agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Taze Yeşil Soğan Üretimhanesi (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/28686.htm)

kırşehirliyiz 05-03-2013 19:37

ayhan bey siz perlit kullaniyorsunuz, peki kum perlitin yerini tutarmi veya ona yakin olur mu.

muallimayhan 06-03-2013 21:26

Topraksız tarımda subrast denilen materyaller içinde kum , talaş , vermikült , pomza Perlit gibi materyallerin kullanılabilirliği söylenmektedir. Ancak bence bu saydığım ortamlar içinde perlit bu malzemelerin kralıdır diyebiliriz. Kumun su tutma kapasitesi ile perlitin su tutma kapasitesi arasında tabri caizse 'dünyalar kadar' fark var. Günlük sulama yapabilecekseniz kumda olur ancak benim gibi haftada bir sulayacaksanız mümkün değil.
Formdaki arkadaşların çoğu maalesef perliti gerçek anlamıyla kullanamıyorlar. Perlitin özelliği içine aldığı suyu neredeyse bir hafta ( Kış günlerinde 2-3 hafta) tutabilmesidir. Bizde sulama zorluğu var. Ben her gün ya da gün aşırı ilgilenirim sularım diyebiliyorsanız perlitteki başarıyı kumda da sağlayabilirsiniz diye düşünüyorum.

kırşehirliyiz 07-03-2013 08:28

ayhan bey öneriniz için teşekkür ederim. Denemekle en azından tecrübe kazanıp sonucu burada yeniden paylaşabilirim. saygılarımla

badembaba 24-03-2013 23:05

Sayın muallimayhan, sayfanızı bir çırpıda okudum. Çok güzel bir uğraş, üretken ve paylaşımcı olmanız ne kadar güzel. Allah kolaylıklar ve bol kazançlar versin. Ben arada bir İznik'e geliyorum, inşallah tanışır görüşürüz.

Mustafaİğircik 25-03-2013 22:25

Herkese selamlar; Emeklerinize hayran kaldım Ayhan Hocam, Allah'ım boşa çıkarmasın. Sayın Halil Balaban Abimize de her türlü tecrübesiyle bizlere destek olduğu için teşekkür ederim. tüm yorumları bir çırpıda okudum desem abartmam. Ben İzmir'de üniversite öğrenimime devam etmekteyim. öğrenci evimizin çatısını değerlendireyim istedim, fideler yetiştirmeye malzemeler toplamaya başladım. Gelişmeleri de paylaşıyorum. Ancak olay bir yere geldi öğrenci bütçemi zorlamaya başladı. tamamen hobi amaçlı başladığım işi ticariye değiştirmeyi düşünüyorum. Fidelerimde türlü türlü ve az sayıda hepsi. topan patlıcandan karpuza kadar 20 çeşit var sanırım. giderlerimi karşılayacak şekilde tarım faaliyetleri nelerdir diye araştırıyordum. Soğan yetiştirmeyi bana önerir misiniz? çatıya tahta karıklar kursam, naylonla kaplayıp içlerinde soğan yetiştirsem diye düşünmeden edemedim. siz büyüklerimin bana tavsiyesi ne olur? şimdiden herkese teşekkür ederim,saygılarımla...

Mustafaİğircik 25-03-2013 22:28

Çalışmalarımın linkini eklemeyi unutmuşum. iyi akşamlar

http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/30905.htm

İsmail Karagülle 09-04-2013 21:37

Marullar ekildi mi?
Ekildi ise ne durumda acaba?

adembaba1 10-04-2013 06:15

Bu sogan seralarinda kis ayinda isitma kullaniliyormu,yoksa bulundugunuz yorenin iklimi itibariyle sera tarafindan korunmasi sicaklik icin yetiyormu?aralik,ocak,subat aylarinda durum nasildir?

muallimayhan 23-04-2013 20:42

Soğanları seraya ekmek bu sene için hataydı. Soğan bildiğim kadarıyla eksi 8 dereceye kadar dayanabilen bir bitki. Açıkta yaptıklarımız çok daha randımanlıydı. Ancak bu sene kış boyunca eksi dereceyi görmedik sesem yeridir. Soğan üreteceklere tavsiyem. Ev ihtiyacı ve konu komşuya dağıtacak kadar **** sadece haftalık pazar parasını kazanmak bana yeter diyecek kişiler bu işe eğilsin. Ticari anlamda yeşil soğanı düşünenler pazarı bulmadan bu işe soyunmasın derim.

