecburen ilaçlama yapıyoruz.İlaçların etkinlik süresi 2-3 gün olarak belirtiliyor.Ancak ben,ilaçlama yaptıysam en az bir hafta ürünü toplamıyorum.

Üretim yapan tüm arkadaşlarımın bu konulara önem vermesi ve sorumlu davranması dileklerimle saygılar sunarım.

tabiat 06-05-2011 11:29

Topraksız tarım ilaç ve gübre kullanımını inanılmaz azaltır.
En basitinden toprak altı zararlıları diye bir derdiniz ve doğal olarak bunun için kullandığınız bir tarımsal ilaç olmuyor.
Topraksız tarıma bir isim daha vermek gerekse bu şüphesiz ki tam kontrollü tarım olurdu. Bu kadar kontrolü ve hassasiyeti topraklı tarımda asla göstermeyeceğiniz için herhangi bir hastalık ya da zararlıyı daha yeni başlarken tespit edip müdahele edebiliyorsunuz. Bu da ya hiç ilaç ya da az ilaç demek oluyor.
Gübre kullanımı için bu bölümde pratik yapanların gübre kullanım miktarlarını bir okumanız yeterli olacaktır.

0LeA 06-05-2011 12:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gurolari (Mesaj 798532)
Merhabalar,

Ben şunu sormak istiyorum. Topraksız ve bitkinin ihtiyacı olan elementleri doğal olmayan yollarla vererek elde edilen bir besinin sağlık açısından uygun olup olmadığı konusunda ciddi tereddütlerim var. Bu konuda bilgi verebilirmisiniz?

büyüklerimin izniyle...

doğal olmayan yollarla verilen bi durum değil topraksız tarım.. bitkinin ihtiyacı olan azot potasyum.. vb makro ve mikro elementler hayvan gübresi içinde bulunduğunda doğal gübre olarak adlandırılıyor olmasına kimyasal olarak elde edildiğinde inorganik gübre olarak adlandırılmasına rağmen azot azot tur potasyumda potasyumdur.. bitki kökleriyle ihtiyacı olan gübreyi tutunma metaryalindeki (perlit kayayünü cocopeat...) bizim ihtiyacı kadar hazırladığımız sulu besin çözeltisi içinden kendisi alır bitki..

gübreleme besleme konusunda doğal olmayan sağlıksız bi durum yoktur.. kimyasal ilaç kalıntısından korkmalısınız..

topraksız tarım seralarında hormon kullanılmaz.. serada döllemeyi doğal meyve tutumunu bombus arıları yapar .. herşeyden daha doğaldır.. arı olduğu içinde kimyasal ilaç kullanılmaz...

yani topraksız olarak yetiştirilen sebzeler gayet sağlıklıdır..

the_mc 06-05-2011 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 0LeA (Mesaj 799162)
büyüklerimin izniyle...

doğal olmayan yollarla verilen bi durum değil topraksız tarım.. bitkinin ihtiyacı olan azot potasyum.. vb makro ve mikro elementler hayvan gübresi içinde bulunduğunda doğal gübre olarak adlandırılıyor olmasına kimyasal olarak elde edildiğinde inorganik gübre olarak adlandırılmasına rağmen azot azot tur potasyumda potasyumdur.. bitki kökleriyle ihtiyacı olan gübreyi tutunma metaryalindeki (perlit kayayünü cocopeat...) bizim ihtiyacı kadar hazırladığımız sulu besin çözeltisi içinden kendisi alır bitki..

gübreleme besleme konusunda doğal olmayan sağlıksız bi durum yoktur.. kimyasal ilaç kalıntısından korkmalısınız..

topraksız tarım seralarında hormon kullanılmaz.. serada döllemeyi doğal meyve tutumunu bombus arıları yapar .. herşeyden daha doğaldır.. arı olduğu içinde kimyasal ilaç kullanılmaz...

yani topraksız olarak yetiştirilen sebzeler gayet sağlıklıdır..

bitki için gerekli tüm besin elementleri mevcut fakat ne az ne de fazla miktarlarda. topraksız tarım ne bitkiye zararı var ne de insana.

sayın 0LeA, salkım domateste f1 türüne göre salkımda 10 adet fazla domates yetiştirilmesi normal midir? benim aldıgım anadolu tohumculuktaki tohum poşedinin üzerinde ki resimde o kadar var :)

0LeA 07-05-2011 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi the_mc (Mesaj 799487)
bitki için gerekli tüm besin elementleri mevcut fakat ne az ne de fazla miktarlarda. topraksız tarım ne bitkiye zararı var ne de insana.

