agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Ağaç kabukları ve Talaş (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=743)

malina 22-01-2006 13:29

Ağaç kabukları ve Talaş
 
Toprak hazırlama kullanılacak malzemeler

Doğal organik maddeler:

torf, çeşitli ağaçların kabukları, lif veya talaşları, yaprak çürüntüleri, şehir veya tarıma dayalı endüstri atıkları (saman, şaraphane ve mantar kompost atıkları) hayvan gübresi

Doğal inorganik maddeler:
kum, çakıl, granit parçaları, ponza, perlit, vermikulit, volkanik tüf (siyah, beyaz, kahverengi vb.) köpük, kaya yünü, volkanik taşlar


Ağaç Kabukları

Bütün ağaç türlerinin kabukları yararlıdır ve humus olarak kullanılabilir. Yapılan araştırmalar başta göknar olmak üzere çam, ladin, kayın, meşe, sekoya ve porsuk ağaçlarının rahatlıkla kullanılabileceğini ortaya koymuştur.

Kabuklar her şeyden önce biyolojik aktivitesi olmayan materyallerdir. Bu sebeple yavaş ayrışan maddelerdir. Ani kabuklar kimyasal olarak işlenmeye uygun değildirler. Çok az azot içeriğinden dolayı bakteri ve mantarların gelişmesi için yetersizdir.

Genelde kabukların su tutma güçleri çok yüksektir. Göknar kabukları ağırlıklarının % 165’i kadar su tutabildiği, doyma noktasında bile % 31.5 hava içeriği tespit edilmiştir.

Ağaç kabukları fermente edildikten sonra kullanıldıklarında herhangi bir hastalık **** zararlı taşıma riskleri ortadan kalkar


Talaş

Talaşın elde edildiği ağaç türü ve kullanılma süresi bitki yetiştiriciliğinde önemlidir.

Sevgican (1999), Ceviz ve sedir talaşlarının bitkiler üzerinde fitotoksik etkisi olduğunu, diğer türlerin talaşlarının bugüne kadar olumsuz etkisinin saptanmadığını ifade etmektedir.

Gül (1991) ise, Maas ve Adamson (1990) atfen Pseudotsuga menziesii ve Tsuga heterophlla talaşının topraksız ortam olarak kullanıldığını, Thuja plicata talaşının özellikle taze olduğunda toksik olabileceğine işaret etmektedir.

Ayrışmasını tamamlamış talaşın katyon değişim kapasitesi yüksektir. Fermente olmamış talaş, bitkiye zararlı bazı mantarlar taşıyabileceği endişesiyle sterilize edilmeden kullanılmaması önerilmektedir.

pH’sı 5.0-6.8 arasında değişir, ayrışmanın ilerlediği dönemlerde pH’da biraz yükselme görülür. İnce ve kaba talaş olarak her ikisi de kullanılabilir. İnce talaş nemi kaba talaştan daha iyi yaydığı için, kaba talaş ise drenaj üstünlüğü nedeniyle tercih edilir. Bu sebeple karışım halinde kullanılmasının dha iyi olacağı düşünülebilir

Yetiştirme ve köklendirme ortamlarında saf veya katkı materyali olarak kullanılan diğer organik materyaller arasında; çeltik kabuğu, Hindistan cevizi lifleri, Buldan sazı, buğday sapı (saman), kepek, susam sapı, saz kamışı, mantar artığı/kırıntısı, fındık kabuğu kırıntısı, mısır sapı ve çay artığı kompostu, değişik ağaç türlerinin ibre ve yaprak çürüntüsü, yosun, ayçiçeği kabuğu/küspesi, diken küspesi, çitlenbik küspesi, kozalak talaşı, çiftlik gübresi, pamuk küspesi, sayılabilir.


Yrd. Doç. Dr. Sezgin AYAN

muratdnr 13-02-2007 23:17

ağaç talaşı
 
Ağaç talaşını bitkiler için nasıl kullanabilirim.

Selahattin Yılmaz 13-02-2007 23:22

Talaşı hangi amaçla kullanmak istiyorsunuz? Gübre amaçlı mı? Talaşınızın özellikleri nedir, hangi ağacın talaşı olduğu, toz mu yoksa kalın talaş mı olduğu mesela?

emekli 13-02-2007 23:32

Sn klimanjaro bbc tv yayınında ( anladığım kadarı ile ki yanlış anlamış olabilirim ) ağaç talaşının toprağın sertliğini giderebilmek,çiçeklerin daha rahat gelişimini sağlıyabilmek amaçlı kullanıldığını gördüm...ancak bu konuda bazı kişiler ile konuştuğumda ise bunun olumsuz olduğunu bana söylediler...bende yarım ingilizcem ile yanlış anladığım sonucuna vardım...eğer bu konuda bilgi verirseniz sevinirim...

not:benim tv de gördüğüm talaşlar iri taneliydi

saygılarımla

Selahattin Yılmaz 14-02-2007 11:21

Ağaç talaşı aslında zararlı değildir fakat bilinçsizce toprağa verildiğinde birlikte gelen sıkıntıları vardır. Hatta yararlı bile diyebilirim, zira topraktaki mikroorganizma faaliyetini artırmasının yanında toprağın yapısını düzeltmesi, geçirgenliğini artırması, granüle yapıyı sağlaması, humus oluşumunu sağlaması bakımından yararları saymakla bitmez. Yine de hangi ağaçtan elde edildiği bu yararların sağlanmasında önemli bir etkendir. Piyasada kereste olarak işlenipte talaşı elde edilen bir kaç bitkiden bir tanesi kavak diğeri ise çamdır. Kavak talaşı bu söylediğimiz etkileri daha kolay sağlar ancak çam talaşı reçine ihtiva ettiğinden tavsiye edilmez. Tabi talaşın toz talaş olması çürüme süresini kıslatacak, kabuk talaş olması durumunda da süre uzayacaktır.

Toprağa talaşı verdiğinizde hemen toprak organizmaları bu organik atığa saldıracaklardır. Ortamda hava olduğu sürece oksijenli solunum yapanlar, oksijen bitince de oskijensiz solunum yapan mikroorganizmalar talaşı çürüterek humus haline getirmeye çalışacaklardır.

İşte esas sorun burada başlıyor. Bu organizmalar organik atıkları parçalarken **** çürütürken ortamın azotunu besin olarak tüketirler. Eğer bu noktada toprağa talaş ile birlikte azotlu gübre takviyesi yapmazsanız topraktaki bitkiler azot alamayacaklarından azot noksanlığından etkileneceklerdir zira mikroorganizmalar tarafından aşırı bir azot tüketimi söz konusu olmuştur. Talaş verirken en azından üre, şerbetkarıştırmak veya hayvan gübresi ile karıştırmak gereklidir ki azot mikroorganizmalarla çürümeyi devam ettirsin bitkiler azotsuz kalmasın. Bu azotu sağladığınız sürece mikroorganizmalar size çalışacaktır.

Kısaca talaşın zarar vereceği nokta reçinesi nedeniyle (özellikle çam talaşı) toprağa bir yağımsılık vermesi ve azotu tüketmesi nedeniyle de bitki beslemesini durdurmasdır. Zaten eğer toprakta azot kalmamışsa çürümede duracağından toprak talaşlı karışımını muhafaza eder siz oradan azota ihtiyaç olduğunu anlar takviye edersiniz. Çürümeyi devam ettirdiğiniz sürece de talaşınız humus olacaktır.


Bunun dışında talaşı direkt toprak üzerine 5-10 cm kalınlığında serdiğinizde malç dediğimiz ve toprak yüzeyini koruyan bir tabaka elde edersiniz ki toprak nemini koruması açısından oldukça faydalı bir durumdur.

emekli 14-02-2007 12:19

Verdiğiniz bilgi için Teşekkür ederim Sn Klimanjaro...

muratdnr 15-02-2007 02:22

tam olarak hangi ağacın talaşı olduğunu bilmiyorum.Üç senedir duruyor,alt taraftan çürümeye başlamış kalın ağaç talaşı.fıstık çamı yetiştirirken fidan poşetlerine toprakla karıştırarak kullanmıştık,fidan 10 cm. kadar geliştikten sonra ölmüştü sebzelerde de aynı etki olmuştu.
fıstık çamı ve ıhlamur için talaşı toprakla hangi oranlarda karıştırmalıyım?Faselya(arı otu) bildiğim kadarıyla toprağa azot bağlıyor,her fidan poşetinde birde faselya eksem etkili olurmu?
çok teşekkür ederim,iyi çalışmalar,kolay gelsin.

Selahattin Yılmaz 15-02-2007 07:28

Çürümemiş bir talaşı asla bitki yetiştirmede kullanmayınız, bahsettiniz etki ile karşılaşırsınız, emeğinize yazık özelliklede tüplü fidan yetiştirmede asla kullanmayınız.

Tüp için çam ibresi, torf veya iyi yanmış vede yıllanmış sığır gübresi kullanabilirsiniz. Aksi takdirde tüp ortamına kattığınız talaş o kadar hızla mikroorganizmalar tarafından parçalanır ki bu hızın bitkiniz üzerindeki etkilerine şaşarsınız.

Siz en iyisi bu talaşı açık havada uygun bir yere taşıyın bir yerlerden şerbet veya yanmamış hayvan gübresi bulun ve karıştırıp iyice bastırın, üzerini naylonla kapatın, naylondanda bir iki yerden küçük deliklerle havalandırma bacası açın ve bu şekilde talaşın iyice yanması için bir yıl bekleyin... Ayrıca bu linke bir göz atın.

muratdnr 15-02-2007 19:44

çok teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için,iyi çalışmalar kolay gelsin.

Mine Pakkaner 16-02-2007 17:40

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181 bu başlığı da okursanız kompostlaştırma işlemi ile ilgili daha fazla bilginiz olur.

muratdnr 16-02-2007 19:56

teşekkürler

DevrilgenKayik 27-03-2007 22:51

Merhaba, ağaç kabukları ile ilgili bir sorum olacaktı.
Yurtdışında bu ağaç kabuklarını veya buna benzer koyu kahve/kızıl renkli karışımları ağaç altına,diplerine ya da çiçek, şimşir gibi kenar bitkilerinin arasında bolca kullanıldığını görüyoruz. Bu sayede sanırım hem yabani ot burumesi engelleniyor, hem de toprak besleniyor. Bunun Türkiye'de kullanımı var mı? Bu ağaç kabukları satılır mı, nerede bulabiliriz. Teşekkürler

Selahattin Yılmaz 27-03-2007 23:05

Ülkemizde bu materyallerin kullanımına malçlama diyoruz. Talaş, ağaç kabuğu, yer örtücü özel yapım bezler, saman gibi materyaller toprak nemini muhafaza etmek, yabancı ot çıkışını engellemek için kullanılır. Ancak bu materyalleri bulabileceğiniz özel bir yer yoktur. Bulmak isterseniz kerestecilerden, ormanlardan ağaç altlarından (izne tabi olabilir), malç malzemesi satan tarım bayilerinden bulabilirsiniz.

a h m e t t o g a y 28-03-2007 09:27

Bahçe fuarında Happygarden diye bir ürün vardı, belki dikkat etmişsinizdir. Renklendirilmiş ağaç yongaları. Tamamen bu işe odaklı bir ürün idi. Dekoratif (bence fazla cafcaflı idi), toprağın su kaybını engelleyen ve yabani ot oluşumunu önleyen bir yapısı vardı.
http://www.grafikkimya.com/bahceyonga.html

DevrilgenKayik 28-03-2007 23:02

Evet sanırım gorduklerim buydu, kahverengi olanlar doğal duruyor. Bir araştıralım bakalım firmadan, korkarım ithal ürüne benziyor. Selahattin Bey'in dediği gibi kerestecilerde bakmıştık ama bulamamıştık.

a h m e t t o g a y 29-03-2007 08:49

Maalesef ithal.
www.happygarden.at

Melih Bakırlıoğlu 21-04-2007 18:23

ara yaptığımız zeytin ağaçlarından çıkan çırpılar yakılır. bu çırpıları talaş haline getirip toprağa karıştırsak fayda-zarar dengesi ne olur?

malina 21-04-2007 18:28

Kompost hazırlama (Evsel ve bitkisel atıklar)

Bu bölümde bilgi bulabilirsiniz...

Melih Bakırlıoğlu 23-04-2007 18:30

ilginize teşekkür ediyorum.tavsiyenize uyup kompost hazırlama bölümünü baştan sona okudum,teşekkür ederim.özür diliyorum.benim bahsettiğim 80 dönümlük kapama zeytin bahçesi.ağaç aralarına traktöre bağlı ekipman ile girip dalları olduğu bölgede talaş haline getirdikten sonra sürerek toprağa karıştırmayı düşünüyoruz.bu dal ve yapraklarda halkalı leke-kanser gibi hastalıklı olanlarıda olabiliyor. cırpıcı maliyetleri çok yüksek olduğu için bu arayışın içine girdik.fayda -zarar dengesini sormamdaki neden bu.

DevrilgenKayik 23-04-2007 22:18

1 Eklenti(ler)
Evvelki hafta 7 göller gezimizde ağaç kesimine rastladık. Kabukları yol kenarlarında ayıklayıp bırakıyorlardı. Alabileceğimiz söylenince biz de alabileceğimiz kadar aldık ve bahçedeki ağaçların dibine doldurduk. Kabuklar ufalanmış değil, büyükçe parçalar ama umarım ot bürümesini engeller ve ağaç dibi toprağı besler. Eğer iyi olursa her sene eklemeyi düşünüyoruz. Ayrıca ağaççıklarımızı yaz başı bakım olarak kireçledik, bunun karınca böcek yürümesine karşı oldukça faydası olduğu söyleniyor. Eşim de resimde her seneki gibi boy verip ağaçlar büyüdü mü diye karşılaştırıyor.:rolleyes:

egypt77 13-08-2007 16:04

ağaç kabuğu
 
merhaba, yararlı ve amaca hitabeden bir buluşma noktası diye düşünüyorum. ben ideal bitki toprağı oluşturma çabasındayım, bileşim malzemelerin den biri de, ağaç kabuğu olacak, fakat daha önce limanlarda ithal gelen tomruklardan toplanan döküntüler artık bulunamıyor, çünkü gemi seyir halindeyken ağaç gövdeleri işleme tabi tutulduğundan limana ulaştığında kabuklardan ayrılmış oluyor, bazı orman işletmeleri ile irtibat kurdum fakat çok karışık işler ( çalışma sahasında dökülenleri toplayan köylüler ve o köylerin muhtarlarıyla irtibat ve organizasyon vb) mutlaka başka bir yolu vardır? bilen veya önerecek bir fikri olan varsa paylaşılmasından memnun olurum.

