agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Şeker otu (Stevia rebaudiana) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1571)

cemboa 11-11-2005 23:03

Şeker otu (Stevia rebaudiana)
 
arkadaşlar www.mineflora.com diye bir türk sitesinden öğrendiğim kadarıyla saksıda yetişebilen şeker otu diye bir bitki var.tamamen doğal bir tatlandırıcı.yapraklarından bahsediyorum.hemde kalorisiz ve şekerden daha kuvvetli.kuruttuğunuz zaman 1 kaşığı birkaç bardak şekere denk geliyomuş.yaprakları taze olarak direk içecekleriniz içine atarakda kullanabiliyosunuz

Baki Berk Kayalar 12-11-2005 10:12

http://tirmikizi.blogspot.com/2005/1...do-ekerli.html

burada da ilgili bir yazı var.

Baki Berk Kayalar 12-11-2005 10:19

Bu arkadaşla(şeker otu) içeceklerinde çok şeker kullanan biri olarak ciddice ilgilenmeyi düşünüyorum:)

Sn. Cemboa çok teşekkürler..

Sevelim 12-11-2005 16:40

Şeker otunun özellikleri iyi güzel de, içinde ne gibi maddeler var, incelenmiş mi acaba?

Bir bilim adamı edasıyla soruyorum belki ama ya içinde herhangi bir hastalığa kötü gelebilecek madde var ise, ve o maddeye allerjisi olanlar ne olacak? Herşeyden kuşkulanmak lazım dostlar.

Bir arının sokmasıyla ölebilen kişileri düşünün. Minnacık bir arı koskoca insanı birkaç dakika içinde öldürebiliyorsa bir bardak şekere eşdeğer bir yaprak kimbilir neler yapabilir. Daha bilimsel açıklamaların olması gerek.

Sevelim 12-11-2005 16:52

yan etkisiz olduğu yazılıyor ancak kaynak olarak da sadece kendilerini gösteriyorlar.

Bana ilginç geldi.

Sevelim 12-11-2005 16:58

Kalorisiz ve sakarinsiz tatlandırıcı geliyor

Paraguay’da yetişen Stevia rebaudiana bitkisinden elde edilen mucize tatlandırıcıyı Alman bilim adamları Avrupa’ya getirecekler. Kalorisiz tatlandırıcı Amerika ve Japonya’da satılıyor ama AB’de yeni gıda ürünlerinin ithalatında farklı kurallar geçerli olduğu için Stuttgart Üniversitesi’nden Udo Kienle diğer bilim adamlarıyla birlikte bitkinin ekim koşullarını, tadını, dayanırlığını ve üretimini araştırıyor. Önümüzdeki yıl Stevia bitkisinin ekimine başlayacak olan araştırmacılar deneme alanları olarak Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan’ı uygun buldular. Gerekli izinlerin alınmasından sonra başlayacak araştırmaların on yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0...~419253,00.asp

Burada henüz araştırılmadığı anlaşılıyor. 10 yıl daha beklemekten söz ediyorlar.

malina 12-11-2005 17:32

Alıntı:

Kalorisiz tatlandırıcı Amerika ve Japonya’da satılıyor ama AB’de yeni gıda ürünlerinin ithalatında farklı kurallar geçerli olduğu için Stuttgart Üniversitesi’nden Udo Kienle diğer bilim adamlarıyla birlikte bitkinin ekim koşullarını, tadını, dayanırlığını ve üretimini araştırıyor.
Sakıncası olmadığı belli ki üretimi için yer bile seçmişler. Satıldığı yerler var... Ama çok özel allerjik durumlar hariç (bu risk her şey için var) kullanılabilir durumda olduğu anlaşılıyor.

Ya da ben öyle anlıyorum :)

cemboa 12-11-2005 22:04

benim düşüncem marketlerde satılan tatlandırıcılardan daha güvenli olduğu yönünde

ayhan coruk 23-11-2005 22:03

selam arkadaslar bahsettıgınız bıtkıyı dogal sakarin i kendım yesıl yapragını tattım tadı aynı eczanelerde satılan tatlandırıcılar gıbı ancak cok ama cok tatlı tohumunu bulabılırsem bu bıtkıyı yetıstırmeyı dusunuyorum. yan etkısı dıgerlerınden daha azdır dıye dusunuyorum selamlar

denizakvaryumu 17-07-2006 13:46

şeker otu - Stevia rebaudiana
 
Mucize Tatlandırıcı: Stevia rebaudiana

Kalorisiz ve yan etkisiz olması nedeniyle geleceğin tatlandırıcısı olarak tanımlanan bitki.

Yaprakları şekerden 30 daha tatlı olan stevia rebaudiana, şeker otu olarak da bilinir. Kalorisiz ve yan etkisiz bir tatlandırıcıdır.

Stevia rebaudiana, aslen Paraguayda yetiştirilen bir bitkidir. Günümüzde birçok ülkede suni tatlandırıcıların yerine kullanılmaktadır. Stevia yaprakları hem tazeyken, hem de kurutularak tüketilebilir.

Taze olarak tüketilmesi istendiğinde, yeşil yapraklar her türlü sıcak içeceğin içine atılarak tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Kurutularak tüketilmek istendiğinde ise, koparılan yapraklar karanlık ve rutubetsiz bir yerde kurutulur. Ardından kuru yapraklar öğütülerek toz haline getirilir. Bir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir bardak toz şekere eşdeğer tattadır.


Arkadaşlar,
Türkiye deki bir bitki-fidan sitesinde satılan bu bitkiyi test eden tecrübesi olan var mı?

nilgunarpat 17-07-2006 22:04

Bu bitkiyi ilk defa duydum,çok ilginç. Gerçekten kalorisiz ve yan etkisiz ise diabet hastaları için özellikle çok iyi.Tabii bu konuda hekimlerin görüşü nedir onu bilmek lazım.
Bilenler varsa bilmeyenlere anlatır mı lütfen?

bonsaisever 18-07-2006 00:08

2 Eklenti(ler)
Resmini de koyalım :)

Eklenti 2675

Eklenti 2676

denizakvaryumu 18-07-2006 08:03

http://www.mineflora.com/product.asp...040&associate=

Tadına bakmak isteyenler linki tıklasın, aman şeker hastaları uzak dursun :(
Doğal beslenmek isteyenler için ideal bu arada bildiğimiz şeker yapılırken hangi kimyasal aşamalardan geçtiğini ve içine ne tür kimyasal maddeler katıldığını biliyormusunuz?

TigerX 22-09-2006 08:05

Bahsedilen bitkiden 2 hafta önce aldım. Kargo sırasında yaprakları zarar gördüğü için mantar hastalığı var gibiydi. Yapraklarda yer yer kararma vadı. Bu nedenle tadına bakmak istemedim.

Şimdi bitkim kendine gelmeye başladı. Geçen akşam bozuk yaprakları temizlerken elimdeki bir yaprağı şöyle bir ısırdım. Cidden çok tatlı. Yeni açan yapraklar henüz az olduğu için şimdi değil ama 1 hafta sonra 5-10 yaprağı toplayıp ilk çayımı içmeyi düşünüyorum. Söylenene göre 1 çay kaşığı 1 bardak normal şekere eşdeğermiş. Çok geçmez dener ve gözlmlerimi sizlerle paylaşırım...

Tabii ki işin bilimsel yanını ve kullanımının fayda ve zararlarını söyleyecek bir bilenden bilgi almak çok daha iyi olur. Yoksa tadı güzel olan herşey faydalı değildir...

TigerX 23-09-2006 09:00

Aşağıdaki bilgileri internette dolaşırken buldum. Kendim de deneyeceğim için "nedir, ne değildir ?" tam olarak anlamak istiyorum. Görünen o ki çok işe yarayacak.

Bu bitkiden, tamamen eriyen şekeri nasıl yapacağız o konu hakkında henüz birşey bulamadım. Yaprakları kurutup çayın içine veya başka tatlandırmak istediğimiz şeylerin içine attığımız zaman, tortu bırakacağı için hoş bir görüntü olmayacaktır. Bu bitki birçok alanda kullanlıyormuş zaten. Özellikle meyve suları, tatlı ve pastalar ile dondurmada.

