agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   vetman996/Ticari Topraksız Tarım Deneme Serası (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29441.htm)

İsmail Karagülle 16-03-2013 22:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1120750)
Sayın Kudret Hocamızın sera bekçisi görevini bıkmadan usanmadan yerine getiriyor. onu da makamından fotoğraflamıştık paylaşalım istedik. Sayın Hocam her ne kadar bize biraz kırgın gibi davransa da bizim herhangi bir kırkınlığımız yok. her insan hata yapabilir, biz hata ettiğimizin farkında da değiliz. Eğer bir hatamız varsa affola.

Vetman , bu resimde bidonun ağzı açık gibi görüyorum .
Ayrıca etrafını siyah naylon ile kapatılmış gibi görüyorum, fakat
üsten güneş ışığı bol miktarda alıyor.

Bidonun ağzı açıkken nasıl çalışabiliyor. Bendekinden farklı mı?

Bendeki ile aynı ise ağzı açık iken nasıl tıkır tıkır çalışıyor. Her halde öğle tatili esnasında çekilmiş bir foto .:D

vetman996 16-03-2013 23:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1121899)
Vetman , bu resimde bidonun ağzı açık gibi görüyorum .
Ayrıca etrafını siyah naylon ile kapatılmış gibi görüyorum, fakat
üsten güneş ışığı bol miktarda alıyor.

Bidonun ağzı açıkken nasıl çalışabiliyor. Bendekinden farklı mı?

Bendeki ile aynı ise ağzı açık iken nasıl tıkır tıkır çalışıyor. Her halde öğle tatili esnasında çekilmiş bir foto .:D

İsmail Bey bravo size çok dikkatlisiniz. Ben de resmi paylaştıktan sonra farkettim. Biz sulama yapmadığımızda bidonun ağzını açıyor sulama yaparken bidonun ağzını kapatıyoruz. Bidonlardaki besin eriği sera bekçisinin içine sifon yapıp doluverince kendimizce bu tedbiri almıştık.
Sera bekçisi poz verirken bidonların üzerine örttüğümüz siyah örtüyü alırız hep. yoksa sera bekçisi yakışıklı çıkmaz:D
Selamlar... Saygılar...

garlangufa 17-03-2013 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1116936)
Meyve resimlerimizi de paylaşabilmek dileğiyle....

10 Şubattı sanırım, ben serayı gördüğümde, daha küçücüklerdi ve tam 1 ayda bu duruma gelmeleri çok güzel. Bunda sizin titizliğiniz de var sanırım. Bu fotograflara bakıyorum da gelişme çok güzel, maşallah. Çok sevindim çilekler görünmeye başlamış. Darısı başıma diyeyim.

Başarılar,

idris şenol 18-03-2013 18:26

sayın vetman bu böyle olmayacak,okuduğum yazıların çoğunda çileklerinize her daim hayranlık uyanıyor mazallah bir yerler şişecek
bize bir hesap numarası söyleyin kargoyla alaım derim:))

badembaba 18-03-2013 18:57

Biraz uzun olacak, şimdiden affola!

Sayın vetmann996, öncelikle sizi cesaretiniz azminiz ve çalışkanlığınız için tebrik ediyorum.

Eğer siz olmasaydınız ve bu başlığı açmasaydınız, topraksız tarım konusuna hep uzaktan bakacak ve saçma bir şey diye burun kıvıracaktım. Aslında topraksız tarımla 10 yıl önce tanışmıştım (bu mevzuya sonra döneceğim). Günümüzde insanlar artık tarımda teknolojinin (özellikle biyogenetik) kullanımını öcü, gelenekselliği ise albeni olarak değerlendiriyorlar. Benim de kendi tüketeceğim gıdalarda acizane tercihim, geleneksel organik tarımdan yana.

Fakat şüphesiz ki kitleleri doyurmak adına doğala yakın, ilaçsız ve sağlıklı bir alternatif varsa bu mutlaka değerlendirilmeli, sizin açtığınız başlıktan topraksız tarımın bu tanımlamaya uyduğunu öğrendim.

Ben 2006 yılına kadar yaklaşık 15 yıl Hollanda'da yaşadım, yaşadığımız yer Almanya ve Belçikaya çok yakındı. Ailem yazları Belçika'da bir çilekçinin yanında çalışırdı. Oradan gelen çileklerden abartısız bir oturuşta bir kilo yerdim. Türkiye'ye geldiğimden beri artık çilek yemiyorum. Tadı tuzu olmayan (bazılarının kokusu var ama tadı yok, nasıl oluyorsa) lastik gibi şeyler. İyisine hiç rastlamadım.

Kendimiz bahçede yetiştiriyoruz, lezzet olarak biraz daha iyi olsa da onlar da Hollanda'da pazardan aldıklarımızı tutmuyor. Bunun sebebinin cins seçimi olduğunu düşünüyorum. Annemler yurtdışından yeni geldiler, benim ricam üzerine Belçika'daki çilekçiden 30 kök çilek alıp geldiler. Bakalım deneyip göreceğiz. Başarılı olursa bu türü yetiştirip Türkiye'de insanlara gerçek çilek sunmayı düşünüyordum, o arada sizin sayfanızı buldum.

Hollanda'da makine mühendisliği okudum, bizde bitirme tezleri stajlı oluyordu. Stajımı Rockwool adlı bir şirkette Grodan diye bir ürün üzerine yaptım. Bu ürün taşyününden imal ediliyor ve seralarda substreet olarak kullanılıyor. Türkiye'de bilinirliği ne durumdadır bilmiyorum ama sizin uyguladığınız yöntemde kullanılabilir belki? Eğer bildiğiniz bir ürünse tercih etmeme sebebiniz neydi? Bu ürünlerde sulama kontrolü vs. çok hassas ayarlanabiliyor diye biliyorum.

Makine mühendisliği okudum fakat sevmediğim bir meslekti o yüzden o alanda hiç çalışmadım, şimdiki aklım olsa Hollanda'da ziraat üzerine okurdum. Çünkü Türkiye'ye geldiğimden beri ziraat alanında mantıklı yatırım ve iş alanları arıyorum. Belki hala geç değildir. Sizin verdiğiniz ilhamla yola çıkarak araştıracağım eğer kısa süreli uygun kurslar bulursam gidip işin püf noktalarını öğrenebilirim belki.

Geçenlerde Mopaştan (İstanbul ve etrafında yaygın marketler zinciri) iceberg (atom) marul aldım, üzerinde Hollandaca yazılar vardı, Hollandalı bir firma İspanya'dan Türkiye'ye ihrac etmiş. Tanesi 4 TL! Bunun üzerine dedim ki ben bunu Türkiye'de üretsem, paramız en azından böyle bir ürün için dışarı gitmese... Hollanda'da en çok tüketilen marul çeşidi olduğu için üretimine dair bilgiyi oradan bulayım dedim karşıma şu şirket çıktı Firma Pater Broersen - Nature Counts - YouTube moralim bozuldu elin oğlu neler yapmış, nasıl yetişeceğiz diye...vazgeçtim.

Şimdi sizin bu yaptıklarınız sayesinde yine umutlandım. Yaptığınız işin önemini bilin diye yazıyorum. İnşaallah bol ürün alır ve çok kar edersiniz ama olmasa bile, bu kadar yol katetmişken sakın vazgeçmeyin. Allah yüzünüzü güldürsün umarım.

Bu arada seranın maliyet tablosunu çıkaracaktınız ama ya unuttunuz ya fırsat olmadı. Merakla beklediğim bir bilgi.

Herşey için teşekkür ederim, Konuyla ilgili bilgisizim ama hertürlü yardımlaşmaya açığım. Allah kolaylık ve muvaffakıyetler versin.

idris şenol 21-03-2013 17:50

sayın vetman adama laf yetiştirmek için verdiğim çabayı harcadığım zamana yanıyorum
forma bile bakamıyorum size sorum var ancak şimdi zaman bulabildim af buyurun
benim balkonumda mini bir seram var burda cocpitte yetişmek üzere hazırladığım sistemde sizinde bidiğiniz gibi yapraklarda nem havasızlık tuzluluk karışımı bir olayı kısmen halletik sayılır
size asıl sormak istediğim şuanda sulama sıklılıkları nedir kaç günde bir neye göre sulamanız mevcut
çilek ekimin başında yaptığınız hatalara nasıl bir sorun çözümü geliştirtiniz yağni bundan sonra sondan başa dönersek negibi tavsiyeleriniz mevcut şimdiden teşekkür ederim

hanımeli 28-03-2013 14:26

sn vetman669 yeni resimler bekliyoruz çiçek pardon çilek bahçenizden :))

vetman996 30-03-2013 21:19

5 Eklenti(ler)
Merhaba Değerli Dostlar.
Deneme seramızın son durumunu fotoğraflarla anlatalım istedik. Bugünlerde işlerimiz yoğun, detaylı paylaşımda bulunamıyorum. sorulan tüm sorulara zamanımız müsait olduğunda detaylı cevap vereceğim.

vetman996 30-03-2013 21:25

5 Eklenti(ler)
Detaylı paylaşımda bulunamadığım için kusura bakmazsınız umarım. özel mesajla cevap bekleyen tüm dostlara da en kısa zamanda cevap göndereceğim.

vetman996 30-03-2013 21:27

3 Eklenti(ler)
Bugünlük bu kadar sevgili dostlar. selamlar... saygılar...

garlangufa 30-03-2013 22:14

Çilekler çok sağlıklı ve güzel görünüyorlar, merakla izliyorum onları sayenizde. Bu çileklerin bebeklik hallerini biliyorum bu nedenle ilk çileklerden 5 Kg istiyorum ücreti karşılığında. Artık darısı başıma.

hanımeli 02-04-2013 19:14

yine çok güzeller,emeğinize sağlık,bol bol dökmüşler dahada dökerler umarım,ilk hasat sonrasını merakla bekliyorum,tadı,kokusu,tüketimi nasıl olacak acaba.

vetman996 03-04-2013 10:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1131694)
yine çok güzeller,emeğinize sağlık,bol bol dökmüşler dahada dökerler umarım,ilk hasat sonrasını merakla bekliyorum,tadı,kokusu,tüketimi nasıl olacak acaba.

Sayın HANIMELI merhaba.
İlginiz için teşekkürler. Kendi ürünümüz olduğu için mi bilemem ama tadları çok nefis. size verdiğimiz sözü unutmadık ve yerine getireceğiz. kargo için özelden adresinizi gönderebilirseniz memnun olurum. selamlar... saygılar...

vetman996 03-04-2013 10:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi garlangufa (Mesaj 1130247)
Çilekler çok sağlıklı ve güzel görünüyorlar, merakla izliyorum onları sayenizde. Bu çileklerin bebeklik hallerini biliyorum bu nedenle ilk çileklerden 5 Kg istiyorum ücreti karşılığında. Artık darısı başıma.

Sayın Garlangufa Merhaba.
Seramıza geldiğinizde sizinle ben ilgilenemediğim için özür dilerim. umarım arkadaşım ilgilenebilmiştir. inşallah yine gelirsiniz ve dalından kopararak çileklerimizden yersiniz. Bebeklik hallerini bildiğiniz çileklerden önümüzdeki hafta içinde göndereceğiz. kargo adresinizi özelden yazabilirseniz memnun olurum. selamlar.. saygılar...

vetman996 03-04-2013 11:09

4 Eklenti(ler)
Değerli dostlar seramızın son durumu ile ilgili bir kaç fotoğraf daha paylaşalım istedim.

ksswat 03-04-2013 14:03

Sn Vetman996, Dün geceden beri bu konuyu ilk mesajınızdan itibaren baştan sonuna kadar bir daha okudum. Seranızın ilk kurulduğu günden bu yana her ayrıntıyı kare kare bizimle paylaştınız ve birçok ticari üretim yapan seracıların aksine bilgiyi kendinize saklamak yerine paylaşmayı tercih ettiniz.
Şimdi ise azminizin meyvelerini topluyorsunuz diyebilirim. Tebrikler.

oceaneagle55 03-04-2013 22:56

Selamlar sayın vetman996.Öncelikle çalışmalarınız için sizi tebrik etmek istiyorum.Bu tür sistemlerde (ters T çilek)sizin hedeflediğiniz ve maksimum verimde gerçekleşebilecek olan kg/m2 verimi ne olur saygılar.

vetman996 04-04-2013 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ksswat (Mesaj 1132101)
Sn Vetman996, Dün geceden beri bu konuyu ilk mesajınızdan itibaren baştan sonuna kadar bir daha okudum. Seranızın ilk kurulduğu günden bu yana her ayrıntıyı kare kare bizimle paylaştınız ve birçok ticari üretim yapan seracıların aksine bilgiyi kendinize saklamak yerine paylaşmayı tercih ettiniz.

