agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Damda 12 m2 Hidroponic Sera Yapımı (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/32636.htm)

leventali 22-11-2013 16:55

Merhaba arkadaşlar,

Nihayet kahvemizin inşaatı bitti. Ben çayı koydum. Açılışı Sayın Malina yapmış zaten. Topraksız tarıma gönül verenlerin kahvesi http://www.agaclar.net/forum/sohbetler/33161.htm ne bekliyoruz hepinizi...

leventali 22-11-2013 21:16

Bugün kahve açılışındayım. O yüzden buraya yazacaklarımı sabahın bir vakti ya da yarın yazacağım.

Sizleri de bekleriz http://www.agaclar.net/forum/sohbetler/33161.htm

kiziltan 22-11-2013 21:25

Bak Levent Ali kahveye dadandin kendi isini unuttun ! Sonu kotu olur, giderim babamin evine ona gore !

leventali 22-11-2013 21:37

Olur mu Sayın Kızıltan, buraya hazırlık yapıyorum. Marulların finalini. Kooperatif fikrine kimse sıcak bakmıyor anlaşılan.

kiziltan 22-11-2013 21:49

Kooperatif olur da , neler var durumu aciklayan neler :

" Kendisi yardima muhtac bir dede, nerde kaldi gayriya himmet ede "

" Kelin merhemi olsa kendi basina surer "

" Nerde cokluk orada b... " ( Bu sakaydi )

Bunlarin hepsimi kendime soyledim, sakin alinmasin kimse.

İsmail Karagülle 22-11-2013 22:02

Bakın arkadaşlar hani bunları kahvede konuşacaktık . :)
Malina görmesin ,

Ben kahveye kaçıyorum .

leventali 23-11-2013 18:31

5 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar,

Marullarımızı söz verdiğimiz kişilere ulaştırmaya devam ediyoruz. Marulumuzun cinsi, Dikenli Kıvırcık Marul ve Boston Marulu.

Bayağı bir ziyaretçimiz arttı. İyi mi? Aslında kötü değil. Ama onlarla birlikte yukarı çıkmasam, aklım orada kalıyor. Çıksam işimden geri kalıyorum. Dediğim gibi, bugün itibariyle tamamen hasat ediyorum. Yakın zamanda borular boşalacak ve yerine yenileri ekilecek. Tabi Ankara dönüşü.

İlk ektiğim günden bu güne, bayağı bir tecrübe edindim. Tabi bu daha başlangıç. Ama en iyi neyi öğrendin diye sorarsanız "Sabır" ı öğrendim. İnsan istiyor ki, ekimden sonra ertesi gün kalktığımda marullar hazır olsun. Ama öyle olmuyor.

Bu işe gönül verdiğimde hep yabancı videoları izledim. Bir çoğu evde amatörce yapılanlardı. Çok profesyonellerini de tabi. Seranın belirli aşamaya gelmesiyle böyle bir video çekip paylaşmayı düşündüm. Göz gördüğüne daha çok inanıyor.

Tabi bunun zorlukları da var. Fotograf çekmek gibi değil. Birilerinin kameramanlık yapması gerekiyor. Yeğenimizi eğittik. Birkaç deneme çekimlerinden sonra aşağıdaki kaydı gerçekleştirdik. Ama ne zorluklarla.

Deneme çekimlerimizde uyarılarımıza rağmen misafirlerimiz eksik olmadı. Her defasında yarıda kestik. Hayır, kesip birleştirebilirim de ama konsantrasyon kalmıyor.

Seranın metal aksamını ve dışını da anlatacaktım video sonunda. Biz o bölüme geldiğimizde yine misafir baskınına uğradık. Ve son cümleyle bitirdik videoyu. Bir başka video ile de bunu anlatırız artık zamanımız olursa.

Kameramanın ilk çekimi tabi. Hızlı geçişlerini ne kadar yavaşlatsak da bazan hızlı geçmiş görünmesi gereken yerleri. Ama onun da ilk tecrübesi. Yine de izlemeye değer 10 dakikalık bir topraksız tarım videosu oldu.

Hazır bir metinden çalışma yapmadım. Tamamen doğaçlama oldu. Sürç-i lisanımız olmuşsa affola.

Fotograf makinesi kamerasıyla çekim güzel olmuyormuş. Ses de yeterince yüksek değil. Cep telefonları bile bundan iyi çekiyor.

Videoyu youtube ye yüklemek ayrı bir sıkıntı oldu. Nedenini bilmiyorum ama 11 dakikalık bir videoyu yüklemesi tam 4 saati buldu. Sanırım kendi formatlarına dönüştürmeleri uzun sürdü.

Topraksız Tarım Seramızın videosunu bu linkten izleyebilirsiniz :

https://www.youtube.com/watch?v=9-9OyC3osXo

Seramız dışında da değişik çalışmalarımız oldu. Bu çiçeği de durgun su kültüründe yetiştiriyorum. Küçük bir dal çelik alarak aşağı yukarı 2 ay önce ekmiştim. (Cümleye bakar mısınız, nereye neyi ekmişsem).

2.5 litrelik kola pet şişesinin ağzını, kahve bardağı (köpük) ebatında kesip, bardağa köklerin su alabilmesi için delikler delip, içerisine perlit koyup (durabilmesi için. Çok büyüdü artık durmakta zorluk çekiyor), kökü perlit içerisine yerleştirip, bir de akvaryum pompasının bir gözüne küçük bir havataşı bağlayarak şişe içine daldırıp, yerine yerleştirdim.

Suyu eksildikçe normal su ilave ediyorum. Bir kaç haftada bir 1 EC hazırladığım marul besin eriyiği ile suyunu komple değiştiriyorum. Bitkinin ismini bilmiyorum. Sordum, Yaprağı Güzel, diyoruz dediler. Bilen paylaşırsa sevinirim.

Eklenti 456181

Eklenti 456182

Eklenti 456184

Eklenti 456185

Konu mankenimiz yine sahnede.

Eklenti 456186

leventali 23-11-2013 18:33

2 Eklenti(ler)
Eklenti 456191

Böyle düşündüğüne bahse girerim :)

Eklenti 456192

Saygı ve sevgilerimle.

kiziltan 23-11-2013 18:39

Allah keyfinizi kacirmasin, masaallah diyelim nazar degmesin.

Akhisarlı 23-11-2013 19:03

Çok teşekkür ederim paylaşımınız için ,Sayın leventali

Çok güzel, anlaşılır olmuş videonuz .

Kolaylıklar diliyorum.

cumartesi 23-11-2013 19:16

Bu konu başlığını uzun zamandır takip ediyorum. Çalışmalarınız gerçekten takdire şayan. Fotoğraflardan takip ediyorduk gelişimi ama video da çok yararlı ve bilgilendirici olmuş. Kameraman da ayrıca çok profesyonel çekim yapmış :) Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

leventali 23-11-2013 19:58

Teşekkür ederim Sayın Kızıltan. İyi dilekleriniz tüm cümlemize gitsin.

Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim. Sayın Kızıltan'ın, bu seradaki hakkı ödeşilmez. Durmadan bir cevap yazıp, takip edildiğimizi anlamamıza neden oldu. Bizi hep olumlu yönlendirmeye çalıştı fikirleriyle. Lafını esirgemeden yazdığı için ilgiyi artırdı. İnşallah bir gün gerçek hayatta da tanışmak nasip olur. Bizim marullardan yeriz, bol ekşili, sarımsaklı ve yanında ayran... Tabi güzel bir mangal eksik olmamalı...

Sayın Akhisarlı, size de iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Sayın Cumartesi, size de teşekkür ediyorum. Ayrıca sizler gibi değerli üyelerimizi izlemekle kalmayıp, yazmaya da cesaretlendirdiğimize çok sevindim.

Sizleri Topraksız Köylü Kahvesi'ne de beklerim. Çayımız her daim kaynamakta...

Saygı ve sevgilerle...

kiziltan 23-11-2013 20:04

Tesekkur ederim Sn. Kevent Ali, videoyu izledim, sizden beklenecegi bibi ozenle hazirlanmis.

Bugun Tarsus`da nevresim ureten birirsi ile telefon gorusmem oldu anlasabilirsek gelecegim.

Basarilara, basarisizliklardan yilmadan devam lutfen.

leventali 24-11-2013 00:59

Tabiatın en çok hoşuma giden yanı nedir biliyor musunuz arkadaşlar?

Usulca, sinsice, içten pazarlık etmeden, arkadan vurmadan, haberci göndererek, uyararak geliyor yanınıza.

- Geliyorum önlemini al.
- Bu ilk ikazım.
- Bak bir süre sonra daha da kötü olacağım.
- Sana zarar vermek istemiyorum önlemini al...

Biraz önce haber gönderdi. Önce soğuk bir esinti. Arkasından üç beş damla yaş.

Tabi anladık ne dediğini, gidip seramızın kapısını, penceresini örttük.

Biz aşağı indik, 5-10 dakika içerisinde gök yere boşaldı. 10 dakika kadar yağdı. Şimdi atıştırıyor.

kiziltan 24-11-2013 14:23

Sn Levent Ali

Merhaba. Biliyorsunuz aklima hergeleni yaziyorum, biraz samimane de oluyor, dedim ya soz agzimdan cikana kadar bana sonrasinda hitabettigim sizlere ait.

