View Single Post
Eski 14-02-2007, 12:21   #5
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Ağaç talaşı aslında zararlı değildir fakat bilinçsizce toprağa verildiğinde birlikte gelen sıkıntıları vardır. Hatta yararlı bile diyebilirim, zira topraktaki mikroorganizma faaliyetini artırmasının yanında toprağın yapısını düzeltmesi, geçirgenliğini artırması, granüle yapıyı sağlaması, humus oluşumunu sağlaması bakımından yararları saymakla bitmez. Yine de hangi ağaçtan elde edildiği bu yararların sağlanmasında önemli bir etkendir. Piyasada kereste olarak işlenipte talaşı elde edilen bir kaç bitkiden bir tanesi kavak diğeri ise çamdır. Kavak talaşı bu söylediğimiz etkileri daha kolay sağlar ancak çam talaşı reçine ihtiva ettiğinden tavsiye edilmez. Tabi talaşın toz talaş olması çürüme süresini kıslatacak, kabuk talaş olması durumunda da süre uzayacaktır.

Toprağa talaşı verdiğinizde hemen toprak organizmaları bu organik atığa saldıracaklardır. Ortamda hava olduğu sürece oksijenli solunum yapanlar, oksijen bitince de oskijensiz solunum yapan mikroorganizmalar talaşı çürüterek humus haline getirmeye çalışacaklardır.

İşte esas sorun burada başlıyor. Bu organizmalar organik atıkları parçalarken **** çürütürken ortamın azotunu besin olarak tüketirler. Eğer bu noktada toprağa talaş ile birlikte azotlu gübre takviyesi yapmazsanız topraktaki bitkiler azot alamayacaklarından azot noksanlığından etkileneceklerdir zira mikroorganizmalar tarafından aşırı bir azot tüketimi söz konusu olmuştur. Talaş verirken en azından üre, şerbetkarıştırmak veya hayvan gübresi ile karıştırmak gereklidir ki azot mikroorganizmalarla çürümeyi devam ettirsin bitkiler azotsuz kalmasın. Bu azotu sağladığınız sürece mikroorganizmalar size çalışacaktır.

Kısaca talaşın zarar vereceği nokta reçinesi nedeniyle (özellikle çam talaşı) toprağa bir yağımsılık vermesi ve azotu tüketmesi nedeniyle de bitki beslemesini durdurmasdır. Zaten eğer toprakta azot kalmamışsa çürümede duracağından toprak talaşlı karışımını muhafaza eder siz oradan azota ihtiyaç olduğunu anlar takviye edersiniz. Çürümeyi devam ettirdiğiniz sürece de talaşınız humus olacaktır.


Bunun dışında talaşı direkt toprak üzerine 5-10 cm kalınlığında serdiğinizde malç dediğimiz ve toprak yüzeyini koruyan bir tabaka elde edersiniz ki toprak nemini koruması açısından oldukça faydalı bir durumdur.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön