agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Damda 12 m2 Hidroponic Sera Yapımı (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/32636.htm)

alitezel 27-05-2014 12:48

Değerli Levent Ali abi bu karalahana rendesine su koyarken ph 6 olan bir su koymamız lazım anladığım kadarıyla daha doğrusu ph kaç isteniliyor ise o kadar ph olan bir su koyulacak yanlış mı?

leventali 27-05-2014 14:12

Aslında anlatımlarda böyle deniliyor. Ama su kaynatılarak dökülüyor. Kaynatılan sudaki ph dengesi ne olur bilemiyorum. İşin aslı ben dikkate almadım.. Denedim renklerde aynı sonuçları veriyor.

sulukök 27-05-2014 19:45

Sayın Levent Ali,

Kargo az önce elime geçti. Okkalı bir paket, herhalde bir kaç yıl her türlü sebze ihtiyacımızı karşılar.

Ben paketlere tek tek bakarken yoruldum. Siz irili ufaklı birçok paketi ölçüp/tartıp, doldurup-kapatıp, etiketlemekten yorulmamışsınız.

Tüm iyi niyet ve emekleriniz için tekrar teşekkür ediyorum.

İsmail Karagülle 27-05-2014 21:05

ph için karalahana denilmiş . Galiba kırmızı lahana olması gerekiyordu .

İsmail Karagülle 27-05-2014 21:08

ph için kullanılan su için distile sudan bahs edilir.
kaynayan suyun buharının daha düşük ısı ile temasından buharın tekrar sıvı hale gelmesi durumu.
Normal şişe suyu kullanılırsa nasıl netice verir levent ali çok daha iyi bilir.

leventali 28-05-2014 00:33

İsmail Abi hoşgeldin :)

Ben direk çaydanlıktaki suyu alıp döküyorum :) Yani şebeke suyu koyuyorum. İlk denememde şişe su kullanmıştım. İkisi arasında ölçümlerde bir fark göremedim. Zaten rengi itibariyle öyle noktalı ölçümler alınması çok zor. O yüzden rengine bakıp, 5-6 diyebiliyoruz. Bu aralık için de disitile su da olsa, normal su da olsa pek bir şey değişeceğini sanmıyorum.

Sayın Sulukök, Güle güle kullanın. Çok uzun bir süre kullanacağınızdan emin olabilirsiniz. O yüzden iyi muhafaza edin. Makroların tartımlarında değil ama mikrolarda bayağı bir zorlandık. Hassasiyete önem verdiğimizden dolayı.

Yarın gübre torbalarındaki ölçüler ve size gönderdiğim mikro ölçülerini tablo halinde burada yayınlayacağım.

Gübre hazırlama sunusuna da başladım. Bir iki güne kadar uzmanlığına danışacağım kişilerin görmesinden sonra buradan yayınlarım.

Bu arada güneş Çukurova'ya yüzünü fazlasıyla göstermeye başladı. Sera üzerine jüt çekmek zorunda kaldım. Bir ara 45 dereceyi görünce jütü çekme kararı aldım. İçeride sürekli vantilatör çalışıyor. Akşamları hariç. 30-35 derecelerde tutuyoruz.

Neyse ki seram portatif. Evin doğu tarafına çekersem biraz daha rahatlar gibi. Tabi bu şimdilik düşünce aşamasında.

Saygı ve sevgilerle..

beingobserver 28-05-2014 03:59

Merhaba.

Ph ölçmek için kara lahana suyunu hazırlayıp bekleten oldu mu?
Örnek olarak 1 ay bekledikten sonra özelliği devam ediyor mu?

leventali 28-05-2014 08:58

Hayırlı Günler,

Buzdolabında sakladığınız sürece hiçbir sorun olmuyor. 1 litre kadar hazırladığım su hala dolapta. Yaklaşık 1 ay da olmuştur. İçinden bir şurup şişesine 1-2 günlük alıp kullanıyordum. Ancak sıcaklar öyle bastırdı ki artık kullanacağım miktar kadar alıp kullanıyorum. Çünkü dışarıda sıcakta kaldığında bozuluyor.