muallimayhan 27-04-2013 21:23

Özelden mesajlaşan değerli arkadaşlar : Hemen hemen hepinizinde sorularınız aynı. O nedenle cevaplarımda ortak olacağından dolayı bir seferde buradan cevaplamak istiyorum. Hoşgörmeniz dileğiyle ;
1. Perlit yerine POMZA taşı kullanaraktanda yeşil soğan, marul üretmek mümkündür. Hatta perlite göre çok daha ucuza getirebilirsiniz.
2. Reis kardeş bulunduğunuz yerde bu seneki kuru soğanların hasad edileceğini ve bunları ekeceğinizi yazmışsınız. Tecrübeyle sabittir ki yeni hasad edilmiş kuru soğanlardan yeşil soğan yapmanız maalesef pekte mümkün olmuyor. Soğanların belli bir müddet beklemesi lazım. Siz bu sene yeni hasad edilecek soğanları beklemek yerine pazarları gezin ve geçen seneden kalan hatta çürümüş soğanları toplamaya başlayın. Onlardan çok daha randuman alırsınız.
3 - 100 M2'ye ne kadar soğan ekebiliriz ? Bunun cevabı soğanın büyüklüğüne göre değişir. Ben ilk denememde soğanları sırt sırta ektim. Hiç boşluk bırakmadım. Bir çuval soğan 2 metre kare yere ancak sığdı. Ancak soğanlar büyüdüğünde yeterli güneş ışığını alamadığı için ince kaldılar. İkinci denememde bir boş bir dolu şeklinde diktim. İlkine göre daha iyi oldular. Kudret Beyin bir cümlesi vardır. 'Acemi aç gözlü olur' demişti. Şimdi O'na bir kez daha hak verdim. Siz bu hatalara düşmeyin. İki ayınız boşa gider. En makul dikim aralığı bir soğan dikeceksiniz yanında diktiğiniz soğanın büyüklüğünün 2 katı kadar yer boş bırakacaksınız sonra diğer soğanı dikeceksiniz. Bunu yaparsanız başarı kaçınılmaz oluyor.
4-Ben besinleri Doktor Tarım sahibi İlyaz Çigsar Beyden temin ettim ve ediyorum. Allah Razı olsun çok duyarlı ve yardımsever bir arkadaşımız. Önceki sayfalarda adres ve telefon bilgilerini verdim. Sizlerede yardımcı olacağına inanıyorum.
5-Soğan işine pazar bulmadan ve işçilik sorununu halletmeden girmeniz sizi yine hüsrana uğratacaktır.
6 - Adem bey madem yakınlardasınız buyrun gelin bir acı kahvemizi içer tanışırız. Marul işine girecekseniz ülkemizde hızla büyüyen ÇİĞ KÖFTE sektörünün ana malzemesi olan ICEBERG marulunu yetiştirmenizi tavsiye ederim. Tohumu neredeyse karaborsaya düştü. Ben 1 kilo alabildim. Şu an bende adetli şekilde Iceberg marul üretmek için kolları sıvadım.
7- Katı oratam haricinde ister durgun ister akan su olsun marul vs üretmek için elektirik , otomatik sistem , Kudret Beyin ürettiği sera bekçisi EC metre ve yüksek bilgi ve tecrübe gerektiğine inanıyorum. Bunlardan biri eksik olduğunda en ufak bir hatada bütün emekleriniz suya düşer . Sudaki sistem hata affetmez. Ticari ya da amatör yeşillik üretmek isteyenler bence herhangi bir katı ortam kültüründe bu işe kalkışmalıdırlar.
Forumdaşlarımın ilgilerine ayrıca teşekkür ederim. Saygılarımla Muallim Ayhan

muallimayhan 27-04-2013 21:44

Sevgideğer Adembaba : Ocak şubat mart dahil buralarda kış eksi 8 dereceye kadar düşmedi. Bu nedenle sera yapmaya gerek görmedik. Olduki sera yapacaksanızda soğan ve marul üretmek için sera ısısı yeterli olacaktır. Ayrıyeten domates gibi ısıtmaya gerek yok.

muallimayhan 27-04-2013 21:52

Sevgideğer öğrenci kardeşim Mustafa ; Soğan işi tam size göre bir uğraş olacaktır. 20 Ayrı sebze fidei deneyeceğinizi filan yazmışsınız. Bırakın hepsini hele hele kavun karpuzdan uzak durun. 2 tane karpuz yetiştireceğiniz alanda 200 bağ soğan yetiştirirsiniz. Bende gurbette üniversite okudum. Halden anlarım (: Taze yeşil soğan yaparsan 20-25 gün sonra hasad etmeye başlarsın. Öteyandan maliyetide az. Bulunduğun yerdeki semt pazarlarını gez. Geçen seneden kalan çürümüş ya da çürümeye yüz tutmuş soğanları topla. Bu sene ki soğanlardan uzak dur. Yeni çıkan kuru soğandan yeşil soğan üretemezsin. Diğer arkadaşlara tavsiye etmiyorum ama sana ısrarla tavsiye ederim.

reis82 27-04-2013 22:01

Ayhan hocam cevaplariniz için teşekkürler şu an burda soğan hasati başladi ben şimdi almamdaki maksat ucuz oluşu kilo 30 kuruş tarlada ama 5 ay sonra en az 2 kati yoksa şimdi ekmeyecem eksek bile yeşil soğan kilosu hal 1.5 satiyor varin alişini siz hesap edin 100 m2 ne kadar soğan gider dememdeki maksat ona göre stok kuru soğan alacam ondan sordumdu bu sezon denemeler yaptim bende halil abi gibi cepten yaziyorum yoksa fotoladim hep (bu ara halil abiye selamlar saygilar) pomzada denedim durgun suda denedim bu sene deneme yanilma yaptim ec 2.20 yaptim boyun büktüler bükülen yerden katlandi katlanan yerler geri düzelmedi burgun suda daha hizli uzadi ama ince oldu samirsak denedim 10 numara oldu ispanak oldu kivircik marul oldu .
yaz için deli biber ektim (maras biberi) bakla çok güzel 60 cm boyunda 15cm üzeri her işkin altinda 5 çiçek var 35 çiçek var şu an daha da uzuyor
fasulye,bezelye, domates rio cinsi sirik, kisa çeri,sirik çeri salatalik, patlican, yedi kardeş süs biberi bunlarda bu senenin denemeleri inşallah bunlardan sinifi geçenler seneye ticari olarak ekecem bir kisa çeriyi 6 farkli ortama ektim.
baklalarinda böyle olmasinin sebebi torfun içine solucan gübresi kullandim baklalar sinifi geçti Haktan hayirlisi.
herkeze saygilar

reis82 27-04-2013 22:09

bu ara ilyas hocamada selamlar

reis82 28-04-2013 10:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muallimayhan (Mesaj 1145666)
Sevgideğer Adembaba : Ocak şubat mart dahil buralarda kış eksi 8 dereceye kadar düşmedi. Bu nedenle sera yapmaya gerek görmedik. Olduki sera yapacaksanızda soğan ve marul üretmek için sera ısısı yeterli olacaktır. Ayrıyeten domates gibi ısıtmaya gerek yok.

