![]() |
Sn. Sûz-i Dilârâ;
Serum hortumu gibi bir hortumun diğer ucunu kapatarak şişe içinde istediğiniz derinliğe getirin. Daha sonra kapattığınız kısımdan hortumun içindeki havayı çekerek su ile dolmasını sağlayınız. Tabi bu uygulamayı yavaş yaparsanız biraz uzun bir hortumla rahat bir şekilde ağzınıza su gelmeden istediğiniz kısımda durdurursunuz. Hortumu şişeden aşağıda bir yerde bulunan ilk kaba biraz boşalmasını sağlayarak gelebilecek muhtemel üst kısımları atarsınız. Geride kalan istediğiniz kısmı bir şişe içerisine rahat bir şekilde alırsınız. Aynı akvaryumdaki suyu alma sistemi. Kolay gelsin. |
Alıntı:
Buradaki suyu denemelik niyetiyle kullanayım dedim, pirinç çok nasılsa yine yaparız:D Şişeyi eğdirdiğimde üstteki süt tabakası kalıp halinde arkaya gitti ve alttaki su kaba boşaldı.:D Ph'ını ölçtüm, 4-5 arası 5'e yakın bir renk çıktı. Musluk suyu kullanmıştım, önceki ph'ı 8-9 arası bir renkti. Laktik asit bakterisi üretebilmiş miyim sayın Meyveli Tepe:confused: |
1 Eklenti(ler)
|
Bu lactobacillus yoğunluklu sıvıyı bitkilere ne kadar uygulamamız gerekli saksıda değilde serada yapıp uygulasam babamın biber serasında mesela.
|
Pirinçli yemekler yaptığımda sevindirik olmaya başladım. Bugün yaprak sarması yapınca yine pirinç suyu çıktı, sevine sevine şişeye boşalttım. :p
Üç şişe olmak üzere, bir şişeyi sardunyalara veriyorum, ondan mı sebep bilmiyorum ama yeni, iri ve koyu yeşil yapraklar verir oldular, ikisinde çiçeklenme var. :D |
1 Eklenti(ler)
Son yaptığım laktik asit bakterilerim.
Nedense bu sefer ph'lar 6 çıktı, öncekilerde 4-5 arası bir değer çıkıyordu. :confused: |
Bu karışımın gübre olarak faydası kanıtlanmış mı. çünkü aklım durdu şuanda bu sayfayı görünce ;)
|
Şimdiye kadar sardunyalarımda kullandım, sonuç çok güzel. Bu mevsimde yarı ölü olması gereken bitkilerim gürleşti, bazılarında çiçek tomurcuğu başladı.
Enzim hazırladığımda maya niyetine 1 su bardağı katıyorum şişedeki bütün iri parçaları una çeviriyor. |
ilginç... hayat herşeyde olduğu gibi bir denge üzerine kurulu. çeşitli toprak karışımları dışında toprağın bakteriyel florası da bitkilerin gelişmesini etkiliyor. hangi gübre hangi toprak karışımı hangi bitkide nasıl tepki verir tahmin etmek zor. bu işler kolay değil.neyse mesajım bulunsun.pilav koktu burnuma :)
|
1 Eklenti(ler)
Hazırladığım laktik asit bakteri şişelerinden bir çay bardağı kadar alarak uyandırma ve çoğaltma denemesi yapmak istedim.
500 ml şişeye 1 çay bardağı laktik asit bakteri suyu 3,5 çay bardağı su yarım çay bardağı da pekmez kattım ve ışıklı pencere önüne koydum. Öncesinde ph'ını ölçmek aklıma gelmedi. İki gündür öylece duruyordu bugün basınç oluşmaya başlamış, şişenin havasını aldım. Eklenti 665324 |
Güneşe koymayın, ılık ve karanlıkta kalsın.
|
1 Eklenti(ler)
Laktik asit bakterilerine devam. Nedense bu bakteri çoğaltma işini çok sevdim. Bir nevi evcil hayvanımmış gibi geldiğinden sanırım:D
Yeni denemelerim. Kokular süper, çatal banmamak için kendimi zor tutuyorum. Sanki lor peyniri gibi. Yalnız küçük şişede neden dipte çökelti kaldığını anlayamadım. Suyun rengi de yeşil. Eklenti 665957 |
Alıntı:
Soru: Bu enzim ne zaman hazır olacak? Diğerindeki gibi en az 45 gün bekleyecek miyiz yoksa vakum yaptığında artık hazır mı demek olacak? Soru: 5 lt'lik şişeye çoğaltma işlemi yaptığımızda serumun ölçüsü ne kadar olacak? |
Alıntı:
Alıntı:
|
Herkese merhabalar,
Õncelikle vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Okuduğum dökümanlardan laktik asit bakterilerinin toprak florasında ki diğer yararlı bakterileri teşvik ettiğini( mikoriza ve Riboziom gibi) gördüm ve bu bakterileri serada bitki üretiminde kullanmak istiyorum. İlk olarak gözüme peynir altı suları çarptı. Bu suları direk olarak damlamadan verebiliyor muyuz. Verebiliyorsak dekara nekadar hangi sıklıkta kullanabilirim. İçinde yeterli miktarda laktik asit bakterisi ihtiva ediyor mu yoksa şekerli suda ya da pekmezde çogaltmam gerekiyor mu. Çoğaltma da şilampe kullanabilir miyim. Yoksa pirinç, nohut suyunda bakteri yakalayıp geliştirmek mı gerekiyor? Şimdiden vereceğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. |
Alıntı:
|
Peynirin mayalanması için cinsine uygun (beyaz peynir, tulum gibi) laktik asit bakterisi kullaniliyor. Tuz kullanılsa bakteriler ölür. Sonra çökelen peynir ayrılıp tuzlaniyor. Mayalanma sırasındaki artık peynir altı suyu çoğunlukla atılıyor. Çoğunlukla dere yataklarına verildiğinde de çevre kirliliği yaratıyor. Bu peynir altı sularinin birkismi işlenerek sporcular için protein tozları yapılıyor. Yurt dışında tarımda kullanım alanları var içerdikleri besin maddeleri açısından zengin. Piyasada dana derisinden üretilen bitki gelişimi için önemli olan aminoasitler satılıyor. Bitki gelişimi ve toprak iyileştirmesi için günlük asitlerden bile daha etkili olduğu İddaa ediliyor bu aminoasitlerin.
Şimdi peynir altı suyundaki bu amino asitler bedavaya alınıp aynı şekilde fayda sağlanabilir mi? Artı içindeki laktik asit bakterileri yaşıyorsa topraktaki yararlı mikroorganizmaların destekleyip fusariyum gibi zararlı mikroorganizmalari da baskilayacaktir. Uygulama miktarını bilmiyorum ama gözümü karartarak 2 maşrapa peynir altı suyunu yarım kova su ile seyreltip seradan 10 adet biber bitkilerine döktüm. En azından doz aşımi yapıp bitkilere zarar verecekler mı gözlemlemek için |
1 Eklenti(ler)
Şişelenmiş laktik asit bakterilerimi çoğaltmaya başladım. 20-25 güne kadar hazır olursa artık bitkilerime vermeye de başlarım diye düşünerek. Burada bahar çoktan geldi gibi. :(
Bu defa 5 lt.lik şişelere bir çay bardağı laktik asit bakterisi sıvısından, bir su bardağı pekmez ve 3 lt kadar (ben göz kararı yaptım) suyu doldurdum. Fotodakiler 4. günündeki şişeler. Bir tanesinde kabarcıklar oluşarak beyazlaşma var, diğerinde düz. Bu gün basınç kuvvetlenmeye başlamış ikisinde de artık 4-5 gün, günde birkaç kere havasını almak gerek. |
Bu hazırlanan laktik asit bakteri sıvısını ,irfan çayına eklemek istersem oran ne olmalı acaba?
|
Alıntı:
|
Sn meyvelitepe ben yanlış anlamıyorsam 3 nolu mesajınızda ısırgan otu,comfrey vb bitkilerin yapraklarından yapılan gübre çayınında içine katıldığında güzel sonuç alırsınız tarzında bir ifade yer alıyor.cümleyi yanlışmı yorumladım acaba?
