![]() |
|
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-10-2013
|
selamlar. mesajlarınıza geç cevap verdiğim için kusuruma bakmayın. iş yoğunluğundan yazmakta geciktim.ilginiz için çok teşekkürler.soğanları 15 gün önce hasat ettik.elimizde bulunan denemelik aldığımız soğan cinsi beklentilerimizi bilek kalınlığı olarak karşılamadı.çok ince bilekli olduğu için 200 gr lık bir bağa kuru olarak 10 adet girdi.yani ektigimiz 10 adet soğandan 200 gramlık 1 bag elde edebildik.10 adet kuru soganımızda ekmeden önce 200 gr geliyordu.yani tam 1 e 1 verdi.bilekleri ince olduğundan biraz daha kalınlaşsın diye 1 hafta hasadı geçiktirmiştik.bu seferde boy uzadı ancak bilekte hiçbir kalınlık oluşmadı.hasadını yapmış olduğumuz soğanın kilosunu kuru halde 0.75 krş tan almıştık.ürünün hepsi eşit şekilde uzadı ve hepsini aynı zamanda hasat ettik.225 kilo hasat oldu.pazarlama konusuyla babam ilgilendiği ve hasat zamanında da işi çıktığı için soğanlar hale götürüldü.halde kalın bilekliler 2.00 tl den giderken bizim soğanlar 1.00-1.25-1.50 ten gitti.aynı gün bir alış veriş merkezinin manav bölümünü gezerken karşılaştığım manzarada gece hale kilosunu 1.00-1.25-1.50 vermek zorunda kaldığımız soğanların kilosu 4.00 den satılıyordu.emin olmak için köklerini kontrol ettim ve bağ arasındaki perlitleri gördüm.aynı magazanın diger şubeleride o gün bizim soğanları sattılar.başka magazalarıda gezdiğimde manzara aynıydı.muhtemelen ucuz gittiği için komisyoncu magazalara karıyla sattı.perlit denememizde hale verdiğimiz için emeğimiz yanımıza kar kaldı. satış maliyeti anca karşıladı.perlitin yan tarafına topragada aynı cins 50 kilo kadar ekmiştim.toprak perlit farkını görmek için.yetişme süreleri hemen hemen aynı oldu. topraktakinin bilekleri de çok zayıftı.arasındaki fark perlittekinin yaprakları topraktakinden biraz daha kalındı.perlitte dikkatimi çeken bir husus besin eriğini verdiğimin ertesi günü soganların boyunun 3-4-5 cm kadar uzaması idi.babamın işi bitti ve topraktaki hasadın pazarlamasını kendisi yaptı.ve bag hesabı 3-4 markete verdi ve kilosu 2.0 tl geldi.bu cins soğanı bir daha bileği kalın olmadığından dolayı bahçeme sokmayacagım.hasat sonrası eksiklerimide gözden geçirerek yeni aldığım 1.5 ton 2 ayrı cins soganın bir kısmını topraga bir kısmınıda perlite ektik.yeni drenajlı egimi çok fazla ve sık dikimli bir ekim yaptık.aldığım soğancinsinden birinin boyu şuan (topraktaki) 15 cm ve bilek kalınlığıda mükemmel.en küçüğü nün bileği serçe parmak kadar.sulama sayısını artırdım.topraga diktiğim yeni soğanda sık dikimde bilek ve yaprak olarak herhangi bir sorunla karşılaşmadım.çalışma resimlerini ekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|