Aklima takildi sizing su koylere gitmek tarim, topraksiz tarim konularini konusmak isi. Size yakin Mersin ve Adana`da universiteler var. Ziraat fakulyesi mutlaka vardir, topraksiz seralarda calisan muhendisler var.

Simdi siz o hocalarla, seralarin uretim mudurleri ile falan konussaniz, ikna etseniz Tarsus Belediyesi bir yer tahsis etse toplasaniz millet bir konferans olsa ama cok teknik degil de herkesin anlayacagi sekilde. Fotograflari videolari falan gosterseniz.

Sorsaniz katilanlara bir kurs duzenleyelim mi? Yeterli katilim olacaksa aricilik, halicilik kurslarina benzer bir kurs olsa gelmemiz oralarin insani ?

Soyle 30=40 gunlugune sizing duzenegi, belediyenin gosterecegi bir yere kursaniz, gelen ozellikle ciftci cocuklari uygulamali gorse, her gun aksam bir sera calisani, bir akademisyen onceden belirlenmis programda kisa dersler anlatsa...

Soyle bir baktim Malatya, Finike falan bu kurslari yapmis, Ege Bolgesin`nde mutlaka yapilmistir. Oralarda duzenleyicilerden ders notlari videolar falan alinabilir saniyorum,

Uygun gorurseniz bir arastirsaniz iyi olur sanirim.

Kusura bakmayin, ben cok uzagim, fiziki yardimim olmasi cok zor, hatta imkansiz. Maddi katki agaclar uyelerinden ucer beser gelir. Bu tur fikirleri hep size yaziyorum kusura bakmayin, caresizlikten.

malbman 25-11-2013 07:22

2 Eklenti(ler)
Sayın leventali merhaba,
yazmış olduğunuz sera takip programını yükledim, emeğinize sağlık ve de teşekkürler. Program eminim ki sıkıcı detaylar olarak görünen ve topraksız tarımın (bence) en çok zaman alan işlerinin bir çoğunu biz amatörlerin sırtında yük olmaktan çıkaracak. Fakat programı ilk çalıştırdığımda aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz hatayı veriyor.
Eklenti 456521

Devam et dediğim zaman da, örneğin; ölçülen EC değerini girmek istediğimde bu hatayı veriyor. Ayrıca ürün seçimi penceresi de açılmıyor.Bir yerde hata mı yapıyorum acaba?
Eklenti 456522

Şimdiden çok teşekkür ederim.

leventali 25-11-2013 08:33

1 Eklenti(ler)
Merhaba Sayın malbman, hatanın sebebi işletim sisteminizin güvenlik ayarı. Win 7 ya da Win 8 kullanıyorsanız , programın kurulu olduğu dizine okuma yazma izni vermeniz gerekiyor.

Eklenti 456527

programın kurulu olduğu C:\Program Files (x86)\Alesta Yazilim klasörü üzerine sağ tıklayıp, özellikleri seçin. Buradan güvenlik sekmesini seçin ve Users (bilgisayarınızın adı\users) e tıklayıp tam denetim verin.

Bu yeni işletim sistemlerinin güvenliğiyle ilgili bir durum. Veritabanına ve ayarları kaydettiğiniz klasöre ulaşamıyor o yüzden bu hatayı veriyor...

leventali 25-11-2013 08:47

Merhaba Sayın Kızıltan,

Önerileriniz gerçekten güzel ve düşünülmeye değer. Sizlerden gelen önerilerin hepsini derliyorum. Ortaya güzel şeyler çıkacak buna eminim. Sadece işlerimi, bunlara zaman ayırabilecek şekilde düzene sokmaya çalışıyorum. Az bir zaman kaldı.

Bir işe başladığım zaman, sonucu ne olursa olsun yaparım. Sadece bu işe başladığımda işlerimi de aksatmamak istiyorum.

Saygı ve sevgiler...

malbman 25-11-2013 08:59

Sayın leventali çok teşekkür ederim,

Sorun halloldu.

Sevgilerimle.

kiziltan 25-11-2013 09:09

Merhaba

Sanirim " sonucu ne olursa olsun yaparim " degil de " ne olacaksa olsun yaparim " demek istediniz, siz de benim gibi yaziyorsunuz, yazma hizim dusunme hizima yetismeyince bazi yanlisliklar oluyor, onemli degil, artik birbirimizi taniyoruz.

Bu kooperatif ve ya benim deyisimle guc birligi onemli, hem de cok onemli. Hata yapmamak lazim, hata yapilir ve sonuc alinmazsa birdaha girisimde bulunmak isteyeceklere kotu ornek ve umitsizlik kaynagi olur.

Once cok detayli dusunup, planlayip girmek lazim. Sn Malina`da biraz aceleci davraniyorlar galiba. Turkiye`nin her tarafindan, Mersin, Izmir, Istanbul, Bursa .. katilim olacaksa, ustelik lojistik isin icinde onemli yer tutacaksa iyi planlama gerek. Nakliye nasil olacak, ulkenin belli yerlerinde depolama olacak ki nakliye dussun ( Istanbul`dan hammadde alip, Mersin`e getirip tekrar Istanbul`a gonderebilmek mantiksiz gorunuyor.

Oturup hepimiz derinlemesinedusunelim, tum onerileri altalta yazalim, sonar yapilabilirligine bakalim.

Ornegin, planlamasini yaptiktan sonar, muhtelif basliklardan alintilar yaparak, dergi gibi birsey planlayip secilmis bir editor tarafindan hazirlanacak yeni bir baslik acalim. Bu baslik ornegin 15 gunde bir yazilsin. Olur mu? Artisi eksisi nedir ? Bu baslikta sohbetler degil de, formuller, yeni malzemeler, uretim teknikleri, yabanci kaynaklardan makaleler gibi seyler olsun, sohbet degil. Zamanla akademisyenler, sera calisanlari, ziraatciler, genetikciler falan aramiza alabilirsek basarili olacaktir.

Bu konuda epeyce dusunup sonar toplanmak lazim, belki yaza kadar beklemek gerekir. Acele edersek yapamayiz saniyorum, bu is hobi olarak amatorce gittigi ve asil is olmadigindan organizasyonu cok zor olacak ama yapilabilir, aslinda yapilmali demeliyim.

Saygilarimla

almira 26-11-2013 00:17

Muhteşem bir paylaşım olmuş; elinize emeğinize sağlık.Sistem ve ürünler harika. Başarılarınızın devamını dilerim.

leventali 26-11-2013 00:39

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim Sayın Almira. Asıl sizin serayı izlemeye doyum olmayacak nasip olursa.

leventali 27-11-2013 12:46

27-11-2013 Resimler -1

5 Eklenti(ler)
Yeniden Merhaba

Hasat zamanı diyoruz. Aslında sanırım hazan zamanı. Bu gün marullarımızın 40. günü. Kalan marullarımızın demek daha doğru olur. Bugün hediye gidecek olanlarla birlikte tamamen sistem boşalmış olacak marullarda.

Lafı uzatmayalım, prosedürü bozmayalım. Önce resimler...

EC ölçmek için depomuzda eksilen suyu tamamladık. Yaklaşık 15 litre su ekledik. Kasa deliklerinin bitim noktasını su seviyesi olarak baz aldığımız için, bu tanka su eklemesi kolay. İşaret koymaya bile gerek yok.

Sistemi çalıştırıp suyun devirdayım etmesini sağlıyoruz. Eklediğimiz suyun, depodaki suyla karışması için bir müddet bekleyip, önce suyun ısısını ölçüyoruz. Analog bir EC metre kullandığımız için bunu yapmak gerekiyor.
Suyumuzun ısısı 20 C derece.

Eklenti 457440

EC ölçmeye yetecek kadar sudan alıyoruz.

Eklenti 457441

EC metreye koyup EC değerini buluyoruz. 1.2, 1.25 arası. Ben böyle değerleri yukarıya yuvarlıyorum. Sebebi ölçümde bir hata yaptıysam fazla besin eklememek için. EC değerini 1.3 alıyorum.

Eklenti 457442

Sistemi gün be gün takip etmek için yazmış olduğum programa gereken bilgileri giriyoruz. Domates sisteminde 1.9 olarak sistem EC sini sabit tutuyoruz. EC değerimiz olan 1.3 ve ısı değerimiz 20 C derece miktarlarını programa girince, bize formülasyonu hesaplayıp, Gerçek EC değerini veriyor. Algoritmaya göre, belirlediğimiz sabit değerle (bu sabit değere üç beş ölçüm sonunda ulaşıyoruz. Şu kadar besin verdiğimizde şu kadar EC artışı oluyor diye orantı kuruyoruz) program bize besin mi su mu vereğimizi söylüyor.

Eklenti 457443

Ekranda çıkan değerlere bakıldığında, 135 ml A ve B besininden eklememiz gerektiğini görüyoruz.

Eklenti 457444

leventali 27-11-2013 12:54

27-11-2013 Resimler -2

5 Eklenti(ler)
Önce A eriyiğinden çekip, çay bardağına ekliyorum. Aslında 1 çay bardağı, silme dolu 100 ml geliyor. Ölçmeme gerek yok.
Eklenti 457447

Eklenti 457448

Eklenti 457449

140 ml A eriyiğini sisteme boşaltıyorum. ve karışması için bir kaç dakika bekliyorum. Sonra da B eriyiğinden aynı şekilde 140 ml alıp sisteme ekliyorum. Deynekle karıştırıp, yaklaşık 3-5 dakika devirdayım etmesini bekliyorum. Maksat besin tanktaki suya tam karışsın, ölçüm doğru çıksın.

Eklenti 457450

Baştaki gibi besinli sudan numune alıp yeniden EC metreye koyup, ölçüm yapıp, değerleri programa kaydediyorum. EC değerimizi 1.8 olarak ölçüyorum. Küçük küsürat farklarıyla ölçüm doğru. Sistemimizdeki besin eriyiğinin EC sini böylece 1.9 olarak sabitlemiş olduk.

Eklenti 457451

leventali 27-11-2013 13:01

27-11-2013 Resimler -3

5 Eklenti(ler)
1 Haftadır besin eriyiği eklemediğimiz ve sadece su eklediğimiz marullarımızın son durumu. Bugün sahiplerini bulacaklar :)

Kıvırcığımız sanki meydan okuyor. Boruların arasını o kadar açmama rağmen heybetine bakın.
Eklenti 457458

Boston Marulumuz ortalığı yıkıyor. Bıraksam daha ne kadar büyüyeceğini merak ediyorum.

Eklenti 457459

Darı dişleri çekilmiş çocuklara döndü sistem.

Eklenti 457460

Domateslerimiz ve biberlerimiz çok fazla samimi oldular. Domatesli-Biberli bir arada yaşıyorlar :) Umarım bunlara da bir yasak gelmez hasada kadar :)

Eklenti 457461

Biberler beni zorluyor. Bu akşam bir tadına bakmak lazım. Bakar mıyız? Kıyamıyorum ki :)

Eklenti 457462

leventali 27-11-2013 13:04

27-11-2013 Resimler -4

5 Eklenti(ler)
Yorumsuz....
Eklenti 457464

Eklenti 457465

Eklenti 457467

Eklenti 457468

Eklenti 457469

leventali 27-11-2013 13:06

27-11-2013 Resimler -5

5 Eklenti(ler)
27-11-2013 Resimler -5

leventali 27-11-2013 13:06

27-11-2013 Resimler -6

2 Eklenti(ler)
Salatalıklarımız da artık beni sisteme ekle diye bağırıyorlar.

Eklenti 457476

Marul sisteminin jüt çekilmiş hali

Eklenti 457477

Her yazının sonuna yaşadığım tecrübeleri yazıyorum. Bugün de yazacağım. Ancak Mersin dönüşü. Akşama yeniden bekleriz efendim. (Reklamlarda oluyor ya "Azzzz sonraaaa!" diye. :)

Görüşmek ümidiyle...
Saygı ve sevgiler

kiziltan 27-11-2013 13:36

Sn Levent Ali

Ellerinize saglik hem yaptiklariniz hem de paylasim icin.

Sistemde depo uzeri asik, bos delikler de oyle, besin isik almasin deniyor, yosunlanma yapiyor mu?

Domates, salatalik, biner birer tanesini marul sistemine koysaniz, denenmis olur. Hani bazi bitkiler icin ortak formul denenecek ya ! Yan tarafta ayni fide ile baska formul uygulaniyorsa, control grubu olmus olur. |Tam ilmi olmasa bile Pratik deneme olur.

Saygilarimla
Engin KIZILTAN

leventali 27-11-2013 18:38

Sayın Kızıltan,

Yarın marul sistemini komple boşaltıp, yıkayıp, boş su ile sistemi bir iki gün çalıştıracağım. Yeni sisteme hazırlık. O zaman söylediğinizi deneyeceğim. İlave bir kaç boru daha koyacağım. Onlara da değişik ürünler ekeceğim. Sanırım bir kaç ekleme daha yapacağım sisteme.

Yosunlanma, açık deliklerde oluyor. Tankta olmadı. Aslında oraları tam kapatabilirdim. Su oradan da aşağıya akıp havayla buluştuğu için, oksijen alır ümidiyle bırakmıştım.

Çok büyük bir yosunlaşma yaşamadım. Yarın çekeceğim resimlerde görülebilir. Yarın diyorum, belki de cumartesiye bırakabilirim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025