agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni111Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-10-2007, 20:21   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-01-2007
Galeri: 56
Odunkülü kompost yapımında kullanılmamalıdır. Çünkü odunkülü alkalidir. Kompostun oluşma evresinde ortaya çıkan bakteri ve diğer canlılar alkalik ortamda ölürler. Bu canlıların ölümü ile de kompostun oluşma süresi ya uzar, ya da kompost tam oluşamaz.
Odunkülü kompost ile birlikte bahçeye veya tarlaya verilmelidir.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2007, 20:38   #2
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eyüp1 Mesajı Göster
Odunkülü kompost yapımında kullanılmamalıdır. Çünkü odunkülü alkalidir. Kompostun oluşma evresinde ortaya çıkan bakteri ve diğer canlılar alkalik ortamda ölürler.
Bu konuda kesin bir yargıya varılamaz. Zira kompost sırasında kül veya kirecin yerinde ve makul miktarlarda kullanılması fermantasyon doğal olarakta humusun oluşmasında etkili olacaktır. Kompostta veya organik gübrelerin çürümesi esnasında kireç karıştırılması tavsiyesi tamamen kirecin alkali olmasından kaynaklanmaktadır.

Kireç katılmasının tavsiye edilmesindeki ana sebep ise bol bulunması mantığına dayanarak fermantasyon sırasında oluşan ve bir süre sonra pH'ın düşmesine neden olan ve çürümenin ve humus oluşumunun durmasına neden olan asit ortamın daha gecikmesini sağlamaktır. İşte başta katılacak alkali katkı ile (Kül, kireç) fermantasyonun daha uzun sürmesine ve çürüyecek atıkların daha iyi çürümesini sağlamaktadır. Yeter ki kattığınız alkalilikle çürükçül bakterilerin yaşayamayacağı ortam oluşturmayın. İşte katılacak dozu bu çürükçül bakterilerin ortamda yaşayabildiği yüksek pH değeri belirler.

orion1988 ve mrduran beğendi.
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2007, 23:02   #3
Ağaç Dostu

Sinan9's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2006
Galeri: 11
Selamlar,

1,5 yıldır bahçede çıkan otları, evden çıkan organik artıkları, (çay posası dahil) çalı çırpı vs. malzemeyi üstten doldurulan ve alttan (oluşan kompostu almak için) kapaklı bir kompost kutusunda biriktiriyorum.

Üst tarafta çürümemiş malzeme çoğaldığında veya koku ve sinek oluştuğunda alt taraftan birkaç kürek kompost alıp üst malzemenin üzerini kapatıcak şekilde serpiyorum. Bahçeden birkaç kürek toprak ekliyorum. En üstede odun külünü yine üstünü kapatacak şekilde serpiyorum.

Hafta sonu fotoğraflarını eklerim.

Doğrumu yapıyorum bilmem. Bu konuda tecrübesi olanları dinlemek isterim.

Kışın şöminede odun yaktığım için bahçeme yetecek kadar odun külü temini problem olmuyor. Bir kova kadar biriktiginde bahçede duvar diplerine, ağaç altlarına yayarak dağıtıyorum. Sanırım karınca konusundada fayda veriyor. (emin değilim)

Kompost yapmaya yeni başladığımda, bir arkadaşımda gördüğüm Almanca bir kitap çok ilgimi çekmişti. Oldukça kalın bir kitap sadece kompost konusunda yazılmıştı. Ancak Almanca olduğu için istifade etme imkanım olmamıştı. Birçok kompost reçetesi ve kullanımı ile ilgili bilgiler vardı. O zamandan bu yana birçok reçete araştırmama rağmen çok fazla kaynak bulamadım.

Sanırım artık "biri" müdahale edecek ve konuyu kompost threatına taşıyacak.

Salıcakla kalın.

gece beğendi.

Düzenleyen Sinan9 : 25-10-2008 saat 23:01 Neden: harf hatası
Sinan9 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025