agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni11Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-02-2007, 00:17   #1
Yeni Üye

muratdnr's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2007
Galeri: 1
ağaç talaşı

Ağaç talaşını bitkiler için nasıl kullanabilirim.

muratdnr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2007, 00:22   #2
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Talaşı hangi amaçla kullanmak istiyorsunuz? Gübre amaçlı mı? Talaşınızın özellikleri nedir, hangi ağacın talaşı olduğu, toz mu yoksa kalın talaş mı olduğu mesela?

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2007, 00:32   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2006
Sn klimanjaro bbc tv yayınında ( anladığım kadarı ile ki yanlış anlamış olabilirim ) ağaç talaşının toprağın sertliğini giderebilmek,çiçeklerin daha rahat gelişimini sağlıyabilmek amaçlı kullanıldığını gördüm...ancak bu konuda bazı kişiler ile konuştuğumda ise bunun olumsuz olduğunu bana söylediler...bende yarım ingilizcem ile yanlış anladığım sonucuna vardım...eğer bu konuda bilgi verirseniz sevinirim...

not:benim tv de gördüğüm talaşlar iri taneliydi

saygılarımla

emekli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2007, 12:21   #4
Ağaç Dostu

Ağaç talaşı aslında zararlı değildir fakat bilinçsizce toprağa verildiğinde birlikte gelen sıkıntıları vardır. Hatta yararlı bile diyebilirim, zira topraktaki mikroorganizma faaliyetini artırmasının yanında toprağın yapısını düzeltmesi, geçirgenliğini artırması, granüle yapıyı sağlaması, humus oluşumunu sağlaması bakımından yararları saymakla bitmez. Yine de hangi ağaçtan elde edildiği bu yararların sağlanmasında önemli bir etkendir. Piyasada kereste olarak işlenipte talaşı elde edilen bir kaç bitkiden bir tanesi kavak diğeri ise çamdır. Kavak talaşı bu söylediğimiz etkileri daha kolay sağlar ancak çam talaşı reçine ihtiva ettiğinden tavsiye edilmez. Tabi talaşın toz talaş olması çürüme süresini kıslatacak, kabuk talaş olması durumunda da süre uzayacaktır.

Toprağa talaşı verdiğinizde hemen toprak organizmaları bu organik atığa saldıracaklardır. Ortamda hava olduğu sürece oksijenli solunum yapanlar, oksijen bitince de oskijensiz solunum yapan mikroorganizmalar talaşı çürüterek humus haline getirmeye çalışacaklardır.

İşte esas sorun burada başlıyor. Bu organizmalar organik atıkları parçalarken **** çürütürken ortamın azotunu besin olarak tüketirler. Eğer bu noktada toprağa talaş ile birlikte azotlu gübre takviyesi yapmazsanız topraktaki bitkiler azot alamayacaklarından azot noksanlığından etkileneceklerdir zira mikroorganizmalar tarafından aşırı bir azot tüketimi söz konusu olmuştur. Talaş verirken en azından üre, şerbetkarıştırmak veya hayvan gübresi ile karıştırmak gereklidir ki azot mikroorganizmalarla çürümeyi devam ettirsin bitkiler azotsuz kalmasın. Bu azotu sağladığınız sürece mikroorganizmalar size çalışacaktır.

Kısaca talaşın zarar vereceği nokta reçinesi nedeniyle (özellikle çam talaşı) toprağa bir yağımsılık vermesi ve azotu tüketmesi nedeniyle de bitki beslemesini durdurmasdır. Zaten eğer toprakta azot kalmamışsa çürümede duracağından toprak talaşlı karışımını muhafaza eder siz oradan azota ihtiyaç olduğunu anlar takviye edersiniz. Çürümeyi devam ettirdiğiniz sürece de talaşınız humus olacaktır.

Bunun dışında talaşı direkt toprak üzerine 5-10 cm kalınlığında serdiğinizde malç dediğimiz ve toprak yüzeyini koruyan bir tabaka elde edersiniz ki toprak nemini koruması açısından oldukça faydalı bir durumdur.

Eski 03-11-2015, 19:24   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-10-2015
Sayın Yılmaz,
Bir sorunum hakkında yardımlarınıza ihtiyacım var. Yaklaşık 3 ay önce 4 adet kompost kovası hazırladım.Bunları alttan ve yanlardan (yarıya kadar) matkapla delikler açarak yarıya kadar toprağa gömdüm.Çok titiz bir şekilde kompost malzemelerini koyarken ısı ve nemine dikkat ettim. Gayet iyi giderken kompostum hepsi birden soğudu.Henüz olgunlaşmamıştı üstelik. Neden soğuduğu konusunda çok kafa yordum.Bulabildiğim tek sorunun Kattığım çam ağacı yongası nın sebep olabileceği.Ancak azot takviyesi (biçilmiş çim) yaptığımı düşünüyorum. Size sorum bu. Marangoz arkadaştan aldığım çam talaşını (kalın talaş) recine kokusu ağır gelmiş **** etkilemiş olabilir mi? Çok araştırdım ama bu konuda hiçbir bilgiye rastlamadım.
Kaldı ki aynı yongaları yükseltilmiş sebze yataklarının arasına ve nem tutsun diye üstünede koydum.Vereceğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim Saygı ve sevgilerimle.

irfanözbilgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2007, 13:19   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2006
Verdiğiniz bilgi için Teşekkür ederim Sn Klimanjaro...

emekli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2007, 03:22   #7
Yeni Üye

muratdnr's Avatar

tam olarak hangi ağacın talaşı olduğunu bilmiyorum.Üç senedir duruyor,alt taraftan çürümeye başlamış kalın ağaç talaşı.fıstık çamı yetiştirirken fidan poşetlerine toprakla karıştırarak kullanmıştık,fidan 10 cm. kadar geliştikten sonra ölmüştü sebzelerde de aynı etki olmuştu.
fıstık çamı ve ıhlamur için talaşı toprakla hangi oranlarda karıştırmalıyım?Faselya(arı otu) bildiğim kadarıyla toprağa azot bağlıyor,her fidan poşetinde birde faselya eksem etkili olurmu?
çok teşekkür ederim,iyi çalışmalar,kolay gelsin.

Eski 15-02-2007, 08:28   #8
Ağaç Dostu

Çürümemiş bir talaşı asla bitki yetiştirmede kullanmayınız, bahsettiniz etki ile karşılaşırsınız, emeğinize yazık özelliklede tüplü fidan yetiştirmede asla kullanmayınız.

Tüp için çam ibresi, torf veya iyi yanmış vede yıllanmış sığır gübresi kullanabilirsiniz. Aksi takdirde tüp ortamına kattığınız talaş o kadar hızla mikroorganizmalar tarafından parçalanır ki bu hızın bitkiniz üzerindeki etkilerine şaşarsınız.

Siz en iyisi bu talaşı açık havada uygun bir yere taşıyın bir yerlerden şerbet veya yanmamış hayvan gübresi bulun ve karıştırıp iyice bastırın, üzerini naylonla kapatın, naylondanda bir iki yerden küçük deliklerle havalandırma bacası açın ve bu şekilde talaşın iyice yanması için bir yıl bekleyin... Ayrıca bu linke bir göz atın.

Eski 15-02-2007, 20:44   #9
Yeni Üye

muratdnr's Avatar

çok teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için,iyi çalışmalar kolay gelsin.

Eski 16-02-2007, 18:40   #10
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181 bu başlığı da okursanız kompostlaştırma işlemi ile ilgili daha fazla bilginiz olur.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2007, 20:56   #11
Yeni Üye

muratdnr's Avatar

teşekkürler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025