11-10-2012, 18:52 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
Taze Yeşil Soğan Üretimhanesi
Yaklaşık bir ay önce başladığımız yeşil soğan üretimi için ilk hasadı aldık bile. Şu an ikinci hasadın olmasını bekliyoruz. Akabinde önce 3 katlı raf sistemlerini sonrasında da tünel seraları yaparak az yerde çok ürün hedefliyoruz. |
11-10-2012, 19:05 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
İlk hasattan geriye kalanlar |
11-10-2012, 19:12 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
sera öncesi |
11-10-2012, 20:48 | #4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-09-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 75
|
Ayhan abi bol hastlar. Havuzlar perlitmi dolu. Iclerini nekadar besin cozeltisi dolduruyorsun biraz detay anlatirmisin. |
12-10-2012, 16:10 | #5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-01-2012
Şehir: ordu
Mesajlar: 28
|
Kolay gelsin ayhanbey. Diktiginiz sogan cinsi nedir? Her bas sogandan bir adet iskinmi cikiyo? Buyuklukleri nedir sogan baslarinin? |
12-10-2012, 21:49 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
Teşekkürler My 1981. Bahçeye 25 cm derinliğinde çukurlar kazdık. Altlarına naylonlar serdik. Açık sistem sulama yapıyoruz . Naylonlara yer yer bıcak darbeleri vurduk biriknti yapmaması için. Havuzlar 10 cm derinliğinde perlit ile dolu. 20 çuval perlit kullandık. Besinleri bu işe gönül vermiş Antalya'da yaşayan ziraat mühendisi İlyas Cigsar adlı çok değerli bir arkadaşımdan temin ediyoruz. Zaten başarımızdaki en büyük sır da sanırım O'nun hazırladığı besinlerden kaynaklanıyor. Suyumuzun EC değeri malesef çok yüksek. 0,9 çıktı. Hal böyle oluncada 300 litrelik tanka sadece yarım litre a+b besini verince EC 1,8'e çıkıyor. |
12-10-2012, 21:54 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
***. sayın thinkup; ilk deneme yaptığımız için yaklaşık 10 çeşit soğan türü var. Ancak hangisinden randuman aldınız diye soracak olursanız ' Yalova 12 ' cinsinin 'mıgır' diye anılanı yüzümüzü güldürdü. Mıgır , soğan olamayacak kadar küçük , kıska olamayacak kadar da büyük soğanlara verilen ad. şu an buralarda kg fiyatı 0,50 ile 0,65 kuruş aralığında seyrediyor. |
12-10-2012, 21:59 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
Soğan perlit ile buluştuktan 3 hafta sonra 35 ila 40 cm uzunluğa ulaşıyor. yani ekim ile hasad aralığı 21 gün. sera ortamında çok rahat şekilde ayda bir sefer hasad yapabileceğimizi hesaplıyoruz. Yarın hafta sonu sera demirlerini ve 2 katlı raf sistemini kuracağız İnşallah. iş bittiğinde yeni fotoları paylaşırız. |
12-10-2012, 22:48 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
sayın thinkup ; mıgır soğanların her birinden en az 2 en çok 4 adet soğan yetişiyor. Ben denemek için 2 çuvalda normal yemeklik soğan ektim. onlardan ise neredeyse her bir tanesi bir bağ yapacak şekilde yaklaşık 7 ila 11 tane arasında soğan veriyor. Mıgırlardan kg'a 55 ila 60 tane düşüyor , normallerden 9 ila 12 tane düşüyor , varın hesabını siz yapın... |
12-10-2012, 23:00 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
sayın muallimayhan sulamayı hortumlamı yapıyorsunuz yağni şöyle besin takınızda pompa var ,pompaya hortum takıp normal bahçe sular gibi soğanlarınızı suluyorsunuz,,,öylemi!!! birde ANTALY dan gübre temin ettiğniz firmanın adres bilgileri veya ismi nedir teşekkür ederim Düzenleyen idris şenol : 12-10-2012 saat 23:05 Neden: düzeltme |
