![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Yumurta kabuğunu işleyip kalsiyum olarak muhafaza etmek
Merhaba ramazan ayında baya bir yumurta kabuğu biriktirdim fırıncılardan.Amaç önümüzdeki yıl balkonumda sağlıklı domates,biber,salatalıklar yetiştirmek. Yumurta kabuklarını fırında 200 derecede iyice pişirdim sonra robotta ezdim daha sonra bolca elma sirkesiyle yıkadım,iyice kurutup kavonozuma doldurdum. Esas sıkıntım bundan sonrası şimdiden malzemeleri topluyorum.Epsom salt,yumurta kabuğu,aspirin,gübreler vs. Aldığım her gübre,ilaç,tarımla ilgili ürünler çoğu plastik kapta oluyor,benimde kafama takıldı bu yumurta kabuğunu cam kavanozda saklamamın bir zararı olurmu?Oda sıcaklığında güneş görmeyen yerde saklasam olurmu veya dolabamı koymak gerek? Birde youtube de videoda domates çukuruna epsom salt,yumurta kabuğu(dövülmüş)ve aspirin(dövülmüş)koyuyordu.Başka bir sitede okuduğum yazıda ise aspirinin sulandırılıp fıs fıslanabileceğini ama topraktan verilirse bitkiyi felç edeceğini yazıyor şimdi kaldık ortada. Yumurta kabuğunu muhafaza ve aspirin kullanımı hakkında yardım edebileceklere şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Bu yazıdaki tarifi ölçüleriyle uygularsanız sirkedeki asetik asit ve yumurta kabuğundaki kalsiyum karbonatın reaksiyona girmesiyle kalsiyum asetat elde edersiniz. Bunu yine yazıdaki oranda sulandırarak kalsiyum isteyen bitkilerinize yapraktan veya kökten verebilirsiniz. Aspirin salisilik asit içerir ve salisilik asit birkilerin doğal savunma mekanizmalarını tetikleyerek (SAR) hastalıklara karşı bitkinin kendini önceden uyarılmış bir şekilde gafil avlanmasını zorlaştırır. Uygulama için en iyi yöntem, 1-2 aspirin tabletini 1 lt suda iyice erittikten sonra yeni çimlenmiş ve gerçek yapraklarından 1-2 tane çıkarmış fidelerinizi bir defaya mahsus bu su ile sulamak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2017
Şehir: Tokat
Mesajlar: 6
|
Alıntı:
"10 gram temiz ve kuru yumurta kabuğu havanda dövülerek veya blender’da çekilerek toz hale getirilir. Bir kaba 400 gr %5’lik sirke konur (marketlerde satılan sirkeler %5’liktir), toz haline getirilmiş yumurta kabukları sirkeye ilave edilir. 2-3 gün boyunca sık sık karıştırılarak bekletilir. Kabarcıklar çıkaran karışımda sürenin sonunda yumurta kabuklarının tamamen eridiği, dipte çökelti kalmadığı görülür. İçinde yumurta kabuğu eritilmiş sirke 20 litre suya karıştırılarak domateslerin yapraklarına püskürtülür, böylece herhangi bir kimyasal ürüne gerek kalmadan kalsiyum takviyesi yapılmış olunur." Bu şekilde verseydiniz soruyu soran kişinin aklını karıştırmadan net ve anlaşılır bir hale gelebilirdi konu, sırf o linke bakmadım diye çok zaman kaybettim ve kaybettiğim zaman zarfı içerisinde sürekli kınadım sizi. Konuyu çözüm içeren bir cümle yerine kafa karıştıran birton cümle sarfettiğiniz içinç... @birnefestoprak @erkanbey @sebazios Haşlanmış yumurtanın suyunu kullanan ve kullanılmasını tavsiyede edenler yazanlar cizenler videolar izledim.. Peki bu haşlanmış yumurta suyuna karışan kalsiyum bitkinin alabileceği kullanabileceği kalsiyum mudur yoksa anlatılanlar hikaye mi bir de o bilgilerinizi, düşüncelerinizi alalım.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn MeyveliTepe, içine link ekleyince kızılan mesaj icat etmiş ![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Alıntı:
![]() Foruma üye olma zamanınız 2017. 23 Ağustos 2015'de yazılmış ve bu başlığın ikinci mesajı olan mesajımı alıntılayarak linkini verdiğim yazıyı okumamak suretiyle sürekli kınadığınızı söylüyorsunuz. Bu başlık topu topu iki sayfadan oluşuyor. Yani alıntıladığınız mesajın bulunduğu sayfayı kolayca aşağı doğru kaydırdığınızda başka mesajlar da ekranda görünür, dolayısıyla da okunur hale geliyor. Hadi linki okumadınız. 28 Ağustosta 2015'de, ilk mesajdan topu topu beş gün sonra yazılan ve aynı sayfada bulunan #28 nolu mesajı da mı okumadınız? Bana kalırsa, ne kadar sürdü bilmiyorum ama, "sürekli kınama" durumu ile kendi kendinize eziyet etmişsiniz. #28 nolu mesajın linkine de bakmak zor gelirse bundan bir önceki sayfa diye tarif edeyim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
-Tamamen erimesi mi gerekiyordu yoksa olduğu kadar yeter mi? -Daha uzun süre beklesem erir mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Alıntı:
Böyle şeyler için elimde glacial asetik asit (%100'lük) oluyor. Onu saf su ile (RO sistemden elde edilmiş su) ölçerek tam oranında kullanabiliyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Sirke
Alıntı:
Sirke yapma yöntemimi alta yazıyorum. Müsait olduğunuzda yöntemde kusur var mı, bilgi verirseniz sevinirim. -5lt bidonun en az 1/3'ünü 4-5'e bölünmüş elma ile dolduruyorum. -Bir su bardağı doğal sirke koyuyorum.(Bir fiske de tuz) -Bidonu, üstte 4 parmak boşluk kalacak şekilde, suyla dolduruyorum. -Kapak yerine, hava alsın diye, tülbent sarıyorum -Günde birkaç kere oklava ile karıştırıyorum. -Elmalar dibe çökünceye kadar karıştırmaya devam ediyorum. -Elmalar çökünce karıştırmayı bırakıyorum. Öylece bekliyor. -Üst kısmında sirke anası oluşuncaya kadar beklemeye devam ediyorum. -Sirke anası oluşup dibe çökünce süzüyorum, şişeye koyuyorum, bir kaşık da bal koyup ardiyeye kaldırıyorum. --- |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Alıntı:
Bir zamanlar blogda bir tarif yazmıştık. Benzeri başka tarifler de var tabii. Ancak şunu akılda tutmak lazım; ev yapımı sirkeler, kullanılan meyve(ler)in özütünü içeren, sirkenin ana kimyasal maddesi asetik asit içermekle beraber damak tadına uygun, nefaseti hedef alan uygulamalardır. Sirkenin %5 asetik asit içermesi, fabrikasyon sirkelerde ölçülerek elde edilen, gıda kullanımında "uygun" kabul edilen bir orandır. Doğal sirke sürecinde, gerek bileşenlerin miktarları gerek sirkeleşme sürecinin koşulları, sonuçta oluşan sirkenin asetik asit oranını da belirler ve bu oran doğal koşullarda %0 - %7 arasında değişebilir. Yani mutlaka %5 olur diye bir durum yok. Çok özet de olsa, ev yapımı sirkede ortaya çıkan nihai asetik asit oranını etkileyen koşulları sayarsak; 1. Meyvedeki ve eklenen şekerin toplam miktarı. Bu ölçülmesi çok kolay olmayan bir değerdir. Meyve suyu değil de doğrudan meyve kullanılıyorsa daha da zordur. Zira meyvelerde bulunan şeker miktarı standart değildir. Aynı çeşit elmada bile, yetişme koşullarına göre şeker miktarı değişir. Bunun emniyetli yolu meyvenin suyunu sıkıp brix değerini ölçmek, buna göre ilave su ve ilave şeker miktarlarını hesaplamaktır. Sonuçta içinde şeker çözünmüş suyun belli bir brix değer aralığında olması beklenir. 2. İçinde çözünmüş şeker (ve başka meyve bileşenleri) olan sıvının alkolleşmesi süreci. Bu sürecin koşulları, maya ve alkol üretmek kaabiliyeti bakımından mayanın cinsi, ortamdaki oksijenin durumu. Karmaşık bir süreçtir. Ev yapımı sirkelerde genelde dışarıdan maya konmaz, meyve kabuğundaki mayalardan faydalanılır. Ancak bu mayanın kaabiliyetlerini bilemezsiniz, tesadüfidir. Buna karşın bazı hazır maya kültürlerinin bu kaabiliyetleri önceden bilinir ve ona göre kullanılabilir. Bu süreçte, mayaların (cinsine de bağlı olarak) oksijeni nereden elde edeceği de önem kazanır. Sirke kavanozunun ağzı baştan itibaren açık ise, bol zahmetsiz oksijen ile mayalar kendilerini üremeye verirler. Oksijene kısıtlı ulaşırlarsa şekeri sentezlemeye girişirler ve oksijeni şekerden elde ederler. Bu sayede alkolleşme gerçekleşir. Neticede, mayaların sıvıdaki şekerin tamamını alkole dönüştürmesi beklenir. Bu süreçte olabilecek kontaminasyonlar da önemlidir. Söz gelimi ortamda lactobacillus varsa, mayalardan erken davranıp şekeri laktik asite çevirmeye de başlayabilir. Kavanozun içinde bulunduğu ortam ısısı da çok önemli bir parametredir. Sıcaklığın yeterli olmadığı durumda, mayalar etkisiz kalıp alkolleşme de yetersiz olabilir, lactobacillus için daya uygun bir ortam oluşabilir. 3. Sıvıda oluşmuş alkolün asetin asite dönüşmesi ise sirke için nihai süreçtir. Bu süreçte, sıvıdaki alkol, oksijenin varlığı ve belli sıcaklık koşullarında acetobacter ailesi bakterilerce asetik asite dönüştürülür. Burada da sıcaklık ve oksijen varlığı önemlidir. Ayrıca sürecin tam zamanında sonlandırılması da önemlidir zira, oksijen varlığında, ortamda alkol kalmamışsa bakteriler bu kez kendi ürettikleri asetik asiti tüketmeye başlarlar. Öyle ki sonunda tamamen suya dönüşebilir. Neticesi, çok aşamalı ve hayli karmaşık bir süreçtir. Özetin de özeti, asetik asit miktarı, başlangıç şekerine, mayaların kaabiliyetine ve oluşan alkolün oranına, acetobacter faaliyetine, sürecin zamanında sonladırılıp sirkenin zayıflamasının önlenmesine, sıcaklığa, farklı aşamalardaki farklı oksijen yönetime vs. bağlıdır. Ev yapımı sirkelerde %5 asetik asit oranının elde edilebilmesi mümkündür ama çoğu zaman pek gerçekleşmez. Tam bir ölçü olmasa da bitmiş bir sirkenin pH değeri 3.3 gibi olmalıdır. Bu değer %5'e karşılık gelecek şekilde asetik asit içerdiğini işaret eder. Oysa pH 4,5 sirke de kokusuyla ve tadıyla sirke izlenimi verir ama asetik asit içeriği çok düşüktür. Sürece lactobacillus karışmış ve laktik asit üretmiş ise pH da bizi aldatabilir. Nereden nereye ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Oldu mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Aspirini topraktan vermemin zararı olacakmıdır videoda domates çukuru hazırlarken o şekilde uygulanıyordu. Yumurta kabuğumuda esas katı kısmını toprakla karıştırıp kullanıyordu. Yumurta kabuğu bu haliyle cam kavanozda kalsınmı (dışarıda mı dolapta mı ) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Alıntı:
Cam kaplar her türlü malzemenin saklanması için idealdir. Yumurta kabuğunu toprağa karıştırmanın da bir mantığı yok. Bu şekilde verilmiş yumurta kabuğu kalsiyum karbonattır ve suda çözünemez, dolayısı ile bitkiler tarafından alınamaz. Topraktaki yumurta kabuğu bakteriler marifetiyle ancak 5-6 ay sonra alınabilir forma gelir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Azot, fosfor, Potasyum, Kalsiyum, magnezyum, bakır, çinko, bor, fosfor vb. mineralleri içeren malzemeleri bitkilere karar pazar vermek çoğu zaman mineral dengesini sağlamak yerine bozulmasına sebep olur. Bu gibi içerikleri toprağınızın mineral dengesi bozuk ise hesaplayarak vermek gerekir. Organik maddesi yüksek kompost, doğal gübre ile güçlendirilmiş bir toprak normalde belirli bir mineralce zengin başka hiç bir katkı istemez. Ola ki böyle bir toprağı güçlendirme ihtiyacı ortaya çıktı, bu durumda tüm mineralleri, uygun formlarda ve dengeli bir şekilde vermek gerekir, aksi halde fazla bir mineral bitkinin diğer mineralleri almasını da engelleyebilir. Söz gelimi, ideal bir mineral kompozisyonunda kalsiyum:magnezyum oranı 7:1, çinko bakır oranı 2:1 olmalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Teşekkür ederim açıklamalarınız için. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-05-2015
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 20
|
Eğer toprağınızda kalsiyum eksikliğini yoksa, üstüne bunu teyit etmeden yapacağınız kalsiyumlu gübreleme, düşündüğünüz şekilde fayda değil, aksine zarar verir. Kalsiyum, magnezyum ve kükürt ile birlikte bitkilerin en ihtiyaç çok ihtiyaç duyduğu 6 makro besin elementinden biridir. Özellikle hücre yapısı içersinde ve vejetatif aksamın oluşmasında önemli görevleri mevcuttur lakin toprakta fazla bulunması, ph'ı arttırması, azot için sinerjik olması ve (fosfor gibi) bazı besin elementlerinin alımını engellemsi **** yarayışsız forma dönüştürmesi açısından oldukça risklidir. İşin antagonistik etkileri de hesaba katıldığında, kontrolsüz kalsiyum kullanımını tekrar düşünmemiş öneririm. Not: kullanmanız gereken kalsiyum kaynağı kalsiyum bikarbonat değil, "kalsiyum oksit"tir. Herhangi bir nalburdan "sönmemiş kireç" diyerek yemin edebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Aynı şeyi MeyveliTepe'de söyledi bu yumurta kabuğunu kullanmayı yotube de yabancılarda izliyoruz.Bir türk videosundada domates çukuru hazırlamada bir kaşık epsom salt,1 kaşık yumurta kabuğu,1 kaşık solucan gübresi karıştırıp katıyor.Bu oranlarda ne zararı olabilir diye düşünüyorum ayrıca kalsiyum,magnezyum vs eksikliği evdeki teraziyle ölçülebilen bişey deilki ihtiyaç olduğunda kullanayım.Misal olarak domates 100 kalsiyum istiyor düşmüş 80 e ama bitkide anormallik yok ama çaktırmadan meyveler daha küçük oluyor.Biz bu esnada 1 kaşık yumurta koysak sebzeyi yakacak deil ya. Yumurta kabuğu olayını dediğim şahıs orcan öbekci idi sanırım adıda, youtubede formüllerle anlatmış banada mantıklı geldi kimyacı deilim ama.Sirkeye karışan pişmiş yumurta kabuğundan geri kalan kalsiyum burada bir yanlışlık mı var yoksa? Yanlış bişeyler varsa düzeltin lütfen amacım evde organik ürünler kullanarak organik sebzeler yetiştirmek mesela muz kabuğunuda fırında kurutup robotta ezip potasyum olarak kullanmayı düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Ben konuya iyice takıldım bir kimyacı varsa el atsın olaya lütfen.Yumurta kabuğunun formülü kalsiyum karbonat(CACO3), sirkenin formülü asit olduğundan 2h+ olduğu söyleniyor.İkisinin birleşiminden sirke su oluyor geriye kalan karbondioksitte kabarcıklarla uçuyor geriye kalan saf kalsiyum bu açıklama yanlışmı diyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
CaCO3 + 2CH3COOH → Ca(CH3COO)2 + H2O + CO2 Ca(CH3COO)2 - Kalsiyum asetat |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Epsom saltın ne olduğunu merak edince ingiliz tuzu, mağnezyum sülfat olduğunu gördüm. Bazı gübre firmalarının da sattığını gördüm. Çok fazla fiyata alınmaması için yazma ihtiyacı duydum. Benim bildiğim bir miktar kullanıldığı zaman müshil etkisi olduğu. Tabi başka amaçlarla da kullanılabiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Şimdi sonuç olarak elimizdeki sirkeyle yıkanmış yumurta kabuğu kalsiyum olarak kullanılamıyor mu? Epsom salt'a gelince safra kesesi taşı düşürmede kesin çözüm olarak da kullanılıyor.İnsan tedavisinde kullanılan ve kullanılmayan çeşitleride var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Elinizdeki yumurta kabuğundan bir çay kaşığı dolusunu bir çay bardağına koyun, üstüne de su doldurup karıştırın. Tamamen eriyip yok olduğunu, biraz bekleyince de bardağın dibine çökmediğini görebiliyor musunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Hayır erimiyor ve dibe çöküyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Bu durumda elinizdeki malzeme kalsiyum karbonat. Bitkiler suda çözünemeyen durumdaki mineralleri alamazlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Niye anlaşamıyoruz anlamadım.Bitki suda erimeyen besini alamaz mı?Ben bir gün içinde aldırmaya çalışmıyorum ki sonuçta adındanda belli domates çukuru hazırlama.Fideyi dikerken ekleyeceğiz yumurtayı artık iki ayda alır üç ayda alır.Ayrıca enzim yaparken kalsiyum içersin diye onada katacağım. Sonuçta yumurta kalsiyum zengini,muz potasyum zengini,ısırgan azot zengini.Bunları bitkiye aldırmak için illa sıvı haldemi olacak bunu kabullenemiyorum.Katarım enzime sıvı olarak veririm.Kuruturum direk katarım toprağa katı olarak alır.Koyarım çaya,çay olarak veririm.Sonuçta bunların içerdikleri belli deil mi? Benim çözmeye çalıştığım yumurta kabuğundaki kalsiyumu bitki 2 günde alırmı çabası deil.Yumurta kabuğu 2 aydada olsa çözünerek bitkinin kalsiyum ihtiyacını karşılar mı?İşlenmemiş halde erimiyor toprakta onu biliyoruz,o yüzden pişirip sirkeyle yıkıyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Tamam, istediğiniz gibi yapın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
|
Yanlış anlamayın sizin bilgilerinize güvenim sonsuz benim demek istediğim bu şekilde katı olarak kalsiyum olarak faydalanamazmıyım?Yoksa o kadar kabuğu dolapta yalandan saklamanın manası yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Yukarıda ne şekilde kullanılacağının tarifini bulacağınız bilgiyi verdim (#2 nolu mesaj). Böylece toprağa serpiştirirseniz bakteri dekompozisyonu ile (şayet yeterli ve doğru bakteriler varsa) 5-6 ayda yarayışlı hale gelebileceğini yazdım. Topraktaki mineral kompozisyonunun kalsiyum lehine bozulmasının beklediğiniz sonuçları vermeyeceğini de yazdım. Kendi adıma başkaca söyleyebileceğim bir şey bulunmuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|