sayın 0LeA, salkım domateste f1 türüne göre salkımda 10 adet fazla domates yetiştirilmesi normal midir? benim aldıgım anadolu tohumculuktaki tohum poşedinin üzerinde ki resimde o kadar var :)

cherry domateste 10-12 adet meyve, salkım domateste 5-6 meyve li budama yapılır.. yani cherry de max 12 yeni tutmuş meyve ve çiçek bırakılıp ucundaki fazla çiçekler alınır ( budama).. salkım dom içinde çeşite bağlı olarak 5-6 meyveli salkımlar oluşturulur..

anadolu tohumculuk un hangi çeşiti var elinizde??

the_mc 08-05-2011 15:57

Alıntı:

anadolu tohumculuk un hangi çeşiti var elinizde??
BASTIA çeşidi var. üzerinde salkım kiraz domates yazıyor.

tohumlara bi yarım saat baktıktan sonra en sonunda bastia çeşidini almaya karar verdim epey zor bir karar olmuştu ;)

Kudret Tezel 08-05-2011 19:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 798519)
Bende kurdele isterim okumayı söktük sayılır , öğretmenim ellerinizden öperim...

Sevgili delimus, okumayı söktüm kurdela isterim diyorsunda hep içinden okuyorsun.hiç sesli okurken duymadık seni. Bende gözlerinden öperim.

the_mc 08-05-2011 20:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 800279)
Sevgili delimus, okumayı söktüm kurdela isterim diyorsunda hep içinden okuyorsun.hiç sesli okurken duymadık seni. Bende gözlerinden öperim.

hocam delimusa torpil yapıyorsunuz ama ben okuyacaktım hani :(

tabiat 09-05-2011 09:13

Bu sınıfta torpil olmaz sayın the mc. Sizde okuyun okumayla tükenmez bu topraksız tarım.

Zaten torpille sınıf geçen bitkiden geçer not alamaz:))

the_mc 09-05-2011 13:03

okumaya devam sınavlar yaklaşıyor ;)

Delimus 09-05-2011 20:15

The mc , hocam kafama koca taşı atmış sen hala torpil var diyorsun :D Tabiat hanımın dediği gibi seni engelliyen yok :)

hokkabaz 10-05-2011 09:57

Besin eriyiğim 1 gün sonra çökme yapıyor neden olabilir?
Yaklaşık bir ay önce kendi çabalarımla besin eriyiği hazırlamaya çalıştım, bu eriyiği 2 hastadır 2 adet red robin cinsi domateste ve 1 haftadır soğanlarda deniyorum. Sonuç iyi ama depolama yaptığım varilde çökme yapıyor bu normal mi?
Demir sülfat, Mangan sülfat ve çinko sülfat için %10 luk çözelti hazırlamıştım bunlarda çöküyor sanırım suda tam çözünmüyorlar.

60 lt suya kullandığım kimyasallar ve miktarları:
Kalsiyum Nitrat: 75gr
Borik Asit: 0,4gr
Demir Sülfat: 1,4gr
Mangan Sülfat: 0,25gr
Potasyum Monofosfat: 28gr
Potasyum Nitrat: 7gr
Magnezyum Nitrat: 35gr
Çinko Sülfat: 0,13gr

Bu çözeltinin ecsi 1.4 ph ı 6.0-6.5 civarı çıkıyor.
Bu arada elimde birer çuval KAlsiyum Nitrat, Potasyum Nitrat, MKP var arayıpta bulamayana ücreti mukabilinde kilo ile verebilirim diğer gübrelerden de almak isteyen arkadaşlar varsa birer torba alıp bölebilirim. Ayrıca kimyasal ürünlerin toptan satışını yapıyoruz, Nirik asit, Fosforik asit, Sülfürik asit, Potas kostik (Potasyum hidroksit), Sitrik asit, Asetik asit vb. ihtiyacı olan varsa irtibata geçebilir, teşekkürler.

mtugrul33 10-05-2011 12:11

MKP Gübre

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hokkabaz (Mesaj 801271)
Yaklaşık bir ay önce kendi çabalarımla besin eriyiği hazırlamaya çalıştım, bu eriyiği 2 hastadır 2 adet red robin cinsi domateste ve 1 haftadır soğanlarda deniyorum. Sonuç iyi ama depolama yaptığım varilde çökme yapıyor bu normal mi?
Demir sülfat, Mangan sülfat ve çinko sülfat için %10 luk çözelti hazırlamıştım bunlarda çöküyor sanırım suda tam çözünmüyorlar.

Bu arada elimde birer çuval KAlsiyum Nitrat, Potasyum Nitrat, MKP var arayıpta bulamayana ücreti mukabilinde kilo ile verebilirim diğer gübrelerden de almak isteyen arkadaşlar varsa birer torba alıp bölebilirim. Ayrıca kimyasal ürünlerin toptan satışını yapıyoruz, Nirik asit, Fosforik asit, Sülfürik asit, Potas kostik (Potasyum hidroksit), Sitrik asit, Asetik asit vb. ihtiyacı olan varsa irtibata geçebilir, teşekkürler.

Merhaba Sn.hokkabaz,
MKP gübrenin fiyatını öğrenebilirmiyim?Çuvalı kaç kg. ve kaç tl.Bilgi verirseniz sizden alabilirim.Ben Anamur'da yaşıyorum.Sizden haber bekliyorum.Selamlar..

the_mc 10-05-2011 12:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hokkabaz (Mesaj 801271)

Demir sülfat, Mangan sülfat ve çinko sülfat, bakır sülfat, Magnezyum Nitrat genelde agır metallerde çökelme oluşuyor bu durum normal sirkülasyon yapması için hava taşı ve benzeri aletleri kullanabilirsin.

Alıntı:

The mc , hocam kafama koca taşı atmış sen hala torpil var diyorsun Tabiat hanımın dediği gibi seni engelliyen yok
hocam yan sıradan sıraya konuşmaya çalışıyor dinleyemiyorum sizi. hocam yaa bişey diyin Delimusa :D

Sarıcan 10-05-2011 13:32

Sn. hokkabaz,

Yaptığınız eriyiği her hangi bir formüle göre mi hazırladınız? Elemntlerim ppm değerlerini veya formülünü biliyorsanız onu yazabilirmisiniz. Eriyiği hazırlarken stok hazırlamadan yaptığınız için çöküyorda olabilir. Hazırlık prosedürünüzü ve hazırlama şeklinizi yazarsanız fikir yürütmek daha kolay olur.

Satışını yaptığınız kimyasallar ticari gübre mi, ya da teknik kimyasal mı? Üretici firma, safiyet dereceleri vb. teknik değerleride içeren bir liste yaparsanız ihtiyacı olan arkadaşlar daha rahat istekte bulunabilirler ama forum üzerinden satış yapabilmeniz için Sn. malina ile görüşmeniz gerekir.

Sn. mtugrul33, iyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş.

Kudret Tezel 10-05-2011 19:53

Taş başını açıttı delimusun'da ondan. sen tahtaya bak dersi dinle.

oktanyum 10-05-2011 23:10

Sn. Hokkabaz,

Yaptığınız formülasyonda kalsiyum nitratı kullanmazsanız herhangi bir çökelme olmaz. Bu formülasyonda kalsiyum nitrat, sülfat tuzları ve MKP(Monopotasyum fosfat) ile reaksiyona girerek suda erimeyen kalsiyum sülfat(alçıtaşı) ve kalsiyum fosfata dönüşüyor. Bu bileşikler de suda erimediği için çökelme yapıyor.

seazone 11-05-2011 09:28

Tankları a ve b olarak kullanılıyorsa kalsiyum nitratın yanına sülfat ve mkpyi aynı kapta kullanmıyordur her halde. Oktanyum un dediği gibi sonuç ortaya çıkar.

Sarıcan 11-05-2011 10:28

Bu arkadaşımız hiç stok hazırlamadan sadece bir kullanımlık için besin eriyiği yapıyor sanırım. Bu yüzden bitkinin istediği kalsiyumu vermek zorunda ama bence kalsiyum nitratı başka bir kapta eritip diğer erittiği tüm elementlerin içine öyle katması gerekir. Yani bizim temiz suya a ve b stoklarından katmadaki mantığımız gibi. Ama eritmeyi bir seferde tüm elementleri aynı kaba koyarak yapıyorsa kalsiyumun tepkimeye girmesi kaçınılmazdır. Yoksa bizde besin eriyiğinin içinde kalsiyum nitrat kullanıyoruz. Önemli olan hazırlanma biçimi.

hokkabaz 11-05-2011 21:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mtugrul33 (Mesaj 801357)
Merhaba Sn.hokkabaz,
MKP gübrenin fiyatını öğrenebilirmiyim?Çuvalı kaç kg. ve kaç tl.Bilgi verirseniz sizden alabilirim.Ben Anamur'da yaşıyorum.Sizden haber bekliyorum.Selamlar..

MKP yi gecen sene almistim bu senen fiyati ne bilmiyorum cuvalla alacaksaniz anamurda bir gubreciden temin edebilirsiniz sanirim, bulamazsaniz yardimci olmaya calisayim

hokkabaz 11-05-2011 22:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi the_mc (Mesaj 801366)
Demir sülfat, Mangan sülfat ve çinko sülfat, bakır sülfat, Magnezyum Nitrat genelde agır metallerde çökelme oluşuyor bu durum normal sirkülasyon yapması için hava taşı ve benzeri aletleri kullanabilirsin.

Hava verdigim zaman cokelme olmuyor ama bir haftalik kullanacagim cozeltiyi bir seferde hazirliyorum, 60 lt lik cozeltimde haftasonuuna dogru cokelme oluyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025