agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni35Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-09-2006, 14:36   #1
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Murare pomza veya perliti köpükle ikame edemezsiniz.

Pomza ve perlit organik malzemelerdir. Su tutma kapasiteleri yüksektir.Havalandırma sağlarlar.

Köpük bu özellikleri taşımaz.

Angel Aki beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2006, 16:46   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-08-2006
Köpükte toprağın yapışmasını engellediği için havalandırma sağlamazmı ?

murare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 01:01   #3
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi murare
Köpükte toprağın yapışmasını engellediği için havalandırma sağlamazmı ?
Burada bahsettiğim hava materyalin kendi bünyesindeki gözeneklilikten kaynaklanan hava.Yoksa, pomza, perlit yerine eskisi gibi kum da konabilir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 09:04   #4
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Bu köpüğün kullanımı bana göre tamamen çiçek toprağı içerisinde perlit görünümü verebilmek için. Bursa da kapalı çarşıda tanıdığım çiçekçilerden bir tanesi köpük katmıştı nedenini sordum renk olsun diye kattığını söylemişti. Bundan başka çiçekçilere Uludağdan topladığı funda toprağını satan bir kişi var birazda onun marifeti gibi geliyor. Kısaca hep o kişinin perliti köpük zannettiği için ve perlit bulmanın da Bursa gibi bir yerde zor olduğunu düşündüğüm için kattığını düşünüyorum. Yine toprağında köpüğe rastladığım bir kaç kişiye de sordum, nedenini bilmedikleri halde köpüğü toprağı caf caflı göstersin diye kattıklarını söylediler. Köpük perlitle eşdeğer saılarak uygulamaya konulmuş bir uygulama bence, beyaz ve tanecikli yapsıından dolayı. Besleyici değeri mi? Sıfır. Perlite eşdeğer mi? Hayır...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2008, 10:47   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-01-2008
perlit

torflu toprak aldım, bunu yarı yarıya perlitle karıştırdım ve beslediğim tüm bitkilerin (benjamin, yuka, Afrika menekşesi, sümbül v.s) topraklarını bu toprakla değiştirdim. Perlit her bitki için uygulanırmı diye de şüphe içerisindeyim. siz ne dersiniz?

ali sami serezl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 00:53   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-07-2005
Galeri: 2
Ben olsam hemen kabul ederdim.

Bana ulaşacak her bonsai meraklısına perlit ve Acer Palmatum tohumu hediye edebilirim.

Benim amacım yardımlaşmayı teşvik etmek ve Türkiye'de bonsainin gelişmesine bir nebze olsun fayda sağlamak. Her bonsai meraklısının da benim gibi düşündüğünden eminim.

Daha 1-2 yıl önce merak eden ama bu konuda konuşacak kimse bile bulamazken şimdi burada tartışabiliyoruz, paylaşabiliyoruz belkide en güzeli bizden daha tecrübelilerden bilgi alıyoruz.

Bence bu hızla devam edersek 2-3 yıl sonra Türk bonsaicileri amatörce ve küçük de olsa bir sergi bile açabilir. Şimdi şaka gibi ama bir gün olacak.

AlyssaSmyrna beğendi.
acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 12:53   #7
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2004
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acerpalmatum
Bana ulaşacak her bonsai meraklısına perlit ve Acer Palmatum tohumu hediye edebilirim.
İnfona bakınca hangi şehirde olduğun anlaşılmıyor, neden doldurmuyorsun?

Postayla mı isteyeceğiz, buluşup alabilir miyiz onu bile anlayamıyor insan..

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 09:12   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-08-2006
He he tamam tamam anlaşıldı Ben acerpalmatuma bir uğrayım en iyisi. Acer sizin oraya burdan böyle direkmi geliyoduk ?

murare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 13:48   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-07-2005
Galeri: 2
Sayın Malina uyarınız için teşekkür ederim Bilgileri tam doldurmamam Benim beceriksizliğim.
İlgili arkadaşlar hemen ulaştıkları için gereklilik hissetmedim.

