agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni463Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-01-2010, 20:53   #1
Ağaç Dostu

Tuba's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Resimlerde hep suya atılmış ya ondan dedim toprağa atsak nasıl olur diye... Mesela pikniğe gittiğimizde sağa sola attırıversek topcukları

Tuba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 11:59   #2
Ağaç Dostu

ihsankaya45's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2008
sn doğasever
rosellina kök çürüklüğünde em kullanılabilirmi ? nasıl bir uygulama yapabiliriz ?

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2010, 01:15   #3
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ihsankaya45 Mesajı Göster
sn doğasever
rosellina kök çürüklüğünde em kullanılabilirmi ? nasıl bir uygulama yapabiliriz ?
Sn Ihsan Bey
Rosellina kok curuklugu icin daha once herhangi bir deneme yapmadik. Ancak, isterseniz ilk denemeyi sizinle yapabiliriz. Uygulama ayni zeytin solgunlugundaki gibi yapilmalidir. EMA Ayni oranlarda sulama suyuna kullanilmalidir. EM FPE + EM5 Yapraktan kullanilmalidir. Ayrica, kok cevresine (agacin kokunden itibaren 30 cm bosluk birakarak Bukasi uygulanmalidir. SAniyorum bugun Yesiladim'dan Ozlem Hanimla gorusmussunuz. Ozlem Hanim urun temini sorununu halledecektir sanirim. Umarim basarili olur da EM'nin yararlarina bir yarar daha eklemis oluruz. Derecesini bilemem ama zeytin agaclarinizin mutlaka EM'den yarar saglayacagini dusunuyorum. Saygilarimla.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2010, 10:03   #4
Ağaç Dostu

ihsankaya45's Avatar

sn dogasever
rosellina için em denemesi özlem hanımla görüşüp uygulayacağım. aldığım sonuçtan sizleri haberdar ederim. saygılarımla.

Düzenleyen ihsankaya45 : 27-01-2010 saat 15:16
Eski 26-01-2010, 20:42   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Sn. Dogasever,

Kompost yaparken, koyun gübresi, yeşil ot, talaş, saman ve toprağı uygun oranlarda karıştırıp, EMA ile spreyledikten sonra büyük siyah torbalara doldurarak, hava almayacak şekilde ağızlarını kapatarak, fermentasyona bırakmak (daha önce şu http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=250 mesajınızda söz ettiğiniz gibi), yığın halinde yaparak üzerini siyah naylon örtmekten daha iyi bir sonuç vermez mi?
Sizin yaptığınız gibi poşeti bastırarak havasını aldığımız için sonuçta hiç hava almadan kompost tamamlanmış olacak.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2010, 01:04   #6
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Sn Acemi Caylak

Torbalara koyarak da yapabilirsiniz. Ama topraga uygulamadan once yine de bir defa karistirarak havalandirmakta fayda var.

Eski 01-02-2010, 20:06   #7
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Sn Skays
Övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederim.
EM Teknolojisi uygulanması en kolay teknolojilerden biridir diyebiliriz. EM' ile birlikte toprakta mutlaka organik madde de bulunması gerekir. Herhangi bir organik gübreyi kullanabilirsiniz. Ya da organik gübrenizi EM'yi de kullanarak kendiniz de yapabilirsiniz. Bunun yapımı için bakınız. Denemeler sonucu birçok arkadaş EM'nin Leonardit gübreyle birlikte çok iyi sonuçlar verdiğini tespit etmiştir. Ama diğer tüm organik gübreler de kullanılabilir. EM kullanıldığında, bitkiler organik gübreden daha etkin biçimde besin elementlerini alacağından, daha az organik gübre ile daha çok iş yapabileceğinizi de belirtmeliyim. Gelelim uygulama şekline:
* EMA (EM Aktif) 1/500 oranında klorsuz suyla seyreltilerek agaçlarınıza spreylenir.
* EMA 1/500 oranında sulama suyuna karıştırılır.
(Sizin için 1/500 oranını kullanıyorum çünkü 21 günde bir sulama yapıyorsunuz.)
Çiçeklenmeden hemen önce, çiçeklenmede, meyve tutumunda ve meyvelerin büyümesi sırasında olmak üzere bir sezonda 4 defa EM'yi spreyleyrerek uygulayınız. Bunun haricinde, yine aynı dönemlerde ama spreyleme yaptıktan 1 hafta veya 10 gün sonrasında veya öncesinde olmak üzere 3 defa da sulama suyuna EMA veriniz. Bahsettiğim dönemlerde yine 3 kez EM5+EM FPE karışımını (%50 EM5 +%50 EMFPE) yine 1/500 oranında suyla seyrelterek agaçlara spreyleyiniz. Sorunsuz bir yaz geçirecek ve meyvelerinizin çok daha sağlıklı ve bol ve lezzetli olduğunu farkedeceksiniz. Eğer biraz daha fazla harcama yapmak isterseniz, ağaçlarınıza il meyveler oluştuktan sonra kaolin kili de uygulayabilrisiniz. Kaolin kili ağacı aşırı güneşten korur ve EM'nin etkisini daha da artırır. Kaolin kilini uygularken su yerine yukardaki oranlarda seyreltilmiş EMA'lı su kullanmanız yeterli olacaktır.

Yabancı otları kestiğinizde üzerine EM spreyleyin ve tarlayı sürün. Ya da kesmeden önce otların üzerlerine 1/10 veya 1/20 oranında suyla seyreltilmiş EMA spreyleyin ve sürün (Sadece toprağın altüst edilmesi yeterlidir.). Bir diğer alternatif de otları kesin üzerlerine EM spreyleyin ve bir çuvala sıkıştırarak koyun ve üzerlerine bastırarak içindeki havayı alın ve çuvalın ağzını kapatıp gölgede ve ılık bir yere bırakın. 3 hafta sonra gübreniz hazır olacaktır. İöinden sızacak sıvıları da alacak bir düzen yapabilirseniz, o çıkan sıvıları da aynen EMA gibi sıvı gübre olarak kullanabilirsiniz. Bu amaçla yapılmış çok güzel büyük bahçe kovaları var. (Bakınız www.yesiladim.com Sanayi tipi kovalar!)

İlaçlama makinesinin tankını önce suyla sonra biraz sabun veya deterjanla temilzeyiniz. Ondan sonra da içine hiç seyreltilmemiş (veya çok az seyreltilmiş (1/5 veya 1/10) EMA koyunuz. Çalkalayınız ve birkaç saat içinde bırakınız. Onsdan sonra temizlikte kullandığınız EMA çözletisini atınız. Bu işlemden sonra ilaçlama makinesini EMA uygulamak için kullanabilirsiniz. Kolay gelsin.

Eski 02-02-2010, 09:48   #8
Ağaç Dostu

Tuba's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Merhaba,

Ben yesiladim.com dan EM Asilayici Metaryal aldim. Ama kullanimi konusunda emin degilim. Bana yardimci olurmusunuz?

1 paket EM asilayici metaryal 20 lt. organik madde icin yeterli. Organik maddeyi bu metaryalle karistirip bekletecekmiyim yoksa toprakla mi karistirmak lazim?

Evde yaklasik 150-170 litre toprak var (cuval hesabi yaptim aslinda net degil yani). Bu topragin tamami daha onceden kullanilmis yani beton gibi artik. Kum ve karsiyakada fidancidan aldigim organik gubre ile karistirip havalandirdim hafta sonu, sonrada cuvallara doldurdum (hepsi saksilarda kalmisti).

Buyukce bir cuvalda da kompost yapmak istiyorum; en alta kum ve toprak serdim, ustune ufalanmis gazete kagitlari onun da ustune 10 lt kadar mutfak artigi+yarim paket asilayici metaryal+3 lt kadar orgnaik gubre koyup karistirdim, serdigim malzemenin uzerine dokup ustunu toprak+kum+gubre karisimi ile kapattim. Cok kuru olmasin diye de humik asit sulandirip koydum birazcik (1 lt degil).

Dogru mu yaptim bilemedim. Bana yardimci olursaniz mart sonunda evdeki butun topraklarin organik madde eksiginin tamamlanmis omasini istiyorum.

Kalabalik bir aile oldugumuzdan evde 1 hafta meye yenmese de 30 lt kadar mutfak artigi olusuyor.

Tuba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2010, 12:59   #9
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Sn Tuba

EM Bukaşi kompost yapımında nem miktarı önemlidir. Lütfen aşağıdaki linke bakınız. (Mesaj: 398) Nem miktarını ona göre ayarlayınız.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=398

Kolay gelsin.

Eski 03-02-2010, 03:46   #10
Yeni Üye

skays's Avatar

Giriş Tarihi: 27-01-2010
Sn Dogasever,

salma sulama ile sulama yapıldığından, su bahçe başı kanalından bahçe parseline, parsel boyunca yayılmaya bırakılıyor.

Sizin önerdiğiniz gibi EMA'yı (1/500) sulama suyuna karıştaramam diye düşünüyorum, yani su akarken içine dökmem gerekecek. 5 dekarlık bir bahçede EMA istenilen miktarda yerine ulaşamıyacağını tahmin ediyorum.

- Alternatif olarak seyreltilmis EMA ile ağaç bölgesini bir teneke su ile sulayabilirmiyim veya ağaçları spreylerken toprağı'da spreyleyebilirmiyim.

- Toprağı salma sulamayı uygulamadan öncemi sonramı spreylememi önerirsiniz.

- EM5+EM FPE karışımını seyreltilmis EMA ile beraber karıştırıp spreyleyebilirmiyim yoksa ayrımı spreylemeliyim.

- Ilaclama makinesinin tankı 1 ton'luk kapasitede. Su ve deterjanla temizleyebilirim, ancak EMA ile 1 ton'luk tankı çalkalamak biraz zor olacak. Tankın içini el spreyi ile EMA spreyleyip bekletsem olurmu, seyreltme oranı sizin önerdiginiz gibi (1/5 veya 1/10) olarak kalabilirmi.

Saygılar

skays Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2010, 12:06   #11
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Yanıtlarım mavi renkle aşağıda yazılı. Kolay gelsin.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi skays Mesajı Göster
Sn Dogasever,

salma sulama ile sulama yapıldığından, su bahçe başı kanalından bahçe parseline, parsel boyunca yayılmaya bırakılıyor.

Sizin önerdiğiniz gibi EMA'yı (1/500) sulama suyuna karıştaramam diye düşünüyorum, yani su akarken içine dökmem gerekecek. 5 dekarlık bir bahçede EMA istenilen miktarda yerine ulaşamıyacağını tahmin ediyorum.

- Alternatif olarak seyreltilmis EMA ile ağaç bölgesini bir teneke su ile sulayabilirmiyim veya ağaçları spreylerken toprağı'da spreyleyebilirmiyim.

Her ikisi de olur ama en iyisi teneke ile sulayın
- Toprağı salma sulamayı uygulamadan öncemi sonramı spreylememi önerirsiniz.
Önce salma sulama ile sulayın sonra EM uygulayın.
- EM5+EM FPE karışımını seyreltilmis EMA ile beraber karıştırıp spreyleyebilirmiyim yoksa ayrımı spreylemeliyim.

Ayrı spreyleyin.
- Ilaclama makinesinin tankı 1 ton'luk kapasitede. Su ve deterjanla temizleyebilirim, ancak EMA ile 1 ton'luk tankı çalkalamak biraz zor olacak. Tankın içini el spreyi ile EMA spreyleyip bekletsem olurmu, seyreltme oranı sizin önerdiginiz gibi (1/5 veya 1/10) olarak kalabilirmi.

El spreyi ile spreyleyebilirsiniz. Hatta birkaç defa spreyleyip içinde bekletin.

Saygılar

Eski 07-02-2010, 21:48   #12
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 09-11-2009
Sayın Doğasever

Zeytin ağaçlarına uygulamak üzere dün bir römork (tahminen 4 m3) sönmemiş keçi gübresi aldım ve daha da alacağım. Em ile fermantasyona sokup ağaçlara uygulamayı planlıyorum Daha önce hayvansal gübrelerin nasıl fermentasyona tabi tutulacağı ve uygulanacağı konusunda açıklamalarda bulunmuştunuz.

Benim fermantasyona sokacağım gübreler 4 m3 yığınlar halinde olacak. Bunları ema ile spreyleyip % 40 civarı nem ile fermantasyona bırakmada fazla bir sıkıntım olmayacak.
Fakat fermantasyonu biten gübrelerin 3:1 oranında toprak ile karıştırılıp tekrar aynı işlemi yapma aşaması benim için imkansız gibi bir şey.

Bu toprak ile karıştırma aşamasını atlayarak fermantasyonu biten keçi gübresini doğrudan ağaçlara uygulayabilir miyim? Uygulayabilme durumu var ise ağaç başına ne kadar ve nasıl uygulayabilirim. Ağaçlar 7 yaşında gövde kalınlığı 8-10 cm civarındadır.

Aralık ayındaki mesajlarınızda em ürünlerinin İzmir' de de satılacağını söylemiştiniz. Sanırım bir gelişme olmadı. Siparişleri yine Ankara' ya mı vereceğim?

Saygılarımı sunarım

Düzenleyen Reytabu : 07-02-2010 saat 21:50 Neden: imla hatası düzeltme
Reytabu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2010, 23:46   #13
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Reytabu Mesajı Göster

Bu toprak ile karıştırma aşamasını atlayarak fermantasyonu biten keçi gübresini doğrudan ağaçlara uygulayabilir miyim? Uygulayabilme durumu var ise ağaç başına ne kadar ve nasıl uygulayabilirim. Ağaçlar 7 yaşında gövde kalınlığı 8-10 cm civarındadır.
Sayın Reytabu,Bu kunuda üstüme düşen cevap hakkını mesajınızdaki alıntıdaki kestiğim bölüm içinde açıklama gereği duydum, keçi gübresinin Em ile fermantasyonun devamı bakımından bü gübreyi ağaçların yaprak iz düşümüne uyguladıktan sonra öğüttüğünüz dallardan yapacağınız malçla kapatmalısınız.

Fermantasyon işleminizin devamınıda sağlamış olacaksınız, toprağınıza kattığınız bu organik mataryeller başta solucanların buralarda toplanmasını sağlıyarak, mikroorganizmaları ve solucanların bu gübreyi daha aktif ederek gübrenizin yarayışlılığı çok daha fazla özellik kazanmış olacaktır, fermantasyonun devamıylada ağaç altlarına düşen ot tohumlarınında çimlenme özelliklerini kaybederek gübrenize ekistra kazanım sağlıyacaktır.

Dal öğütme Makinasının burada önemine şahit olacaksın katkılar, çalışmaların kolay gelsin mahsulün bereketi seni mutlu etsin, sevgiyle kal.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 23:36   #14
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 09-11-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Sayın Reytabu,Bu kunuda üstüme düşen cevap hakkını mesajınızdaki alıntıdaki kestiğim bölüm içinde açıklama gereği duydum, keçi gübresinin Em ile fermantasyonun devamı bakımından bü gübreyi ağaçların yaprak iz düşümüne uyguladıktan sonra öğüttüğünüz dallardan yapacağınız malçla kapatmalısınız.

.
Sayın Epsody, Sayın Doğasever

Her ikinize de bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ediyorum.

Sayın Doğasever' in EM konusundaki bilgilendirme ve yönlendirmeleri , Sayın Epsody' nin de toprağın iyileştirmesi ve malçlama konularındaki tavsiye ve şartlandırmaları ile bu sene Zeytin ağaçlarına uygulayacağım bakım şeklini netleştirdim.

Bu güne hiçbir organik-kimyasal gübre kullanmadan sadece sürerek ve elimden geldiğince çok sıcak havalarda sulayarak bakmakta olduğum vegatitif ve meyve verimlerinden memnun olmadığım ağaçlara:

Öncelikle dip ot temizliği yapılıp çapalandıktan sonra taç iz dişümlerine iyi kalitede leonardit ve fermente edilmiş keçi gübresi uygulayarak toprak organik maddelerle takviye edilecek. Keçi gübresi üzerine de dallardan öğütülecek parçalardan 8-10 cm kalınlığında malç serilecek tabii ki malç üzerine de 1/500 oranında ema spreylenecek.

Havaların sıcaklık durumuna göre de 3-5 kez damlama ile su verilecek her sulamada da topraktan ema uygulanacak. 2 - 3 kez de (1:500 + 1:500) em5 + EM FPE spreylenecek.

Kısacası bu sene zeytin ağaçları için EM yılı olacak.

Uygulama öncesini ve uygulama sonrası gelişmeleri de fotoğraflayarak burada paylaşacağım.

Saygılarımla

Reytabu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 00:27   #15
Yeni Üye

skays's Avatar

Giriş Tarihi: 27-01-2010
Sn Dogasever,

sizin önerdiginiz gibi, bu sezonda EM'yi bahçemde uygulayacağım.
EM yazdığınızda EMA'yı tarif ettiğinizi düşünüyorum.

Ben şimdi EM5+EM FPE karışımını uyguladığımda bütün bu aşşağıdaki kaysı için tavsiye edilen kimyasalları kullanmama gerek kalmıyacak değilmi.
Çok uzun bir liste sanki meyve değilde kimyasal bir kokteyl içiyoruz.

Hastalık ve Zararlılarla Savaş

1. Dal yanıklığı kızılleke (Sonbaharda yapraklar dökülünce)

• Bordo bulamacı % 2'lik veya
• Bakırlı ilaç (%50 metalik)

2. Kabuklu Bit (İlkbaharda tomurcuklar kabarmadan önce)

• Susracide 40 EC
• Suprathion 40 EC

3. Dal yanıklığı kızılleke (İlkbaharda tomurcuklar kabardığında)

• Bordo bulamacı % 1'lik veya
• Bakırlı ilaç (% 50 metalik)

4. Kahverengi tomurcuk tırtılı (İlkbaharda tomurcuklar kabardığında)

• Decis 2*5 EC
• Lebaycid %50 EM
• Thiodon 35 EC
• Zolone 35 EC
• Gusathion %20 EM
• DDVP %50 EM
• Gusathion 525 WP

5. Monilya (Çiçekler % 1-2 açınca (Çiçeklenme 10-12 gün devam ederse ikinci ilaçlama yapılır.))

• Benomyil (Benlate)
• Thiophanate methyl
• Carbenzadin
• Vinlozolin

6. Kızılleke(Meyveler zeytin çekirdeği iriliğine gelince)

• Dodine 65 W
• Zineb % 65 WP
• Thiram % 80 WP

Saygılar

skays Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2010, 11:40   #16
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Sn Skays
Evet, EM"den kastettigim hep EMA'dir. Çünkü tüm tarımsal uygulamalarda aktifleşmiş EMA'yı kullanıyoruz. VE EMA yakında Akira adı ile yeni şişesinde piyasaya çıkacak. Ruhsatların alınması süreci zaman alıyor.

EMA ile birlikte EM5+EMFPE kullandığınızda, bu kimyasalları bence kullanmanıza gerek yok. Herşeyden önce EM ürünlerinin bir ilaç olmadığını yine vurgulamalıyım. EM ürünleri, canlı mikroorganizma ve enzimlerden oluşmaktadır. Aslında bitki besleme ürünleridir. Ancak, bitkileri koruyucu etkilerini de göz ardı edemeyiz. Ağaçlarınızı yakından takip ediniz. Bu kimyasalları kullanmadığınızdan ötürü, herhangi bir zararlının belirtisini ilk gördüğünüzde, hemen ekstra EM5 + EM FPE uygulaması yapınız. Bu ekstra uygulamalara, zararlının etkisi veya kendisi yok olana kadar hergün veya iki günde bir devam ediniz. Benim genelde uygulama şeklim şöyledir: Herhangi bir zararlı gördüğümde 2 gün üst üste 2 uygulama yapıyorum. Sonra, 2 hafta süreyle haftada bir yapıyorum. Ondan sonra ayda bir kez uygulamaya geçiyorum. İyi çalışmalar

Eski 08-02-2010, 11:47   #17
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Sn Reytabu,
Toprakla karıştırmamızın nedeni, asidik olmasının getirebileceği bazı olumsuzlukları ortadan kaldırmak içindi. Bazı asit seven ağaç veya bitkilerde buna gerek yok. Ancak, siz yine de garanti olması açısından, ağacın gövdesinin etrafında 30 cm bir alanı, kompost uygulamadan boş bırakınız. Gerisi, yukarda Epsody'nin söylediği gibi, ağacın yapraklarının izdüşümüne kompostu üst toprağa uygulayınız ve toprağı çapalayarak kompostu yediriniz. En üste Epsody'nin söylediği şekilde malçlama yapabilirsiz. Malçlama yaptıktan sonra, arada bir malçın üzerine 1/500 oranında suyla seyreltilmiş EMA spreylemenizde de fayda var. Saygılarımla.

İzmirden veya Ankaradan ürün temin edebilirsiniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Reytabu Mesajı Göster
Sayın Doğasever

Zeytin ağaçlarına uygulamak üzere dün bir römork (tahminen 4 m3) sönmemiş keçi gübresi aldım ve daha da alacağım. Em ile fermantasyona sokup ağaçlara uygulamayı planlıyorum Daha önce hayvansal gübrelerin nasıl fermentasyona tabi tutulacağı ve uygulanacağı konusunda açıklamalarda bulunmuştunuz.

Benim fermantasyona sokacağım gübreler 4 m3 yığınlar halinde olacak. Bunları ema ile spreyleyip % 40 civarı nem ile fermantasyona bırakmada fazla bir sıkıntım olmayacak.
Fakat fermantasyonu biten gübrelerin 3:1 oranında toprak ile karıştırılıp tekrar aynı işlemi yapma aşaması benim için imkansız gibi bir şey.

Aralık ayındaki mesajlarınızda em ürünlerinin İzmir' de de satılacağını söylemiştiniz. Sanırım bir gelişme olmadı. Siparişleri yine Ankara' ya mı vereceğim?

Saygılarımı sunarım

Eski 08-02-2010, 14:26   #18
Ağaç Dostu

ihsankaya45's Avatar

Sn doğasever
bahçemizde agaç çevresini çapa motoruyla sürmekteyim. Diğer bölgeleri ise yılda üç defa biçtirmekteyim. Bolca ot çıkmakta (40 dönüm) ve yerinde çürümeye bırakıyorum. Bu otlardan ema kullanarak fermantasyon sağlıyabilirmiyim. Nasıl bir yol takip edelim.(hayvan gübreside mevcut) saygılarımla

Eski 08-02-2010, 16:24   #19
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Alıntı:
Sn doğasever
bahçemizde agaç çevresini çapa motoruyla sürmekteyim. Diğer bölgeleri ise yılda üç defa biçtirmekteyim. Bolca ot çıkmakta (40 dönüm) ve yerinde çürümeye bırakıyorum. Bu otlardan ema kullanarak fermantasyon sağlıyabilirmiyim. Nasıl bir yol takip edelim.(hayvan gübreside mevcut) saygılarımla
İhsan Bey merhaba

Bunu 2 farklı şekilde yapabilirsiniz:

1)Hayvan gübresiyle kestiğiniz otları birlikte karıştırarak ya da 10 cm hayvan gübresi üzerine 10 cm kalınlığında ot tabakası şeklinde tabakalar halinde üst üste koyarak (beton bir zemin ya da naylon üzerinde) ve her ot tabakasından sonra üzerine EM spreyleyerek 1 ila 1,5 metre yüksekliğe kadar çıkabilirsiniz. En üstüne naylon örtünüz. Tüm diğer yapılacaklar aşağıdaki linkte anlatılıyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=398
2) Hayvan gübresiyle otları ayrı ayrı kompostlaştırmak isterseniz, otları biçtikten sonra tarlada bırakın üzerlerine 1/20 oranında seyreltilmiş EMA spreyleyin ve toprağı altüst ediniz. En az 4 hafta herhangi bir ürün ekmeyin.
Kolay gelsin!

Eski 08-02-2010, 16:38   #20
Ağaç Dostu

ihsankaya'ya kompost açıklamalarım.

Alıntı:
Sn doğasever
Sayın ihsankaya, Sorunun cevapları kompost, fermanyasyon işlemlerini kapsadığından, sizi bu konularda detaylıca bilgilendirebilirim, anladığım kadarıyla siz ağaçların çevresini sürmekle otları toprak altına vererek yeşil gübrelemeyi amaçlıyarak otlardan da kurtuluyorsunuz.

Bence siz işi zor tarafından ele alıyorsunuz, ağaçlarınızı kışa girerken yaprak izdüşümüne göre hayvansal gübrenizi serecek beraberinde uygun miktarda ağaç yaşlarına göre leonardit ilave ederek, gübrelerinizi EM'i kullanarak spreyliyerek fermantasyona tabi tutarak üstünede saman ve ağaç dallarını öğüterek malçla örteceksiniz.

Yapığınız işlemin size faydalarını anlatayım, ahır gübreleri ile ağaçlarınıza organik gübreleme yapmış olacak,leonardit'de bu gübrenin yarayışlılığını artırarak toprak aktiviyeti ile de toprak canlıları da işleme dahil olacaklardir.

EM'in içinde mikroorganizmalar faaliyete geçerek gübrenizi ve malç malzemenizi fermantasyona sokarak toprağınıza düşmüş ot tohumlarınızın çimlenme özelliklerini bozarak onlarında bitki besin malzeme formuna sokarak sizleri otlarla uğraşma derdinden kurtaracaktır.

Arkadaşım 40 dönüm araziden çıkan otunuzu vahşi ortama bıkarak çürümesinden fazla yararınız olmıyacaktır.İyi bir atık yönetimi oluşturarak, ahır güberlerinizi ve çıkan bu otları kompost yaparak iyi bir toprak iyileştirici ve bitkileriniz için organik gübre edebilirsiniz.

Kompost işminizi yaparken kapalı bir oratamda mazemelerinizi homojen bir karışımla EM'i de aktifleyici olarak kullanarak fermantasyonla iyi bir kompos oluşturabilirsiniz.

Açıklamalarımda anlaşılmayan ayrıntıları isterseniz mesajınızda belirterek size daha detaylı bilgiler sunabilirim.

Garga beğendi.
Eski 08-02-2010, 19:44   #21
Ağaç Dostu

ihsankaya45's Avatar

sayın epsody; ilgi ve alakanızdan dolayı teşekkür ederim.
kompost için kulanabileceğim biçilen otlar,hayvan gübresi (inek),ve budama dallarını kulanabilecek durumda olacağım. bunları nasıl bir kapalı sistemde uygulayabilirim? ayrıntılı açıklarsanız sevinirim. em'i katman katmanmı uygulamam uygun olur? ne kadar em uygulamalıyım ? ne kadar süre tutmamız uygun olur ? budama malzemelerini ve otları öğütmeden kullansam olurmu ?
saygılarımla

Eski 08-02-2010, 20:48   #22
Ağaç Dostu

ihsankaya45'e samimi paylaşımlarım.

Alıntı:
sayın epsody; ilgi ve alakanızdan dolayı teşekkür ederim.
kompost için kulanabileceğim biçilen otlar,hayvan gübresi (inek),ve budama dallarını kulanabilecek durumda olacağım. bunları nasıl bir kapalı sistemde uygulayabilirim? ayrıntılı açıklarsanız sevinirim. em'i katman katmanmı uygulamam uygun olur? ne kadar em uygulamalıyım ? ne kadar süre tutmamız uygun olur ? budama malzemelerini ve otları öğütmeden kullansam olurmu ?
saygılarımla
ihsankaya45;Samimi yaklaşımınızdan dolayı size detaylara inerek kompostlama işinin bütün inceliklerini sizin şartlarınıza uygun açıklamalara getireceğim, öncelikle size genelde çevremdekilere bahçemdeki otlara verdiğim değeri ifade eden bir açıklamamdan bahsederek sizin sorularınıza yöneleceğim, benim bahçemin otları bahçemin bereketidir, onlar benin için enderli organik gübrelerden daha değere sahiptir diyerek bahçemin otlarına sahip çıkarım.

Aynen senin arazinde çıkan bu otlarda organik gübrelerden daha değerli bitki besini taşımaktadır, yeterki bizler bunlra gereken değeri vererek onları işliyererek topraklarımıza geri kazandıralım.

Arkadaşım otları karbon kaynağı olarak sayarsak, ahır gübreleride azot kaynağı olarak düşünürsek bunlar kompostun idel malzemelerini oluştururlar,bunları homojen bir şekilde karıştırarak, nemlendirme işinide su ilavesi ne katacağın EM le yaparak fermantasyonu başaltarak bu kompost yığınlarını aynı silaj yapar gibi naylon örtüye alırda havasız ortamda işlemi arada bir karışım yaparak oluşumu sağlandığında kompostun hazır demektir bir iki ay içinde işlem tamamlanır.

Dalları ve otları öğütmen işlemin daha kısa zamanda olgunlaşmasını sağlıyacaktır, EM'in mikarını elindeki malzemenin ölçülerine göre sayın doğasever tayin etmesi daha uygun olur, leonardit piyasalarda çeşitli kalitelerde bulanmakta olduğundan kati bir miktar vermem söz konusu olursa 3-5 kg ağaç başına verebilirsiniz toprağında organik madde olduğu duruma göre leonarditin zararları olamaz faydası olur.

Bu anlatılanların uygulama anına görede karşılıklı mesajlaşırsak işlemimiz daha sağlıklı yürüyecektir.

