agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni140Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-07-2015, 22:16   #61
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Degerli arkadaslar,

acik konusayim, cok caba sarfetmeme ragmen hala saglikli ve stabil bir sistem oturtabilmis degilim. Simdilik sudaki hayat gayet yerinde ama aylardir bitkiler buyumuyor. Bi kismini topraga aldim, deneme amacli bikac bitkiyi bekletiyorum. Ben butun vaktimi suyun kalitesine ve sifona harcadim. Basarili da oldum ama basindan beri bitkilerin gelisiminin durdugunu farketmedim. Borularin icindeki akintiyi verimli hale getirmek icin simdilik suyu borularin arkasindan veriyorum ama suyun ciktigi bolge ile pompaya girdigi bolge cok yakin, dogal olarak saglikli bir akinti olusmuyor suda. Internette bazi tasmayan ve akinti saglayan modeller var. Artik borulari yeniden o tip bir sisteme ceviricem. Cok sey ogrendim ama henuz basarili bir sekilde bitki elde edemedim. Ustune ustluk tasma vs gibi durumlarda, yasayan canlilarin hayati sozkonusu oldugundan baya bakim ve emek gerektiren bir durum. Bunlarin tecrubeyle asilacagina inaniyorum ama daha cok firin ekmek yemem lazim. Netice itibariyle utanc ve hayal kirikligi icinde oldugumu itiraf etmek istiyorum. Olay neticelendiginde, burada verdigim bilgileri de gozden geciricem.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2015, 22:21   #62
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Sayin anurt,
tadini begendiginiz ve sirkeye yakisacak her malzeme icin tarif assagi yukari aynidir. Ben tarhunu kurutup, tadini heryere esit yaysin diye butun olarak bir litre elma sirkesine iki corba kasigi kadar tarhun ekledim. Iki dis de sarmisak attim ama bu tercih meselesi tabi. Sirkeyi serin ve gunes almayan bi yerde bir birbucuk ay kadar bekletirseniz kullanima hazir olur. Ayni islemi zeytinyagi kullanarak da yaptim.

A_NOMAD beğendi.
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2015, 23:38   #63
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi flying dragon Mesajı Göster
...utanc ve hayal kirikligi icinde oldugumu itiraf etmek istiyorum...
Sizin kurduğunuz sistemi, ilk satırlarınızdan beri büyük ilgiyle ve sessiz sessiz takip ediyorum, üstelik 'örnek alma' gibi bir olası kazancım olmamasına rağmen...

Harika bir fikirle yola çıktınız ve bence başarılı da oldunuz, gönülden tebrik ediyorum. Elinizde son bir sorun kaldı, onu da çözeceğinizden hiç şüphem yok.

Yukarıdaki sözlerinize, daha doğrusu bunları hissetmenize çok üzüldüm

Utanç duyacak bir şey mi var?
Elimizi attığımız her işi ilk denemede mükemmel sonuçlandıramıyoruz, hele ki söz konusu olan 'canlı varlıklar' ise...

Hayal kırıklığı hissetmenizi anlayabiliyorum ama lütfen o 'utanç' duygusunu bir an evvel ruhunuzdan kapı dışarı edin!

flying dragon beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2015, 12:57   #64
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Bu sistemlerin bitki dikimi yapilmadan once 1-2 ay kadar sadece balik bulundurularak calistirilmasi tavsiye ediliyor ki mikro organizmalar yeterli miktarda olussun. Sonrasinda ekim yaparsaniz basaracaksiniz.

Sistemde su kacaklari, balik sayisinda ani dusus gibi konular sizi umiutsizlige dusurmesin, internette bu isi basarili yapan yok gibi. 24 saat basinda eleman bulunan buyuk tesisler haric hepsi ayni durumdalar.

Su kaybi icin, ek bir depo tanki ve havuza bagli bir sifon sistemi kurarsaniz, su kacagi durumunda bu tanktan minimum suyu havuza ulastiracaktir ve olum olmjayacaktir.

Ayni yerde havuzdan suyu aldiginiz nokta havuz tabanindan ornegin 50 cm gibi yukarida olsa su hicbir zman bundan asagiya dusmeyecektir.

Internetteki basari hikayelerinin arkasunda hep malzeme ve kitap satanlar var.

Sizin tecrubeleriniz ve bunlari yazmaniz hem size hem bize kazanc.
Saglicakla kaliniz

flying dragon beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2015, 14:20   #65
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Desteginiz icin gercekten cok tesekkur ederim. Su an sistemi calisir hale getirdim, bunu bitkilerin canlanip inanilmaz hizda buyumesinden gorebiliyorum. Sistemdeki akinti yetersizken, bazi bitkiler buyumeyi durdurdu, bazilari da kismi olarak olmeye basladi. Son olarak su pompasini filtrenin cikisindan uzak, hava tasina yakin oldugu icin bol oksijen alan ve derin bi bolgeye yerlestirdim. Su borusunu borularin ta en arkasina kadar uzatip dorde ayirdim. Belki kotu bi baslangic oldu ama su an sistemin cok iyi calistigini gorebiliyorum. Bitkiler roket hizinda buyuyor. Simdilik sagliksiz baslangic yapan bitkileri sistemden alip yeni fideler eklemeyi dusunuyorum. Onlarin buyume hizini ve grafigini yine buradan size aktarmaya calisacagim. Seneye borularin yerine ikiye kesilmis plastik variller kullanacagim, boylece simdiki kullandigim filtreye de ihtiyacim kalmayacak. Artik o gelecek senenin projesi, bu sene boyle bi baslangic yaptim, onemli olan bundan dersler cikarmam.

Name:  filtre.jpg
Views: 887
Size:  63.9 KB
Simdilik filtreye giden borulari yapistirip silikonlamadigim icin kucuk bi sizinti sozkonusu. Calistigindan emin oldum, o yuzden birazdan silikonlama islemini de yapicam. Filtre kusursuz calisiyor ve icinde suyu temizleyecek yeterli mikroorganizmalar mevcut. Daha once de dedigim gibi, su berrak ve sari/acik kahverengi arasi bir renkte. Suyun nitrat nitrit ec ph degerleri gayet guze. Baliklarin nesesinden de anlasiliyor bu.

Name:  bitkiler.jpg
Views: 837
Size:  52.6 KB
Bitkilerin altindaki olu kisimlara dikkat edin, eger eski resimlerle karsilastirirsaniz, bitkilerdeki bu buyume sadece bikac gun icinde gerceklesti. Garibim bitkiler, bi kitlik cektiler bi bolluk, kendimizi affettiricez insallah.

Name:  sugirisi.jpg
Views: 847
Size:  58.5 KB
Deliklerden birini harcamak zorunda kaldim ama su an su dort kanala da esit giriyor ve borularin icerisinde cok guzel bir akinti mevcut. Dogal olarak kokler tertemiz kaliyor ve boruda da yosun gibi olusumlar olmuyor.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2015, 21:07   #66
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Degerli arkadaslar,

kizimin okulu okullar arasi yapilan tarim ile ilgili bir projeye aquaponics ile katildi. Yarismanin amaci sehir icinde yasayanlarin kisitli imkanlarla bitki yetistirmesi ile ilgiliydi. Aquaponics fikrini benden ilham alarak kizim one surmus. Konu hakkinda bilgi almak icin beni okula davet ettiler ve ben de yaptigim hatalari da anlatmak suretiyle fikir bazinda yardimci olmaya calistim. Bu cumartesi gerekli butun malzemeleri velilerle birlikte bir araya getirip, gonullulerden olusan bir grupla beraber projeyi calisir hale getirdik. Umarim okullari bu projeyle dereceye girer. Kizimin da boyle bi sonuctan baya bir gurur duyacagindan eminim. Bekleyelim gorelim. Projenin bitmis hali ile ilgili fotograflar;

Name:  IMG_20151017_123503.jpg
Views: 812
Size:  56.1 KB

Name:  IMG_20151017_123510.jpg
Views: 789
Size:  27.5 KB

Name:  IMG_20151017_123521.jpg
Views: 783
Size:  64.3 KB

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2016, 22:09   #67
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-04-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 5
selamlar sayın flying dragon,
bende eldeki imkanlarla deneme amaçlı 4.5 m* 8 m bir sera yapıp aquaponic deneyeceğim. tecrübelerinizi ve yorumları okudum. sistemi rasyonalize etmek güç. dediğiniz gibi karşınızda 'doğa' var. ben iki adet 1000 lt tank ve her tanka bağlı 30 ar metre pvc kanalda sistemi deneyeceğim. bu pilot olacak. muaffak olursam daha büyük düşünüyorum. ama parametreler o kadar çok ki, korkutuyor insanı. sizin sistemin son durumu nasıl? biraz bilgi verebilirmisiniz?

ihakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2016, 07:40   #68
Yeni Üye
 
Gürkan Yeniçeri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2009
Şehir: Canberra
Mesajlar: 26
Eski konuları canlandırdığım için kusura bakmayın.

Blogumdaki ırımtüzen ile ilgili yazılara şuradan erişebilirsiniz.

Şu anda biner litrelik iki sistemle alabalık ve silver perch dedikleri endemik balıklardan yetiştiriyorum.

Bir de FBde Akuponik Türkiye isimli bir grup kurdum. Arzu ederseniz gruba üye olabilirsiniz.

Irımtüzen (akuaponik) hakkında sorularınız varsa cevaplayabilirim. Irımtüze hakında Avustralya'da eğitimler veriyorum.

