![]() |
|
![]() |
#91 |
Ağaç Dostu
|
Sayın muda, maalesef benim odun yakan bir fırın bulup kül istemek gibi bir şansım yok, bitki, böcek konusunda eşimin sabrını epey bir zorluyorum. ![]() ![]() Şimdilerde eşimden sanayiye gidip bir demirci dükkanından bana birazcık demir tozu alması için ricada bulunuyorum külü karıştırmamam lazım. Malum alıştıra alıştıra ![]() ![]() Ben en iyisi hazır kış varken sabrımın elverdiği kadar odun yakarak işimi görecek kadar külü biriktireyim. Odun yakmak gerçekten sabır istiyor çünkü odun ateşi çabuk geçiyor ve ateşi sürekli beslemek gerekiyor. Dün çıkan külleri bir poşete doldurdum. Kışın çıkmasına nereden baksan iki ay var. Sayın pria, nergis derken sizden gelecek olanları kastetmiştim. Elimde başka nergis yok. Kısmet olursa sizden gelecek nergislerin saksı harcını şimdiden planlıyorum. Odun külünü de yine bir sayfada sizden okudum ondan sonra bu sayfaya yöneldim zaten, oran bilgisi de sizden. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-02-2015
|
Alıntı:
merhaba kül ihtiyacınızı metal bir kovada boyazsız laksız yani yüzeyinde kimyasal ihtiva etmeyen kartonları yakarak ve ya mangal kömürü ile elde edebilirsiniz .[eşiniz mangal yakmaya hayır demez sanırım] Bu arada baslıktan sonra alıp basını giden bu konuda ne kömürler kategorize edilmiş ne kül çeşitleri.Volkanik küllere falan değinecek değilim ama... mesela kuru kedi maması kül içerir bahsedilen kül ne odun ne kömür külü bu kül kemik külüdür.Esasen yararlı olanda bu küldür. Linyit ve sibirya kömürü denilen kömürler tamamen zehirlidir tozuda külüde kullanıma uygun degildir. Yaprak yaprak ayrılan kömür agaç kömürüdür ve külü fazla kullanılmadıkca aman aman bir sakınca yaratmaz . Ayrıca maymunlar çok sevdıklerı ama zehırlı olan bazı yaprakları yedıklerınde peşinden odun kömuru [mangal kömürü] kemırerek kendılerını tedavi ederler bu kömur Aktif Carbon adıylada anılır ihtiyaca uygun işlendikten sonra akvaryum temizleme motorlarında su arıtma cıhazlarında kullanıma uygun hale getirirlir.Kül ihtiyacınıza en uygun kül mangal kömürü külü olabilir diye düşünüyorum hali hazırda odunlar kömürleştiriliken ısıl işlem görmekte br çok zararlıdan ayrıştırılmaktadır. Nargile kömürü en güzel portakal agacından yapılır yanarken köz olana kadar nargile kömürü dahi zehirli gaz salınımında bulunur.Külünü kullanabilirsiniz ayrıca kül kullanımı topragın altına sererek yılan dahil dip zararlılarıyla mucadelede topragın üzerine serperek kısmi potasyum takviyesi ve yuzeysel zararlıların uzaklastırılmasında kullanılabılır.Bu tarz bir kullanıma ıhtıyacınız yoksa kullanmayın derim .Eskıden tarlalar hasat sonrası atese verilir toplama sonrası toprak uzerınde kalan saplar yakılırdı.Adı ustunde eskiden... Bazı arkadaşların gübre olarak balık kullandıklarını okudum dikkat edilmesi gerekir her boydaki balık beher miktarda CIVA içerir dolayısıyla topragınızı zehirlemiş olursunuz. Saygılarımla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2006
|
Kalorifer külü yani kömür külü ağaç diplerine dökülebilir mi? Yani gübre ya da malçlama görevi yapar mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-12-2015
|