89 uncu mesaj
Soğanları seraya ekmek bu
sene için hataydı. Soğan
bildiğim kadarıyla eksi 8
dereceye kadar dayanabilen
bir bitki.
Hocam ben anlayamadim sera yaptiniz mi yapmadiniz mi yoksa 2 ini bir mi yaptiniz
sağani seraya ekmek hataydi derken neyi kastettiniz
Bende kişin 8 lik inşaat demirinden basit masrafsiz tünel sera düşünüyorum buralara hiç kar yağmaz kişin zemheri dediğimiz 40 gün soğuk geçer ondan korumak için birde yumuşak havada 3 haftada yetişen soğan kişin 1.5 ay gibi zamana sarkiyor ondan sera düşünüyorum
buralarda işcilik ucuz birde suriye liler geldi tam düştü işcilik yövmiye 10 lira ben 400 m2 bahceli kuyu suyu olan müstakil evde 170 liraya oturuyorum demek istediğim burda yaşam işcilik ucuz.
Işçilikten yana sorunum yok
pazara gelince Gaziantep 2 milyonlu bir şehir bana 100 km 8 sene ordaydim büyük bir pazar kahramanmaraş daha yakin
Allah vermek istedimi bir şeyleri bir şeylere vesile eder verir ,vermedikten sonra ne yaparsan yap boş O nun dediği oluyor
Benim Gaziantep te hali mağazam vardi yangin çikti yandi 45bin zararim oldu şimdi fabrikada işcilik yapiyorum diyeceğim herşey kader kismet
Saygilar

muallimayhan 28-04-2013 15:56

Sevgideğer Reis ; İznik merkezde açıkta yaptık. Beşevler köyünde ise 2 ayrı serada yaptık. Yukarıda resimleri var. sadece soğan ve marul için sera yapmaya gerek yok. Benim sediğim basit ısıtmasız seralar. Sıcaklarda ayda bir hasad elde edilirken ne yaparsanız yapın soğuklarda soğan hasadı yaklaşık 2 ayı buluyor. Sizin oralarda da çiğ köfte dükkanları çoğalmış olmalı. Ticari anlamda para kazanmak istiyorsan ICEBERG maruluna yönelmeni tavsiye ederim. Başarılar.

reis82 28-04-2013 21:17

teşekkürler hocam

kiziltan 29-04-2013 12:34

Merhaba ben yeni uye Engin KIZILTAN, sizin bu projeyo okadar begendim ki uye oldum. Iran da oturuyorum, burada sofraya taze yesilligi ( nane, sogan, roka,...) yikayip koyar ham yerler salataya da katarlar, dolayisiyla cok alicisi var. Sansima taze sogani temizlemeden kokuyle satiyorlar, siz bu is vakit aldigi ve pahali oldugunu yazmisdiniz. Bu arada uzakdogu sitelerinde akilli saksida kavun ve karpuz uretenleri gordum 60 gunde bir 2 adet turfanda kavun iyi para der burada bunu denemek icin akilli saksi yapiyorum. ekeip hergun fotograflayacagim, bir aya kadar hepsini siteye yuklerim. besin icin Sn. CIGSAR ile gorusdum oradan alacagim. Ekili 1 m2 perlit alanindan 20-25 gunde kac kilo taze yesil sogan alabildiniz? Bu fizibilitem icin onemli. Burada bir dezavantaj var, hava cok sicak isitma degil sogutma sorun, bunun icin tavukcularin kullandigi evaporatif sogutucu yapacagim, yappip calistirinca cizim ve fotograflarini yuklerim. Calismalarinizda basarilarin devamini dilerim, saygilarimla

muallimayhan 29-04-2013 20:29

Merhaba sevgideğer Kızıltan: Anladığım kadarıyla bulunduğunuz yer çok müsait. Sıcaklık sorununu da halledebilirseniz ne ala... Sorunuza gelince 1 metrekareye yemeklik soğanlardan bizim buralarda mıgır diyorlar yaklaşık 600 tane dikebilirsiniz. Her bir soğan 3 ila 5 tane arasında yeşil soğan verir. Ortalama 4 taneden hesaplarsak 600 adet yeşil soğan dikerseniz 2500 tane kadar soğan alırsınız. 6 tanesini bir bağ yaparsınız. 1 metrekareden 400 bağ soğan alırsınız. Ancak bunları temizlemeden perlitten çıktığı gibi satabileceğinizi yazmışsınız. Buralarda öyle bir şey olsa çok değil 2 ayda ben parayı koyacak yer bulamazdım. Şansınız açık olsun

hilalim1 30-04-2013 15:41

Selamun aleykumsayin abilerim ben fatih yaptiginiz is cok guzel foto paylasimlariniz olsun ogretme amaciniz gercekten muthis hepinize tek tek tesekkur ederim bilgileriniz icin insan okudukca yeni bisiler ogrendikce gercekten hevesleniyor allaha emanet olun iyi calismalar

