agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)

Beğeni Düzeni2473Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski Dün, 12:06   #40
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Stronger Mesajı Göster
Merhabalar. Başarısız olanlar **** merak ile başlayıp çok soru sorup işe girip bir süre sonra yazmayı ve paylaşmayı bırakanlar var. Ben en çok bu kişilerin yazmasını isterdim. Neler yaşadılar nerede hata yaptılar **** nerede başarılı oldular. Bunlar yazsınlar ki bizlerde yapacak olanlar aynı hataları yapmasın.

Bu işi Antalya da tam profesyonel olarak yapan çok firma var. ancak onlar büyük tesisler ve tam otomasyon sistemleri var. Bizim gibi küçük ölçekte yapacak olanlarla onlar kıyaslanamaz. Amaç bizim gibi hobi amaçlı yapanların bu işte başarılı olması ve kendi ürününü yetiştirebilmesi.
İyi, ben söyliyeyim o zaman. İlk kez 2014 yılında başlamışım. İlk defasında bir öğrenci gibi, her yönünü, özellikle de ppm cinsinden besin eriyikleri hazırlamayı öğrenmekle başlamıştım. Zaman içinde besin eriyiklerini doğal yollardan elde etmeyi, hiç sentetik gübre kullanmadan hidroponik sebze yetiştirmeyi de olgunlaştırdım. Zaman içinde hem inorganik hem de organik içeriklerle besleme yaparak düzenli olarak her yıl hidroponik yöntemlerle sebze yetiştirdim. En son bu yıl yetiştiriyorum. Hatta biraz da büyüttüm, toprakta yetiştirdiğim az miktarda sebzenin dışında domates, biber, patlıcan, salatalık çeşitlerini sadece, çoğunluğu dış mekanda, inorganik beslediğim katı ortam hidroponik ile yetiştirdim. Senelerdir hiç alamadığım miktar ve kalitede sebze aldım ve almaya devam ediyorum. Yıllar önce fasulyeyi de hidroponik deneyip muhteşem sonuçlar almıştım. Gelecek yıl fasulye çeşitlerini de hidroponik yaparım herhalde.

Toprak içeriği denklem dışına çıkınca, kök nematodları, fareler, danaburnu vs., besin dengesizliği, yetersiz beslenme, olası toprak kökenli patojenler gibi handikaplar otomatik olarak ortadan kalkıyor. Toprak işleme zahmetleri ortadan kalkıyor. Sulama ve besleme çok basitleşiyor. Bitkiyi tam olması gerektiği gibi besleyip, yaptığınız en küçük değişikliğin etkilerini günler içinde görebiliyorsunuz. Buna bağlı olarak verim çok yükseliyor. Özellikle atalık dediğimiz evladiyelik tohumlar çok iyi performans gösteriyorlar. Zararlı mücadelesi sadece uçarak gelen zararlılara indirgeniyor. Söz gelimi bu yıl tek problemim tuta ve yeşilkurt. Onunla da Bacillus thuringiensis ve neem içerikli yağlarla kontrol altında tutmak mümkün oldu.

Ben tavsiye ederim açıkçası. Hatta, bence herkes en azından bir sezon, besin eriyiklerini de kendi hazırlayarak hidroponik üretim yapmalıdır. Bitki besleme konusunda neredeyse bir fakülte bitirmeye yakın deneyim ve bilgi edinir. Topraklı tarıma bakış açısı da önemli oranda değişir. Daha doğrusu, bitkinin nasıl beslendiğini özümseyince topraklı tarımı da çok daha bilinçli yapmaya başlar.

Var mı başka sorunuz?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
çilek, domates, gübre formülleri, hobi bahçesi, topraksız tarım

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025