agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni140Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-04-2015, 23:37   #31
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2015
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 3
son mesajın üzerinden uzunca bir zaman geçmiş,şu anki durumu umarım iyi gidiyordur sistemin.Resimlere bakıp mesajları okudukça insanın benzer şeyler yapası geliyor

flying dragon beğendi.
fatihmk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2015, 00:20   #32
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
Aquaponics bize çok uzak bir konu ,balık sayısı nedir cinsi nedir elimizdeki balıklar bu işi görürmü,umarım başarılı olursunuz

flying dragon beğendi.
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2015, 14:10   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Sayin fatihmk, bugun yeni resimler ekliyecegim. Bazi talihsizlikler yasadigimiz icin sistemi bir iki kere sifirdan duzenlemek ve suyu degistirmek zorunda kaldik. Bu sebeple besin degeri azaldi ve gelisme yavasladi.

Sayin idris_senol, tatli suda yasayan tum baliklar bu is icin uygun. Ornek vermek gerekirse, genelde bir balik dort adet marulu 21 gunde olgunlastirmak icin yeterli. Ben en son koi denen sus baliklarina yoneldim, eger su uygunsa alabalik da gayet iyi bir secim.

Degerli dostlar, sisteme uzaktan da izleyebilmek icin bir ip camera ekledim. Sistemi buradan gece/gunduz izleyebilirsiniz;

http://flyingdragon.ddns.net:81/index.htm

kullanici adi: aquaponics
sifre: aquaponics

resmi yenilemek icin f5 e basin


Düzenleyen flying dragon : 26-04-2015 saat 21:47 Neden: sifreyi ekledim
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2015, 22:38   #34
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Degerli dostlar,

gecen hafta size bahsettigim gibi kucuk bir felaket yasadim. Sifonun tikanmasi sebebiyle sistemden suyun bosaltilma islemi durmustu. Bu sekilde havuzun icerisindeki su neredeyse bitmisti. Yaklasik onbes kadar baligi kaybettim. Ama bu gibi durumlarda sinir ve uzuntu ile pek vakit gecirmem, genelde ise koyulurum. Ben de oyle yaptim ve yasadiklarimdan ders cikararak sistemde bazi onlemler aldim.

1 Saksilardan suya karisan kucuk kil toplarin sistemi tikamasini engellemek icin sifonun hemen girisine cikarilabilir bir filtre sistemi koydum.
2 Sifonun tikanmasi halinde suyu en azindan havuza geri akitmasi icin olctugum yukseklikte bir cikis yaptim
3 Delikli sepet gibi bir kabin altina yaklasik dort cm lik dort adet ayak yaptim, pompayi kadin corabina sarip buraya koydum boylece tikanmasini engellemis oldum.

Bu sistemin en kotu tarafi, nerede hata olursa sistem tasiyor. Pompa tikanirsa sisteme az su gidiyor ve sifoun calismasi duruyor. Sifon tikanirsa su birikiyor ve sistem tasiyor. Umarim yaptiklarim sayesinde sistem daha guvenli hale gelir.

Serayi baya bi duzene soktum, sistemi uzaktan da izleyebilmek icin bi kamera kurdum. Linki bi onceki yazimda ve ilk yazida mevcut. Havuzun cevresini tas ve kutuk parcalariyla duzenledim, daha dogal bi gorunum verdim. Havuzun dibine cinden getirttigim sahte cimleri ekledim, boylece larvalara saklanma alani olusturmus oldum. Seranin arkasina elektrik cektim, isiticiyi da oraya koydum.

Bu arada kerevitler surekli ciftlesiyor veya kur yapiyor. Umarim yavru yapmaya da baslarlar. Henuz disilerin yumurta yapip yapmadigina bakmadim cunku ciftlesme doneminde rahatsizlik vermek istemiyorum. Her canlinin ozel hayati olmali. Sanirim ciftlesme donemine ozgu bi durum ama erkekler baya kirmizi bi renge burunduler.

Bugun cektigim fotograflarla devam edelim. Sistemde yasanan aksilikler yuzunden bazi bitkilerin buyumesi yavasladi ama hala saglikli gorunuyorlar;

Name:  cilek.jpg
Views: 2355
Size:  49.7 KB
Cilek aquaponics sistemden en cok hoslanan bitki oldu. Baya bi cicek ve tomurcuklanma var.

Name:  lettuce.jpg
Views: 2094
Size:  47.4 KB
Bunlar da lollo rosso fideleri. Sisteme bugun bes kadar ekledim, onumuzdeki haftalarda neticeyi gorucez.

Name:  tarhun.jpg
Views: 1998
Size:  58.2 KB
Tarhun da halinden baya memnun, kok olusumu da saglikli. Sisteme en olumlu cevabi veren ikinci tur. Aquaponics in diger bir avantaji da organik icerigi sayesinde farkli bitkileri, ayni sistemde buyutebilmek.

Name:  bed_gen.jpg
Views: 2190
Size:  69.8 KB
Bitkilerin genel gorunusu. Unuttugum kahvemden de anlasilacagi gibi, hergun ilk isim uyanir uyanmaz kahvemi alip seraya gitmek.

Name:  genel.jpg
Views: 1934
Size:  70.6 KB
Son olarak sistemin son halinin genel gorunusu.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2015, 01:36   #35
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2015
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 3
Başınıza olumsuzluklar geldikçe sistem daha da gelişecektir. Bende evde ufak ufak denemeler yapmaya başladım.Ama benimki durgun su kültürü,önce sistemin nasıl işlediğini anlayıp daha sonradan yeni şeyler denemeyi ve eklemeler yapmayı düşünüyorum. ilham almak için de arada bir siteye girip sizin gibi yaptıklarını paylaşan kişilerin neler yaptığını kontrol ediyorum

fatihmk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2015, 12:22   #36
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
kırılma noktalarını devamını sağlarsan başarı gelir
kervit hk bilgi yazarmısın
uzaktan sistemi izleme 3 g göz gibi bir sistemmi

flying dragon beğendi.
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2015, 13:34   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Bu sistemde baliklarin uretecegi gubre miktari yani suyun kirlenme miktari ile bitkilerin bu zararli maddeleri gubre olarak kullanma miktari dengede olmali. Su fazla kirlenir ve temizleme icin yeterli bitki yoksa baliklar olur. Su az kirlenirse bitkilere yeterli gubre ulasmaz bitkiler olur.

Bu dengeyi kurmak icin baliklarin nekadar gubre ureteceginin bilinmesi gerek, bu miktar verilen yem miktari ile orantili olarak hesaplaniyor. Bu hesapla ilgili internette formuller var, bulmaya calisiuorum, umarim yakinda yazarim.

Bir nota daha var, suyun balik havuzundan alinip bitkiye verilmesi oncesinde biyolojik filtre sart. Ornekleri internette ozellikle youyube videolarda var, biofilter olarak aranabiliyor. Basiy ve ucuzlar, bulasik teli, sunger, komur ve tas kullanilarak yapilanlar var. Bu kisim onemli once sisteme balik konup bir ay kadat bu filtre calistiriliyor, olusacak yosunlar ce birikecek mikro organizmalar onemli yoksa su temizlenmeyecektir. Yeterli mikro organizma olusunca balik konabiliyor. Baliklarin sistemden alinmasi ise yeni balik eklenmeden yapilirsa denge bozuluyor.

Bu arada baliklara antibiyotik ve baska ilac vermeyiniz bitkiler olur.
Cok hassa bir sistem. Hesaplama seklini bulunca yazacagim
Saglicakla kaliniz


Düzenleyen kiziltan : 02-05-2015 saat 13:41 Neden: tamamlama
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2015, 14:20   #38
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba
aquaponic.com.au sitesine giriniz.

Cok basit bir excell dosyasi cikacak. Soldaki tabloyu indirin ( metrik degerlidir, alt kisimdaki de ayni ama olculer metrik degil, lb, feet falan..)

Ust kisimdaki degerleri verince alttaki degerleri otomatik alacaksiniz.
Havuz olcusu, balik populasyonu, yem miktari verilince, ekim yapilacak alan, su devir miktari ve bitki sayisini alacaksiniz.

Sag taraftaki pdf dosya formulun isleyisini ve aquaponic sistemin genel isleyisini anlatiyor.

Kullanamayan olursa lutfen yazsin formul sayfasini tercume edip gondereyim.
Saglicakla kaliniz


Düzenleyen kiziltan : 02-05-2015 saat 14:23 Neden: ek bilgi
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2015, 20:04   #39
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Degerli kiziltan hocam,
verdiginiz kiymetli bilgiler ve link icin tesekkur ederim, gercekten de ilginc bir kaynak. Fakat, kullanacagimiz degerleri tamamen verilen degerlere gore ayarlamak ve o degerde tutmak guc. Cunku sisteme koydugunuz baliklar ilk basta kucuk, ve kisa zamanda buyuyorlar. Aynisi bitkiler icin de gecerli, ve bitkilerin turune gore degisik evrelerde ihtiyaclari degisir. Kisacasi, aquaponics sistemlerde mukemmel degerleri hesaplamak mumkun ama pratikte uygulamak zordur, hatta sisteme hasar verebilir. Cunku aquaponics sistemlerde biyolojik dengenin ustasi doga, doganin da tek ihtiyaci zamandir.

Bahsettiginiz gibi, ben de sistemde dengeyi faydali bakteri ekleyerek saglamaya calisiyorum. Bakteriler suda bulunan balik diskisi gibi patojenikleri yiyerek bitkilerin kullanabilecegi hale getirip bunu suda hazir bulunduruyor. Bitkiler neye ihtiyaci varsa, kokleri vasitasiyla bunu alip koklere gelen hava sayesinde istedigi sekilde parcaliyor. Suda fazladan besin maddesinin bulunmasi bitkiler icin herhangi bir sorun teskil etmiyor cunku tamamen organik. Belli bi orani asmadikca, bunun baliklara da bir zarari yok. Baliklar gelismis canlilar olduklari icin, hayatta kalma yetenekleri ve ortama uyum saglama yetenekleri yuksek. Yani sistemdeki hicbir canliya zarar vermeden, kucuk duzenlemelerle sistemi dengeli tutmak mumkun. Duruma gore, bitkiler suyu temizlemek icin yeterli olmazsa, suyu kismen bosaltip taze suyla degistirerek (ben kesinlikle yagmur suyu kullaniyorum, sebeke suyu dinlendirilmeden kullanilirsa bakteriyel hayati yokeder), suyun besin degerinin dusuk oldugu durumlarda verilen yem miktari arttirilarak sistemin dengesini asamali olarak duzeltebiliriz. Suyun kopuksuz, berrak ve acik kahverengi ve sari arasinda bir renk almasi bize sistemin saglikli olarak isledigini gosterir. Tabi bitkilerin buyumesi ve baliklarin olmemesi de onemli.

redbullah beğendi.
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2015, 20:54   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba
Bu sistemlerde biolojik filtre sart, orada cogalan mikro organizmalar suyun temizlenmesi icinde olmazsa olmaz faktorler.

Baliklarin zamanla buyuyecegi bazen de olebilecegi ve ya alinip yenecegi dusunuldugunde eksilenlerin yerine konabilecek ve dengeyi bozmayacak kadar baligin bu sistem disinda bir havuzda beslsnmesi ve gerektiginde bu havuza alinmasi bir yontem.

Baliklar buyudukce ve yem artirildiginda rkili alani buyutmek gerekeceginden ekilebilir alan buyuk olmali ve ek alan istendiginde bos tutulan yere fide eklenmeli ki denge bozulmasin. Sistem disinda bir miktar balik bulundurmak ve ekilebilen alan buyuk tutulmali cbir miktari ekilmeden yedek beklemeli elbette uzun sureli bitkiler icin boyle, marul gibi kisa sureli olanlar icin hasat edilen her marul yerine hemen dikim sart ki denge korunsun.

Lutfen biofiltre konusuna dikkat, hatta bu filtre kurulduktan sonra balik havuzundan belli sure ( 1 ay kadar ) beslenerek organizmalarin filtre icindeki taslara yapisarak cogalmasi saglanmali ve bunlar yikanarak filtreden hicbir zaman atilmamali.
Saglicakla kaliniz.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2015, 00:27   #41
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Sayin kiziltan,
ben butun suya yeterli bakterileri ekleyerek bio filter yapiyordum ama dikkatimi cok onemli bi noktaya cektiniz. Faydali bakterileri gunesten koruyabilecegim, ayni zamanda yuzeye tutunarak ureyebilecekleri bir ortam yaratmam cok faydali olacak. Yarin sifonun cikisina bu tarz bir duzenek kuracagim, zaten elimde var olan filtre sistemini kullanip, bakterileri bu hazneye ekleyecegim.

Sayin idris şenol,
kerevitler herseyi yiyen, sahibi ile etkilesimde olan ve bocek turleri arasinda en zeki olan tur. Kesinlikle yemek secmiyorlar, benimkiler tipki koyun gibi yosunlu alanlarda otlaniyorlar. Bazen bulduklari yaprak veya olu balik gibi besinleri yuvalarina sakliyorlar. Ciftlesme donemlerindeler bu aralar, yakinda yumurta ve larvalari bekliyorum. Kerevitleri secmemin en buyuk sebebi, les yiyici olmalari ve olu bocek, balik gibi organik artiklari imha etmeleri.

redbullah beğendi.
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2015, 08:17   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Meerhaba

Filtreyi bir bidon kullanarak yapabilirsiniz.
Ust kisma sepet icerisinde plastik bulasik teli koyarak kati atiklari temizlersiniz ve sik sik cikarip temizleyebilirsiniz.
Alt kisma mozaik tasi ve ya pomza taslari koyarsaniz bakteriler icin cok genis yuzey alani olur. Taslarin kucuk olmasi yuzey alanini artiracaktir. Bu filtre bakteri ile dolunca verimli hale gelecek bu nedenle yikayip temizlememek onemli.

Klor, camasir suyu ve bakteriler bu sistem icin cok zararli olacagindan kullanilacak suya dikkat etmek gerek.

Kucuk bir havuz icerisinde bu sistem haricinde bir kac balik ya da kerevit bulundurursaniz, olum ve ya yemek icin balik cikardiginizda hemen bu sisteme oradan ekleme yaparak toplam balik agirligini dengelersiniz.

Ekime hazir birkac metrekare yer de hazirda beklerse, baliklar buyudugunde ve ya eklee yaptiginizda o kisma marul falan ekip hemen suyun oraya da akisi saglayarak ekim alanini buyutmus olursunuz.

Saglicakla kaliniz.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2015, 12:37   #43
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Mını seyyar akuaponık

Name:  AQUAPONIC.jpg
Views: 2092
Size:  67.4 KBMerhaba
Akuaponik sistem icin gerekli bir sey cozunmus oksijen miktarinin olcumu. Bu baliklarin olmesini engellemenin sarti ayni zamanda bitki yataginin ve biofiltrenin gerekli temizlemeyi yapip yapmadiginin da olculebilmesini sagliyor. Uretim icin cozunmus oksijenin 5 ppm den cok olmamasi gerekiyor. Bunun icin sensorler piyasada var.

Serasi ya da bahcesi olmayanlarin kurabilecegi ve soguk mevsimde ic ortama tasiyabilecegi uygun hava sartlarinda terasda kurabilecegi basit bir sistemin fotograflarini internetten aldim yukluyorum. Ancak ufak sistemler elektrik kesintisine cok dayaniksiz mumkunse gunes enerjili pompa ve aku yedekleme kullanilmali. Bu mini sistemin biofiltresi alttaki taslar, hem kati atiklari topluyor hem mikro organizmalari barindiriyor.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2015, 23:16   #44
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Sayin kiziltan hocam, soylediklerinizin arasinda benim katilmadigim ve/veya farkli bildigim bilgiler olsa da bu sadece burada verilmek istenen ve gelistirmek istenen fikirlere zenginlik katiyor. Bu sebeple cok tesekkur ederim.

Ben biofilter sistemini zaten kullaniyordum ve bu isi suyun dibinde, cinden getirttigim plastik akvaryum bitkilerinin cevresinde, suya bakteri eklemek suretiyle surekli uyguluyordum. Ama su istedigim berrakliga ulasmayinca, gunes isiklarinin derinlere kadar nufuz edip, eklenen bakterileri ve biyolojik hayati etkiledigini farkettim. Uzun zaman once aldigim ve ordeklerimin goletini temizlemek icin kullandigim biofilter eco 5000 i bulup cikardim. filtrenin ust kisminda bir de uv lambasi vardi ama bakteriyel hayata zarar verecegi icin kullanmayacagim. Yosunlari afiyetle yiyen kerevitlerim ve suda serbest halde gezen yosunlari yiyen mikro organizmalar suda mevcut.

Kisaca biyolojik filtrenin yapisini anlatayim. Biyolojik filtre, sudaki patojenleri ve bitkiler icin cok karmasik organik yapilari parcalayarak bitkilerin faydalanabilecegi, baliklarin da rahatsiz olmayacagi bir hale getirir. Biyolojik filtrenin uc sarti vardir;

1 gunes isigi ve uv girmeyecek
2 suda oksijen olacak
3 mikroorganizmalarin yapisarak cogalacagi, koloniler kuracagi alanlar olacak

Name:  katmanlar.jpg
Views: 1886
Size:  51.2 KB
Fotografi cekerken elim titremis ama onemli oldugu icin ekleyecegim, kusura bakmayin.
Oncelikle filtrenin altina, volkanik cakillardan olusan bir katman olusturdum. Volkanik cakillar delikli yapisi sayesinde, mikroorganizmalara ureme ve cogalmalari icin alan saglayacak. Onun uzerinde, plastik toplardan olusan daha gevsek bir katman var. Bu bolge suyun devridaimi ve oksijenin karismasini sagliyor. Onun uzerinde, organik artiklardan arinmis suyun ciktigi bir sunger tabakasi var. Sistemden cikan su sunger tabakanin uzerindeki bir delikten sungerin altina giriyor. Orada icindeki organik maddeleri bakterilerin oldugu yerde birakip sungerin uzerindeki borudan sakince golete karisiyor. Bu sistemi kurmamin baska bir avantaji da, kerevitler aksam saatlerinde yuzeye yakin kiyilarda dinleniyorlar. Bazen tepelerinde patlayan sifon onlara zarar verebilirdi. Beli de vermistir. Artik bu sorun ortadan kalkti.

Name:  kapak.jpg
Views: 1834
Size:  56.6 KB
Filtrenin kapagi, az once bahsettigim katmanlarin su ile beraber yukselmesini engelliyor. Mikro organizmalarin oldugu katmanlari dibe bastiriyor.

Name:  biofiltre.jpg
Views: 1864
Size:  65.7 KB
Filtrenin kurulmus, genel gorunusu

Name:  mikrop.jpg
Views: 1873
Size:  58.7 KB
Bu karisimin icerisinde, gerekli nitrat, amonyak parcalayanlar basta olmak uzere, butun faydali temizleyici bakteriler var. Ayrica patojen ve toksin icermiyor.

Name:  yosun.jpg
Views: 1825
Size:  57.2 KB
Bu karisimda da yosunlarla beslenen bakteriler var, ikisini bir arada kullanabiliriz.

Sudaki degisimleri buraya ekleyecegim. Ayrica evdeki malzemelerle de biyolojik filtre yapmak mumkun. Isteyen olursa onlarin da planlarini veririm.

redbullah ve kiziltan beğendi.
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2015, 11:18   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba
Benim bu tur kurulu duzenim yok, sizlerin tecrubelerinden faydalanip bilgi birikimi yapiyorum belki bir gun kurarim.
Katilmadiginiz noktalari ve farkli cozumleri lutfen yazarsaniz memnun olurum,k faydalanmis olurum.

Antalya`da aquaponik uretim yaptigini yazan bir Dr a ait siteyi buldum, drponics.com. Mailime cevap vermeyince telefonla aradim karsimdaki kisi baliklari uretmediklerini akuaponik yerine havuz sistemi hidroponik ile ( hydroponic raft ) ile urettiklerin soyledi. Akuaponik icin yerleri kucuk gelmis. yeni yerlerine gecince tekrar kurulacakmis.

Bu sitede hsvuzdaki son asamasinda marullarin kasa icerisinde tutuldugunu ve ufak havuzu ilan marketlere kasasi ile gonderilerek raf omrunun uzun tutuldugunu gordum, bence ilginc bir yol.
Saglicakla kaliniz.

flying dragon beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2015, 12:26   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Sayin kiziltan hocam, katilmadigim noktalar sunlar;
1 aquaponics sayesinde olusan organik ortamlarda, ne bitkiler ne de baliklar bahsettiginiz kadar hassastir. Buyumeleri her zaman optimal olmayabilir ama biraz kontrol altinda tutup isin kalanini dogaya birakirsak, her turlu sonuc alinacagini dusunuyorum. Suyun rengi, dokusu, PH ve EC disinda, fazla birseyi takip etmeye gerek yok.
2 Sudaki oksijeni olcmek, acik havada yakilan kamp atesinde havadaki dumani olcmek gibi birsey. Suyun oksijene karisimi ve sudaki yogunlugu, sicaklik, akinti, ph gibi bircok degere baglidir ve lokaldir. Ayrica suya belli bir degerin uzerinde oksijeni istesek de karistiramayiz. Fazla olan hava suya eklendikce, sudaki en hafif madde olarak oksijen yine suyu ilk once terk edecektir. Maksimum anlamda oksijenle zenginlestirilmis bir su bitkiler icin cok onemlidir. Sadece koklerin oksijen ihtiyaci olarak degil, suda oksijene ihtiyac duyan mikro ogranizmalar ve baliklar sayesinde yine bitkilerin ihtiyaci olan karbondioksit de suya eklenmis olacaktir.
3 Resmini eklediginiz filtre sistemi cok zayif belki de faydasiz bir filtre sistemi. Gunes isiginin temas ettigi yerde bakterilerin yeterince kolonilesmesi mumkun degil. Ayrica temas etmedigi yerlerde de asiri sicaklik bakterileri oldurecektir. Ben goletin dibine koydugum plastik cimenler ve suya karistirdigim bakterilerle dipte dogal bir bio filtre olusturmaya calistim ama gunes isigi dibe kadar vurdugu icin filtre gorevi goren bakteriler yeterli yogunluga ulasamadi.

Benim calismalarimdan ve arastirmalarimdan cikardigim sonuclar bunlar. Dedigim gibi, fikirlerin gelismesi acisindan cesitlilik cok faydali. Ben de sayenizde sisteme biofilter i ekledim, daha ilk gunden faydasini gordum. Simdi baliklarimla daha cok hasir nesir oluyoruz.

redbullah beğendi.

Düzenleyen flying dragon : 06-05-2015 saat 15:07
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2015, 13:46   #47
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba

Suyun rengi, dokusu,PiH ve EC degerlerinin takibi zaten baslibasina bir ugras. Oksijen konusu, okuduklarima gore, hassas gorunuyor. 5 ppm cozunmus oksijen degeri esik deniyor. Altina inince olgunlasma ve buyume durabildigi gibi daha ilerisinde olum oluyor. Hatta hava ve su sicakligi arttikca oksijen tutma kabiliyeti azaldigindan sorun yasanabiliyor. Bu konu tarla balikciligi ( levrek ve cipura ) konularinda yazili oldugu gibi durgun suda alabalik yetistirememenin de nedeni. Bahsedilern koku, renk degisimleri de oksijen yetersizliginin gostergeleri.

Olcme imkani varsa eger , DO olcer ucuza bulunabilirse sanirim faydasi olacaktir.

Biofiltre konusunda haklisiniz, o resimlerde arkadaki gorunmeyen kisimda filtrasyon var ama yeterlimidir bilmiyorum. Ayri bir filtre mutlaka faydali olacaktir

Sistemin hassasliginda size katilamiyorum, bitki ve balik, birisindeki sorun digerini yokedebiliyor. Aquaponic konusunda satis yapan siteler disinda elestirenler de cok. Basarisizlik cok fazla hatta kapanan buyuk seralar var. Basari hikayeleri Virgin Island Univ. gibi bilimsel kuruluslardan geliyor. Onlar arastirip yayinladikca bizler ogrenecegiz.

Bu arada Turkiye icerisinde bu sistemde ticari uretim yapani bulamadim, sizin bilginiz var mi ? Yazmistim, drponics.com denemis ama birakmis, yerimiz yeterli degil dediler.

Milas taraflarinda tarlada acilan havuzlarda cipura ve levrek yetistiriliyor. Yeralti sulari bu is icin uygun ve bol, havuzdaki suyu degistirerek baliklari canli tutup buyutuyorlar. Tarlada cipura, tarla balikciligi gibi aramalarda inceleyebilirsiniz. Dusuncem, hayat sartlari izin verse oyle bir yer alip yaninda akuaponik calismak. Ekim alanina gerekli suyu havuzdan cekmek sonra geri vermek, havuz bu islem olmasa bile zaten calisip uretiyor baligi. Boylece bos alanda fazladan bitki yetisebilir. Balik sayisi cok oldugundan ve cok cok fazla su bulundugundan bitkiye gubre temini sorun olmayacaktir, zaten tum su da ckilmemis olacak. Hayallerimizi de yazmakta sorun yok degil mi? Hayaletmeyen basarili olamazmis.
Basarili olmanizi diliyorum, saygilarimla

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2015, 23:52   #48
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Sayin kiziltan, ben yurtdisinda yasiyorum. Aquaponics ticari amacli yapilacak birsey degil, cunku tatlisuda yetistirilen ticari degeri olan bir balik yok. Polonya ve Fransa sazan turlerini yiyorlar ama Turkiyede tatlisu baligi tuketimi neredeyse sifir. Sus baligi ona keza, Turkiye'de bahcede havuz pek yok. Eger suya yeterince oksijen verilirse, alabalik yetistirilebilir ama stres icinde yasayacaklar akinti olmadigi icin. Hobi amacli ve kendi tuketiminiz icin guzel birsey.

Oksijen mevzusuna gelince, litre hesabina gore, gereginden cok daha guclu bir hava pompasi var. Oksijeni olcmenin gerekli oldugunu dusunmuyorum. 25 kilo sterlik beyaz kum aldim, haftasonu kumu goletin dibine dokucem ve bakteriyel hayat icin ekstra yasam alani olusturucam. Akintidan uzak bolgelerde organik maddelerin yeterince hizli tuketilmedigini dusunuyorum. Onun yanisira sisteme protein skimmer eklemem sart. Suyun uzerindeki protein kopuklesmeye yol aciyor. Daha nereye ve nasil yapacagima karar veremedim. Eger elimdeki hava pompasini protein skimmer'e cevirebilirsem en uygunu olur.

Aquaponics sistemi ilk kullananlar aztekliler. Ama onlarin yontemi daha farkli. Baliklarin bol yasadigi akarsularda ve gollerde, avlanmak icin misir kabuklarindan yaptiklari sallari kullaniyorlarmis. Daha sonra misir kabuklarindan yaptiklari sallarda kalan misir tohumlarinin cimlendigini, hatta tarladakine gore daha hizli buyudugunu kesfetmisler. Misirin sallarda hizli ve iyi gelismesinin sebebi, sallar dalgalarla inip kalkarken surekli koklere hava gitmesi. Yani benim sifon ile elde etmeye calistigim etki. Bunun uzerine devasa yuzen tarlalar yapip bu tarim turunu surdurmusler. Eger buyuk tatlisu uretimi yapan ve bundan kar eden bir firma olsaydi, cok buyuk sahalara bu yuzen tarlalardan ekleyip, hem baliklara sicaktan ve dusmanlardan kacmasi icin uygun alan olusturup, hem de uretilen sebzeden kar edebilirdi ama dedigim gibi tatlisu baliklarinin ticari degeri dusuk.

redbullah ve kiziltan beğendi.

Düzenleyen flying dragon : 08-05-2015 saat 19:02 Neden: imlâ
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2015, 18:02   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sayin Flying Dragon

Yazdiklariniz tamamen dogru, tatli su baliklaribda pazarlama sorunu var.

Milas`da tarla balikciligi yapiliyor. Tarlalari kazip havuz yapiyor ve cok buyuk havuzlara kuyu suyu basarak cipura ile levrek yetistiriyorlar. Isiin tabiati olarak 4-5 havuz ve her havuz icerisinde muhtelif boylarda balik oluyor, yani ciftlik hicbir zaman tam olarak bosalmiyor. Surekli kuyu suyu basarak ve tasan suyu cokeltme hevuzlarina alarak uretim yapiyorlar.

Inter uzerinden aramak icin milas satilik balik ciftligi yazarsaniz fotograflari da gorebilirsiniz.

Hep dusundugum bunlardan birisini almak ve ya arsa alip kurmak. Yanina bir akuaponik sistem kurarak bu atilan sudan yararlanabilmek. Proje suyun tamami degilde ornegin yarisini kullanmak uzerine yapilsa hicbir zaman besin yoklugu olmaz saniyorum. Elbette bu balik ciftlikleri zaten ekonomik olarak yasayabildiginden yapilacak sebze uretiminin karliligi yuksek olacaktir saniyorum. Balik icin zaten pazarlama sorunu yok. Yavru uretimi ve yem icin destekler de var.

Kafama takilan sey su, buradaki su biraz tuzlu diyorlar, balik yetistirmeye uygun su. Bu su ile tarim yapilabiliyorsa sorun olmaz. Gidip yerinde goruserek ogrenmek istiyorum.

Sizin bolgenizde tatli su baligi isi zor, pazari yok gibi saniyorum. Uretimi kolay olan ve kucuk isletmelerde uretilebilen tilapia icin pazar varmidir bilmiyorum, ama sizde olan kerevit icin belki daha fazla sans vardir.
Saglicakla kaliniz

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2015, 11:22   #50
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Flying Dragon
Hersey guzel gidiyordu, evde oturup ilginc calismalarinizi izliyorduk. Ne oldu ?
Saglicakla kaliniz

flying dragon beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2015, 22:07   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Sayin kiziltan,
su an biyolojik filtrenin yani sira, uv lambasi ve protein ayristirici sistem ekledim. Yosunlarin fazlaligi artik icinden cikilmaz bi hal aldi. Goletin cevresini de yuksek saksilarla kapattim ve suyun direk gunes alma suresini azalttim. Protein ayristiriciyi pvc borulardan t seklindeki parcadan yaptim. t borunun yukari bakan agzindan hava pompasinin ponza tasini sarkittim, bikac gune kadar oradan sudaki mikroskobik protein parcalarinin da beraber atildigi pis renkli bi kopuk cikacak. Alti ayda bir icinde durdugu kabi temizlemem gerekiyor. Kameranin yerini de degistirdim. Ilk baslikta verdigim linkten bakarsaniz, baliklarin dogal yasamini ve suyun artan kalitesini gorebilirsiniz. Haftasonu, hava gunesli olacak, yeni resimler cekip buraya ekleyecegim. Az once cektigim resimler karanlik oldugu icin kotu cikmis. Bitkiler mutlular ama hizli buyumuyorlar, bunun sebebi suda fazla besin bulunmamasi. Bunu danisdigim yabanci dildeki bir forumda, beklemem gerektigini, sudaki bakteriyel denge oturunca bitklerin hizlanacagini soylediler. Umarim hakli cikarlar. Ilginiz icin tesekkur ederim.

redbullah beğendi.
flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2015, 23:54   #52
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba
Kolay gelsin, devamettiginizi anlayinca sevindim.
Sistemin oturmasi icin bitki dikiminden once 1 hatta 1.5 ay calismis olmasi gerektigini biliyordum, sanirim yazdim burada.

Anlamadigim UV lamba, bu isinlarin faydali bakterileri ortadan kaldirmasi ihtimali beni dusunduruyor,
Saglicakla kaliniz

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2015, 01:54   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba

Sabahin koru oldu , saat 04.20, ama taktik su akuaponik isine.
Internette yazili herseye inanmamayi ogreneli cok oldu, genellikle bilimsel ve tercihen universite kaynakli makalelere inaniyorum.

Buldum, UV filtre parazitlerden kurtulmanin en guvenli yolu, ancak sadece sudaki parazitten kurtariyormus ve baliga bulasmis olan parazitte etkisi yokmus. Sistemde klor ve klorlu su kullanilamayacagina gore tek yol UV filtre.

Tesekkurler Sn Flying Dragon, bu detayi da sayenizde ogrendik.
Saglicakla kaliniz

turhanengin beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2015, 21:42   #54
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Sayin kiziltan,

ben de sizin gibi fena takmis durumdayim. Hele bu kamerayi aldigimdan beri, ofisimde uyuklar oldum. Ama isin icine girince, detaylari da ogrenince insan hevesleniyor.

Oncelikle bahsettiginiz balik ciftliklerini arastirdim. Orada kuyu suyu dedikleri su aslinda yagmurlarin olusturdugu artezyenler ile deniz suyunun karisimindan olusuyor. Ne baliklar icin ideal ne de tarima uygun ama malesef denize yakin verimsiz ciftlikler daha masrafsiz ve kolay kazanc kapisi sunan bu yonteme yoneliyor. Dogal olusmadigi icin batakliga donen goletlerde camur ve stres icinde buyuyen baliklarin ne kadar yenilebilir oldugunu siz dusunun.

UV lambasi konusuna gelince, sudaki faydali bakterilerin %99,9 u koloni halinde yasiyor. O yuzden uv lambasinin bakteri hayatina pek bir etkisi yok. Yalniz yuzen organizmalar genelde bakterileri yiyen avci larva ve organizmalar, suda yuzen mikroskobik yosunlar ve parazitler. Uv nin cok faydasini gordum acikcasi, suyun dibi gorunur hale geldi. Suyu baya zamandir kendi haline biraktigim icin, azalmisti. Uzerine tekrar ucte biri oranda yagmur suyu ekledim ama dogal olarak suyun biyolojik dengesi geriledi. Bir hafta sonra daha da temiz olur diye dusunuyorum.

Bu arada suyu test etmek icin bir kit aldim. Butun testleri uyguladim;
Name:  testkit.jpg
Views: 1717
Size:  41.6 KB
Butun degerler, nitrit ve nitrat degerleri, nho4 degeri 0,25 in altinda cikti yani sudaki bakteriler iyi is goruyorlar. Ama bir konuyu gorunce gozlerime inanamadim. Suyun ph degeri 4 cikti. Suya baliklara zarar vermeyen ve karbonat yastiklari ile suyun ph degerini yukselten ve stabilize eden lime yani kalsiyum hidroksit tozunu ekledim. Bu madde bordo bulamaci yaparken kullandigim icin bende hep bulunan bir maddedir.
Name:  filtre.jpg
Views: 1788
Size:  39.6 KB
Burada sistemin son hali goruluyor. Sifondan cikan su biyolojik filtreye giriyor, oradan protein skimmera giriyor, burada hava kabarciklarina yapisan protein parcalari ve organik maddeler kopuk haline gelip borudan disari atiyor, temizlenmis su da golete geri akiyor.
Name:  golet.jpg
Views: 1715
Size:  63.1 KB
Suyun rengi baya duzeldi, uzun zamandan beri ilk defa suyun dibini gorebiliyorum.
Name:  ornek.jpg
Views: 1687
Size:  58.2 KB
Iki gun once yaptigim olcumlerde ph 4 cikinca panige kapilip suya baya mudahale etmistim. PH i fazla yukseltmisim, su an 7,5 civarinda ama 6 ya indirmem lazim. 6 baliklar icin biraz dusuk ama bitkiler baliklarin istedigi 7,5 8 degerlerinde buyuyemezler.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2015, 21:48   #55
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Sistemdeki bitkilerin durumu;

Cileklerim beni utandirmadi, gayet guzel buyudu ve buyumeye devam ediyor
Name:  cilekler.jpg
Views: 1818
Size:  56.2 KB
Enginarin da keyfi yerinde, yaklasik bir ay oldu sisteme dahil olali
Name:  enginar.jpg
Views: 1701
Size:  68.6 KB
Bunlar da cesitli turdeki marullar, onlar da iyi buyuyolar
Name:  salata.jpg
Views: 1720
Size:  46.3 KB
Sistemde en cok cosan bitki tarhun. Cok yer kapladigi icin bi tanesini hasat ettim ve sirke yaptim, digerini de baya kuculttum.
Name:  tarhun.jpg
Views: 1889
Size:  67.1 KB

Siradaki sorun, borularin icinde ve bitkilerin koklerinde olusan yapiskan yosun katmanindan kurtulmak. Bazi sistemlere baktigimda koklerin bembeyaz oldugunu goruyorum. Bu konuda daha kapsamli bir arastirma yapmadim.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2015, 22:36   #56
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-03-2015
Şehir: ankara
Mesajlar: 38
çalışmanızı imrenerek takip ediyorum sormak istediğim bir şey var, suya balıklar ve kerevitler için yem tarzı bir şey atıyor musunuz ? yoksa halen kendi kendine yetebiliyor mu ? başarılar

hdhd06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2015, 22:53   #57
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba
Boru icerisinde yosun ve bitki artigi parcalar birikmesini ve toplanip koklere yapismasini engellemek sanirim mumkun degil. Borulu sistem yerine havuz uzerinde yuzen strafora dikim yapilabilse hem baliklarin fazla isik gormesi engellenecek hem de konulacak bitki yiyen birkac balik ile dogal temizlik yapilabilecek saniyorum. Borular yeribde kalsa bile ufak bir yuzen sistem havuza eklenebilir.
Saglicakla kaliniz

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2015, 23:23   #58
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Sayin hdhd06,
suya yuzen ve dibe coken turde olmak uzere iki tur yem veriyorum. Yuzenler koi gibi yuzey yiyicileri icin, dibe cokenler de kerevit ve mersin baliklari gibi dip yiyicileri icin. Yemleri eskiden birakiyordum, simdi yuzenleri bi saat sonra topluyorum. Sudaki protein miktari hala bir sorun. Onun yani sira, taze yem ihtiyaclarini giderebilmek icin, goletin uzerine yenmeyen dinozor kabagi denen bir kabak turu ektim. Oradan dusen yapraklar da beslenme zincirine dahil. Dusen yapraklari bazen kerevitler ev olarak kullandiklari borularin yanlarina asiyorlar bayrak gibi sonra hergun biraz yiyorlar

Sayin kiziltan,
ben baliklari izlemekten de keyif aliyorum. Sorunun iki cozumu var anladigim kadariyla. Akintiyi arttirmak veya guclu bir protein skimmer kullanmak. Ben simdi ikincisini dusunuyorum, buyuk hava filtresini ayni zamanda protein skimmer a cevirebilirim. Mevcut pisligi yarin fircalarla temizliycem.

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2015, 15:06   #59
Ağaçsever
 
anurt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 99
Galeri: 4
Sayın flying dragon;

Öncelikle ellerinize sağlık. Sisteminizin başarılı olmasını içtenlikle temenni ederim. Buradan takip edebildiğim kadar ediyorum, lütfen güncel bilgileri, bize de aktarmaya devam edin.

İkinci olarak da, tarhundan sirke mi yaptınız yoksa ben yanlış mı anladım?
"Sistemde en cok cosan bitki tarhun. Cok yer kapladigi icin bi tanesini hasat ettim ve sirke yaptim, digerini de baya kuculttum."
Eğer öyle ise, nasıl yaptığınızı anlatabilir misiniz?

Ellerinize sağlık, kolay gelsin.

flying dragon beğendi.
anurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2015, 17:55   #60
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Uzun zamandir bilgi gelmedi, endiselendim.

flying dragon beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024