![]() |
Çekirdekleri atmakla yanlış yapmışım, şimdi fark ettim: Bu çekirdekler kurudukça oyalanıyor. Tek çentikli olanlar vardı, hepsi değişmiş şimdi.
|
Oyle olmasa bile, cesidin genetik cesitliligini yansitmak adina, atmamak daha iyi. Genel bir kabul olarak, seleksiyon yaparkan bile birbirinden farkli ozellikler gosteren tohumlara ait ana stogu korumak cok onemli.
Bir de biryerde tohum adiyla ilgili olarak kafa karisikligina isaret edebilecek bir not gordum. Cekirdegi Oyali ismini ceside, tohum ozelligine vurgu yapmak ve hakettigi ilgiyi gormesini saglamak icin proje dahilinde ve Anadolu terimlerine/anlayisina sadik kalarak ben verdim. Normalde cesidin orjinal adina sadik kalinmasi gerek ama yoresel ismi (Yazili, Duali), tohumu on plana cikarmiyor. 'Yazili' isminin bende biraktigi ilk intiba, "kabugunda Allah yazan karpuz" haberlerinin konusu oluyor. Uzun lafin kisasi, yoresel sinonimleri (Yazili, Duali) ile birlikte kullanilmak uzere, proje kapsaminda ve yakinda acacagim veritabaninda Cekirdegi Oyali ismini kullanmaya devam edecegim. Koylu icin siradan bir tohum bu ama yore ve koy disinda yasayanlar icin idraki zor bir tohum (ben neye benzedigini onceden bilmeme ragmen, tohumunu edinmek icin Ege'ye gidisimde gozlerimle gordugumde idrak etmekte zorlanmistim). Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bahcedenn'den gelen Marina Di Chioggia. İlk meyveler olgunlaştı; ikinci dönem de başlamış oldu, onlar da iyi gidiyor. Olgunlaşan meyveler 2.5 ila 3 kg arasında değişiyor.
|
1 Eklenti(ler)
Heyyamola'dan "Tatlı Yağlık Kapya Biber". Şu an gayet memnunuz. Zaman geçtikçe daha etli ve lezzetli meyveler oluşmaya başladı.
|
1 Eklenti(ler)
Heyyamola'dan "Yabani Roka". Yataklarda yer doldurucu olarak değişik yerlere ektiğim bir bitki oldu. Aroması roka sevenleri memnun edecek bir bitki.
|
2 Eklenti(ler)
Meyvelitepe'den Yer Kirazı.
Her yatağa birer ikişer dikmiştim; iyi yapmışım, gerek sulama esnasında, gerek rutin bakımlarda bu muhteşem aromalı meyveleri birer ikişer atıştırarak tüketiyoruz, iyi oluyor. Aşağıdaki boş zarflar da ondan dolayı bitki dibindeler :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Meyvelitepe'den "San Marzano"
Gördüğüm en susuz domates. Kurutmalık olarak harika. Buna karşılık paylaşım etkinliğinde Meyvelitepe'nin de bahsettiği gibi çiçek burnu çürüklüğüne hassasiyeti var. Ama, bu kadarını beklemiyordum. Sorunsuz yetiştirenler var mı merak ediyorum. Birkaç kez kalsiyumlu bir çözeltiyi yapraklardan da verdim; sulamayı bu yatakta daha sık ve düzenli yaptım. Her şeye rağmen meyvelerin yaklaşık yarısında bu sıkıntı halen var. Halen diyorum çünkü bu problem bazı çeşitlerde ilk meyvelerde görüldükten sonra yok oldu; bu hariç. Aşağıdaki meyveler sorunsuz olanlara örnekler. Hepsi böyle olsa ne güzel olurdu :) |
Çiçek burnu çürüklüğü bakımından bu yıl bizde hemen hemen hiç problem olmadı.
|
Alıntı:
Yemeklerde yemeğin sosuna 8-10 tane atın, çok güzel lezzet verir. |
Alıntı:
|
Özellikle et yemeklerinde iyi gider.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bahcedenn'den gelen "Kalıcı Ispanak"
Kolay yetişen, naz yapmayan bir bitki. Ekimlerini geç yaptığımızdan daha yeni büyüyebildiler. Erken İlkbaharda hemen her boşluk değişik çeşitten marullarla kaplanınca diğer yeşillikler için -ve ikinci nesil marullar için- onların hasadını bekledik. Sonrasında yavaş yavaş çeşitlendi yeşillikler. Kalıcı ıspanak da bu çeşitlerden biri oldu. Fotoğraftaki şu ana kadar hiç ellenmedi. Tohuma bırakılacakların ellenmemesi daha iyidir sanırım. Ya da gereksiz mi? |
kOYULHİSAR DAMADIYIM. 23 YILDIR GİDERİM VE BU TÜR DOMATESİ BURADA GÖRÜNCE ŞAŞIRDIM. SANIRIM KOYULHİSAR'LILAR BU TÜRÜ ARTIK UNUTTU. KALE DOMATESİ DEDİKLERİ BİR TÜRÜ DAHA ÇOK YETİŞTİRİYORLAR.İLK GİDİŞİMDE ARAŞTIRACAĞIM.
|
Alıntı:
Belki de hiç bir zaman oraya ait yerli bir çeşit olmadı(?) Merak ettiğimiz de bu. Bu isim bir karışıklıktan veya yanlış anlamadan ibaret olabilir. Çok sevinirim araştırırsanız. |
Allah rizasi icin bunu lutfen ogrenin. "Arastirdiktan sonra bilgi verecegiz" diyenler ortadan kayboldu. Bu kadar farkli renkte olup, sehrin genelinde bilinmemesi ve sadece bir yoreye hapsolmasi bana hic mantikli gelmiyor. Ne olur geri donup bilgi verin.
Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Seçuk Boz'dan gelen "Lif Kabağı"
Fotoğraf çekileli birkaç gün oldu. Şu an iki katı büyükler. Bir yandan meyve yapmaya bir yandan da kol atıp uzamaya devam ediyor. |
1 Eklenti(ler)
İsmail Kuzucu'dan "Beyaz Patlıcan" Verimli, yetiştirdiğim diğer patlıcanlara göre sert etli, dayanıklı bir çeşit. Eklenti 572541 |
1 Eklenti(ler)
Bahcedenn'den "Edirne Patlıcanı" Bendekilerin çoğu böyle kısa formlu. Zaten pek uzamayan bir çeşit sanırım. Az daha uzasın diye beklediklerim rengini değiştirip tohuma kaçmaya başlayınca beklemekten vazgeçtim :) |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bu arada, yine Burdur Yerli domateste birbirinden farklı iki tip meyve daha var. Biri kırmızı, diğeri pembe bir çeşit. Pembe olanı bu sıralar 1 kg'ı geçen meyveler veriyor ve formu da bendeki diğer çok iri pembelere ve kırmızılara nispeten düzgünce, üstelik verimli, hastalık filan da görülmedi. Önümüzdeki yıl bilhassa pembe olanı ana çeşitlerden biri olarak çoğaltmaya karar verdim. Sizin tohum aldığınız domatesler pembe miydi, kırmızı mıydı? Patates yapraklı olan da çok verimli çıktı. önümüzdeki yıl izole bir ortam da tekrar yetiştireceğiz; bakalım aynı özellikleri -yaprakların şekli dahil- gösterebilecekler mi(?) Birkaç nesil aynı özelliklerini sürdürebilirse standartlaşmış yeni bir çeşidimiz olabilir :) |
1 Eklenti(ler)
Heyyamola'dan "Arnavut Biberi" İlk meyvelerde sorunlar çıkmıştı, uçlarında veya alt kısımlarında bozulmalar, çürümeler vardı. Sonra kayboldu. Üzerindeki dokularla birlikte kendine münhasır bir biber tipi. Etli oluşu, tadı, aroması, acısı... Acı biberi seven herkes için ayrı bir yer edineceğini sanıyorum. Çoktandır topluyoruz. Bitkiler bir metre boyu geçti, uzamaya devam ediyorlar, bir buçuğa az kaldı. Tek sorun dalların meyveleri taşımakta zorlanması :) |
@Taşlıbahçe, arnavut biberler benimde sizin dediğiniz gibi ilk çıkanlar çürüdü, bozuldu. ancak halen kızaran bir tane yok daha. Birkaç tane sararan gördüm. Bozulduğu için mi sararıyor yoksa kızarmaya mı çalışıyor çözemedim. Benimkiler 1 m. boyda değil halen.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
"Ana Tohum" projesinden Mollaköy kavunu bir sürpriz yapmış; umudu kesmiştik oysa. Merakla olgunlaşmasını bekliyoruz... Eklenti 574776 |
Alıntı:
"San Marzano"yla ilgili sıkıntımı anlatmıştım alıntılanan mesajda. Bir gözlemimi aktararak tamamlamak istedim. Geçtiğimiz gün bir arkadaşım ziyarete geldi (Ağaçlar netten Çiroz olarak tanıyanlar vardır) ve San Marzanoların çiçek burnu çürüklüğüne hassasiyetini konuşurken bendeki sorunsuz yetişen bitkilerin diğerlerine göre daha az güneş ışığına maruz kaldığını söylediğimde o da aynı deneyimi yaşadığını, bir ağacın yarı gölgesinde kalanlarda bu problemin görülmediğini anlattı İstanbul'da. Bu durumda tüm gün güneş ışığının en azından yaşadığımız iklimde rahatsızlığı tetiklediğini söyleyebiliriz belki. Ve belki Meyvelitepe'nin sorun yaşamamasını da kuzey yamaçta oluşlarına ve bize göre daha serin bir coğrafi bölgede bulunuşlarına bağlayabiliriz(?). Benzer deneyimleri olanlar -veya olmayanlar- domates yetiştirmeyle ilgili bölümde bunları paylaşırlarsa sevinirim... |
Dunya guzeli :) Benim cogalttigim tohumun cok kaliteli oldugunu soyleyemem ama siz (ve diger uyeler) cogalttiktan sonra ilerleyen yillarda verime de bakariz. Verim konusunda, kaliteli tohumla daha iyi bir degerlendirme yapabiliriz.
