agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni177Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-06-2009, 10:50   #571
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-06-2009
sayın Envor;
yeni üye oldum. merakla takip ediyorum.terasımda topraksız tarım yapmak istiyorum. EC`yi nasıl temin edebilirim.Burdaki ziraatçılara soruyorum buralarda bulamıyorum.cevap verirseniz sevinirim

bitkikolik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 12:23   #572
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2008
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Delimus Mesajı Göster
Sisleme yönteminde
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=102
10 dk. 1 dk.. sulama sistemini çalıştırmışsınız peki gecede çalıştırmak gerekiyor mu ?
Besi eriğini normale göre daha yoğun mu hazırlıyacaz ?
Az su çok gübre,çok su az gübre olayı ?
Sonuçta bardak içinde perlit,torf karışımı olucak bu su emsede kökler sarkacak epey, gece kurur mu ? Gece Farklı bir aralıktamı suluyacaz ?
Birde kulladığınız memeucu hakkındada bilgi verirseniz.Tıkanmaması için ne uygulanmalı ?
Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
İlk başladığımda 10 dk, 1 dk sulama aralığı vardı, 10-15 gün sonra 3 dk, 1 dakika sulamaya başladım. Aeroponik yetiştiricilikde, kullanılan besinli su, diğer yetiştiriciliklerde kullanılan besinli sudan hiç bir farkı yok. EC ve pH değerleri aynı.

Yaz mevsiminde gece sulaması yapılmalı, yalnız gündüz suladığımız kadar sık olmamalı bu. Yine bölgeye göre değişir, ama saatte veya iki saatte bir olabilir. Bu yetiştiricilik yapılan bölgeye göre değişebilir, tartışılmalı ve irdelenmelidir.

Sistemde kullandığım sisleme aparatları, yanılmıyorsam, saatte 80 litre su püskürtme kapasitesinde olmalı, sislemelere takviye olarak, ilaç makinelerinde kullanılan pülvaziratörde eklemeli. Sistemin tıkanmaması için çok iyi bir filtreleme yapılması, sık sık temizlenebilmesi için sistem kurulurken, sislemeleri kolayca söküp takmak için bir düzenek hazırlanmalı.

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 12:27   #573
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bitkikolik Mesajı Göster
sayın Envor;
yeni üye oldum. merakla takip ediyorum.terasımda topraksız tarım yapmak istiyorum. EC`yi nasıl temin edebilirim.Burdaki ziraatçılara soruyorum buralarda bulamıyorum.cevap verirseniz sevinirim
Sayın bitkikolik, BURADA Kudret hocamın ve benim temin etmeye çalışdığımız topraksız tarım besin eriyiklerine ulaşabilir vede şipariş edebilirsiniz.

Eski 27-06-2009, 15:46   #574
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2009
Envor saol , Fakat filtreleme nasıl olucak hocam, sonuçta hazırlanmış çözeltimizi filtrelersek sorun yaşamazmıyız.
Birde kök yıkama olayı var ? Ne sıklıkla normal su ile sulama yapalım ,2 haftada bir tankı yenileyeceğimizi düşünürsek, değiştirme safasında yapmamız 1 kez yeterli mi ?
Son olarak 1 dönüm Sisleme yöntemi için tahmini ne büyüklükte bir tank kullanalım ? 2 Ton yeterli olurmu sence ? Bunun bir hesaplama yöntemi varmı sonuçta gelen su tekrar tanka aktarılcak fakat 3dk. aralıkla 1dk. sulama için sanırım işler değişir.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 21:46   #575
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Delimus Mesajı Göster
Envor saol , Fakat filtreleme nasıl olucak hocam, sonuçta hazırlanmış çözeltimizi filtrelersek sorun yaşamazmıyız.
Birde kök yıkama olayı var ? Ne sıklıkla normal su ile sulama yapalım ,2 haftada bir tankı yenileyeceğimizi düşünürsek, değiştirme safasında yapmamız 1 kez yeterli mi ?
Son olarak 1 dönüm Sisleme yöntemi için tahmini ne büyüklükte bir tank kullanalım ? 2 Ton yeterli olurmu sence ? Bunun bir hesaplama yöntemi varmı sonuçta gelen su tekrar tanka aktarılcak fakat 3dk. aralıkla 1dk. sulama için sanırım işler değişir.
Filtrenin hazırladığımız çözeltiye ne gibi zararı olabilir ki? Kullandığımız gübrelerin tamamı, suda tamamen eriyebilen gübre çeşitlerinden.

Kök yıkama olayı, besin eriyiğini yenilerken sadece bir veya iki defa besinsiz su ile sislememiz yeterli olacaktır. Hatta hiç yıkamasak bile olur. Ben hiç yıkatmadım mesela. Yalnız; Besini iki haftada bir değil de, haftada bir mutlaka değiştirmeliyiz.

Bir dönümde ne kadar su gerekli olduğuna, kullanacağımız sisleme adetine göre karar vermeliyiz. Siz ne yetiştirmeyi düşünüyorsunuz?

Eski 28-06-2009, 09:58   #576
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Filtre olayını tam çözmedim haklısınız tam çözülse bile kullanacağınız filtrede kalabilir bu kullanacağımız filtreye bağlı sanırım çok basit çökelti engelleyici bir filtre kullanıcaz veya Depoya alacağımız suyu filtreleyip ( +Uv 'de düşünmekteyim ) sonrasında çözelti hazırlanıp karıştırılarak verilecek.
Marulla başlamayı planlıyoruz ağustosta.

Eski 06-07-2009, 14:59   #577
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-07-2009
Durgun su Kulturu hakkinda

Merhaba arkadaslar,
Topraksiz tarimin Kollarindan biri olan ,Durgun su kulturu hakkinda biraz bilgi edinmek istiyorum Sitenin yazilarini arastirdim ve internette dolastim ama cok eski bir sistem olmasina ragmen cok ama cok az bilgiye ulasabildim ,acaba kati ortam kulturu ile kiyaslayinca hangi sistem daha kullanisli ve ekonomik olanidir.
1250m2 cam sera yaptiriyorum ve akan su kulturu benim icin cok pahaliya geldigini gordugum icin diger yollari denemeye karar verdim ama buarada ,siz uzman kisilerinde onerilerini almak istiyorum .
Saygilarimla

zufil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-07-2009, 19:24   #578
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Ne ekmeyi düşünüyorsunuz ?
Forumda 3 (durgun,akan,sisleme) sistem ve katı ortam içinde birçok resimli deneme var incemenizi tavsiye ederim.

Eski 11-07-2009, 10:28   #579
Ağaç Dostu

Acarextt03's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2009
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nurdane Mesajı Göster
çok teşekürler,sorduğum sorunun cevabını bu konu için kaynak ararken bu sayfada buldum.teşekkürler.ama daha çok soracağım soru var sizi sıkmazsam .ben bu işi yapacağım herhalde ,buna inandım.soracağım sorulardan ve bu konudaki cahaletimden sıkılarak soruyorum . Kavanoza koyduğunuz su çeşme suyumu.?ben ıstanbulda oturuyorum,domates fidesini nerden temin edebilirim?ph ve ec ,yi nerden temin edebilirim.gr majlarını neyle ölçebilirim. şimdilik sorularım bunlar.şimdiden teşekürler.nur
Ben kısaca özetleyeyim...
1) Çeşme suyu
2) Eminönünde yeni camii arkasında bol bol mevsimine göre aradığınız birçok şeyi temin edebilirsiniz...
3) Ph ölçmek için çoğumuz ph kağıdı kullanıyoruz... Ec besin kitini Sn.Kudret bey ve Envor Beyden , suyun ec'sini ölçmede sn. Kudret beyin ec metre'sini piyasanın en uygun çözümü olarak şiddetle tavsiye ediyorum...

Gr majları derken... Eğer besin kitlerini yapmaktan bahsediyorsanız o apayrı başlı başına bir bilgi birikimi gerektirir ki, şimdilik bizim hobilerimizi aşıyor... Su ile ilgili ölçümler şimdilik amatörler için ph ve ec değerleridir.. Zaten bu ikisini dengede tutabilmek işin önemli bir kısmını teşkil ediyor...

Umarım anlatabilmişimdir... Yinede sitede topraksız tarım araştırması sizi genel bir fikir verecektir diye umut ediyorum..
Inşallah hayırlısı ile bu hastalıktan kurtulursunuz... Yoksa Sn.Sarıcan gibi gittiğiniz her yere sistemi götürür, AkınÇelik gibi acaba bunun portatifi olmaz mı diye kafa yorarsınız...

Acarextt03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2009, 23:30   #580
Ağaç Dostu

suzan7's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2008
Sayın envor,
Çalışmalarınız uzun zamandır izliyorum,kısmet olursa tatil dönüşü topraksız tarım denemesi yapmayı planlyorum.****** balkonda sizinkiler gibi bir hobi srası kurma imkanım yok.
Öğrenmek istedigim konu şu bir ekim hasat dönemi boyunca 8 kök bitki için her biri 5 litrelik kaplarda olsa yıl boyunca kaç litre ec ye ihtiyaç duyarım yani bunu yaklaşık 8 ay kullanacagımı varsayalım,kaç litre ec almam gerekiyor.Bilgi verirseniz memnun olurum.

suzan7 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2009, 15:22   #581
Yeni Üye

piekaan's Avatar

Giriş Tarihi: 09-07-2009
Topraksız tarım

Sayın Envor ve Kudret Bey,

Siteyi elimden geldikçe incelemeye çalışıyorum ve izinizden gitmek üzere hazırlıklara başladım. Durgun su fide yetiştirmek için gerekli malzemelerim, Kudret Bey' den temin ettiğim malzeme ve besinler tamam.

Fakat zamanlama açısından sıkıntılı bir süreç olsa gerek fide bulmakta zorlanıyorum. 4 farklı çeşit fide yetiştirmek istiyorum. Pembe, cherry ve 2 farklı çeşit daha...

Fidelerin temini ve doğru başlangıç zamanı konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bu işe gönül vermiş herkese başarılar ve saygılarımı iletirim.

Kaan

piekaan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 21:16   #582
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-07-2009
Merhaba arkadaşlar. Sitemizde yeniyim. Umarım paylaşımlarımız daim olur.

eryıl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 21:39   #583
Yeni Üye

aradığım bilgi paylaşım sitesine bugün üye oldum. aslında yabancı kaynaklardan edindiğim suda yetiştiricilik çalışmalarının ülkemizde profesyonce yapılması büyük gurur veriyor. her paylaşım bir kat daha güçleneceğiz.

nftdugan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2009, 16:14   #584
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-07-2009
Topraksız tarımda su özellikleri

Merhaba,

topraksız tarımda kullanılacak suyun ideal degerleri hakkında bilgi verirmisiniz ??
şimdiden teşekkürler.

bioburcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2009, 20:41   #585
Ağaç Dostu

envor's Avatar

geç cevap için özür
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi suzan7 Mesajı Göster
Sayın envor,
Çalışmalarınız uzun zamandır izliyorum,kısmet olursa tatil dönüşü topraksız tarım denemesi yapmayı planlyorum.****** balkonda sizinkiler gibi bir hobi srası kurma imkanım yok.
Öğrenmek istedigim konu şu bir ekim hasat dönemi boyunca 8 kök bitki için her biri 5 litrelik kaplarda olsa yıl boyunca kaç litre ec ye ihtiyaç duyarım yani bunu yaklaşık 8 ay kullanacagımı varsayalım,kaç litre ec almam gerekiyor.Bilgi verirseniz memnun olurum.

8 bitki X 5 litre dersek = 40 litre yapar haftada,
40 litre X 4 hafta var ayda dersek = 160 litre yapar ayda,
160 litre X 8 ay = 1280 litre yapar sezonda. Yani iki set size yeter gibi gözüküyor, hesaba bakınca. Ben haftada bir defa değiştirecekmişsiniz gibi düşündüm. Daha sık değiştirirseniz iki set yetmez.

Tabi ki bu değerler kullanacağınız ham suyun EC ve pH değerlerine göre değişir.

Eski 25-07-2009, 11:50   #586
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi envor Mesajı Göster
Sayın Innuendo Antalyaya geldiğinizde mutlaka beklerim.Sizi ve diğer ağaçlar.net üyelerini işletmemizde görmekten mutluluk duyarız.
Envor bey merhaba,

Bende Antalya'da yaşıyorum. Sitemizdeki paylaşımlarınız gerçekten çok değerli. Bende eğer sorun olmazsa sizinle irtibata geçmek ve topraksız tarım ve seracılık hakkında bilgi almak ve sizinle tanışmak isterim.

eryıl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 12:48   #587
Yeni Üye

KAR-DELEN's Avatar

Giriş Tarihi: 18-08-2009
gerçekten çok ilginç ve güzel bir yöntem.Ürünün verimi topraklı tarıma göre nasıl değişiyor?Ya da aynı mı?

KAR-DELEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2009, 17:15   #588
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Yeni sezonu hayırlısıyla açtık

Oda ve kapalı balkonlarında bitki yetiştirecek arkadaşlara tavsiyem, bu güneşi bol aylarda başlamalarıdır, bitki yetiştirmeye.

Bu yıl bana yardımcı olacak bir arkadaşımda var, inşallah size seyretmesi güzel, hoş görüntüler ve de değerli bilgiler sunmaya devam edeceğiz.

Seramızı temizledik, katı ortam kültüründe(perlit) domates yetiştireceğiz. Bu yıl sizlere topraklı tarım ve topraksız tarımda yapılan yetiştiriciliğin arasındaki farkı daha iyi görmenizi sağlamaya çalışacağız. Toprağa ve perlite aynı anda fideleri dikeceğiz ve büyümelerini an be an sizlerle paylaşacağız.

Saygılarımızla...
Name:  sahibinden_08092009130.jpg
Views: 3308
Size:  62.7 KB

Eski 09-09-2009, 21:57   #589
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Bugün seranın tabanını malç ile kapattık, biriket tuğlalarını ve drenaj saçlarını yerleştirdik ve perlit poşetlerini doldurmaya başladık. Poşetlerin dikime hazırlanışınıda sizlerle paylaşacağız.

Hayta eğimi ayarlıyor
Name:  sahibinden_09092009132.jpg
Views: 3464
Size:  54.8 KB

Name:  sahibinden_09092009134.jpg
Views: 3354
Size:  40.7 KB

Eski 09-09-2009, 22:09   #590
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Neden tabanı malçla kapattınız?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 22:18   #591
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Ot yolmaktan ve çamurdan bıktımda ondan

Eski 10-09-2009, 00:02   #592
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-08-2008
Hayırlı olsun sevgili kardeşim emeğine, bileğine sağlık,haytaya selamlar(allah yardımcısı olsun))

Düzenleyen jibuti : 10-09-2009 saat 00:03 Neden: imla
jibuti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2009, 09:14   #593
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
envor kardeşim yeni sezon hayırlı olsun. Bol ürünlü bir sezon dilerim. Tabii mümkünse fırtınasız da olsun aynı zamanda

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2009, 15:50   #594
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Haydi hayırlısı olsun sevgili envor. Bol yeşilli bol ürünlü bir sezon dilerim.

Düzenleyen Kudret Tezel : 11-09-2009 saat 20:34 Neden: hatası
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2009, 21:12   #595
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Galeri: 32
Umarım her şey gönlünüzce olur. Bol hasatlar...

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2009, 21:33   #596
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 30-04-2009
Kışın hangi bitkiyi ekiyorsunuz,İstanbul şartlarına uygun şimdi ekilebilecek bir şey var mı?

tarıMeraklısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2009, 21:39   #597
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Hepinize teşekkürederim sevgili dostlarım, güzel ve yüreklendirici sözleriniz için.

Kış geliyor, bahçe sezonu bitti, bitecek. Evde ve kapalı balkonda yetiştiricilik yapacaksanız, bu aylarda başlamalısınız arkadaşlar, bitki bol ışıklı mevsimde kendini toplarsa kısa kış günlerinde sıkıntı çekmez.(Bir hatırlatma)

Hobi seramızda perlitte domates yetiştirecektik, ama bugün aldığımız ani kararla saman'da turp, havuç, biber, red robin, sarımsak ve marul da yetiştirmeye karar verdik.
Perlitte ise, domates, çilek, red robin, marul, biber yetiştireceğiz. Tabi ki akan su da marul olmazsa olmazımız

Şimdi'den özürdiliyoruz, sizleri paylaşacağımız resimlerle meşgul edeceğimizden dolayı

Eski 11-09-2009, 10:11   #598
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi envor Mesajı Göster
Şimdi'den özürdiliyoruz, sizleri paylaşacağımız resimlerle meşgul edeceğimizden dolayı
Böyle meşguliyete can kurban birader. Sen her gün yüz tane fotoğraf yükle, biz zevkle meşgul oluruz

Düzenleyen malbman : 11-09-2009 saat 10:30 Neden: yazım hatası
malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 10:15   #599
Ağaç Dostu

Ülker's Avatar

Giriş Tarihi: 17-11-2008
Galeri: 1
Bir de bu işe el atarsam, evden atılacağım.
Meşgul olmak için sabırsızlanıyoruz.

Ülker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 14:17   #600
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman Mesajı Göster
Tabii mümkünse fırtınasız da olsun aynı zamanda
Dostum malbman; nasıl bir dua ettiysen artık, fırtına geliyormuş

Belediye sürekli anons ediyor...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025