![]() |
|
![]() |
#361 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-10-2008
|
Merhaba Sayın Levent Ali, Önce uzun aradan sonra hoş geldiniz diyeyim. Cevaplarınız için ayrıca teşekkür ederim. Azalan besinlerin bulunması konusunda söylediklerim bizimkiler gibi küçük sistemler içindi. Yoksa büyük kapitalistlerin dev tesislerinde şüphesiz bunun lafı olmaz. Orada herşeyi muhtemelen sık aralıklarla ölçüp, eksileni ekleyerek, suyu hiç değiştirmeden üretimi tamamlıyorlardır. Bizimkiler gibi küçük sistemlerde öyle bir ölçüm şansımız olmadığı için. bu konuda ki bir gelişim devrim olur demiştim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#362 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-10-2013
|
Yavaştan başlayalım artık; SEMİZ OTU = PİRPİRİM = SOĞUKLUK OTU şimdilik takipteyim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#363 |
Yeni Üye
|
Uzun zamandır takip edip izliyordum. Kısa zaman önce üye oldum; yapılanların yapılamayacak şeyler olmadığını biliyorum ve izliyorum. İş, hobi, zevk ne derseniz deyin. İşin aslına sorumluluk almak, bir veya bin canlıyı hayatta tutmak olarak bakıyorum... Az besin verip süründürmek çok verip yakmak kendime yapılmasını istemezdim. Biyolojik varlıklar tıpkı insan gibi bebekken süt, çocukken (aşamalı olarak) katı artı sıvı gıda ama dengeli, yetişkinken ayrı, yaşlıyken ayrı... Ha! bir de onlarla iletişim kurmak; bizim çileklere babaannem her gün üç kat çıkar ve bakar okşar şimdilik 1.5 aylıklar keyifleri yerinde izlenimlerimi daha sonra yazacağım. Sn. Leventali abi damınızda boş durmasın fikirleriniz de... Fikir zikire dönmüş artık,teker döndü dönecek; bize de bu trende yer varsa seviniriz. Elimden, ayağımdan, zihnimden ne gelirse yaparız İNŞAALLAH... SAYENİZDE DAMIMIZDA ÇİÇEKLER AÇIYOR. ŞİMDİLİK HERKESE MERHABA! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#364 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2013
|
Sn Leoarslan Merhaba Su cileklerin fotograflarini gorsek cok iyi olacak. Tahran`dayim, adi sicak yer, yazin yanip kavruluyoruz kislar fena degil darken, bu sene bir soguk bir soguk donuyoruz. Sizin oralarda hava iyi gidiyor galiba. Hem Sizin hem Levent Ali`nin birgun damdan taoprak uzerinde birer serayam kucuk hobi serasi dahi olsa, inebilmenizi dilerim. Fotograflarsaniz memnun oluruz. Saygilarimla Engin KIZILTAN |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#365 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-08-2013
|
Merhaba Sayın Leoarslan İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Ayrıca hemşehrilerimi buralarda görmekten ayrı bir zevk alıyorum. Ara ara toplantılarımız oluyor. Sizinle de tanışmak büyük bir zevk olacak. Yardım önerileriniz için de ayrıca teşekkür ederim. Olursa aynı şekilde elimden geldiğince yardım etmekten çekinmem. Saygı ve sevgiler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#366 |
Yeni Üye
|
cocopeat + perlitte çilek
800 lt perlit , 10 blok cocopeat ve Leventali abiden dam fikri, mtugrul33 den sistem, halamın kocasından yardım, komşudan kaynak makinesi, aileden destek (bazılarından köstek), kuzenden yardım... Ve artık oldu; çiçekler göründü ![]() Şimdi iklimlendirme ve gübreleme üzerine çalışıyorum, yardım isteme zamanı de gelecek hazır olun. Nereden çıktı bu aşk? Tüm agaclar.net üyelerine TEŞEKKÜRLER |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#367 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Sn Leoarslan Bilgisayar ogretmenligi iyi de, yazarlik da var galiba ! Levent Ali Bey`in sizin bu ise baslamanizda katkisi olduysa ne kadar gururlansa yeridir hani. Fotografta gordugum dogruysa, oradaki soba borusuysa aman dikkat ! Bu kadar fotograf yetmez ama evet ! Saygilarimla Engin KIZILTAN |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#368 |
Yeni Üye
|
Çok teşekkürler, ismim de Hüseyin, unutmuşum yazmayı. Yazarlık yok da; yazarken dikkat ediyorum biraz. DİL DE BİZİM, AĞAÇLAR DA.. Bir de şu gübre işini hallettik mi tamam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#369 |
Ağaç Dostu
|
Sn Leoarslan Gubre Kahve`de ! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Sayın LeoArslan, Çalışma resimlerini hayranlıkla izledim. Besin işini çok kısa bir zamanda çözeceğiz nasip olursa. Baktım, kendine başlık açmamışsın. Bu hem senin çalışmalarına, hemde senin çalışmalarını görüp, izlemek isteyenlere haksızlık olur. Öyle başlığı açtıktan sonra da başlığı ihmal etmemen gerekir. Zaten sen başlığı açtıktan sonra göreceksin ki, onlarca göz seni izleyecek. Ve sen her gün uğrayıp bir şeyler yazmaya zorlayacaksın kendini. Sana soracaklar sen anlatacaksın, sen soracaksın bilenler gelip cevap yazacak. Hem sen öğreneceksin, hem seni okuyanlar öğrenecek. Damda Kokopeat+Perlitte Çilek Yetiştirmek. Aklımdan geçen başlık önerisi. Dam deyince, en azından Çukurovalı'lar senin buradan olduğunu anlayacaktır ![]() Sayın Kızıltan'ın dediği gibi Yetmez ama EVET! Saygı ve Sevgilerimle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#371 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-10-2008
|
Merhaba Sn. Levent Ali, Bugün, kendi yapacağım sistem için düşünürken bir şey fark ettim. Siz, Sn. Kızıltan'ın sorusu üzerine borularınızda 8 cm su bulunduğunu söylemiştiniz. Halbuki sistemde 50'lik redüksiyon var. Bu da sistemde en çok 6 cm su kalmasını gerektirir. Ayrica redüksiyonun üst kenarı tam sıfır değil de biraz düşük ise kalacak su 6 cm den de az, belki 5 veya 5.5 cm olabilir. Borulardaki su seviyesindeki bu değişiklik sistemde dolaşacak toplam su miktarını ve başta ısı olmak üzere bir çok değişkeni etkileyecek önemli bir etkendir. Sizin su miktarını 8 cm ölçmüş olmanızın sebebi, köklerin boruları doldurması ve suyun akışını engellemesi olabilir mi? Sayılarımla Ertuğrul |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#372 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Ertugrula, Eğim farkı, söylediğiniz neden, hızlı akan su, borunun gönyesi gibi faktörler ölçümlerde farklılıklar oluşturabilir. Yan yana aynı düzenek içindeki borular arasında bile bu farklar mevcut. 3 metrelik 110'luk pvc boru, litreyle ölçerek koyduğumda 25 litreden sonra redüktörden su akmaya başladı. Dediğiniz gibi kökler büyüdükten sonra büyük ihtimalle bu miktar düşmüştür ama öyle çok düşeceğini sanmıyorum. Ölçmedim ama belki 5 litre azalmıştır. Deponuzun büyük olmasının büyük yararları var. Isı farklılıklarının daha az olması, besin kontrolünün daha uzun aralıklarla yapılabilmesi gibi. Sık kontrolle küçük bir depo da kullanabilirsiniz. Ama amatörler için küçük olmasını tercih etmelerini öneririm. Zira bakımı da, dolumu da, boşaltılması da oldukça kolay. Gözlem kolaylığını da unutmamak gerek. Saygı ve Sevgilerle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#373 |
Ağaç Dostu
|
23-01-2013 Resimler-1