muallimayhan 01-05-2013 11:00

Ve Aleykümselam Fatih Kardeşim. Topraksız tarımın'T' sinden haberimiz yokken bu güzel forumun güzel insanları sayesinde öğrendiğimiz bilgilerle bizde birşeyler yapmaya çalıştık. Çalışıyoruz. Örnek aldığımız forumdaşlar gibi bizde tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Faydalı olmak da faydalanmakta güzel şeyler. Saygılarımla

kiziltan 01-05-2013 22:29

Merhaba
Burada sicak buyuk sorun. Benim 30 donum yerim olan sehirde yazin sicaklik 50 dereceyi geciyor! Yaz 3 ay is yapmamak iyi. Kis ise uygun. Denemelerin fotograf ve sonuclarini yukledigimde gorusuruz. Saygilarimla. Engin KIZILTAN

hilalim1 02-05-2013 14:46

Selamunaleykum Gercekten ole ayhan abicim gercekten ilgim hevese donustu suanda vatani gorevimi yapmaktayim allah izin verirse agustos basinda gemkikteyim gelir gelmez calismalara bsslamak sizinde dedginiz gibi paylasimlardan vee sizden yardim almak istiyorum mumkunse eger olumlu sonuc alip kendime guvenirsem bunu ticari bi amacla yapmayi planliyorum ****** sizin yardiminizla

yalandünya59 03-05-2013 11:43

Sevgili Muallimayhan,

99 nolu mesajda 1 m2'ye 600 adet mıgır ekilir yazmışsınız, bu ifade doğrumudur yoksa yanlışmı yazdınız 1 m2'ye gerçekten 600 adet soğan sığarmı?
Sakın yanlış anlamayın, 1 m2 çok küçük bir alan 600 adet soğan sığmaz gibime geliyor, eğer doğruysa ben 100 m2 soğan yapsam köşe olurum demektir.

yani düz mantık

1 m2'den 400 bağ soğan ise

100 m2'den 40.000 bağ yapar x 0,30 krş= 12.000 tl yaparki bu toptan fiyatı perakendesi 0,75 -1 tl civarında şuan. Yanlışmıyım...

Cevabınızı bekliyeceğim, boş yerim var 100 m2 kadar taze soğan ile değerlendirebiliriz...

Saygılar...

muallimayhan 03-05-2013 20:57

Sevgideğer arkadaşlar ;
Ortalama 40 kg gelen bir soğan çuvalını perlitin üzerine boşalttık ve hiç aralıksız sırt sırta ektik. Yemeklik soğanlardan 800 tane kadar soğan çıktı. Ve bir perlit çuvalını boydan boya keserek serdiğimiz perlitin içini ancak doldurabildi. En fazla 1,2 metrekare.
Diğer yandan buralarda mıgır diye adlandırılan bir soğan çeşidi keşfettik. Mıgır aslında kıska olamayacak kadar büyümüş , soğan olamayacak kadar da büyüyememiş kavurmalık diyede tabir edilen ve pazarı olmayan küçük soğancıklar. Bir torbada yaklaşık 1350 tane kadar oluyor. Bu soğanlarla bahsettiğim rakamlar doğrudur. Soğanların resimleri yukarılarda var. İlk mesajlara bakarsanız göreceksiniz. Ancak bu şekilde dikim yapmamız doğrumuydu. Hayır diyebiliriz.Daha öncede demişimdir. Kudret Tezel bey abimiz in bir sözü var. 'Acemi aç gözlü olur' demişti. Bizim yaptığımızda açgözlülükten başka bir şey değildi. Bendeki mantık ' Nasıl olsa perlit içinde , besinini tam ayarladıktan sonra sık olmasında bir zarar yok' şeklindeydi. Oysa her ne kadar perlit içinde ve besinide ona göre ayarlıda olsa büyümek için güneş ışığına ihtiyaç duyuyorlar. çok sık oldu. Dolayısıyla soğanlarda ince kaldılar. İkinci denememde soğanları bir biri ardına sırt sırta değilde bir boş bir dolu şeklinde ektim ve soğanlar abartısız neredeyse pırasa kadar geliştiler.
Umut ederimki bu yazılanlar dan faydalanırsınızda hiç olmazsa emeklerimiz boşa gitmemiş olur.

