![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
Hazırladığımız serumu 1/50 veya 1/100 oranında kümes hayvanlarına faydalı olması anlamında vermemizde bir sakınca olurmu acaba. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Birde Indigenous Microorganisms (yerel faydalı mikroorganizmalar) ilgili bir çalışma yapacağınızdan bahsetmişsiniz böyle bir çalışma yaptınız mı site göremedim. |
Alıntı:
|
Evet, olabilir. Ayrıca poşette bekletmeden de solucanlara verebilirsiniz. Solucanlar için c:n oranı daha önemli. Organik çöpleri biriktirirken aralara kağıt karton kırpıntıları da eklerseniz karbonu yükselterek c:n oranını ayarlamış olursunuz.
|
Evet, anlattığınız gibi kağıt kırpıntısı ekleyip laktik asit bakteri sıvısı fısfıslayarak yapacağım. Sonuçta c:n oranını göz kararı ayarlamış olacağım. Peki, solucan kabını gözlemleyerek optimum c:n oranını tutturup tutturamadığımı anlayabilir miyim? Örneğin, çöpler önce biter kağıtlar tüketilmeden kalırsa karbonu çok koymuşum gibi bir çıkarım yapmak mantıklı mı?
|
İlk serum çalışmam maalesef çöp oldu. Pirinç suyuna süt eklemeden önce süzmemiz mi gerekiyor?
|
Alıntı:
|
Sayın Gökhans ve Sayin Meyvelitepe, yanıtlarınız için teşekkürler ediyorum. Tavsiyenize uyarak ikinci denememi yaptım, başarılı oldu. Tüm aşamaları tamamladım. Kendime göre şöyle pratik bir yontem de kullanmaya başladım. 5 litrelik pet su bidonlarinin tabanlarinı kesip , başaşağı olacak şekilde kapağın olduğu yere birkaç parça et ,peynir vs için marketlerden verilen köpük tabak kırpıntısı yerleştiriyorum.
Bu sayede çıkacak suyla çöpün temasını kesiyorum. Açtığım taban kısmından dolduruyorum malzemeyi.Tabani takrar yerine yerleştirip ek yerine streç film sarıp yine başaşağı olarak muhafaza ediyorum 15 gün. Suyu almak için kapağı hızlıca açıp tekrar kapatıyorum Boylece musluk ve bidon zahmetinden kurtulmuş oldum. |
Alıntı:
Yaklaşık 1 sene olmuş alıntıladığım yukarıdaki post gireli. Ama benim bokashi kompost serüvenim yeni başlıyor ve laktoserumumu yapma aşamasındayım. Acaba daha kolay yolu yok mu diye düşünürken; bu yazıda "süreci ekşi maya ile götürme" bölümünü gördüm ve gözlerim parladı. Olabilir mi ve nasıl? Ayrıca laktoserum oldu diyelim. Bunu çoğaltamaz mıyız, tekrar tekrar baştan mı almak gerekli süreci? Okumalarım devam ediyor ama burada olup sorumu gören ve yardımcı olmak isteyen olursa mutlu olurum. Teşekkür ederim şimdiden. Düzeltme1: Ek bir soru; Kombucha çayını bokashi serumu olarak kullanabilir miyiz? Bir ara çok fazla miktarda kombucha üretimi yapıyor ve sevdiklerimle paylaşıyordum. Bir süre sonra ilgi azaldı ve elimde yaklaşık 2 ay mayalanmış kombucha sıvısı kaldı ve eminin kilerindeki buzdolabında belki 3-4 senedir kavanozlarda duruyor. Durdukça faydasının arttığını okumuştum. Mesela onları seyreltip (hangi oranda?) bokashi serumu olarak kullanabilir miyim? Ve diğer sorumu yenileyeyim; ekşi mayayı kullanabileceğimizi okudum yukarıda; nasıl? Lütfen bilen izah edebilir mi? Not: Pirinç suyumu kontrol ettim. Bugün 6. gün ama üzerinde minicik de olsa bir küf noktası gördüm. Çöp oldu. Yeniden deneyeceğim. |
Alıntı:
Başka alternatifler var mı? Peyniraltı suyu? Bilgisi olan cevap yazabilir mi? Peşpeşe attığım postlardan da anlaşılacağı üzere; bir an önce çöp turşusuna başlamak istiyorum ve pratik bir serum/sıvı arayışındayım. Cevaplar için şimdiden teşekkürler. |
3 Eklenti(ler)
Benim serum denememde bir şeyler ters gitti gibi. Sütü ekleyeli 10 gün oldu. Süt kalıntıları ve serum tam olarak ayrışmadı. Ayrıca serum üstte birikti ve miktar olarak çok az. :( Beklemeye devam etmeli miyim sizce?
Eklenti 716473 Eklenti 716474 Eklenti 716472 |
1 Eklenti(ler)
Daha önce pirincin soğuk yıkama suyu ile hazırladığımız laktik asiti, 4 bardak arıtma suyu ve 1 bardak üzüm pekmezi, bardağın %75 i kadar aktik asit karışımımızı karanlı 20derece odaya bıraktım. Yalnız resim çekerken şarap yapan biri olarak sayımn @meyvelitepe ye sorum şarap yaparken maya olarak laktik asit kullanabilirmiyiz?
Bu resimde gazını almayı unutmaya önlem olarak serum öğnesini şişeye taktık, hortumun içi su dolu, böylece gaz çıkarken içeri oksijen girmeyecek bir nevi şarap yapmış olacağız, Peki bu doğrumu sn Meyvelitepe, yksa arada bir oksijen alması daha mı iyi? Başka bir soru aklıma geldi Sn meyvelitepe, mesela pekmez yerine, bal polen karışımı koysak laktik aside ne gibi artı eksi olur? |
Şarap sürecine laktik asit bakterisi karışırsa şarap bozulur.
Şarap (ve sirke) sürecinde mayalar çalışır. Ortama laktik asit bakterisi girdiğinde süreç başka bir şeye evrilir. Bal gibi değeri yüksek bir şeker koymanın bir anlamı yok. Aksine balda antibakteriyel bileşiklerin bulunduğu söylenir. |
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Sn Meyvelitepe, laktik asite pekmez karıştırarak elde ettiğim karışım değerleri resimdeki gibi, ama su katmayı unuttum, sadece laktik asit ve pekmez karışımı, bu karışımı yine 1:1 1:05 mi karıştırmalıyım. 1 Karışım, 1 ve 05 su **** tam tersi mi?
Bir başka sorum ise, Pirinç suyunu 10 gün beklettikten sonra sütle bekletmeden direk daha önce yaptığım laktik asite karıştırdım, sonra aklıma geldi, bu sefer tüm karışıma süt ekledim :) Acaba sonuç değişik olurmu, Zaten süt hemen alta çökmüş. |
Alıntı:
Laktik asite pekmezi niye karıştırdınız? Laktik asit ve lactobacillus serumu aynı şey değil. Lactobacillus serumuna mı pekmez karıştırdınız? Öyle ise, su ilave etmediğiniz için bakterilerin üreyebilecekleri yeterli hacimi oluşturmadınız demektir. Bu ortamda bakteriler pekmezi tüketirler ama popülasyon çok artmaz, çünkü yerleri yok. Üstünden çok zaman geçmediyse var olan karışımın 5 misli kadar klorsuz su ekleyin. Pirinç yıkama suyunu fermente ettikten sonra süte eklemenin sebebi, karışımdaki lactobaciilus dışındaki organizmaların ölüp sadece laktozdan beslenen lactobacillus'un kalmasını sağlamak. Sonradan süt eklediğinizde, arada geçen zaman çok değil ise sürecin yine çalışması lazım. |
Alıntı:
(3 gündür sütçüyü kaçırıyorum. Pirinç suyu artık yoldan çıkacak) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ortalıkta "çiğ süt" diye anlatanlar açıkçası bilgiç görünmek adına uyduruyorlar. En ucuzundan uht süt gayet güzel olur, ben hep öyle yapıyorum. |
Sağım hijyenine uyan çiftçi hiç görmedim. Çiğ süt kullanılacaksa önceden kaynatılmalı. Sütün mikrobiyolojik içeriği de ayrı biz dezavantaj. Bunda ısrar edenler başarıyla LAB izole edebiliyorlar mı ki?
Ek not: Büyük şirketler, köy kooperatiflerinden köylülerden toplanan sütleri, günde 2 kere tankerlerle topluyor. Tanker şöförü, sütü almadan önce hazır kitlerle bazı testler uyguluyor. Su katılımı veya antibiyotik gibi. Eğer pozitif sonuç alınırsa sütü almadan gidiyor. Bu sütleri köylüler birilerine satıyor. O kişiler yarı fiyata aldığı bu sütleri piyasaya "mis gibi doğal organik taze inek sütü" diye satıyorlar. Tüketim için Ülker, Pınar, Tire Süt, Carrefour organik sütleri tercih ediyorum. |
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Ben de denemek istedim bu çalışmayı. Anlattığınız işlem basamaklarını aynen yaptım ama (fotoğrafta da görüyorsunuz) serum kısmı az oldu gibi. Ayrıca yoğurdumsu kısım sarı/pembeleşti. Ağır kokuyor. Fazla mayanmış peynir gibi. Ne dersiniz? Eklenti 725321 Eklenti 725322 |
Az süt kullandıysanız böyle olur. Bence olmuş
|
1 Eklenti(ler)
Son durum bu fotoğraftaki gibi. Süzdüm. 1 lt'den az fazla çıktı. Şişeye koyup buzdolabına kaldırdım.
Süzerken ellerim de seruma çokça temas etti, sorun olur mu, bilmiyorum. Alıntı:
|
pH ölçebiliyor musunuz?
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Eklenti 725623
Eklenti 725624 11 gün oldu. 15 gün demişti Sayın Meyvelitepe, yanlış hatırlamıyorsam. Olup olmadığını nasıl anlarız acaba. Fikir verecek ver mı? Aygıt yok. Burası Adana. Çok sıcak. Çok geç kalmak da istemiyorum. Alıntı:
|
Alıntı:
Örnek; sirke gibi... peynir gibi...vs Cevap: Mesaj Sahibi MeyveliTepe: Turşu kokusuna benzer bir koku olmalı ve çöp kokusunu andırır ağırlaşmış bir koku olmamalı. |
Teşekkürler bilgi için
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025