Gürkan Yeniçeri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2018, 19:44   #69
Ağaçsever
 
Mr papaya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-01-2013
Şehir: Mugla
Mesajlar: 55
Selam bende Avustralyada Ogrenmistim Bu aquaponic islerni, Sonra turkiyeye gelip Datca da bir ciftlik kurdum ilk is de 1 donume yakin bir gol yaptim bahcede kaynak suyuyla besleniyor, ilk yil golun ici agzina kadar yosun oldu su cok berrakti yosun tum organik maddeleri cekiyordu sonra yosunla bas etmek icin icerisine azmaktan yakaladigimiz Kefal ve Akdeniz Universitesinden aldigimiz Aynali sazanlari koydum, bu defada baliklar cok guzel gelisti yosunlar bitti ama bu defada suda cok miktarda organik madde birikti su bulanik gorunmeye basladi.

Golu yapmam daki amac balik gubresi kullanip bahceyi sulamakti. Bunda basarili oldum ama malesef suyun bulanikligi ile bas edemiyorum cok fazla organik madde var.

Datcada bahar geliyor ve sebze dikim zamani yaklasti simdi dusunuyorum acaba sebzeleri borular icerisinde boldeki suyun icerisinde yetistirsem bir nebze olsun beni su tasarrufu yaptirir ve sudaki organik maddeleri bitkilere filtre ettirebilirmiyim diye.

Birde Tatli su kereviti ve karidesi atmak istiyorum gole alabilecegim bir yer varmi acaba. Egirdir golunde yetisiyormus ama canlisini satan yok

Kurulum ve maliyeti en aza indirerek nasil bir tesisi kurabilirim?

Borular ciktami olacak golgedemi?


Ozgur donmez 05317241769 bilgisi olan arkadalarin bilgisinden yararlanmak isterim.

Mr papaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2018, 18:02   #70
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-02-2017
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 5
Bende küçük bir denen yapıyorum doğru yanlış deneme usulü ile bunun icn koi baligi aldım 5 adet daha da ali cam çok hızlı buluyorlar baliklar birde iç filtre ile akvaryum icerisine iç filtre ile suyu temizlemeye çalışıyorum suyun üzerine kopuk leri içeri bardak yerlestirdim icine de marul ifadeleri koydum bir miktar büyüme oldu çok fazla değil büyüme belki hızlanır diye bitki gelistirme lambasi da aldım bakalim değişim nasıl olacak ph ölçümü ph kagidi aldım ph 7 çıktı normal kac olması gerekiyor ne m gerekli

Selahattint Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2018, 15:38   #71
Ağaçsever
 
Mr papaya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-01-2013
Şehir: Mugla
Mesajlar: 55
Datcada aquaponics

İlk deneme

Eklenen Resimler
     
Mr papaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2018, 12:01   #72
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-10-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Efendim aquaponikle ilgili araştırma yapıyorum. Fizibilite yaptıktan sonra gerçekleştirmeye çalıaşacağım. Bu konuda desteğe ihtiyacım var. Bu konuda görüşebilirmiyiz. Cumhur Sayın İstanbul Bakırköy 0532 266 0920

Fatisa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2018, 12:15   #73
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-10-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Aquponik konusuyla ilgileniyorum. Bu konuda bilgi alışverişine ihtiyacım var. sizinle görüşebilirmiyiz. Cumhur Sayın 0532 266 0920 İstanbul

Fatisa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2018, 12:52   #74
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-10-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
Efendim aquaponick ile ilgili araştırma yapıyorum. Sera kurmayı düşünüyorum. Bu konuda sizinle görüşebilirmiyim müsait olduğunuzda. Cumhur Sayın 0532 266 0920

Fatisa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2018, 13:24   #75
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-10-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 23
hocam aşağıdaki meilime aquponick formülü gönderebilirmisiniz. verdiğiniz ladresden çözemedim. rica etsem. şimdiden teşekkürler. cumhursayin444ayakkabi@gmail.com Cumhur Sayın 0532 2660920 İstanbul.

Fatisa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2018, 13:26   #76
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 741
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fatisa Mesajı Göster
Efendim aquaponick ile ilgili araştırma yapıyorum. Sera kurmayı düşünüyorum. Bu konuda sizinle görüşebilirmiyim müsait olduğunuzda. Cumhur Sayın 0532 266 0920
Heyecanınızı anlıyorum ama neden bütün konulara aynı mesajları yazıyorsunuz,ilgili kişiye özel mesaj gönderebilirsiniz

casperia beğendi.
devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2018, 21:06   #77
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Aquaponicde formul yok, balıklarım kirlettigi su bıtkılere verılıyor onlar suyu temızlerken beslenmıs oluyor ve temız su balıklara gerı gıdıyor. Burada dısarıdan gubre vermek yok.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024