![]() |
|
|
![]() |
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Topraksız tarım / Hidroponik (Durgun su kültürü) Aeroponik (Akan su kültürü)
Sevgili arkadaşlar;Topraksız tarımda su kültüründe deneme yapanlar,yapmak isteyenler,merak edenler, haydi şu konuyu bir irdeleyelim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Hidroponik
Hidroponik=Durgun su kültürü;Durgun su kültüründe her türlü bitki yetiştirilebilir.Ben ilk olarak aşılı plazans cinsi salkım domates denedim.Bu deneme için gerekli malzemeler=1- domates fidanı, 2- cam kavanoz, 3- kapak yapmak için strafor, 4- akvaryum hava pompası, 5-içi siyah olan poşet(ışık kesinlikle girmeyecek) ![]() Straforu kavanozun ağzına göre kestim,straforun ortasına domates fidanımın kökünün yarısının geçeceği kadar bir delik açtım,bir delikte hava pompasının hortumunu geçirmek için açtım.Kavanozun içini (1.9 EC ,6.0 ph) suyla doldurdum,domatesin kökünü ve hava hortumunu strafordaki deliğe yerleştirdim. ![]() Şimdi sıra kavanozumuzun içindeki suyun ve domatesin kökünün kesinlikle ışıkla temas etmesini engellemeliyiz,yoksa suyumuzda yosunlanmanın önüne geçemeyiz. ![]() ![]() Hidrponik denememizin kolay bölümünü bitirmiş olduk,şimdi domatesimizi sağlıklı bir şekilde büyütmeye geldi.Ben ilk zamanlar günde üç defa ikişer dakikalık aralar ile suya oksijen vermeye başladım,fakat birkaçgün fideyi takip ettikten sonra büyümenin yavaş olduğunu gördüm,daha sonra günde beşdefa on'ar dakika oksijen(hava)vermeye başladım,bu esnada bitkide gözle görülen bir değişme farkettim ve sürekli oksijen vermeye başladım.Sudaki oksijenin bol olmasından dolayı bitkim hızlı bir büyüme sürecine girdi. İlk domatesimi kavanoza yerleştirdiğimde 1.9 EC ile beslemeye başladım,bitkim büyüdükçe gıdaya daha çok ihtiyaç duyacağı için periyodik olarak EC oranını zamanla yavaş yavaş yükselttim. İlk dikim 1.9,ikinci çiçekte 2.2,dördüncü çiçekte 2.4, 2.6 ,kasım,aralık ayında'da 2.8-3.0 EC şeklinde besledim.ph değerini hep 6.0'da sabit tuttum.ilk zamanlar suyu beş günde,bitkim büyüdükten sonra ve şimdi üç günde bir değiştiriyorum. ![]() Bitkimden ilk çıkan filizide büyümeye bıraktım,şimdi ana gövdede 12. dölde,filizde 10. dölde,ana gövdedeki ilk üç salkım domatesi hasat ettim,görünüş olarak çok mükemmel bir domatestiler.ilk salkım 360gr,ikinci salkım 590gr,üçüncü salkım 540gr geldi.Filizdeki ilk domateste şuan kızarmak üzere. Düzenleyen envor : 31-01-2008 saat 20:37 Neden: resim yükleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
|
İlk domatesimi kavanoza yerleştirdiğimde 1.9 EC ile beslemeye başladım,bitkim büyüdükçe gıdaya daha çok ihtiyaç duyacağı için periyodik olarak EC oranını zamanla yavaş yavaş yükselttim. İlk dikim 1.9,ikinci çiçekte 2.2,dördüncü çiçekte 2.4, 2.6 ,kasım,aralık ayında'da 2.8-3.0 EC şeklinde besledim.ph değerini hep 6.0'da sabit tuttum.ilk zamanlar suyu beş günde,bitkim büyüdükten sonra ve şimdi üç günde bir değiştiriyorum. ben ilk defa siteyi inceledim ve ilgimi çekti denemek istiyorum yukarıdaki formülü tam olarak anlayamadım bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. ozturk.kerim@hotmail.com |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-06-2009
|
Çok teşekürler,sorduğum sorunun cevabını bu konu için kaynak ararken bu sayfada buldum.Teşekkürler.ama daha çok soracağım soru var sizi sıkmazsam .ben bu işi yapacağım herhalde ,buna inandım.soracağım sorulardan ve bu konudaki cahaletimden sıkılarak soruyorum . kavanoza koyduğunuz su çeşme suyumu.?ben ıstanbulda oturuyorum,domates fidesini nerden temin edebilirim?ph ve EC ,yi nerden temin edebilirim.GR majlarını neyle ölçebilirim. şimdilik sorularım bunlar.şimdiden teşekürler.Nur |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
1) Çeşme suyu 2) Eminönünde yeni camii arkasında bol bol mevsimine göre aradığınız birçok şeyi temin edebilirsiniz... 3) Ph ölçmek için çoğumuz ph kağıdı kullanıyoruz... Ec besin kitini Sn.Kudret bey ve Envor Beyden , suyun ec'sini ölçmede sn. Kudret beyin ec metre'sini piyasanın en uygun çözümü olarak şiddetle tavsiye ediyorum... Gr majları derken... Eğer besin kitlerini yapmaktan bahsediyorsanız o apayrı başlı başına bir bilgi birikimi gerektirir ki, şimdilik bizim hobilerimizi aşıyor... Su ile ilgili ölçümler şimdilik amatörler için ph ve ec değerleridir.. Zaten bu ikisini dengede tutabilmek işin önemli bir kısmını teşkil ediyor... Umarım anlatabilmişimdir... Yinede sitede topraksız tarım araştırması sizi genel bir fikir verecektir diye umut ediyorum.. Inşallah hayırlısı ile bu hastalıktan kurtulursunuz... Yoksa Sn.Sarıcan gibi gittiğiniz her yere sistemi götürür, AkınÇelik gibi acaba bunun portatifi olmaz mı diye kafa yorarsınız... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-06-2009
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-03-2010
|
Sayın Envor, taze meraklı olarak henüz sistemleri inceliyor ve sizleri gıpta ile takip ediyorum. Müsadenizle bir sorum olacak. "ilk zamanlar suyu beş günde,bitkim büyüdükten sonra ve şimdi üç günde bir değiştiriyorum." demişsiniz, ben de bunu merak ediyordum tam ki sizin yazınızı gördüm. Değiştirmekten kastınız eski eriyiği atmak değil , değil mi. herhalde yeniden ayarlamalarını yapıp kullanıyorsunuz, yoksa tamamen atık mı ? şimdiden teşekkür ederim Düzenleyen privaters : 25-03-2010 saat 21:34 Neden: yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Suyu komple değiştirmekten bahsediyorum. Eski suya yeni ayarlama yapmak mümkün değil, içerisindeki kullanılan ve kalan elementleri bilmediğimizden, değiştirmeye mecburuz. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-06-2013
|
sayın envor size nasıl ulasabilirim bu düzenek hakkaında detaylı bilgi için |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-04-2018
|
merhaba besin eriği hakkında yardımcı olabilirmisiniz nereden temin edebilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
cevap
Alıntı:
Topraksız tarımda yetişen sebze ve meyveler hem daha lezzetli hem daha dayanıklı oluyor,sebebi;Bitkinin istediği hertürlü besini gerektiği kadar gerektiği zaman veriyoruz,toprakta yetişen bitki istediğini değil bulduğu ile besleniyor. Konuyu kendimce şöyle özetliye bilirim;bir çocuk doğduğu günden beri iyi beslenirse mesela hersabah kahvaltısını,öğle yemeğini,akşam yemeğini aynı saatte ve sağlığı için gerekli tüm gıdalarla beslenirse bu çoçuğun gelişimi güzel olur,okulunda va hayatında başarılı olur,birde düzensiz beslenen bir çocuk hayal edelim sütü ,balı ayda yılda bir gören kuru ekmekle beslenen bir çoçuk,hastalıklara karşı zayıf olmazmı?çabuk hastalanmazmı? Bence hastalanır okulunda ve hayattada pekde başarılı bir birey olamaz gibime geliyor. Yani demem o'ki topraksız tarımda yetişen bitkiler bizim gözümüzden sakındığımız sevdiğimiz evladımız,zaten böyle bakmazsak olaya başarılı olamayız,çünkü topraksız tarım yapmak hata kaldırmaz ve özveri ister. Saygılarımla...envor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-02-2011
|
sulu tarım da domateslerin rengi canlı tatlarıda cok güzeldi,r |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Durgun su kültüründe, kökler devamlı besin eriyiğinin içinde kaldığı halde, köklerde neden bir çürüme olmuyor? Sonuçta domates bir pirinç değil... Tarlada olsa suyu haftada bir veririz, fazla da sulamayız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
cevap
Alıntı:
Besin eriyiğini de arada değiştirmemiz lazım, çünkü bitki su içindeki besini kullandıkça geriye kalan tuzluluk bitkinizi zamanla zayıflatır ve öldürür. Tarlada veya toprakta bitkiyi aşırı ve sık suladığımızda bitki büyümeye başlıyacağına daha kötüye gidebiliyor, sebebi de köklerin hava alamaması. Ayrıca arkadaşlar biz besin eriyiği diye bir terim kullanmıyoruz kısaca EC diyoruz, burada da öyle diyebilirmiyiz? Ne dersiniz? ![]() BİTKİNİZ YEŞİL OLSUN... envor... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-10-2016
|
Merhaba, Doğru mu anladım, her daim Bitki kökünde durağan su var, kök her zaman suyun içinde ve muhtelif aralarla bu su devir ediliyor ve oksijenleniyor?? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Akan su kültürü
Akadaşlar akan su kültürü için malzemelerim bunlar. ![]() Bu şekilde takıla bilir. ![]() Eski bir karyola buldum hurdalıkta,biraz tadilat ettim,hem akan su kültürünü hemde yanındaki boşluğuda katı ortam kültürünü deneyeceğim. ![]() En son resimde görüyorsunuz borunun bir ucundan su göndereceğim,diğer ucundan tekrar kovaya dökülecek,akvaryum pompası sayesinde bu işlem gün boyu devam edecek.Su sirkilasyonu iklim,nem,sıcaklık derecelerine göre sabah başlama ve akşam bitiş saatlerini tespit edeceğiz. Marul deneyecektim ama depoda bulduğum borular 70 inçlik,marul kökü için biraz küçük o yüzden bende ıspanak denemesi yapacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
YÜKSEK EC'nin Bitki üzerindeki etkisi
Hidroponik denemesinde yüksek EC beslemesi yaptım ve bitkimin hali! ![]() Büyüme noktasında renk açılması, ![]() Yeni meyvelerde yavaş büyüme, ![]() Yeni çıkan yaprak boylarında kısalma, ![]() Olgunlaşmamış meyvelerde koyu renk, Meyve saplarında anormal kalınlaşma, Meyve boğum aralarının kısalması, ![]() Bitki köklerinde çürüme,zayıflama. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-12-2010
|
ben bu alanda denemeler yapmak istiyorum. sebze için gerekli besinleri nereden tedarik edebilirim. şimdiden teşekkür ederim arkadaşlar. sizleri ilgilye izliyorum. kolay gelsin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
|
Sayın envor Yukarıdaki resimde borular 100 'lük pimaş boru mu? Marul için nasıl bir boru gerekir? Çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Merhba zooteknist
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Sayın envor Marulun kalın ve uzun kökünü boruya nasıl hareket etmeyecek şekilde sabitliyorsunuz?Aslında ıspanağın yanında bir de marul örneğini açıklarsanız çok iyi olur. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Sayın envor Bilgi için teşekkürler. Akan su kültüründe sirkülasyondaki suyu zamanla değiştirmek mi gerekir yoksa ph ve ec değerlerini ölçerek çözelti mi ilave etmek gerekir? Eriyik boruları dolaşıp pompaya gelmeden önce toplandığı yerde eriyik içine hava pompalamak gerekir mi? Akan su kültüründe su sürekli akacak mı yoksa belli zaman aralıklarıyla su verilecek mi? Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Sirkülasyondaki suyu zamanla değiştirmek gerekiyor. Bitki EC'yi zamanla kullanır ve geri kalan sudaki besin elementlerinin hangisi kaldığını bilemezsiniz ve ayrıca tuzlanmanın arttığını da göz önüne alırsak suyu mümkün olduğunca değiştimek gerekir. Gerçi marul bitkisi tuzluluğa dayanıklı bir bitki olduğundan akan su kültürü için iyi bir seçim yapılmış olur. Suyu boruya göndermek için en pratik yol akvaryum devirdaim motoru bence hem az elektrik tüketiyor,hem sessiz, hem çalışırken zaten suya oksijen veriyor.Fiyatı 35 ytl. Akan su kültürünü fasılalı ve fasılasız diye ikiye ayırabiliriz. Aslında ikisini de yapabilirsin, fasılalı yapacaksan zaman rolesi takman lazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Hidroponik denemem...
Hidroponik denememdeki yüksek EC'nin yaptığı tahribatın izleri siliniyor. Hidroponik denememin 5.meyvesi ![]() Bıraktığım filizdeki ilk meyve, ![]() Bunlarda ana gövdedeki diğer meyveler... ![]() Düzenleyen envor : 12-02-2008 saat 13:24 Neden: 5. meyve |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|