View Single Post
Eski 24-01-2014, 10:47   #381
leventali
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2013
Merhaba Sayın Vetman,

Öncelikle ilginize teşekkür ederim.

Şu evde sivrisinekler için kullandığımız sheltox ta denilen sinek ilacı kullandım.

İçerisindeki etken maddeleri ben de bilmiyorum. Ama topladıktan sonra iyice yıkadım.

Bu başlık aracılığıyla olmasa bile yakın zamanda Köy Kahvesi'nde bu polemik konusunu biraz tartıştırmak istiyorum.

Israrla her yazımda altını çiziyorum ve çizmeye de devam edeceğim:

Sanalın yazıları soğuk olur!

Köy Kahvesi'nde de yazmıştım. Kişilerin yetişme ortamı, kültürü, tahsili, eğitimi, yaptığı iş (zira her meslekte dil farkı vardır), Türkçe'ye hakim olma ve Türkçe'nin inanılmaz derecede aynı kelimeye onlarca anlam yükleme esnekliği bunları yazan kadar okuyanın da aynı etkileri taşıyacağı konusu yüzünden sanalın yüzü soğuktur.

O yüzden burada polemik olabilecek onlarca konu, kişiler bir arada, yüz yüze olduğunda üstünde çok da durulmayacak söz olarak uçar gider.

Yüz yüze olmadığımızdan kaynaklı bu sorunlar hep yaşanacaktır.

Gelecekte teknoloji buna nasıl bir çözüm bulabilir bilemiyorum ama ne bulunursa bulunsun, kişilerin yüz yüze olmadığı ortamlar hep soğuk olacaktır; hep yanlış anlaşılmalara müsait olacaktır.

Sizin ticaret yapmanızla ilgili bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum.

Hayatım boyunca insanları hiç kırmamaya özen gösterdim. Ve benim de kırmızı çizgilerim mevcut. Bu aşılmadığı sürece kırmadım insanları.

Ama bazı kelimeler vardır ki kullanılması çok inciticidir. Bu yazıya başlarken sizin isminizi vermemden, burada yazdıklarımın tamamını size yazıyorum anlamı çıkartılmasın.

Örneğin Doğan Cüceloğlu çocuk eğitimi için önerilerinde şöyle der:

- Çocuğunuza "Yalan söylüyorsun" demeyin, "Doğruyu söylemiyorsun" deyin.

İlkinde onu yalancılıkla suçluyorsunuz, hiç bir şekilde ona güvenmediğiniz duygusunu veriyorsunuz, ağır bir şekilde itham ediyorsunuz....

İkincisinde ise, ona aslında güvendiğinizi ama sözlerin hatalı olduğunu söylüyorsunuz. İtham yok, suçlama yok, kırma yok...

Maalesef ki bu aile eğitiminden başlamak üzere, hem okulda, hemde çevre yaşamında
öğretilmeyen bir konudur.

İşte benim bu sitede gördüğüm ve adına Polemik denilen tartışmaların neredeyse tamamının bu kapsamda olduğunu düşünüyorum.

Ve istisnasız tüm medyada, bu ülkenin en üst düzey insanlarının, Başbakan, Bakanlar, siyasi parti liderleri vs. vs. vs. lerin günlük demeçlerinde:

Hırsız, Alçak, Şerefsiz (ve daha neler neler) gibi kelimelerin geçtiği bir ülkede, geriye kalan halktan insanlardan duyarlılık beklemek ne derece iyimserliktir ayrı bir tartışma konusu!

Ve aslında tüm yazmaya çalıştığım şey: Kırıcı kelimelerden uzak olsun da varsın polemik konusu olsun yine de yazın.

Ve inanın bana bu en büyük eğitimdir.

leventali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön