View Single Post
Eski 10-03-2010, 10:15   #678
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi algül Mesajı Göster
sn. doğasever size yine EM hakkında aklıma gelen bir soruyu sormak istiyorum ama ticari kaygılar olursa anlarım çünkü meraktan dolayı soruyorum kötü bir amacım yok. EM denilen bakteri kokteyli sizden satın alıp onu aynı yoğurt yapmak gibi düşünürsek az miktarla bir kova yoğurt yapıyoruz ve o yaptığımız yoğurttan bir kaşık alıp yine bir kova yoğurt mayalayabiliyoruz ya bu EM'den az miktar alıp litrelerce EM üretebilirmiyiz? tabi böyle yapabilirsek bir kere EM alan bir daha almasına gerek kalmaz herkes kendisi üretebilir.eğer GDO değilse öyle olmalı. ve yoğurt yapımında süt görevini gören şey EM de nedir onu bilmiyorum
Sn Algül Hn.
Keşke dediğiniz gibi olsaydı da, olsun varsın biz herkese bir kere EM satsaydık. Onlar da sonsuza kadar yoğurt gibi EM'yi çoğaltıp kullansalardı. Harika olurdu. Ama maalesef öyle değil. EM1 ürünümüz bir kere aktifleştirilince EMA ürünü elde ediliyor. EMA'yı yeniden çoğaltmak isterseniz, kontaminasyon yani kirlenme dediğimiz olay oluşuyor ve sonuçta mikroorganizmaların birbirlerine oranları değişiyor. Kısacası, EM içindeki birbirine oranları özenle ayarlanmış 82 çeşit mikroorganizma, sadece birkaç çeşidin baskın olduğu ve içine çevreden, havadan, kaplardan bulaşmış başka yabancı mikroorganizmalar da içeren bir karışım haline geliyor.

Yoğurtda olay farklı, sadece tek tür bakteri grubu (laktik asti bakterileri) söz konusu ve proseste her defasında süt ilave ediyorsunuz. Laktik asti bakterileri sterilize edici olduğundan, genellikle bu tür bakterileri yok etmek zordur. Aksine kontaminasyon olsa bile, yoğurdun prosesi farklı olduğundan, yine yoğurt elde edebiliyorsunuz. Çünkü ilave edilen sütü en çok seven mikroorganizmalar laktik asit bakterileridir. Bilmem sorunuzun yanıtını verebildim mi?

Yoğurt yapımında süt görevini gören şey, eğer bakterilerin besini açısından bakacak olursak, melastır yani doğal şekerdir. Bu pekmez veya organik üzüm suyu da olabilir.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön