agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Pirinç Yıkama Suyundan Laktik Asit Bakteri Serumu Eldesi (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/30300.htm)

Muda 05-10-2017 16:21

Sn. Sûz-i Dilârâ;

Serum hortumu gibi bir hortumun diğer ucunu kapatarak şişe içinde istediğiniz derinliğe getirin. Daha sonra kapattığınız kısımdan hortumun içindeki havayı çekerek su ile dolmasını sağlayınız. Tabi bu uygulamayı yavaş yaparsanız biraz uzun bir hortumla rahat bir şekilde ağzınıza su gelmeden istediğiniz kısımda durdurursunuz. Hortumu şişeden aşağıda bir yerde bulunan ilk kaba biraz boşalmasını sağlayarak gelebilecek muhtemel üst kısımları atarsınız. Geride kalan istediğiniz kısmı bir şişe içerisine rahat bir şekilde alırsınız. Aynı akvaryumdaki suyu alma sistemi.

Kolay gelsin.

Sûz-i Dilârâ 07-10-2017 10:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1519783)
Sn. Sûz-i Dilârâ;

Serum hortumu gibi bir hortumun diğer ucunu kapatarak şişe içinde istediğiniz derinliğe getirin. Daha sonra kapattığınız kısımdan hortumun içindeki havayı çekerek su ile dolmasını sağlayınız. Tabi bu uygulamayı yavaş yaparsanız biraz uzun bir hortumla rahat bir şekilde ağzınıza su gelmeden istediğiniz kısımda durdurursunuz. Hortumu şişeden aşağıda bir yerde bulunan ilk kaba biraz boşalmasını sağlayarak gelebilecek muhtemel üst kısımları atarsınız. Geride kalan istediğiniz kısmı bir şişe içerisine rahat bir şekilde alırsınız. Aynı akvaryumdaki suyu alma sistemi.

Kolay gelsin.

Sayın Muda, teşekkür ederim tavsiyeniz aklımda bulunmakla beraber hortum almak için çarşıya çıkmaya üşendim:D

Buradaki suyu denemelik niyetiyle kullanayım dedim, pirinç çok nasılsa yine yaparız:D

Şişeyi eğdirdiğimde üstteki süt tabakası kalıp halinde arkaya gitti ve alttaki su kaba boşaldı.:D

Ph'ını ölçtüm, 4-5 arası 5'e yakın bir renk çıktı. Musluk suyu kullanmıştım, önceki ph'ı 8-9 arası bir renkti.

Laktik asit bakterisi üretebilmiş miyim sayın Meyveli Tepe:confused:

Sûz-i Dilârâ 07-10-2017 12:00

1 Eklenti(ler)
Bir de hatıra fotoğrafı çektim.
Eklenti 658604

Sonra hemen dolaba kaldırdım.

devrann 05-11-2017 16:21

Bu lactobacillus yoğunluklu sıvıyı bitkilere ne kadar uygulamamız gerekli saksıda değilde serada yapıp uygulasam babamın biber serasında mesela.

Sûz-i Dilârâ 22-01-2018 15:14

Pirinçli yemekler yaptığımda sevindirik olmaya başladım. Bugün yaprak sarması yapınca yine pirinç suyu çıktı, sevine sevine şişeye boşalttım. :p

Üç şişe olmak üzere, bir şişeyi sardunyalara veriyorum, ondan mı sebep bilmiyorum ama yeni, iri ve koyu yeşil yapraklar verir oldular, ikisinde çiçeklenme var. :D

Sûz-i Dilârâ 25-01-2018 10:42

1 Eklenti(ler)
Son yaptığım laktik asit bakterilerim.

Nedense bu sefer ph'lar 6 çıktı, öncekilerde 4-5 arası bir değer çıkıyordu. :confused:

evandevan5 25-01-2018 11:15

Bu karışımın gübre olarak faydası kanıtlanmış mı. çünkü aklım durdu şuanda bu sayfayı görünce ;)

Sûz-i Dilârâ 28-01-2018 18:39

Şimdiye kadar sardunyalarımda kullandım, sonuç çok güzel. Bu mevsimde yarı ölü olması gereken bitkilerim gürleşti, bazılarında çiçek tomurcuğu başladı.

Enzim hazırladığımda maya niyetine 1 su bardağı katıyorum şişedeki bütün iri parçaları una çeviriyor.

