agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni177Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-10-2008, 14:48   #151
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2008
Galeri: 17
Şu andan itibaren sorun kalmadı, bu akşam lezzetli bir salata yiyeceğim kesin
Bol zeytin yağlı ve nar ekşili

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2008, 15:00   #152
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Tüh, ben de topraksız tarım kursuna geldiğimizde tam kıvamına gelmiş olurlar da, bol bol salata yeriz diye heveslenmiştim. Bu arada, kurs işi ne alemde sevgili envor? Yapılabilecek gibi mi?

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2008, 15:05   #153
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-08-2008
Güzel haber çok sevindim ee bizede afiyet olsun demek düşüyor.

jibuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2008, 21:16   #154
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman Mesajı Göster
kurs işi ne alemde sevgili envor?

Eski 07-10-2008, 10:22   #155
Ağaç Dostu

Sayın envor bitkilerin durumu nasıl şimdi merak ediyorum.Kurs işinde bir gelişme varmı.
Envor bey domates için enazından sizden öğrendiğim sık sulamanın iyi olmadığı 30 dk 2 dk gibi sulanması gerektiğini öğrendim fakat ne kadar su yeterli olacak yani sizin seranızda kullandığınız pompaların gücü ile benimki aynı olmayacak elbette sizinki kadar uzun ve adet olarak çok bitki olmayacak ama kafama takıldı normalde kaç litre olmalı verdiğimiz sulama suyu.Bunu sordukdan sonra tekrar aaştırdım ve mesajı düzeltiyorum normalde 1.3 lt yetiyor ama sıcaklık ve büyümeyide katarsak 2,2-2,4 gibi diye diğer forumlarda verdiğiniz bilgileri okudum teşekkürler bilgiler için.

O zaman ben yine sorayım size Serama örtü için hangi muşambadan almalıyım uv filtreli olanlar daha iyi gibi ama bilmiyorum.Bu muşambalar çiften deniyor ben açıp tek olarak kullanmak istiyorum bu doğru olur mu?

Düzenleyen jibuti : 07-10-2008 saat 11:56
Eski 23-10-2008, 19:36   #156
Ağaç Dostu

enginnaz's Avatar

Giriş Tarihi: 28-06-2008
Bu topraksız tarımda kullanılan maddeler hormon olmuyormu?
Hormonlu domates ve marul mu yiyecez?
Eğer hormonsa bu işin hormonsuz yapılma durumu varmı acaba?
Bir bilen varsa yanıtlayabilirmi?
şimdiden teşekkür ederim..

enginnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 09:09   #157
Ağaç Dostu

derin's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2007
Benim durgun su kültürü soğanlarım yetişti çok hızlı köklenip hemen boy atmaya başladılar, bir süre sonunda bazı dalları çok uzayıp yana yatmaya başladılar dalların diplerine baktım çok ince gözüktüler gözüme,sistemin durduğu yer çok az güneş görüyor(2 saat tam güneş, diğer durumlarda aydınlık) birde besin eriyiğinden şüpheleniyorum neye versem boyu anormal uzuyor sizce sebebi ne olabilir teşekkürler.

derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 13:13   #158
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi enginnaz Mesajı Göster
Bu topraksız tarımda kullanılan maddeler hormon olmuyormu?
Hormonlu domates ve marul mu yiyecez?
Eğer hormonsa bu işin hormonsuz yapılma durumu varmı acaba?
Bir bilen varsa yanıtlayabilirmi?
şimdiden teşekkür ederim..
Sevgili enginnaz, topraksız tarımda kullanılan besin eriyiklerinin hormonla ilgisi yok. Hormon denilen şey bitki gelişimini düzenleyici maddelerdir ve bitkinin döllenmediği durumlarda kullanılır. Bizim kullandığımız maddeler tamamen bitkinin topraktan aldığı (hatta bir çoğunu bulup da alamadığı) maddeler. Dolayısıyla hormon değil. Normal yollardan beslenemeyen bir hastaya serum verdiğinizi düşünün. Biz de bitkinin toprakta bulamayıp alamadığı maddeleri damardan serum ile veriyoruz.

Eski 29-10-2008, 09:40   #159
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-04-2008
Sayın envor çalışmalarınızda başarılar dillerim öncelikle. Sizi ilgiyle takip ediyorum. Bende hobi amaçlı olarak topraksız tarım yapmak istiorum. İlk olarak aklımdan geçen domates. Forumun başında bahsettiğiniz besin eriğinin içeriği nedir. Bildiğimiz hazır gübrelerden meydana gelen bi karışımı acaba bu. Tarım konusunda pek bilgim yok. Mesleğim makina mühendisi. Hazırladığınız kavanoz düzeneğinin bi benzerini evimde kurmayı düşünüyorum. Yardımcı olursanız çok teşekür ederim. İyi günler.

hannibal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 19:11   #160
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Arkadaşlar hepinize merhaba !

Sevgili jibuti; Dediğin gibi yap sera plastiğini,(Gerçi çok uzun zaman olmuş, ama kızma )

Sayın enginnaz; Sizin sorunuzun cevabı sevgili malbman vermiş, (sağolasın malbman, iyi yorum, biz damarcıyız)

Sevgili derin; Fotoraf yükleseydiniz çok iyi olurdu, yanlız büyük bir ihtimalle güneşsizliktendir diye düşünüyorum (yetersiz ışık), besin eriyiğinin içeriği hakkında bilgi verirmisin, düşük EC dende olabilir, EC kaç?

Sayın hannibal; Aramıza hoşgeldiniz

Siz forumdaki konuları iyice bir okuyun, aklınıza takılan bir şey olursa biz buradayız, ****** yardımcı oluruz

Düzenleyen envor : 27-12-2008 saat 23:08 Neden: ticari :)
Eski 30-10-2008, 21:06   #161
Ağaç Dostu

Sevgili envor seramı acemice de olsa yaptım.İlgin için teşekkürler evet geç oldu ama yine de burdasın.Hazır yakalamışken sorularımı sıralayım.
Bir firmadan tarım perliti adı altında perlit aldım acaba bunlara fide ekmeden yıkamalıyım nedeni çok tozlu olması evet iri daneli ama ıslandığında tozlar kalın bir tortu oluşturuyor,bunu akansu sistemimdeki marulları koyduğum bardaklarda farketim sizce normal mi?

Eski 31-10-2008, 02:43   #162
Ağaç Dostu

kahyanur's Avatar

Giriş Tarihi: 31-08-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi envor Mesajı Göster
Arkadaşlar hepinize merhaba !

Sayın hannibal; Aramıza hoşgeldiniz

Siz forumdaki konuları iyice bir okuyun, aklınıza takılan bir şey olursa biz buradayız, ****** yardımcı oluruz
Değerli envor;
Bu reçetede neden (KCL) potasyum klorür kullanıyoruz. Yaptığım araştırmalarda bir çok yayında potasyum klorürün tuzlanmaya neden olduğunu ve ayrıca sebzeler klora hassas oldukları için potasyum klorür kullanılmadığını okudum.
Örnek : Toros tarım sitesinden aldığım paragraf ve ilgili link aşağıda.
Bilgilerinize.

- Potasyum Klorür (KCL)

Bu gübre ülkemizde bayiler tarafından üreticilere pazarlanmamasına rağmen üç besinli kompoze gübre yapımında en çok kullanılan bir gübredir. Beyaz veya değişik renklerde (kiremit kırmızısı-mavi) üretilen ve tuz kristali iriliğinde bir gübredir. Bünyesinde etkili madde oranı (K2O) % 50 ve % 60 K2O ihtiva eden iki tipi mevcuttur. Bünyesinde klor (Cl) bulunması nedeni ile topraklarda tuzluluk meydana getirebileceği için ve sebzelerin, meyvelerin, patatesin ve tütünün klora karşı hassas olması nedeni ile potasyum klorür gübresi doğrudan gübre olarak kullanılmayıp (şekerpancarı-çeltik hariç) üç besinli kompoze gübre üretiminde kullanılmaktadır. GOLD-15-15-15 ve SÜPER GOLD-10-20-20+ Zn+ 6 S kompoze gübreleri hariç diğer üç besinli kompoze gübrelerdeki potasyumun kaynağı potasyum klorürdür. Potasyum klorür gübresinin % 50 K2O ihtiva eden tipinde % 2 kadar % 60 K2O ihtiva eden tipinde ise % 0.5-1 oranında sodyum klorür (NaCl yemek tuzu) bulunmaktadır.

http://www.toros.com.tr/turkce/ud_zeytin6.asp

Düzenleyen envor : 27-12-2008 saat 23:09 Neden: ticari:)
kahyanur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 16:34   #163
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kahyanur Mesajı Göster
neden (KCL) potasyum klorür kullanıyoruz? Yaptığım araştırmalarda sebzeler klora hassas oldukları
Bilgilerinize.

- Potasyum Klorür (KCL)

üreticilere pazarlanmamasına rağmen üç besinli kompoze gübre yapımında en çok kullanılan bir gübredir.
Bünyesinde etkili madde oranı (K2O) % 50 ve % 60 K2O ihtiva eden iki tipi mevcuttur. Bünyesinde klor (Cl) bulunması nedeni ile topraklarda tuzluluk meydana getirebileceği için
doğrudan gübre olarak kullanılmayıp
üç besinli kompoze gübre üretiminde kullanılmaktadır.
üç besinli kompoze gübrelerdeki potasyumun kaynağı potasyum klorürdür. sodyum klorür

http://www.toros.com.tr/turkce/ud_zeytin6.asp
Sevgili kahyanur; Sizin baktığınız link zeytin yetiştiriciliği ile ilgili, aynı zamanda toprakda yapılan bir yetiştiricilik, ben zaten bu gübre recetesini verirken vede konu başlığıda zaten topraksız tarım, topraktaki bitkilere verilmesi için yazmadım, topraksız tarımda domates yetiştiriciliğinde potasyum klorura ihtiyac var, onun için oraya ekledim, sebebide domatesin renginde ve tadında istediğim etkiyi kazanması içindi, hatta bu yetmemiş gibi bakın birde sodyum molibdat eklemişim
Umarım sorunuza cevap verebilmişimdir
Saygılarımla... envor
Not: Bazı sorulara amatör yetiştiricilik yapan arkadaşlara yetecek kadar cevap veriyor ve detaya girmiyorum, bunun sebebide verdiğim cevabın amatör yetiştiricilik yapanlara yeterli olduğuna inandığım içindir.

Eski 31-10-2008, 16:46   #164
Ağaç Dostu

kahyanur's Avatar

Sevgili envor;
Öncelikle size sevgi ve saygı duyduğumu belirtmek isterim. Verdiğiniz bilgiler hepimiz için çok önemli. Ama sizde kusuruma bakmayın lütfen. Eğer bu soruyu sormasaydım neden KCL kullanıldığınıda anlayamayacaktım. Öte yandan okuduğum bazı yayınlarda (örnek: hasat yayıncılık topraksız tarım teknikleri) domates besin çözeltisi hazırlamada KCL tercih edilmiyor. Ama tabii ki bu konuda çok fazla yayın yok. Ve topraksız tarım konusu Türkiyede yeni uygulanmaya başlanan bir alan. Kafamdaki soru işareti tam olarak kalkmadı. Bu konuyu araştırmaya devam edeceğim. Sodyum molibdat tabii ki kullanacaksınız. İz element olarak Size soru sormak çok faydalı oluyor. Umarım sıkılmazsınız
Saygılarımla.

drarif beğendi.

Düzenleyen kahyanur : 31-10-2008 saat 16:51 Neden: imla
Eski 31-10-2008, 17:08   #165
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Sevgili kahyanur, yukarıdada belirtmişsiniz, topraksız tarım teknikleri diye, bu benim tekniğim, yani ben böyle yoğurt yiyorum
Bazı domates çeşitlerinde kullanılmıyor potasyum klorur (Altes, clarena, vs.), belki inanmıyacaksınız topraksız tarım yapılan seralarda bu tip hiç bir bilgiyi alamazsınız, bir bilgi kıskançlığı var, size ne EC'nin değerini verirler, nede kullandıkları receteyi, ama ben burada verilmesi gerekeni vermeye çalşıyorum, ama bazı püf noktalarınında bende kalması gerktiğini savunuyorum, sonuçta profosyonel olarak bu işi yapıyorum, burada yinede her soruya cevap vermeye çalışıyorum, çalışacağım, ama bazı sorularınıza cevap vermessemde beni hoş karşılayın
İz element olarak sod. molibdat yerine amonyum molibdat kullanabilirdim, ama kullanmadım

Eski 31-10-2008, 17:44   #166
Ağaç Dostu

kahyanur's Avatar

Alıntı:
İz element olarak sod. molibdat yerine amonyum molibdat kullanabilirdim, ama kullanmadım
Değerli envor;
Eğer sodyum molibdat miktarı (0.060 gr) çok düşük olmasaydı fazla 'amonyum azotu' kullanmak istemediğinizi düşünürdüm. Ama miktar çok düşük. Öte yandan domatesin meyvalanma döneminde ölçülü bir tuz stresine tabi tutularak verim ve kalitenin arttırılması söz konusu imiş. Hatta besin çözeltisine ölçülü miktarda sodyum klorür katılıyormuş. Sodyum molibdat ve potasyum klorür kullanmanızın bu konu ile ilgisi olabilir mi acaba?

