agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni219Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-10-2013, 20:27   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 30-11-2010
Sayın vetman996 ;

Bugün bu konuda bir kaç arkadaş ile konuştuk ve onların aklına takılan konular oldu.Bu konular hakkında sizlerden yorum ve bilgi almak isterim.

-Üretim yapmak için hayvan gübresi ve sebze, meyve atığı dışında herhangi bir katkı maddesi kullanılıyormu? örneğin toprak gibi? şayet sadece hayvan gübresi kullanılıyor ise maliyeti çok fazla olmuyormu? 1 ton solucan gübresi için neler gerekiyor acaba kabaca açıklarmısınız?

-Antalya gibi seracılığın ve tarımın yaygın oldugu bir yerde yaşıyorum.Böylesine önemli ve faydalı bir gübre neden acaba seracılık yapanlarca tercih edilmemekte? Yoksa seracılar için ideal bir gübre değil mi?

-500 mt kare bir üretim alanında ne kadar solucan ile ne kadar hayvan gübresi ve solucan maması(meyve sebze atıgı v.s) kullanmak gerekir? mt kareye kaç solucan kullanılmalı?

-bugün solucanları beslemeye başlarsak kaç ay sonra gübreyi elde edebiliriz?

NOT: bu kadar ayrıntılı ve çok soru sorma sebebim hem benim hemde benm gibi bu işi gönül verenlerin sizin gibi bu işi uygulayanlardan direk bilgiyi öğrenmesidir. Umarım cevap verirsiniz.Teşekkrüler

tcoalngsau Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2013, 21:17   #2
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Giriş Tarihi: 21-08-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tcoalngsau Mesajı Göster
Sayın vetman996 ;

Bugün bu konuda bir kaç arkadaş ile konuştuk ve onların aklına takılan konular oldu.Bu konular hakkında sizlerden yorum ve bilgi almak isterim.

NOT: bu kadar ayrıntılı ve çok soru sorma sebebim hem benim hemde benm gibi bu işi gönül verenlerin sizin gibi bu işi uygulayanlardan direk bilgiyi öğrenmesidir. Umarım cevap verirsiniz.Teşekkrüler
Sayın Tcoalngsau kardeş merhaba.

Vaktim ve bilgim olduğu müddetçe her sorunuza cevap verebilirim. Sormaktan çekinmeyin lütfen
Alıntı:
-Üretim yapmak için hayvan gübresi ve sebze, meyve atığı dışında herhangi bir katkı maddesi kullanılıyormu? örneğin toprak gibi? şayet sadece hayvan gübresi kullanılıyor ise maliyeti çok fazla olmuyormu? 1 ton solucan gübresi için neler gerekiyor acaba kabaca açıklarmısınız?
En kaliteli solucan gübresini elde edebilmek için uzmanlar büyükbaş gübresini öneriyor. Solucanlar ise en çok at gübresini daha sonra büyükbaş gübresini daha sonra ise küçükbaş gübresini seviyor.

Uzmanların büyükbaş gübresini önermelerinin bir kaç nedeni var. Bunlardan biri sığırlar dört mideli ve yedikleri yem ayrı midelerde ayrı işlemlerden geçiyor. Yararlı mikroorganizmalar yönünden zengin, Ph seviyesi uygun. ayrıca aynı standartta çok miktarda solucan maması elde edebiliyorsunuz.

Solucanlara verilen mama her gün aynı kalitede olması gerekiyor. Solucanlara mama değiştirmesi yaparken bir miktar yeni mamadan solucanlara veriyorsunuz. Eğer solucanlar yeni mamadan yemeye başladıysa bu mamaya devam edebiliyorsunuz. Eğer bu mamayı beğenmedilerse ne kadar verirseniz verin yemezler.

Bunun için de her gün aynı mamayı vermeniz gerekiyor.

Meyve artığıyla beslemek isyiyorsanız her gün aynı meyveden hazırlamanız gerekiyor.

Hobi olarak bu işi yapmak isterseniz bir kaç gün-ay solucanlarınızı yemek artıklarınızla beslersiniz. Ama fazla üreyemediklerini görürsünüz. Bir gün farkında olmadan solucanın sevmediği mamayı verirsiniz ve tüm emekleriniz boşa gidebilir.
Bunların önüne geçebilmek için standart olarak büyükbaş gübresinin kullanılması daha akıllıca bir işlem diye düşünüyorum.

Ticari olarak bu işi yapacaksanız solucanlara büyükbaş gübresinden başka bir şey vermeniz uygun görünmüyor çünkü aynı standartta üretim yapmanız gerekiyor. Ruhsat aldığınız kalitede üretim yapamazsanız problem yaşayabilirsiniz.

