agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni134Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-12-2009, 22:24   #121
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
Geçmiş olsun her şey en iyi şekilde olması dileğiyle acil şifalar.

seazone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2009, 22:52   #122
Ağaçsever
 
shrub's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-12-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 71
Sayın "Wisky" Geçmiş olsun diliyorum, En kısa zamanda sağlığına kavuşması dileklerimle.

shrub Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 03:46   #123
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 27
TAVA konusunda, mevcut veriler ve resimler üzerinden bir çalışma yaptım, sizlerle paylaşayım... Yorum ve doğru/yanlış bulduğunuz tespitlerinizi lütfen eksik etmeyiniz...

*Öncelikle şunu söyleyeyim ki TAVA özellikleri, özellikle de ebatları oldukça önemli.
Çünkü bu noktada hesaplarımızı yaparak ideal çimlenme alanını bulmamız gerekiyor. (Alana/Tavaya konulacak fazla tohum; Tohum ve gelişim kaybına, eksik tohum ise yer (+Su, Işık, Klima giderleri) kaybına, her iki seçenekte toplamda verim kaybına yol açacaktır.

Piyasadaki mevcut ürünün optimum kriterlerde olduğunu varsayarak (Ki sanırım öyledir, bütün dünyaya satılıyor bu ürün) yaptığım çalışmanın sonucu tava ölçülerinin ExBxY 35x80x4 cm. olması yönündedir (Tahmini)

Tahmini diyorum, çünkü sağlamasını yapamıyorum. Sebebi ise hem orijinal firmanın hem de TR dist.ünün sitelerindeki veriler birbirini tutmamaktadır
Ne komiktir ki hem makine ölçüleri hem de günlük hasat edilen ürün miktarları aynı modellerde farklı rakamlarla belirtilmiştir. Kaldı ki orijinal firmanın ürün değerlerinin (TR'de 4, AU'da 8 modeli pazarlanmakta) kendi içinde bile tutarsızlıkları var.

* Her bir tavaya konan tohum miktarını 1,5 Kg. Arpa çimi karşılığını ise 8,3 Kg. olarak hesapladım. (Ortalama değerler üzerinden) Bu hesap bizi 1 Kg. Tohum = 5,5 Kg. Arpa çimine götürüyor ki iddaa edilen 7-9 Kg.ın çok gerisinde.

* Sistem, Üretim, taşıma/nakliye, bireysel besleme gibi kriterler yönünden tava ebatını, mevcut sistemin tavasına yakın bir ölçüde tespit etmeliyiz diye düşünüyorum.

* Drenaj; Delimus'un koyduğu resimlere baktığımızda drenajın tek yönden, sol ve sağ taraftaki 3'er cm.lik açık alanlardan yapıldığını görüyorum.

1-2 derece eğimin drenaj için yeterli olacağı kanaatindeyim. (Saat başı 2 dk. sulama yapılcağını ve NFT sistemlerde bu eğimin 2-5 derece olduğunu düşünürsek)

* Malzeme konusunda fazla bir fikrim olamadı. Metalimsi bir görüntü var, ama aklım da yatmıyor metal olacağına. Sanırım topraksız tarım konusundaki deneyimli arkadaşlar olası mlz. konusunda daha sağlıklı bilgi verebilirler. Bu makineyi gören arkadaşlar da kullanılan tavanın mlz. bilgisini...

Şimdilik bu kadar. Değerlendirmeleriniz değerlendirecektir...

Saygılar, sevgiler...

nirengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 09:51   #124
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Nirengi,

Çimlendirme makinasında en doğru kapasite rakamlarına deneysel olarak ulaşabilirsiniz. Bu otomobillerin kataloğunda yazan yakıt sarfiyatlarına benzer bir durum. Bilmem denediniz mi ama kataloglardaki yakıt değerine bir türlü ulaşılamaz. Üretici firmaya sorulduğunda da pratik hayata bir türlü uymayan bir sürü ön şartlar öne sürerler. (90 km/h sabit hız vb.) Bu yüzden üretici firmanın verdiği değerlere pek takılmadan yapılacak bir prototip çimlendirme dolabında kendi deneysel değerlerinizi yakalayıp ona göre verimlilik hesabı yaparsanız daha doğru olur.

Bu elbetteki sonuçta belki başarısız olacak veya tadil edilmesi gereken masrafları beraberinde getirecektir ama Ar-Ge çalışmasının mantığı budur ve biraz ön masraf gerektirir. Bu yüzden mevcut makinayı 1:1 aynen kopya etmeye çalışmadan pratikte kolayca ulaşabileceğiniz cihaz veya aparatlardan faydalanarak en ucuz çözümü yakalamaya çalışın derim.

Benim daha önceki bir mesajımda Sn. Mutasyonun sorusuna karşılık yaptığım basit hesaplamada da 36 tavalı 300 kg/gün kapasiteli makinada da günlük olarak 6 tavanın sirkülasyonu gerektiği ve bu 6 tavaya takriben 36 kg arpa konulması gerektiğini yani tava başına takriben 1 kg arpa tohumu konulması gerektiğini basit olarak hesaplamıştım.

Fakat burada tavanın boyutlarına hiç bakmamıştım. Bence tavaya konulması gereken tohum miktarı veya daha açıkçası tavadaki tohum derinliği ilk yaptığınız bir iki çimlendirmeden sonra daha netleşecektir. Çünki çimlenme sonucu tavadaki çimlenme verimini deneysel olarak göreceksiniz. Bunun için benim yaptığım gibi kül tablasında çimlendirme yapmanız bile size fikir verecektir.

Tava malzemesi ile tereddütlerinizde çok haklısınız. Çünki sonuçta yaptığınız işlem bir gıda operasyonu ve bu operasyon sonucunda elde edilen gıdanın hayvanlarımızın sağlığına veya onlardan elde edilen ürünlerle bizim sağlığımıza olumsuz etkileri olmaması lazım. Bu çimlendirmme işlemi topraksız tarımda kullanılan sıvı gübre mantığı ile yapıldığından muhtelif kimyasalları içeren bir sıvı ile karşı karşıyayız. Bu yüzden ilk etapta akla gelen tava malzemesinin kimyasal maddelere dayanıklı ve çözünmeyen bir malzemeden olması gerekir.

Resimler de görünen malzemeler mekanik dayanım açısından metal malzemelerden imal edilmiş ama kimyasal dayanım için üzerinde bir kaplama malzemesi olduğu muhakkak. Bunu resimlerden çözmek mümkün değil ama ilk izlenimlerimi şöyle sıralayabilirim. Tamamen gıda imalinde kullandığımız evsel malzemelerden esinlenerek tava malzemelerinin üstü teflon kaplama olabilir (Teflon tencere ve tavalar örneğinde olduğu gibi), emaye kaplı olabilir (Emaye çelik tencere ve yemek kaplarında olduğu gibi) veya bizim topraksız tarımda en çok kullandığımız PVC boru veya olukların malzemesi olan PVC levhadan yapılmış tavalar ki bu örnek sizin verdiğiniz linklerin birinde PVC yağmur oluğundan uygulanmış olarak vardı.

Benim aklıma gelen başka bir pratik tava çözümüde evlerde mutfakta kullandığımız fırınların emaye börek tavaları. Hatta deney yapmak isteyen arkadaşlar eski bir fırının karkasından faydalanarak bir iki küçük ilave ile üç veya dört raflı çim makinası olarak faydalanabilirler.

Bir başka çözümde metal malzemeden herhangi bir imalat metodu ile şekillendirilmiş metal tavaların elektrostatik toz boya ile biraz kalın olarak boyanıp pişirilmesi veya buzdolabı tel raflarının kaplama metodu olan ısıtılmış metalin toz plastiğe daldırılarak kaplanması ile kimyasala dayanıklı hale getirilmesidir.

Bu sayfaya ilk yazdığımda Sn. Delimus' a plastik atölyelerinde kullanılan plastik kurutma fırınlarının çimlendirme makinası olarak kullanılabileceğini önermiştim. O fırınlarda ise tavalar paslanmaz çelik malzemeden yapılmıştır ve paslanmaz çeliğin kalitesi iyi seçilmişse kimyasal malzeme ve gıda üretimi için en uygun tava malzemesidir.