Melih Bakırlıoğlu 13-08-2007 16:52

Çam ağacı kabuğu ister iseniz yeni kesimden çıkmış bir bölüm var .Akhisar'a 15klm mesafede,yol kenarında istediğiniz kadar toplayabilirsiniz.2 köy arasında bir yer .Beni çok iyi tanıdıkları için herhangi bir şey demezler.Buyurun misafirim olun.İnce zeytin dalları ve yaprakları ister iseniz ancak Aralık-Mayıs ayları arası yardımcı olabilirim.Zeytin yaprağı kurutup çay demliyebilirsiniz.Hoşçakaln

Balıkcı 28-11-2007 20:04

Kışa girerken , hem görsel, hem işlevsel malçlama örnekleri sunmak istedim, buyurun.

Amerika'da (Minnesota'da) yerel yönetim, kesilen ağaçlardan malç hazırlıyor ve ücretsiz olarak kullanıcıların istifadesine sunuyormuş.

Talep etsek belki bizde de belediyeler, benzer uygulamalar yapabilir.


http://img527.imageshack.us/img527/8...rika399zv3.jpg
http://img527.imageshack.us/img527/8...e4f64fee7d.jpg



http://img125.imageshack.us/img125/3...rika400eu0.jpg

epsody 16-12-2010 07:06

Dal öğütücülerin önemi.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Melih Bakırlıoğlu (Mesaj 97401)
ara yaptığımız zeytin ağaçlarından çıkan çırpılar yakılır. bu çırpıları talaş haline getirip toprağa karıştırsak fayda-zarar dengesi ne olur?

Sayın Melih Bakırlıoğlu; aşığıda linkte dal öğütücülerin hakkındaki bilgiler size bir fikir verecektir, sevgilerimle.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18039

aydinakduz 18-06-2011 21:20

Tüm dünyada uzun yıllardır çok yaygın bir şekilde dekoratif ve koruma amaçlı kullanılan renkli malç üretimini yapmaktayız sitemizden bize ulaşabilirsiniz www.dekomalc.com saygı ve sevgilerimle

nesrin42 11-04-2012 14:12

İstanbul Avrupa yakasında ahşap mobilya üreten firmda danışmanlık yapıyorum. Firmanını 14001 Belgesi var. İşletmeden cıkan talaşları verecek kimseyi bulamadığımız için çöpe atılıyor. Bu talaşları alıp değerlendirecek kişiler benimle iletişime gecerse firma bilgilerini verebilirim.

Yakup 12-04-2012 07:57

Acaba kalın talaşlar, derişik ya da doygun bor çözeltisinde bir süre bekletilse ve sonra da malçlama amaçlı kullanılmaya kalkılsa ne olur?

Yakup 17-04-2012 12:46

İsterseniz çözeltiyi renkli de hazırlarız.

malhç 06-06-2012 10:24

merhaba
 
Türkiyede bu işi sadece biz yapıyoruz daha önce almanyada peyzaj ve malch olarak ağaç kabukları belirli kalibrelerde işlenip kullanılıyodu biz bunu türkiyeye getirip 6 yıl tanıtımını yapım şu an faliyete geçtik ve ağaç kabuklarını torf ve 5 ayrı kalibrede müşterilerimize sunuyoruz

kuzen38 03-11-2012 00:23

Şimdi benim anladıgım kadarıyla aslında bildigimiz talaş çürüyünce humus oluyor. Peki humus başlıbaşına toprak mıdır yoksa ayrı bir organizmamıdır.

Bunu sorma sebebim şu: burayı okuyunca anladıgım kadarıyla talaş cürüyünce humus oluyor. o yüzden bizim marketlerde aldıgımız toprak hiç bahce topragına benzemiyor aksine cürümüş siyahlaşmış talaşı andırıyor. Dogru mu anlamışım?

Birde tabi merak ettiim bir konuda şu: bu konularda cogunlugumuz amatör oldugu icin bilgilenmekte fayda var: Toprak sadece bildigimiz cürümüş bitkilerden mi oluşur? yani bitkileri bir havuzda olmaz ya diyelim yüzyıllarca cürüttük. sonuc toprak olarak mı karşımıza çıkıyor yoksa baska şeylerde mi barındırıyor içinde_?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024