Batı Rüzgarı 28-01-2018 19:28

ilginç... hayat herşeyde olduğu gibi bir denge üzerine kurulu. çeşitli toprak karışımları dışında toprağın bakteriyel florası da bitkilerin gelişmesini etkiliyor. hangi gübre hangi toprak karışımı hangi bitkide nasıl tepki verir tahmin etmek zor. bu işler kolay değil.neyse mesajım bulunsun.pilav koktu burnuma :)

Sûz-i Dilârâ 02-02-2018 15:06

1 Eklenti(ler)
Hazırladığım laktik asit bakteri şişelerinden bir çay bardağı kadar alarak uyandırma ve çoğaltma denemesi yapmak istedim.

500 ml şişeye 1 çay bardağı laktik asit bakteri suyu
3,5 çay bardağı su
yarım çay bardağı da pekmez

kattım ve ışıklı pencere önüne koydum. Öncesinde ph'ını ölçmek aklıma gelmedi.

İki gündür öylece duruyordu bugün basınç oluşmaya başlamış, şişenin havasını aldım.

Eklenti 665324

MeyveliTepe 02-02-2018 16:01

Güneşe koymayın, ılık ve karanlıkta kalsın.

Sûz-i Dilârâ 09-02-2018 08:14

1 Eklenti(ler)
Laktik asit bakterilerine devam. Nedense bu bakteri çoğaltma işini çok sevdim. Bir nevi evcil hayvanımmış gibi geldiğinden sanırım:D

Yeni denemelerim.

Kokular süper, çatal banmamak için kendimi zor tutuyorum. Sanki lor peyniri gibi. Yalnız küçük şişede neden dipte çökelti kaldığını anlayamadım. Suyun rengi de yeşil.
Eklenti 665957

Sûz-i Dilârâ 09-02-2018 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1529915)
Hazırladığım laktik asit bakteri şişelerinden bir çay bardağı kadar alarak uyandırma ve çoğaltma denemesi yapmak istedim.

500 ml şişeye 1 çay bardağı laktik asit bakteri suyu
3,5 çay bardağı su
yarım çay bardağı da pekmez

kattım ve ışıklı pencere önüne koydum. Öncesinde ph'ını ölçmek aklıma gelmedi.

İki gündür öylece duruyordu bugün basınç oluşmaya başlamış, şişenin havasını aldım.

Eklenti 665324

İşler gayet yolunda gidiyor. Basınç, fokurdama, tek sıkıntımı hava çıkışı için yeterli boşluk bırakmadığımdan havasını alırken yaşadım. Ama taşırmadım hiç, azar azar havasını alıp köpürme geçtikten sonra tekrar havasını alarak sakinleştirdim.:)

Soru: Bu enzim ne zaman hazır olacak? Diğerindeki gibi en az 45 gün bekleyecek miyiz yoksa vakum yaptığında artık hazır mı demek olacak?

Soru: 5 lt'lik şişeye çoğaltma işlemi yaptığımızda serumun ölçüsü ne kadar olacak?

MeyveliTepe 09-02-2018 11:55

Alıntı:

Soru: Bu enzim ne zaman hazır olacak? Diğerindeki gibi en az 45 gün bekleyecek miyiz yoksa vakum yaptığında artık hazır mı demek olacak?
Ortam ısısına bağlı olmakla beraber, 20-25 derece ısıda 15 gün yeterli olmalı.

Alıntı:

Soru: 5 lt'lik şişeye çoğaltma işlemi yaptığımızda serumun ölçüsü ne kadar olacak?
Neticede olacak olan bakterilerin besinleri tüketerek çoğalması olduğu için kullanılacak serum miktarı çok önemli değil. Daha önce yaptığınız gibi küçük bir çay bardağı dolusu gayet yeterlidir. Serumun az ya da çok olması sadece besinlerin tüketileceği zamanı 1-2 gün oynatır. Her durumda besin miktarıyla orantılı olarak bakteri popülasyonu çoğalacaktır.

Altur 13-02-2018 20:42

Herkese merhabalar,
Õncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyorum.
Okuduğum dökümanlardan laktik asit bakterilerinin toprak florasında ki diğer yararlı bakterileri teşvik ettiğini( mikoriza ve Riboziom gibi) gördüm ve bu bakterileri serada bitki üretiminde kullanmak istiyorum.
İlk olarak gözüme peynir altı suları çarptı. Bu suları direk olarak damlamadan verebiliyor muyuz. Verebiliyorsak dekara nekadar hangi sıklıkta kullanabilirim. İçinde yeterli miktarda laktik asit bakterisi ihtiva ediyor mu yoksa şekerli suda ya da pekmezde çogaltmam gerekiyor mu. Çoğaltma da şilampe kullanabilir miyim. Yoksa pirinç, nohut suyunda bakteri yakalayıp geliştirmek mı gerekiyor?
Şimdiden vereceğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.

MeyveliTepe 13-02-2018 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Altur (Mesaj 1531091)
Herkese merhabalar,
Õncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyorum.
Okuduğum dökümanlardan laktik asit bakterilerinin toprak florasında ki diğer yararlı bakterileri teşvik ettiğini( mikoriza ve Riboziom gibi) gördüm ve bu bakterileri serada bitki üretiminde kullanmak istiyorum.
İlk olarak gözüme peynir altı suları çarptı. Bu suları direk olarak damlamadan verebiliyor muyuz. Verebiliyorsak dekara nekadar hangi sıklıkta kullanabilirim. İçinde yeterli miktarda laktik asit bakterisi ihtiva ediyor mu yoksa şekerli suda ya da pekmezde çogaltmam gerekiyor mu. Çoğaltma da şilampe kullanabilir miyim. Yoksa pirinç, nohut suyunda bakteri yakalayıp geliştirmek mı gerekiyor?
Şimdiden vereceğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.

Peynir altı suyu tuzlu değil mi?

Altur 14-02-2018 18:56

Peynirin mayalanması için cinsine uygun (beyaz peynir, tulum gibi) laktik asit bakterisi kullaniliyor. Tuz kullanılsa bakteriler ölür. Sonra çökelen peynir ayrılıp tuzlaniyor. Mayalanma sırasındaki artık peynir altı suyu çoğunlukla atılıyor. Çoğunlukla dere yataklarına verildiğinde de çevre kirliliği yaratıyor. Bu peynir altı sularinin birkismi işlenerek sporcular için protein tozları yapılıyor. Yurt dışında tarımda kullanım alanları var içerdikleri besin maddeleri açısından zengin. Piyasada dana derisinden üretilen bitki gelişimi için önemli olan aminoasitler satılıyor. Bitki gelişimi ve toprak iyileştirmesi için günlük asitlerden bile daha etkili olduğu İddaa ediliyor bu aminoasitlerin.
Şimdi peynir altı suyundaki bu amino asitler bedavaya alınıp aynı şekilde fayda sağlanabilir mi? Artı içindeki laktik asit bakterileri yaşıyorsa topraktaki yararlı mikroorganizmaların destekleyip fusariyum gibi zararlı mikroorganizmalari da baskilayacaktir.
Uygulama miktarını bilmiyorum ama gözümü karartarak 2 maşrapa peynir altı suyunu yarım kova su ile seyreltip seradan 10 adet biber bitkilerine döktüm. En azından doz aşımi yapıp bitkilere zarar verecekler mı gözlemlemek için

Sûz-i Dilârâ 16-02-2018 16:11

1 Eklenti(ler)
Şişelenmiş laktik asit bakterilerimi çoğaltmaya başladım. 20-25 güne kadar hazır olursa artık bitkilerime vermeye de başlarım diye düşünerek. Burada bahar çoktan geldi gibi. :(

Bu defa 5 lt.lik şişelere bir çay bardağı laktik asit bakterisi sıvısından, bir su bardağı pekmez ve 3 lt kadar (ben göz kararı yaptım) suyu doldurdum.

Fotodakiler 4. günündeki şişeler. Bir tanesinde kabarcıklar oluşarak beyazlaşma var, diğerinde düz. Bu gün basınç kuvvetlenmeye başlamış ikisinde de artık 4-5 gün, günde birkaç kere havasını almak gerek.

nanemolla 22-02-2018 18:36

Bu hazırlanan laktik asit bakteri sıvısını ,irfan çayına eklemek istersem oran ne olmalı acaba?

MeyveliTepe 22-02-2018 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nanemolla (Mesaj 1532397)
Bu hazırlanan laktik asit bakteri sıvısını ,irfan çayına eklemek istersem oran ne olmalı acaba?