Kısmet olursa bu hafta sonu Stevia ile ilk çayımı içmek istiyorum. Bitkim kendisini bayağı bir toparladı. Sonuçları aktarırım...



Stevia (Stevia Rebaudiana)

Güney Amerika’da yetişen, yerli kabilelerinin kullandığı, çalıya benzeyen bir bitkinin yapraklarından elde edilir. 1900’lerin başında İngiliz ve Fransızlar tarafından şekere alternatif olarak incelenmiştir. Geçtiğimiz yüzyılın ortalarından itibaren Japonya’da yetiştirilmeye başlanmıştır.

Turşuların, soya sosunun, meyve sularının, alkolsüz içeceklerin, sakızların, dondurma ve çayın tatlandırılmasında kullanılmaktadır.

Özellikle diabetiklerde güvenle kullanılabilmektedir. Kan şekerini sabit düzeyde tutmayı sağlamaktadır. Hipertansiyon tedavisinde de etkin olduğu ifade edilmektedir. Plak oluşumunu yavaşlattığı ve çürük önleyici özelliği olduğu, hayvan deneyleriyle gösterilmiştir. Histolojik çalışmalarda herhangi bir anomaliye rastlanmadığı bildirilmektedir.

Çocuklarda bilinen bir yan etkisi yoktur. Miktarı ne kadar olursa olsun toksik değildir


Referans: Thomsen M. Stevia rebaudiana. Phytomedicine 2002:

Selahattin Yılmaz 23-09-2006 09:50

Bu bitki Bursa Tarım Fuarında var. İlk girişte tam karşıda Bursa'ın meşhur otellerininden birisinin standının sol tarafından giriyorsunuz bir kaç satand ilerde sağda bir hacı amca tanıtıyor, kendisi bana çelik verdi şu an üretime aldım. Ayrıca aleovera, jojobanında tanıtımını yapıyor. Gitme ve tatma imkanına sahip olanlar için bu gün ve yarın var ona göre. Stevia bitkisini kendim tattığım bir yana jojoba için duyduklarım yatırımcılarıda cezbedecek boyutlarda...

Selahattin Yılmaz 24-09-2006 15:14

3 Eklenti(ler)
Fuarda çektiğim resimler. Hacı Amca yani Mehmet AYDEMİR Bey bana çelik de verdi bitkiyi çoğaltabilmem için, kendisine ayrıca teşekkür ediyorum.
Eklenti 3972

Eklenti 3973

Eklenti 3974


kendisine bitki hakkında soru sormak isteyenler mehmetaydemir01@mynet.com adresinden ulaşabilirler.

TigerX 09-10-2006 09:29

Benim Stevia rebuadiana 'm çiçek açmaya başladı. Sizlerle paylaşmak istedim.

Tohum elde etmeyi başarabilecek miyim?

Bu bitki çok su istiyor ve aynı zamanda da güneşi seviyor. Benim balkonda böceklenmeden kalabiliceği yer sadece burası. Sadece sabahları 1-2 saat güneş alabiliyor. Bu nedenle biraz cılız kaldı. Daha sık yapraklı olması lazımken biraz seyrek kaldı.

Toprağı halen satın aldığım zamanki kumlu-humuslu toprak. Toprak isteği hakkında pek birşey bilmediğim için, bir hata yapmayayım diye toprağına karışmadım. Bu kadar su ihtiyacı olan bu bitkiyi acaba diyorum, killi toprağa dikmek daha mı iyi olur? En azından sulama aralığı biraz uzayabilir. Sulamayı bazan atlıyorum. Geldiğimde boynu bükülmüş olarak buluyorum. Suyu verince anında canlanıyor. Hergün mutlaka su istiyor...

Bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim...


http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/B...-10-2006-2.gif

denizakvaryumu 09-10-2006 14:57

Bu bitki çok yıllık mı?Mevsimlik mi?

TigerX 09-10-2006 15:54

Ben çok yıllık diye biliyorum...

Lakin kaç yıllık olduğunu bilmiyorum...

denizakvaryumu 25-10-2006 02:03

http://www.nuhunambari.com/default.asp?x=9&urun=819

varadero 22-11-2006 14:54

şeker otu - Stevia rebaudiana üretimi
 
arkadaşlar bitkim ölüyor ne yaptıysan çoğaltamadım. bu bitkinin nasıl çoğaltılacağı hakkında bilgisi olan var mı?

Selahattin Yılmaz 23-11-2006 07:32

Sisleme ortamında çeliklediğim halde benim çelikler de öldü, aslında bir tanesini köklndirmeyi başardım ama sonradan o da gitti...

varadero 23-11-2006 10:11

şeker otum ölüyor!
 
geçenlerde İst. dan gelirken bir saksı şeker otu getirdim. toprak tan 5 dal çıkmıştı .bunları nasıl ayıracağımı ve çoğaltacağımı tam olarak bilmiyordum. bir kaç deneme yaptım ancak tamamı başarısız oldu son 2 gövde kaldı ve onlar kurumaya yüz tuttu bu bitkinin nasıl çoğaltılacağı hakkında bana yardımcı olurmusunuz? ben önce gövdeden parçalar alıp kimini suya koydum kimini toprağa yerleştirdim (yani nane çoğaltır gibi) ancak her iki durumdada bitkiler çürüdü ve kurudu.

Mine Pakkaner 23-11-2006 13:52

Varadero,selamlar.

Klimanjaro gibi tecrübeli ve meslek erbabı birisi de üretimi başaramadım deyince şöyle bir literatür taradım. Şeker otu üretimi öyle çok da basit değilmiş bunu gördüm. Çelikler ancak laboratuvar şartları gibi bütün gerekleri sağlayınca kökleniyor. Sabit sıcaklık, sabit nem gibi. Genelde seri olarak doku kültürü ile ürüyor ve tohumdan üretim de çok başarılı değil. Döllenme ve çimlenme sorunu var.

Selahattin Yılmaz 23-11-2006 20:47

Benim uç sürgününden aldığım çelik köklendi ancak sanırım yer değiştirirken köklere zarar verdim o nedenle kurutmuş olabilirim. Dik çelik olarak, bitkiyi yatay torfa gömmek suretiyle, 2 li göz üzerinden çelik olarak alternatifli denemiştim köklenen ise sadece uç sürgündü ve fazla da odunsu değildi.

unalceleb 05-06-2007 11:08

arkadaşlar ben bu bitkinin tohumlarından 3 hafta önce almıştım, 10 adet tohumdan 6 tanesi yaklaşık 1 cm kadar oldu. Saksıyı balkonda tutuyorum her akşamda suluyorum, yaptığım doğrumudur **** ne yapmam gerekiyor?

GLCN 22-08-2007 16:14

Bu sayfada konu var.Bir bakın isterseniz.

karaman76 21-10-2007 13:05

Şeker Otu (Stevia) Nasıl Ekilir ve Yetiştirilir?
 
Arkadaşlar elime Paraguay'dan biraz şeker otu tohumu geçti. Ancak şeker otunun (Stevia) yetiştirilmesi hakkında elimde bilgi yok. Forumda iki farklı başlıkta stevia hakkında bilgi var ancak benim aradığım bilgiler onlar değil.
bu tohumları nasıl bir toprağa ve hangi şartlarda ekmeliyim?
Bilgisi olan arkadaşlar yardım edebilirler mi?

Selahattin Yılmaz 21-10-2007 21:50

Şeker otu Türkiye'de de yeni bir bitki. Hatay İskenderun taraflarında değişik türlerini yetiştirenler varmış ancak onlara ulaşmakta zor. Bu bitkiyle ilgili bilgileri ancak bu forumda farklı bir şeker otu - Stevia bitksii başlığında adını verdiğimiz Mehmet AYDEMİR beyde bulabilirsiniz. Onun iletişim bilgileri orada var hatta yakın zamanda 10 kg da o getirtti Paraguay'dan ancak gümrükten malı alamadığı için geri döndüğünü biliyorum belki sizin tecrübenizde ona yarayabilir...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024