agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni351Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-06-2008, 18:21   #151
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şimdi asıl sayın eczadolabının değindiği bir başka konudan bahsetmek istiyorum.
Sevgili arkadaşlarım besin eriyiğinin büyüme dönemine göre değiştirilmesi diyince akla önce EC gelmemeli. EC eriyiğim kıvamını tarif eder eğer anlata bildiysem ,hani çorbanın sulu veya koyu olması gibi . İçindekiler ayni ama suyu biraz fazla, veya eksik. Oysa büyüme dönemine göre besin eriyiği hazırlamak eriyiğin su miktarını değiştirerek EC sini değiştirmekle aynı şey değildir.
Hemen hemen herkes domates yetiştirdiği için domatesi misal verelim.
Domatesin büyüme evresi 5 safhaya ayrılıyor. Ama bunu 3 safhada mütaala edelerde var, 2 safhada mütaala edenlerde.Safhalara göre değişen mesela azot.küçükken daha az azot büyüyünce daha çok azot gerekli. kalsiyum .meyve tutumuna kadar daha az ama meyve tutumundan sonra daha çok lazım.Magnezyum . ilk gelişmede çok sonraları daha az lazım. İşte bunlar büyüme dönemine göre EC nin değil formüllerin değişmesidir, tabiiki küçükken bitki daha narin daha hassas olduğu için ec de ona göre biraz düşük olmalıdır.
Biz amatörce bu kadar detaylaragiremeyiz zira daha yeni tanıştık topraksız tarımla .
ama bilinçlendikçe daha profösyönel eriyiklerle çalışacağız. 2 şişe ile değilde 3 şişe daha doğrusu 3 stok eriyikle çalışmayı tercih edeceğiz. Ama şunu bilinki bu bence ticari manada değer taşır. maksimum verim almak ve minumum gübre harcamak.Bizim gibi amatörce bir uğraş için ne kadar önem taşır oda ayrıça tartışılır.
Elimizdeki eriyikler gelişme dönemini dikkate alarak hazırlandığı için ayrıca yüksek konsantrasyona yani EC yi değiştirmeye gerek yoktur. Fakat bitkinizin büyüklüğüne, erginliğine göre suyunu değiştirmeyi 1-2 gün erkene alabilirsiniz, zira küçükken 1 haftada 10 günde eriyikteki elementler kullanılırken şimdi daha çabuk tükenecektir.
İşte onu anlamanın tek yolu EC metre.

paradeoks beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2008, 18:26   #152
Ağaç Dostu

eczadolabi's Avatar

Giriş Tarihi: 18-11-2007
Hocam bu eriyiğe bir miktar (Ama ne kadar?) üre eklesek sorun çözülür mü?

eczadolabi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2008, 18:26   #153
Ağaç Dostu

derin's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2007
durgun su kültürüne dayalı bir sistemde ben kurdum kurarken aklıma bir kaç soru takıldı birincisi fidenin kökü nereye kadar suya girecek,ikincisi bunlar suyun içinde oldukları için nasıl çiçeklenecekler benim bildiğim bitkiler öleceklerini hissettiklerinde çiçeklenirler bizimkilerin yeri rahat olduğu için besin elden su gölden hesabı uzayıp meyve vermezlerse diye korkuyorum birde bunları suyun üzerinde nasıl tutucaz ben strafor aldım deldim içine pet bardakları yerleştirdim altlarınınıda elek gibi büyük deliklerle deldim kökler rahatça aşağı inebilsin diye bardakların içinde sadece su var boşta duruyor doğru mu yoksa başka bir destek vermek gerekirmiydi bilgilendirirseniz memnun olurum.

derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2008, 18:34   #154
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Derin epeyden beri benim de kafamı kurcalayan ama zihnimin gerilerine bastırmayı uygun gördüğüm bir konuya deyinmiş.Benim de bilgilerim bitkilerin ölmek üzereyken nesillerini sürdürebilme çabasıyla çiçeklendikleri yönündeydi. Ama burada besin eriyiklerinin de bir rolü var ki bu bitkilerden domates topluyor insanlar diyordum.Bu konu hala bir muamma. Derin sorduğun soruya gelince, eğer domatesler yalnızca suyun içinde rahatsız olmadan durabiliyorlarsa bir şey koyman gerkemez sanırım. Aksi taktirde perlit vs. gibi bir agregatla biraz destekle derim. Tabii üstatlarımız daha iyi bir yol gösterebilir. Ben naçizane kendi bildiklerimi satıyorum

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2008, 18:34   #155
Ağaç Dostu

Sevgili malbman, eline sağlık niye moralin bozuluyor.Haksızlık ediyorsun. 29 nisanda tohum ektim 7 mayısta su kültürüne aldım diyorsun,yani henüz gelişememiş büyüyememiş 8 günlük fideden bahsediyorsun ve bügün fidelerin aslında 40 günlük fide. daha fide olarak bile gelişmiş fide sayılmaz bence.Arkadaşlar nederler bilmiyorum ama bence çok güzel.
Moralini bozma .Tohum dikmekte biraz geç kalınmış,hata zamanlama hatası.
Yanlışmı arkadaşlar.Ne dersiniz.

Fatih Ada beğendi.
Eski 10-06-2008, 18:35   #156
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Bir de şu var: sanırım resimleri yanlış yere yükledim.Düzeltmek için ne yapacağımı da bilmiyorum.Acaba bir sakıncası olur mu?

Eski 10-06-2008, 18:38   #157
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Kudret hocam çok teşekkür ederim. Moralimi düzelttiniz.Bu arada, evet zamanlama hatası ama bunun sorumlusu ben değilim.Tek sorumlu bu harika site ve onun siz ve sizler gibi güzide üyeleri. O tarihte keşfettiğim sitede sayenizde öyle bir gaza geldim ki, "ben bu işi yaparım be," diyip giriştim işe. Sonuç da bu.Sanırım Ağustos ayında ilk domateslerimi yiyebileceğim.

Eski 10-06-2008, 19:04   #158
Ağaç Dostu

Afiyet olsun,
Arkadaşlar yaptığım bir deneyi anlatayımda aman kulağınıza küpe olsun.
Az önce DERİN arkadaşımız soruyordu kökler ne kadar suya girecek diye. Gercekten çok önemli bir soru .Kökler kök boğazı denen gövdeyle kökün ayrımına kadar suya veya agregata girecek. Bu noktaya kök boğazı deniyor. Eğer kökler derinde kalır yani gövde su içinde kalırsa gövdeden kökler çıkmaya başlıyor ve oda bitkiyi yoruyor sanırım. Bazende gövdede cürüme oluyor aynen eti sıyrılmış ayak veya kol kemiği gibi. İçindeki sert odunsu doku kalıyor gövdenin yeşil gözükem kısmı çürüyor . Bu başıma geldi yaşadığım için anlattım.

Eski 10-06-2008, 23:13   #159
Ağaç Dostu

sabri zeki's Avatar

Giriş Tarihi: 08-04-2008
Benim ,de bir sorum var eriyikleri klimadan alınan su ile hazırrsak olabilirmi saf olması avantaj olurmu herkese sevgiler

sabri zeki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2008, 11:41   #160
Ağaç Dostu

egome's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel Mesajı Göster
bitkinizin büyüklüğüne, erginliğine göre suyunu değiştirmeyi 1-2 gün erkene alabilirsiniz, zira küçükken 1 haftada 10 günde eriyikteki elementler kullanılırken şimdi daha çabuk tükenecektir.
İşte onu anlamanın tek yolu EC metre.
Dün burda çok şiddetli fırtına çıktı apar topar domatesleri içeri aldım. Bugünde deli bağlar gibi bitkiyi sabitledim. Bu şekilde kavonozdan bitkiyi çıkarmak çok zor olacak, zaten bitki iyice boy attı eski haliyle bile zor oluyordu. Bu durumda yanlızca eskilen suyu ilave etsem olmazmı diye sormaya gerek bile yok ama bunun da biçaresi yokmu?

egome Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2008, 13:52   #161
Ağaç Dostu

kürşad's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2006
Galeri: 25
openoffice de yapıp excel formatında kaydettiğim formül, son anda üstünde biraz oynadım.
Bakalım birlikte değiştirelim.
http://www.evciler.com/ppm.xls

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2008, 18:10   #162
Ağaç Dostu

Sevgili egome , bitkiyi kavanozdan niye çıkarttığını anlamadım . Yıkamak içinmi?

Eski 11-06-2008, 19:41   #163
Ağaç Dostu

Sayın Sabri Zeki, eriyikleri kılima suyu ile hazırlamak sakıncalıdır ,şunun için: ben eriyikleri hesaplarken İstanbul İSKİ katoloğundaki kalsiyum ve magnezyun değerlerini dikkate alarak hesapladım. Eğer kılima suyuyla hazırlarsanız düşülen değerler kadar eksiklikler olur..çünkü kılima suyu damıtık bir sudur içinde musluk suyundaki elementler yoktur.Normal ceşme suyuyla hazırlamanızı tavsiye ederim.

Eski 12-06-2008, 00:14   #164
Ağaç Dostu

egome's Avatar

Alıntı:
Sevgili egome , bitkiyi kavanozdan niye çıkarttığını anlamadım . Yıkamak içinmi?
Kavonozdaki suyu haftada bir komple değiştirmek için bitkiyi çıkarıyorum. Kavonozun içini yıkıyorum. Böyle olması gerekmiyormuydu...

Eski 12-06-2008, 10:11   #165
Ağaç Dostu

Bitkiyi çıkartmaya gerek yok,kavonoz değilde siyah bir kap olsaydı yandani alttan bir delik deler bir tapa takardınız tapayı açınca su boşalır. Temiz su koyar birdaha akıtırdınız yıkanmış olurdu. Kavonozda olduğu için zor. Bir hortumla sifon yapıp boşalta bilirsiniz.Ama her seferinde bitkiyi çıkatrmak yanlış.
Sevgili egome en iyisi koyu renkli bir kova alıp altınada boşaltmak için bir hortum takın rahat edersiniz. Kolaygelsin.

Eski 12-06-2008, 11:44   #166
Ağaç Dostu

egome's Avatar

Alıntı:
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm

İşlem sırası:

MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

Ca( NO3)2 4H2O şişesinden pipetle 70,7 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KH2PO4 şişesinden pipetle 17,6 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.

KNO3 şişesinden pipetle 33 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.
Hocam, 37,5 ml - 70,7 ml bu değerleri nasıl hesapladınız. Dün uğraştım ama işin içinden pek çıkamadım.

scaly beğendi.
Eski 12-06-2008, 13:02   #167
Ağaç Dostu

Sevgili egome, 1000 cc lik şişede 100 gr Mg sülfat eritmiştik. 37 ppm istiyoruz, kaç litre suya ? 10 litreye. 10*37 =370 mili gram magnezyum.
100 gram Mg SO4+7 H2O da kaç gram magnezyum var tam tamına 9,8662 gram.
Biz bunu 2 hanesini almışız ( virgülden sonra ) 9,86 gram. Bu miktar 1000 cc suda olduğuna göre 1 ccsuda 9,86*1000/1000=9,86 mili gram / cc
Bize lazım olan 10*37 /9,86 =37,525 oda eşittir 37,5 cc

Kalsiyum için: 120*10/16,97= 70,7 cc
Fosfor : KH2PO4 40*10/22,76=17,57..... 17,6 cc

Azot ve potasyumuda sizler kontrol edin lütfen ve kontrolden sonra bir basit problemle işi pekiştirelim.

scaly ve paradeoks beğendi.
Eski 14-06-2008, 13:05   #168
Ağaç Dostu

egome's Avatar

Fosfor : KH2PO4 40*10/22,76=17,57..... 17,6 cc
40*10/28: 14,2 K

Potasyum: 178*10/38: 46,8 K-14,2 :32,6.... 33 cc

Azotta tuhaf sonuçlar çıktı.

Önceki problemlerde:

Mono potasyum fosfat KH2PO4— K: %28; P: %22
Potasyum nitrat K NO3--- K: %38; N: %13
Kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 +4H2O---- Ca: %16; N: %11
Magnezyum Sülfat MgSo4+7H2O---- Mg: %9; S: 13

değerleri kullanıştık son problemde değerlerdeki değişikliği anlamadım. Şimdi hangi değerlere göre hesap yapacağız?

Eski 14-06-2008, 14:42   #169
Ağaç Dostu

Sevgili egome ,değişen birşey yok. sizin aklınızda o problemde verdiğimiz tam sayılı oranlar kalmış siz virgülden sonra en az iki hane yürütün. göreceksiniz ki KH2PO4 te ki fosfor %22 değil 22,76 dır .potasyum 28 değil 28,73 yür şimdi hesaplarınızı buna göre yapın.

scaly beğendi.
Eski 16-06-2008, 16:08   #170
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-06-2008
hanımeli,beyaz yasemin, mor salkım,clematis, saat çiçeği(çarkıfelek) ,sarmaşık gül bitkilerinden her hangi biri için topraksız kültürle, iyi de beslersem ve 70cmlik bir uzunluğa razıysam ne kadar küçük hacimli saksı/torba kullanıp, sağlıklı bir şekilde koruyabilirim, fikriniz var mı?
(bir proje için bu bilgilere ihtiyacım var, çiçeklere eziyet etme derdinde değilim ama en küçük kök derinliğine ulaşmak zorundayım.)

ilyo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2008, 22:10   #171
Ağaç Dostu

Aramıza hoşgeldiniz sayın ilyo, ama öyle bir soruyla geldinizki cevaplamak biraz zor.
Ama illede bir şey söylemek lazımsa ki siz her türlü fedakarlığa hazırsınız,yaptığım deneylerden esinlenerek söylüyorum hiç bir garanti veremem ama çay bardağı kadar bir ortam,3 cm çapında 10 cm boyunda bir deney tüpü yetebilir zannediyorum.
Sormadan edemiyeceğim ne projesidir bu? Sakıncası yoksa bilgi verebilirmisiniz,merak ettim.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Eski 16-06-2008, 23:52   #172
Yeni Üye

teşekkür ederim kudret bey. henüz buralarda yeni olduğum için bugün sitede bol bol yanlış yerlere yanlış konuları yazdım. ama bu hepsinden daha konu dışı bir mesaj olacak ; çünkü projeyi sordunuz bahsemekten keyif duyarım.

bir ürün tasarımı projesi. ben de insanla doğa arasındaki ilişkiyi ev içinde güçlendirecek (aslında diyonisos gibi yeniden kuracak) nesneler yapmaya çalışıyorum. bir tanesi, canlı bir hanımeli kolyesi -yukarıdaki soruyu bunun için sordum-, biri; çimden bir balkon minderi, biri; durgun su kültürünü(?) klozet sifonunda kullanmak -lütfen gülmeyin, başka biri de bir çilek saksısını aynı zamanda bir çatal-kaşık vs asmak için kullanmak olabilir.

yani; evin içinde olabildiğince çok alana müdahale ederek keyif ve ruhsal doyumu başka bir açıdan yaşatmak diye özetleyeyim.

fikirlerinizi almayı çok isterim. tabi yeni bir başlık açmak gerekecek! bunu öğrendim. caretta sağolsun

Eski 17-06-2008, 20:41   #173
Ağaç Dostu

sabri zeki's Avatar

Giriş Tarihi: 08-04-2008
Arkadaşlar birde gübreleri tanıyalım diye yeni başlık açalımmı mesela benim anlayamadıgım üre azotu amonyum azotu nitrat azotu sonra nitratlı sözcüğü gibi mesela şelatlı bunun gibi bize lazım olcağını sandığımbir çok kavram sevğiler hepinize

sabri zeki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 12:23   #174
Ağaç Dostu

derin's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilyo Mesajı Göster
teşekkür ederim kudret bey. henüz buralarda yeni olduğum için bugün sitede bol bol yanlış yerlere yanlış konuları yazdım. ama bu hepsinden daha konu dışı bir mesaj olacak ; çünkü projeyi sordunuz bahsemekten keyif duyarım.

bir ürün tasarımı projesi. ben de insanla doğa arasındaki ilişkiyi ev içinde güçlendirecek (aslında diyonisos gibi yeniden kuracak) nesneler yapmaya çalışıyorum. bir tanesi, canlı bir hanımeli kolyesi -yukarıdaki soruyu bunun için sordum-, biri; çimden bir balkon minderi, biri; durgun su kültürünü(?) klozet sifonunda kullanmak -lütfen gülmeyin, başka biri de bir çilek saksısını aynı zamanda bir çatal-kaşık vs asmak için kullanmak olabilir.

yani; evin içinde olabildiğince çok alana müdahale ederek keyif ve ruhsal doyumu başka bir açıdan yaşatmak diye özetleyeyim.

fikirlerinizi almayı çok isterim. tabi yeni bir başlık açmak gerekecek! bunu öğrendim. caretta sağolsun

sn ilyo bahsettiğiniz konu çok hoşuma gitti daha önceden bu tip bir çalışmanız oldumu varsa daha detaylı bilgi verirmisiniz teşekkürler.

derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2008, 13:27   #175
Yeni Üye

derin arkadaş, bahsettiğim konuda ilk kez çalışacağım, bittiğinde detaylı bilgi ve fotoğrafları paylaşırım. tabi bitirmem için yardım ve önerilerinize ihtiyacım var. benzer ürün örnekleri de tavsiye edebilirsiniz, ben de yaparım.

Eski 24-06-2008, 09:20   #176
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Sevgili kürşad, kuracağınız akan su sisteminin motor gücü, bitki yatağı (boru) ile ilgili bilgiler gibi, kabaca teknik özelliklerini elinizde varsa ve sakıncası yoksa paylaşmanız mümkün mü?

Eski 24-06-2008, 10:03   #177
Ağaç Dostu

kürşad's Avatar

Boru 75 mmlik damlama ana borusu.
Motor atman at-102 galiba, 1.4 metreye basıyor ve 600 l/h debisi var.
16 mm deliksiz damla borusu var bahçede birkaç metre onun içinden su geçecek.
Sistemi de 1 metre gibi bir yükseklikte kurmayı düşünüyorum.
Altına demirden bir ayak yapmam gerekecek önce.

Eski 29-06-2008, 18:50   #178
Ağaç Dostu

kürşad's Avatar

Atman at-102 kafa almıştım ya. Ona parmağım kalınlığında hortum bağladım 55-60 cm kadar yukarıya basabiliyor ancak. 40 saniyede 2,5 litre kola şişesini doldurdu. Saatte 225 litre kadar su basacak hesabıma göre. Bu da ancak tek katlı bir sisteme su basabilir, veya birbirinden 5-10 ar cm kot farkı olan birkaç katlı bir sisteme basabilir demek.

Eski 03-07-2008, 07:13   #179
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Sanırım yalnızca ikimiz varız. Herkes tatile gitti galiba.

Eski 03-07-2008, 07:24   #180
Ağaç Dostu

eczadolabi's Avatar

Giriş Tarihi: 18-11-2007
Ben depresyondayım.
Kafa izni aldım.
Gidişat hiç iyi değil. Çok fazla su veriyormuşum, meyve tutmadılar beyefendiler...

eczadolabi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025