![]() |
|
![]() |
#661 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
|
Geçen hafta sonu benim için EM ile içli dışlı olduğum bir hafta sonu oldu. 1- Antepfıstığı ağaçlarının diplerinde biten otları temizledik ve bu otları 1/20 oranında EMA ile fısfıslayarak büyük siyah naylon poşetlere doldurduk. Bastırarak poşetlerin havasının aldık ve ağzlarını sıkıca bağladık. Toplam 5 poşet böyle malzeme oldu. Otların diplerindeki toprağı temizlememeye dikkat ettik. Tamamı yeşil malzeme olduğu için problem çıkabilir diye bu toprağı temizlemedik. Umarım problem çıkmaz. Gerçi problem çıkarsa 15 gün sonra kompostu alt üst ederken komposta ekleriz. 2- Yaklaşık 50 adet antepfıstığı ağacına 3/1000 oranında sulandırılmış EMA yı topraktan uyguladık. Ağaç başına 50 kg sulandırılmış EMA verdik. 3- 20 gün önce, 2 traktör koyun gübresi, 5-6 çuval taze ot ve 5-6 çuval talaş ile sıcak kompost olarak başlattığımız ancak havaların soğukluğundan dolayı yığının ortası hariç pek yanma hissetmediğimiz kompost yığınına 1/20 oranında EMA' yı yığını karıştırırken fısfısladık. Daha sonra üzerini naylon ile kapattık. Siyah naylon bulamadık, bu yüzden beyaz kullandık. Naylona 2 yerinden hava alacak şekilde hafif boşluk bıraktık. EMA fısfıslama ve naylonla kapatmanın etkisinden olsa gerek yığın daha 2-3 saat geçmeden buhar yapmaya başladı. Otlar temizlenmeden önceki fıstık ağacının durumunu ve kompost yığınını aşağıdaki resimlerde görebilirsiniz. Su buharları da resimde açıkça gözüküyor. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#662 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
|
Sn Acemi Caylak Herşeyden önce hummalı çalışmanız için tebrikler. Umarım her şey yolunda gider. Emeğinize sağlık. Dört tarafindan naylonun birer ucunu iki taş veya tuğla arasına sıkıştırarak biraz da olsa hava sirkülasyonu sağlarsanız iyi olur. Çünkü oluşan buharın çıkması lazım. Aksi takdirde, oluşan buhar naylonun iç yüzeyinde yoğuşarak su damlacıklarına neden oluyor. Bu su damlacıkları gerisin geri yığının üzerine damlayarak, yerel olarak nem oranını artırıyor ve yığının üst kısımlarında nem oranı ideal orandan daha yüksek bölgeler oluşturabiliyor. Bunun olumsuz etkisiise, yer yer yeşil küflenmeye neden olabilmesidir. Bu deneyimi muz bitkilerinin artıklarından kompost yaparken Alanya'da yaşadık. Çok büyük bir sorun değil ancak kompostta yeşil küflenme olmasını istemiyoruz. Her yerinde beyaz küflenme olsun istiyoruz. Tekrar kolay gelsin ve başarılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#663 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Sn. Acemi, bu denemenin sonuçlarını mutlaka paylaşın. Bu iyi fikir. 15 gün sonra; mümkünse resimli sonuçlar olursa sevinirim. Fikri ilk siz attınız da ben ise şöyle geliştirebilirim. Deneme; her ağacın dibindeki otlar yolunur; köklerindeki toprakla beraber. Siyah bir plastik torbaya konur. İçine iki avuç bukaşi konur. (Çok ucuz_hatta sudan ucuz_ bukaşi yapmayı öğrendim, anlatacağım.) İçine iki avuc klio_ bu da sudan ucuz_ konur. İki büyük avuc yanmış/yanmamış olan iyidir; hayvan gübresi konur. Havası alınır ve ağzı sıkıca kapatılır, fermantasyona bırakılır. Bir ayda kesin olur. Bu zenginleştirilmiş kompost aynı ağacın dibinde bekletilir ve aynı ağaca maçlama gibi kullanılır. Büyük ağaclarda büyük düşünülür. Sonuç; böylece ağaçların dibleri ottan temizlenmiş, kendi otundan çöpünden gübrelenmiş olur. Sn. doğasever'e soracaktım ne dersin diye, ama o da bizden öğrensin canım. ![]() Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#664 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-11-2009
|
Halil Bey, Bende zaten Dogasever'den esinlenmiştim. Çünkü kendisi İngiltere'deki evinin bahçesinde biçilen çalılara aynı yöntemi uygulamıştı. Toprakla karıştırma meselesine gelince, kendim o anda düşündüm. Çünkü elimde kahverengi malzeme yoktu. Böylelikle ilk deneye başlamış olduk. Ancak siz daha da geliştirdiniz. Sizinde bukaşi ve klio ile ilgili açıklamalarınızı dörtgözle bekliyorum. Bence bu yöntem oldukça iyi olacak. Çünkü hem otlar boşa gitmemiş olacak. Hemde bitkiyi yine kendi toprağıyla beslemiş olacağız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#665 |
Ağaç Dostu
|
Daha öğreneceğim çok şey var!
Sn Halil Bey ve Sn Acemi Caylak, İkinize de çok teşekkürler. Halil Bey'in dediği doğru benim de sizlerden öğreneceğim çok şey var. Çok yaşayın. Baştan itibaren otları toprakla birlikte koymak çok iyi bir fikir. Daha sonradan toprakla karıştırıp beklemeye gerek kalmayabilir böylelikle. Halil Bey'in söylediği gibi Bukaşi ve Klio ilaveleriyle daha da mükemmel oacaktır. Her ikinize de saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#666 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Bu çok iyi, böylece kompost işi sahaya yayılmış olacak, bir yerden bir yere taşıma, alan sıkıntısı vb. şeyler de aşılmış olarak doğrudan kullanılacağı yerde ve hemen oradaki meteryal ile yapılmış olacak. Her bakımdan tam çevreci bir yaklaşım ![]() Yalnız, sonradan naylon torbaları toplamayı unutmayalım. Buna da iyi ve pratik bir çözüm olsa iyi olurdu (çukur açmak dışında). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#667 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Malç'ın mucizeleri.
Arkadaşlar bahçelerinizde yapacağınız sonbahar temizliği içinde, budanan dal artıkları ve samanla hatta mutfak atıklarınızı belirli boyutlarda küçülterek bu malzemelerden oluşturacağınız malç mataryelini ağaç gövdelerine deymiyecek biçimde ağaçların dallarının taç iz düşümüne sererek çok boyutlu bir işlemle ot yolma derdinden kurtulduğunuz gibi var olan ot tohumlarının, malçın organizmaların işleme sürecinde oluşan oksidasyon işleminde çimlenme özelliğini yitirip organik besin özlliği ile doğal bir kompost oluşumuna sebeb olacaktır. Ağaçların dal iz düşümüne yapılan bu malçın daha etkin hale getirmek istiyorsak sulandırımış em'i fısfılıyarak oksidasyona sebeb olan mikro organizmalarıda elimine ederek ağaçlarımızın en iyi bir şekilde gübrelemesinin yanında kışın sert etkilerinden ağaç köklerininde korunmasıyla buradaki uygun ısı şartlarının ulşmasıylada, buradki mikro organizma faaliyetleri efektif seviyelerde oluşumu sağlanarak malçın işlenme süreci hız kazanarak bu çürüntüler içinde solucan faaliyetleri artarak burada ikamaleri sağlandığından burada olgunlaşan malçın solucanların menülerine sunularak sindirim sistemlerinden en değerli solucan gübresine dönüşecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#668 |
Ağaç Dostu
|
Haklisin Epsody, Sanıyorum herkes solucanların ve malçın yararlarını gayet iyi öğrendi. Benim eklemek istediğim konu ise, biraz farklı. Hepimizin bildiği gibi, ağaçlarımıza musallat olan bazı zararlılar yaşam döngülerinin belirli evrelerini ağaçtan toprağa inerek, ağacın yakınında toprakta veya toprak aralıklarında geçirmektedirler. Yukarda Hali Bey'in ve Sn Acemi'nin bahsettiği yöntemle, yaklaşık 1 ay içinde üretilecek EM Kompost'u bu devrelerde (ki bu devre bizlerin kompost yapma ve ağaç altlarına serme devresiyle çakışmaktadır) ağaç taç izdüşümüne denk gelecek şekilde toprağa yayacak olursak ve üzerine de EM (1/500 oranında suyla seyreltilmiş) spreylediğimizde bu zararlılardan kurtulmamıza yararı dokunacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#669 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#670 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Sn Denizakvaryumu! Ben baktım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#671 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar Ankara Merkez Ofisimiz sürat Kargo ile anlaşma yapmıştır. Bundan sonra sorunsuz bir şekilde EM ürünlerini elinize ulaştıracaktır. Ankaradan sipariş vermek için info@emturkey.com adresine siparişinizi mesaj atmanız yeterli olacaktır. Ayrıca, EM ürünleri İzmir Bayimiz Özlem Hanımın www.yesiladim.com sitesinden de satışa sunulmuştur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#672 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
