agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 30-03-2007, 23:20   #1
Ağaçsever

arodopman's Avatar

Giriş Tarihi: 23-08-2004
Balarisi Poleni

BALARISI POLENİ

BİTKİLER VE HAYVANLAR ALEMİNİN EN GÜZEL ORTAK YARATIMI

Bahar aylarında havalar ısınıp, çiçekler açmaya başlayınca börtü böcek canlanıp doğa da tüm görkemiyle inanılmaz mucizelerini sergiler. İşte bu mucizelerden biridir balarısı poleni.
İsmi önce bize bambaşka çağrışımlar yaratır balarısı poleninin. Sanılır ki, o sadece bitkilere has olan polenin arılar tarafından da yapılan bir çeşididir. Oysa balarısı poleni, doğada ender rastlanan bikriler ve hayvanlar aleminin şiirsel bir ortak üretimidir. Bikriler polen üreticisi, arılar ise bu polenleri toplayıp, özenle bir araya getirip kovanlarına taşıyıcısıdırlar. Her bir polen topakçığında doğanın bu harika uyumunu görebilmek olasıdır. Bu birlikte üretim şekli bitkilerin üremesi için bir zorunluluk, arıların beslenmeleri ve varlıklarının devam ettirilebilmesi için de bir gerekliliktir. İşte bu iki olmazsa olmazın bileşimiyle de yepyeni bir ürün oluşagelmektedir. Balarısı poleni olarak adlandırdığımız bu yeni oluşum artık ne sadece bitki poleni, ne bal, ne de arıdır. Değişik bitkilerin çiçek tozcuklarını toplayıp, kendi iç salgı bezlerinden ürettikleri usare ile birleştirip ortaya çıkardıkları bu yeni üründür işte BALARISI POLENİ.

Başlı başına bir dünya, başlı başına bir yaşam kaynağıdır balarısı poleni. Yirmibeşyıl önce başlamıştı ilk tanışıklığımız bu dünya harikası ürünle. Üzerinde yaptığım çalışmalar aralıklarla sürdü. Kimisi çok sevindirdi, kimisi hayal kırıklıkları yarattı, kimisi de bırakılıp bir köşeye atıldı. Ama her biri beni çok heyecanlandırmıştı. Özellikle ilk yazda, baharlar açıp, çiçekler dört bir yanda, renkleri, kokuları ve boyutlarıyla salınmaya başladıklarında, arılarla yarışırcasına polen toplamaya başlayışlarım artık çok gerilerde kaldılar. Ardından gözlerimi kör edercesine mikroskop başında geçirdiğim günler geceler gelirdi. Her bir polen topakçığı farklı bileşenleriyle ayrı dünyalar olarak serilirlerdi lamların üzerinde renkleri, şekilleri ile. Sonra tasnifler, tanımlamalar, fotoğraflamalar gelir, gelecek bahara kadar sürerdi bitmeyen bilgilenmeler.

Bugünlerde yine ilk yazı yaşıyoruz. Etraf açan çiçekler ve baharlarla dopdolu, Pazar günü ilk kez arıları gördüm bahçemde çiçekten çiçeğe konarken. Ve aklıma bir köşelerde bıraktığım polen çalışmalarım geldi. Emeklilikle birlikte pek çoğu dağılmış, atılmış, yok olmuşlardı. Kalanları da oldukça zayıflayan görme gücümle toparlayabilmem hayli güçtü. Ama yine de her anışımda beni tekrar tekrar heyecanlandıran bu harika ürün hakkında bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Sizlerle ve internet sayfalarına aktarılacak bu bilgileri okuyacaklarla. Bakalım size sevdirebilecek miyim balarısı polenini yazabildiklerimle ?

(Devam edecek)

Eklenen Resimler

arodopman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025