View Single Post
Eski 21-01-2010, 17:06   #536
Tuba
Ağaç Dostu

Tuba's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Guzel yerler gorduk elhamdulillah. Bitkilerin kendisinden ziyade meyveleriyle muserref olduk, zevkle...

Tek tek anlatmasi zor. Genel olarak soyleyeyim:

Londra'da ve Berlin'de kupeliler ve haseki kupesi sokaklarda agac oluyor. Butun yaz cicekliler. Ben evde bi saksi bi dunya zahmete bakamamistim.

Londra cok nemli bir sehir. Binalari cok eski. Evladiyelik yapiyorlar hakikaetn, oyle yik binayi yenisini koy disinada fayans dose banyo gibi olsun.. yok oyle seyler. Dolayisiyla binalar hep sarmasikla kaplanmis ustu yesil yesil yosunla kaplanmis. Sehir kuf kokuyor... Ogrendigim kadariyla, Londra'da toprak derinligi fazla degilmis. Dolayisiyla bahceler, ozellikle mustakil ev bahceleri genelde dokme toprakmis. Ama o kadarcik topraktan bile hertur agaz fiskiriyor. Sehrin ortasi bogurtlen agaclariyla kaplanmis. Insanlar yemiyorlar Tuba bolll boll nasiplendi tabii... Kesi yoktu memlekette, fare de cok :S Birde ben 3 Ingiliz aileyle kaldim, bircok aile evine gittim, evlerinde bizim pencere onu bostanlarina benzer sifali otlari var. Saksilar pislik dolu ama bitkilerin masallahlari var

Berlin ve Frankfurtu sevmedim. Sanki tas toprak les kokuyordu... Sehir ozellikle cop kokuyor. Alismasi cok zaman aldi, hatta alismadim, kactim geldim. Cok buyuk parklari var her mahallede. Iclerinde mini golleri, ordekleri. Berlinde sokaklarda tavsanlar kosuyordu benim oturdugum semtte. Bizde olsa coktan yahni olmuslardi ama orada tavan etini yemiyorlar nedense. Neyse, sehrin orta duzey, hatta hali vakti yerinde insanlarinin oturdugu evlerin-binalarin bahcelerinde sebze ekili Bizim gibi balkonda sebze gormedim ama ay cicegini sus olarak baklonlairna ekiyorlar. Ben de yanimda goturdugum red robinlerimi kaldigim evde mutfak camindaki saksiya ekmistim. ben gelirken yeni yesil domates vermisti, yiyemedim icimde kaldi :S 1,5-2 metre 30 cm capinda dev aycicekleri baklonlardan sarkiyor. Markette yesil sogan, nane, feslegen, maydanoz ve adini bilmedigim-tadindan hoslanmadigim bir bitki de saksida satiliyor. Demette maydanoz almiyor yabancilar. Demet demet maydanozlar sadece Turk marketlerinde var. Bir de bol-ucuz zendefile mest olmuslugum var ki anlatamam. Burada kilosu 14 TL orada 4€ en pahalisi :S Degisik tur pek gormedim. Sadece organik gida marketleri cok yaygin ve buradaki kadar pahali degiller.

Senelerdir hakiki dogal baldan baskasi evimize girmez ama Almanya'da "bio" adli bir firmanin adi gibi bio-organik bali gibisini hic yemedim. Bir daha yolum duserse kesinlikle heybe doldurup donerim heralde.

Sao Paulo-Brezilya'da tropik meyve sebze cennetinde gibi hissettim kendimi Cok genis topraklari var ve ulkede tarim cok ciddi gelir kaynagi. Avrupaya yas meyve sebze, kirmizi-beyaz et ve kahve ihracatina ait rakamlar akil durduruyor. MArkete gittiginizde domateslerin kokusundan bas donuyor o kadar lezzetli ve kokulular. Memleketleri cok bereketli. Meyve suyunu sadece meyveden yapiyorlar ki bu benim en sevdigim kismiydi

Seul - Guney Kore ise binalardan kalan alanlari dogal olarak yesille kapli ama tarim ve hayvanciliga uygun arazilari yok. Yuzyillarca aclik sefaler cektikleri soyleniyor. Simdi ise buyun gida maddeleri ithal. Yemek kulturleri cok zayif o nedenle de. Domatesi meyve olarak tuketiyorlar. Ekmek kavramlari yok zira bugdayi bilmiyorlar. Simdilerde ekmek kek gibi algilaniyor. Dunyanin en cok domuz eti tuketen ulkesi. Cok ciddi bir aclik ve sefalet cektikleri icin etsiz yemegi yemekten saymiyorlar. Dana ve koyun eti cok cok cok pahali. Ulkeleri cok temiz ama kimsenin bitkilerle ilgili oldugunu gormedim. Tabii Kore cok kisa sureliydi, gozlem yapamadim genisce ama bunlar izlenimlerim oldu.

Sehirlerde bulundum hep, dolayisiyla cok ilginc seyler gordugumu soyleyemem. Bana en ilginc gelen Almanya'da insanlar evlerinin dibinde ciftlik olsa da sutu marketten aliyorlar, kutu sut onayli oldugundan daha guvenilir kabul ediliyor. Taze sut icmeyen enteresan bi milletler.

Koyler hem Ingiltere'de hem Almanya'da oldukca gelismiz, bizim buyuk sehirlerin bircok ilcesinden iyi durumdalar. Hatta Ankara Mamak - Gulveren - Altindag - Diskapi civari icinizi acitiyor :S

Boyle... Bu basligi da isgal etmis mi oldum ki -- atmasinlar beni siteden.

Tuba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön