agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tohum Paylaşımı Sonrası Çalışmalar 2014-2018 (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2014-2018/)
-   -   Taşlıbahçe-Tohum Paylaşım Sonrası (Çanakkale) (https://www.agaclar.net/forum/tohum-paylasimi-sonrasi-calismalar-2014-2018/37589.htm)

Taşlıbahçe 16-08-2015 22:52

Çekirdekleri atmakla yanlış yapmışım, şimdi fark ettim: Bu çekirdekler kurudukça oyalanıyor. Tek çentikli olanlar vardı, hepsi değişmiş şimdi.

birnefestoprak 16-08-2015 23:52

Oyle olmasa bile, cesidin genetik cesitliligini yansitmak adina, atmamak daha iyi. Genel bir kabul olarak, seleksiyon yaparkan bile birbirinden farkli ozellikler gosteren tohumlara ait ana stogu korumak cok onemli.

Bir de biryerde tohum adiyla ilgili olarak kafa karisikligina isaret edebilecek bir not gordum. Cekirdegi Oyali ismini ceside, tohum ozelligine vurgu yapmak ve hakettigi ilgiyi gormesini saglamak icin proje dahilinde ve Anadolu terimlerine/anlayisina sadik kalarak ben verdim. Normalde cesidin orjinal adina sadik kalinmasi gerek ama yoresel ismi (Yazili, Duali), tohumu on plana cikarmiyor. 'Yazili' isminin bende biraktigi ilk intiba, "kabugunda Allah yazan karpuz" haberlerinin konusu oluyor.

Uzun lafin kisasi, yoresel sinonimleri (Yazili, Duali) ile birlikte kullanilmak uzere, proje kapsaminda ve yakinda acacagim veritabaninda Cekirdegi Oyali ismini kullanmaya devam edecegim. Koylu icin siradan bir tohum bu ama yore ve koy disinda yasayanlar icin idraki zor bir tohum (ben neye benzedigini onceden bilmeme ragmen, tohumunu edinmek icin Ege'ye gidisimde gozlerimle gordugumde idrak etmekte zorlanmistim).

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1402444)
Çekirdekleri atmakla yanlış yapmışım, şimdi fark ettim: Bu çekirdekler kurudukça oyalanıyor. Tek çentikli olanlar vardı, hepsi değişmiş şimdi.


Taşlıbahçe 18-08-2015 21:39

1 Eklenti(ler)
Bahcedenn'den gelen Marina Di Chioggia. İlk meyveler olgunlaştı; ikinci dönem de başlamış oldu, onlar da iyi gidiyor. Olgunlaşan meyveler 2.5 ila 3 kg arasında değişiyor.


Taşlıbahçe 21-08-2015 21:14

1 Eklenti(ler)
Heyyamola'dan "Tatlı Yağlık Kapya Biber". Şu an gayet memnunuz. Zaman geçtikçe daha etli ve lezzetli meyveler oluşmaya başladı.



Taşlıbahçe 22-08-2015 12:13

1 Eklenti(ler)
Heyyamola'dan "Yabani Roka". Yataklarda yer doldurucu olarak değişik yerlere ektiğim bir bitki oldu. Aroması roka sevenleri memnun edecek bir bitki.



Taşlıbahçe 22-08-2015 14:45

2 Eklenti(ler)
Meyvelitepe'den Yer Kirazı.

Her yatağa birer ikişer dikmiştim; iyi yapmışım, gerek sulama esnasında, gerek rutin bakımlarda bu muhteşem aromalı meyveleri birer ikişer atıştırarak tüketiyoruz, iyi oluyor. Aşağıdaki boş zarflar da ondan dolayı bitki dibindeler :)



Resulgur 22-08-2015 17:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1398796)
Sakız kabakları, mısır, fasulye, soğan ve birkaç domates hariç tohum paylaşım etkinliği hasadı.

Bu aralar günlük hasat, türler ve çeşitler değişse de yaklaşık bu miktarda. Bir hafta on güne ikiye, belki de kısa bir süreliğine üçe katlanacak gibi görünüyor :) Balkabakları, kavun, karpuz. Onlar ayrı...




Çok güzel bir manzara gerçekten emeğinize sağlık, inşallah bir gün bende böyle ürünler yetiştiririm.:D

Taşlıbahçe 22-08-2015 20:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1403518)
Çok güzel bir manzara gerçekten emeğinize sağlık, inşallah bir gün bende böyle ürünler yetiştiririm.:D

Bu güzel dileğinize benden de "İnşallah". İstedikten sonra ne sepetler doldurursunuz :) Kolaygelsin...

Taşlıbahçe 22-08-2015 21:27

1 Eklenti(ler)
Meyvelitepe'den "San Marzano"

Gördüğüm en susuz domates. Kurutmalık olarak harika. Buna karşılık paylaşım etkinliğinde Meyvelitepe'nin de bahsettiği gibi çiçek burnu çürüklüğüne hassasiyeti var. Ama, bu kadarını beklemiyordum. Sorunsuz yetiştirenler var mı merak ediyorum.

Birkaç kez kalsiyumlu bir çözeltiyi yapraklardan da verdim; sulamayı bu yatakta daha sık ve düzenli yaptım. Her şeye rağmen meyvelerin yaklaşık yarısında bu sıkıntı halen var. Halen diyorum çünkü bu problem bazı çeşitlerde ilk meyvelerde görüldükten sonra yok oldu; bu hariç.

Aşağıdaki meyveler sorunsuz olanlara örnekler. Hepsi böyle olsa ne güzel olurdu :)




MeyveliTepe 22-08-2015 22:11

Çiçek burnu çürüklüğü bakımından bu yıl bizde hemen hemen hiç problem olmadı.

MeyveliTepe 22-08-2015 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1403483)
Meyvelitepe'den Yer Kirazı.

Her yatağa birer ikişer dikmiştim; iyi yapmışım, gerek sulama esnasında, gerek rutin bakımlarda bu muhteşem aromalı meyveleri birer ikişer atıştırarak tüketiyoruz, iyi oluyor. Aşağıdaki boş zarflar da ondan dolayı bitki dibindeler :)

Dış kabuğu kurumuş meyveleri toplayıp hava alan bir sepetin içinde nemsiz ortamda aylarca saklayabilirsiniz, çürümez, meyveler olduğu gibi durur.

Yemeklerde yemeğin sosuna 8-10 tane atın, çok güzel lezzet verir.

Resulgur 23-08-2015 07:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1403549)
Dış kabuğu kurumuş meyveleri toplayıp hava alan bir sepetin içinde nemsiz ortamda aylarca saklayabilirsiniz, çürümez, meyveler olduğu gibi durur.

Yemeklerde yemeğin sosuna 8-10 tane atın, çok güzel lezzet verir.

Hangi yemeklerde kullanılıyor hocam bu yer kirazı .. ?

MeyveliTepe 23-08-2015 11:09

Özellikle et yemeklerinde iyi gider.

Resulgur 23-08-2015 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1403619)
Özellikle et yemeklerinde iyi gider.

Hm. Anladım kısmet olursa deneyelim merak ettim şimdiden .. [emoji4]

Taşlıbahçe 23-08-2015 20:57

1 Eklenti(ler)
Bahcedenn'den gelen "Kalıcı Ispanak"

Kolay yetişen, naz yapmayan bir bitki. Ekimlerini geç yaptığımızdan daha yeni büyüyebildiler. Erken İlkbaharda hemen her boşluk değişik çeşitten marullarla kaplanınca diğer yeşillikler için -ve ikinci nesil marullar için- onların hasadını bekledik. Sonrasında yavaş yavaş çeşitlendi yeşillikler. Kalıcı ıspanak da bu çeşitlerden biri oldu.

Fotoğraftaki şu ana kadar hiç ellenmedi. Tohuma bırakılacakların ellenmemesi daha iyidir sanırım. Ya da gereksiz mi?



alaoğlu 23-08-2015 22:23

kOYULHİSAR DAMADIYIM. 23 YILDIR GİDERİM VE BU TÜR DOMATESİ BURADA GÖRÜNCE ŞAŞIRDIM. SANIRIM KOYULHİSAR'LILAR BU TÜRÜ ARTIK UNUTTU. KALE DOMATESİ DEDİKLERİ BİR TÜRÜ DAHA ÇOK YETİŞTİRİYORLAR.İLK GİDİŞİMDE ARAŞTIRACAĞIM.

Taşlıbahçe 23-08-2015 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alaoğlu (Mesaj 1403722)
kOYULHİSAR DAMADIYIM. 23 YILDIR GİDERİM VE BU TÜR DOMATESİ BURADA GÖRÜNCE ŞAŞIRDIM. SANIRIM KOYULHİSAR'LILAR BU TÜRÜ ARTIK UNUTTU. KALE DOMATESİ DEDİKLERİ BİR TÜRÜ DAHA ÇOK YETİŞTİRİYORLAR.İLK GİDİŞİMDE ARAŞTIRACAĞIM.


Belki de hiç bir zaman oraya ait yerli bir çeşit olmadı(?) Merak ettiğimiz de bu. Bu isim bir karışıklıktan veya yanlış anlamadan ibaret olabilir. Çok sevinirim araştırırsanız.

birnefestoprak 24-08-2015 03:13

Allah rizasi icin bunu lutfen ogrenin. "Arastirdiktan sonra bilgi verecegiz" diyenler ortadan kayboldu. Bu kadar farkli renkte olup, sehrin genelinde bilinmemesi ve sadece bir yoreye hapsolmasi bana hic mantikli gelmiyor. Ne olur geri donup bilgi verin.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alaoğlu (Mesaj 1403722)
kOYULHİSAR DAMADIYIM. 23 YILDIR GİDERİM VE BU TÜR DOMATESİ BURADA GÖRÜNCE ŞAŞIRDIM. SANIRIM KOYULHİSAR'LILAR BU TÜRÜ ARTIK UNUTTU. KALE DOMATESİ DEDİKLERİ BİR TÜRÜ DAHA ÇOK YETİŞTİRİYORLAR.İLK GİDİŞİMDE ARAŞTIRACAĞIM.


MeyveliTepe 24-08-2015 10:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1403705)
Bahcedenn'den gelen "Kalıcı Ispanak"

Kolay yetişen, naz yapmayan bir bitki. Ekimlerini geç yaptığımızdan daha yeni büyüyebildiler. Erken İlkbaharda hemen her boşluk değişik çeşitten marullarla kaplanınca diğer yeşillikler için -ve ikinci nesil marullar için- onların hasadını bekledik. Sonrasında yavaş yavaş çeşitlendi yeşillikler. Kalıcı ıspanak da bu çeşitlerden biri oldu.

Fotoğraftaki şu ana kadar hiç ellenmedi. Tohuma bırakılacakların ellenmemesi daha iyidir sanırım. Ya da gereksiz mi?


Bu yıl ektiyseniz seneye tohuma kalkacak. Büyüyen yaprakları kullanmasanız bile koparın ki tazelensin.

Taşlıbahçe 24-08-2015 23:06

1 Eklenti(ler)
Seçuk Boz'dan gelen "Lif Kabağı"

Fotoğraf çekileli birkaç gün oldu. Şu an iki katı büyükler. Bir yandan meyve yapmaya bir yandan da kol atıp uzamaya devam ediyor.



Taşlıbahçe 25-08-2015 15:21

1 Eklenti(ler)
İsmail Kuzucu'dan "Beyaz Patlıcan"

Verimli, yetiştirdiğim diğer patlıcanlara göre sert etli, dayanıklı bir çeşit.


Eklenti 572541

Taşlıbahçe 25-08-2015 15:27

1 Eklenti(ler)
Bahcedenn'den "Edirne Patlıcanı"

Bendekilerin çoğu böyle kısa formlu. Zaten pek uzamayan bir çeşit sanırım. Az daha uzasın diye beklediklerim rengini değiştirip tohuma kaçmaya başlayınca beklemekten vazgeçtim :)



hanımeli 05-09-2015 14:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1396991)
Hanımeli'den gelen "Burdur Yerli Domates"in diğerlerinden farklılık gösteren bireyinin en ilginç özelliği patates yapraklı oluşu. Bu bitki ilk gerçek yapraklarını çıkardığı anda dikkatimi çekmişti. Ayrı bir yere aldım, diğerlerinden ayrı yetiştirdim ve meyve dahil her türlü özelliği belirginleşene kadar da burada paylaşmadım. Şimdi üzerinde yorum yapabileceğimiz kadar şekli şemali belli.

Patates yapraklı oluşu dışında, tohumu gönderilmiş olan "Burdur Yerli Domates" bitkilerinden farklılık gösteren diğer yanları, sırık bir çeşit oluşu ve farklı meyve formları. Yine de özellikle ilgilenmemin nedeni patates yapraklı oluşu :)

Tabii onu farklı olarak göstermem, tohumların başka bir çeşitten karışmış olma ihtimalini hesaba katmadığımdan oluyor. Eğer öyleyse bu çeşidin bilgilerini merak ediyorum. Sayın Hanımeli'ye konuyla ilgili bizi aydınlatması için birazdan bir özel mesaj atarım. Bir de, Hanımeli'den tohum alan arkadaşlarda benzer bir bitki görüldü mü?

Bu arada kesinlikle "Heybetli"nin tohumları karışmış değil. Zaten ondan da farklı görünüyorlar. Daha ince uzun bir halleri ve farklı meyve formları var.



Merhaba sn taslı bahce. Cok ilginc gercekten tohumlari ozellikle Kendim birbir ayiklayip hazirladim. Ama yine burdurdan gelen baska tohumlarimda vardı kendim için ayirrirken araya karismis olabilir. Cinsi konusunda bilgim yok yalniz tum tohumlar anactir,cok yilliktir, hibrit degildir. Sizede degisiklik olmus. Umarim sisteminizi bozmamistir. Tadida guzeldir umarim.

Taşlıbahçe 06-09-2015 11:58

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hanımeli (Mesaj 1406174)
Merhaba sn taslı bahce. Cok ilginc gercekten tohumlari ozellikle Kendim birbir ayiklayip hazirladim. Ama yine burdurdan gelen baska tohumlarimda vardı kendim için ayirrirken araya karismis olabilir. Cinsi konusunda bilgim yok yalniz tum tohumlar anactir,cok yilliktir, hibrit degildir. Sizede degisiklik olmus. Umarim sisteminizi bozmamistir. Tadida guzeldir umarim.

Yok yok, bozmadı sistemimizi; sürprizler hoşumuza gidiyor :)

Bu arada, yine Burdur Yerli domateste birbirinden farklı iki tip meyve daha var. Biri kırmızı, diğeri pembe bir çeşit.

Pembe olanı bu sıralar 1 kg'ı geçen meyveler veriyor ve formu da bendeki diğer çok iri pembelere ve kırmızılara nispeten düzgünce, üstelik verimli, hastalık filan da görülmedi. Önümüzdeki yıl bilhassa pembe olanı ana çeşitlerden biri olarak çoğaltmaya karar verdim.

Sizin tohum aldığınız domatesler pembe miydi, kırmızı mıydı?

Patates yapraklı olan da çok verimli çıktı. önümüzdeki yıl izole bir ortam da tekrar yetiştireceğiz; bakalım aynı özellikleri -yaprakların şekli dahil- gösterebilecekler mi(?) Birkaç nesil aynı özelliklerini sürdürebilirse standartlaşmış yeni bir çeşidimiz olabilir :)

Aşağıdaki fotoğrafta bu pembelerden en irisi görülüyor; 1.150 gr.


Eklenti 574035

Taşlıbahçe 09-09-2015 21:10

1 Eklenti(ler)
Heyyamola'dan "Arnavut Biberi"

İlk meyvelerde sorunlar çıkmıştı, uçlarında veya alt kısımlarında bozulmalar, çürümeler vardı. Sonra kayboldu.

Üzerindeki dokularla birlikte kendine münhasır bir biber tipi. Etli oluşu, tadı, aroması, acısı... Acı biberi seven herkes için ayrı bir yer edineceğini sanıyorum.

Çoktandır topluyoruz. Bitkiler bir metre boyu geçti, uzamaya devam ediyorlar, bir buçuğa az kaldı. Tek sorun dalların meyveleri taşımakta zorlanması :)


TCM 09-09-2015 23:05

@Taşlıbahçe, arnavut biberler benimde sizin dediğiniz gibi ilk çıkanlar çürüdü, bozuldu. ancak halen kızaran bir tane yok daha. Birkaç tane sararan gördüm. Bozulduğu için mi sararıyor yoksa kızarmaya mı çalışıyor çözemedim. Benimkiler 1 m. boyda değil halen.

Taşlıbahçe 10-09-2015 13:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1406854)
@Taşlıbahçe, arnavut biberler benimde sizin dediğiniz gibi ilk çıkanlar çürüdü, bozuldu. ancak halen kızaran bir tane yok daha. Birkaç tane sararan gördüm. Bozulduğu için mi sararıyor yoksa kızarmaya mı çalışıyor çözemedim. Benimkiler 1 m. boyda değil halen.

Bozulduğu için sararıyor. Sulamayı düzenli, belki daha sık yapmanızı öneririm. etli biberler diğerlerinden daha fazla su ve besin ihtiyacı duyuyorlar sanırım. bendeki diğer etli biberlerde de benzer sorunlarla karşılaştım. Zamanında besin ve su takviyesi sorunu çözüyor. En azından burada öyle oldu.

Taşlıbahçe 12-09-2015 22:23

1 Eklenti(ler)
"Ana Tohum" projesinden Mollaköy kavunu bir sürpriz yapmış; umudu kesmiştik oysa. Merakla olgunlaşmasını bekliyoruz...


Eklenti 574776

Taşlıbahçe 14-09-2015 20:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1403544)
Meyvelitepe'den "San Marzano"

Gördüğüm en susuz domates. Kurutmalık olarak harika. Buna karşılık paylaşım etkinliğinde Meyvelitepe'nin de bahsettiği gibi çiçek burnu çürüklüğüne hassasiyeti var. Ama, bu kadarını beklemiyordum. Sorunsuz yetiştirenler var mı merak ediyorum.

Birkaç kez kalsiyumlu bir çözeltiyi yapraklardan da verdim; sulamayı bu yatakta daha sık ve düzenli yaptım. Her şeye rağmen meyvelerin yaklaşık yarısında bu sıkıntı halen var. Halen diyorum çünkü bu problem bazı çeşitlerde ilk meyvelerde görüldükten sonra yok oldu; bu hariç.

Aşağıdaki meyveler sorunsuz olanlara örnekler. Hepsi böyle olsa ne güzel olurdu :)








"San Marzano"yla ilgili sıkıntımı anlatmıştım alıntılanan mesajda. Bir gözlemimi aktararak tamamlamak istedim. Geçtiğimiz gün bir arkadaşım ziyarete geldi (Ağaçlar netten Çiroz olarak tanıyanlar vardır) ve San Marzanoların çiçek burnu çürüklüğüne hassasiyetini konuşurken bendeki sorunsuz yetişen bitkilerin diğerlerine göre daha az güneş ışığına maruz kaldığını söylediğimde o da aynı deneyimi yaşadığını, bir ağacın yarı gölgesinde kalanlarda bu problemin görülmediğini anlattı İstanbul'da.

Bu durumda tüm gün güneş ışığının en azından yaşadığımız iklimde rahatsızlığı tetiklediğini söyleyebiliriz belki. Ve belki Meyvelitepe'nin sorun yaşamamasını da kuzey yamaçta oluşlarına ve bize göre daha serin bir coğrafi bölgede bulunuşlarına bağlayabiliriz(?).

Benzer deneyimleri olanlar -veya olmayanlar- domates yetiştirmeyle ilgili bölümde bunları paylaşırlarsa sevinirim...

birnefestoprak 14-09-2015 20:40

Dunya guzeli :) Benim cogalttigim tohumun cok kaliteli oldugunu soyleyemem ama siz (ve diger uyeler) cogalttiktan sonra ilerleyen yillarda verime de bakariz. Verim konusunda, kaliteli tohumla daha iyi bir degerlendirme yapabiliriz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1407334)
"Ana Tohum" projesinden Mollaköy kavunu bir sürpriz yapmış; umudu kesmiştik oysa. Merakla olgunlaşmasını bekliyoruz...


Eklenti 574776


alaoğlu 15-09-2015 20:45

SAYIN Birnefestoprak ve Taşlıbahçe. Sebze meyve türünü tanıyan, zevkleri için değişik türler yetiştirmeyi deneyen 84-72-56 yaşlarında üç kişi ile konuştum. Tümü damak tatları gelişmiş (gerçi Koyulhisar'lıların tümü öyle) insanlar. hiçbiri bu domatesi eskiden bilmiyor. Şu anda en gençleri İstanbul'da marketten aldığı siyah domatesin tohumlarından üretim yapıyor. Saygılar.

birnefestoprak 15-09-2015 21:08

Ilgilendiginiz icin cok tesekkurler. Bahsettiginiz kisilerin hepsi Koyulhisarli mi? Benim fikrim de cesidin Koyulhisar'la ya da Sivas'la bir ilgisinin bulunmadigi yonunde.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alaoğlu (Mesaj 1410335)
SAYIN Birnefestoprak ve Taşlıbahçe. Sebze meyve türünü tanıyan, zevkleri için değişik türler yetiştirmeyi deneyen 84-72-56 yaşlarında üç kişi ile konuştum. Tümü damak tatları gelişmiş (gerçi Koyulhisar'lıların tümü öyle) insanlar. hiçbiri bu domatesi eskiden bilmiyor. Şu anda en gençleri İstanbul'da marketten aldığı siyah domatesin tohumlarından üretim yapıyor. Saygılar.


Taşlıbahçe 15-09-2015 21:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alaoğlu (Mesaj 1410335)
SAYIN Birnefestoprak ve Taşlıbahçe. Sebze meyve türünü tanıyan, zevkleri için değişik türler yetiştirmeyi deneyen 84-72-56 yaşlarında üç kişi ile konuştum. Tümü damak tatları gelişmiş (gerçi Koyulhisar'lıların tümü öyle) insanlar. hiçbiri bu domatesi eskiden bilmiyor. Şu anda en gençleri İstanbul'da marketten aldığı siyah domatesin tohumlarından üretim yapıyor. Saygılar.

Çok teşekkürler; uzun zamandır beklenen cevap geldi (her ne kadar buraya ait olmasını gönülden istesek de). Nihayetinde bu kara domatesin adının değişme vakti de geldi sanırım. Ne dersiniz Birnefestoprak; bu yersiz yurtsuz domatese bir isim vermeli mi yeniden?

birnefestoprak 15-09-2015 21:41

Aslinda zaten adi vardir ama hangisi oldugunu bilemeyecegiz :) Yoresiyle ve hikayesiyle yurtdisinda cok bilinen bir cesit olduguna eminim. Buyuk ihtimalle Black from Tula olabilir. Black Krim de olabilirdi ama meyve agirligi bakimindan iri meyveli gozukmedigi icin onu eliyorum.

Yurtdisinda dolasimda olan 300'den fazla koyu renkli domates var. Bunlarin cok azinin tohumu (bir elin parmaklarini gecmez) ya bir iki sirket araciligiyla Turkiye'de satisa sunuluyor ya da "yerel tohum" olarak dagitilip sanki o yoreye aitmis gibi dagitiliyor (bu ikincisi, tohum tasnifinde buyuk sorun yaratiyor).

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1410344)
Çok teşekkürler; uzun zamandır beklenen cevap geldi (her ne kadar buraya ait olmasını gönülden istesek de). Nihayetinde bu kara domatesin adının değişme vakti de geldi sanırım. Ne dersiniz Birnefestoprak; bu yersiz yurtsuz domatese bir isim vermeli mi yeniden?


alaoğlu 15-09-2015 22:34

Evet hepsi Koyulhisar'da yaşıyor. Eşimin annesi, halası ve sadece kışları İstanbul'da geçiren bir akrabaları. Akraba bayanın İstanbul'da marketten aldığı siyah domatesin çekirdeklerinden fide üretip memleketinde bahçesinde yetiştirmesi ayrıca ilginç geldi bana.

Taşlıbahçe 15-09-2015 22:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1410348)
Aslinda zaten adi vardir ama hangisi oldugunu bilemeyecegiz :) Yoresiyle ve hikayesiyle yurtdisinda cok bilinen bir cesit olduguna eminim. Buyuk ihtimalle Black from Tula olabilir. Black Krim de olabilirdi ama meyve agirligi bakimindan iri meyveli gozukmedigi icin onu eliyorum.

Yurtdisinda dolasimda olan 300'den fazla koyu renkli domates var. Bunlarin cok azinin tohumu (bir elin parmaklarini gecmez) ya bir iki sirket araciligiyla Turkiye'de satisa sunuluyor ya da "yerel tohum" olarak dagitilip sanki o yoreye aitmis gibi dagitiliyor (bu ikincisi, tohum tasnifinde buyuk sorun yaratiyor).


Black from Tula bu yıl yetiştirdiğim bir çeşit ama onunla rengi dışında bir benzerliği yok. Boy, şekil, tat, etin kıvamı ve çatlama hassaslığıyla ondan farklılık gösteriyor. Bu yıl etkinlikte paylaşmayı düşündüğüm için ve artık bu yanlış ismi kullanmak istemediğim için, ne olmalı, ne demeli, bir şey demeli mi? emin değilim...

Öncelikle Türkiye'de dağıtımı olan siyah domatesleri bir incelemekte fayda var, iyisi mi önce bu işi, arkasından diğer siyahları inceleyerek birşeyler yakalayabiliyor muyum bir bakayım :)

birnefestoprak 15-09-2015 23:18

Meyve agirligi icin bir aralik (aralikla birlikte meyveler genelde ne kadar agirliktaysa gr olarak o deger) verebilir misiniz? Bir de catlama her meyvede var mi (bunu cevaplarken yagis durumunu da dusunun lutfen; eger yagmurlu donemde catladilarsa onu bileyim)? Bir de lezzet daha cok tatli mi asidik mi yoksa bu ikisinin karisimi mi? Bunlardan yola cikarak listeyi daraltabiliriz.

hosseda 16-09-2015 09:40

Sayın Taşlıbahçe,
15.08.2015 günü bahçedeki domatesi toplamaya yetemedik. Ürün o kadar bol ve güzeldi. Bir hafta sonra gittiğimde bir sepet ürün çıkmadı. Sulamada sorun söz konusu değildi, güneşin alnı kabağında hepsi, güneş aynı güneş. Tek neden var olağandışı bir sıcak yaşandı o hafta. Bu sıcak meyveyi de bozdu ürünlerin kalitesini de. Zeytin dibinde az güneş alan bir kaç fideden alınan ürün lezzet yönünden güneş altındakileri tutmuyor. Ben şöyle düşünüyorum, olağanüstü sıcak olan bir kaç günde domatesi kollayacak bir yol bulmalı yoksa güneş ürünü ve fideyi yakıyor.

Taşlıbahçe 14-10-2015 19:39

Son Heybetli
 
1 Eklenti(ler)
Adına yakışır son heybetli. Havaların serinlemesiyle iri meyvelerde büyük artış var. 20 gr daha olsaydı 1 kg diyebilecektik, olmadı, 980 gr. da kaldı :)



birnefestoprak 14-10-2015 20:38

Ilk hasattan son hasada ne kadar sure gecti acaba?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025