Alıntı:
|
SAYIN Birnefestoprak ve Taşlıbahçe. Sebze meyve türünü tanıyan, zevkleri için değişik türler yetiştirmeyi deneyen 84-72-56 yaşlarında üç kişi ile konuştum. Tümü damak tatları gelişmiş (gerçi Koyulhisar'lıların tümü öyle) insanlar. hiçbiri bu domatesi eskiden bilmiyor. Şu anda en gençleri İstanbul'da marketten aldığı siyah domatesin tohumlarından üretim yapıyor. Saygılar.
|
Ilgilendiginiz icin cok tesekkurler. Bahsettiginiz kisilerin hepsi Koyulhisarli mi? Benim fikrim de cesidin Koyulhisar'la ya da Sivas'la bir ilgisinin bulunmadigi yonunde.
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Aslinda zaten adi vardir ama hangisi oldugunu bilemeyecegiz :) Yoresiyle ve hikayesiyle yurtdisinda cok bilinen bir cesit olduguna eminim. Buyuk ihtimalle Black from Tula olabilir. Black Krim de olabilirdi ama meyve agirligi bakimindan iri meyveli gozukmedigi icin onu eliyorum.
Yurtdisinda dolasimda olan 300'den fazla koyu renkli domates var. Bunlarin cok azinin tohumu (bir elin parmaklarini gecmez) ya bir iki sirket araciligiyla Turkiye'de satisa sunuluyor ya da "yerel tohum" olarak dagitilip sanki o yoreye aitmis gibi dagitiliyor (bu ikincisi, tohum tasnifinde buyuk sorun yaratiyor). Alıntı:
|
Evet hepsi Koyulhisar'da yaşıyor. Eşimin annesi, halası ve sadece kışları İstanbul'da geçiren bir akrabaları. Akraba bayanın İstanbul'da marketten aldığı siyah domatesin çekirdeklerinden fide üretip memleketinde bahçesinde yetiştirmesi ayrıca ilginç geldi bana.
|
Alıntı:
Black from Tula bu yıl yetiştirdiğim bir çeşit ama onunla rengi dışında bir benzerliği yok. Boy, şekil, tat, etin kıvamı ve çatlama hassaslığıyla ondan farklılık gösteriyor. Bu yıl etkinlikte paylaşmayı düşündüğüm için ve artık bu yanlış ismi kullanmak istemediğim için, ne olmalı, ne demeli, bir şey demeli mi? emin değilim... Öncelikle Türkiye'de dağıtımı olan siyah domatesleri bir incelemekte fayda var, iyisi mi önce bu işi, arkasından diğer siyahları inceleyerek birşeyler yakalayabiliyor muyum bir bakayım :) |
Meyve agirligi icin bir aralik (aralikla birlikte meyveler genelde ne kadar agirliktaysa gr olarak o deger) verebilir misiniz? Bir de catlama her meyvede var mi (bunu cevaplarken yagis durumunu da dusunun lutfen; eger yagmurlu donemde catladilarsa onu bileyim)? Bir de lezzet daha cok tatli mi asidik mi yoksa bu ikisinin karisimi mi? Bunlardan yola cikarak listeyi daraltabiliriz.
|
Sayın Taşlıbahçe,
15.08.2015 günü bahçedeki domatesi toplamaya yetemedik. Ürün o kadar bol ve güzeldi. Bir hafta sonra gittiğimde bir sepet ürün çıkmadı. Sulamada sorun söz konusu değildi, güneşin alnı kabağında hepsi, güneş aynı güneş. Tek neden var olağandışı bir sıcak yaşandı o hafta. Bu sıcak meyveyi de bozdu ürünlerin kalitesini de. Zeytin dibinde az güneş alan bir kaç fideden alınan ürün lezzet yönünden güneş altındakileri tutmuyor. Ben şöyle düşünüyorum, olağanüstü sıcak olan bir kaç günde domatesi kollayacak bir yol bulmalı yoksa güneş ürünü ve fideyi yakıyor. |
Son Heybetli
1 Eklenti(ler)
Adına yakışır son heybetli. Havaların serinlemesiyle iri meyvelerde büyük artış var. 20 gr daha olsaydı 1 kg diyebilecektik, olmadı, 980 gr. da kaldı :)
|
Ilk hasattan son hasada ne kadar sure gecti acaba?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025