Aslında aynı rengi veriyor ama bulanıklık başlıyor ve kokuyor. Tabi sıcaklarda derken okuyanlar, Tarsus'un sıcaklığını değerlendirsinler :) Dolapta bozulma süresini değerlendirek için ilk yaptığımdan 1 şurup şişesine ayırmıştım. Aylarca sonra bile denediğimde sorunsuzdu.

İyi süzün. Ben üç dört kat tülbentle süzdüm. Sonra 1 saat kadar beklettim ve öyle pet şişeye koydum. Süzülmüş suyun dibinde 1 parmak kalan kısmını şişeye dökmedim. Olası tortular dibe çükmüştür diye. Gözle göremiyordum ama yine de öyle yaptım.

hsnsdt 28-05-2014 21:45

Böyle bir organizasyonu kaçırdığım için çok üzgünüm :( Bir daha böyle bir organizasyon olur mu ? @Leventali; bey göstermiş olduğunuz özveri çok takdir edilesi bir durum, teşekkürler herkes adına.

Sedat.

ghoost67 28-05-2014 21:59

Üzülmemek elde değil Sayın hsnsdt ama ben inanıyorum ki kaçıranlar arttıkça bu takdire şayan organizasyonlar tekrarlanır da bizim gibi daha nice amatörler bunlardan faydalanır.
Emeğinize,gönlünüze sağlık Sayın Leventali Bey gerçekten çok güzel bir paylaşım olmuş.İnşallah bir daha ki sefere bizlerde katılma şansını yakalarız...

kiziltan 29-05-2014 00:13

Merhaba

Birinci organizasyonu kaçıranlar burada bir liste başlatsalar yeterli sayı bulunursa neden tekrarlanmasın kı, Sn Levent Ali tecrübeli artık, üstelik tüm yükü taşıyor ama gıkı çıkmıyor, sagolsun. Zaten yeni liste oluşana kadar biraz zaman gerekir.
Saglıcakla kalın

leventali 29-05-2014 01:37

Güzel duygularınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. 10 kişi olursa tam yaz gelmeden bir kez daha yapılabilir. Neden olmasın?

fagu03 29-05-2014 02:41

Liste 2

1. fagu03

beingobserver 29-05-2014 14:03

Levent bey az önce kargo geldi.
Pazartesi yola çıktığını varsayarsak Mersin-Bursa ortalama 4 gün sürüyor ve 7.5 tl tutuyor.
Gittigidiyor'dan kalem alsak 6 lira kargosu olduğunu düşündüğümüzde bedavadan biraz pahalı :)

Hem sizin hem de emeği geçen herkesin eline sağlık.
Müthiş özenli ve çok emek verilmiş bir çalışma olmuş (kargosu eline geçen arkadaşlar ne demek istediğimi anlamıştır).

Gübre temini ve hazırlaması uzun süredir sıkıntısını çektiğim bir konuydu ama olacak bir işin "hayırlı zamanı" geldiğinde Mersin'den ve bir çok farklı ilden (hatta ülkeden) güzel yürekli insanlarla bir araya geliyorsunuz ve sorun çözülebiliyor.
Çabalasak dahi olmayan işlerimiz için zamana saygı duymak lazım demek ki, yaşımız ilerledikçe bunu da öğrenmiş oluyoruz.

Tekrar teşekkürler.

leventali 29-05-2014 15:03

Güle güle kullanın Sayın beingobserver. Sizinle 3. kişi oldu eline geçen. 6 arkadaşımızın da eline geçtiğinde birlikte bir gübre hazırlama aşamasına da geçeriz.