Bu sıvıyı İrfan çayına eklemeyin. İrfan çayı da laktik asit bakterileri de çok faydalı şeyler olmakla birlikte karakterleri biribirinden farklı. İrfan çayı aerobik organizmalar ve çözünmüş oksijen içerir. Laktik asit bakteri serumu anaerob'dur ve oksijen içermez. Yani içerikleri biribirine uyumlu değildir.

nanemolla 22-02-2018 21:11

Sn meyvelitepe ben yanlış anlamıyorsam 3 nolu mesajınızda ısırgan otu,comfrey vb bitkilerin yapraklarından yapılan gübre çayınında içine katıldığında güzel sonuç alırsınız tarzında bir ifade yer alıyor.cümleyi yanlışmı yorumladım acaba?
Ve iyiki burdan sormuşum o zaman : )

MeyveliTepe 22-02-2018 21:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nanemolla (Mesaj 1532419)
Sn meyvelitepe ben yanlış anlamıyorsam 3 nolu mesajınızda ısırgan otu,comfrey vb bitkilerin yapraklarından yapılan gübre çayınında içine katıldığında güzel sonuç alırsınız tarzında bir ifade yer alıyor.cümleyi yanlışmı yorumladım acaba?
Ve iyiki burdan sormuşum o zaman : )

Evet, doğru söylemişim.

#3 nolu mesajda bahsedilen çay oksijensiz ortamda, fermantasyon yoluyla yapılan çaydır. Bir bakıma otların turşusunu yapmak gibi bir şeydir ve fermantasyon 3 hafta kadar sürer. Laktik asit bakterileri içeren serum bu çayın kokuşmasını, zararlı bakterilerin çoğalmasını önler. Yapraklardaki her türlü şeker laktik asit bakterileri tarafından tüketilerek ortama hakim kalırlar. 3 haftanın sonunda kullanılmaz ise ortamda besin kalmayacağından ortam zararlı bakterilerin hakimiyetine dönebilir.

İrfan çayı ise fermantasyon değildir. Yapraklardaki hücrelerin hızlı dekomposizyonu sayesinde içerdiği minerallerin kısa sürede suya geçmesini sağlar. Hızlı havalandırma metodu ile yapılır. İçerdiği bakteriler oksijen seven bakterilerdir. Havalandırma devam ettiği müddetçe zararlı bakteriler üreyemez ve dört gün içinde kullanılabilir duruma gelir. Bu usul ile yapılmış çayda yapraklardaki şekerler oksijen seven bakteriler ve mayalar tarafından tüketilir.

nanemolla 23-02-2018 06:19

Aklımada geldi aslında havasız yapılan çaymı diye ama ayırt edici birşey yazmayınca iki türlü halde de daha besleyici oluyor demekki dedim( düz mantık: ) ).
Ama benim gibi konuya çok hakim olmayan biri için 3 nolu mesaja bir dip not düşülse iyi olurdu bence.
Aydınlatma için tekrar teşekkür ederim sn meyvelitepe sağlıcakla kalın.

MeyveliTepe 23-02-2018 09:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nanemolla (Mesaj 1532439)
Aklımada geldi aslında havasız yapılan çaymı diye ama ayırt edici birşey yazmayınca iki türlü halde de daha besleyici oluyor demekki dedim( düz mantık: ) ).
Ama benim gibi konuya çok hakim olmayan biri için 3 nolu mesaja bir dip not düşülse iyi olurdu bence.
Aydınlatma için tekrar teşekkür ederim sn meyvelitepe sağlıcakla kalın.

#3 numaralı mesajı yazdığımızda daha İrfan çayını icad etmemiştik :)

nanemolla 23-02-2018 10:38

: )

K4GE 25-06-2018 15:02

Laktik asit bakteri serumu
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1102872)
Eklenti 370494

Pirinç yıkama suyunu temiz bir şişeye koyup ağzını bir bez ile bağlıyoruz. Dışarıda güneş almayan bir yerde 5-6 gün durdu. Arada bir koklayıp ekşi kokunun oluşup oluşmadığını kontrol ediyoruz.

Eklenti 370495
Üzerine süt ilave edip aynı şekilde ağzını bağlayarak bodruma koyuyorum. Burada amaç, pirinç suyunda toplanan pek çok bakteriden sadece laktik asit bakterilerinin kalması sağlamak.

Eklenti 370496

Yine bir hafta sonra tarif edildiği üzere şişenin alt tarafında laktik asit bir serum şeklinde birikiyor.

Eklenti 370497

Serumu temiz cam şişelere alıp dolaba kaldırıyorum. Melas ile çoğaltma işini sonra lazım olduğunda yapacağım.

Not: Bu yöntem Filipinli doğal tarım ustası Gil Carandang'a aittir.

Paylaşımınız için teşekkür, paylaşımlarınız bize yol gösteriyor. Benim bir sorum olacaktı. Pirinç yıkama suyundan elde ettiğimiz bu serumu direkt ya da yulaf kepeğine yedirerek bahçemdeki yağmur suyu toplama depolarımdaki suyu (bazen de kuyusu olan köylüden satın alıyoruz) temizlemek amacıyla kullanabilir miyim ? İçerisinde yosun benzeri şeyler oluşuyor, özellikle su azaldığı ve hava sıcaklıkları arttığı zaman.

MeyveliTepe 26-06-2018 00:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi K4GE (Mesaj 1543695)
Paylaşımınız için teşekkür, paylaşımlarınız bize yol gösteriyor. Benim bir sorum olacaktı. Pirinç yıkama suyundan elde ettiğimiz bu serumu direkt ya da yulaf kepeğine yedirerek bahçemdeki yağmur suyu toplama depolarımdaki suyu (bazen de kuyusu olan köylüden satın alıyoruz) temizlemek amacıyla kullanabilir miyim ? İçerisinde yosun benzeri şeyler oluşuyor, özellikle su azaldığı ve hava sıcaklıkları arttığı zaman.


Bu maksatla hiç denemedim. Yosunlara etkisi ne olur bilmiyorum. Prototip bir ortam yaratılıp denenebilir, ancak depolarınız güneş ışığı alıyorsa yosuna engel olmanız çok zor.

mertan 17-01-2019 08:40

1 Eklenti(ler)
Laktik asit üretimi için prinç sularını 3 damacanaya paylaştırdım ve ağızlarını gazlı bezle sardım.Bununla ilgili birkaç soru sormak istiyorum.
1- Mevsim itibariyle hava sıcaklığı yaklaşık gündüz 10 gece 3/4 derece bu durum reaksiyona bir zarar verir mi? Sıcaklığı 15-20 derece olan seraya da koyabilirim fakat kapalı alan diye tereddüt ettim.
2- Prinç suyuyla karıştıracağımız sütün bir oranı var mı? (19 litre prinç suyunu 3 damacanaya pay ettim)

MeyveliTepe 17-01-2019 09:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mertan (Mesaj 1556374)
Laktik asit üretimi için prinç sularını 3 damacanaya paylaştırdım ve ağızlarını gazlı bezle sardım.Bununla ilgili birkaç soru sormak istiyorum.
1- Mevsim itibariyle hava sıcaklığı yaklaşık gündüz 10 gece 3/4 derece bu durum reaksiyona bir zarar verir mi? Sıcaklığı 15-20 derece olan seraya da koyabilirim fakat kapalı alan diye tereddüt ettim.
2- Prinç suyuyla karıştıracağımız sütün bir oranı var mı? (19 litre prinç suyunu 3 damacanaya pay ettim)


Bu aşamada fermantasyon yok, havadan bakteri yakalama var :) Damacanalarınızda ekşi kokuyu alıncaya kadar devam. Süt ilave ettikten sonra seraya alabilirsiniz ancak damacanaların karanlıkta olmasını sağlamalısınız.



Elde edeceğiniz serumun miktarını ve bakteri yoğunluğunu belirleyen şey süt miktarı. Aslında o kadar çok pirinç suyuna ihtiyacınız yoktu. Tek bir damacanadaki pirinç suyu üç damacana serum elde etmenize yeterdi.


Serum elde edildikten sonra, çok az miktarda (örn. bir su bardağı) serum ile bir damacana dolusu canlandırılmış ve çoğaltılmış lactobacillus sıvısı elde edebiliyorsunuz. Dolayısıyla hazırlığınız çok büyük bir miktarda serum elde etmeye yönelik. Elde edeceğiniz serumu buzdolabı sıcaklığında 1-2 seneye kadar saklayabiliyorsunuz.

mertan 17-01-2019 13:05

Pirinç suyunu yemekhaneden ayarladım aşçı sağ olsun :) O yüzden çok oldu. Fazlasını da atmaya kıyamadım. lactobacillus sıvısını tarla bitkilerinde kullanmak istiyorum yaklaşık 1 dönüm alanda 1 sezonda rahatlıkla tüketirim diye düşünüyorum.
Bu aşamada sulama konusunda oran ne olmalı ?
Kullanmadan önce melas/pekmezle aktif hale mi getirmem veya çoğaltmam gerek?
Mesela damlamadan 50 litre sulama yapmak istiyorum, bu karışımı nasıl hazırlamalıyım?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025