Msn ilede daha hızlı bilgi alış verişi sağlayabiliriz, iyi günler işlerinde kolaylıklar dilerim

Eski 08-02-2010, 20:08   #23
Ağaç Dostu

ihsankaya45's Avatar

sayın epsody
ağaç dipleringde kullanacağımız hayvan gübresinini üzerne nekadar leonardit atalım ? ağaçlarım 4-6 yaşlarındalar,.
saygılarımla

Eski 08-02-2010, 22:05   #24
Ağaç Dostu

ihsankaya45's Avatar

sayın epsody ;
verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. nisan ayında ilk ot biçtirmemden sonra
uygulamayı planlıyorum. o dönemde takıldığım konularda sizleri tekrar rahatsız ederim. sayılarımla.

Eski 09-02-2010, 10:51   #25
Ağaç Dostu

Reytabu ve ihsankaya' ya ilave açıklamalarım.

Alıntı:
sayın epsody ;
verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. nisan ayında ilk ot biçtirmemden sonra
uygulamayı planlıyorum. o dönemde takıldığım konularda sizleri tekrar rahatsız ederim. sayılarımla.
Önce her ikinizede şahsımdaki ilginizden samimi teşekkürlerimi sunarım, sizlere açıklama maesajlarımda gözden kaçan bir iki ayrıntının açıklanması gereği ile sizlere bu ilave mesajı yazıyorum.

Burada önce uyguladığımız leonardit'in önemine vurgu yapmam gereği olarak leonardit, bitkilerimize uyguladığımız gübrelerin yarayışlılığını arttırmasının nedenlerini açıklıyacak olursak bitkilerin beslenme forumlarına dünüşümünü sağlamasıdır.

Bu işi mikro organizmalarda yapmaktadır, fakat mikro organizmalardan bu işi çürükçül bakterilerin yapmaları halinde, gübrelerimizden beslenerek bazı zararlıların üremelerinede sebeb olmaktadırlar. Mesela toprakta her türlü zararlı üremesi bu yolla olmaktadır.

Bu sebepten gübrelerimizin yarayışlı forma sokma işi leonardi'te düşmektedir, bu yüzden leonardit mucizevi bir özelliğe sahip olma özelliği taşımaktadır, bilim adamları da diyorlarki dünyanın bütün kimyacıları bir araya gelseler hümik asitleri (leonardit) yapamazlar diyerek ilave ediyorlar hümik asitler doğanın bize sunduğu en büyük mucizedir, sözüyle Hümk asitleri ve bu asitlerin üretildiği leonarditin önemine vurgu yapmaktadırlar.

Arkadaşlar sizlere sunacağım ikinci ayrıntı topraklarıma ilave ettiğimiz organik atıkların gübre, kompost, vede bizin dışımızda toprağa düşen kuru otlar yapraklar vahşi ortama direk bırakılmamalıdır, çünkü bu organik mataryeller hava ile temas ederek okidasyona uğruyarak çürükçül bakterilerin faaliyet alanına girmektedirler, sonuçta koku, sinek, böcek, kene sözün kısası hertürlü hastalık ve zararlının üremelerine sebeb teşkil etmektedir.

Bu durumun önüne geçmek zor değildir, bu organik mataryelleri fermantasyona tabi tutarak (Etkin (faydalı mikroorganizmalarla) mayalıyarak aktif etmektir) bu yaptığımız işlemden sonra gübrelerimiz kompostlarımız ve diğer çürüntüler etkin mıkro organizmaların hakimiyetlerine girerek bitki besinlerine dönüşeceklerdir

Sizlere ilave aktarmalar bu kadar olmasına karşın detay isteyen arkadaşların mesajlarını cevaplamaktan memnunluk duyacağımı belirterek hepinize teşekkür ederim sevgi ve saygılarımla.

Eski 09-02-2010, 11:19   #26
Ağaç Dostu

ihsankaya45's Avatar

Sn epsody
ek bilgi için teşekür ederim. Kaliteli leonarditi nasıl anlarız ve nerede bulabiliriz. Saygılarımla.

Eski 09-02-2010, 11:53   #27
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Sn Epsody'ye bu başlıktaki yararlı açıklamaları için çok teşekkür ediyorum. Bunların devamını diliyorum.

Tüm okuyucuların bilmesini istediğim bir nokta, hiçbir ürün tek başına mucize yaratmaz. Toprak, biyolojik, kimyasal ve fiziksel açıdan son derece karmaşık bir sistemdir. Doğru olanı yapar ve toprağın ihtiyacı olanı verirsek, o da bize karşı çok comert davranır. Toprağı ihmal eder, onun yaşaması için gerekli unsurları ondan esirger ve bunun üzerine bu canlı varlık olan toprağa bol bol kimyasal ilaç ve k'myasal gübre ve zehir atarsak, sonuçta, verimi düşük, hasta ve sağlıksız ürünler alırız. Kendi sağlığımız da bozulur. Seçim bizim!

Üstüne üstlük her yıl Kıbrıs adası kadar verimli toprağı erozyon yoluyla kaybetmekteyiz. Sadece organik madde ilavesi ve malçlama ile bunu önlemek mümkündür.

Bir de tarlalarımızın kenarlarına çalı ekmeliyiz. Bu çalılar da hem erozyonu önler hem de yabani hayvanlar için korunak yerleri oluşturur. Yabani yaşamın ve biyoçeşitliliğin desteklenmesi, doğadaki büyük uyumun yararınadır ve mutlaka bize fayda olarak geri yansıyacaktır. Türlerin yok edilmesi ve biyoçeşitliliğin azalması da insan yaşamını olumsuz etkileyecektir.

Bu yüzden, doğayı hem koruyalım hem de ,irili ufaklı tüm canlıların soylarının devam edebilmesi için de elimizden geldiğince çaba sarfedelim. Unutmayınız ki tarlalara atılan zehirler, doğadaki diğer canlıların yaşamlarının sona ermesine neden olabilir. Bazı türler sırf bu yüzden yok olabilir.

Düzenleyen Dogasever : 09-02-2010 saat 13:42 Neden: eksik
Eski 09-02-2010, 16:00   #28
Ağaç Dostu

ihsankaya45's Avatar

Sayın dogasever
em deki miroorganizmalar toprakta nekadar süre canlı kalabiliyorlar.

Eski 10-02-2010, 09:47   #29
Ağaç Dostu

ihsankaya45'e paylaşımlarım.

Alıntı:
Sayın dogasever
Mikro organizmaların hayati faaliyetleri organik gıda bularak beslendikleri sürece yaşamlarında bir durum ancak etkin olanların baskın olanlardan da çoğunluk arzetmelerine bağlı olduğu şartların devamlılığı ile orantılı bir durumdur, onları biz organik atıklarla beslerken bu atıkların içinde çürükçül bakterilerin varlığı onların yaşamlarını riske sokacaktır.

Toprağımıza uyguladığımız EM'in mikroorganizmalarını yaşatarak çoğaltmak bizim elimizde, bahçe toprağına uyguladığımız organik atıkları çürükçül bakterilerden arındırmak zorundayız, bu işlemde bu organik bileşikli atıkları havasız ortamlarda fermantasyon işlemi ile bertaraf edebiliriz.

Çürükçül bakteriler açıktaki organik bileşikler üzerinde ürerler bahçe toprağımızın üzerine düşen bir yaprak tanesi bile bahçemizi istila edecek kadar çürükçül bakteri üretebilir, örnekle bizim uyguladığımız EM'in içindeki etkin olan bakterilerin sayısında fazla ise yaprakların ürettiği çürükçül bakteriler, uygaladığımız em bakterilerinin fazla yaşama şansları olmıyacaktır.

Eski 10-02-2010, 11:24   #30
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Alıntı:
Sayın dogasever
Besin, su (nem şeklinde) olduğu sürece EM toprakta yaşamaya devam edecektir. Çok soğuklarda etkinliği azalır o yüzden uygulamaları yaparken hava sıcaklığının 10 C derecenin altında olmamasına dikkat ediyoruz.

Şimdiye kadar bu başlıkta EM'nin anaerobik yani havasız ortamda etkin olması veya yaşaması üzerinde daha çok duruldu. Sanırım o yüzden Epsody de bunun önemine dikkat çekti. Ancak, burada belirtmem gereken bir diğer konu da, EM'nin aerobik ortamlarda da yaşadığı ve çok da güzel iş gördüğüdür. EM hem aerobik (havalı) hem de anaerobik (havasız) ortamlarda kullanılabilir. Örneğin, kompost yapımında bizler hep anaerobik ortamda EM ile kompost yapımından söz ettik. Ancak, EM kullanarak aerobik ortamda da kompost yapabilirsiniz. Bu bir tercih konusudur. Benim görüşüm, önce anaerobik koşullarda kompostlaştırma işlemine başlamak sonra aerobik koşullara geçmek şeklindedir. Böylelikle, EM'den hem anaerobik hem de aerobik olarak yarar sağlamış oluruz. Bu ortamlarda faaliyet gösteren mikroorganizma grupları farklıdır. EM her iki tür mikroorganizma grubunu da içinde barındırmaktadır.

Epsody'nin mesajından alıntı:

Çürükçül bakteriler açıktaki organik bileşikler üzerinde ürerler bahçe toprağımızın üzerine düşen bir yaprak tanesi bile bahçemizi istila edecek kadar çürükçül bakteri üretebilir, örnekle bizim uyguladığımız EM'in içindeki etkin olan bakterilerin sayısında fazla ise yaprakların ürettiği çürükçül bakteriler, uygaladığımız em bakterilerinin fazla yaşama şansları olmıyacaktır.

Yanıt:

Sn Epsody
Eğer EM uyguladınızsa, (ki mutlaka bizim önerilerimize uygun olarak uygulanmış demektir!) çürükçül bakterilerin hiç şansı yok. Ortam anerobik de olsa aerobik de olsa, EM uygulandıysa, EM mikroorganizmaları ortama hakim oldu demektir. (Bizler, EM uygulama konsantrasyonlarını ona göre ayarlayoruz). Bu durumda ise, çürükçül mikroorganizmaların rekabet etmeleri mümkün değildir. Yani böyle bir durumda EM mikroorganizmaları ölmez!

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025