13-10-2012, 10:12 | #12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-09-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 75
|
Ayhan abi sana zahmet su ektigin soganlarin elinde bir resmini yuklermisin gorsel olarak fikir vermesi icin. Birde perlitin litre fiyati nedir yazarmisin. |
13-10-2012, 11:35 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 553
|
Sayın Muallimayhan, Samimi ve gerçekten kalpten, tebrik ederim. Konuyu ilk açtığınızda, sormak istediğim sorular vardı. Ancak; yağmur sonrasında zarar gören bitkilerle uğraşmaktan, mesaj yazamadım. Bu gün, işi bilen arkadaşların, hemen hemen aynı soruları sorduğunu ve sizin de cevaplarınızı gördüm. Ben ayrıca yaptığınız kültürel çalışma varsa (bakım, besleme, mücadele v.s. Gibi) onlara da değinmenizi rica ediyorum. Çünkü özellikle bakım konusunu biraz az konuştuğumuzu düşünüyorum. Örneğin domates yetiştiren birisi alt yaprak budaması ve koltuk almaktan bahsederken: Bana göre, alt yaprakların ne zaman, nasıl alındığını da söylemeli. Biliyorum domates çok işlenmiş bir konu. Ancak yeni başlayan hemen herkesin ilk denediği bitki olduğu için onu örnek verdim. Neyse fazla uzatmayayım. Sevgi ve saygılarımı sunarım. Hoşça kalın, dostça kalın. HALİL BALABAN |
13-10-2012, 12:55 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
sayın my1981 nasılsınız, görüşmeyeli sizi baya formda gördüm) perlit:http://www.agromart.com.tr/baltik.asp,bu firmadan aldım aynı zamanda cocopit var çok uygun fiyata sayın halilbalaban:;sorunuza ben biraz cevap vereyim dometes alt yaprak alımını uygun zamanda yapmalasınız erken yaprak alımı dometeste fotosentezi geciktirir **** kaliteli dometes elde edemezsiniz dometesler yeşil oluşumu tamamlamış kızarma amaçlı hava alım amaçlı gibi seveplerle yapılıyor ,burdan şu zamanda yapılır desem sizi yanlış yönlendiririz bu gibi işler biraz bilgi daha önemlisi tecrübe işi fakat erken alt yaprak alımı yapmak yerine biraz geciktirip tecrübe edin birde dometeslerde budama konusu da çok önemli ,çatalanmayı önlek amaçlı ,yan koltukları vakit geçirmeden almalı zamnında yapılmayan koltuk alma ,,,ürünün%50 **** tamamını kaybetmeye sevep olur |
13-10-2012, 13:49 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
|
koltuk , ana gövde ile yaprak arasında çıkan sürgündür.çok büyütmeden koparılmalıdır.koparılmazsa bir ana gövde ve bir sürü yan gövde olur.örnek : domates ağacı. domates bitkisi genellikle 3 yaprak 1 çiçek(salkım) şeklinde gelişir.salkımınzdaki domatesler gelişimini tamamladığında ya da salkım çoktan hasat edilmişse , salkıma kadar olan yapraklar alınabilir. |
13-10-2012, 15:34 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 553
|
Sayın İdris şenol, Sayın Nicea, Bu bilgilere ihtiyacı olan her kes adına ÇOK ÇOK TEŞEKKÜRLER. Arka arkaya, birbirini tamamlıyan bomba gibi bilgiler. Yaprak ve koltuk budaması önemli bir konu. Ben bilmediğim için domateslerim iki gövdeli oldular. Öğrendiğim zaman da geç kalmıştım. Aynı şey her kesin başına gelicekti. Konuyu onun için açmıştım. Ancak sadece domates değil. İşi bilen ustalar, işledikleri tüm konularda, mevzubahis olan bitkiye, ihtiyaç olan kültürel çalışmaları da anlatmalı. Ben geç öğrenmiş olsam da, bildiklerimi anlatmayı aklımdan geçirdim. Ancak bildiğim, fındık kabuğunu doldurmaz bilgiyle, belki de yanlış yapacak ve bazı arkadaşlara istemeden zarar verecektim. Kendi kendime, haddini aşma dedim. Ve meseleyi ilk başlayan konuda gündeme getirmeyi uygun buldum. Bilgi paylaşımlarınız için sizlere, domates konusunda ki bigilendirmeleri için Sayın Envor'a ve bundan sonra kültürel çalışmalar hakkında paylaşımda bulucak olanlara teşekkür ederim. Sevgi ve saygılarımı sunarım. Hoşça kalın, dostça kalın. HALİL BALABAN |