Merhaba,ben bir iki yıldır çıkan külleri odun veya kömür çöpe atmiyorum geçtiğimiz yaz o bölgeyi iyice kazdıktan sonra toprakla yarı yarıya olacak şekilde ve çok az miktarda hayvan gübresi ile iyice harmanladıkt herkes bana gülmüştü baharda bu işlemi yaparken sonra o bölgeye fasulye ve çiçek ektim ,denemek için 2 metreye 1 metre alan kullandim orada yetişen fasulye miktarı normalde 1 kg toplanırken ben ilk turfan 3/4 kilogram hasat ettim ikinciside 3 kg dan fazla idi çok verimli oldu ektiğim mevsimlik çiçekler bile uzun süre dayandı o alanda bulunan iki gül fidanı hala havada don olmasına rağmen çiçekleri var bahçede diğer güllerin çiçeği geçti ve taze fasulyelerimin lezzeti defalarca denk gelip yiyenlerin dikkatini çekti çok lezzetli oldu donduruyucuya attığım fasulyeler bile sevmeyenlere kendilerini sevdirdi. Uzman değilim araştırmayı denemeyi seviyorum denedim başarılı oldum,ayrıca mutfakta çıkan yumurta kabuğu patates kabuğu gibi maddeleri bahçenin bir köşesinde topluyorum üzerine biraz toprak atarak örtüyorum bazense tavuklara ördeklere atıyorum. Doğada hiçbirşey çöp olmamalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Ağaç Dostu
|
Zeytin budamalarını yapan komşum bir ağaç için bu hasta dedi. Budadı, dalları ayırdık, ağacın kök kısmını çapa ile açtı, odun külünü çepeçevre yayarak toprakla örttü. Bu yöntem ile ağaç kurtuluyor dedi. (Bu ağaç, bahçenin soğuk havayı en fazla aldığı bölümde dikili ve geçen yıl eksilere düşen haftalarda darbe almış, yaprakları yanık hale dönmüştü. Sebebi bence malumdu ama külle de olsa destek destektir dedim) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Ağaç Dostu
|
İnternette gezerken konumuz ile ilgili bir sayfa gördüm. Davesgarden olunca ekliyorum. Odun külü toprağın ph'nı yükselteceği için kükürt ile karıştırmadan kullanmayın. https://davesgarden.com/guides/artic...n-your-garden/ Ağaç Külü: Bahçenizde Kullanabiliyor musunuz? yazan Shannon McKee (ShannonM) 6 Nisan 2018 Ateş çukurunu ya da şömineni süpürmek demek o kadar fazla odun külü dışarı atıyor, değil mi? Bahar bu noktaya kadar ABD’nin tamamına yakınıyor ve bu da günler ısınmaya başladıkça şömineni veya odun sobayı kullanmayı bırakmanın zamanı geldi. Muhtemelen sadece külleri temizleyip çöpün geri kalanına atmak isteyeceksiniz, ancak bunu yapmadan önce düşünün: Bu külleri bahçenin içinde kullanmak için kullanabilirsiniz. Öte yandan, değil her bahçe akılda tutmak da önemlidir ihtiyacı kendisine eklenmiş odun külü ve bu eklemeden bile toprağa zararlı olabilir. Ahşap Kül Besinleri odun külü bahçede büyük bir gübre yapabilir Odun külü mükemmel bir gübredir. Potasyum, kalsiyum, fosfor ve bor ile doludur ve toprağa gereksiz bir azot eklemez. Tozlu kireç günahlarına benzer şekilde kullanılır , toprağınızın pH'ını arttırır . Tabii ki kireçli tozdan çok daha fazla odun külü gerekir, ama eğer kamp ateşi, şömineler ya da odun sobası gibi bir eliniz varsa, bunu en iyi şekilde yapabilirsiniz. Önce Toprak Test Edin Bahçenizin etrafında şömine külleri fırlatmaya başlamadan önce, pH değerini belirlemek için bir toprak testi kullanmak istersiniz. Sıfırdan 14'e kadar olan bir ölçekte pH ölçülür. Sıfır, bir şeyin elde edilebileceği kadar asidik olduğunu, yedi nötr olduğunu ve yedi üzerinde herhangi bir şeyin alkali olduğunu gösterir. Birçok sebze bahçesi bitkileri daha nötral bir toprağı (ör: 5.5 ila yedi arasında bir pH) tercih eder. Eğer toprağınızın pH değeri zaten yediden fazla ise, odun külü kullanmaktan kaçınmak isteyeceksiniz. Odun külü uyguladıktan sonra, pH'ı nasıl etkilediğini görmek için toprağını tekrar test etmek isteyebilirsiniz. PH, istediğiniz kadar değişmemişse başka bir uygulama gerekebilir. Yine de, çoklu uygulamalar her zaman toprağa çok fazla yüklenmekten ve etkileri tersine çevirmekten daha kolay olacaktır. Asit Topraklarınızı Sevdirin Loving Bitkiler Odun külü, toprağınızın pH'ını yükseltmek için harika olabilir, ancak toprak daha düşük bir pH değerine sahip olduğunda daha iyi büyüyen bazı bitkiler var. Bu nedenle, hangi bitkilere maruz kalmayı seçeceğiniz konusunda dikkatli olmak istersiniz. Örneğin, açelya ve yaban mersini gibi bitkiler , toprağınız daha asidik olduğunda daha mutludur. Ahşap Kül Uygulanması bahçede ağaç kumu serpme Bahçenize odun külü uygulamak için, ihtiyacınız olduğu yere serpin ve toprağa doğru hareket etmesini sağlayın. Çimler de hafif bir uygulamadan yararlanabilirler. Daha önce de belirtildiği gibi, ilk başta biraz uygulamak ve tüm domuzunuza gitmek yerine ve toprağınızın pH'ını mahvetmek yerine, daha fazlasını eklemek her zaman iyi bir fikirdir. Domates Çayı Domates yetiştiricileri, bitkileri için mükemmel olan özel bir potasyum açısından zengin çay yapmak için odun külü kullanabileceğinizi bilmekten mutluluk duyacaktır. Bunu yapmak için, yaklaşık beş poundluk bir şey almak ve bir çuval çuvalı veya su geçirgenliği olan başka bir malzeme kullanarak bir çay poşeti moda etmek istersiniz. Bu torbayı büyük bir çöp kutusuna yerleştirin ve ardından tenekeyi olabildiğince kadar doldurun. Torbayı ilk önce koymak kutunun taşmasını engeller. Torbayı yaklaşık dört gün sonra çıkar ve haftada bir kez domatesinizdeki çayı kullanın. Çiçek açmaya başladıktan sonra bitkilerin etrafında bir fincan değerinde dökün. Ahşap Kül Dos ve Yapılmayacaklar bir kutu içinde odun kül Her zaman külün kaynağına dikkat edin. Sadece gerçek ahşabından gelen külleri kullanmak istersiniz. Bazı külleri odun kömürü veya sahte kütüklerden biriktirmiş olabilirsiniz, fakat bunlar bahçeniz için faydalı olmayacaktır. Muhtemelen odun külleri genellikle küllü sabun yapmak için kullanılmış olduğunu duymuşsunuzdur ve bu işlem sadece külün kostik bir malzeme olması nedeniyle mümkündür. Bu, bazı bitkileriniz için tehlikeli olabileceği anlamına gelir. Yakın zamanda fideler veya başka bazı hassas bitkiler eklediyseniz, yanmayı önlemek için odun küllerini onlardan uzak tutmak isteyeceksiniz. Kendi odun külü kaynağınız yoksa, şömine ya da odun yakan soba gibi bir şeyiniz yoksa, şanstan yoksun olduğunuzu düşünebilirsiniz. Umutsuz hissetmek yerine, sadece sor. Bir aile üyesi veya arkadaşının, zaten kullanmadıkları takdirde sizin için odun küllerinden vazgeçmeye istekli olabileceğini görebilirsiniz. Çoğunlukla, bu insanlar zaten sobalarını temizlemek zorundalar, bu yüzden sizin için külünü kurtarmak için çok daha rahatsız edici olacak gibi değil. Sadece aldığın saf odun külü olduğundan emin olmak istersiniz. Evinizin etrafına yerleştirdiğiniz eşyaları kullanmak için yeni yollar bulmak her zaman iyidir. Odun külü artık bir atık ürün gibi görünebilir, ancak bahçeniz sunabileceği besin takviyesinden gerçekten faydalanabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-08-2019
|
bitki gelişimini olumlu etkileyen kömür külünün üzerinde araştırmaların daha detaylı
Bilinenin aksine odun külü değil kömür külünün faydalı olduğunu tubitak araştırması tespit etdi orijinal metin Kül Deyip Atma Kullan, Birazda Sen Faydalan | TÜBİTAK Bilim Genç Kül Deyip Atma Kullan, Birazda Sen Faydalan ibrahim 25/05/2015 - 12:55 Bu projenin temel amacı gübresiz toprağa farklı gmiktarlarda eklenen odun ve kömür küllerinin bitki gelişimine olan etkisini kıyaslamaktır. Projenin sonucunda kömür külünün bitki gelişimini olumlu etkilediği anlaşılmıştır. Giriş Kül, yanmış organik maddelerden geri kalan atığa verilen genel isimdir. Yakılan maddenin ne olduğuna bağlı olarak külün rengi, görüntüsü, kokusu değişebilir. Bitki külü incelendiğinde, yetiştirildiği ortamda bulunan mineral maddelerin tamamına yakın kısmı bitki içeriğinde vardır. Külün elde edilmesi sırasında bazı mineral maddeleri buharlaşma ve sublimasyona uğrama (katı halden gaz haline geçme) sonucu kaybolur. Klor, kükürt, bir miktar potasyum, kalsiyum ve fosfor azalması meydana gelebilir. Kül içinde azot, karbon, oksijen ve hidrojen hiç bulunmaz. Çünkü bunlar organik kökenli maddeler olduğundan ve yakma sırasında bu organik maddelerin tamamı yandığından, kaybolur. Külde kalan maddeler onların oksitleri durumundadır. Çünkü yanma bir oksidasyon olayıdır ve bunun için Adolf Mayer yukarıdaki tarifinde külü bir derece daha oksitlenemeyen madde olarak belirtmiştir. Değişik bitkilerde yapılan kül analizlerinde bu güne kadar 60’a yakın madde tespit edilmiştir. Bunların bazıları alüminyum, arsenik, baryum, bor, brom, cıva, çinko, demir, fosfor, gümüş, kurşun, kükürt, kalay, lityum, magnezyum, sodyum, stronzyum, talyum, titanyum ve vanadyumdur. Ancak bu ve diğer ismi verilmeyen elementlerin çoğu kül içersinde mikro düzeyde kalır ve hatta bazılarının ortaya çıkartılması özel analizler ister. Külde çok görülen elementler bitkiye mutlak gerekli olan elementlerdir. Mutlak gerekli elementler fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, mangan, molibden, bor, bakır, çinko, klor ve sodyum olmak üzere 13 adettir. Amacı "Kül Deyip Atma Kullan, Birazda Sen Faydalan" adlı projemizin amacı, ekmek fırınında yakılan meşe odunundan oluşan kül ile kalorifer kazanında yakılan kömürden oluşan külün fasulye bitkisi üzerindeki etkisini tespit etmektir. Yöntem Bu projenin temel mantığı gübresiz toprağa farklı gramajlarda (5 gr., 10gr., 20 gr.) karıştırılan odun ve kömür küllerinin bitki gelişimine olan etkisini kıyaslamaktır. Bunun için 1 kg’lık saksılara 2 tekerrürden oluşmak kaydı ile 5, 10, 20 gr’lık odun külü ile aynı koşullarda kömür külünün karıştırıldığı toprak örneklerinin her birine uygun derinliğe 5’er adet fasulye tohumları ekilmiştir. Deneme MUŞ Bilim Sanat Merkezinin Laboratuvarında, oda sıcaklığında yapıldı. Saksılardaki değişimler not edildi. Saksılardaki değişim Bitki Deneme Rehberinin bazı verim parametrelerine göre yapılmıştır. Proje çalışmasının uygulama aşamaları: 1. Deneme oluşturmak için öncelikle toprak, saksı, cetvel, fasulye tohumu, odun külü, kömür külü, termometre, beherglas, hassas terazi gibi araç ve gereçler temin edildi. 2. Saksılara etiket yapıştırıldı. 3. Odun külü için 2 tekerrürden 1’er kg’lık toprak örneği 5 gr., 10 gr., 20 gr. ve kül katmadığımız kontrol grubu olmak üzere 8 saksı, Kömür külü için 2 tekerrürden toprak örneği 5 gr., 10 gr., 20 gr. ve kül katmadığımız kontrol grubu olmak üzere 8 saksı olmak üzere toplam 16 saksılık bir deneme kurulmuştur. 4. Her saksıya eşit derinliklerde 5’er fasulye tohumu ekildi. 5. Deneme 16 gün süre ile yapılmış olup ilk iki su verme 2 gün ara ile daha sonraki su vermeler 4 gün ara ile toplamında 4 defa sulanmıştır. 6. Toplamında 5 ölçüm ve gözlem raporu oluşturulmuştur. 7. Ölçüm ve gözlemlerde; oda sıcaklığı, verilen su miktarı, filizlenme ve bitki boy ölçüm parametreleri not edilmiştir. 8. Çalışmanın son aşamasında ise saksılardaki bitkiler kökleri ile birlikte topraktan alınıp genel boy ve ağırlık ölçümleri alındı. (tekerrürlerin ortalama değeri alındı) 9. Alınan sonuçlar farklı gramajlardaki odun külü, farklı gramajlardaki kömür külü, odun külü – kömür külü ve tüm sonuçlar kontrol grupları ile karşılaştırılmıştır. Sonuç ve Tartışma 1. Bu çalışmanın sonucundaki beklentimiz kulaktan duyumlarla odun küllerinin kömür külüne göre daha iyi bir performans göstermesiydi. Ancak 16 günlük bir saksı denemesi sonucunda odun külünün kontrol ve kömür külünden ’de geri kaldığını, en kötü performansı 20 gr. külün karıştırıldığı saksılarda verdiğini ve son ölçümlere doğru bitki gelişiminde kontrol ve kömür külüne göre zayıf kaldığını tespit ettik. (Boy ölçümlerine göre) 2. Ağırlık ölçümlerine göre ise genel olarak ortalama değer üzerinden kömür külünün, kontrol grubundan daha iyi, kontrol grubunun ise odun külünden daha iyi olduğunu gördük. 