Uğur KANLI
ANKARA

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2007, 15:44   #10
Yeni Üye

ramazan çeken's Avatar

Giriş Tarihi: 13-03-2007
selam acerpalmatum.perlitden almak isterim ama ben antepdeyim zor olacak.bana bir zarf içinde acer tohumları yollarsan sevinirim.sözde ben bir ağaçtan topladım ama emin değilim onun acerpalmaytum tohumu olduğundan.serdar.2763@hotmail.com.bu adresten bağlantı kurabiliriz.saygılar sevgiler

ramazan çeken Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2007, 14:39   #11
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 31-12-2006
Perlit

Arkadaşlar iyi günler benim kafama takılan bir soru var. Toprak karışımlarında kullanılan perlit incelediğim kadarıyla ısıl işlem görmüş perlit acaba ham perliti karışımlarımızda kullanabilirmiyiz. Bu soruyu sormamdaki amacım evdeki akvaryumumda tabanda ham perlit kullanıyorum ve sucul bitkilerimde de çok faydasını gördüm ancak ilk kullanımda perliti akvaryuma eklediğimizde bitki eklemiyorum 2 gün sonra su değişimi yapıp ekliyorum bunun amacı ise ilk eklediğimde sudaki besinleri bünyesinde absorte ediyor ve bitkiye besin kalmadığı için bitkide bozulmalar gölemleniyor en azından ben öyle gözlemledim.
Şimdi asıl önemli olan ham perliti toprakla karıştırmadan önce sıvı gübrelerle zenginleştirebilirmiyiz acaba, anlatım bozukluğu için herkesten özür diliyorum.

bülent16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2007, 14:50   #12
Ağaç Dostu

Ham perliti gübrelerle neden karıştırmak istiyorsunuz ki. Toprak karışımlarında kullanın sorun yok, eğer gübrelerle bitki besleme yapıyorsanız zaten peyder pey gübreleyeceksiniz. Kaldı ki perliti sadece gübreyle yıkamış olursunuz. Hiç gereği yok ama olmaz da değil. Gübreyle zenginleştirmek istiyorsanız sadece öyle dozlamalısınız ki bitki kökü bu perlit parçalarına değidiğinde aşırı güğbreden dolayı yanmasın. Bu işlemin kısaca adı da perliti gübreyle yıkamak olur ona göre. Gübreyle zenginleştimrk daha ziyade gübreleme, organik torf katma, jips, kil, kiremit tozu, humik asit, leonardit gibi doğal gübrelerle olabilir.

Eski 07-08-2007, 14:58   #13
Ağaçsever

Selahattin bey cevabınız için teşekkür ederim . Konuya hiç bu yönüyle bakmamıştım . Aslında aklıma takılmasının nedeni kaynağını hatırlamadığım bir internet sitesinde topraksız tarım olarak tabir edilmişti ve perliti zenginleştirmekten bahsediyordu.

Eski 07-08-2007, 15:01   #14
Ağaç Dostu

Topraksız yetiştiricilik konusunda bir kaç arkadaşın attığı mesajları forumda bulabilirsiniz. Ancak topraksız yetiştiricilik doğal bitkiler yetiştirenlere göre değildir. Forumda topraksız kültürle ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Eski 07-08-2007, 15:10   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-12-2006
Sn Bülent 16,
Eğer pomza taşından elde edilen perlit ise: akvaryum dibine toprak+perlit karışımı yayıp üzerine su doldurup, ardından da su bitkilerini koyuyorsanız sonradan ilave edeceğiniz sıvı gübre su dolu ortamda bitkiler tarafından alınacaktır. Ama pomza taşına önceden sıvı gübreyi emdirmeniz ve bunu su doldurmadan yapmanız sıvı gübrenin ortam içinde dengesiz dağılımına neden olacaktır. Sıvı gübrenin perlit yüzeyindeki konsantrasyonu artıp kristalize olurken su içindeki konsantrasyonu ise düşecektir.
Sıvı gübreleri katı bir maddenin üzerine döküp açıkta bırakırsanız zamanla kristalize oluşumla karşılaşırsınız. Bu da gübre kaybı anlamına gelir.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2007, 15:18   #16
Ağaçsever

Sanırım benim anlatamamdan dolayı yanlış anladınız. Sucul bitkilerde kullandığım perlite gübre takviyesi yapmıyorum, sadece ilk kurulumda perliti akvaryuma ekledikten sonra 2 gün bekleyip sadece su değişimi yapıyorum perlit zaten suda olan besinleri kendi içine alıyor veya ben aldığını zannediyorum. Bunuda gönül rahatlığıyla söyliyebilirim ki taban bitkilerinde perlit kullanımında çok güzel sonuçlar aldım.

Eski 21-08-2007, 18:13   #17
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2006
Galeri: 36
Nereden vermikülit temin edebiliriz?

merhaba,

Ticari olarak sebze üretimi için vermikülite ihtiyacımız var.Özellikle Adana-Mersin bölgesinde nereden temin edebiliriz bilginiz var mı?

Teşekkürler

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 00:30   #18
Ağaç Dostu

Antalya'da Agrekal Tarımda bulabilirsiniz. Eğer az sayıda vermezlerse benimle irtibat kurabilirsiniz ben size bulabilirim...

Eski 22-08-2007, 09:05   #19
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Teşekkürler Selahattin Bey, hemen iletiyorum bilgiyi.Tahminen 1000lt. kadar lazım.

Eski 22-08-2007, 09:14   #20
Ağaç Dostu.

MSaygin's Avatar

Az önce kayınbabamla görüştüm, Antalya'da Dr.Tarsa'da da varmış ancak uzak ve masraflı diye düşünmüyorlarmış.Mersin'de olsa gün içerisinde kendi araçlarıyla gidip almayı düşünüyorlardı, ekime geçeceklermiş.
Bu durumda sadece torf ve perlit karışımı kullanacaklar sebze fideleri için.

Teşekkürler ilginiz için.

Eski 13-09-2007, 20:22   #21
Ağaç Dostu

COYOTE's Avatar

Giriş Tarihi: 11-01-2007
Galeri: 1
Zirai malzemeler satan bir yerde perlit sorduğumda olmadığını onun yerine zeolit de kullanabileceğimi söylediler. Kaktüslerim ve diğer bitkilerim için kullanacaktım. Perlit yerine zeolit olur mu acaba hiç bir fikrim yok da

COYOTE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2008, 02:04   #22
Ağaç Dostu

İklimsiz's Avatar

Giriş Tarihi: 11-03-2007
Galeri: 53
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi COYOTE Mesajı Göster
Zirai malzemeler satan bir yerde perlit sorduğumda olmadığını onun yerine zeolit de kullanabileceğimi söylediler. Kaktüslerim ve diğer bitkilerim için kullanacaktım. Perlit yerine zeolit olur mu acaba hiç bir fikrim yok da

Zeolitler bir mineral grup ismidir. Sanayi hammaddeleri içinde Endüstriyel hammadde olarak değerlendirilirler. Bilinen 40’ı aşkın doğal minerali vardır. Bunlardan en önemlileri Klinoptilolit, şabazit ve analsim dir. Ayrıca 150 yi aşkın sentetik minerali de mevcuttur.

Zeolitler volkanik küllerin su ortamında değişime uğraması sonucunda oluşurlar.

Kısaca klino olarak da bilinen Klinoptilolit doğal zeolitlerden dünyada rezerv olarak en çok bulunan ve teknolojik özellikleri en iyi olanlardan biridir.

Özellikle çevreci mineral olarak bilinmektedir. Bunun nedeni toprakta aşırı gübreleme veya yanlış sulama nedeniyle azotlu gübrelerin yıkanmasına engel olmasıdır. Bu şekilde insan ve hayvan sağlığını doğrudan etkileyen yer altı ve yer üstü sularımızın kirlenmesine engel olmaktadır. Ayrıca su arıtma da özellikle ABD ve Japonya'da şehir ve sanayi atık sularının temizlenmesinde kullanılmaktadır. Ülkemizde bol miktarda bulunan ve üretilen klinonun içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli hammaddelerinden biri olacağı kesindir.

Özellikleri nedeniyle pek çok sektörde kullanılabilmektedir. Başta

- toprak düzenleyicisi -gübre katkısı ve

- yem katkı malzemesi olmak üzere,

- atık su arıtma,

- gaz arıtma,

- hayvan altlığı,

- koku giderici,

- çöp depolama sahaları,

- tarım ilaçları, plastik ve kağıtta dolgu olarak,

- inşaat sektöründe vb. 100 e yakın alanda kullanılmaktadır.

Ülkemizde yeni tanınmaya başlanmıştır. Dünyada özellikle A.B.D, Japonya, Küba, Çin ve Avustralya da yaygın kullanımları vardır. Son yıllarda NASA uzayda bitki yetiştirme çalışmaları için klinoyu denemiş ve topraksız bitki yetiştirmede en önemli malzeme olarak bildirmiştir

Alıntıdır: http://www.ekolojimagazin.com/?s=magazin&id=172

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2007, 19:41   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-08-2007
vermiculate ve perlit nedir ve nerede bulunur.

arkadaşlar vermiculate ve perlite çok acil ihtiyacım var. bumalzemelere ait fotoğraflar varsaelinizde lütfen bana mail atın. ayrıca istanbul/gaziosmanpaşada oturuyorum bu ürünleri en çabuk nereden bulabilirim.bununla ilgili yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden teşekkür ederim.[

volkanakyol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2007, 20:16   #24
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Başlık açmadan önce forumu ararsanız, daha önceki başlıklarda bilgiyi bulabilirsiniz.
Bu başlığa bir göz atın

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2007, 17:51   #25
Yeni Üye

heloise's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2007
arkadaslar yeter sayida perlit, pomza, kompost, milli toprak ve torf edinmek istiyorum. Bunun disinda az miktarda yonca tohumu. Ha birde kiraz agaci ile guldeki akar icin ilac. Yani bahcem alt tarafi 8-10 m2 ancak sinirli sayida ya da miktarda islah ve bakim malzemeleri alabilecegimiz dogru duzgun bir isletme dahi yok..

heloise Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2007, 18:14   #26
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
heloise hoşgeldiniz.

Lütfen önce kendinizi bu başlıkta tanıtın.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2007, 07:14   #27
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Galeri: 29
Sayın Heloise, saydığınız malzemelerin hepsini İstanbul'da Yeni Cami'nin arkasındaki çiçek pazarında bulabilirsiniz. Yonca tohumu Mısır Çarşısı'nda İstanbul Tohumculuk'ta açık olarak satılmakta. Gene aynı yerde akarsitler için ilaçta bulabilirsiniz. Eğer yakınsanız İstanbul Tohumculuk'u öneririm. Hem ürünler tazedir, hem fiyatlar piyasa normalidir. Ayrıca başka ilginizi çekecek ürünlerde bulabilirsiniz. Alışverişe giderken hasta bitkinizden yaprak örnekleri götürürseniz, daha doğru bir ürün alma şansınız doğar.

Bir başka önerim ise büyük yapı marketlerde torf, ponza, perlit satışı yapılmakta. İhtiyacınızı oralardan da görebilirsiniz. Fakat ponza ve perliti aynı anda kullanmanıza gerek yok.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2007, 18:03   #28
Yeni Üye

heloise's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2007
Sevgili Todor verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim ben yeter miktarda alacagi urunlerin bulunabilecegi noktalari ogrenmek istemistim. Soruma cevapta aldim.

Misir carsisini bilirim ama guvenemedigimden imtina ediyordum ama madem ki bir isletme adida aldim, en kisa zamanda oraya yolumu dusurmeliyim
Sevgiler

Düzenleyen heloise : 11-10-2007 saat 13:19
heloise Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2007, 13:56   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-11-2007
pomza taşı(ponza)

Tarımda Pomza Kullanımı:
Volkanik topraklar kendi doğal yapısı ile birlikte, çürüyen bitkiler , insan ve hayvan yaşamının sağladığı ek besinlerle, bitki yetiştirmek için çok elverişli bir ortam sağlamaktadır. Pomza taşının %85 oranında gözenekli olması hafif yoğunluk özellikleri göstermesine neden olur. pomza taşının en küçük birimi dahi irili ufaklı birçok gözeneklerle doludur. Pomza taşı toprağı daha gözenekli bir hale getirirek havalandırır. Ayrıca toprağın özelliklerini ıslah etmek ve suni gübrenin topaklaşmasını engellemek amacı ile kullanılmaktadır. Pomza, toprak olarak seralarda, turunç yetiştirilen bölgelerde, meyvalıklarda, çim sahalarda ve tüm tarım bölgelerinde kullanılmakta olup, uygulama sonuçları mükemmeldir.

Pomzanın tarımda sağladığı avantajlar
Mükemmel havalandırma sağlar

Tekrar tekrar kullanılabilir

Zamanla çekmez ve topaklanmaz

Besin ayarlaması kontrolu kolaydır

Mantar, böcek gibi zararlı unsurları barındırmaz

Kolay sulanır

Çürümez

Kötü kokular üretmez

pH Nötr dür. (6-7)

Eklenen Resimler

Angel Aki beğendi.
chakuza Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2009, 15:35   #30
Yeni Üye

ulusef's Avatar

Giriş Tarihi: 06-05-2008
yani bir nevi perlit öylemi?

ulusef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025