13-10-2012, 22:16 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
Sayın İdris Şenol : Aynen dediğiniz gibi sulamayı hortuma bağladığım fıskiye ile yapıyorum. 300 litrellik bir tankımız var. kuyudan suyu oraya çekiyoruz. İlyas beyin sihirli besinlerinden yarımşar litre a+b ekliyoruz ve sadece akşamdan akşama günde bir kere suluyoruz. Son iki haftadır İznik bizim soğanları tüketiyor. Bugün bu kadar soğanı nasıl pazarlayacağız diye düşünürken telefonların ardı arkası kesilmedi. Salı akşamı 500 bağ siparişimiz var. Besinleri tedarik ettiğimiz yer bir kurum değil. İlyas Cigsar adlı çook ama çok duyarlı bir topraksız tarım gönüllüsü beyefendisi. Adını google amcaya yazarsanız hemen karşınıza çıkacaktır. Ben kendisiyle bir görüşeyim. Telefon numarasını vermemde bir sakınca yoksa buradan sizlerle paylaşırım |
13-10-2012, 22:23 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
Sevgideğer Todor ; Seninle karşılıklı bir kahve içme imkanımız olamadı ama ***. ileriki günlerde telafi edeceğimizi umuyorum. Sorunuza gelince soğanları keserek hasad etmiyoruz. Aslında dediğiniz gibi olsa müthiş olur. Aynen maydonoz gibi ama beyaz kısmı olmdan yeşil soğanı kime satacaksın. öte taraftan başından kesilmiş yeşil soğanın raf ömür en fazla 3-4 saattir. Sevgideğer Kudret Tezel abimizin bir sözü vardı. 'Acemi aç gözlü olur' der Kudret bey abimiz. oluşturduğumuz havuzlara 600 kg soğan ektim. son 2 haftada 250 bağ kadar soğan derledik. Ya Hızır uğradı **** biz aç gözlülük yaptık. Tarlada hiçbir şey eksilmedi. Salı günü okul sonrası 500 bağ soğan siparişim var. Onların çalışmalarını ara ara fotolayacağım. Emin olun 500 bağ soğanıda derledikten sonra tarladan eksilen bir şey olmayacak. Nasıl derseniz onuda başka bir konuda anlatayım. Sevgilerimle |
13-10-2012, 22:32 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
Sevgideğer muy1981 kardeşim. yarın ilk işim söktüğüm soğanlardan birkaç tanesi ile hatıra fotoğrafı çektirmek olacak. Beni meşhur edeceksin anladım. Öte yandan pertitin maliyeti konusunda ise Yalova'dan Vatan Plastik bayisi Vahap arkdaşımız temin ediyor. Çuvalı 18 tl . bir çuval yaklaşık olarak 200 desilitre geliyor. Oyunu kuralına göre oynamak lazım kazanmak için. Perlitin özelliklerini ve kullanım şeklini bilmek çok önemli. Malesef forumdaki çoğu arkadaş bu işi teoride çok iyi bilenler(!) tarafından yanlış yönlendirilyorlar. Nasreddin hoca'nın dediği gibi bana damdan düşeni getirin hesabı.. yaptığım bütün deneyimleri sizlerle paylaşmak hele hele seninle paylaşmaktan memnun kalırım. Sen ki geçen sene bazılarına göre başarısız bir tecrübe yaşadın. Aslında öylesine büyük bilgiler öğrettinki bizlere .. Tabi anlayana.. Sevgiyle kal. Düzenleyen muallimayhan : 14-10-2012 saat 12:59 |
13-10-2012, 22:43 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
Balkondaki domatesler
Bu arada ilk bahardan itibaren yıl boyunca bütün ihtiyaçlarımı karşılayan domateslerin son turfandalarını alarak domates sezonunu balkonda kapattık. Bizlere bu zevkin tattırıulmasında mihenk taşı görevini üstlenen İlyas Cigsar beyefendiye sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. |
13-10-2012, 22:50 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
Sayın Balaban: Çok değerli arkadaşlar sorularınıza açıklıkla cevap vermişler. Soağn işinde herhangi kültürel bir işleme gerek yok. Sadece dikiyorsunuz ve 3 hafta sonra hasad ediyorsunuz. Yerine yenisini dikiyorsunuz ve bu süreç sürekli böyle deavm ediyor. Bu işin sırlarına gelince: Sulamada kullancağınız suyun EC ve Ph Değerlerini önceden bileceksiniz. Besinlerinizi bitkinin alacağı düzeyde hazırlaycaksınız. Mesela soğan 1,4 ile 1,8 aralığında ve 6 ila 6,7 ph aralığında düzenli beslenebilir. Siz bitkiye bu ec ve ph dengesini sağlarsanız. hiç bir mücadel vs ile uğraşmadan sadece eker ve hasad edersiniz. Saygılarımla |
13-10-2012, 23:07 | #22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-01-2012
Şehir: ordu
Mesajlar: 28
|
Ayhan bey cevabiniz icin sagolun.Hocam aciklamanizi tam anlayamadim ben 2008 yilinda toprakta yesil sogan yaptigimda kiskadan buyuk orduda arpacik denilen soganla yapmistim. Sanirim sizin dediginizde o cins. 1 kgraminda 60 70 bas sogan olurdu ama genelde tek iskin yani tek sap ve bi kac yaprak verirdi. Bizim pazarimizda baglar kokuyle beraber yapilir zahmetlidir. Soganin curumus olan basini ayiklamak gerekir. O sekilde 1 kg bas sogandan 3 bag cikardi. Sizin dediginiz sogan cinsinde 1 bas sogandan 2 4 arasinda iskin yani sap cikiyosa cok karli olur sanirim. Sizin baglarinizin bir resmini koysaniz? Kolay gelsin |
14-10-2012, 22:36 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
Her bir soğandan yaklaşık 8 ila 10 yapraklı 3 **** 4 'Işkın' alıyoruz.Bir kg soğandan ortalama olarak 200 ile 250 adet arası yeşil soğan alıyoruz. |
14-10-2012, 22:40 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
İlyas Cigsar kardeşimizden temin ettiğimiz 50 şer litrelik iki adet stok çözeltimizden 300 litrelik tankımıza yarımşar litre a+b eklediğimizde EC 1,8 , PH ise 6,7 oluyor. Neden sadece yarımşar litre derseniz suyumuz kuyu suyu ve EC değeri 0,9 çıktı. Suyumuz biraz daha kaliteli olsaydı çok daha güzel olacaktı... |
14-10-2012, 22:46 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
300 litrelik besin tankımıza 12 volt akü ile çalışan dalgıç motor attık. Onunla hortuma taktığımız yağmurlama sistemi ile her akşam suluyoruz. |
14-10-2012, 23:11 | #26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-01-2012
Şehir: ordu
Mesajlar: 28
|
Hocam simdi gordum sizin anlattiklarinizi.Ben yaptigimda bu sogan cinsinden haberim olsaydi hala yesil sogan uretimine devam ediyo olurdum.Cok karli olur bu sekilde.Allah sana bol kazanclar versin.Artik japonyadan donus yaptigimda yaparim |
14-10-2012, 23:20 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
Pazar sıkıntımız yok. Tarladan satışlara başladık |
14-10-2012, 23:23 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: BURSA/İZNİK
Mesajlar: 163
|
Bu yakışıklının adı Mesut Eryılmaz . İznik'te kol kola vererek 'Eski köye yeni adetler' getirmeyi planlıyoruz. Haydi rastgele bakalım. |
15-10-2012, 09:08 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 105
|
maaşallah Sn. Ayhan. benim merak ettiğim yeşil soğanların demetlenmesi kısmı. soğanları kökledikten sonra hangi işlemleri, hangi malzemeleri kullanıyorsunuz? |
15-10-2012, 10:08 | #30 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-09-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 75
|
Sn. dispaer lafi agzimdan aldiniz. Beninde kafama takilan bu soganlar nasil satilir degilde kac kisiyle ne kadar surede kac demet yapilir. Biz iki kisi 3-4 satte ancak 50 demet hazirlayabiliyorduk. |
|
|