3. Çalışma sonucunda aynı saksıdaki bazı tohumların filizlenmemesi, geç filizlenmesi, kısa kalması gibi durumların bizden kaynaklı ya da tohumların yapısından kaynaklandığını düşünmekteyiz. 4. Sonuç ve öneri olaraksa bitki gelişimini olumlu etkileyen kömür külünün üzerinde araştırmaların daha detaylı olarak yapılmasını önermekteyiz. Kaynaklar 1. http://www.basvurular.meb.gov.tr/bub...jebankasi.aspx 2. Prof. Dr. Nilgün MORDOĞAN, Dr. Alev KIR, Organik Tarım Sisteminde Uygulanan Değişik Organik Gübrelerin Yalova Yağlık 28 Biberinin (Capsicum Annuum L.) Verim Ve Bazı Kalite Kriterleri İle Topraktaki Azot Birikimine Etkileri 3. TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU | TÜBİTAK, Destekler, Burslar, Hibe, Teşvik 4. www.projeokulu.net/proje-bankasi, PROJE BANKASI - projeokulu.net, Erişim Tarihi: 25.11.2014 5. http://www.agaclar.net/forum/temel-k...kul-nedir.html, Kül Nedir? - Bilmiyorsanogren.com, Erişim Tarihi: 02.12.2014. 6.http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ginde-bulunan/, Kül / Mineral Maddeler / Bitki İçeriğinde Bulunan Maddeler...Erişim Tarihi: 02.12.2014. 7. http://www.muslumcoskun.asyanlilar.o...tcilericin.pdf 8. web.adu.edu.tr/user/huseyin.uysal/BitkiAnalizYontemleri_4_Ders.pdf Ekip Tanıtımı Aleyna Turhal Zeynep Erdem İbrahim Koç aşağıdaki adresde orijinal çalışma Kül Deyip Atma Kullan, Birazda Sen Faydalan | TÜBİTAK Bilim Genç Düzenleyen incebel48 : 25-08-2019 saat 13:16 Neden: orijinal metin adresini başlığın altına yazdım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2017
|
Kömür külüyle odun külünü karşılaştırma şansım olmadı ama odun külü dökülmüş araziyle herhangi bir işlem yapılmamış araziye göre muazzam farklılık var boy olarak canlılık olarak ve simsiyahtı bitkiler. Bunun dışında mangal kömürü külünü yüksek miktarlarda bulmak zor olur faydası daha fazla olsa bile. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Yapılan denemede bahsedilen kömür külü, kaynağı odunun oksijensiz yakılmasıyla elde edilen mangal kömürü değil, linyit vb. kalorifer kazanında ya da termik santrallerde yakılan kömür. Çocukların çalışması en azından araştırma metodolojisinin öğrenilip benimsenmesi bakımından güzel. Fakat elde ettikleri sonuç tarım için kullanılabilir olgunlukta bir sonuç değil. Bunun için bahsedilen kömür külünün kaynağı, yakılma şartları, külün kimyasal analizi, içinde arsenik, ağır metal veya başka toksik madde olup olmadığının da araştırılıp ona göre raporlanması gerekirdi. Denemede büyüttükleri fasulyelerin resimlerine de baktım. Hocaları en azından fasulye için ideal ısı, ışık ve nem şartlarının nasıl sağlanacağı yönünde kendilerine bilgi sağlamalıydı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-10-2019
|
Herkese merhaba, arkadaşlar ben skulent almıştım ve 2 sukulentimde saksı dibinde bu akvaryum su motorları için olan kömürlerden vardı. bende araştırdığımda saksı dibine koymanın bakteri böcek kurt mantar vs gibi olaylara faydalı olduğunu öğrenmiştim ve saksıya çam ağacı dikerken saksı dibine mangal kömürü koydum yani odun kömürü sizce doğru mu yaptım yanlış mı ve çiçek dikimi yapıcam yine sizce saksı diplerine kömür koyayım mı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-07-2021
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Alıntı:
Nergis gibi soğanlı bitkileriniz varsa soğanın bi tarafına bi çay kaşığı koyun, soğanlar irileşsin.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-11-2021
|
Kırsalda - köylerde yaşayanlar kömür külünü ne yapıyor?
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Leonarditle alakalı aslında yazacaklarım ama kömür tozu ile ilgili gibi , iyice kafa karıştırıcı olmaya başladı bazı şeyler.Ya biz yanlış biliyoruz yanlış öğrendik ya da ortada bir yanlışlık var. Bir tane workshop grubunda çiftçinin birisi bir fidan paylaştı.Paylaştığı fidan son derece canlı ,simsiyah ,dikildiği tarihe göre gelişimi muazzam diyebilirim.Buraya kadar bir problem yok.Ancak fidanı aldığı leoanarditin içine diktiğini, fidan çukuruna bir çuval 25 kg döktüğünü ve hiç toprak kullanmadığını, kök bölgesinde toprak olmadığını söyledi.Gerçektende fidan izdüşümünde 50 cm çapta hiç toprak görünmüyor grimsi bir tabaka görünüyordu. Ben kendim denemelerde yaptım,bir arkadaşımın başına geldi iyi kalite bir leonardit olan agrolig'ten domates ekim çukurlarına birer avuç döktü ve bütün fideleri yaktı tamamını değiştirmek zorunda kaldı dönümlerce yerin fidesini.Ben fidanda denemedim ancak fidede durum aynıydı bir kaç gün sonra fide öldü.Ancak şu an durum öyle değil aksine çok iyi bir gelişim söz konusu. Uyguladığı leonardit standart ucuz tip ama tescilinde 40-50 civarı humik asit olan tiplerden tonla dökme 40-50 lira ama bayide cuvalı 150 lira gibi fiyatlara satılıyor. Ortada bir yanlışlık var aynı tescile sahip ürünler var mesela orfe teknik agrolin adıyla satıyor hatta baktım tescili daha düşük 850 lira gibi bir paraya satılıyor.Orfe tekniğin agrohum markalı ürününüde kullandım agrolig ve humintec kalitesinde bir ürün eminim diğer ürünleride o tescilde bir üründür. Ancak asıl anlamadığım 40-50 arası tescile sahip olupta direk içine fidan dikilebilir olması,yakmaması,fiyatının oldukça ucuz olması satılan bu maddenin bende leonardit olmadığı veya içeriğinin daha düşük olduğu gibi bir izlenim bıraktı.Evet bu tür organik maddelerin tescili ve tahlili ile ilgili bir standart yok.Humik asit içeren herhangi organik veya inorganik bir madde leonardit adı altında humik asit adı altında satılabiliyor. ''1- Linyit kömürü damarlarından alınan numunelerin hiç biriside hümik asit oranı %40'ı geçmemiştir. 2- 132 adet sahadaki bütün linyit damarlarının hümik asit oranlarının genel ortalaması %10'dan azdır (%7 civarı). 3- Bazı sahalarda, linyit damarlarının uç kısımlarında (damarın kömür özelliğini kaybetmeye başladığı bölgelerde) hümik asit oranı %40-45 arası ölçülmüştür. Ancak, bu bölgelerin her birisinin rezervi 10 bin tondan daha azdır ve bu sahaların sayısı da fazla değildir.'' Şeklinde bir yazı siamad madenciliğin sayfasında mevcut bana öyle geliyor ki bu oldukça ucuza satılan madde leonardit değil anladığım kadarıyla gidya ve linyit kömürü karışımı bir madde.Ancak ucuza ve leonardit adı altında satılıyor.25 kg iyi bir leonardit şu anda 1700 tl ile 3000 tl bandında değişiyor ve tabiri caizse ağaç başına tuzlukla kullanıyorum. Hayır aslında tescil ve bu maddenin ne olduğu dışında bir sorun yok aksine bu karışım her ne ise bende leonarditten çok daha iyi bir sonuç verdiği izlenimi verdi leonardit kullanım miktarlarına göre, üstelik daha ucuz ve kullanım sınırlaması yok,yakma olmuyor.Acaba bu karışımın içinde biochar benzeri bir yapı olması mümkün mü doğal olarak o sıcaklıklara ulaşması zor ama yüksek basınç ve oksijen yokluğunda biochar benzeri linyit kömürleri oluşmuş olabilir.Başka türlü işe yarar bişey olması bana mantıklı gelmiyor evet içeriğinde %10 civarı humik asit vardır en az diye düşünüyorum bu çuvalların ama bu haliyle bile yakmaması bana ilginç geliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-10-2023
|
Alıntı:
toptan alımlarda leonardit taban gübrelerinden daha ucuz en azından geçen senelerde biz öyle almıştık humik asit %82 çok iddialı bir önce aldığımızda %40'tı ki oda oldukça iddialı bir rakamdı |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
agaclar.net
|
Tescilli leonardit ürünlerinde h+f asit oranı %40 alt sınır diye biliyorum. Yani %40'dan daha az humik ve fulvik asit oranına sahip malzemeye tescil vermiyorlar. Bu ve üstü orana sahip malzemenin fazlası fideyi de fidanı da yakar. Siz de denemişsiniz zaten. Dolayısıyla bahsettiğiniz malzemenin mevzuata uygun leonardit olmadığı aşikar. Ne olduğu ise, organik madde, humik ve fulvik asitler, potasyum başta olmak üzere analiz ile ölçülebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İçeriğin büyük bir kısmının gidya yani karbon,humik asit,kil ve kireç içeren kömürleşmemiş bir tür organik madde olduğunu düşünüyorum.Linyit kömürüne ulaşmak için kazılması gereken bir katman gidya katmanı .Diğer aynı tescile sahip olupta bu ürünler kadar ucuz olmayan ürünlerin içeriğinin leonardit ve linyit ağırlıklı olduğunu düşünüyorum. Afşin Elbistan kaynaklı gidyaların organik madde içeriği %20'ye kadar düşüp kireç içeriği % 60'a kadar çıkabilmekte.Bu yüzden çuvallara katılıp leonardit tescili ile bayide 150 tl'ye satılan ancak bazı özellikler bakımından aslında topraklara yüksek miktarlarda uygulanmasında sakıncalı olan gidya adındaki bu materyalin en büyük sorunu yüksek kireç değerlerine sahip olması.Bu yüzden bu mayeryalin tam olarak ne olduğunu anlamak için CaCo3 tayini yapılması gerekli .CaCo3 seviyeleri normal çıkarsa ağaçları yakmamasını açıklamak için geriye bor içeriği kalıyor ki bu içeriğin yüksek olması gerekiyor Bu değerinde düşük olması ürünün leonardit olmadığının kanıtıdır.Gidya ve linyit karışımı bir materyal olma ihtimalide var son ürünün yani harmanlama yapılmış olabileceği veya madende zaten bir karışım halinde olabilecek bir ürün sonuçta.Ucuz olması bir tür ürün ortaya çıkarmak ve güvenilir bir karışım için herhangi bir arge'nin olmaması ikinci seçeneği daha ön plana çıkarıyor.Bildiğiniz dozerle kepçeyle kamyona yüklüyorlar. Doğal gidya+linyit+leonardit karışımı sanırım ki mükemmel bir toprak düzenleyici ortaya çıkmış Allah tarafından. Büyük saksılardan edinip bir tanesinin içine direk dikim yapacağım ,diğerini toprakla karıştıracağım, diğerine bir miktar gerçek leonardit ekleyerek gelişim durumuna bakacağım bir diğerine ise fermente edilmiş kompostla karışım yapıp farkları görmeye çalışacağım.Yine en iyi tek olarak dikilen çıkarsa ben bu işi bırakıyorum ![]() Düzenleyen devrann : 04-02-2025 saat 20:01 Neden: imla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
agaclar.net
|
pH ne, bir fikriniz var mı? Kireç o kadar yüksek ise ciddi alkali olması lazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Ağaçsever
|
ph 3.91 ama tahliller 2003-2004 tarihli.. detaylı bakmak isterseniz https://www.siamad.org/analiz-sonuclari |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#111 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bor : 1,32 ppm Organik madde:45 humik fulvik asit:40 Mesela orfeteknik agrolin isimli ürünün tescili ; ph:2,5-4,5 Bor:260 ppm organik madde:50 humik fulvik asit:40 Bu iki yakın leonardit tesciline göre ilk tescil materyal yüksek ihtimal sadece linyit ve leonarditten oluşmuyor.Ph yüksek ve bu ise kireç içeriğinin yüksek olduğunu düşündürüyor.Bor içeriğinin düşük olması ise bu materyalin yakmamasını doğruluyor. Elementel kükürtle karıştırılması bazı kötü özelliklerini düzelterek hem ucuz hemde güvenli bir toprak düzenleyici elde edilmesini sağlayabilir. Düzenleyen devrann : 05-02-2025 saat 19:27 Neden: ekleme |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Ağaçsever
|
deneyen veya deneyeni bilen var mı. ben eğer kolay temin edebilirsem zeytin ve cevizde deneyeceğim ama sonuç en az 6 ay sonra ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-08-2024
|
Alıntı:
Düzenleyen Preiz : 19-02-2025 saat 08:59 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Haftasonu bu düşük bor içerikli üründen aldım.Kesinlikle leonardit değil ancak ambalaj üzerinde leonardit menşeili toprak düzenleyici yazıyordu.Aldığım ürün granül formdaydı adamlara haksızlık etmişim granül hale getirmişler yani direk madenden çıktığı gibi değilmiş.Granül formda olduğu halde suda çözünmesi iyi ,biraz uğraşınca siyah çamur haline geldi.Ancak bayi bu ürünün tam olarak ne olduğunu bilmiyor leonardit olduğunu düşünüyor.Yüksek kireç içeriği olmasa fiyat dahil çok iyi bir toprak düzenleyici olabilir.Bu şekilde leonardit olarak ağaç başına bir çuval olacak şekilde çiftçiler kullanıyor ve gelişmede kireçten dolayı bir problem varmış gibi görünmüyor.Saksıda bir deneme yapacağım, avokado gelişimine nasıl bir etkisi olacak görmeye çalışacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-12-2023
|
Ürün suda iyi çözünüyorsa, hala bazı leonardit özelliklerine sahip olabilir. Uzun vadede kendini nasıl gösterdiğini bana bildirin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
agaclar.net
|
Çözünüyor mu, dağılıyor mu? İkisi birbirinden epey farklı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#117 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çuval içindeki madde granül formda yani doğal o halde değil Perlhumus granül gibi aynı.Ürün % 35 nem içerdiği için ve bu hale getirdikleri makinenin uyguladığı basıçtan dolayı bir sertlik mevcut olduğu halde su içerisinde biraz karıştırdıktan sonra yüksek oranda bu granül yapıdan kolayca sıyrılıp dağılıyor.Perlhumus granülü alkalide eritmeye çalışmıştım erimemişti bu epey yumuşak birşey ona göre. Çözünme kısmına gelince ben su içinde tamamı çözünmesi için fazla uğraşmadım çok az karıştırdım ama ne kadarı çözünüyor derseniz suyla dengeli bir karışım yapılırsa veya toz formu kullanılırsa suda çözünmesi epey yüksek gibi duruyor.Hatta kaptan bir miktarını elime alıp kıvamına baktım pürüzsüz koyu çamur kıvamındaydı çok fazla suyla karıştırmadım.Ama leonarditin alkalide bir anda simsiyah çözünmesi gibi değil .Alkalide suya oranla daha iyi çözüneceğini düşünüyorum.Renk olarak koyu kahverengi bir renkte siyah değil.Ürün leonardit değil, suda leonardite göre çok çok iyi çözündüğü kesin ama ne oranda iyi çözündüğünü anlamanın yolu toz formuyla denemek. Ürünün gidya olduğunu düşünüyorum bu yüzden içeriğindeki kalsiyum karbonattan dolayı madde doğal olarak bazik karakterde.Kalsiyum karbonat suda çözünmediği için belki içeriğindeki kalsiyum karbonat oranında çözünme sağlanabiliyordur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2017
|
köyde odun yakıyoruz onunla ısınıyoruz ve bahçeme soba kovasını boşaltıyorum.Köyde organik hiçbir atığımız çöpe atılmaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-08-2008
|
perlhumus
Alıntı:
perlhumusu ne zamandır kullanıyorsunuz ???? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Ağaç Dostu
|
Perlhumusu geçen bahar aylarında kullandım şu anda bulmak zor.Epey iyi bir ürün köklerinde fazla problem olmayan ağaçları çok iyi geliştirdi fiyatı ise inanılmaz yüksek.Bu bahar üstteki postlarda belirttiğim daha ucuz,daha doğrusu çok daha ucuz olan bir ürünü pahalı fiyattan aldım 130 tl gibi 25 kg'mı.Fazla fazla kullandım ağaç başına 10 kg kadar.Ürün leonardit değil tabi ki farklı bir malzeme ama biraz işe yaramasını umuyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|