![]() |
|
|
|||||||
![]() |
|
|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-12-2006
|
Perlit
Arkadaşlar iyi günler benim kafama takılan bir soru var. Toprak karışımlarında kullanılan perlit incelediğim kadarıyla ısıl işlem görmüş perlit acaba ham perliti karışımlarımızda kullanabilirmiyiz. Bu soruyu sormamdaki amacım evdeki akvaryumumda tabanda ham perlit kullanıyorum ve sucul bitkilerimde de çok faydasını gördüm ancak ilk kullanımda perliti akvaryuma eklediğimizde bitki eklemiyorum 2 gün sonra su değişimi yapıp ekliyorum bunun amacı ise ilk eklediğimde sudaki besinleri bünyesinde absorte ediyor ve bitkiye besin kalmadığı için bitkide bozulmalar gölemleniyor en azından ben öyle gözlemledim. Şimdi asıl önemli olan ham perliti toprakla karıştırmadan önce sıvı gübrelerle zenginleştirebilirmiyiz acaba, anlatım bozukluğu için herkesten özür diliyorum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Ham perliti gübrelerle neden karıştırmak istiyorsunuz ki. Toprak karışımlarında kullanın sorun yok, eğer gübrelerle bitki besleme yapıyorsanız zaten peyder pey gübreleyeceksiniz. Kaldı ki perliti sadece gübreyle yıkamış olursunuz. Hiç gereği yok ama olmaz da değil. Gübreyle zenginleştirmek istiyorsanız sadece öyle dozlamalısınız ki bitki kökü bu perlit parçalarına değidiğinde aşırı güğbreden dolayı yanmasın. Bu işlemin kısaca adı da perliti gübreyle yıkamak olur ona göre. Gübreyle zenginleştimrk daha ziyade gübreleme, organik torf katma, jips, kil, kiremit tozu, humik asit, leonardit gibi doğal gübrelerle olabilir. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
|
Selahattin bey cevabınız için teşekkür ederim . Konuya hiç bu yönüyle bakmamıştım . Aslında aklıma takılmasının nedeni kaynağını hatırlamadığım bir internet sitesinde topraksız tarım olarak tabir edilmişti ve perliti zenginleştirmekten bahsediyordu. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Topraksız yetiştiricilik konusunda bir kaç arkadaşın attığı mesajları forumda bulabilirsiniz. Ancak topraksız yetiştiricilik doğal bitkiler yetiştirenlere göre değildir. Forumda topraksız kültürle ilgili bilgiler bulabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
|
Sn Bülent 16, Eğer pomza taşından elde edilen perlit ise: akvaryum dibine toprak+perlit karışımı yayıp üzerine su doldurup, ardından da su bitkilerini koyuyorsanız sonradan ilave edeceğiniz sıvı gübre su dolu ortamda bitkiler tarafından alınacaktır. Ama pomza taşına önceden sıvı gübreyi emdirmeniz ve bunu su doldurmadan yapmanız sıvı gübrenin ortam içinde dengesiz dağılımına neden olacaktır. Sıvı gübrenin perlit yüzeyindeki konsantrasyonu artıp kristalize olurken su içindeki konsantrasyonu ise düşecektir. Sıvı gübreleri katı bir maddenin üzerine döküp açıkta bırakırsanız zamanla kristalize oluşumla karşılaşırsınız. Bu da gübre kaybı anlamına gelir. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaçsever
|
Sanırım benim anlatamamdan dolayı yanlış anladınız. Sucul bitkilerde kullandığım perlite gübre takviyesi yapmıyorum, sadece ilk kurulumda perliti akvaryuma ekledikten sonra 2 gün bekleyip sadece su değişimi yapıyorum perlit zaten suda olan besinleri kendi içine alıyor veya ben aldığını zannediyorum. Bunuda gönül rahatlığıyla söyliyebilirim ki taban bitkilerinde perlit kullanımında çok güzel sonuçlar aldım. |
|
|
|
![]() |
|
|