Sayın Ksswat merhaba.
Paylaşımınız için teşekkürler. Biz elimizden geldiğince detayları anlatmaya çalıştık, umarım herkes için yararlı olmuştur. Biz deneme seramızda kimyasal kullanmamayı önemsedik. Bu yüzdenmidir bilemiyorum çileklerimizin tadı çok harika. İlk çileğimizi 4 tl.den sattık. şuan 3 tl. den sattığımız halde ürüne aşırı talep var. inşallah böyle devam eder.

İşin içine girince görüyoruz ki topraksız tarım tamamen organik bir şekilde yapılabilir. Bu da kazancı kat kat artıracaktır.

Bizim yaptığımız sera AR-GE serasıydı. Bir takım denemeler de yaptık yani. Bazı kanallarda gelişim hızlı ama meyve az, bazı kanallarda gelişim yavaş ama meyve çok vs. hasat mevsimi bitince daha net olarak ortaya çıkan durumu değerlendiririz düşüncesindeyim.

Amacımız meyveden sonra fide üretimini de gerçekleştirmek. Tüplü fide de elde edip pazarlama düşüncesindeyiz. ama linkteki gibi tüplü fide değil tabi ki:p
http://www.agaclar.net/forum/attachm...30226-1735.jpg
selamlar... saygılar...

vetman996 04-04-2013 18:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oceaneagle55 (Mesaj 1132439)
Selamlar sayın vetman996.Öncelikle çalışmalarınız için sizi tebrik etmek istiyorum.Bu tür sistemlerde (ters T çilek)sizin hedeflediğiniz ve maksimum verimde gerçekleşebilecek olan kg/m2 verimi ne olur saygılar.

Sayın Oceaneagle Merhaba.
Çilekte verim metrekare başınadan ziyade fide hesabına göre yapılmaktadır. Normal bir topraqksız tarımda verim fide başı 600 gram ile 1 kg. arasında olduğunu biliyorum. Biz fidemizi çok geç diktiğimiz için verimin düşük olacağını biliyorduk ama bazı üstadların gelişim çok iyi olduğu için verimimizin düşük olmayacağı şeklinde görüşleri var. Biz de merak ediyoruz bekleyip göreceğiz. 6.500 civarı fidemiz var. Fide başına ürün miktarını doğrusu biz de çok merak ediyoruz. selamlar..

vetman996 04-04-2013 19:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1124797)
sayın vetman adama laf yetiştirmek için verdiğim çabayı harcadığım zamana yanıyorum
....
size asıl sormak istediğim şuanda sulama sıklılıkları nedir kaç günde bir neye göre sulamanız mevcut
çilek ekimin başında yaptığınız hatalara nasıl bir sorun çözümü geliştirtiniz yağni bundan sonra sondan başa dönersek negibi tavsiyeleriniz mevcut şimdiden teşekkür ederim

Sevgili Dostum Merhaba.

Cevabınızı geciktirdiğim için kusura bakmamışsınızdır umarım. İnan moral bozukluğundan forma giresim gelmedi bir süre. Bir atasözü kullandık adam ne kadar yanlış yorumlamış, hakaretler yağdırmış. Aynı uslupla cevap versem bize yakışmayacak. Kaderimizmiş dedik sustuk, cevap vermediğime kızanlar olmuş ama amacım üzüm yemek olduğu için hiç kızmasınlar. Her neyse...

Değerli dostum, şu günlerde sulamayı günde 2 kez yapıyoruz ve yağmurlu havalarda pas geçiyoruz. Aslında sera bekçisine bir de cocopeattaki nemi ölçen sensör yerleştirilse ve nem belli seviyenin altına inince sera bekçisi otomatik sulama yapsa ne kadar iyi olurdu. Buradan Sayın Kudret Hocama da mesaj vereyim istedim.:p

Çilek dikim işinin başındaki hatalar hususuna şimdilik hiç girmeyelim derim. Bunlar üretim sonlandığında yani hasat bittikten sonraki konuşulacak şeyler. Allah ömür verirse bunları da konuşacağız tabi ki. Selamlar... Saygılar...

İsmail Karagülle 04-04-2013 19:20

çilekler görücüye çıktı . Hatta sahiplerini buldu .

Sayın arkadaşım Wetman
Deneme ve öğrenme serası bütün olanlara rağmen mükemmel başarılıbence.

Öğrenmeye devam edilecek tabii.

Satış konusu da halledildiğine göre bu iş olmuştur diyebiliriz.

Hatalar şunlardır kısmını ertelemeseniz daha iyi olur. Nasılsa kimse ders geçme notu vermeyecek .;)

Bir de böyle yapmayın diyeceğiniz neler var ?

Pazarlama konusunda , izlediğiniz yol müşteri kitlesi hal mi ? Pazarcı mı? Direk tüketici mi?

Cevaplarsan sevinirim .

idris şenol 04-04-2013 19:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ksswat (Mesaj 1132101)

eksik olmasın sayın wetman tüm samimiyetinle her doğruyu yanlışı paylaştı
az bulunannadir insanlardan kendisine ayrıca teşekkür ediyorum
inanın her gün forma bakıp bugünde wetman nın serasında nasıl bir gelişme oldu diye hergün meşgul oluyorum
nihayetinde belki yüzde yüzde yüz başarı yok ama
deneme serasının bukadar başarılı olacağnı belkide kendide bilemezdi:)

vetman996 04-04-2013 21:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle (Mesaj 1132940)
Sayın arkadaşım Wetman
......
Hatalar şunlardır kısmını ertelemeseniz daha iyi olur. Nasılsa kimse ders geçme notu vermeyecek .;)

Bir de böyle yapmayın diyeceğiniz neler var ?

Pazarlama konusunda , izlediğiniz yol müşteri kitlesi hal mi ? Pazarcı mı? Direk tüketici mi?

Cevaplarsan sevinirim .

Değerli İsmail Bey Merhaba.

Çoktandır yazılarınızı göremedik, özlemişiz sizi. Babacan tavrınızla yol gösterişiniz çok hoş.:p

Hatalar kısmını daha sakin bir kafayla yazıya döksek daha uygun olacak. Bazen kullandığımız ifadeler yanlış anlaşılmalara neden olabiliyor. Hiç kimsenin kırılmasını istemem.

Ar-Ge seramızda hatalar bizimdir. Başarılar ise site sakinlerinin ve özellikle Oğuz Alper Beyindir. Kendileri bize bir nevi danışmanlık yaptılar ve yol gösterdiler. Okyanustaki yelkenliyi karaya sağ salim ulaştırdılar yani. Kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum. Hemen belirteyim kendi ürünleri olan Roa'yı hiç kullanmadık. Kullanmamız için ısrar da etmediler. Yapmayı düşündüğümüz serada kullanırız diye düşünüyorum.

Kıymetli İsmail bey. Siz seramıza geleceksiniz diye bekliyoruz. Programınız belli mi acaba. Hem konuşur hem dertleşiriz düşüncesindeyim. Size çilek ikramımız da olur böylece.

Çileklerimiz direk tüketiciye gittiğinde 4 tl. ama manavlar sürekli istiyorlar onlara 3 tl. Şimdilik Hale götürmeyi düşünmüyoruz. Tüketicilerden talep almaya başladık. Bakalım ortalama fiyatımız ve fide başına verimimiz ne olacak.

Hasattan bir kaç fotoğraf paylaşalım isterseniz:

vetman996 04-04-2013 21:51

Hasattan bir kaç fotoğraf...

4 Eklenti(ler)
Ar-Ge seramız için emeklerini esirgemeyen tüm dostlara teşekkürler...

İsmail Karagülle 05-04-2013 00:37

Resim gibiler maaşallah

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1133022)
Ar-Ge seramız için emeklerini esirgemeyen tüm dostlara teşekkürler...

Bunların resmini çerçeveletip duvara asmak lazım . ;)

Gelmeyi çok isterim. Ve inşallah geleceğim. Ben yaklaşık bir aydır Bolu'da sera ve içindeki ıspanak ve marullarla boğuşuyorum .( tatlı bir güreş de diyebiliriz:rolleyes:)

Satış meselesinde bahsettiğin her kademeyi inceledim . Ve her üçünü de denedim .

Tabii bu denemeler hep öğrenme amaçlıydı.
Ve bu konuda Çilek son tüketiciye satış için daha şanslı bir ürün . Gittiğim bir çok yerde, nihayi tüketicide çilek niye yapmıyorsun sorusu ile karşılaştım.

Nihayi tüketiciye satmak çok güzel de ne miktarda satılabileceği , ve nasıl organize edileceği meselesi iyi etüd edilmeli.

Hal ile nihayi tüketici arasında bir kesim daha var . Onlar da fena değil , son tüketiciden artan kısmını onlara vermeyi de incelemek lazım .

Ben semt pazarına tezgah açmayı bile denedim . Ve çok zevk aldım . Ama bizim yaşımızda çok yorucu , iyi fiata satıyorsunuz . Ama akşam yattığınız yeri bilemiyorsunuz .

Sonra son tüketicilere ürün yetiştiremez oldum .
miktar az olunca , bana niye vermedin diye sitem edenler oldu.

Kimse duymasın . Pazarda bu sene en yüksek ıspanak fiatı 3 tl idi Ben tamamen doğal şartlarda ürettiğimi bilen çevreye 3-5 tl den ıspanak verdim .

Demem o ki , bu ilaç meselesi çok önemli.

Ben üretim miktarını çoğaltmaktan daha çok doğal ilaçsız ürün yetiştirmeyi daha fazla önemsiyorum .

Topraksız tarımın bu konuda önemli bir haksız handikapı var . Sertifikasyon konusunda sıkıntı var. Bazı ülkeler topraksız üretimi organik sertifikalı ürünlerden ayırmıyorlar diye duymuştum . Bu son sözü zannederim , Dizayna gittiğimde söylemişlerdi. Rusya'ya o zamanlar 3 tl ye domates sattıklarını söylemişlerdi. Konuyu uzattım . Ama sıra artık pazarlama konusuna geldi . Ürünü iyi fiata satabilmeyi ciddi olarak düşünmek ve araştırmasını yapmanın zamanıdır diye ,
belki bir pencerede ben açarım düşüncesi ile uzattım .

Başarılarının devamını dilerim .
Sağlıcakla kalın.

m_aslan_d 05-04-2013 21:24

Maşallah.Bol kazanç diliyorum.Allah daim etsin.Bizde kabul ve buyur ederseniz ziyaret etmek isteriz seranızı.Kolaylıklar diliyorum...

vetman996 07-04-2013 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m_aslan_d (Mesaj 1133568)
Maşallah.Bol kazanç diliyorum.Allah daim etsin.Bizde kabul ve buyur ederseniz ziyaret etmek isteriz seranızı.Kolaylıklar diliyorum...

Merhaba m_aslan_d, Temennileriniz için teşekkür ediyoruz. Seramıza sizi ve tüm dostlarımızı bekleriz. Ziyaretleriniz bizi memnun edecektir. Selamlar...

vetman996 07-04-2013 10:49

5 Eklenti(ler)
Seramızdan bir kaç fotoğraf daha ....

vetman996 07-04-2013 10:51

3 Eklenti(ler)
Seramıza gelen dostlarımıza ikram edeceğimiz çileklerden görüntüler...

vetman996 13-04-2013 06:48

2 Eklenti(ler)
Merhaba Değerli Dostlar.

Ar-Ge seramızdan çilek hasadımız devam ediyor. Şimdiden çileklerimizin lezzeti konuşulmaya başladı. Gelecek sezonda daha büyük kuracağımız seranın fizibilite çalışmalarına başladık. Maliyeti düşürmek için ikinci el sera satın alma düşüncesindeyiz. Bu konuda yardımcı olabilecek dostlarla görüşebilmek isteriz.

Topraksız tarımın kurallarını yerine getirdiğinizde başarı kendiliğinden geliyor. Kurallarda veya formülde en küçük hata anında bitkiye yansıyor. Örneğin Biz serayı yaparken ön kısımlardan havalandırmanın yeterli olabileceğini havalar ısınınca da fan kullanırız planı yapmıştık. havalar ısınınca fanı çalıştıracak otomasyon sistemini dostlardan temin edemedik. ve sonuçta sera içi sıcaklık 30 derecelerin üzerine çıktı, çiçeklenme azaldı stolon- kol oluşmaya başladı ve kenarlardan da havalandırma yapınca kol oluşumu tamamen bitti. Başka bir örnek; yanlışlıkla formülümüzdeki bor eksik oldu hemen şekilsiz meyveler oluşmaya başladı. beş gün sonra formülde revizyon yaptık her şey yoluna giriverdi.

Değerli dostlar. Çilek güzel bir bitki ama tonajla ilgili kısmını düşününce bazı dostların ne kadar haklı olduğunu görüyorsunuz. Çileklerimizde gramaj şimdilik güzel. aşağıdaki fotoğraf biraz açıklayıcı olabilir. ama toplamda alınan tonajdan bahsediyorum. Bir domates veya salatalık serasından alınan tonajı düşününce çilek serasının yanında tonaj yapacak başka bir ürün de yetiştirsek mi diye düşünmeden edemiyorsunuz. Bu konuda da üstadların yorumuna ihtiyacımız var.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025