Bu arada Sn. Vıskhy' e bende geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum. Çalışmalarınızı merakla bekliyorum. Saygılar.

Not: Bu arada aklıma gelmişken şunuda ilave edeyim. Hep tava malzemesine odaklanıp çimlendirme makinasının karkasından ve özellikle iç yüzeyinin kaplamasından dikkatlerinizi kaçırmamanızı dilerim.

Çünki makinanın sisleme olarak püskürteceği besin sıvısınını ve makina içinde olan ısıdan kaynaklanan buharlaşmanın makina iç yüzeyinde paslanma, çürüme ve çözünme gibi bir işleme uğrayarak çimlenen malzemeye bulaşmamasını sağlamakta en az tava malzemeleri kadar önemlidir.


Düzenleyen Sarıcan : 20-12-2009 saat 10:07 Neden: ekleme
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 11:21   #125
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nirengi Mesajı Göster
Her bir tavaya konan tohum miktarını 1,5 Kg. Arpa çimi karşılığını ise 8,3 Kg. olarak hesapladım. (Ortalama değerler üzerinden) Bu hesap bizi 1 Kg. Tohum = 5,5 Kg. Arpa çimine götürüyor ki iddaa edilen 7-9 Kg.ın çok gerisinde.
Sanırım bu farkı Arpa tohum cinsi etkilemekte.Arpanın bir çok tohum çeşidi bulunmakta, Dekar başına verim farkı yarattığına göre arpa çimindede fark yaratacaktır.


Birde Sadece Arpa çimi kullanmamız şart mı ? Direk kesif yemini çimlendirmeyide denemek lazım bence.

Türkiyede cihaz sadece su ile çalışmaktaymış.Besin Eriği Kullanmıyorlar.Tohumun besini yetmekte.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 11:55   #126
Ağaç Dostu
 
VISKHY's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 125
Arkadaşlar hepinize iyi pazarlar diyerek başlamak istiyorum..

Ayrıca iyi dileklerini ileten tüm dostlara ayrı ayrı teşekkürlerimi yolluyorum.Hastam oldukça kötü beyin kılcal damarlarından biri tıkandığı için şuanda sol tarafı felçli durumda, biz elimizden geleni yaparak allaha dua ediyoruz..

Şimdi konumuza geçersek eğer, bu yazımda bu konu başlığını özetlemek istiyorum.Biraz da hayvancılık konusunu değerlendireceğiz.

VISKHY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 12:17   #127
Ağaç Dostu
 
VISKHY's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 125
Şimdi amacımız arpa tohumundan çim üreterek hayvansal taze yeşil yem elde etmek.Bunun için bize bir düzenek gerekiyor.Bu düzeneğin en iyi şekilde verim vermesi için de AR-GE çalışmasına ihtiyacımız var.

Bu amacımızı gerçekleştirirken iki yoldan birisini izleyeceğiz.

1. YOL: Amatör olarak çoğu arkadaşımızın önereilerini göz önünde bulundurarak ucuz maliyetlerle (dolap vs.) gibi araçları kullanmak suretiyle sadece merakımızı gidermek niyetiyle arpa çimlendirmek;

2. YOL: Amatörlükten proffesyonelliğe geçiş yaparak,ticari amaçlar uğruna orjinal profile çok uygun ve geliştirilmeye müsahit bir düzenek kurmak ve maliyet konusunda daha cömert olarak arpa çimlendirmek.

VISKHY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 12:22   #128
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Dolabı direk suntadan yapılması yeterli,36 aylık (Kalın olması için) sera naylonuyla güzelce kaplanıp yalıtım yapıldığında iş görecektir.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 12:48   #129
Ağaç Dostu
 
VISKHY's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 125
Ben kendi adıma ticareti öngörmemden dolayı 2.yolu seçiyorum ve sizlerinde tavsiyelerini gözönünde bulundurarak daha profesyonel bir düzenek kurmak üzere çalışmalarımı bu yönde yapmak istiyorum.

Bu düzeneği oluşturmak için ilgili makinayı üreten üretici firmadaki full otomatik sistemin küçük bir profilini yaparak işe başlamak istiyorum.

Bu sistemi daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi kapalı 70 m2 bir depodan faydalanıcam.Bu depoyu seçmemdeki sebeb maliyetin düşük olmasıdır.Aynı alana sahip bir sera oluşturma maliyeti izolasyonu da işin içine kattığımızı düşünecek olursak oldukça külfetli olduğundandır.

Şimdi bahse konu depo için uygulayacağımız düzenek, hepimizin bildiği ve hem fikir olduğu ISI - IŞIK - SULAMA üçgeninden oluşacaktır.

ISI için 13-18 derece aralığında sabit kalmasını sağlayacak bir klimaya ihtiyacımız var.Bu klima şuanda bende mevcuttur.AR-GE çalışması yaparak en iyi verimi alacağımız ısı sabitlemesi yapılmalıdır.

IŞIK için hepimizin bildiği DAYLIGHT tipi 50W florasanlar kullanılacak ve 16 saat aydınlık 8 saat karanlık ortam kullanılacaktır.Bu ortam için dijital zamanlayıcıya ihtiyaç duyulmaktadır.Yine AR-GE çalışması yaparak kaç adet florasan lambaya ihtiyaç olduğu tespit edilmelidir.

SULAMA içinse yine dijital sulama aparatı ile fiskiyeler yardımıyla 2 saat te 1 dk vermek suretiyle 100 lt su deposunda dinlendirilmiş suya ihtiyaç duyulmaktadır.

Ana hatlarıyla düzenek bu şekilde olmalıdır.

VISKHY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 13:12   #130
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-12-2009
Şehir: tekirdag
Mesajlar: 21
sayın viskhy ve diğer arkadaşlarımın dediklerine katılıyorum ******* vishy nin tezinde olduğu gibi 2. yöntemi yapmak zorundayız 1 .yöntem ile yaptığımız makina bize arpa çiminin cılız yeterli büyüklüğe ulaşmaması gibi sorunlar verebilir ve zaman kaybı yaşamış oluruz onun için 2. yöntemi en iyi şekilde yapmalıyız iyi çalışmalar...

mutasyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 13:20   #131
Ağaç Dostu
 
VISKHY's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 125
Gelelim yardımcı öğelere, şimdi okuduğum kadarıyla tava boyu ve cinsi için henuz bir sonuca varamadık.

Bende varamadım O yüzden bu işten vazgeçtim.

Sulamayı sadece su ile yapacağımızdan dolayı tava cinsinin paslanmaması için krom olması gerekir ki bence sadece maliyeti ciddi anlamda yükseltir düşüncesindeyim.Bu yüzden plastik yoğurt tavalarına benzer 2 - 3 cm kalınlığında dikdörtgen bir tava işimizi görecektir ve oldukça ekonomik olacaktır.

Tava ebadının içine 1 kg arpa tohumu konacak şekilde 60*40 veya 70*40 olacağını düşünüyorum.


Düzenleyen VISKHY : 20-12-2009 saat 15:23
VISKHY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 13:23   #132
Ağaç Dostu
 
VISKHY's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 125
30 dk yemek molası arkadaşlar..

Aç .... oynamazmış..

VISKHY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 16:03   #133
Ağaç Dostu
 
VISKHY's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 125
Şimdi gelelim arpa çiminin rasyondaki yerine.Bence bu konuyu üretimimizi yaptıktan sonra tartışsak daha iyi olacak gibi geliyor ama biraz bilgilerimizi tazelesek iyi olacak gibi.

Yaklaşık 1 haftadan bu yana yaptığım araştırmalar ve çiftçilerle görüşmeler sonrasında kesin olan tek şey bu yemi sağmal ineklerin normaldeki rasyonlarına bile ekleyerek verilmesi durumunda en az 5 lt süt veriminin artacağıdır.

Bizim yapmamız gereken ve araştırmalarımızın odak noktası ise arpa çiminin yanında ne kadar ve hangi kaba yemlerden verirsek süt verimini aynı miktarda tutup, daha da yükseltmek olacaktır.

Kısaca bir sağmal ineğin hangi laktasyon evresinde olursa olsun ihtiyacı olan 2 faktör vardır.Bunlar;

1-) Yaşama Payı için Rasyon
2-) Süt Verim Payı için Rasyon

Yani bir ineğin yaşaması ve süt vermesi bu iki rasyonun birleşmesi ile mümkündür.Bir ineğin rasyon (beslenme) ihtiyaçları aşağıdaki gibidir.

KURU MADDE
METABOLİK ENERJİ (ME)
PROTEİN (HAM)
MİNERAL (Na,Cl,Mg)
VİTAMİN (A,D En çok)
KALSİYUM VE FOSFOR

ÖRNEK:

500 kg canlı ağırlığa sahip %3,5 yağ oranı olan ve günlük 30 lt süt veren bir sağmal düşünelim.

Bu sağmalın yukarıdaki şartlarda süt verebilmesi için ağırlığının %2,5 ile %3,5 oranında kuru madde ile günlük beslenmesi gerekmektedir.Süt veriminin iyi olması için günde en az 2 öğünde rasyon verilmelidir.
Bir üniversite araştırmasına göre sabah sağımının rasyon verilmeden önce yapılmasının süt verimini biraz daha arttırdığı gözlemlenmiştir.

Sağmal ineğin ihtiyacı olduğu besinlerin değerleri bir sonraki bölümde bulunmaktadır.

VISKHY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 17:01   #134
Ağaç Dostu
 
VISKHY's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 125
Arkadaşlar yarın kaldığımız yerden devam edeceğiz.

HAYIRLI AKŞAMLAR ve SEVGİLER.

VISKHY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 17:05   #135
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
Sulama için netafim in sisleme başlıkları bu iş için ideal. saatte 20 litre su verir. Su tanecik kalınlıgı 0,30-0,50 micron civarında (toz halinde su veriyor).
bu sisleme başlığını kullancaksanız 1 bg. gücün de su pompası ve fitreye ihtiyacınız olacak. sisleme başlığındaki vanalar basınca ayarlı 3 barda açılıyor.
1 metre çapındaki alanı sular. fiyatıda ucuz gecen sene takım halinde tanesi 2,5 $ dı.
ben bu başlıkları fideliğimde kullanıyorum.
Name:  coolnet.jpg
Views: 5530
Size:  49.1 KB Name:  228_mb_file_f03d0.jpg
Views: 6073
Size:  30.7 KB

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 17:29   #136
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Bu konuyu baştan aşağı okudum ancak insanı tatmin etmeyen eksik bilgiler var. Açıkçası aklıma takılan cevaplar alıntı olarak ticari firmaların sitelerinden alınmış. Yem maaliyetlerinin düşmesi için yapıldığından bahsediliyor. Ancak 15 inek için kullanılan 29$+ kdv gibi bir fiyat vererek yem maaliyetinden 300tl kar ederek bu makinenin parasını kaç yılda çıkarmış olacağız. Bu makineyi kendimizin ürettiğini düşünelim Holstein ırkı inek yetiştiricisi olarak kesif yem giderimiz aylık 1500TL+ silaj+yonca +güneşte kurutulmuş ot+buğday ezmesi+ yulaf ezmesi + arpa ezmesi hayvanların yaşına cinsiyetine ve içinde bulunduğu döneme göre farklı şekilde kullanıyoruz. Eskiden arpu buğday ve mısırı kırdırarak yedirirdik ve sonra silaja geçtik çok memnunuz. Bu şekilde arpayı çimlendirerek vermemizin tam anlamıyla bizim için kazancı nedir?

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 20:42   #137
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-12-2009
Şehir: tekirdag
Mesajlar: 21
Sn. cetecakal kaç inek için gideriniz 1500 ytl ?

mutasyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 23:07   #138
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 27
Arkadaşlar tava yorumlarınız için teşekkürler. Belirtmek istediğim nokta, tabii ki mevcut ürünün kopyasını yapalım demiyorum, ama hepimizin de bildiği ve uyguladığı gibi topraksız tarımın mevcut tüm modellerini de internet ve diğer kaynaklardan temin edip yorumlayarak kendi sistemlerimizi oluşturmamızdır. Internet dışında elimizde olan ve görüp dokunabildiğimiz tek model bu olduğuna göre gözardı etmeyelim.


Elbetteki deneme/yanılma yöntemi en başarılı model olacaktır. Ama sapma aralığını daraltmak ve en düşük maliyetle sonuca ulaşmak adına da başlangıçta kullanabileceğimiz somut rakamlara ihtiyacımız var.


Bu noktada; ışık konusunda da modelleme yapar ve Delimus'un yüklediği resimleri incelersek 6 Tava x 6 Katlı sistemde 2 adet florasan kullanılıyor. Bu da hesaplarıma göre 1 florasanın dik/arkadan aydınlatmada 5 m2 lik bir alana yeterli olduğunu göstermektedir. Fikir verir umarım.

Sıcaklık konusu; Sayın Viskhy 20 C'den vazgeçip 13-18 e karar vermiş gibi gözüküyorsunuz. Ben de net incelemelerimde 18-23 C (65-70 F) rakamlarına rastladım hep. Bunun dışında bir sıcakları değeri ile karşılaşmadım henüz.

Son olarak, ortam değerleri ile ilgili olarak değinmediğimiz bir nokta da NEM oranıdır. Bu konuda da bilgi ihtiyacımız olduğu düşüncesindeyim.

Saygılar, sevgiler...

nirengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 12:50   #139
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mutasyon Mesajı Göster
Sn. cetecakal kaç inek için gideriniz 1500 ytl ?
Buzağı, erkek dana, düve ve ineklerden opluşan toplam 18 baş holstein. Söylediğim yemciden alınan kesif yem bedelidir. Silaj, yonca, kuru ot, saman, arpa-buğday ve yulaf ezmesi kendi üretimimiz olduğu için ona ücret ödemiyoruz.

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 17:42   #140
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-12-2009
Şehir: tekirdag
Mesajlar: 21
Wink

aylık 1 ineğin gideri ne kadar olur tahminince her türlü yem dışarıdan alınırsa ona göre 1-2 şey hesaplıcam teşekkürler

mutasyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 18:28   #141
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mutasyon Mesajı Göster
aylık 1 ineğin gideri ne kadar olur tahminince her türlü yem dışarıdan alınırsa ona göre 1-2 şey hesaplıcam teşekkürler
Bunu hesaplamak çok güç . Çünkü hiç bir yemi kilo hesabı ile vermiyoruz.

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2009, 19:41   #142
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-12-2009
Şehir: tekirdag
Mesajlar: 21
yok hayvancılıgı ödev tezi olarak hazırlıyorumda uludag ünüversitesi karacabey meslek yüksek okulunda okuyorum mesela ay lık 1 inek şu fiyatı gecmez deseniz yeterlidir..

mutasyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 08:23   #143
Ağaç Dostu
 
tabiat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 605
Galeri: 2
Sn mutasyon,
Peyzajda çalışan bir zooteknist olarak hatırlatmak isterim ki bilimsel bir tezde 1 inek aylık şu kadarı geçmez diye bir hesap yapılamaz. Hayvancılıkta 2 seçenek vardır.
1- Elinizdeki sermaye ile ulaşılabilecek max. verime ulaşmak.( ki bu sürü büyüklüğünü de belirlemenin koşuludur)
2- Yetiştiriciliğini yapacağınız türde max. verime ulaşmak için gerekli olan girdi.

Hangi seçenekten yola çıkıyorsanız ödevi ona göre hazırlamalısınız.

tabiat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 18:21   #144
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 27
Arpa Çimi yetiştirme ortamı ile ilgili bulduğum yeni bir bilgi;

Su Sıcaklığı <23, >16 C

pH 6.4

CF 16 - 18

Nem < 80%, >40%

Ortam Sıcaklığı < 23, > 18 degrees C.

http://www.peterdoyleconsultancy.com.au/ firma sahibinin forum cevabından alınmıştır.

Bir de CF'nin ne olduğu ilgili bilgisi olan aydınlatabilirse çok sevinirim.

nirengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 20:15   #145
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nirengi Mesajı Göster
Arpa Çimi yetiştirme ortamı ile ilgili bulduğum yeni bir bilgi;

Su Sıcaklığı <23, >16 C

pH 6.4

CF 16 - 18

Nem < 80%, >40%

Ortam Sıcaklığı < 23, > 18 degrees C.

http://www.peterdoyleconsultancy.com.au/ firma sahibinin forum cevabından alınmıştır.

Bir de CF'nin ne olduğu ilgili bilgisi olan aydınlatabilirse çok sevinirim.
Sn. Nirengi,

CF ile ilgili şöyle bir tanım buldum. Tercüme etmeden gönderiyorum. Mesleki terimler olabileceği için ziraat mühendisi arkadaşların tercümesi daha iyi olur ama anladığım kadarıyla elde edilen çimin lif oranı ile ilgili bir tanım.

Crude Fiber

One gram of the dried and fat free plant sample was digested first with 200 ml 1,25 percent sodium hydroxide solution for 30 minutes and subsequently with 200 ml 1,25 percent Sulphuric acid for another 30 minutes to disolve alkali soluble carbohydrates minerals and protein. The residue was dried and its weight was recorded. The dried residue was ignited in muffle furnace and the weight of ash was recorded. Crude fibre was calculated as under:

crude fiber (%) = Weight of dried residue - Weight of ash / Weight of dried sample

ham lif (%) = Ağırlık kuru kalıntı - Ağırlık kül / Ağırlık kurutulmuş numunenin


Düzenleyen Sarıcan : 23-12-2009 saat 21:17 Neden: imla ve düzeltme
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2009, 21:42   #146
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 27
Teşekürrler sayın Sarıcan.
Değindiğiniz gibi oldukça teknik bir bilgi. Kısmen anlayabildim

Nette gördüğüm kadarıyla bazı TDS/EC ölçerlerin CF fonksiyonu da var. Ama diyelim ki ölçtük, tespit ettik... İstediğimiz değeri nasıl ayarlayacağız

Kafam bulandı birazcık...


Saygılar, sevgiler...

nirengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 20:21   #147
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Lütfen açtığım konuyu saptırmayın, 1 ineğin gideri nedir diye bir soruyu bir üniversite öğrencisine hiç yakıştıramadım.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 23:38   #148
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-12-2009
Şehir: tekirdag
Mesajlar: 21
konuyu dagıtmadım işi yapan bir arkadaş buldum ve arkadaşlarla bu işi yapıcam ve hoca ile yıllık ödev olarak bu ödevi istedim yani anlıcanız sonra demişinki üniversiteli bir öğrenci bu üniversitede olsun 1 artı puan almak için neler yapabilecegini görmek isterdim amacım konuyu dagıtmak değildi kusura bakmayın ztn bu konunun başarıya ulaşmasını en çok isteyenlerden biride benim iyi çalışmalar..

mutasyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 09:18   #149
Ağaç Dostu
 
tabiat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 605
Galeri: 2
Biz okulda hep ham selüloz diye öğrendik ama biraz araştırınca CF = ham lif= ham selüloz sonucuna ulaştım.
Ham selüloz büyükbaş hayvan beslemede önemli bir yer tutar. Özellikle rumen faaliyetleri ve sindirim üzerinde etkili rol oynar. İnsan vucudunda selülozu sindiren enzimler olmamasına rağmen büyükbaşlarda selülaz enzimi salgılanır ve selülozdan yararlanmayı sağlar. Bunu tıpkı bizlerin vucudunda lifli besinlerin yaptığı işlem gibi düşünebiliriz.

Aşağıda da netten bulduğum bir analiz örneğini veriyorum. Anlayacağınız bizlerin evde yapacağı bir ölçüm şekli değil.

Yöntemin İlkesi : Numunenin örtücü çözelti ile (asit bir karışım) örtülerek, ısıtılması, kalıntının asetik asit ile muamele edilmesi, sıcak su ile yıkandıktan sonra değişmez ağırlığa kadar ısıtılarak tartılması, kalıntının küllendirilmesi, kül kısmının tartıdan çıkarılarak; geriye kalan ağırlığın bulunması ilkesine dayanır.
Araç - Gereç :
- Analitik terazi ± 0,001 g duyarlıkta
- Etüv, 105 ± 1°C'de tutulabilen
- Kül fırını 525 ± 25°C'de tutulabilen
- Dik soğutucu
- Beher, 100 ve 200 ml'lik
- Erlen, 100 ve 200 ml'lik
- Pipetler, 5, 10 ve 25 ml'lik
- Cam huni
- Süzgeç kağıdı
- Kaynatma balonu, 250 - 300 ml'lik
- Genel laboratuar araç ve gereçleri
Ayıraç ve çözeltiler :
- Örtücü çözelti; 70 ml % 70'lik, asetik asit, 5 ml derişik nitrik asit ve 2 g triklorasetik ile hazırlanır.
- Asetik asit, % 70'lik
- Etil alkol, % 96'lık
- Eter
- Aseton
- Sıcak destile su
İşlem :
1 g numune tartılır ve kaynatma balonuna konulur, üzerine 25 ml örtücü çözelti katılır ve dik soğutucuya bağlanır. 30 dakika doğrudan doğruya kaynatılır, sonra balon alevden geri çekilir, su akımı ile soğutulur, önceden tartılıp darası alınmış bir süzgeçten süzülür. En son damla da süzülünceye kadar beklenir, süzgeç ve balon % 70'lik asetik asit ile bir kez yıkanır ve tamamen süzülünceye kadar beklenir. Alttan süzülen su, tam nötr reaksiyon verinceye kadar, süzgeç ve kalıntı, sıcak destile su ile, sonra üç kez aseton ile yıkanır. Aseton tamamen süzüldükten sonra bir kez de eterle yıkanır. Süzgeç kağıdı dikkatle huniden ayrılır, katlanır ve bir saat camı üzerine yerleştirilir. 105°C'da dikkatle kurutulur ve tartılır. Kuru ve tartılmış kalıntı süzgeç, tartısı belli bir krozeye yerleştirilir, 500 - 550°C'da küllendirilir. İçinde kül bulunan kroze yeniden tartılır.
Sonuç: Ham selüloz % g - A - B
Burada;
A = Kurutulmuş süzgecin selülozla birlikte ağırlığı, g
B = Süzgeç kağıdının önceden bulunan darası, g’dır.
Saf selüloz % g = C - F
Burada;
C = Ham selüloz, g
F = Selülozlu süzgeç, kağıdı ve kroze ağırlığından küllendirmeden sonraki ağırlığın çıkarılması ile elde olunan değer (g) dir.

tabiat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2009, 17:56   #150
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Tabiat,

Neyseki ben yorum yapmamışım ama ham lif oranı olduğunu tutturmuşum değil mi? Bu konularla uğraştığımı bir yakınım görse hayrola balkonda domates bitti, şimdi de balkonda inek mi beslemeye başladın diyecekler.

Ama bilginin paylaşılmasını seviyorum. Bilgiler dağarcıkta kalmamalı, ihtiyacı olan yurttaşlarımızın kullanımına açıp, ülke ekonomisine katılmalı. Belki ekonomik esaretten ve sömürülmekten o zaman kurtuluruz.

Hoşunuza gideceğini umduğum bir konu başlığı daha açtım. Uygulama alanı oldukça geniş. Topraksız tarımla ilgisi kısıtlı olduğu için forumun başka bir köşesinde. Forumun bu bölümünde de işinize yarayacak bir yığın pratik bilgiler var. Çoğunuzun pratik hayatta faydalanacağından eminim. İncelemenizi ve birikimlerinizi buralarda da paylaşmanızı öneririm. Saygılar.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024