23-01-2013 Resimler-1 Uzun bir aradan sonra yeniden merhaba. Biz ara verdik ama bizim adamlar hiç ara vermediler. Sabah kahvaltısında ilk Domates'imizin tadına bakmak nasip oldu. Yine önce resimler... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#374 |
Ağaç Dostu
|
23-01-2013 Resimler-2
23-01-2013 Resimler-2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#375 |
Ağaç Dostu
|
23-01-2013 Resimler-3
23-01-2013 Resimler-3 ![]() ![]() ![]() ![]() Perlit dışında PVC borusu içinde akan su kültürü denemesi. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#376 |
Ağaç Dostu
|
23-01-2013 Resimler-4
23-01-2013 Resimler-4 Yaprağı güzellerimizin keyifleri yerinde... ![]() Biber, Domates ve Salatalıkları da perlit kasasından buraya aktardım. 1 hafta oldu... ![]() Biberlerimize Nazar değdi. Sera içindeki paralel yapının saldırısına uğradılar. Kendi kendime söz vermiştim buraya topraklı bir şey sokmayacağım diye, yağmur bastırınca annem kıyamamış her şeyi seranın içine taşımış. Tabi biz de ona kıyamadık sesimizi çıkarmadık. Biberlerimize hastalık bulaştı. Sirkeli su önerdiler. Denedik, çözüm olmadı. Aklı evvellik yapıp bakkaldan evlerde kullandığımız böcek ilacı, sprey, aldık. durum bu şekilde. Sanırım böceklerin hepsini öldürdük. Tabi yine sanırım biberleri de. Yaprakları kurudu. Yapış yapış oldu. Aslında tüm bunların tek sebebi ilgisizlik. Kendime çok kızıyorum bu yüzden. Yaklaşık 1 aydır ilgilenemedim sera içiyle. Sanırım kıravatı çıkartma zamanı geldi. Bugün yarın siparişlerim geldiğinde yine burada görüşeceğiz... ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#377 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
|
domates yumurta
topraksız tarımın yeni deneme3si çok başarılı olmuş tebrikler . dahabönce topraksızda yumurta yetiştiren olmamıştı ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#379 |
Ağaç Dostu
|
İsmail Abi, yumurta bakkal yumurtası. Eminim o tavukların ayakları toprağa değmiyordur. Yani bir nevi onlar da Topraksız ürünü sayılır ![]() H_Dogan, söylediğin hiç aklıma gelmemişti. Şimdi çıkıp topluyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#380 | ||
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 21-08-2008
|
Alıntı:
Alıntı:
Kullandığınız böcek ilacının etken maddesini bilmiyorum. Ama bazı etken maddeler vardır ki bitkiye bulaştığında bu bitkinin yenmesi için çok uzun süre beklenmesi ve ilacın yarılanma süresinin beklenmesi gerekir. Benimkisi sadece küçük bir hatırlatma. Kimyasal gübrelerde ilgili yazdıklarımdan sonra girilen polemikleri hatırlayınca bir de kimyasal ilaçlarla ilgili polemiklere girmek istemiyorum. Ayrıca ticari düşündüğümüz konuları deklare edince yazdığımız her konuyu reklam yaptığımı zannedecekler diye yazmaya korkar oldum. Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar... |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#381 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Sayın Vetman, Öncelikle ilginize teşekkür ederim. Şu evde sivrisinekler için kullandığımız sheltox ta denilen sinek ilacı kullandım. İçerisindeki etken maddeleri ben de bilmiyorum. Ama topladıktan sonra iyice yıkadım. Bu başlık aracılığıyla olmasa bile yakın zamanda Köy Kahvesi'nde bu polemik konusunu biraz tartıştırmak istiyorum. Israrla her yazımda altını çiziyorum ve çizmeye de devam edeceğim: Sanalın yazıları soğuk olur! Köy Kahvesi'nde de yazmıştım. Kişilerin yetişme ortamı, kültürü, tahsili, eğitimi, yaptığı iş (zira her meslekte dil farkı vardır), Türkçe'ye hakim olma ve Türkçe'nin inanılmaz derecede aynı kelimeye onlarca anlam yükleme esnekliği bunları yazan kadar okuyanın da aynı etkileri taşıyacağı konusu yüzünden sanalın yüzü soğuktur. O yüzden burada polemik olabilecek onlarca konu, kişiler bir arada, yüz yüze olduğunda üstünde çok da durulmayacak söz olarak uçar gider. Yüz yüze olmadığımızdan kaynaklı bu sorunlar hep yaşanacaktır. Gelecekte teknoloji buna nasıl bir çözüm bulabilir bilemiyorum ama ne bulunursa bulunsun, kişilerin yüz yüze olmadığı ortamlar hep soğuk olacaktır; hep yanlış anlaşılmalara müsait olacaktır. Sizin ticaret yapmanızla ilgili bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Hayatım boyunca insanları hiç kırmamaya özen gösterdim. Ve benim de kırmızı çizgilerim mevcut. Bu aşılmadığı sürece kırmadım insanları. Ama bazı kelimeler vardır ki kullanılması çok inciticidir. Bu yazıya başlarken sizin isminizi vermemden, burada yazdıklarımın tamamını size yazıyorum anlamı çıkartılmasın. Örneğin Doğan Cüceloğlu çocuk eğitimi için önerilerinde şöyle der: - Çocuğunuza "Yalan söylüyorsun" demeyin, "Doğruyu söylemiyorsun" deyin. İlkinde onu yalancılıkla suçluyorsunuz, hiç bir şekilde ona güvenmediğiniz duygusunu veriyorsunuz, ağır bir şekilde itham ediyorsunuz.... İkincisinde ise, ona aslında güvendiğinizi ama sözlerin hatalı olduğunu söylüyorsunuz. İtham yok, suçlama yok, kırma yok... Maalesef ki bu aile eğitiminden başlamak üzere, hem okulda, hemde çevre yaşamında öğretilmeyen bir konudur. İşte benim bu sitede gördüğüm ve adına Polemik denilen tartışmaların neredeyse tamamının bu kapsamda olduğunu düşünüyorum. Ve istisnasız tüm medyada, bu ülkenin en üst düzey insanlarının, Başbakan, Bakanlar, siyasi parti liderleri vs. vs. vs. lerin günlük demeçlerinde: Hırsız, Alçak, Şerefsiz (ve daha neler neler) gibi kelimelerin geçtiği bir ülkede, geriye kalan halktan insanlardan duyarlılık beklemek ne derece iyimserliktir ayrı bir tartışma konusu! Ve aslında tüm yazmaya çalıştığım şey: Kırıcı kelimelerden uzak olsun da varsın polemik konusu olsun yine de yazın. Ve inanın bana bu en büyük eğitimdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#382 |
Ağaç Dostu
|
04-02-2014 Resimler-1
Adettendir önce resimler. Seramızın Cern'den de misafiri vardı. Yüksek Fizik Mühendisi Ersin Ender, domateslerimizi dalında tattı. Sanırım aranan "Tanrı Parçacağı" nı bulmuştur artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#383 |
Ağaç Dostu
|
04-02-2014 Resimler-2
04-02-2014 Resimler-2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#384 |
Ağaç Dostu
|
04-02-2014 Resimler-3
04-02-2014 Resimler-3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#385 |
Ağaç Dostu
|
04-02-2014 Resimler-4
04-02-2014 Resimler-4 ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#386 |
Ağaç Dostu
|
Adı : Harikalar Diyarı Yer : Tarsus Konu : Topraksız Tarım Herkese hayırlı geceler. Resimler bugün tarihli. Günün birinde böyle bir işe girip başarıyla domates yetiştirebileceğim söylense, sadece gülerdim. Oysa bugün yine gülüyorum. Tabi sevinçten. Bu kokuyu özlemişim. Hani derler ya "domates gibi kokuyor!". İşte seraya girdiğinizde her yer domates gibi kokuyor. Domatese el sürüyorsunuz ve elinizi kokluyorsunuz, domates kokuyor. Dayanamıyor, kopartıp, şöyle bir kolunuza sürtüyor ve kocaman bir ısırık alıyorsunuz, domates tadı ve domates kokusu. İnsanın ağzında hoş bir tat kalıyor uzunca bir süre. Dedim ya özlemişim bu kokuyu ve bu tadı. Gelen misafirlerimize tattırdığımızda, pazardan aldığımız domatesi de koyuyorum yanına. Kokmuyor. Lezzeti yok. Ortadan kesip domatesi kokluyorsunuz, sanki su gibi kokusuz bir şey kokluyorsunuz. Benim seramdaki domatesler buysa, bizim pazardan alıp yediklerimiz ne? İnsan sormadan edemiyor. Domateslerle de ilginç anılarımız oldu. Tarım tekniğine uymayan ilginçlikler. Belki de sevgimiz büyüttü bir süre onları. Yeri geldi mi uzun uzun anlatırım o anıları da. Çok çektiler benden. Aslında onları hak etmedim. Demek hak etsem nasıl kokacaklar ve nasıl tat verecekler daha... Çok az bir zaman sonra gübremizi de kendimiz yapacağız. İlk denemelerini burada sizlere paylaşacağım. Ne maddeler kullandım, ne kadar kullandım, nasıl formülize ettim. Ve kullanımın sonuçlarını da birlikte izleyeceğiz. Tabi ben bunları yaparken, buraya büyük emekleri geçmiş insanların formül derslerinden yararlandım. Başta Kudret Bey olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkürü bir borç bilirim. Ağaçlar'ın katkısıysa bir teşekkürle geçiştirilemeyecek kadar büyük. Nasip olursa biz de onun bu büyüklüğüne yakışır teşekkürümüzü ederiz inşallah. Temin edemediğimiz tek gübre kaldı. Potasyum mono basic fosfat (K2PO4). Ne zormuş arkadaş. Var diyene paramızı gönderdik 2 haftadır gelmedi. Neden bulunmuyor merak da ediyorum. Gübreyi temin eder etmez, hazırlığını yapacağım ve yeniden marul da ekeceğim. Ama bu sefer bir de seramıza Yeşil Taze Soğan girecek. Bunu da özel bir düzenekle yapmayı düşünüyorum. Basit bir deneme yapacağım. Burada yine resimlerini yayınlayacağım. Bugünlük yazacaklarım bu kadar. Sağlıcakla kalın... Saygı ve Sevgilerimle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#387 |
Ağaç Dostu
|
K2PO4 PROBLEMİ HAKKINDA İŞE YARAYACAĞINI DÜŞÜNDÜĞÜM BİR YAZI KOPYALADIM . Yerine kullanabileceğimiz kaynak var. Ve muhtemel sakıncaları da belirtilmiş. Sakıncalarına rağmen çok sıkışınca ,kullanılabileceğini düşünüyorum . Fosfor Önerilen Kaynaklar Monopotasyum Fosfat (% 21 P): Ayrıca% 25 Potasyum içerir. Diğer kaynaklar: Amonyum Fosfat (% 22 P): çok fazla amonyum üretilen olacağını ana fosfat kaynağı olarak kullanılmaz. Fosforik Asit: Yukarıda Nitrik asit için olduğu gibi. Eski formülasyonlar 'tepesi-up "karışımlarında bir P kaynağı olarak kullanılır ama bu yaklaşım artık geçerli değil. Kalsiyum süperfosfat (% 10 P): Fosfat (fosforik asit gibi) yüksek derecede çözünür olan, fakat, bir çözünmeyen üretir hydroponic kalsiyum sülfat / kalsiyum fosfat kalıntısı. Not:Google çevirisi olduğu için cümleler düşük ve anlamsız gibi görünüyor . Ama yine de bir fikir veriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#388 |
Ağaç Dostu
|
Veya paraya kıyıp 25 kiloluk ambalajlardan almak gerekiyor. Galiba tarteste vardı . fiatıda 25 kilosu 125 tl civarında bir şeydi. Aklımda kadığı kadar söylüyorum . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#389 |
Ağaç Dostu
|
Konu açılmışken sormak istediğim bir şey var . K2PO4, İLE KHPO4 KULLANMA ARASINDA NE FARK VAR . Niye biri yerine diğeri kullanılamaz. Her ikisindeki P miktarı çok farklı değil. K oranı biri diğerinin iki katı . Açıklamalarda ingilizce olduğundan pek anlamıyorum . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#390 |
Ağaç Dostu
|
k2po4 mol ağırlığı ; 173,..gr/mol - içindeki K ;78 gr %45 " p ;30,9 %17 " khpo4 mol ağırlığı 135 gr/mol içindeki K ; 39 gr %28 P ; 30,9 gr %22 Buna göre hesaplama yaparak biri diğeri yerine niye kullanılamıyor. Biri açıklarsa memnun olurum . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|