agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni933Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-02-2016, 13:01   #2221
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-01-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yasemin3535 Mesajı Göster
Merhaba ben de sınıfımda topraksız tarıma başlayacağım başlangıç için bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler
Forum'da araştırıp Okursanız ihtiyacınız olan tüm Bilgileri bulursunuz.

FikretBulut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2016, 21:04   #2222
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-02-2016
kardes kolay gelsin ph metre fiyatları ortalaması o civarda sanayimalzemeleri.com hepsiburada ve gittigidiyor.com da bulabilirsin

mhmtdgdln03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2016, 17:27   #2223
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-02-2016
Lütfen yardım edin çok acil bir sistem kurmam lazım ama kolay olması gerek sadece bir proje ödevi için yardımlarınızı bekliyorum

berkayyalcin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2016, 22:02   #2224
Ağaçsever

Dudugen's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2015
berkayyalcin kardeşim. İstediğin sistemi kurmak çok kolay. 20cm²'lik küçük bir sistem senin işini görür. İstersen yardımcı da olurum. Fakat, elinde olması gereken birkaç alet/araç var bunları elde etmen gerekli.
1 : ec metre : Suyun içindeki besin eriği miktarını ölçmek için. (60-70 TL)
2 : ph metre : suyun ph'ını ölçmek için. (5-10 TL)
3 : su motoru : su devir daim etmek için. (30 TL)
4: hava motoru : suya oksijen vermek için. (20 TL)

NOT: Verdiğim fiyatlar en ucuza bulabileceğin alet/araç fiyatları.

Dudugen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2016, 15:59   #2225
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-03-2016
Merhaba arkadaşlar forumu bi,r süredir üye olmadan dışarıdan takip ediyordum. Bugün üye olarak sohbete ve bilgi alışverişinize ortak olmak istedim öncelikle herkese selamlar. Ben de Akan su kültürü ile tarımı inceliyorum ve ticari hedefli bir hobi olarak ta ilk adımı attım. Yaklaşık 350 köklük bir sistemle deney alanımı oluşturmaya başladım konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

proemlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2016, 13:48   #2226
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-03-2016
Besin eriyiği talebi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Yeni üye olan arkadaşlarımdan bir ricam var. Mesaj kutularını kontrol etmedikleri için bir iki mesajdan sonra irtibatımız kopuyor. Lütfen mesaj kutularınızı boşaltmayı unutmayınız.
İrtibatımız kopmasın.
Kudret Bey Merhabalar
yeni üyeyim gecen yaz kapalı balkonumda durgun su kültüründe domates ve süs biberi yetiştirmeyi denedim pek başarılı oldum diyemem . Çünkü ph kontrolü yapsamda ec kontrolü yapmadım. Besinleri maltepede bir yerden almıştım.

Besin eriyiği hazırlama formüllerine baktım ama biraz karışık geldi ,
sizden domates ve salatalık için besin temin edebilirmiyim **** uygun nerden temin edebilirim.
bilgi vermenizi rica ediyorum teşekkürler.

Eklenen Resimler

irfantas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2016, 21:30   #2227
Yeni Üye

özdenöz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-03-2016
İyi akşamlar, öğrencilerimle birlikte okul etkinlikleri kapsamında sulu tarım yapmak istedik. 30 litrelik bir saklama kabına düzeneğimizi kurduk. Akvaryum hava motoru sayesinde oksijen de sağladık, tüm bitkiler ve çiçekler için uygun olan bir sıvı gübre uyguladık; ancak diktiğimiz marullar bir süre sonra sarardı, kökleri çürüdü ve koktu. Nerde hata yaptığımızı bulup yeniden başlamalıyız yardımcı olursanız sevinirim

özdenöz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2016, 15:59   #2228
Ağaçsever

Dudugen's Avatar

Giriş Tarihi: 18-10-2015
suyun ec ve ph ölçümlerini yaptınız mı?

Dudugen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2016, 22:49   #2229
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-02-2016
kudret bey sizi ve diğer topraksız tarımla uğraşan insanları takip ediyorum bu siteden şunu sormak istiyorum hidroponik nft sistemde marul yetiştirirken 30 günde marul hasat ediliyorsa mesela100 250 500 1000 metre kareli seralarda otomasyon olmadan günlük ph ve ec kontrolü manuel günlük tek ölçüm yeterlimidir günde kaç saat kaç dk sulama yapılmalı suya hava verirken oksijen bu ph ve ec ölçümünü etkilermi birde marul hasat oluncaya kadar bu depodaki su değiştiriliyormu yoksa hasata başladığınız su hasat bitimine kadar ph ve ec kontrolümü yapılıyor depodaki su değişimimi ne zaman yapılmalı.

blurwan65 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2016, 23:34   #2230
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Sayın blurwan65 topraksız tarım su kültüründe veya katı ortam kültüründe EC kontrolünün 2 ana sebebi vardır. Birincisi bitkinin aldığı besin kadarını yerine koymak. Bu kontrol nekadar sıklıkla yapılırsa bitki beslenmesi o kadar süreklilik arz eder yani beslenme kesintilere uğramaz. EC kontrolünün 2. sebebi ise bitkinin besin alma performansını takiptir. Eğer EC her gün düzenli olarak düşüyor ve takviye ediliyorsa suyu değiştirmek gerekmez. Ama besin alma performansı düşer günlük besin harcaması azalır beslenme yavaşlar sa durmasını beklemeden değiştirmek lazımdır. Buda hazırlanan bitki besininin formülasyonu ile alakalıdır.Eğer bitkinin istediği besin oranlarını tam yakalaya bilirseniz uzun süre su değiştirmeden kullanmak mümkün olur. Ph kontrolü ise ayrı bir iştir EC kontrolü gibi çok sık ölçülmesine gerek yoktur. zira EC gibi çok çabuk değişmez. Ama EC ve Ph kontrolünün sıklıkla yapılması tabii ki güzel bir şeydir onun için topraksız tarımda otomasyon önemlidir.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2016, 07:51   #2231
Ağaç Dostu

efe446's Avatar

Giriş Tarihi: 01-04-2009
Su kültürü katı ortam kültürüne göre daha ince hesapların ve otomasyonun gerektiği bir sistemdir. Ticari olarak yapılacaksa ya bir danışmanla yapılmalı ya da ufak ufak başlanmalı.

30 günde marul yetişir ancak satacağınız pazar kaç gram istiyor hangi çeşit talep görüyor ona göre değişir bu süre. Ayrıca kış aylarında bu süreye 15-20 gün daha en az ekleyin. Örneğin 1-1.5 kg arası bir marulu 30 günde yetiştirmeniz zor. Ancak 500-600gramı 30 günde alabilirsiniz bahar mevsimlerinde.

efe446 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2016, 08:05   #2232
Ağaç Dostu

efe446's Avatar

Birde yukarıda proje ödevleri hazırlandığını gördüm. Bunun için yapılacak en kolay sistemi anlatayım.
Malzemeler;
10lt ışık geçirmeyecek kapaklı bir kova
1 adet hava motoru +hava hortumu+hava taşı
Yetiştirilecek sebze için besin elementi
1 adet sebze fidesi

Bunlardan başka bir şeye gerek yoktur.

Kovanın kapağına fide sığacak kadar delik açılır ve fide bu deliğe sıkıştırılır. Daha sonra kova besin elementi fide köküne değecek kadar besin elementli su ile doldurulur. Hava motoru bağlanıp hava taşı su içine atılır. İşte hepsi bu kadar. Besin elementi düzgün ayarlandığı sürece istenilen sebzeler bu sistemde yetiştirilebilir. Hava motoru mümkünse 24 saat çalışsın. Besin elementide haftada bir yenilense yeter(Marul için).

Basit yapılacak çalışmalarda pH ve EC ölçümüne gerek yoktur. Standart bir formülle (Özellikle bilimsel çalışmalardan seçerseniz formülü) çalışırsanız EC ve pH standart çıkar. Ancak suyunuzu mümkünse hazır su kullanın ve pH'ı düşük olanı seçin.

kursun ve putko beğendi.
Eski 23-03-2016, 09:07   #2233
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-12-2015
Bu tür projeler için kratky methodunuda öneriyorlar. Aynı şekilde kovayı köklere gelecek şekilde dolduruyorsunuz. Hava pompası kullanmanıza gerek kalmıyor çünkü suyu bir daha ellemiyorsunuz. Ama kovanın içinin tamamen kapalı olması gerekiyor ki buharlaşma az olsun. Su eksildikçe kökler uzuyor ve besin alışı devam ediyor. Bitki oksijen eksiğini eksilen suyun yerini alan havada asılı köklerinden karşılıyor. Çok basit.

Youtube'da MHPGardener diye bir amerikalının videolarını takip ederken rastlamıştım. Adam hangi bitkilerin buna daha uyumlu olduğu ile ilgili bir çalışma yürütmüştü.

putko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2016, 19:53   #2234
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-03-2016
Arkadaşlar proje ödevim için topraksız tarım deneyi yapmam lazım mineralli nerden satın alabilirim yardımcı olurmusunuz

Minecraft Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2016, 00:40   #2235
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
Sayın blurwan65 topraksız tarım su kültüründe veya katı ortam kültüründe EC kontrolünün 2 ana sebebi vardır. Birincisi bitkinin aldığı besin kadarını yerine koymak. Bu kontrol nekadar sıklıkla yapılırsa bitki beslenmesi o kadar süreklilik arz eder yani beslenme kesintilere uğramaz. EC kontrolünün 2. sebebi ise bitkinin besin alma performansını takiptir. Eğer EC her gün düzenli olarak düşüyor ve takviye ediliyorsa suyu değiştirmek gerekmez. Ama besin alma performansı düşer günlük besin harcaması azalır beslenme yavaşlar sa durmasını beklemeden değiştirmek lazımdır. Buda hazırlanan bitki besininin formülasyonu ile alakalıdır.Eğer bitkinin istediği besin oranlarını tam yakalaya bilirseniz uzun süre su değiştirmeden kullanmak mümkün olur. Ph kontrolü ise ayrı bir iştir EC kontrolü gibi çok sık ölçülmesine gerek yoktur. zira EC gibi çok çabuk değişmez. Ama EC ve Ph kontrolünün sıklıkla yapılması tabii ki güzel bir şeydir onun için topraksız tarımda otomasyon önemlidir.

kudret hocam çok teşekkür ederim bu konuda proje çalışmalarım var siteyi takip ediyorum hidroponic sistemde marul çalışması yapmak istiyorum başlamadan önce siteden ve farklı kaynaklardan iyi bir çalışma ve bilgi birikiminden sonra işe başlamayı düşünüyorum.

Eski 27-03-2016, 00:50   #2236
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi efe446 Mesajı Göster
Su kültürü katı ortam kültürüne göre daha ince hesapların ve otomasyonun gerektiği bir sistemdir. Ticari olarak yapılacaksa ya bir danışmanla yapılmalı ya da ufak ufak başlanmalı.

30 günde marul yetişir ancak satacağınız pazar kaç gram istiyor hangi çeşit talep görüyor ona göre değişir bu süre. Ayrıca kış aylarında bu süreye 15-20 gün daha en az ekleyin. Örneğin 1-1.5 kg arası bir marulu 30 günde yetiştirmeniz zor. Ancak 500-600gramı 30 günde alabilirsiniz bahar mevsimlerinde.
syn efe446 evet otomasyon önemli pahalı bir sistem.kışın düşünmüyorum aralık ocak şubat ayı dışında kalan aylarda bizim için daha iyi olur kıvırcık ve göbek marol bizim için uygun tek çeşit ama ciddi bir araştırma ve deneme çalışmalarından sonra başlamayı düşünüyorum

Eski 27-03-2016, 22:35   #2237
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-06-2011
Ankara'da topraksız tarımla ilgili malzeme, besin eriyiği alabileceğimiz bir firma, kişi bilen bir arkadaşımız var mı?

selimkuntay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2016, 07:57   #2238
Ağaç Dostu

efe446's Avatar

Tam olarak hangi malzemeleri istediğinizi söylerseniz yardımcı olabilirim.

Eski 28-03-2016, 10:12   #2239
Ağaçsever

Domates, marul için besin eriyiği, delikli saksılar ve EC değerlerini ölçebilecek için ölçüm cihazı, PH için turnusol kağıdı ihtiyacım olacak.

Eski 28-03-2016, 10:25   #2240
Ağaç Dostu

efe446's Avatar

Anladığım kadarıyla hobi amaçlı yapacaksınız. Bunun için EC ve pH ölçmenize gerek yok(bu benim şahsi fikrim). Ben evde yaptığım yetiştiricilikte buna gerek görmüyorum. Özelden yazarsanız besin elementleri konusunda yardımcı olabilirim.

EC ve pH ölçmeden kendi besin eriyiğimle yaptığım balkon yetiştiriciliğinden kareler

Eklenen Resimler

Eski 28-03-2016, 13:14   #2241
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-03-2016
Hoagland

Öncelikle herkese merhaba. 5 yıllık arıcılık merakım beni bitkilere dahada yaklaştırdı. Forumunuzu uzun zamandır takip ediyorum. Merak ettiğim biirçok şeyin cevabını burada buldum. Sonunda uzun zamandır araştırdığım topraksız tarım denemesini yapmaya karar verdim, bu vesileyle foruma üye oldum.

Okuduğum sayfalar dolusu bilgi sonucunda Sayın ateş kaptanın videoda allattığı Hoagland formulünü kendimce kullanılabilir buldum. Ph ve ec ölçümlerini takip etmek bana daha kolay gibi geldi.

Ancak işe başlamadan ilk tereddütüm, seçimim doğrumu yoksa her bitki için ayrı ayrı verilen formulleri uygulamam daha mı uygun?

Sistem olarakta durgun su değilde Bitki köküne direkt besin sıvısını püskürterek çalışmayı düşünüyorum.

Fikirleriniz benim için önemli, Foruma ve konuya verilen emeklere teşekkür ediyorum.

haracmezat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2016, 13:47   #2242
Ağaç Dostu

efe446's Avatar

Birkaç çeşit bitkiyi birarada düşünüyorsanız hoagland kullanabilirsiniz. Eğer bir çeşite yoğunlaşacaksanız ona uygun besin eriyiği hazırlarsanız daha iyi olur. İlk deneyecekseniz bence katı ortam deneyin. Su kültürü biraz daha teknik bir iştir. Katı ortamda bu ölçümlere alışırsınız hemde yapılan bir hatayı tolere etmesi daha iyidir. Su kültüründe yapılan hatalar çalışmanızı ve emeklerinizi biranda götürebilir.

turhanengin beğendi.
Eski 30-03-2016, 03:17   #2243
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-03-2016
Merhaba. Bu benimde bayağı ilgimi çekti. Yapmayıda düşünüyorum. Katı madde içerisinde değil suda üretmeyi ciddi anlamda düşünüyorun. Kurulum vs. tamamda ürünlerin fidelerini ve suya katacağım zenginleştirilmiş besin çözeltisini nasıl ve nereden temin ederim **** kendim yapmam gerekirse nasıl yaparım. Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

ermessun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2016, 22:02   #2244
Ağaçsever

Merhaba, aklıma gelen/takılan bir fikir var. Daha önce menekşelerim için fitilli sulama düzenini yapmıştım ve bayağı iş görmüştü. Sebzeler için de bu şekilde, ihtiyacı olan besini besin tankından alacak bir fitil sistemi yapsak sebzeler ihtiyacı olan besini bu şekilde alabilir mi?
Biber fidelerinden bir tanesini bu şekilde bir düzenekle deneyeceğim, bakalım gelişebilecek mi?

Eski 04-04-2016, 08:57   #2245
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-04-2016
Selamün Aleyküm. Yeni üye oldum arkadaş lar. Ben bu iş hobi olarak değilde ticaret olarak yapmak istiyorum. 5 dönümlük bi arazim var sera kurmak istiyorum. Sizlere sorum şu olucak Erzurum da yapabilirmiyim malum burası soğuk memleket sıkıntı olur mu yetiş tirici acısından veya ürünler acısından. Yardımcı olurmusunuz.

Hakan koray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2016, 08:59   #2246
Ağaç Dostu

efe446's Avatar

Denenebilir ancak sebzelerin su tüketimleri fazla olacağı için besinin olacağı kap biraz büyük olmalı. Merakla bekliyoruz.

Eski 04-04-2016, 09:02   #2247
Ağaç Dostu

efe446's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hakan koray Mesajı Göster
Selamün Aleyküm. Yeni üye oldum arkadaş lar. Ben bu iş hobi olarak değilde ticaret olarak yapmak istiyorum. 5 dönümlük bi arazim var sera kurmak istiyorum. Sizlere sorum şu olucak Erzurum da yapabilirmiyim malum burası soğuk memleket sıkıntı olur mu yetiş tirici acısından veya ürünler acısından. Yardımcı olurmusunuz.

Isıtma olmadan sadece marul yetiştirebilirsiniz. Onun haricinde ticari yetiştiricilik yapacaksanız ve bu işin daha başında olduğunuzdan bir danışman firmayla başlamanız yararınıza olacaktır. İlla ben kendim öğrenerek yapmak istiyorum derseniz daha ufak bir serayla deneyip büyütebilirsiniz.

Eski 04-04-2016, 16:23   #2248
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hakan koray Mesajı Göster
merhaba bence kış aylarında jeotermal harici biraz zor erzurum çok soğuk orda bir yıl kaldım rakım yüksek van ili rakımı erzurumdan düşük olduğu halde nissan ayı ama soğuk aralık ocak şubat hariç diğer aylar olur ama ben ısıtmayı hallederim sorun yok diyorsan maliyeti düşürürüm diyorsan yapabilirsin.

Eski 04-04-2016, 16:30   #2249
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi efe446 Mesajı Göster
Isıtma olmadan sadece marul yetiştirebilirsiniz. Onun haricinde ticari yetiştiricilik yapacaksanız ve bu işin daha başında olduğunuzdan bir danışman firmayla başlamanız yararınıza olacaktır. İlla ben kendim öğrenerek yapmak istiyorum derseniz daha ufak bir serayla deneyip büyütebilirsiniz.
merhaba erzurum kars ağrı buralar doğu anadolunun en soğuk illeri erzurum yanılmıyorsam 2100 rakım karasal iklimin en şiddetli olan il gece gündüz arası ısı farkı yüksek don süresi uzun kış aylarında ısıtmasız zor birde ticari marul olayıda bence soğuk kış aylarında ısıtmasız zor gibi erzurumun soğunu bilirim söylediğiniz gibi ufak bir deneme serası olabilir.

Eski 05-04-2016, 20:01   #2250
Ağaç Dostu

efe446's Avatar

Evet topraksız tarıma hareket gelsin biraz

http://www.agaclar.net/forum/ucretsi...akas/39249.htm

Etiketler
#bursa topraksız tarım

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025