agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   vetman996/Ticari Topraksız Tarım Deneme Serası (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm)

vetman996 13-04-2013 07:00

Topraksız tarıma inanmak...
 
2 Eklenti(ler)
Kıymetli dostlar. Bazı formlarda topraksız tarımla topraklı tarım kıyaslanarak aradaki fark tartışılıyor. Size sunacağım fotoğraflar topraklıya ve topraksıza aynı günlerde dikilen çileklerin şimdiki hallerinin fotoğrafı. Kıyaslamayı lütfen siz yapınız.

vetman996 13-04-2013 07:09

Topraksız tarıma inanınca, neler yapılabilir araştırınca topraksız tarımda arpa çimlendirme karşımıza çıktı. Bugün kısmetse bu konu ile çalışmalar yapmak üzere İzmir'e gidiyoruz. 1 kg. arpadan 7 gün sonra 8 kg. arpa çimi elde edebildiğine göre bu durumda hayvancılıktaki yem giderlerini çok düşüreceğimiz kesin. Bu konudaki gelişmeleri de başka bir başlık altında paylaşmaya çalışacağım. Selamlar... Saygılar...

ahmetfener 13-04-2013 12:58

sayın vetman996 ürünleriniz harika görünüyor.

İsmail Karagülle 14-04-2013 18:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1137955)
Topraksız tarıma inanınca, neler yapılabilir araştırınca topraksız tarımda arpa çimlendirme karşımıza çıktı. Bugün kısmetse bu konu ile çalışmalar yapmak üzere İzmir'e gidiyoruz. 1 kg. arpadan 7 gün sonra 8 kg. arpa çimi elde edebildiğine göre bu durumda hayvancılıktaki yem giderlerini çok düşüreceğimiz kesin. Bu konudaki gelişmeleri de başka bir başlık altında paylaşmaya çalışacağım. Selamlar... Saygılar...

Bahsettiğiniz galiba hasılmatik denen uygulama. Yeni başlığı merakla bekliyoruz.

vetman996 16-04-2013 15:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1138508)
Bahsettiğiniz galiba hasılmatik denen uygulama. Yeni başlığı merakla bekliyoruz.

Evet Sayın İsmail Bey. Piyasada hasılmatik denen uygulamayı kendi çiftliğimizde hayata geçirme düşüncesindeyim. Paylaşımlarımı "Topraksız Tarım" başlığı altında mı yoksa "Çiftlik Hayvanları" başlığı altında mı yayınlasam kararını veremedim. Sizce hangisi daha uygun olur? Selamlar... Saygılar...

vetman996 16-04-2013 15:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmetfener (Mesaj 1138077)
sayın vetman996 ürünleriniz harika görünüyor.

Sayın Ahmetfener Bey merhaba. İlginiz için teşekkür ederim. Selamlar...

İsmail Karagülle 16-04-2013 22:07

hasılmatik
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1139835)
Evet Sayın İsmail Bey. Piyasada hasılmatik denen uygulamayı kendi çiftliğimizde hayata geçirme düşüncesindeyim. Paylaşımlarımı "Topraksız Tarım" başlığı altında mı yoksa "Çiftlik Hayvanları" başlığı altında mı yayınlasam kararını veremedim. Sizce hangisi daha uygun olur? Selamlar... Saygılar...

Saygı değer, arkadaşım her iki başlık da uygun olabilir.

Fakat üretim olarak topraksız metodu kullanılıyor.

Uygulama da daha çok arpa üretimi yapılıyor.( diğer yem bitkileri denemeleri de var, ama şimdilik yaygın olanı arpa)

Başlık, topraksız tarımda arpa üretimi olabilir.

Burada da başka bir kavram karışılığı olma ihtimali var.

Bizde arpa üretimi denilince taneli arpa anlaşılır.

Halbuki bu uygulamada arpa kurumadan yeşil olarak hasat ediliyor.

Hasılmatik kullanılan bir isim olmuş.

Galiba topraksız tarımda arpa çimlendirme ve yeşil yem bitkisi üretimi daha doğru bir isimlendirme .

Kolaylıklar ve başarılar dilerim .

Akılıma gelmişken bahsetmeden geçmemek lazım .

Çilek ile ilgili bir haber , konu çilek olunca atlamamak lazım .

Rusya'dan Türkiye'ye çilek darbesi - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Topraksız tarımın önemini bu haber çok daha iyi veriyor.

Toprak olmayınca topraktan bitkiye geçecek böcek de en az seviyede olur. Diye düşünüyorum .

kanumu 17-04-2013 07:30

Sayın Vetman, Sayın Mehmetfatih Bey İlginiz için çok teşekkürler seranızı hafta sonu gezdim çok güzel bir çalışma inşallah devamı büyüyerek gelir.
not:542 nolu mesajınızdaki konu aşağıdaki linkte mevcut selamlar

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/15733.htm

gandalfmk 18-04-2013 00:28

Teşekkür
 
Sayın Vetman,

Bütün yazışmaları ilk mesajdan şuana kadar tamamen okudum. Yaptığınız çalışma neredeyse bir eğitim dökümanı niteliğinde olmuş. Yaptığınız işin görünen başarısının yanında sürekli olarak takipçileri gelişmelerle ilgili güncel tutmadaki sunumunuz da ayrı bir başarı benim için...

İçimden, "keşke akan su kültüründe yapsalarmış diye defalarca dedim" çünkü belki bir gün kurarım diye hayal ettiğim serada uygulamak istediğim sistem şimdilik bu yönde, böylece rehber niteliğinde kullanabileceğim hazır dökümanım olurdu :)

Seranın başarısıyla ilgili yorum yapacak bilgi düzeyinde olduğu düşünmüyorum ancak bitkilerin sağlıklı görüntüsü başarı durumunu da ispatlıyorlar.

Bir ara ısıtma/yalıtım konusu epeyce tartışılmış, bu konuda polikarbonat levhalarla ilgili araştırma hiç yaptınız mı? Maliyetinin yüksek olacağı tartışılmaz ancak Fayda/Maliyet ilişkisi nasıldır onu değerlendirmenin fayda sağlayabileceğini düşünüyorum. Araştırmanız varsa paylaşır mısınız? Böylece bizler de bilgilenmiş oluruz.

Son olarak (biraz meslekten kaynaklı sanırım :)) kullandığınız profillerde yanlış görmediysem boya ve benzeri bir uygulama yok. Bu malzemeleri daha sonraki seranızda da kullanma planınıza göre; korozyona karşı korumak adına boyamanız malzemenin ömrü açısından katkı sağlayacaktır. Yanlış görmüşsem de kusura bakmayın lütfen.

Elinize, emeğinize sağlık. Değerli paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.
Uzunca bir yazı olduğu için de affedin lütfen, baştan sona tek seferde okuyunca böyle oldu.

drekt 22-04-2013 18:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1120524)
Çilek kurutulmaz ama çok güzel reçeli olur. Ben düşünüyorum . Sen de düşün bize de yol gösterirsin .

sayın Karagülle fırınlama yöntemiyle şok uygulanarak çilek kurutulur .Muzdan kiviye çilekten ananasa kadar meyveler kurutuluyor ve çerez olarak kullanılmakta uzak doğuda uzun yıllardır kullanılmakta ama ülkemizde yeni yeni bi kac meyve ve sebzede yapılmaktadır...

tute82 27-04-2013 15:05

emeğine sağlık vetman tebrik ederim emeğinin meyvelerini alamaya başladın allah daha çok nasip kısmet etsin inşallah....

günlük kaç kg hasat yapılıyor bahsedebilirmisiniz

başarılar diliyorum tekrar saygılarımla....

idris şenol 14-05-2013 06:50

vetman nerelerde şimdi ?fasulyenin nasıl kaynadığnımı düşünüyor,yoksa son hasattan toplanan çileklerle reçelmi yapıyor:))

kiziltan 17-05-2013 21:27

Sayin VETMAN
Merhaba
Calismalarinizi forumda ilgi ve saygiyla izledim. Taze yesillikler ( micro greens ) uretmek icin ve akilli saksida kavun uretmek icin denemelere 2 aya kadar baslayacagim, Iran dayim ve cok sicak bu nedenle ekipmani hazirlayayim, Sn kudret Bey`den besini gidip alayim 2 ay sonra denemeye baslarim. Basarirsam 1000 er m2 her ikisi icin dusunuyorum.
Sizin topraksiz cilek hakkinda samimiyetle paylasdiklariniz cok ilgimi cekdi. Bu uretime 300 m2 bir sera ile baslamak isterim. Seranin geri kalaninda bagimsiz sistemler ile taze yesillik ve kavun denemelerini yaparim. Baska forumlarda sizin fotograflariniz ile birlikte ROA kullandiginiz imalari ile karsilastim. Ben besin icin Kydret Bey`e gidip alacagim. Kafamda su soru var, siz ROA yi besin olarak mi kullaniyorsunuz yoksa ROA sivi gubre mi kullandiniz?
Lutfen cevap veriniz. Is icn Izmir ve Denizli`ye gidecegim 1 ay icerisinde, onceden arayip randevulasip gorusmek isterim. Mumkunse bie tel numarasi verirseniz cok memnun olurum.Yurtdisinda ise baslayip deyim yerindeyse " kafadan batmayayim" 54 yasinda, makinaciyim, bu yasta fazla kar pesinde degilim, zarar olmasin yeter diyorum.
Cevap ve tel no bekliyorum mahsuru yoksa, basarilarinizin devamimi dilerim, Allah yardimciniz olsun.
Forum icerisinde cevabinizi bulmak benim icin cok zor, biraz bilgisayar ve forum acemisiyim, uyelik adim KIZILTAN ozel mesaj atarsaniz kolay bulurum, email adresim travertinetr@yahoo.com. Hangisi sizin icin kolaysa.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

MehmetFatih 17-05-2013 22:54

Sayın Kızıltan,deneme seramızın ilk dikimden 15.günden sonraki yasadıgımız sıkıntılardan sonra roa biyoteknolojinin sahibi Oğuz Alper Yeğen tarafından teknik destek almaya basladık.Bu teknik destek içeriğinde sulama rejimlerimiz,hazırlagımız a ve b stok solüsyonlarının gübre programları,uygulanan ec ve ph ayarları roa biyoteknoloji tarafından saglanmakta ve gunluk raporlar alper beye iletilmekte,aynı zamanda bitkinin durum fotografları haftalık olarak oğuz alper beye iletilmektedir.Buna göre ec ve ph ayarları yapılmakta ve gerektiğinde gübreleme programının degiştirilip değiştirilmemesinde A ve B stoklarının ilave hazırlanması konularında Oğuz Alper beyden danışmanlık hizmeti almaktayız.Bitki hastalık ve zararlıları konusunda da yine Alper beyin tavsiyeleri üzerine ilaçlama yapılmaktadır.Roa ürünleri seramızda hiç kullanılmamıştır ve Alper beyde hiç bir zaman hiç bir forumda Roa kullanıldıgını ima etmemiştir.Roa kullanılması için de herhangi bir baskı yapmamıştır.300 m2 deneme seramızdaki bu yılki yapmış oldugumuz çalışmadan dolayı ve Alper beyin verdiği teknik destekten çok memnunuz,meyvelerimiz kaliteli lezzetli ve gramajlar yüksek,bu sebepten ötürü seneye 2 dönüm yapmayı planlıyoruz ve yapacağımız 2 dönümlük serada da Alper beyden teknik destek almaya devam edeceğiz.Ben sayın Vetman'ın ortağıyım.

kiziltan 18-05-2013 11:09

Merhaba
Tesekkurler. S. Alper Bey kullanmadiginizi soylemisdi ancak bir forumda kullanildig konusununda yazi gormusdum.Benim icin sorun degil, hata varsa duzeltilir. AlperBey ile gorusup durumu bildirdim, mumkun olursa kendisi ile Antalya`ya giderek gorusecegim. Sizin zahmet cekerek, gonul vererek bu isi yaptiginizbelli. Ben sizin bu tecrubenizden faydalandim ve daha baslamadan Alper Bey ile gorusup bana danismanlik yapmasini istedim ve nasil calisabilecegimizi sordum. Umarin cevaplarlar ve anlasabiliriz.Ben de Iran da bu ise baslarim, cilek cok hassa bir konu danismanlik olmadan giremem. Sizin basarilarinizin devamini gonulden diliyorum. Izmir ve Denizli de islerim var bir ay icerisinde oralarda olacagim. Mahsuru yoksa size onceden bildirir ve ziyaretinize gelerek bir iki saat gorusmek isterim.Mahsuru var mi yok mu bildirirseniz sevinirim. Gelmeden once Kudret Bey ile de gorusecegim.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

MehmetFatih 18-05-2013 19:44

İstediğiniz zaman buyurun gelin,hiç bir mahsuru yok,ben size telefon numaramı da vereyim gelmeden haber verirsiniz.0535 765 18 98

kiziltan 19-05-2013 19:34

Merhaba
Tesekkurler, gelince size ve Antalya da Alper Bey e ugrayacagim mutlaka, Tartes`den akilli vana almam da lazim, biraz da kavun tohumu. Sizlerle bir tanisalim, arastirmalara hemen baslarim zaten yaz sonu olur hava duzelir, simdiden buralar sicak. Saglicakla kalin.

kiziltan 21-05-2013 16:31

Cılek hastalıkları 1
 
5 Eklenti(ler)
Asagıdakı fotograflarda cılek yapraklarına bakarak hangı elementın eksıklıgını cektıgı gosterılıyor.
Nıtrojen eksıklıgı
Eklenti 407867
fosfor eklsıklıgı
Eklenti 407868
potasyum eksıklıgı
Eklenti 407869
kalsyum eksıklıgı
Eklenti 407870
magnezyum eksıklıgı
Eklenti 407871
dıgerlerını sonrakı mesaja yukleyecegım

kiziltan 21-05-2013 16:38

Cilek hastaliklari 2
 
4 Eklenti(ler)
Ikinci seri fotograflar

DEMIR EKSIKLIGI
Eklenti 407872
CINKO EKSIKLIGI
Eklenti 407873
BORON EKSIKLIGI
Eklenti 407874
BORON EKSIKLIGI
Eklenti 407875

Umarim faydali olur, fotograflar bukadar ancak biraz aciklama isteyen olursa tercume eder yuklerim, birkac gun surer.

kiziltan 21-05-2013 16:43

Merhaba
Internette dolasirken bazi gubre elementlerinin eksikliginin cilek yapraklarindan teshisi ile ilgili buldugun fotograflari yukledim foruma. Umarim isinize yarar. Cilek **** baska konularda arastirilmasi gereken seyler kafaniza takilirsa bildirin internetten bulabilirsem tercume eder yuklerim.
vatman996`ya selamlar
Saglicakla kalin
ENGIN KIZILTAN

kiziltan 21-05-2013 20:37

Marul hastaliklari fotografli
 
5 Eklenti(ler)
Bunlar marul hastaliklarina ait fotograflar.

Nitrojen eksikligi
Yapraklar kuru ve ince, yeni yapraklar mat yesil, eskiler sari.
Eklenti 407967

Fosfor eksikligi
Buyume durmus, yapraklar mat yesil,eski yapraklar sari **** kahverengi.
Eklenti 407968

Kalsyum eksikligi
Yeni yaprak kenarlarinda kivrilma ve kuruma var.
Eklenti 407969

Magnezyum eksikligi.
Eski yapraklar sanki klorlanmis gibi mermere benziyor.
Eklenti 407970

Potasyum eksikligi
Yapraklar koyu yesil, eski yapraklarda kenarlarda ve ortaya dogru ciddi kuruma var,genc yapraklarin kenarlari kahverengi.
Eklenti 407971

Sanirim 5 den fazla resim yukleyemiyorum. Sonraki mesajda bir fotgraf daha olacak.

kiziltan 21-05-2013 20:51

Marul hastaliklari fotograflar 2
 
1 Eklenti(ler)
Marul hastaliklari 6. fotograf soyle

Manganez eksikligi
Tapraklar klorlanmis gibi, sanki mermerlesmisler gibi
Eklenti 407973

Yarin kismetse, domates, ispanak ve taze sogan icin olan fotograflari yuklerim.
Baska bitkiler icin bu tur bilgi arayan varsa lutfen haber versin.

Burada eksikligi soylenen elementleri besin solusyonlarina nasil yukleriz, kac litreye hangi kimyasali kac gram yukleriz, hesabini nasil yapariz bilmiyorum, sanirim burada is KUDRET BEY`e dusuyor, hadi bakalim Kudret bey.
Saglicakla kalin
Engin KIZILTAN

Kudret Tezel 21-05-2013 22:07

Sevgili KIZILTAN sorunuzu topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması başlığında cevaplamayı uygun gördüm.

İsmail Karagülle 22-05-2013 12:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1158530)
Sevgili KIZILTAN sorunuzu topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması başlığında cevaplamayı uygun gördüm.

http://www.agaclar.net/forum/topraks...im/6949-21.htm

vetman996 22-05-2013 13:40

Merhaba Değerli Dostlar.

Yoğun geçen bir koşuşturmanın ardından tekrar sizlerle olabilmenin mutluluğunu yaşamakatayız.
Deneme seramızda her şey yolunda ve çilek hasadımız devam ediyor. Tek sorun sıcak nedeniyle çileklerin hemen tüketilmesi zorunluluğu. Çileklerin uzun süre dayanabilmesi için formülasyondaki Ca miktarını biraz yükseltmek gerektiğini bilyorum. Bunun başka bir çaresi olup olmadığını da merak ediyorum. Bu konuda paylaşımlarınızı bekliyorum.


Değerli dostlar. çileklerimizin lezzeti güzel ama daha güzel olabilmesi için solucan gübresi kullanmak gerektiğini düşünüyorum. Bizim büyükbaş çiftliğimizden çıkan gübreleri solucanlara yedirerek onların gübresini de çileklerde kullanmamızın akıllıca olacağını düşünüyorum. Bu konu ile de ilgili paylaşımlar bekliyorum.

Değerli dostlar arpa çimlendirme çalışmalarımız olumlu sonuç verdi. Konteyner içine raflar yaptık ve plastik kasalar içinde arpalarımızı ekip, sadece sulamayla yedi günün sonunda arpalarımızı hasat etmekteyiz. Bununla ilgili yeni başlık altında paylaşımlar sunacağım.

Selamlar... Saygılar...

İsmail Karagülle 22-05-2013 13:54

arpa konusundaki merak ettiğim , bu mevsimde ısı , ışık meselesini tabiata bırakılabilir zannederim.

Kontenyer içinde ısı ve ışık konusu galiba kışın da üretim yapabilmek için gerekli.

Wetman çalışmanı yayınlamanı merakla bekliyorum.

vetman996 22-05-2013 14:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1156503)
Sayin VETMAN
Merhaba
Calismalarinizi forumda ilgi ve saygiyla izledim. Taze yesillikler ( micro greens ) uretmek icin ve akilli saksida kavun uretmek icin denemelere 2 aya kadar baslayacagim, Iran dayim ve cok sicak bu nedenle ekipmani hazirlayayim, Sn kudret Bey`den besini gidip alayim 2 ay sonra denemeye baslarim. Basarirsam 1000 er m2 her ikisi icin dusunuyorum.
Sizin topraksiz cilek hakkinda samimiyetle paylasdiklariniz cok ilgimi cekdi. Bu uretime 300 m2 bir sera ile baslamak isterim. Seranin geri kalaninda bagimsiz sistemler ile taze yesillik ve kavun denemelerini yaparim. Baska forumlarda sizin fotograflariniz ile birlikte ROA kullandiginiz imalari ile karsilastim. Ben besin icin Kydret Bey`e gidip alacagim. Kafamda su soru var, siz ROA yi besin olarak mi kullaniyorsunuz yoksa ROA sivi gubre mi kullandiniz?
Lutfen cevap veriniz. Is icn Izmir ve Denizli`ye gidecegim 1 ay icerisinde, onceden arayip randevulasip gorusmek isterim. Mumkunse bie tel numarasi verirseniz cok memnun olurum.Yurtdisinda ise baslayip deyim yerindeyse " kafadan batmayayim" 54 yasinda, makinaciyim, bu yasta fazla kar pesinde degilim, zarar olmasin yeter diyorum.
Cevap ve tel no bekliyorum mahsuru yoksa, basarilarinizin devamimi dilerim, Allah yardimciniz olsun.
Forum icerisinde cevabinizi bulmak benim icin cok zor, biraz bilgisayar ve forum acemisiyim, uyelik adim KIZILTAN ozel mesaj atarsaniz kolay bulurum, email adresim travertinetr@yahoo.com. Hangisi sizin icin kolaysa.
Saygilarimla
Engin KIZILTAN

Sayın KIZILTAN Merhaba.

İş yoğunluğu nedeniyle yazamadım. Mehmet Fatih beyin size verdiği cevap yeterli olmuştur umarım. Seramıza her zaman bekleriz. Bildiğimiz bilgileri net bir şekilde sizinle paylaşacağımızdan emin olabilirsiniz. Önerim ilkönce 200-300 metrekarelik deneme serası yapıp işi iyice öğrendikten sonra seranızı büyütmeniz. Biz bu yolu izlemekteyiz ve oldukça da memnunuz.

Deneme seramız için Kudret Beyden satın aldığımız Sera Bekçisi acemiliğimizde çok işimize yaradı. Şuan için kullanmıyoruz. Sizin de acemiliğinizde çok işinize yarayacaktır. Kudret Beyden 1.500 tl. ödeyerek almıştık. Şimdi ikinci el olduğu için çok daha uygun fiyata verebiliriz.

Sayın KIZILTAN. Formdaki fotoğraf paylaşımlarınız için ayrıca teşekkür ederiz. Çilek yetiştirmeye yeni başlayan dostlara çok yardımcı olacaktır.

Selamlar... Saygılar...

vetman996 22-05-2013 14:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1158837)
arpa konusundaki merak ettiğim , bu mevsimde ısı , ışık meselesini tabiata bırakılabilir zannederim.

Kontenyer içinde ısı ve ışık konusu galiba kışın da üretim yapabilmek için gerekli.

Wetman çalışmanı yayınlamanı merakla bekliyorum.

Sayın İsmail Bey Merhaba.

Konteynerimize ikinci el klima taktık ama istediğimiz gibi çalıştıramadık. Klimayı sökmek zorunda kaldık. Klimayı sökünce arpalarımızda sadece köklenmede sorun oldu. Çim normal şekilde büyüyor ama köklenme yeterli değil. Klima olunca daha iyi kökleniyordu. Bu mevsimde arpanın ısı, ışık isteği tabiata bırakılsa da fazla kök yapmadığı için soğutma düzeneğinin iyi çalışması gerektiğini gördüm.

Sayın İsmail bey, çalışmalarımızı yayınlayacağım ama sizi misafir edeceğimiz günleri de özlemle bekliyorum :)

Selamlar... Saygılar...

vetman996 22-05-2013 14:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1154591)
vetman nerelerde şimdi ?fasulyenin nasıl kaynadığnımı düşünüyor,yoksa son hasattan toplanan çileklerle reçelmi yapıyor:))

Sayın İdris Şenol Bey Merhaba.

Çileklerimize o kadar talep var ki, bırakın reçel yapmayı kendimizin bile tüketmesine yetmiyor :)

Fasulyenin nasıl kaynadığını düşünmüyorum ama "bu çileklere ne yaparsam sıcağa daha fazla dayanır"ı çok düşündüm. ama bitkisel bir ürünle bunun çaresini buldum gibi. Görelim mevlam ne eyler. Ne eylerse güzel eyler..

Ayrıca çileklerin daha lezzetli olabilmesi için solucan gübresi kullanmamız gerektiğini düşündüm. Yakında solucan gübresi üretim tesisi kurarsak süpriz olmasın derim.

Selamlar... Saygılar...

vetman996 22-05-2013 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gandalfmk (Mesaj 1140710)
Sayın Vetman,

Bütün yazışmaları ilk mesajdan şuana kadar tamamen okudum. Yaptığınız çalışma neredeyse bir eğitim dökümanı niteliğinde olmuş. Yaptığınız işin görünen başarısının yanında sürekli olarak takipçileri gelişmelerle ilgili güncel tutmadaki sunumunuz da ayrı bir başarı benim için...

İçimden, "keşke akan su kültüründe yapsalarmış diye defalarca dedim" çünkü belki bir gün kurarım diye hayal ettiğim serada uygulamak istediğim sistem şimdilik bu yönde, böylece rehber niteliğinde kullanabileceğim hazır dökümanım olurdu :)

Seranın başarısıyla ilgili yorum yapacak bilgi düzeyinde olduğu düşünmüyorum ancak bitkilerin sağlıklı görüntüsü başarı durumunu da ispatlıyorlar.

Bir ara ısıtma/yalıtım konusu epeyce tartışılmış, bu konuda polikarbonat levhalarla ilgili araştırma hiç yaptınız mı? Maliyetinin yüksek olacağı tartışılmaz ancak Fayda/Maliyet ilişkisi nasıldır onu değerlendirmenin fayda sağlayabileceğini düşünüyorum. Araştırmanız varsa paylaşır mısınız? Böylece bizler de bilgilenmiş oluruz.

Son olarak (biraz meslekten kaynaklı sanırım :)) kullandığınız profillerde yanlış görmediysem boya ve benzeri bir uygulama yok. Bu malzemeleri daha sonraki seranızda da kullanma planınıza göre; korozyona karşı korumak adına boyamanız malzemenin ömrü açısından katkı sağlayacaktır. Yanlış görmüşsem de kusura bakmayın lütfen.

Elinize, emeğinize sağlık. Değerli paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.
Uzunca bir yazı olduğu için de affedin lütfen, baştan sona tek seferde okuyunca böyle oldu.

Sayın gandalfmk Bey Merhaba.

Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Cevabınızı geciktirdiğim için kusuruma bakmayın lütfen.

Akan su kültürünü de ben başta çok düşünmüştüm ama bir çok dost önermedi. Çok hasasiyet isteyen bir iş olduğunu biliyorum ama sayın Ankafar bunu başarılı bir şekilde yapmakatalar. Kendilerinin çalışmalarını takdirle izliyoruz.

Deneme serası yaptığımız için polikarbonat levha kullanmayı düşünmedik. Büyük yapmayı düşündüğümüz serada bu düşünebiliriz ama Fayda/Maliyet ilişkisi hakkında yeterli bilgiye sahip değilim.

Kullandığımız profillerin bir kısmında korozyona karşı önlem alınmışken bir kısmına bu önlemi almaya yetişemeden fideleri dikmek zorunda kaldık. Daha sonra da koku çileklerimize zarar verir diye uygulamaktan vazgeçtik.

İlginiz için tekrar teşekkür ederim. Selamlar... Saygılar...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025