agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni190Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-07-2012, 01:18   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-01-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erdemveli Mesajı Göster
ben bir stevia yetiştiricisiyim ilk hasadımı alıcam
Hayırlı olsun sana başarılar dilerim değerli kardeşim nane gibi kök kısmından çoğaltılması yapılabiliyormu? Bitkinin üzerinden yıl geçtimi soğukda nasıl bir koruma önlemi alıyorsunuz paylaşırmısınız?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyit34 Mesajı Göster
Üzerine keşke torf serpmeseydiniz. Çimlenme dönemi için gereken besin tohumda mevcut. Bu dönemde toprağın mümkün mertebe besin maddesiz olması gerekiyor. Ama gelişmelerden haberdar ederseniz, sevinirim.
Perlit üzerinde yetiştirilmesi köklenme süresince daha iyi olmazmı acaba seyit bey kardeşim.

iyibirinsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2008, 11:06   #2
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Çleikle köklendirmeyi evet denedim, sonbaharda 3 adet çelikten 1 tanesi çimlenmişti ancak sonradan yerinen erken çıkarttığım için köklenen parçayı kaybettim.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2008, 01:06   #3
/

Giriş Tarihi: 05-02-2008
bendeki stevialar tomurcuk bağladılar. acaba tohum olur mu? küçük bir saksıda yanyana duruyorlar. resim çekip ekleyeceğim

cagatayyucel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2008, 03:07   #4
Ağaç Dostu

kuzen38's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
yaz bitti ben daha yeni becerdim. ne olur sonu bilmiyorum. tohumdan yetiştirdim.

Eklenen Resimler

Vegy beğendi.
kuzen38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2008, 13:35   #5
/

bu yeni çıkmış bir stevia fidesi

Eklenen Resimler

Vegy beğendi.
Eski 08-09-2008, 16:17   #6
/

bunlarda çiçek açan tomurcuklar

Eklenen Resimler

Vegy beğendi.
Eski 11-09-2008, 00:07   #7
Ağaç Dostu

kuzen38's Avatar

Steviam en nihayetinde kendine geldi. epey zorlandıgımı belirtmem lazım. yaklaşık 8 adet tohumdan 6 sını yeşerttim. 2 tanesine bakamadım hastalandıgım icin onları ayrı yere koymuştum. 2 sini hediye ettim, ama onlarıda yetiştirememişler. bende 2 tane var şu anda.

Evet tadı gercekten şeker-sakarin kıvamında. bir yapragını koparttım ıssırdım, sonra kalanını kuruttum. amacım çay içmekti. kısmet buguneymiş. ama heveslenmeyin koca yaprak bir yarım fincan çayı tatlandırmayı başaramadı. belkide ben bir şeyi yanlış yaptım.

kışın nasıl olacak bilmiyorum, aynı saksıdan gelecek sene devam eder mi onuda bilmiyorum.

Eklenen Resimler

Vegy beğendi.
Eski 26-09-2008, 05:33   #8
Ağaç Dostu

kuzen38's Avatar

Acıkcası tadı şeker gibi olan ama çayınızı tatlandırmayan bir bitki bu. Sıcak suya kurutup attım, suyun rengini hafif degiştirsede tat konusunda bir degisim yok. Bu kadar heves ettik, büyüttük ama sonuc bu...

Eklenen Resimler

Vegy beğendi.
Eski 21-10-2008, 12:08   #9
Ağaç Dostu

Musti's Avatar

Giriş Tarihi: 05-06-2008
Selahattin bey!
Bende tohumdan ikinci defa yeni ektim,deniyorum.Çok hassas bir bitki.Kolay gelsin.

Musti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2008, 22:04   #10
Ağaç Dostu

enginnaz's Avatar

Giriş Tarihi: 28-06-2008
selahattin hocam o arkadaştan bende tohum aldım fakat tohumlar siyah ve yeşil karışıktı.benim araştırmalarımda ise yeşil olanların çimlenmesi çok zor gözüküyor.eğer sizden alıyorsa sizin bilgileriniz daha fazladır.yeşil tohumlar çıkarmı?ben bu aldığım tohumları viyöle ektim.şu an bekliyorum.evin içinde banyoda serin bir yerde duruyor.daha sonra bahçemdeki küçük seraya almayı oradanda saksılara almayı düşünüyorum.bu konudaki sizin düşünceleriniz nedir?teşekkürler...

enginnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2008, 23:46   #11
Ağaç Dostu

Evet o tohumlarda bana ait. Ancak şurası var ki o tohumlar Paraguay'dan gelen tohumlar bize de o şekilde geldi yani. Yine de size fazla fazla gelmiş olması gerekiyor. Ben bir tutam ektim 40 det kadar çimlendirmiştim, çoğunuda iş yoğunluğumdan kaybettim ancak bahara yeniden üreteceğim ve yetiştreceğim. Korunaklı bir yede olurlarsa kıştan etkilenmezler sera ****** iyi fikir yinede düşük sıcaklıklara maruz kalmazsa iyi olur.

Eski 12-11-2008, 11:51   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-06-2008
Galeri: 3
Şeker Otu

Selehattin bey şeker otunun yapraklarından 5 adedini çayımın içine attığım halde çayım tatlanmadı.Acaba mamül haline getirilmeden kullanıldığında etki sağlanamıyor mu? Açıkçası doğal haliyle bir fayda saylayamayınca bu bitkiye ilgim azaldı...

Eklenen Resimler

Vegy beğendi.
sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2008, 16:45   #13
Ağaç Dostu

Şeker otu

Arkadaşlar şeker otunun yapraklarını kuruttuktan sonra mı içeceklerimize atmamız gerekiyor? Ben tazesini attım tadında herhangi bir değişiklik olmadı...

Eski 19-11-2008, 18:45   #14
Ağaç Dostu

Bu sorunu bende yaşadım. Sanırım bu birazda şekerden alışık olduğumuz tattan kaynaklanıyor. Zira şeker pancarındaki şekerde yemeklere kattığımızda tatlandırmayacaktır. Şeker otununda karistalize edilerek veya yemeklerde tat alabileceğimiz forma dönüşmesi gerekiyor. Aksi halde beklentilerinizin ötesinde bir sonuçla karşılaşabilirsiniz.

Eski 20-11-2008, 01:44   #15
Ağaç Dostu

kuzen38's Avatar

ben kuruttuktan sonra bildigimiz süzgecte toz haline getirdim onu rendeler gibi. Ama tadi bildigimiz şekerden çok uzak oluyor malasef, ayrıca otun degisik bir kokusuda çaya siniyor. Açıkcası malasef benim açımdan beklentilerin çok ötesinde tam bir hayal kırıklıgı oldu. hatta acaba satsammı bu bitkiyi diye düsünmeye başladım

Eski 25-11-2008, 17:45   #16
Ağaç Dostu

Stevia

Şeker otu çiçek verip kuruduktan sonra kasımpatı bitkisinde olduğu gibi dipten sürgün verip gelişmeye devam ediyor mu acaba?

Eski 23-02-2009, 18:46   #17
Tau
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-11-2007
Stevia'yı kurutmadan denediniz mi?

Tau Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2009, 15:33   #18
Ağaç Dostu

enginnaz's Avatar

yetiştirme bilgileri

Arkadaşlar uruguayda yetiştirilen stevia için bazı sitelerden bulduğum bilgi ve resimleri ekliyorum.umarım yeni başlayanlara yardımcı olur.saygılar..

Bir tepsi içine torf ve kum karışımı konur.olgun tohumlardan alınıp tepsi üzerine serilir.üzerine ince bir tabaka torf ve kum karışımı konur.bir şişe yardımıyla düzeltilir.6-8 hafta düzenli 10-15cm den sprey sulama yapın.toprak kuru olursa tohumlarda ölme olabilir.bitki yaprakları 10-15cm olunca başka bir saksıya şaşırtma yapman gerekir.güney cephesinde olursa daha iyi olur.sulama eksik olursa yaprakları aşağı doğru sarkar.geçirimi yüksek gübreli toprağı sever.

Eklenen Resimler

Eski 27-04-2009, 15:35   #19
Ağaç Dostu

enginnaz's Avatar

devamı

Eklenen Resimler

Vegy beğendi.
Eski 27-04-2009, 15:38   #20
Ağaç Dostu

enginnaz's Avatar

diğer resimler

Eklenen Resimler

Vegy beğendi.
Eski 29-12-2008, 13:46   #21
/

benim otların yaprakları havalar sıcak iken şeker oranları düşüktü, havalar soğumaya başladıktan sonra yaprakları acayip şekilde tatlandılar, küçük bir olay anlatayım; babam tatlıyı çok sever ama sağlık ve yaşının verdiği kısıtlamalardan dolayı fazla yiyemiyor, geçen hafta babama bir tane stevia yaprağı vergim ağzında dişleriyle hafif hafif ısırarak emdi. ve babam tatlı ihtiyacımı karşıladı manasında - bu yaprak kesti beni dedi ) cebime bir kaç tane daha yaprak koydum, aradan 3-4 saat geçti tekrar yaprağın tadına baktım, şeker oranı azalmıştı sebebini bilmiyorum, bu bitkinin bir şekilde şekerinin alınma yöntemi vardır.

başka birşey daha anlatmak isterim. yine yapraklardan 10-15 tane cezvede kaynattım, çok şekeri çıkmadı ama rengi yemyeşil oldu. aslında tadı bana göre azdı ama halam şeker oranı tam bana göre dedi.
Yorumlar sizlerin )

Düzenleyen cagatayyucel : 20-02-2010 saat 15:37 Neden: çıkmadı yerine çıktı yazmışım
Eski 04-02-2009, 09:41   #22
Ağaç Dostu

Dudi's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2008
Galeri: 54
Şeker otunun eczanelerde satılan toz halinde olanlarından kullandım. Tadı diğer tatlandırıclar gibi demirli gibi veya acımsı değil. Normal şeker tadına çok yakın. Anneannem diyabet hastası ona da gönderdim. Özellikle tatlılarda çok sevdiğini söyledi. Ben allerjik yapıda bir insanım ama bana bir yan etkisi olmadı. Eczanelerde stevya olarak satılıyor toz hali 100'lük paketler halinde. Fiyatı en son aldığımda 14 tl idi. Bitki olarak yetiştiremeyenler için uygun olur sanırım. http://www.stevya.com.tr/Tr/ Bu sitede de tanıtımı var. Saygılar...

Dudi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2009, 17:55   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-08-2009
Yaprakları şekerli olan bitki

Forumda belki vardır ama ben göremedim,sormak istediğim yaprakları şekerli hatta bal gibi olan bir bitki var elimde.Şeker hastalarına vermek için yetiştiriyormuş bir doktor,bende seradan aldım ama adını unuttum.Bilen varsa bu bitki hakkında bilgi toplamak istiyorum.Resim eklemeyi bilmediğim için ekleyemedim özür dilerim.

iyibirinsan beğendi.
adaçayı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2010, 23:49   #24
Yeni Üye

namly's Avatar

Giriş Tarihi: 25-02-2010
Kurutulmuş halini çayıma katmak isterdim ilgi çekiçi

namly Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2010, 14:53   #25
Ağaç Dostu

ykolko's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2010
Rebiana (Stevia)

Rebiana (Stevia) Name:  Rebiana b.jpg
Views: 22034
Size:  38.0 KB
Olay yaratan kalorisiz doğal şeker aslında yıllardır bilinen bir bitkinin özütünden başka bir şey değildi. "Stevia", Paraguay ve Brezilya kökenli bir bitki olarak tanınıyordu. Bu eşsiz bitkiyi bugünlere taşıyan ise hâlâ bu işle uğraşan Paraguay'ın eski bir kabilesiydi.

Tat açısından şekerden farkı yok

Yerel halk "şeker otu" ismini verdiği bu bitkinin yapraklarını kurutup toz haline getiriyor ve şekerden 20 kat daha güçlü bir tatlandırıcı olarak şeker yerine kullanıyordu.

İlginç bitki önce Almanların dikkatini çekti.

Paraguay'a gidip yerinde incelediler. İleride şekere ve sentetik tatlandırıcılara rakip olacak bitkinin doğal kimyası onları hayrete düşürdü. Bu bitkiden çeşitli türevlerde kalorisiz şeker üretilebilecekti. Almanlar Avrupa kıtasında nerelerde yetişeceğini araştırdılar. İspanya ve Yunanistan en uygun yer olarak belirlendi. Üstelik Anadolu'nun bazı bölgeleri de bu bitkinin doğasına oldukça uygundu. Bitki daha sonra Japonlar tarafından ithal edilmeye başlandı. Amaç, tıbbi açıdan yan etkilerin araştırılmasıydı. Görüldü ki bitkinin insan organizması üzerinde yıkıcı hiçbir etkisi yok. Bunun üzerine "Stevia" birden popüler hale geldi. Diyetisyenler şeker niyetine sadece bu bitkiyi öneriyordu.

Japonlar uzunca bir süre "Stevia"yı diyabet hastalarında denediler. Sıfır kalori özelliği yanında "Stevia"nın ani şeker yükselmesinin önüne geçtiğini, kan basıncını dengelediğini gördüler. Fakat daha çok doğal tatlandırıcı olarak böbrek, karaciğer, kan ve metabolizma etkileri üzerinde duruldu. Sonuçlar mükemmeldi. Üstelik "Stevia" lezzet algılaması açısından klasik şekerden ayırt edilemiyordu. "Çift kör" testler iddiayı yüzde yüz doğrulamıştı. "Stevia" sentetik tatlandırıcılar gibi ağızda madensel tat bırakmıyordu.

Şeker endüstrisinde sürpriz olabilir

İşte tam bu noktada "Stevia" Cargill'in büyük ilgisini çekti. Coca-Cola'yla ortak projelere başlandı. Şimdi Coca-Cola bir adım daha ileri giderek bu bitkinin özütünden izole edilen çok daha saflaştırılmış konsantre bir maddeye "Rebiana" adını verdi. "Rebiana" bitkinin kültüre alınmış formlarından üretiliyor ve şekerden 300 kat daha fazla tada sahip. "Truvia" ise bunun ticari adı. Coca-Cola kendi içecek ürünlerinde bu maddeyi kullanadursun, "Cargill" bunun ileride şekere rakip olabilecek önemli bir endüstriyel ürün olacağını keşfetti. Cargill'in bilimsel araştırma direktörlerinden Leslie Curry'e göre "Rebiana" araştırma programlarında tüm testleri başarıyla geçmiş olağanüstü bir tatlandırıcıydı. Ona göre "Stevia Glycosidleri" gıda sektörünün çehresini bir anda değiştirebilecek niteliklere sahipti. Belki de "rebaudioside A" isimli biçimiyle yüzde 97 saflıkta yeni şeker keşfedilmişti.

Anlaşılan o ki geleneksel beyaz şekerin yüksek kalori sağlamasıyla oluşan ve ABD'de kimi rahatsızlıkları tetikleyen olumsuzluklar "Rebiana" ile asgari düzeye indirilebilecek.

Coca-Cola şimdiden meşrubat dışında bisküvi endüstrisi gibi onlarca yeni alanda "Rebiana"yı tanıtma uğraşısı içinde.

FDA sonunda perakendeye izin verdi

Bu gelişmeler sürerken FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) biraz da şeker tröstlerinin etkisiyle "Stevia" bitkisinden elde edilen kalorisiz şekerlere sınırlı bir izin tanımıştı. Ancak sentetik tatlandırıcılara bir alternatif olarak sağlık mağazalarında ve eczanelerde satılabiliyordu. Sonra Coca-Cola ve Cargill'in araştırmaları ürünün hiç de sınırlı kalmayacağı gerçeğini ortaya koydu. Önce meşrubat sanayiine giren "Stevia" şimdi "Rebiana" ve benzeri patentlerle süpermarket raflarına da iniyor. Nitekim bu ayın başından itibaren "Wal-Mart" başta olmak üzere market zincirlerinin rafları Stevia orijinli doğal şeker türevleriyle dolmaya başladı. Geçen haftadan itibaren başlayan yoğun reklam kampanyaları ise tüketicileri fazladan kalori alımına son verilmesi için "Stevia Şekeri" tüketimine yönlendiriyor. Slogan ise oldukça basit: "Ağız tadını değiştirmeden gereksiz kaloriye son!" Coca-Cola ve Cargill'in yeni bir pazar yaratması ise en çok ABD Sağlık Bakanlığı ile sigortaları memnun ediyor. Obezite problemi yanında dengesiz beslenmeye yol açan kalorijen şekerin tahtı artık eskisi kadar sağlam değil. Sentetik tatlandırıcılar ise "Stevia" bitkisinin yaygınlaşmasıyla birlikte epey pazar kaybedecek gibi.

Alıntı: Kaynak: Referans/Nur Demirok

YeniBON ve iyibirinsan beğendi.
ykolko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2010, 15:48   #26
Ağaç Dostu

copur 09's Avatar

Giriş Tarihi: 19-11-2006
Teşekkürler ykolko, bir şeker hastası olarak bilgilerden memnun oldum.

iyibirinsan beğendi.
copur 09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2010, 19:20   #27
Ağaç Dostu

ykolko's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2010
Sayın copur_09 şeker hasta olmayan insanlarada zararlı bir ürün ama olmazsa olmazlardan önemli olan bu bitkinin tohumlarını bulup evlerde,bahçelerde ürete bilmek.
umarım forumdaki arkadaşlarda yardımcı olur bu bitkiyi yetiştirmeye başlarız.
bu konuda 2005 yılında forumda tartışılmış fakat pek güncel kalmamış sanıyorum bu bitkinin bir tütü karadanizde yetişiyormuş eğer tohumu olan arkadaşlar paylaşmak isterse çok memnun olurum,ayrıca fidelerini şeker hasatası arkadaşlara dağıtarak faydalı bir şeyler yapmış oluruz.

ykolko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2010, 17:23   #28
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-06-2010
ben yetiştirmiyorum ama bende de olsun istediğim bir bitki. ve öğrendiğim kadarıyla tohumu çimlendirmek sıkıntılı olabiliyormuş.

iyibirinsan beğendi.
NazMurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2011, 09:38   #29
Ağaç Dostu

Tek yıllık...ilkbaharda saksıya dikilen fide son baharda tohum veriyor.

Eski 05-04-2011, 18:05   #30
Ağaçsever

yazsonu's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 Mesajı Göster
Tek yıllık...ilkbaharda saksıya dikilen fide son baharda tohum veriyor.
Teşekkür ederim.
İnternetten aldığım tohumlardan bir tane bile çimlenmedi.
Ekliyeyim ki, ısı kontrollü mini serada iken...

iyibirinsan beğendi.
yazsonu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
rebiana (stevia)

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026