Eski 31-10-2008, 18:27   #167
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Siz bizi bilginizle dövdünüz Tamam, tamam pes
Kimbilir? Belkide etkisi vardır.

Eski 31-10-2008, 18:35   #168
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Alıntı:
Ben yoğurdumu sodyum molibdatlı yerim aga

Eski 31-10-2008, 19:49   #169
Ağaç Dostu

kahyanur's Avatar

Alıntı:
Siz bizi bilginizle dövdünüz Tamam, tamam pes
Kimbilir? Belkide etkisi vardır.
Sevgili envor;
Derdim kimseyi bilgi kırıntıcıklarımla dövmek değil. Sadece ektiğim tohumcuklarım fide olmadan onları besleyebileceğim en iyi besin çözeltisinin formülünü bulabilmek. Domates çeşitleri, marul, salatalık, fındık turp, süs biberi ektiğim çeşitler. Daha sırada tere, roka, dereotu hatta ıspanak var.

Eklenen Resimler

Eski 31-10-2008, 20:33   #170
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jibuti Mesajı Göster
Sevgili envor seramı acemice de olsa yaptım.İlgin için teşekkürler evet geç oldu ama yine de burdasın.Hazır yakalamışken sorularımı sıralayım.
Bir firmadan tarım perliti adı altında perlit aldım acaba bunlara fide ekmeden yıkamalıyım nedeni çok tozlu olması evet iri daneli ama ıslandığında tozlar kalın bir tortu oluşturuyor,bunu akansu sistemimdeki marulları koyduğum bardaklarda farketim sizce normal mi?
Perlit katı ortam kültürü olarak kullanılıyor, ama siz her halde pet bardaklara koyup marul ekdiniz, ıslandığında kalın bir tabaka oluşturmasının kötü bir yanı yok, yalnız katı ortam kültüründe yetiştiricilik yapıyor olsaydınız, size sulama rejimine dikkat etmenizi tavsiye ederdim, toz halindeki perlit, tanecik halindeki perlitten daha çok su tutma kapasitesi vardır. Bu yüzden daha az sulamak gerekir

Eski 31-10-2008, 20:34   #171
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
Ben yoğurdumu sodyum molibdatlı yerim aga
Bende! bende!

Eski 01-11-2008, 09:34   #172
Ağaç Dostu

Teşekkürler sevgili envor.Evet bardaklarda marul deniyorum ancak katı ortamda da domates deneyeceğim.Uyarınız için teşekkürler.

Eski 01-11-2008, 09:42   #173
Ağaç Dostu

Bu arada bilgilerinizi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler.Söylediğiniz gibi başka bir seracıya bu konuları sorsanız cevap dahi alamazsınız(ki ben alamadım toprakta yaptığı halde).Ancak ben de amatör olarak uğraş verip çaba harcayıp tam profesyonel olmasada kendime yetecek kadar yarı profesyonel olmaya çalışıyorum.Evet daha işin en başındayım ve amatörün a'sıyım ama çalışıyorum.Siz ve sizin gibilerrin yardımı,bilgisi,tecrübesi ile yarı profesyonel olabilir ve kendi kendime yater hale gelebilirim diye düşünüyorum.Siz ne dersiniz sevgili envor?

Eski 01-11-2008, 10:05   #174
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Sevgili envor bir soru da ben sormak istiyorum. Az önce viyollere 30 adet ithal tohum Lettuce Lollo Rosso (Kırmızı marul-kıvırcık karışımı bir şey) ve 30 tane de Paris Island marul tohumu ektim. Bunları senin daha önceki hobi seranda yaptığın sistemde yapacağım. Ancak bir farkla: benim sistem balkonda olacak ve doğal olarak her türlü hava koşuluna maruz kalacak. Ama İzmir' in iklim şartlarını göz önüne alırsak çok da kutup soğuklarına maruz kalacakları söylenemez. Bu durumda marulların şansı sence nedir? Çok şansları yok dersen şanslarını artırmak için balkonda alabileceğim türden basit önlemler önerebilir misin? Sevgilerimle

Eski 01-11-2008, 12:01   #175
Ağaç Dostu

Şule68's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 5
Sn. Malbman;
o yazdığınız marul tohumlarını nereden aldığınızı ve kaça aldığınızı öğrenmem mümkün mü acaba? Çünkü ben burada fide, tohum falan aldığım bir zirai malzeme satan kişiye sordum. ''Abla onlar çok pahalı 10gr'ı 110 ytl ve 10gr dan az satmıyoruz'' dedi. Zaten ben ne zaman gitsem bıyık altından gülüyor gibi geliyordu benim çabalarıma . Aldığım küçük meblağlı şeylerden sıkılıp beni başından savdığını düşünüyorum. Haklı olup olmadığımı öğrenmek için bu soruyu soruyorum ve tabi bu tohumları bulmayı da çok istiyorum. Vakit ayırıp cevaplarsanız sevinirim. Kolay gelsin.

Şule68 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2008, 14:52   #176
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
http://www.reimerseeds.com/lettuce_582.aspx linkinden giderseniz
http://www.reimerseeds.com/looseleaf-lettuce_579.aspx sayfasında kırmızı yapraklı kıvırcık marullar var. 100 adet tohum 2.5$ + kargo. Ben daha önce bu siteden alışveriş yaptım, ne tohumlarda, ne çimlenmede herhangi bir problem yaşamadım. Dünyanın en acı biberi başlığında konuşulan Habanero Hot Peppers (Red Savina™) PVP - Guinness World Record biberini buradan almıştık.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2008, 14:58   #177
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Sayın Şule68 sayın todor' un verdiği linkten de bulabilirsiniz. Ben www.dobies.co.uk sitesinden almıştım. En azından fiyatları karşılaştırabilmeniz için elinizde ikinci bir seçenek olur. Yanlız Paris Island olanı yerli, Yaprak tohumculuk diye bir firmanın. Siz bıyık altından müstehzi müstehzi gülenlere aldırmayın. Bşardığınız işleri bir görseler, bırakın gülmeyi, eminim girecek delik ararlar utançlarından. Hiç aldırmayın.

Düzenleyen malbman : 01-11-2008 saat 21:22 Neden: yazım hatası
Eski 01-11-2008, 16:41   #178
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
Sevgili envor bir soru da ben sormak istiyorum. Az önce viyollere 30 adet ithal tohum Lettuce Lollo Rosso (Kırmızı marul-kıvırcık karışımı bir şey) ve 30 tane de Paris Island marul tohumu ektim. Bunları senin daha önceki hobi seranda yaptığın sistemde yapacağım. Ancak bir farkla: benim sistem balkonda olacak ve doğal olarak her türlü hava koşuluna maruz kalacak. Ama İzmir' in iklim şartlarını göz önüne alırsak çok da kutup soğuklarına maruz kalacakları söylenemez. Bu durumda marulların şansı sence nedir? Çok şansları yok dersen şanslarını artırmak için balkonda alabileceğim türden basit önlemler önerebilir misin? Sevgilerimle
Sevgili malbman; Kesinlikle bu işe girme, başarısız olursun, ama tohumlarıda almışsın boşa gitmesin, hemen bana gönderebilirsin, ne yapalım arkadaşız, senin hatırına ben yetiştiririm artık.
Not: Hatır için çiğ tavuk bile yerim

Eski 01-11-2008, 19:41   #179
Ağaç Dostu

Şule68's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 5
Teşekkür ederim arkadaşlar;
ben marulu pazarda görmüştüm ama adını bilmediğim için tohumcuya kırmızı kıvırcık diye sormuştum. Adını bilmediğimden de nette arama yapamamıştım. Bu gün arama yaptım ve Antalya'da bulduğum bir tohum bayini telefonla aradım. Aslında gerçekten pahalı bir tohummuş. 5000 adet lollo rosso için 150 ytl dediler. Ve az miktarda satmıyorlarmış.

Gönderdiğiniz linkleri inceleyeceğim, sağolasınız. Bu sitelerden sipariş vermek daha karlı olacak gibi. Yine sorularım olacak bu sitelerden siparişte kargo ne tutuyor ve kaç günde geliyor?

Sn. Malbman yüreklendirici sözleriniz için teşekkürler. İmkanlarımız dahilinde birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Birilerine komik gelse de biz gayet ciddiye alıyoruz.

Şule68 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2008, 20:30   #180
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Sn. Şule68 siz kimsenin alaycı tavırlarına bakmayın, çok muhteşem bir iş çıkartığınızı biz biliyoruz. Aslında benim durumuma görede şanslısınız, insanlar topraksız tarım fikrine alıştılar, siz birde benim 1991 yılında köyde derme çatma ekipmanlarla topraksız tarım denemeleri yapmaya çalıştığımı vede 350 hanelik bir köyün, neredeyse tüm hanelerinin, topraksız tarımmı olur? deyip gelip bakmalarını ve beni tefe koyup çalmalarını gözünüzün önüne getirirseniz, bir zamanki durumumu anlamış olursunuz vede şimdi ne kadar şanslı olduğunuzu anlarsınız

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025