şafak 04-05-2013 08:46

ortalama çapı 4 cm dersek soğanın sırada 25 adet 25 sıra 625 adet soğan ortalama 4 yeşil soğandan 2500 adet 400 kusur bağ şu sıskayı buralarda aramaya baslayalım:D

aga06tr 04-05-2013 21:32

tohumdan deneyen var mı hiç perlitte ben denedim ama çok cılız çim gibi kaldılar daha da büyümediler

muallimayhan 11-05-2013 23:06

Beypazarı yeşil soğan tohumu ile ilk denememizi gelecek hafta sonu yapacağız.

Mustafaİğircik 13-05-2013 15:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muallimayhan (Mesaj 1145670)
Sevgideğer öğrenci kardeşim Mustafa ; Soğan işi tam size göre bir uğraş olacaktır. 20 Ayrı sebze fidei deneyeceğinizi filan yazmışsınız. Bırakın hepsini hele hele kavun karpuzdan uzak durun. 2 tane karpuz yetiştireceğiniz alanda 200 bağ soğan yetiştirirsiniz. Bende gurbette üniversite okudum. Halden anlarım (: Taze yeşil soğan yaparsan 20-25 gün sonra hasad etmeye başlarsın. Öteyandan maliyetide az. Bulunduğun yerdeki semt pazarlarını gez. Geçen seneden kalan çürümüş ya da çürümeye yüz tutmuş soğanları topla. Bu sene ki soğanlardan uzak dur. Yeni çıkan kuru soğandan yeşil soğan üretemezsin. Diğer arkadaşlara tavsiye etmiyorum ama sana ısrarla tavsiye ederim.

Teşekkür ederim Hocam. Keşke eski evdeki kadar geniş alanım olsaydı da tavsiyelerinize uyup kendi emeklerimle birşeyler elde edebilseydim :( malumunuz ev değişti hayaller de değişti :( başka bahara inşallah artık :) saygılarımla..

gazeteci28 19-05-2013 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aga06tr (Mesaj 1149189)
tohumdan deneyen var mı hiç perlitte ben denedim ama çok cılız çim gibi kaldılar daha da büyümediler

bende aynı durumu yaşamıştım.

kayserilim 11-10-2013 21:18

perlitle taze sogan
 
3 Eklenti(ler)
perlitle soğan yetiştirme çalışmalarımda benden hiç bir bilgiyi esirgemeyen ayhan ve ilyas abilerime ne kadar teşekkür etsem az gelir.topraksız tarım soğan yetiştiriçiliğinde yeni başlayan birisi olarak,benim için çok büyük ama işin piri olan sizler için çok küçük bir bilğiden dolayı, sizlerin değerli vakitlerinizi aldığım ve sık sık rahatsız ettiğim için özür diliyorum.beni her konuda bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum.2.5 dönümlük limon bahçemde agaç yaşları henüz küçük olduğu ve agaçlar arasındaki mesafenin yeterli oluşu,güneşten faydalanma süresinin yeterli oluşundan dolayı bu agaçlar arasındaki yaklaşık 600 m2 lik alanda perlitle sogan yetiştirme ön çalışmamda önçelikle ayhan abinin bana aktarmış olduğu bilğiler doğrultusunda ilk denemeye 225 kilo mığır ve ilyas abinin emegi besinlerle yaklaşık 25 m2 lik tahta havuzlarda tesviye edilmiş toprak zemin üzerine naylonlar sererek ve perlitleri naylon üzerinde 10 cm lik derinlikte yarın kısmetse soganlarımızı perlitle buluşturacağız.resimleri ekliyorum.degerli tecrübelerinizden ve bilğileriniz ışığında riski azaltmak istiyorum.çalışmalarımın fotolarını aşama aşama yüklecegim...

kayserilim 11-10-2013 21:36

yeni foto
 
3 Eklenti(ler)
şimdilik yükleye bildiğim fotolar bunlar.yarınki çalışmaları da yükleyeceğim.

muallimayhan 11-10-2013 21:47

Başarılar
 
Sevdideğer Hemşehrim. Hayırlı uğurlu olsun . İnşallah güzel şeylerin başlangıcı olur. Yukarıdaki sözlerin içinde teşekkür ederim. Perlitleri dökmediysen havuzlar birbirine çok yakın olmuş. Aralarını en az yarım metre hatta bir metre açmanı tavsiye ederim. Çünkü hem soğanları dikerken hem de hasad ederken bu şekliyle çok zorlanacaksın.
Aralıklı olursa havuzlara iki taraftan da eğilerek işlem yapabilme şansın olacak. Bundan sonra yapacaklarını sıralayacak olursak ;
1 - imkan varsa su sızdırmayacak naylonu havuzların içine ser. dış kısımlarını tahtaların dışına zımbala ya da çivi ile çak. Böylelikle tahtalardaki kıymıklar filanda eline batmayacak ve güzel bir ortam olacaktır.
2- perlitleri en az 10 cm ( imkan varsa ne kadar yüksek yapabilirsen o kadar başarılı olur.) içine boşalt. Suyla doldur. bir iki saat perlit su havuzunda yüzsün suyu iyicene emsin. Bu işlemler sırasında besin eriyiklerini kullanmıyoruz. sadece su.
3- Perlit tanesini eline alıpta sıktığın zaman içinden parmaklarına su çıkıyorsa perlit doymuş demektir. Artık soğanlarını dikebilirsin.
4- Soğan dikimlerini ben ilk seferde sırt sırta değecek şekilde yaptım. Sevgideğer Kudret Tezel abimizin bir lafı var.'Acemi aç gözlü olur' sen bu hataya düşme nasıl olsa geniş bir mekanın var. Soğanlar arasında en azında araya bir soğan daha girecek kadar boşluk bırak.
5- Bu işlemler bittikten bir gün sonra Sevgideğer İlyas Abimizin gönderdiği eriyikleri tarife göre hazırladıktan sonra EC 1,8 olacak şekilde üstten ister damlama ister yağmurlama ister elle güzelce bir sula.
Buralara kadar geldikten sonra devam edeceğiz. Hayırlı olması dileği ile ...

leventali 12-10-2013 00:16

Sayın Kayserilim rast gele. Hayırlı hasatların olur inşallah. Baktım Mersin'de yapıyorsun bu işi. Bende Tarsus'ta yım. Bu arada 26 Ekim 2013 Cumartesi günü Mersin'de Tanışma Toplantısı düzenliyoruz. Sizi de aramızda görmek isteriz. http://www.agaclar.net/forum/agaclar...leri/32882.htm buradan ulaşabilirsin toplantı bilgilerine.

Saygın MuallimAyhan arkadaşım sana da merhabalar. Soğan fabrikanı başından sonuna kadar zevkle, ilgiyle izledim. Hatta bende plastik sebze kasasının içerisine perlit dökerek çarşıdan aldığım kıska soğan ektim. Ancak 20 günde o da yüzde ellisi belki 5-6 santim boy verdi, bir ikisi 10-15 santim. Günde bir kez suladım. Soğan için değil ama domates için getirttiğim besin eriyiğinden 1.4 EC verdim. Domates eriyiğinin uygun olup olmadığını bilmiyorum sormadım da, sadece denemek istedim. Sanırsam kıskalarda da bir sorun var. Benimkisi ticari değil ama yine de gözünün içine bakıyorsun :)

Soğanla ilgili bayağı bir tecrübeniz oldu. Forum içerisinde bilgileri kıvrıla kıvrıla arıyorsunuz. Bir başlık altında bu tecrübelerinizi adım adım, madde madde anlatırsanız bizim gibi amatörlere bayağı bir iyilik etmiş olursunuz.

Saygı ve Sevgilerimle...

kayserilim 12-10-2013 21:03

taze soğan
 
5 Eklenti(ler)
Besmelemizi çekerek soğanlarımızı perlitle buluşturduk.inşallah hayırlısı olur.hatalarımız ve eksiklerimiz hakkında ayhan abimden degerli yorumlarını bekliyorum. soğanların ekimini tek tek yaptığımız için karanlığa kaldık. tüm çalışmanın fotosunu o yüzden çekemedim.çalışmadaki başlangıç fotolarını yükledim.

muallimayhan 12-10-2013 23:11

:p Şimdi anladınız mı çiftçimizin halini , Bizler hazır perlite soğanları dikerken yoruluyoruz da cefakar çiftçi kardeşlerimiz çamur deryası tarlalarda toprakla mücadele ederek dikiyorlar ... Hele hasada gelelim bakın o zaman yeşil soğan ne kadar değerlenecek... Ben akvaryumda ilk yeşil soğanı demetini yaklaşık 250 liraya maletmiştim..:o

muallimayhan 12-10-2013 23:25

Sevgideğer Kardeşim ; Topraksız tarımın ilk ve son , en önemli , olmazsa olmazı EC Metredir. EC METRESİZ yola çıkmak üzülerek söylüyorum baştan başarısızlığı kabul etmektir. Her bitkinin yapısına göre bir besin ihtiyacı olduğu gibi birde bu besinleri alma kapasitesi vardır. Soğan 1,8 ec değerinde ve 6,5 ph seviyesinde vermiş olduğunuz 16 besini de alabilmektedir. PH seviyesi 6,5 değil de 7,5 8 olur ise bazı elementler diğerlerine baskın çıkacak ve alımını engelleyecektir. EC değerini ise ben kolay anlatım olarak hem öğrendiğim hem de tecrübe ettiğim bilgilere dayanarak şuna benzetiyorum. Pirzolayı bilmeyen yoktur. Yemeklerin hasıdır. Ancak 3 yaşında dişleri çıkmamış bir çocuğun sofrasına koyarsanız ve başka bir besin vermezseniz çocuk hayatta kalmak için onu yemeye çalışacak ama dişleri olmadığı için yiyemeyecektir. Damaklarıyla sürekli ısıracak kendi tükrüğü ile birleştirecek ve bu süreç sürekli devam edecektir. Sonuçta o çocuk ölmeyecek ama büyüyemeyecekte..
Bir sürü masraf yapıyorsunuz. Bu sitede çok saygıdeğer bir beyefendi Türkiye'de eşi bulunmaz bir EC METRE üretti. Ben 4 yıldır kullanıyorum sıfır hata. Ondan rica ediniz. Sevgideğer Kudret Tezel beyefendi ülkemizin Topraksız Tarım mimarlarından önde gelenidir. Saygılarımla

leventali 13-10-2013 00:07

Sayın MuallimAyhan Bey,
EC 1.8 diyorsunuz. Peki tüm evresinde mi bu EC'den başlayıp ve bitireceğiz? Yani ekimden hasata kadar mı hep EC 1.8 olacak?

Kudret Tezel 13-10-2013 19:35

Teşekkür ederim sayın muallimayhan, her ölçü aletinin artıları, eksileri vardır.Ama en önemlisi aleti kullanmakta gösterilecek itinadır. Dört senedir özenle kullandığınız için ayrıca teşekkür ederim. Hangi alet olursa olsun temiz kullanılması, mümkün oldukça temizliğinin ve gereken bakımının yapılması ölçülen değerin doğruluğunu sağlar. Elektrotları kirlenmiş, ölçü tüpü yosun bağlamış bir aletle ölçülen değerin doğru olduğunu düşünmek sadece kendimizi kandırmak olur. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin.

kiziltan 13-10-2013 19:54

Merhaba, forumda canlanma gorunce cok sevindim. Youtube`da dolasirken bircok video gordum. Yesil sogani hasatta topraktan veya perlitten tam olarak cikartmiyorlar, alttaki koklu kismi 1-1,5 cm kadar keserek yerinde birakiyorlar kisa surede tekrar buyuyor. Yurtdisinda bu sekilde taze sogan cok gordum, alt taraftaki yumru tam olmuyor. Bu sekilde satilmasi mumkun mudur? SAtilip satiilmayacagini denemek icin ufak bir parti denereseniz faydali olabilir. Isteyen olursa youtube videolarinidan birkacini verebilirim.
Saygilarimla


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025