agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)
-   -   Pirinç Yıkama Suyundan Laktik Asit Bakteri Serumu Eldesi (https://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/30300.htm)

MeyveliTepe 19-06-2022 19:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616372)
"koku" nasıl olmalı sorusunu da sorayım.
Örnek;
sirke gibi...
peynir gibi...vs

Turşuya benzer keskin bir koku.

Olmaması gereken ise ağırlaşmış, çöp kokusunu andırır bir koku.

halcur 28-03-2023 13:55

Alanım değil, çok anlamam ama aklıma geldiği için soruyorum. Mevzu laktik asit ise yoğurt suyu yoğun bir şekilde laktik asit barındırmıyor mu? Neden yoğurt suyu kullanmıyoruz da pirinçle uzun bir süreci takip ediyoruz?
Aydınlatacak birileri varsa sevinirim.

MeyveliTepe 28-03-2023 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1620417)
Alanım değil, çok anlamam ama aklıma geldiği için soruyorum. Mevzu laktik asit ise yoğurt suyu yoğun bir şekilde laktik asit barındırmıyor mu? Neden yoğurt suyu kullanmıyoruz da pirinçle uzun bir süreci takip ediyoruz?
Aydınlatacak birileri varsa sevinirim.

Mevzu laktik asit değil, laktik asit üreten fermente edici bakteriler. Yoğurtta da genelde 2 tür olarak bunlardan var. Pirinç yıkama suyundan elde ettiğinizde onlarca farklı lab türü var. Bunlardan asitlere en dayanıklı olan ve lab ailesinden fermentasyon sahnelerinin astsolisti sayılan L.Plantarum en etkili fermente edici türü yoğurtta bulunmaz. Yoğurt yerine, kurulumunun üzerinden en az 15 gün geçmiş sağlıklı turşu suyunda L.Plantarum bol bol bulunur. Buradan da çoğaltarak devam edebilirsiniz.

TME05 07-04-2023 21:50

2 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Geçen hafta hazır satılan bokashi setlerinden birini alıp evde kompost üretimine başladım. Şimdi de laktobasil serumla yaprak gübresi, pestisit gibi sıvılar da üretmek istiyorum. Ayrıca bahçede de daha büyük ölçekli bokashi yapmak istediğimden elimdeki laktobasil serumunun yetmeyeceğini düşünüyorum. Aşağıdaki fotoğrafta görünen ve hazır satılan bu serumu pirinç suyu vb. işlemlerini yapmadan çoğaltabilir miyim?
Şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ediyorum.

MeyveliTepe 07-04-2023 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TME05 (Mesaj 1620509)
Merhabalar,
Geçen hafta hazır satılan bokashi setlerinden birini alıp evde kompost üretimine başladım. Şimdi de laktobasil serumla yaprak gübresi, pestisit gibi sıvılar da üretmek istiyorum. Ayrıca bahçede de daha büyük ölçekli bokashi yapmak istediğimden elimdeki laktobasil serumunun yetmeyeceğini düşünüyorum. Aşağıdaki fotoğrafta görünen ve hazır satılan bu serumu pirinç suyu vb. işlemlerini yapmadan çoğaltabilir miyim?
Şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ediyorum.

Resimlerini yayınladığınız şişeler ticari bir ürün. Ticari olarak satılan ve içinde LAB türü bakteri olduğu iddia edilen bir ürünün usülüne uygun ve içinde hangi tür ve hangi CFU miktarında organizma olduğunun da belli olması lazım. Başka bir anlatım ile "mikrobiyal gübre" sıfatıyla resmi tescilinin olması lazım. Aksi halde, içinde bakteri var diye böyle birşey satılamaz, satılıyorsa da ilgili mevzuatı aldatarak satılıyordur. Nitekim, LAB türleri ve fototropik bakteri içeren ticari ürünler de var ve organizmaların türleri ve miktarları bakımında tescil edilmişlerdir. Oysa resimlerini koyduğunuz şişe içeriğinin "pH düzenleyici" olduğu yazılı. Hiç bir organizma içermiyor olabilir. İçinde sıfır bakteri varsa da, patojen organizmalar varsa da hiç bir şey iddia edemezsiniz.

Sorunuza gelince. Resmini gösterdiğiniz şişelerden üretmeyi düşünmek yerine;

1. Doğru düzgün tescili olan ve tariflerine göre 1 litreden 20 litreye çoğaltma prosedürleri belli olan mikrobiyal tescilli bir ürün edinip ondan çoğaltmak mümkün,

2. Bu başlıkta anlatıldığı ve bir çok kişinin deneyip yaptığı gibi, pirinç yıkama suyunda (nişasta içeriğinden dolayı) bakteri toplayıp, süt ile LAB türlerini izole eden yöntemi kullanıp Lakto Serum yapabilirsiniz. Filipinli doğal tarım ustası Gil Carandang'ın tüm dünyaya öğrettiği ve dikkatli yapılırsa etkili bir yöntemdir.

Daha kestirme olsun isterseniz ve elinizde ev yapımı, kurulduktan sonra üstünden en az 15 gün geçmiş, üstü kef olmamış sağlıklı bir turşu varsa, bu turşunun suyundan melas içerikli bir besiyere aşılayarak istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Resmini gösterdiğiniz, içinde ne olduğu belirsiz şişedekine göre çok daha garantili olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. 2.ci maddedeki yöntemlerle yapacağınız preperatta fototropik bakteri olmayacaktır ama pirinç suyu ile yapılanda, bakteri toplama aşamasını yaptığınız yerin özelliklerine göre muhtelif LAB türleri olacaktır. Turşu suyu ile aşıladığınızda ise büyük oranda Lactobacillus Plantarum bakterisi olacaktır (ki, en güçlü fermente edici LAB türüdür).

TME05 07-04-2023 23:00

Bir süredir sizin blogunuzu takip ediyorum, sayenizde buradan ve blogunuzdan bir çok şey öğrendim. Bu konuda ne kadar teşekkür etsem azdır, çok teşekkür ederim. Ayrıca bu yanıtınız için de teşekkür ederim.
Her ne kadar o şişelerdeki sıvının kokusu tariflere uysa da üzerinde "ph düzenleyici" yazmasından ve bakterilerden hiç bahsetmemesinden şüphelenmiştim. Bu yüzden doğrudan fotoğrafını koymak istedim :)
O zaman, en iyisi üşenmeyip pirinç suyundan itibaren başlamam gerek :)
Tekrardan çok teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim. Sağlıcakla kalın.

MeyveliTepe 19-04-2023 12:09

Söyle bir şey gördüm. Doğru düzgün tescili de var. pH regülatörü diye satılandan çok daha garantilidir. https://www.belplas.com.tr/profamik-land

TME05 07-05-2023 11:00

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1620595)
Söyle bir şey gördüm. Doğru düzgün tescili de var. pH regülatörü diye satılandan çok daha garantilidir. https://www.belplas.com.tr/profamik-land

Tekrardan merhabalar,
Ben de artık iş başa düştü deyip pirinç suyundan ilk laktobasillerimi üreteyim dedim. Sütü ekledikten 10 gün sonra bu şekilde oldu:
Eklenti 728205
Eklenti 728206
Eklenti 728207

(elimde süt az olduğu için 280gr pirinç suyuna 550 gr süt ekledim)

Sizce altı sarı, üstü beyaz ve gri olan bu küf bir sorun mudur? Yani olmuş mu? :)

Bir de; bakterilerin türlerine baktığımızda verdiğiniz bağlantıdaki türler, pirinç suyundan elde ettiğimiz türlerden daha mı fazladır?

MeyveliTepe 07-05-2023 11:17

Pirinç yıkama suyunu dışarıda bir yerde ağzını tülbentleyip ekşiyene kadar beklettiniz, değil mi?

TME05 07-05-2023 11:39

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1620817)
Pirinç yıkama suyunu dışarıda bir yerde ağzını tülbentleyip ekşiyene kadar beklettiniz, değil mi?

Evet, tülbentle değil ama kavanozda; kavanozun kapağı üstünde ama kapalı olmayacak, hava alacak şekilde 9 gün boyunca, doğrudan güneşin girmediği ama aydınlık, cam balkonlu balkonda beklettim. Kokusu; ekşimsi, mayamsı, hamurumsu, sütümsü bir kokuydu. Sonuç aşağıdaki fotoğraflardaki gibi olmuştu.

Eklenti 728213
Eklenti 728214

Üstündeki küfleri kaşıkla sıyırıp, çift kat kalın bir bezden geçirerek süzdüm ve süt ekledim.

Yoksa bu küflerin hiç oluşmaması mı gerekiyordu? :S

MeyveliTepe 07-05-2023 19:15

Kef olur ama küf olmamalı. Resimler görünmediği için bir şey diyemiyorum

TME05 08-05-2023 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1620819)
Kef olur ama küf olmamalı. Resimler görünmediği için bir şey diyemiyorum

Fotoğrafları düzelttim. Değerli vaktinizi ayırıp yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Peki sizin bağlantısını paylaştığınız ürünü alıp çoğaltabilir miyim acaba?

TCM 08-05-2023 21:47

Küf oluşmuş maalesef, uzman bir arkadaşa sormuştum bu tür küflerle ilgili, soruyu geç görüp bir yıl sonra cevap vermişti ama ne kadar küçük olursa olsun küf oluşmuşsa sindirim sistemine sokulmamalıdır yazmıştı.

TCM 08-05-2023 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1620595)

Buna içerdikleri daha az olduğu için tam anlamıyla 'EM' diyemeyiz herhalde ancak 'güccük EM' desek... Agrition un 5 lt.lik EMA sı kargo hariç 750 lirayken bu arkadaşların ki kargo dahil 228 lira. Onun yerine bu mantıklı olmaz mı?

TCM 08-05-2023 22:56

Hepsiburada da satışı var üstelik kargo bedava..

https://www.hepsiburada.com/belplas-...LAS%20A.%C5%9E.

Düzeltme: Bu profamik NATURE olanmış.

MeyveliTepe 09-05-2023 00:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1620827)
Buna içerdikleri daha az olduğu için tam anlamıyla 'EM' diyemeyiz herhalde ancak 'güccük EM' desek... Agrition un 5 lt.lik EMA sı kargo hariç 750 lirayken bu arkadaşların ki kargo dahil 228 lira. Onun yerine bu mantıklı olmaz mı?

1 litresini 100'e, 5 litresini 180'a, 20 litresini 550'ye satıyorlar. Tescil doğruysa içerik ve miktar bakımından pek bir farkı yok. Lactobacillus türleri, maya ve fototropik bakteriler bulunduğuna dair tescillieri var. Elbette, ürünün devamı var mıdır, bir fikrim yok.

TCM 09-05-2023 13:53

Üstteki ürünü aldım, bir de organik gübre aldım. Farkını farkedersem anlatırım.

TCM 15-05-2023 10:44

Bizim güccük EM yolda delinmiş, birazı dökülmüş, 4-5 gün havayla temas halinde diye içime sinmedi. Geri gönderdim mecbur bugün tekrar sipariş ettim. 5 lt benim bahçeye bir sezon yeter, buzdolabında saklanmayacak bilgisini hatırlıyorum ama 3- 4 ay ağzını en az 5-6 kez açıp kapayacaz, sorun olmaz umarım.

TCM 22-05-2023 13:00

Belplas ile alışverişimiz tamamlanmadı daha. İkinci gelen ürünlerin de EM olanı başka yere gitmiş, organik gübreyi aldım. Yanlış yere giden orada da akıtmış, delinmiş, hasar görmüş neyse. Ama şirket merkezindekiler çok ilgili, görevli bayan hemen bugün kargoya verdiklerini söyledi. :) Bakalım sonunda kavuşabilecez mi.

TCM 25-05-2023 16:05

Kavuştuk sonunda, görevli serin gölge yerde sakladığınızda ağzını kısa sürelerle açıp kapadığınızda çok sorun olmaz dedi.

TME05 25-05-2023 19:53

5 Eklenti(ler)
İkinci denememde şöyle bir şey yaptım.
Klorsuz ve kaynatılmamış suda pirinçleri 15 dakika beklettim. Suyunu süzmeden kavanozda 8 gün beklettim ve aşağıdaki gibi oldu. Bu sefer küf olmadı ama rahatsız edici, lavabo kokusu gibi, keskin ekşimsi bir koku oluştu. pH ölçtüğümde 6,0 çıktı.

Eklenti 728314 Eklenti 728315 Eklenti 728316

Bu sıvının üstündeki tabakayı atıp suyunu tülbentten süzdüm ve 1 litre süt ekledim. 7 gün sonra sonuç aşağıdaki gibi oldu.

Eklenti 728317 Eklenti 728318

Sütün üstünde bir kaç ufak küfe benzettiğim parça var ve şişenin kenarında ufak yeşilimsi küfler oluşmuş. Keskin ve pis koku gitmiş, hafif peynirimsi bir koku olmuş.
Şimdi sizce bu işi bu sefer becerebildim mi? :confused:
Değerli yanıtlarınızı bekliyorum.

evandevan5 29-05-2023 10:09

ismek balkon bahçe kursunda bizde bokaşhi kompostu uygulaması yaptık. portakal 4-5 küçük kabük ancak koyduk bozuluyormuş diye.

MeyveliTepe 31-03-2024 18:10

deneme

diğer deneme

Mahmut pasa 10-08-2024 14:34

Pirinç suyunda 7 gün sonunda kurtçuk oluşumu var ....bu laktik asit üretimindeşamasn

Pirinç suyunu 7 gün sonunda suzerken içinde kurtçuk oluşumu gözlemlendi...bu sürecin ikinci aşaması olan ... süt ilavesinden önce olduğu icin
Devam edelim mi yoksa dökelim mi...yeniden mi başlayalım

MeyveliTepe 10-08-2024 16:00

Sıcakta üçüncü günden itibaren gözleyin, ekşi kokuyu aldığınızda tamamdır.

Mahmut pasa 10-08-2024 18:03

Teşekkürler hocam....aslında bizim ihtiyacımız olan bakteriler
Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus ve Leuconostoc
Tetragenococcus, Aerococcus, Carnobacterium, Alloiococcus, Dolosigranulum, Enterococcus, Lactococcus, Vagococcus
Globicatella
Oenococcus
Weissella
italicus
Lactococcus garvieae
Leuconostoc lactis,
Lactobacillus fermentum ve L. delbrueckii ....bize bu bakterilere laktik asit fermantasyonundan ulaşabileceğimizi düşünüyoruz....hocam sizce labsdan ihtiyaç duyduğumuz bu bakterilere başka nereden ulaşabiliriz...

Mahmut pasa 10-08-2024 18:07

Hocam ortam Sıcaklığı 27 derece nem %74 ...ihtiyacımız olan bakteriler

Teşekkürler hocam....aslında bizim ihtiyacımız olan bakteriler
Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus ve Leuconostoc
Tetragenococcus, Aerococcus, Carnobacterium, Alloiococcus, Dolosigranulum, Enterococcus, Lactococcus, Vagococcus
Globicatella
Oenococcus
Weissella
italicus
Lactococcus garvieae
Leuconostoc lactis,
Lactobacillus fermentum ve L. delbrueckii ....bize bu bakterilere laktik asit fermantasyonundan ulaşabileceğimizi düşünüyoruz....hocam sizce labsdan ihtiyaç duyduğumuz bu bakterilere başka nereden ulaşabiliriz...

Mahmut pasa 23-08-2024 13:53

Süt ilavesinden 4 gün sonra üstte peynir çözeltisi oldu...ve altta sarı sıvı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1624879)
Sıcakta üçüncü günden itibaren gözleyin, ekşi kokuyu aldığınızda tamamdır.

Meyveli tepe....
Süt ilavesinden sonra 4 gün geçti ve altta sarı sıvı birikti...üstte peynir çözeltisi oluştu....Gaz çıkışı bitti...hava sıcaklığı 27 derece nem oldukça yüksek bir ortam...3 aşamaya geçelim mi ..yoksa 7 günlük süreyi tamamlayalım mi

MeyveliTepe 24-08-2024 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut pasa (Mesaj 1624948)
Meyveli tepe....
Süt ilavesinden sonra 4 gün geçti ve altta sarı sıvı birikti...üstte peynir çözeltisi oluştu....Gaz çıkışı bitti...hava sıcaklığı 27 derece nem oldukça yüksek bir ortam...3 aşamaya geçelim mi ..yoksa 7 günlük süreyi tamamlayalım mi

Olmuş bence, serumu alabilirsiniz.

Mahmut pasa 26-08-2024 03:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1624968)
Olmuş bence, serumu alabilirsiniz.

Teşekkürler sayın meyveli tepe

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025