Ve iyiki burdan sormuşum o zaman : ) |
Alıntı:
#3 nolu mesajda bahsedilen çay oksijensiz ortamda, fermantasyon yoluyla yapılan çaydır. Bir bakıma otların turşusunu yapmak gibi bir şeydir ve fermantasyon 3 hafta kadar sürer. Laktik asit bakterileri içeren serum bu çayın kokuşmasını, zararlı bakterilerin çoğalmasını önler. Yapraklardaki her türlü şeker laktik asit bakterileri tarafından tüketilerek ortama hakim kalırlar. 3 haftanın sonunda kullanılmaz ise ortamda besin kalmayacağından ortam zararlı bakterilerin hakimiyetine dönebilir. İrfan çayı ise fermantasyon değildir. Yapraklardaki hücrelerin hızlı dekomposizyonu sayesinde içerdiği minerallerin kısa sürede suya geçmesini sağlar. Hızlı havalandırma metodu ile yapılır. İçerdiği bakteriler oksijen seven bakterilerdir. Havalandırma devam ettiği müddetçe zararlı bakteriler üreyemez ve dört gün içinde kullanılabilir duruma gelir. Bu usul ile yapılmış çayda yapraklardaki şekerler oksijen seven bakteriler ve mayalar tarafından tüketilir. |
Aklımada geldi aslında havasız yapılan çaymı diye ama ayırt edici birşey yazmayınca iki türlü halde de daha besleyici oluyor demekki dedim( düz mantık: ) ).
Ama benim gibi konuya çok hakim olmayan biri için 3 nolu mesaja bir dip not düşülse iyi olurdu bence. Aydınlatma için tekrar teşekkür ederim sn meyvelitepe sağlıcakla kalın. |
Alıntı:
|
: )
|
Laktik asit bakteri serumu
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu maksatla hiç denemedim. Yosunlara etkisi ne olur bilmiyorum. Prototip bir ortam yaratılıp denenebilir, ancak depolarınız güneş ışığı alıyorsa yosuna engel olmanız çok zor. |
1 Eklenti(ler)
Laktik asit üretimi için prinç sularını 3 damacanaya paylaştırdım ve ağızlarını gazlı bezle sardım.Bununla ilgili birkaç soru sormak istiyorum.
1- Mevsim itibariyle hava sıcaklığı yaklaşık gündüz 10 gece 3/4 derece bu durum reaksiyona bir zarar verir mi? Sıcaklığı 15-20 derece olan seraya da koyabilirim fakat kapalı alan diye tereddüt ettim. 2- Prinç suyuyla karıştıracağımız sütün bir oranı var mı? (19 litre prinç suyunu 3 damacanaya pay ettim) |
Alıntı:
Bu aşamada fermantasyon yok, havadan bakteri yakalama var :) Damacanalarınızda ekşi kokuyu alıncaya kadar devam. Süt ilave ettikten sonra seraya alabilirsiniz ancak damacanaların karanlıkta olmasını sağlamalısınız. Elde edeceğiniz serumun miktarını ve bakteri yoğunluğunu belirleyen şey süt miktarı. Aslında o kadar çok pirinç suyuna ihtiyacınız yoktu. Tek bir damacanadaki pirinç suyu üç damacana serum elde etmenize yeterdi. Serum elde edildikten sonra, çok az miktarda (örn. bir su bardağı) serum ile bir damacana dolusu canlandırılmış ve çoğaltılmış lactobacillus sıvısı elde edebiliyorsunuz. Dolayısıyla hazırlığınız çok büyük bir miktarda serum elde etmeye yönelik. Elde edeceğiniz serumu buzdolabı sıcaklığında 1-2 seneye kadar saklayabiliyorsunuz. |
Pirinç suyunu yemekhaneden ayarladım aşçı sağ olsun :) O yüzden çok oldu. Fazlasını da atmaya kıyamadım. lactobacillus sıvısını tarla bitkilerinde kullanmak istiyorum yaklaşık 1 dönüm alanda 1 sezonda rahatlıkla tüketirim diye düşünüyorum.
Bu aşamada sulama konusunda oran ne olmalı ? Kullanmadan önce melas/pekmezle aktif hale mi getirmem veya çoğaltmam gerek? Mesela damlamadan 50 litre sulama yapmak istiyorum, bu karışımı nasıl hazırlamalıyım? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025