Saygı ve sevgiler...

ghoost67 29-05-2014 16:31

Liste 2

1. fagu03
2. Ghoost67

hsnsdt 29-05-2014 23:04

Liste 2

1. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt

kiziltan 30-05-2014 08:51

Merhaba arkadaslar

Uzun ve sinir bozucu bir tartisma ve dusunme asamasi gecirdik ve bu noktaya gelindi. Sn Levent Ali`nin dedikleri gibi sanal ortam biraz soguk, ugrasa ugrasa isittik ( klavye ingilizce kusura bakmayin, sicaklastirdik demek istiyorum ) birlikte, birlikte dedigim sayi buyudukce sicaklik da artti. Sonunda isin fiziki zorluklarini Levent ali`ye yiktik ve is baarili oldu. Yeni liste 3 kisiye ulasmis bu basarilanin buyuk kismi, yakinda 10 olacaktir. Olusan guven ise asil hedeflenen di zaten.

Bundan sonra hammadde disinde seyler icin de kampanyalar olsa artik tartisma ve guven icin zaman ve emek harcanmayacak demektir ki hersey daha cabuk gerceklestirilebilecek.

Olusan bu guven ve arkadasligin uzun soluklu olmasini arzuluyorum.
Saglicakla kalin

şafak 30-05-2014 10:57

Liste 2

1. fagu03
2. Ghoost67
3. Hsnsdt
4. Şafak

zekiabbas 30-05-2014 19:00

Listeye adımı yazmak istiyorum ama açgözlülük te yapmak istemiyorum.Topraksız tarım uygulamalarını sitemiz sayasinde öğrendim (teorik olarak az biraz) uygulama için daha erken olduğunu düşünüyorum,Tarsus'un yiğit insanı aynı toprağı gibi aynı havası gibi Leventali selamlar.Adana dan Mersine gelirken T.O.K otobüsleri vardı Kleopatra Köprüsü altında mola verdiğinde buz gibi ayran ,salgam **** aşlama içilirdi 80 li yıllar ne keyifti diyorum.

fagu03 30-05-2014 19:41

Bence yaziniz.

zekiabbas 30-05-2014 19:49

fagu03 desteğiniz teşekkür ederim yalnız ikinci kampanyada yani sizlerin dahil olduğu kampanyaya katılanlar tek başlıkta süreçlerini paylaşırlarsa çok güzel olur.Benim gibi arkadaşlarda 3. paylaşımda katılabilir.Hatta Leventali dışında başka akadaşlar hazırlık işine girer sadece Leventali yorulmaz.

alitezel 30-05-2014 20:09

Herkese iyi akşamlar bugün saat dört gibi gübreleri aldım. Öncelikle Levent Ali abi çok teşekkürler paketler çok iyi olmuş. Edirne'nin makus talihi 30 TL ambar yazmışlar nerdeyse gübre fiyatını buldu :) maalesef bu söylemeye dilim varmıyor ama bu bizim buralarda böyle bakıyor ambardaki kişi bu adam esnaf falan değil yaz gitsin mantık bu neyse ki gübreleri çok ucuza getirince koymuyor. Bu arada o saatten beri ateşkaptan ın konusunda formüllere kafa patlatıyorum sağolsun benim zekamdaki adamın anlayacağı gibi gram olarak yazmış 1tonlul besinli su için sülüsyon hazırlamayı yarın bir domates sülüsyonu yapmayı deniyeceğim bakalım becerebilecekmiyim saygılar...

leventali 31-05-2014 11:34

Hayırlı pazarlar,

Sayın AliTezel, umarım yetişebilm işimdir. Sayın AteşKaptan'ın yayınladığı gramajlı formüller, amatörler için bulunmaz nimet. Hesap, kitap derdinden kurtarıyor. Bu formülleri ilk yapan arkadaşlara önerim, formüldeki değerleri 4'e bölerek 1/4 oranında hazırlasınlar. Yani tüm gördüğünüz gram değerlerini 4'e bölerseniz daha az konsantre bir besin eriyiğiniz olur. Sebebi şu: İlk hazırlamalarda genelde ufak tefek karışıklıklar, hatalar oluyor. Büyükçe bir oranda hazırladığınızda ziyan olmaması için o hatalı eriyiği de kullanmak zorunda kalıyorsunuz.

Elinizde bol miktarda gübre olmasına rağmen, ilk denemelerinizi daha küçük miktarlarda hazırlarsanız, deneme yanılmalarla daha çabuk olayı kavramış olur, hata durumunda büyük miktarda zaiyat olmaz. Daha sık besin hazırlama yapacağınız için korkularınız giderilmiş, pratiğiniz artmış olur. Emin olun her denemede yeni bir tecrübe kazanıyor insan.

Tabi bu benim tamamen kendi kişisel görüşüm ve önerim. Örneğin benim yeni hazırladığım formül, Sayın Ateşkaptan'ın Florida 5. evre formülü. Ben değerlerin yarısını alarak hazırladım. Ona rağmen oldukça yoğun bir konsantre olduğunu söyleyebilirim.

Bu arada Sayın Ertugrula cep telefonunu vermediğinden kendisine ulaşamıyorum. Besini getiren kargo adresini bulamamış. Silivri Metro Turizme bıraktırdım. Orada Çetin Bey'e ulaşsın. Kargosu eline geçmeyen arkadaşlardan kim kaldıysa yazarlarsa, kargo şirketini arayacağım.

Bu yazıyı hemen yayınlıyorum ki besin hazırlamak isteyen arkadaşlara çabuk ulaşsın. Asıl yazmak istediklerimi birazdan yazmış olacağım.

alitezel 31-05-2014 11:49

Yok Levent Abi daha dışarı çıkıp malzemelerin kalanını tedarik edemedim zaten bende 1 tonluk sülüsyon hazırlamayacaktım 5 bölüp 1 litre A ve 1 litre B hazırlama niyetim vardı EC metrem olmadığı için kaptanın konsantresine sadık kalacağım gibi gözüküyor saygılar..

leventali 01-06-2014 02:57

Hayırlı pazarlar,

Günlerdir yazıp yazmama konusunda kararsızım. Ortaklaşa bir gübre alımı yaptık. Organizasyonu yapmak bana düştü ve yaptım. Hani derler ya elimden gelen bir şeydi yaptım. İşte öyle. Elimden gelecek bir şeydi yaptım.

Arkadaşların güzel duyguları elbette insanı onurlandırıyor. Ancak bu kadar övgüyü de hak ettim mi diye düşünmüyor değil insan.

İyilik ve kötülük bulaşıcı hastalık gibidir. Neşe ve keder de öyle. İnsanlar ne kadar iyi olurlarsa etrafındaki diğer insanlar da iyi olmaya gayret gösteriyor. Ne kadar kötü olurlarsa aynı şekilde insanlığı etkileyebiliyor.

Rahmetli babam için "Ölüyü güldürür." derlerdi. Adam cenazeye gitse, milletin yüzüne tebessüm gelirdi. Hastaneleri hiç sevmezdi. Tüm hasta olan yakınlarının görmek istediği ilk kişi olurdu. Kısaca nereye gitse, yüzlere tebessüm gelirdi. Onun neşesi bir kaç dakika içinde herkese bulaşırdı.

Yıl 1992.
Üniversitedeyim. Türkiye'nin büyük çaplı bir anket verilerini bilgisayara aktarıyorum. Türkiye'deki Belediye Konaklama Otelleri ile ilgili yapılan bir anket. Bire bir görüşülerek yapılan %100 geri dönüşü olan bir anket. Çünkü, her öğrenci kendi şehrinde yapıp getirdi anketi.

İstatistiklere hep farklı bir bakış açısı bulmuşumdur kendimce. Bu özelliğimi bilen hocam sormuştu: Kayda değer bir şey var mı? diye.

Evet, bir kaç kayda değer sonuç vardı ama benim dikkatimi en çok çeken bir örneği vermiştim:

- Evet var hocam. Anket sonuçlarına göre Türkiye'nin %99.99'u sahtekar!

Dolu dolu bir kahkahanın ardından : Nereden çıkardın bu sonucu söyle bakalım, dedi hocam.

Bir soru vardı. 10 maddelik. Yanlarındaki parantez içine alınan bölüme, bir personelde aradıkları özellikleri 1'den 10'a kadar önem derecesine göre puan vermeleri isteniyordu. İşte bu sorunun sonuçlarıydı bana bunu söyleten.

Özelliklerden "Dürüstlük" başlığı, bir kişi hariç hemen herkes tarafından 1. öncelik olarak belirtilmişti. Sadece Nevşehir Belediye Oteli yöneticisi bu başlığı çizmiş ve yanına not düşmüştü:

- Dürüstlük meziyet değildir!

Neden anlattım bunu?

Çünkü yaptığım organizasyon bu kadar övgüyü hak edecek bir organizasyon değildi. Ben çok iyi biliyorum ki, bu toplumun yüzde 90'ı böyle bir organizasyonu hiç karşılık beklemeden seve seve yapabilirdi.

Peki paylaşmayı bu denli seven bu topluma ne oldu da en küçük bir paylaşım örneğinde bile başarılması güç bir olayı başarmışız havası yaratılmaya başlandı?

Yazmamak için çok direndim derken sadece bu konu da değildi direncim. Etrafıma baktığımda, gazetelere göz attığımda öyle konular övgüye değer bulunuyor ve methiyeler düzülüyor ki şaşırıyorum.

Adam takside çantasını unutuyor ve bir çanta parayı taksici müşterisini bulup teslim ediyor. Gazeteler manşet manşet. Dürüstlük timsali taksici..., Bu devirde..., Taksici yevmiyeci şoför çıktı...

Cüzdan bulup polise teslim eden kişi manşetleri süslüyor.

Arabasını durdurup, aşağı inen şoför, yaşlı hanımı karşıdan karşıya geçirdi... Manşet, manşet...

Daha sayamayacağım kadar manşetler. Bunlar bu toplumda ne zamandan beri olağan dışı bir hareket olarak görülmeye başlandı şaşıyorum. İnsanlık gereği, insanın doğasında ve bu toplumun % 90'ının doğasında zaten var bu.

Biz sadece bir birimizden uzaklaştık o kadar. Sanala daldık. 3 köyü içine alacak nüfusta sitelerde kimsenin kimseyi tanımadığı ortamlara girdik. Mahalleden uzaklaştık, şehircilik oynuyoruz. Televizyon dizilerinde gülüyor, oynuyor, üzülüyor sonra da yorganı çekip yatıyoruz. Kimse, kimseye güvenmiyor. Güven de bulaşıdır arkadaşlar.

Biz yüzümüzü % 10'a çevirdik, sessiz çoğunluk % 90'a kimsenin baktığı yok.

Biz toplum olarak, 2 bin yıllık gelenekleri olan bir toplumuz. Bu yüce çınar öyle köklü ki bir fırtınada yok olacak bir çınar değil.

Yere düşen yapraklara, çürümüş birkaç dala bakmayın siz. Köke bakın köke.

Susadıysanız bunlara, görmekse arzunuz % 90'ı, en yakın köy minibüsüne binip, bir ziyaret edin. Şehrinizdeki varoşları bir dolaşın. Bu memleketin % 60'ı karın tokluğuna çalışıyor da elini harama götürmüyor hala.

Her şeye rağmen bu toplumun ar damarı hala çatlamadı. Sadece ar damarı çatlamışlar ortada cirit atıyor o kadar. Ya biz kökümüze yani % 90'a bakacağız ve bu ar damarı çatlamış hastalıklı dallardan kurtulacağız ya da bir yaprakla başlayan hastalığın koca bitkiyi yok ettiği gibi, canımız acıya acıya çürümeyi seyredeceğiz.

Kökümden, geleneklerimden gelen insani duygularla bir işin ucundan tuttum. Bırakalım da biz değil, Batılılar hayret etsin "Böyle insan kaldı mı?" diye. Çünkü bizde yeterinden fazla var.

Saygı ve sevgilerimle...

thempest 01-06-2014 10:33

Merhaba Sayın Leventali :

Bana gondermıs oldugunuz kargoda daha henuz gelmemıs ben sehır dısında oldugum ıcın hala ankara'ya gıtme sansım olmadı.Ozelden telefonumu gonderıyorum sıze.

beingobserver 03-06-2014 21:14

Merhabalar.

Levent bey, gübre hazırlamayla ilgili videoda bir gelişme var mı?
Talep yok zannetmeyin diye bir sorayım dedim :)

Başka arkadaşlara gerekebilir diye, gerekenler listenizi tekrar yazıyorum.

Levent Ali bey'in gerekli malzemeler listesinden:
- Gübre hazırlamak için çalışma masası ya da benzeri bir yer bulun.
- Gübreleri saklamak için güneşten uzak, serin ve çocukların ulaşamayacağı bir yer bulun.
- Mümkünse 0.01 hassasiyetli hassas tartı.
- Bolca 1, 2.5 ve 5 lt'lik şişe.
- 6 x 1 lt'lik mikro element şişesi.
- 1 x damacana su şişesi
- Eczaneden 1, 10, 50 cc plastik enjektör.
- Enjektör ucuna takılacak 10-15 cm akvaryum ya da serum hortumu.
- Ameliyat eldiveni.
- Kırtasiyeden öğrencilerin kullandığı deney tüpü (1 TL)
- Etiket.
- 1 milyoncudan 1 tane plastik huni.

Ek: Listeyi zenginleştirmek adına sayın Ateş Kaptan'ın sayfasından da alıntıları paylaşıyorum.
(Kendisinden izin almadım fakat hoşgörüyle karşılayacağını düşünüyorum)

Listesi daha geniş fakat ben gübre hazırlamayla ilgili olanları seçiyorum.

Sayın Ateş Kaptan'ın gerekli malzemeler listesinden:
- Mezur 5, 10, 25, 50, 100, 250, 500, 1000ml Görsel Link
- Beher Görsel Link
- Pipet 5, 10, 25, 50ml Görsel Link
- Pipet pompası Görsel Link 1 - Görsel Link 2
- Analog (Kudret Tezel'den) veya dijital Ec ölçer (Dijital için kalibrasyon sıvıları gerekir).
- 5-7, 0-14 aralığı PH kağıtları veya dijital Ph ölçer (Dijital için kalibrasyon sıvıları gerekir).

İyi çalışmalar.

volkan0048 05-06-2014 08:41

Levent bey,

gübre hazırlamakla ilgili video yu sanırım kargo'lar herkesin eline ulaşsın diye bekliyordur...

thempest 06-06-2014 11:42

Merhaba Sayın Levent ali;

Kargom gelmıs ve ambar'da bulunuyor cumartesı gunu kargo alınıyor benım gıtme sansım olmadıgı ıcın ekıbımden bır arkadasım alacak.Bundan sonrakı ıslemler ıcın bende beklmedeyım tam gelıs tarıhı ıle ılgılı olarak ankaraya kargonun gelısı hemen hemen 3ıla 4 gun arasında oldugunu belırtmek ısterım kargo fırmasını personelını oldukca sevdım cana yakın davranıyorlar ve ıslerını ıyı yaptıklarını bır bılen olarak cok ıyı becerdıklerını dıle getırmek ısterım yanı bu yapılan operasyonumuzda hersey basarılı ve bılgılı kısıler tarafından gerceklestıgını bundan sonrakı ıslemlerın ıse cok ıyı basarılar ıle sonuclanacagı dusuncesındeyım herseyın herkes ıcın hayırlı olmasın ı dılerım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025