Cevaplara devam ediyorum...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2013, 21:51   #3
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
-Antalya gibi seracılığın ve tarımın yaygın oldugu bir yerde yaşıyorum.Böylesine önemli ve faydalı bir gübre neden acaba seracılık yapanlarca tercih edilmemekte? Yoksa seracılar için ideal bir gübre değil mi?
Değerli kardeşim.

İnsan bilmediğinin düşmanıdır derler. Tüm dünyada el üstünde tutulan solucan gübresi ülkemizde tanınmamaktadır. Sadece Amerikada 90.000 adet ticari solucan gübresi üreticisi olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım.

Komşu ülkemiz İranda bile o kadar solucan gübresi üreticisi var ki İzmir fuarına bile geldiler. Bizi ülkelerine davet ettiler. Kendi ülkelerinde bin civarında solucan gübresi üreticisi olduğunu söylediler.

İsrail çölü verimli topraklara dönüştürme işleminde solucanlardan yararlandığını biliyor muyuz.

Bulgaristan topraklarının verimli olmasının ve beyaz bayrağa sahip olmasının nedeni solucan ve solucan gübresi.

Rusyada solucan suyunun şarap gibi tüketildiğini duyunca hiç garibime gitmedi. Çünkü içindeki yararlı mikroorganizmaları biliyorum.

Türkiye kullandığı kimyasal gübrenin yaklaşık % 50'sini ithal ediyor. 2.500.000 ton civarında. Milyar dolarlarlarımız yabancılara gidiyor yani.

Antalya'da seracılar yeni yeni solucan gübresini öğrenmekte. Bir kullanmaya başlayan bir daha bırakamıyor.

Ama en çok solucan gübresini bilen çay üreticileri. Çaykur müdürünü tebrik etmek lazım.

Bu gübrenin sahtelerini yapanlara ise yazıklar olsun diyorum. Melası solucan gübresi diye satan firmalar da var, leonardit ile büyükbaş gübresini karıştırarak pazarlayanlar da.

Ama solucan gübresi üretiyorum diye sahaya inen ama daha vermikompost oluşmadan pazara sunanlara ne demeli.

Solucan gübresi dürüst insanların elinde büyürse kısa zamanda pazarda hak ettiği yeri alacaktır.

Seracılar için en ideal gübre solucan gübresidir.

Eski 10-10-2013, 22:04   #4
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:

-500 mt kare bir üretim alanında ne kadar solucan ile ne kadar hayvan gübresi ve solucan maması(meyve sebze atıgı v.s) kullanmak gerekir? mt kareye kaç solucan kullanılmalı?
Kıymetli kardeşim cevaplamaya devam edeyim.

Solucan yetiştiriciliği farklı yetiştirme ortamlarında yapılabilmektedir. Bunlardan biri havuz sistemi birisi de zemin üzerinde üretimdir.

Genel olarak metrekareye 10.000 ila 16.000 civarında solucan konulduğunda solucanlar hem ürer hem de size kaliteli gübre verir.

Eğer metrekareye 16.000 üzerinde solucan koyarsanız gübre üretimi devam eder ama üreme yavaşlar.

Eğer metrekareye 50.000 ve üzerinde solucan koyarsanız üreme durma noktasına gelir ama siz çok kısa zamanda solucan gübresi elde edersiniz.

Eğer metrekareye 10.000 altında solucan koyarsanız üreme hızlı olmakla birlikte gübre üretiminiz çok daha yavaş olur.

Her solucana günlük 0.5 gram mama verilmesi gerektiğiyle kendi hesabınızı kendiniz yapabilirsiniz.
.

Eski 10-10-2013, 22:13   #5
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Alıntı:
Sayın vetman996 ;
-bugün solucanları beslemeye başlarsak kaç ay sonra gübreyi elde edebiliriz?
Gübre elde etme sürenizde kullandığınız sistem ve solucan adeti çok önem taşıyor. Alttan kesme yapılabilen modern sistemde 3 ay sonra gübre kesmeye başlayabilirsiniz.

Zemin üzerindeki sistemde 5-6 ay sonra gübre kesebiliyorsunuz.

Havuz sistemlerinde normalde yılda bir kez gübre kesilmesi gerekirken bu süreyi kısaltan sistemler de günümüzde kullanılmaya başladı.

Bulgaristan ve Rusyada hala kuyularda solucan gübresi üretimi yapılmakta ve yılda bir kez gübre alınmaktadır.

Gübre üretim süreniz kullandığınız solucan sayısıyla ilgili olduğunu göz ardı etmemeliyiz.

Selamlar... Saygılar...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025