|
Sayın Doğasever, Dün saat 13.15'te Sayın Alper Akman bey ile telefon görüşmesi yaptıktan sonra yazdığım E-Mail aşağıdadır. 24 saatten fazla bir zamandır cevap bekliyorum. "Sayın Alper AKMAN, İki adet birer litrelik EMA satınalmak istiyorum. Lütfen gerekli EFT'yi yapabilmem için bana hesap Nosu bildirir misiniz? Adresim: Güner ŞENAN xxxxxxxxxxxxx Tel: xxxxxxx Hayırlı işler dileklerimle." Söz sizde Sayın Doğasever. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#673 |
Ağaç Dostu
|
Sn Indomie Lütfen merak etmeyin. Size bugün yanıt verilecektir ve ürününüz de hemen gönderilecektir. Eğer dediğim gibi olmazsa, lütfen EM satış sorunları bölümünde bana bildiriniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#674 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
|
Teşekkür ediyor ve size inanıyorum Sayın Dogasever. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#675 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-01-2007
|
Halil bey, Ağaçların diplerindeki otlarla fermantasyon yapmak fikri çok ilgimi çekti ve uygulamakta istiyorum, ancak ''klio'' yu biraz açarmısınız, nedir? ne işe yarar? ve nereden temin edilir? saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#676 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-02-2010
|
sn. doğasever size yine EM hakkında aklıma gelen bir soruyu sormak istiyorum ama ticari kaygılar olursa anlarım çünkü meraktan dolayı soruyorum kötü bir amacım yok. EM denilen bakteri kokteyli sizden satın alıp onu aynı yoğurt yapmak gibi düşünürsek az miktarla bir kova yoğurt yapıyoruz ve o yaptığımız yoğurttan bir kaşık alıp yine bir kova yoğurt mayalayabiliyoruz ya bu EM'den az miktar alıp litrelerce EM üretebilirmiyiz? tabi böyle yapabilirsek bir kere EM alan bir daha almasına gerek kalmaz herkes kendisi üretebilir.eğer GDO değilse öyle olmalı. ve yoğurt yapımında süt görevini gören şey EM de nedir onu bilmiyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#677 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Temel konular ( toprak,gübre, Tohum,Sulama) sayfasındadır. ' klio ' ismini bu sayfanın müdavimleri taktı. ![]() Türkiye'de çıkarılan bu toprağa kim bu ismi vermiş değince, kıptılar, çarptılar, yoldular ' ve klio ' dediler. ![]() Ucuz ama (25kg. 4 tl.) az vermiyorlar. Siz kullanmak zorunda değilsiniz, yerine kompostu zenginleştiri bulunduğunuz cevrenize özgü materyaller bulabilirsiniz. ek; Sn. celalahmet, Manisada da bulunmuşsunuz. Sanırım bu toprak Manisa Gördes' te çıkıyor, size çok yakın. Konu ile ilgili Sn.Ayhandukel (site üyesi) daha çok bilgiye sahip. Düzenleyen Halil Önen : 10-03-2010 saat 10:13 Neden: ek |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#678 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Keşke dediğiniz gibi olsaydı da, olsun varsın biz herkese bir kere EM satsaydık. Onlar da sonsuza kadar yoğurt gibi EM'yi çoğaltıp kullansalardı. Harika olurdu. Ama maalesef öyle değil. EM1 ürünümüz bir kere aktifleştirilince EMA ürünü elde ediliyor. EMA'yı yeniden çoğaltmak isterseniz, kontaminasyon yani kirlenme dediğimiz olay oluşuyor ve sonuçta mikroorganizmaların birbirlerine oranları değişiyor. Kısacası, EM içindeki birbirine oranları özenle ayarlanmış 82 çeşit mikroorganizma, sadece birkaç çeşidin baskın olduğu ve içine çevreden, havadan, kaplardan bulaşmış başka yabancı mikroorganizmalar da içeren bir karışım haline geliyor. Yoğurtda olay farklı, sadece tek tür bakteri grubu (laktik asti bakterileri) söz konusu ve proseste her defasında süt ilave ediyorsunuz. Laktik asti bakterileri sterilize edici olduğundan, genellikle bu tür bakterileri yok etmek zordur. Aksine kontaminasyon olsa bile, yoğurdun prosesi farklı olduğundan, yine yoğurt elde edebiliyorsunuz. Çünkü ilave edilen sütü en çok seven mikroorganizmalar laktik asit bakterileridir. Bilmem sorunuzun yanıtını verebildim mi? Yoğurt yapımında süt görevini gören şey, eğer bakterilerin besini açısından bakacak olursak, melastır yani doğal şekerdir. Bu pekmez veya organik üzüm suyu da olabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#679 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Doğasever bu durumda EMA toprağa verildiğinde de aynı durum söz konusu olmaz mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#680 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Emekçi arkadaşımdan, emeğe saygı anlayışı beklerdim.
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16603 Bilenin bilmeyene borcu vardır, anlayışıyla paylaşımlarımız sürecektir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#681 |
Ağaç Dostu
|
Sn Denizakvaryumu İki konu birbirinden çok farklı. Birinde, sürekli aşılama yaparak Em üretmekten bahsediliyor ki, yukardaki yazdıklarımı bunun imkansız olduğunu anlatmak için yazdım. Ama EM toprağa girdiğinde, oluşan olaylar, toprağın kimyası, biyolojisi, fiziği ile etikleşimi bambaşka bir olaydır. Bu iki konuyu birbirine karıştırmamak gerekir. Kısaca ifade etmek gerekirse, EM, yoğurt gibi defalarca mayalanamaz. Eğer mayalanırsa, artık o ürün EM olmaktan çıkar. Benim anlatmak istediğim buydu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#682 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-01-2007
|
Halil bey, Teşekkürler, ''klinoptilolik'' telefuzu biraz zor diye arkadaşlar kısaltmış herhalde, ben de farklı bir madde sanmıştım,saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#683 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu 82 çeşit mikroorganizma eğer toprakta dengeli bir şekilde çoğalabiliyorsa (ki çoğaldığını artık biliyoruz) devamlı organik madde ile takviye edilirse örneğin bir bahçe kompost çukurunda veya 1x1 tahta kompost kabında ... Bir başka anlatımla, EMA ile aşıladığımız bir kompostun 1/4 ünü çukurda veya kompost kabında bırakırsak bu durumda 82 çeşit mikroorganizma dengeli bir şekilde çoğalmaz mı? Yani kompost çukurunda-kabında 1/4 EMA aşılı kompost bıraksak, yeni kompost yapmak için üzerine malzeme koyduğumuzda tekrar EMA ya gerek olacak mı? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#684 |
Ağaç Dostu
|
Sn Denizakvaryumu Bu güzel bir soruydu. Normalde, ürettiğiniz EM kompostun bir kısmını (siz 1/4 demişsiniz, olabilir) kompost çukurunda veya kabında bırakarak, üzerine homojen bir şekilde yeni organik malzeme ekleyerek yeniden EM kompost yaapbilirsiniz. Bu, tabii ki mümkün. Ama bir süre sonra bunun da etkisi azalacaktır. (Nedeni mikroorganizmaların sürekli bir kısmı ölür ve yeni jenerasyonlar ürer. Kompost yığını içinde bu şekilde jenerasyonların üremesi defalarca devam eder gider. Zaman içinde (bu zamanı tahmin etmek çok güç!) orijinal jenerasyonun özelliklerinden giderek uzaklaşılabilir.) Ben denemedim ama bunu bazı arkadaşlar mutlaka deneyeceklerdir. Dediğim gibi, bu söylediğiniz teorik olarak mümkün, pratik olarak da çok uzun süreli beklememiş EM Komposttan dediğiniz şekilde aşılama yapılabilir, ancak benim kişisel düşüncem, her defasında, taze EM spreyleyerek (Orijinal jenerasyona sahip!) veya taze Bukaşi kullanarak, kompost işini şansa bırakmamaktır! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#685 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-05-2009
|
Sayın Dogasever EM ye yabancı ve ilk defa bahçemde deneyecek birisi olarak EM1 mi EMA yımı önerirsiniz?Saygılar. (kullanacagım alan 500metrekare yaz sebzeleri yetiştiricem) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#686 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Öncelikle Em kullanmak istediğiniz için teşekkür ederim. EM1 içindeki mikroorganizmalar dormant haldedir yani bir çeşit uyku halindedir ve kullanılmadan önce uyandırılmalıdır, yani aktifleştirilmelidir. Bunun nasıl yapılacağı bu başlıkta anlatılmaktadır. Eğer aktifleştirmeyi yapabilirim diyorsanız, EM1 alın ve kullanın. Hepsini birden aktifleştirmezsiniz, azar azar aktifleştirirsiniz ve uzun vadede daha ekonomik olur. Ancak, ben aktifleştirme ile uğraşamam veya ben sadece bir deneyeyim diyorsanız, o zaman EMA alın derim. EMA hazır aktifleşmiş durumdadır. Yani EM1'in aktifleşmiş halidir. Kolay gelsin! |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#687 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-05-2009
|
Sayın Dogasever İlk kullanım için EMA almaya karar verdim eger kullanmayı becerebilirsem EM1 alıp kendim aktifleştirmeyi deneyebilirim. 1lt EMA siparişini nasıl verebilirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#688 |
Ağaç Dostu
|
Sn Beyzagıda Sipariş işlerine ben bakmıyorum ancak size yakın olduğundan lütfen İzmir Bayimiz ile temasa geçiniz. Özlem Bavatekin 232) 849 0190 (507) 342 3890 www.yesiladim.com |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#689 |
Ağaç Dostu
|
Sn Agaclarnet Üyeleri, EM'nin satışıyla hiç bir şekilde ilgilenmiyorum. O yüzden, herhangi bir bayi ile veya Ankara Merkez Ofisi ile herhangi bir konu veya iletmek istediğiniz birşey varsa, lütfen doğrudan ilgili ofislerle görüşünüz. Bu ofisler, burayı da takip etmiyor olabilirler. Her gün dakikası dakikasına takip etmeleri mümkün değil. O yüzden lütfen bu tür ofislerle ilgili konularınızı bu foruma yazmayınız. Doğrudan telefon ya da email ile ilgilisine bildiriniz ya da bu forumda EM Satış Sorunları Bölümüne yazınız. İlgilisi kimse onlar baksınlar. Uygulamalarla ilgili sorularınız ve önerilerinizi her zaman ki gibi benimle bu başlık altında paylaşabilirsiniz. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#690 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-02-2010
|
s. doğasever cevaplar için teşekkürler. EM1 yani dormant haldeki ürün buzdolabındamı muhafaza edilir? ve son kullanım tarihi kaç senedir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|